Lukeminen on kivaa mutta yksitoikkoista. Samoja kirjaimia sivulta toiselle.


sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Ravitsemussuosituksista meni herne nenään

Uudet ravitsemussuositukset julkaistaan 27. marraskuuta, mutta suositukset ovat pyörineet julkisuudessa jo jonkin aikaa. Suositukset on päivitetty ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen, ja niissä huomioidaan entistä laajemmin ruoan ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Ne pohjautuvat Pohjoismaisiin suosituksiin, jotka ovat vuodelta 2023, mutta niissä on otettu huomioon myös kansallinen painotus. 

Uudet ravitsemussuositukset ovat tiivistetysti seuraavanlaiset:

  • Prosessoituja lihatuotteita, kuten leikkeleitä, ei tulisi syödä lainkaan – ei edes kalkkuna- tai broilerituotteita – sillä prosessoitujen lihatuotteiden on todettu lisäävän paksu- ja peräsuolen syövän riskiä huomattavasti. Prosessoidut lihatuotteet sisältävät myös usein tarpeettoman paljon suolaa ja rasvaa sekä säilöntäaineena käytettävää nitriittiä (E250).
  • Lihan ja lihatuotteiden määrän tulisi olla enintään 350 grammaa viikossa. Tämä määrä pitää sisällään kaiken lihan, eli siis myös siipikarjanlihan sekä mahdolliset leikkeleet.
  • Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi syödä 500–800 grammaa päivässä, kun aiempi suositus oli 500 grammaa.
  • Palkokasveja – mm. papuja, linssejä ja herneitä – tulisi syödä vähintään 50–100 grammaa päivässä.
  • Kalaa pitäisi syödä vähintään 300–450 grammaa viikossa, josta merkittävä osa tulisi olla suomalaista järvikalaa. Kalasta puolet olisi hyvä olla rasvaista kalaa, kuten silakoita, muikkuja, siikaa ja kirjolohta. 
  • Vähärasvaisia maitotuotteita (alle 1% rasvaa) tulisi nauttia vähintään 350–500 millilitraa päivässä. Maitotuotteet voidaan korvata myös kasviperäisillä vaihtoehdoilla, kuten soija- tai kauramaidolla, jos ne on täydennetty B- ja D-vitamiineilla.

(Postauksen kuvituksena on random-ruokakuvia tältä vuodelta.)
Ensimmäinen reaktioni suosituksiin oli, että onko tämä jokin vitsi. 350 grammaa lihaa ja lihatuotteita viikossa on minusta todella pieni määrä, kun taas 800 grammaa kasviksia päivässä tuntuu ihan järjettömän paljolta. Totta suositukset kuitenkin ovat, sillä niistä on kirjoiteltu jo niin monessa paikassa. 

Esimerkkilähteitä: 

Ravistamo: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2024
Helsingin Sanomat: Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset: Kaikki leikkeleet pois leivän päältä
Ilta-Sanomat: HS: Uusi suositus – kaikki leikkeleet pois leivän päältä
Iltalehti: Uusi suositus: Leikkeleitä ei pidä syödä – nyt ärähtää lihapomo

Artikkeleissa on noussut esiin erityisesti leikkelekielto, ja sama asia järkytti minuakin eniten. Olen tottunut laittamaan leivälle broileri- tai kalkkunaleikkelettä siitä lähtien, kun halusin vähentää syömääni juuston määrää. Juustoahan pidettiin joskus hyvinkin huonona leivänpäällisenä, mikä johtui ehkä rasvaisempien juustojen sisältämästä kovan rasvan määrästä. Vähärasvaisemmat juustot ovat tietysti parempi valinta.

Minulta menee broileri- tai kalkkunaleikkelettä pari pakettia viikossa, ja jos yksi paketti leikkelettä painaa 300 grammaa, kaksi pakettia tarkoittaa 600 grammaa. Vuolukanaa – joka sekin on prosessoitu lihatuote –  minulta menee puolitoista pakettia viikossa, mikä tekee 300 grammaa lisää. Syön siis leikkeleitä ja vuolukanaa keskimäärin 900 grammaa viikossa 🙈, ja siis jo pelkästään näistä tulee melkein kolminkertainen määrä lihatuotteita uusiin suosituksiin verrattuna. Tämän päälle tulevat vielä tietysti varsinaiset liharuoat, ja vaikka liha on meillä tavallisimmin broileria, sekään ei ole enää hyvä, vaan broileritkin pitäisi jättää mieluiten syömättä. 

En ole koskaan ajatellut syömiäni leikkele- ja vuolukanamääriä ihan puhtaina lukuina, ja olen itsekin aika järkyttynyt siitä, että niitä menee melkein kilo viikossa. Mutta jos vertaan tämänhetkisen suosikkileikkeleeni ja -juustoni ravintoarvoja toisiinsa, leikkele on minusta selvä voittaja. 



Itseäni kiinnostavat lähinnä energia, rasva ja proteiini, ja vaikka juustosta saakin enemmän proteiinia, se tulee rasvan ja energian kustannuksella. Sadasta grammasta juustoa tulee energiaa melkein kolminkertainen määrä leikkeleeseen nähden ja rasvaa yli kuusinkertainen määrä. Toki leikkeleen mukana tulee myös enemmän suolaa sekä lisäaineita, mutta en osaa itse pitää näitä kovinkaan pahana asiana. 

Kun en halua lisätä juuston syömistä, eikä leivälle saa laittaa leikkelettäkään, mitä sille sitten pitäisi laittaa? Pelkkiä kasviksiako? Jotain palkokasviksista tehtyjä tahnoja? Silakkapihvejä? Ylähuuli?

Kun valitin asiasta ukkelille, hän ehdotti leivälle munanvalkuaisia – kypsennettynä toki 😆. Minä olen kuitenkin niitä ihmisiä, jotka eivät tykkää kananmunan kanssa kikkailusta ja erotella valkuaisia ja keltuaisia. Minusta kananmuna pitää syödä kokonaisuudessaan, vaikka niin tulisikin sitten enemmän energiaa ja rasvaa, koska suurin osa munan ravintoaineista on keltuaisessa.

Ukkelista tuli mieleeni, että hän ei ole koskaan oikein tykännyt siitä, että syön leikkeleitä ja vuolukanaa, sillä ukkelin mielestä kaikki prosessoidut lihatuotteet ovat terveydelle haitallisia. Näiden suositusten myötä ukkeli saikin siis loistavan "mitä minä sanoin" -hetken. Ärsyttää, että ukkelin pitää olla niin usein oikeassa. 😆


Palkokasvit ovat toinen asia, joka ihmetyttää ravitsemussuosituksissa. Kenen vatsa kestää tuollaista määrää palkokasveja päivittäin? Itse muuttuisin pommikoneeksi jatkuvalla palkokasvien syömisellä, kun jo yksikin ateria riittää häiritsemään yöunia, kun pitää piereskellä läpi yön. Pahimpia ovat uudet kasviproteiinituotteet (härkikset, nyhtökaurat ja muut vastaavat), sillä ne tuntuvat olevan myrkkyä vatsalleni. On myös myönnettävä, että en suuremmin edes pidä palkokasveista, mutta intialaisissa sörsseleissä ne menevät. Silloinkin lisään ruokaan usein hajupihkaa (hing), koska sen ainakin väitetään vähentävän ilmavaivoja.

Kalaa voisimme syödä ukkelin kanssa todellakin enemmän, mutta ruokavaliostamme (=intialaisvoittoinen) johtuen silakoiden ja muikkujen syöminen on hieman haasteellista. Siika on hyvä kala intialaiseen ruoanlaittoonkin, mutta ukkeli ei tykkää syödä kalaa liian usein, joten homma kaatuu viimeistään siihen. 


Edellä mainituista syistä johtuen suurin kysymysmerkki minulle uusissa ravitsemussuosituksissa onkin proteiinin saanti. Kuinka saada riittävä määrä proteiinia, jos lihan ja lihatuotteiden määrä saa olla viikossa enintään 350 grammaa? Proteiinia tulee jonkin verran toki muistakin lähteistä kuin lihasta, kalasta ja palkokasveista, ja esimerkiksi itselläni suurehko osa päivän proteiineista tulee maitotuotteista (raejuusto, rahka, maito) ja viljatuotteista. 

Olen melko tarkka proteiinin riittävyydestä siitä syystä, että yritän kasvattaa lihasta, ja riittävä proteiinin saanti on ensiarvoisen tärkeää siinä prosessissa. Olisi kurjaa, jos ensin raataisin salilla ja sen jälkeen ikään kuin sabotoisin oman työni syömällä liian vähän proteiinia. Tavoitteeni on saada proteiinia kaksi grammaa per painokilo per päivä, mikä tarkoittaa minun tapauksessani noin 130–140 grammaa proteiinia päivässä. Normaalilla ruokavaliollani tämä tavoite myös täyttyy helposti, herkullisesti ja hyvin vaivattomasti. 

Jos rupeaisin vähentämään lihatuotteiden osuutta ruokavaliostani, pitäisi samalla lisätä jotain muuta, ja sen muun mukana tulisi myös jotain epätoivottua, kuten energiaa, rasvaa tai niitä suolistovaivoja. Selvennykseksi pitää sanoa, että en laske päivittäin kaloreita tai makroja, mutta olen joskus pitänyt ruokapäiväkirjaa useamman päivän ajalta, ja tiedän suunnilleen, mitkä määrät eri ruoka-aineita riittävät täyttämään tarpeeni, niin proteiinin, energian, hiilareiden kuin rasvojenkin suhteen. Vaikka syön nykyään mieluummin yli tarpeen kuin alle sen, en kuitenkaan halua saada jatkuvasti liikaa rasvaa tai energiaa. Ehkä tämä on jokin jäänne sieltä syömishäiriöajoilta tai sitten vain puhdasta laskelmointia.

Olen iloinen siitä, että olen löytänyt itselleni toimivan ruokailusysteemin, joka pitää minut kylläisenä läpi päivän ja auttaa nukkumaan hyvin. Ateriat lomittuvat luontevasti myös treenien yhteyteen, ja tuntuisi vaikealta ajatukselta romuttaa systeemi, jonka olen todennut hyväksi ja toimivaksi, ja ruveta muuttamaan sitä radikaalisti.  

Vaikka meillä syödään loppujen lopuksi aika kasvispainotteisesti (tarkoitan siis sitä, että yhteiset lämpimät ateriat eli illalliset ovat usein kasvisruokia), 800 grammaa kasviksia päivässä tuntuu minusta todella paljolta. Sitä paitsi, mikä on kasvis? Voiko pinaatti- tai porkkanaeineskeiton laskea kasvikseksi? Entä ruoanlaitossa käytetyn sipulin? Kinttupolkujen Marika on pohtinut samaa asiaa hauskasti aiemmin, ja kysymys on minusta erittäin kinkkinen. Onko esimerkiksi tomaatti kasvis vain silloin, kun sen syö raakana esimerkiksi salaatissa, vai onko se kasvis myös silloin, jos se tulee vaikkapa kanacurryyn?

Minusta syöminen pitäisi olla mahdollisimman helppo ja luonteva osa arkea, mutta pyrkimys noudattaa uusia ravitsemussuosituksia tekisi ainakin omasta syömisestäni varsin haastavaa. Toki uusissa suosituksissa on se hyväkin puoli, että ehkä ne herättävät ihmiset pohtimaan ruokailutottumuksiaan ja mahdollisesti myös kyseenalaistamaan valintojaan. 

Mutta melkein kilo prosessoitua lihaa viikossa on kyllä ihan helvetin paljon. 🙈 Parempi olla paljastamatta ukkelille, kuinka paljon sitä oikein meneekään.

28 kommenttia:

  1. Ulrika50v.blogspot.com10.11.2024 klo 14.45

    Kyllä sitä nykyään ihmettelee että mitä voi syödä ?! 🤔
    Koska vihanneksien määrä päivässä on paljon , ostan töihin rasiallisen pikkutomaatteja ja syön niitä päivän aikana vähä väliä .Välillä tekee tiukkaa syödä edes se yks rasiallinen ....joskus ostan pussillisen valmiiksi pestyjä pinaatin lehtiä ja syön pussista suoraan koko pussillisen .
    Voileivän päälle laitan vain juustoa ja en aina edes sitä ,ihan vaan sen takia kun en "jaksa" ottaa juustoa esille 🤭pelkkä voi on hyvää tai tomaattia . Ei ole helppoa tää syöminen nykyään ....
    Kivaa sunnuntaita 🤎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä juuri. Tuntuu, että syö mitä tahansa, aina menee väärin – paitsi jos se on kasviksia ja palkokasveja. 🤣

      Tomaattien napostelu on hyvä idea! Mutta pinaatinlehtien syöminen suoraan pussista tuntuu hassulta ajatukselta, vaikka miksipä ei. Ei kylläkään mikään ihan tyypillisin naposteltava! Näen jo mielessäni, kuinka menet kavereiden kanssa leffaan, ja kun muut ottavat esille sipsipussin, sinä kaivat esiin pinaatit. 😂

      Voileipä, jonka päällä on pelkkiä kasviksia, kuulostaa minusta aika aneemiselta, mutta kai siihenkin tottuisi. Totuinhan minä syömään vähärasvaisempaa juustoakin, vaikka ennen en voinut ajatellakaan syöväni muuta kuin rasvaista kermajuustoa. Nyt jos yritän syödä kermajuustoa, se tuntuu melkein samalta kuin jos vetäisi rasvaa naamaansa.

      Kivaa sunnuntain jatkoa sinullekin! ❤️

      Poista
  2. Ja kakka. Aion jatkaa matkaa (näköjään kohti varmaa kuolemaa) lihan, perunan ja punaisen maidon voimin. Tota proteiiniasiaa mäkin jäin miettimään salilla käyvänä ihmisenä. 50g lihaa päivässä... joo ei riitä.

    Hedelmiä taasen; en ole punninnut, mutta niitä mulla menee! Voipi olla, että ainakin tuo puoli kiloa aika heittämällä.

    Mua huvitti tuo sun hajupihka; sitooko pihka palkokasvien hajut ja vähentää pommituksen tuhoja? :D

    Mutta lopuksi; sanonpahan vaan, että tällä ruokavaliolla olen koko työelämäni aikana ollut sairaspoissaoloina pois töistä määrän päiviä, jotka voi laskea helposti kahden käden sormin. Ugh. Olen puhunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tuli ihan samanlainen fiilis, että meinaan jatkaa valitsemallani linjalla.Jos kerran on jonkin hyväksi havainnut, niin mitä sitä vaihtamaan. Sitä paitsi aina ei auta, vaikka eläisi kuinka terveellisesti ja noudattaisi miten täydellistä ruokavaliota, vaan tosi paljon on tuuristakin kiinni, mitä sairauksia mahdollisesti tulee.

      Vautsi, miten paljon sulla menee hedelmiä! Minusta tuntuu, että hedelmät ovat myös helpommin sulavia kuin raa’at kasvikset, ja siksi ne saattaisivat olla mullekin parempi vaihtoehto. Salaatit kun tuntuvat aiheuttavan usein sen kuuluisan perästä kuuluu -efektin. 🤭

      Haha, mielenkiintoinen teoria hajupihkan toimintaperiaatteesta. En tiedä, mikä taika hajupihkassa on, kun en tiedä ayurvedasta paljon muutenkaan, mutta niin nuo väittävät, että siitä olisi apua ilmavaivoihin. Mitään pihkaa se ei kuitenkaan ole vaan ihan tavallista jauhetta niin kuin muutkin mausteet, enkä tiedä, miksi se on käännetty suomeksi pihkaksi.

      Nuo sinun sairauspoissaolosi ovat minusta hyvä osoitus siitä, että ihmisen kannattaa kuunnella itseään ja syödä sitä, minkä kokee itselleen hyväksi (terveen järjen rajoissa tietenkin). Ei ruokavaliosi voi ainakaan sieltä pahimmasta päästä olla, jos kerran pysyt terveenä ja jaksavana.

      Poista
    2. Laskinpa vielä piruuttaan tänään seuraavaa: Olen syönyt 2 banaania (n.250g), 2 omenaa (n.250g) ja 2 klementiiniä (n.150g) eli 650g hedelmiä.

      Poista
    3. Kappalemääränä ajateltuna tuo ei kuulosta hirveän paljolta, mutta hyvin tuli grammoja! 👍

      Poista
  3. Nehän ovat vain suosituksia eli voi ignorata. :D Itsehän en lihaa (kalan lasken lihaksi myös) syö, niin menee suositukset ohi siltä osin kokonaan. Sen sijaan kasviksia menee kyllä helposti 800 grammaa päivässä, ellei enemmänkin. Ja joo-o, annoskokoni ovat melkoisen suuria. Välillä ihan hirvittää, minkä määrän safkaa sitä mättää sisäänsä, mutta ei ole kyllä liikaa kiloja kertynyt. Ja itsehän lasken kaloreita, koska tuppaa näillä liikuntamäärillä jäämään miinukselle.

    Proteiinista… Täytyy olla todella omituinen ja ravintoköyhä vegeruokavalio, jos ei saa proteiinia riittävästi. Joka ikisessä kasvissa on proteiinia, vain sen (eli aminohappojen) koostumus vaihtelee. Elimistö osaa itse valmistaa aminohappoja, ainoastaan välttämättömät aminohapot on saatava ruuasta ja ne saa kyllä vegekin helposti, jos syö monipuolisesti (otaksun, että tuon suosituksen korotettu kasvismäärä viittaa sekä siihen että myös hyvien ravintokuitujen saantiin: lihassahan ei kuituja ole). Itse asiassa proteiinin riittävä saaminen vegeruuasta on naurettavan helppoa. Lisäksi tofu on ns. täysproteiinia eli se sisältää kaikki 9 aminohappoa kuten liha.

    Ja kyllä kaikki kasvikset lasketaan: ei se porkkana muuksi muutu, vaikka lilluisi “kanakastikkeessa”. Idea kaiketi on lisätä kasviksia eri ruokiin lihan kaveriksi tai korvata osa lihamäärästä kasviksilla. Itse syön tosi laajalla skaalalla “rehuja” ihan suoliston mikrobejakin ajatellen – haluan, että minulla on monipuolinen suolistomikrobisto.

    Papuihin voi itseään hiljaksiin totuttaa, jos kiinnostaa. Jos ei syö tai syö harvoin jotain, ei ole ihme että voi ruuansulatus protestoida. En edes uskalla kuvitella, millaiset väänteet ja paukut varmasti saisin, jos alkaisin yhtäkkiä vetää lihaa. :D Sen sijaan voin vetää linssejä (ovat yleisesti helpommin siedettyjä kuin pavut) huoletta, samoin suunnilleen kaikkia eri papuja. Mutta kyllä niidenkin syöminen piti muinoin aloittaa asteittain määrää lisäten. Varmaan elimistöni kestäisi taas lihaakin, jos alkaisin hitaasti ja maltillisesti sitä lisätä ruokavaliooni, mutta ei ole kiinnostusta niin tehdä.

    Toisten syömisiin en kantaa noin muuten halua ottaa, koska jos tuntuu että se oma ruokavalio toimii, niin mitäpä sitä muuttamaan. Mutta tuo vegejen proteiinista huolehtiminen on kyllä aivan turhaa.

    Myönnän myös, että minulle vegeily on todella helppoa, koska en piittaa mistään lihaan viittaavasta ja rakastan suunnilleen kaikkia rehuja ja erityisesti linssejä ja Butter Beanseja. Olen ollut vege reilusti yli puolet elämästäni, joten on ollut pakko opiskella ravintotietoutta. Tiedän, että monille liha ja lihavalmisteet ovat tärkeitä ihan jo maunkin (ja tekstuurin) takia ja pitäähän ruuan olla nautinto eikä pelkkää “polttoainetta” saati “pakkopullaa” (minun miehenihän syö lihaa, mutta myös rehuja enemmän kuin ennen muinoin). En itsekään söisi enkä syökään mielestäni pahaa ruokaa. Olen mieluummin vaikka syömättä, että olen silleen nirsokin :D

    Edes treenaava ihminen ei tarvitse mitään järkyttäviä lisäproteiinimääriä. Suositus on keskiarvo: monen tarve jää sen alle ja vain harvan yltää edes sen tasolle (toki tarve vaihtelee henkilötasolla ja juuri siksi suositus on sellainen, ettei ainakaan kukaan saa liian vähän). Tästä on tutkimuskin, että miten paljon sitä proteiinia tarvitaan enemmän, jos treenaa paljon. Se ei ole iso määrä. Ja elimistöhän ei voi varastoida ylimääräistä proteiinia, vaan muuttaa sen rasvaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla tuntuu olevan kasvissyömisen opit niin hyvin hallussa, että en lähde ainakaan kiistelemään kanssasi mistään. Kiitos että viitsit kirjotella niin pitkästi ja monipuolisesti. 🤗

      Suositukset ovat toki suosituksia, mutta täytyy niissä kai jotain peräkin olla, jos niitä kerran ihmisille jaellaan. Mutta minä meinaan tehdä juuri niin kuin sanoit eli ignoorata suositukset, vaikka prosessoidun lihan määrää saatan yrittää vähentää.

      Kuten sinunkin kommentistasi kävi ilmi, kasvisruokavalio vaatii perehtymistä, jotta sitä osaa hyödyntää oikealla tavalla. Minulla ei ole kiinnostusta vegeilyä kohtaan, ja siksi on vain helpompi mennä vanhalla kaavalla ja syödä sekaruokaa. Arvostan kuitenkin kasvisruokavaliota valintana ja mahdollisia ideologisia syitä sen taustalla, mutta itsestäni ei olisi siihen. Pitää vielä selventää, että en epäillyt kasviruokavalion proteiinin riittävyyttä noin yleisesti, vaan lähinnä epäilin vain omia kykyjäni korvata liha jollakin muulla. Tofua muuten inhoan, ja niin inhoaa ukkelikin, joten sitä ei meidän taloudessa muutenkaan nähdä. 😅

      Niin minäkin ajattelen, että kaikki kasvikset lasketaan – niin ne kanacurryn sipulit kuin porkkanakeiton porkkanatkin – mutta jos ne porkkanat lilluvat keitossa (siis eineskeitossa!), mistä tietää, miten paljon sitä porkkanaa siinä keitossa on. Mutta tämä menee kai jo vähän saivarteluksi. 🤭 Minä kyllä tykkään tosi paljon salaateista ja kasviksista muutenkin, eli siinä mielessä kasviksien syönti ei ole mulle mikään ongelma.

      Tuo on varmasti ihan totta, että mitä harvemmin palkokasveja syö, sitä enemmän ongelmia ne aiheuttavat. Olihan mulla aiemmin sama juttu punaisen lihan kanssakin, kun söin sitä tyyliin kerran puolessa vuodessa. Kyllä huomasi, että oli syönyt jotain epätavallista! Ja minullekin linssit sopivat paremmin kuin pavut, ja niitä käyttelenkin useimmiten intialaisessa ruoanlaitossa.

      Tietenkään kukaan ei tarvitse mitään järkyttäviä määriä proteiinia, mutta tuo kaksi grammaa per painokilo (tai gramma per pauna) on ns. kehonrakennuspiireissä yleisesti ottaen riittävänä pidetty määrä proteiinia kehonrakennusta harrastavalle. Toisaalta on myös tutkimuksia, joiden mukaan vähempikin ( eli n. 1,6 grammaa per painokilo) on riittävä. Treenaamista ei voi minusta tässä mielestä kuitenkaan yleistää, sillä kyllä kehonrakennusta harrastava tarvitsee enemmän proteiinia kuin vaikkapa pelkästään aerobista liikuntaa harrastava. Jostainhan ne lihaksen rakennusaineet on saatava.

      Poista
  4. Ei kannata ottaa niin kuolemanvakavasti naita "suosituksia". Siita voi viela saada vaikka minka syomishairion. Jos on hyva olo ja sopiva paino ja jaksaa arjen touhut ja toiminnat niin se on ihan tarpeeksi jos ei nyt ihan pelkalla meetwurstilla ja pullalla ela. Maalaisjarkea kehiin! Ruuasta pitaa nauttiakin. Kylla mielestani se vanhakin lautasmalli toimii, osan hiilareista kylla vaihtaisin kasviksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosituksiahan nämä vain ovat, mutta kyllä minua rupesi ahdistamaan tuo prosessoidun lihan määrä viikossa. 🙈 Mutta nythän mulla on hyvä mahdollisuus miettiä keinoja, joilla voisin sitä vähentää! Onneksi olen nykyään niin ”kuivilla”, että syömishäiriöiset ajatukset eivät kovin helposti aktivoidu – tai niin ainakin luulisin. 🙄

      Maalaisjärki on hyvä kaveri tässäkin asiassa, ja henkilökohtaiset mieltymykset sanelevat paljon. Ja toki pitää ottaa muidenkin samassa ruokakunnassa asuvien mielipiteet huomioon. 😅

      Kivaa viikon alkua, Anu!

      Poista
  5. Luin itsekin suosituksia vähän kulmia kohotellen. Toki kyllä; pitäisi lisätä kasvisten syöntiä ja palkokasveja..... ja ihan samat perustelut. Nuo tekemällä tehdyt kasvis "lihat" on suutuntumaltaan lähinnä limaa ja kammottavia, ja sitten tulee se ilmavaiva-ongelma. Kikherneitä käytän, samoin hummusta yms mielelläni, lisään kyllä papuja yms salaatteihin, mutta en millään tuollaisia grammoja.
    Toisaalta kun ruokien hinnat on muutenkin hypänneet ihan uusiin ulottuvuuksiin, en käsitä millä palkalla pitäisi vielä pystyä ostamaan kotimaista kalaa muutaman kerran viikossa.

    Noh. Suositukset on suosituksia. Noukin niistä itselleni sopivat ja jatkan elämääni....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinulla on samansuuntaisia ajatuksia! Mietin kalan kanssa ihan samaa, että niin kauan kuin kotimainen kala on sen hintaista kuin se on, on kyllä vaikea pyrkiä syömään sitä muuten kuin harvinaisena herkkuna.

      Kasvis”lihoista” olen täysin samaa mieltä: ne ovat kammottavan näköisiä ja tuntuisia suussa. Olen jopa miettinyt, onko sellaisia ihan pakko edes tehdä, kun kasvisruokavaliostakin saa (kuten Elegia tuolla edellä kirjoitteli) kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Mutta kai ne ovat helppo valinta sellaiselle, joka ei halua perehtyä kasvisruokavalioon sen tarkemmin ja joka vain haluaa korvata lihan jollakin vastaavalla tuotteella.

      Sitäkin olen muuten pohtinut, miksi lihankorvikkeista pitää tehdä ulkonäöltään lihaa muistuttavia. Voisin kuvitella, että kasvissyöjä haluaisi syödä jotain muuta kuin huonoa lihaimitaatiota, mutta voin olla väärässäkin. 🤭

      Poista
  6. Aina kun tulee noita uusia suosituksia, ajattelen että hohhoijaa, mitä nyt taas...?
    Huvitun myös kun mainitaan että vaikkapa niitä leikkeleitä syövillä kuolleisuus on niin ja niin paljon korkeampi. Joo, kaikkihan me joskus kuollaan, eikö vain?
    Minun mielestäni elämästä saa myös nauttia, ja ruoka on yksi nautinnonlähde.
    Jokainen syököön mitä haluaa.
    Ruoka herättää ihmisissä muutenkin hirveästi tunteita. Vitsi kuuluu: mistä tiedät, että joku on vegaani? Vastaus: hän kertoo sen ensimmäisen viidentoista sekunnin kuluessa. Paitsi tämä on ihan totta.
    Toinen hihhuliryhmä ovat karppaajat. Nythän se on onneksi vähän tainnut laantua, mutta voi jessus sitä aikaa, kun karppaus tuli muotiin. Hiilarit olivat saatanasta seuraava. Nyt taidetaan kinastella öljyjen terveellisyydestä, oliiviöljy on kai ihan ok, mutta siemenöljyt vievät ennenaikaiseen hautaan.
    Kun ruokaa on yltäkylläisesti, eikä tarvitse miettiä mistä seuraavan aterian saa raavituksi, tulee näitä ylilyöntejä. t.Selja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää vegaani”vitsi” on kyllä niin ysäriä. Nykyään “vitsi” (valitettavasti ei edes vitsi, vaan tosi) kuuluu näin: Mistä tiedät, että joku syö lihaa? Se kyllä kertoo sen ihan joka paikassa, jossa edes mainitaan sana kasvis. Tässä se taas nähtiin.

      Poista
    2. Totta tämäkin. Monella on kummallinen tarve julistaa omaa ruokavaliotaan ainoana oikeana.-Selja

      Poista
    3. Kaikki me tosiaan kuollaan, ja vaikka noudattaisi kuinka oikeaoppista ruokavaliota, se ei takaa välttämättä pitkäikäisyyttä. Olen kyllästynyt siihen, että melkein joka viikko tulee uusia suosituksia siitä, mitä pitäisi syödä tai jättää syömättä, ja mitä sensaationhakuisempi otsikko, sitä parempi. Kai se on tätä nykyaikaa, että huomiota pitää saada keinolla millä hyvänsä.

      Ruoka herättää tunteita varmaankin osaksi siksi, että jotkut ikään kuin omaksuvat ruokavalion osaksi identiteettiään. Ruoka ei ole enää vain polttoaine, vaan se on elämäntyyli. Toisenlaiset mielipiteet koetaan ehkä hyökkäyksenä omaa identiteettiä kohtaan, ja siitä syystä helposti ärähdetään, jos joku on eri mieltä asioista kuin itse.

      Ihmisillä on myös tarve lokeroida itsensä ja toisensa johonkin kategoriaan, ja ehkä ruokavaliokin (tai uskonto tai seksuaalinen suuntaus tai mikä tahansa) tuodaan usein esille herkästi juuri sen takia, että se koetaan osaksi identiteettiä ja tärkeänä asiana itselle.

      Minuakin huvittaa suunnattomasti, kun ihmiset hurahtavat milloin mihinkin dieettiin. Mikähän ruokavalio on seuraavana vuorossa. Hilppaajat? (Proteiinia välttelevät hiilarifanit). 🤣

      Poista
  7. Voi jessus. 🤦‍♀️ Multa melkein meni kuppi nurin, kun luin näistä ekan kerran. Oon niin samaa mieltä kuin Seija täällä kommenteissa!
    Joten sanonpa vaan että ihan järkyttävää skeidaa tällänen, että joku määrittelee ylhäältäpäin mitä muiden pitää tehdä. Kuten sanot, suositusmäärä lihalle on aivan järkyttävän pieni ja suositus kasviksille hurjan iso! Ja sitä paitsi, miten se lasketaan, jos ostan kilon tomaatteja ja keitän niistä paksun soossin, josta tulee ehkä 2desiä, niin kumpi lasketaan? Olenko syönyt kilon vai 2desiä? Ja sitten vielä tämä ilmasto leivotaan mukaan suosituksiin. Ärryn siitä entistä enemmän. Olen ajatellu kirjottaa itekin aiheesta… saapa nähdä jaksanko.
    Kiva lukea sun tekstejä! 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi en ole ainoa, jolla meni ravitsemussuositukset tunteisiin. 😅

      Yksi ärsyttävä asia noissa suosituksissa on myös se, että niissä oletetaan, että ihmisillä on yhtäläinen vara valita, mitä he syövät. Joillakuilla on raha niin tiukassa, että se ei riitä kuin halvimpaan – sellaiseen, jolla saa toivottavasti vatsansa täyteen – ja he voivat vain haaveilla monipuolisesta, runsaasti kasviksia ja kalaa sisältävästä ruokavaliosta. Jotenkin elitististä toimintaa minusta.

      Tuo tomaattisoossikysymys on niin hyvä! Olen miettinyt samaa itsekin. Kunpa joku viisaampi kertoisi, miten nämä oikein lasketaan.

      Ilmastohan pitää tunkea joka paikkaan nykyään. 🤭

      Toivottavasti innostut kirjoittelemaan aiheesta. Olisi superkiva päästä lukemaan, kun lataat pari totuutta aiheesta. 😅 🤗

      Poista
  8. Itse olen ollut kasvisyöjä 30 vuotta ja ihmetellyt mitä hittoa kaupassa on on niitä leikkelehyllyjä monta kilometriä.
    Kesällä kun oma kasvihuone tuottaa salaatti, kurkkua, tomaattia, paprika, mansikka ja yrttejä niin niitä laitetaan leivän päälle. Haen kulhollisen tuoreita ja niitä käytän mitä olen poiminut.
    Syksyllä leivänpäälliset muuttuvat. Tänään aamupalalla leivän päällä oli kyssäkaalia ( todella hyvää), siivutan juustohöylällä kuten juuston.
    Leivänpäällisä
    Kyssäkaali ( siivutetaan juustohöylällä)
    lehtisalaatti+omenaviipale+ kurkku
    valkohomejuusto+omena+ pahkinärouhe
    tuorejuusto+ yrtit
    keiju+järkisärki säilyke särki
    keiju+ savustettu lohi+ tilli ( ostan kokomaisen lohen , jonka savustan niin riittänee sekä lounaaseen että iltapala+aamupala leipiin)
    salaatti+ puolikas avokado+ ripaus pippuria
    humustahna+salatti+kurkku
    itse tehty kermaliivitsatsiki+ yrtit
    tein myös paljon syksyllä maustekurkkuja joten ne ovat mitä mainioin ruisleivälle, kaupasta saa pitkiä voileipäkurkkuja
    keiju+porkkanaviipaleet ( höytätään juustohölylällä)
    tuorejuusto+paprika
    Meillä aina talvella ostetaan tuoreita yrttejä ruukuissa ja niitä käytetään leivänpäälle sellaisenaa, tilli, persilja, salvia, basika, rucola, herneeverso, korinateri ym ym
    Viikonloppuaamuina kun enemmän aikaa niin voileivillä enemmän täytettä.
    Mutta arkiaamuina nopeaa ja yksinkertaista.
    Meillä joka aamu luonnonjugurttia + marjoja ( niitä on 300l pakkanen täys, tällä hetkellä)
    Itse haluasin opetella tekemään enemmän kaikenlaisia tahnoja. Ehkä se on tämän talven tavoite...




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, voin hyvin kuvitella, miltä kasvissyöjän tuntuu katsella kaupan leikkelehyllyjä. 🤭

      Mielenkiintoisia leivänpäällisehdotuksia, kiitos niistä! Ei olisi tullut mieleenkään laittaa leivän päälle kaalia. Toinen oli yrtit. Kasviksilla saa kyllä uutta ilmettä voileipään, ja mielikuvitus vain on rajana. Ärsyttää, että olen niin jumittunut ajattelemaan, että leipä ilman leikkelettä tai juustoa ei ole edes mikään leipä. Vaikka itse asiassa nyt kun rupesin muistelemaan, söimme taannoin Fazerin kahvilassa voileivät, joista toisen päällä oli jotain kikhernejuttua ja toisen punajuurifalafeleja. Ne olivat parhaat voileivät, jotka olen ikinä syönyt! Kasviskikkailu vaatisi vain vähän viitseliäisyyttä, mutta valitettavasti olen äärettömän laiska näkemään ruokani takia yhtään ylimääräistä vaivaa. Sitten onkin hyvä valitella vaihtoehtojen puutetta. 🤣

      Tahnat ovat hyviä, mutta itse en pysty syömään niitä kovin paljon, kun se koostumus alkaa oksettaa. 🙈 Toivottavasti innostut tekemään niitä, kun ovat aika helppojakin tehdä. Mä otan ehkä tavoitteekseni lisätä voileivälle erilaisia kasviksia (siis muutakin kuin kurkkua, tomaattia tai paprikaa). Ehkä. 😅

      Poista
  9. Minä aion jatkaa leikkeleiden syöntiä leivän päällä suosituksista huolimatta. Vaihtelevalla menestyksellä yritän sitä, että leivän päällä pitää olla yhtä paljon kasviksia kuin leikkelettäkin. Lisätsemppinä yritän muistaa hankkia säännöllisesti hummusta ja laittaa sitä leivän päälle.

    Meillä kasvisten käytössä ei päästä lähellekään suosituksia. Silloin kun kävin toimistolla homma toimi paremmin, koska siellä on paljon parempaa kasvisruokaa kuin minä osaa tehdä ja myös salaattivaihtoehto. Etätöissä syön joko tähteitä tai mikrokeittoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, että leikkeleiden syönti ei taatusti lopu, mutta voi olla, että yritän vähän vähentää sitä. Vuolukanan voisin jättää salaatista pois ja paistaa sen tilalle vaikka kanasuikaleita. Hyvä sääntö tuo, että leivän päällä pitää olla yhtä paljon kasviksia kuin leikkelettäkin.

      Minusta on ihanaa käydä buffeteissa syömässä, koska silloin vo rohmuta paljon erilaisia salaatteja. Otan yleensä ensimmäisen lautasellisen ihan täyteen salaatteja. 😅

      Poista
  10. Oli mielenkiintoista lukea postaus ja sitä seuranneet kommentit. Kuten arvannet, niin en omien syömisteni perusteella ota kantaa, vaan menen valmistamaan aiemmin tekemästäni jauheLIHAkastikkeesta pellillisen pizzaa. Pakko hyötykäyttää ajoissa. ;)
    Hyvää alkanutta viikkoa ilman nälkää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhelihapizza on parasta! Mutta käytännön syistä tulee tilattua tavallisesti kanapizzaa, jotta voimme jakaa sen (en tee enää kotona pizzaa, kun olen saanut palautetta siitä, että pizzastani ei tiedä, onko se pizza vai piirakka 🤣).

      Samaa sinulle! Toivottavasti pizzastasi tuli oikein herkullinen! 🤗

      Poista
  11. K-U-U-M-A puheenaihe niin monessa paikassa.... eli herneiden "nenään meno" on ainakin lisännyt kasvisten kulutusta. Töissäkin poistuin eilen opehuoneesta takavasemmalle wienerkaffeni kera... olen jotenkin jäävi ja kiviaivo omine ruokajuttuineni... Kun on löytänyt itselleen, keholleen, hermoilleen, vatsalleen ja suolistolleen sopivan ruokavalion - kuten sinäkin olet löytänyt, niin ei ole mitään syytä muuttaa! Kehomme kuten rahapussimme ovat erilaisista syistä varsin erilaisia ja ne määrittävät paljon MITÄ VOI(mme) SYÖDÄ! Suositusten myötä ne TERVEELLISET elintarvikkeet voisivat olla mm. liikevaihtoverottomia - jos niinkuin oikeasti haluttaisiin pitää kansaa ruokavaliolla kunnossa... nyt halvinta on "sairastuttava" ruoka...
    Minä jatkan tällä samalla linjalla.... "leipänäni" on pian ollut jo kolme vuotta kaali... rouskuu kuin näkkäri!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuma puheenaihe on, eikä suosituksia ole vielä edes virallisesti julkaistu. 🤣 Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa, joten on tainnut kalahtaa aika moneen – itseni mukaan lukien. 🤭

      Mutta hyvähän se on, että asioista keskustellaan ja että tuodaan erilaisia vaihtoehtoja esiin. En minäkään meinaa tosissani muuttaa ruokavaliotani, vaikka asioita tässä pohdinkin, mutta prosessoitujen lihojen kanssa saatan tehdä pientä fiksausta. Hieno homma, että sinäkin olet löytänyt itsellesi sopivan ruokavalion!

      Olen ihan samaa mieltä siitä, että ruokien hinnoittelu on ihan pielessä. Yleensä prosessoitu, rasvainen ja ravintoköyhä ruoka on juuri kaikkein halvinta. Tai enhän minä tiedä, onko sekään enää halpaa, kun kaikki on kallistunut viime aikoina niin paljon. Mahtaakohan roiskeläppääkään saada enää alle eurolla...

      Poista
  12. Täytyy miettiä näitä uusia ohjeita; muuten minulle ok, mutta tuo palkokasvien määrä on aika iso minulle. En ole moneen vuoteen syönyt lihaleikkeleitä leivällä; syön juustoa tai kurkkua/tomaattia. En aina muista, että oliivitahnaakin voisi ostaa tai jotain sen tyyppisiä. Myös jotain kalasäilykejuttuja voisi käyttää. Olen myös lopettanut muun lihan paitsi poron ja riistan syömisen. En toki ole hirveän tarkka, sillä jos minulle tarjotaan kylässä lihaa, niin syön kyllä sitä. Siitä tulikin mieleeni, että tällä viikolla tulee tilaamani poronlihalähetys pohjoisesta!
    Äsken yksi facekaveri kirjoitti siitä, että oli syönyt jotain kasvispihviä, joka oli tehty ihan lihan näköiseksi ja oloiseksi. Ja tänään Hesari kirjoitti hampparipihveistä ja siitä, miten kasvisvaihtoehto on älyttömän suolainen ja epäterveellinen (rasvaa tms.). Minua ihmetyttää se, miksi nuo jotkut kasvisruuat pitää tehdä niin matkimaan lihaa? Itse en juuri osaa tehdä kasvisruokia, mutta jotain sentään ja siitä näkee hyvin, että on kasvista!
    Hinnoista en edes jaksa sanoa mitään, sillä ruoka on kallista! Mutta pakkohan sitä on syödä jotain...
    Mukavaa lumetonta marraskuuta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeet tulevat virallisesti tosiaan vasta 27. päivä, ja silloin selviää sekin, mikä jäi minulle hieman epäselväksi, eli että koskeeko tuo 350 grammaa vain punaista lihaa vai kaikkea lihaa. Enemmistö lukemistani lähteistä kun väitti jälkimmäistä, mutta sitten jotkin taas taas ensimmäistä.

      Monesti nuo tahnat ovat niin rasva- ja energiapitoisia, että karttelen niitä siistäkin syystä, vaikka ne hyviä ovatkin. Sama koskee kala- ja muita säilykkeitä, jos ne on säilötty öljyyn.

      Pohjoisesta tuleva poronlihalähetys kuulostaa varsin eksoottiselta. Mulle poro ja riista ovat niin outoja lihoja, että en osaisi tehdä niille mitään. Muuta kuin syödä, jos joku muu laittaisi ne. 😅

      Olen ihmetellyt ihan samoja asioita! Monesti kasvisruokiin lisätään myös valtavat määrät juustoa, mikä kummastuttaa suuresti. Ihan kuin ei luotettaisi siihen, että kasvisruoka voi olla hyvää ilman juustoakin (tai muita epäterveellisiä ainesosia).

      Liharuokien ulkonäköjäljittely on minusta jotenkin koomista. Minä kun en oikein ymmärrä sitä, että jos kasvissyöjät haluavat välttää lihan syömistä, niin miksi sen korviketuotteen pitää kuitenkin muistuttaa ulkonäöltään lihaa. Luulisi, että kasviksissa haluttaisiin säilyttää kasvisten houkutteleva ulkonäkö väreineen. Miksi tehdä karmeita ruskeanharmaita korvikkeita, joiden ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa näyttävän houkuttelevilta? Kaikkein hupaisin taisi olla joskus kaupassa näkemäni vegekinkku, joka oli omituisen näköinen löllöpallura. Mutta jokainen syökööt kinkkunsa millaisena haluaa – lihaisana tai vähemmän lihaisana.

      Mukavaa (lumetonta tai lumellista) marraskuun jatkoa sinullekin!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3