Meidän piti alun perin palata kotiin jo perjantaina, mutta suunnitelmat muuttuivat guest housen korjaustöiden takia. Ne kun eivät menneet ihan suunnitelmien mukaan, mikä ei kyllä todellakaan ollut mikään yllätys. Yllättyneempi olisin ollut, jos kaikki olisi mennyt ihan suunnitelmien mukaan! Kun talossa ei ollut nettiyhteyttä, televisiota (tai televisio oli, mutta ei satelliittilautasta) eikä lehtiäkään tullut luettua, sain kokeilla sitäkin, millaista on elää viikko täydellisessä uutispimennossa ja ilman minkäänlaisia yhteyksiä ulkomaailmaan (no kännykät oli tietysti kaikilla mukana, mutta niitä ei lasketa ). Kokemus oli aika erikoinen, mutta loppujen lopuksi oikeastaan aika virkistävä.
Viikossa kerkesi tapahtua niin paljon kaikenlaista, että täytyy varmaankin kirjoittaa matkasta useampi postaus (ja siltikin näistä jutuista näyttää tulevan pitkiä kuin nälkävuosi). Yhdestä viikosta riittää, katsokaas, märehdittävää pitkäksi aikaa!
Pennar-joki, jossa ei ole vettä tipan tippaa. |
Metsäisiä kukkuloita. |
Menomatkan Nelloreen piti kestää enintään seitsemän tuntia, mutta tiet olivat suurimmaksi osaksi niin hirveässä kunnossa, että matkaan meni lopulta yhdeksän tuntia. Huomasimme aika pian matkaan lähdettyämme senkin, että ilmastointi ei toiminut kunnolla. Onneksi se toimi sentään edes jotenkin (ulkolämpötilat vaihtelivat päivisin 30 ja 38 asteen välillä)!
Lankoja. Näistä tulee hienon värisiä sareja! |
Vähän ohitettavaa näkyvissä. |
Pidempien ajomatkaosuuksien teiden huonosta kunnosta huolimatta kaikkein ikävin osuus oli kuitenkin noin 70 kilometrin pituinen matka Pileristä Tirupatiin, kun palasimme appiukon sukulaisilta Itäisen Ghat-vuoriston halki sysipimeässä. Vierailu oli venähtänyt paljon aiottua pidemmäksi, ja siksi palasimme vasta pimeän aikaan, vaikka tarkoitus oli ollut ehtiä takaisin valoisaan aikaan. Kiemuraisilla teillä ajaminen oli epämiellyttävää, kun tiesi, että kivenheiton päässä on syvä rotko. (Aluetta kutsutaankin houkuttelevasti Kuoleman laaksoksi.) Kaiken lisäksi intialaiset ajavat pimeällä aina pitkät valot päällä - niin kaupungissa kuin maallakin, tuli vastaan ketään tai ei - ja vastaantulevien autojen valot sokaisevat hetkeksi aivan täysin. Menomatkalla näimme yhden tomaattilastissa olleen kuorma-auton, jonka lava oli levinnyt tien viereen. Ohjaamo oli ilmeisesti lentänyt rotkosta alas, kun sitä ei tien vieressä näkynyt. Maassa oli aivan valtava tomaattimeri, kun kaikki vihanneslaatikot olivat levinneet tien viereen.
Kaunis temppeli Pennar-joen varrella. |
Pyhimys Sai Baba, joka on hyvin rakastettu ja palvottu hahmo Intiassa. |
Temppelin koristeita. |
Menomatkalla Nelloreen pysähdyimme syömään anopin laittamat eväät yhden koulun pihaan.
Paikka ei ollut mitenkään ruokahaluja herättävä, mutta menetteli paremman puutteessa. Minä kävin pyllistämässä yhden koulurakennuksen takana, ja anoppi piti sillä aikaa rakennuksen kulmalla vahtia.
Paluumatkalla pysähdyimme aamiaiselle yhteen ihan kivaan tienvarsiravintolaan Kadapassa, jossa oli oikein vessatkin (reikä lattiassa, mutta seinät siinä kumminkin oli).
Rähjääntynyt matkalainen. |
Aamiainen: masala dosa. |
Tirupatissa saimme kutsun lounaalle erään ukkelin tuttavan kotiin, ja kuvittelin, että kyseessä olisi aivan tavallinen lounas. Lähestyessämme taloa kuulin äänekästä rummutusta, ja kun pysäköimme talon eteen, tajusin, että rumpujen pärinä kuului talon toisesta kerroksesta - juuri sieltä samasta paikasta, jonne meidätkin opastettiin.
Meneillään oli puja-seremonia, jonka oli tarkoitus valmistaa ukkelin tuttava perheineen matkaan Thiruttanin temppelille, joka on omistettu Subrahmanya-jumalalle. Subrahmanya (toiselta nimeltään Murugan) on vanhan tuttavamme Ganeshan veli (ja Siva-jumalan poika).
Istuimme hetken seuraamassa seremoniaa, joka oli keskittynyt lattialle kookospähkinöiden, banaanien, omenoiden, kukkien ja tulen ympärille. Isolle palmunlehdelle oli levitetty myös vada-rinkilöitä, keitettyjä kikherneitä sekä makeaa pongal-puuroa. Takimmaisena oli puinen kehikko, jonka päällä oli muutama sari ja kukista punottuja kaulanauhoja. Kehyksen sivussa oli kaksi isoa kangaspussia, joiden merkitys selvisi siinä vaiheessa, kun appiukko tunki sinne rahaa. Kuulin, että kukkanauhat, rahat ja muut lahjat vietäisiin temppeliin lahjoitukseksi jumalalle, ja mietin taas, miten osuva Business Man -elokuvan lausahdus olikaan: religion is a business deal. Kun minä annan, niin sinäkin ehkä annat! Appiukon mallin mukaisesti minäkin kaivelin lompakkoani ja tungin pussiin pari seteliä.
Kun seremonia päättyi, muut menivät ulos, mutta meidän käskettiin jäädä istumaan sisälle. Koska olimme vieraita, meidän annettiin syödä ensin ja perhe söi vasta meidän jälkeemme. Yksi naisista meni kaivelemaan kädellään palmunlehden päällä olevaa pongal-puuro kasaa, ja hän nosteli kädellään kasasta pieniä möykkyjä lautasille. Hyi miten inhottavaa, ajattelin. Toivottavasti eivät ainakaan anna noita meille syötäväksi! Meni hetki, ja sain eteeni lautasen, ja siinä se pongalmöykky taas oli. Koska ruoka oli prasadam, jumalan puja-seremoniassa siunaamaa ruokaa, ei auttanut muu kuin syödä mukisematta.
Tykkään Tirupatin kaupungista paljon erityisesti siitä syystä, että sitä ympäröivät vuoret, jotka antavat kaupungille ihan oman viehätyksensä.
Tähän aikaan vuodesta (sadekauden jälkeen) vuorilla voi nähdä lukuisia pieniä vesiputouksia, joita ei kuivempina vuodenaikoina näe.
Tirupati on hindujen pyhiinvaelluksen kannalta tärkeä kaupunki. Tirupatista lähtee tie ylös vuorille Tirumalan kaupunkiin, jossa on hindujen suosituin pyhiinvaellustemppeli, Sri Venkateswara -temppeli. (Tien voi bongata tuosta ensimmäisestä vuorikuvasta, jossa näkyy kuvan keskellä pala vanhaa siltaa.) Kyseinen temppeli on kaikkein suosituin pyhiinvaelluspaikka maailmassa (Mekkaakin suositumpi), ja siellä käy joka päivä 50 000 - 100 000 ihmistä; juhlien aikaan jopa puoli miljoonaa ihmistä päivässä. Tirupatista lähtee ylös Tirumalaan myös kaksi pyhiinvaellusreittiä, jotka kuljetaan jalkaisin. Olen itsekin kävellyt toisen, yhdentoista kilometrin mittaisen, reitin kahdesti, mutta en ole saanut siitä postausta (vieläkään) aikaiseksi. No, ehkä semmoinenkin tulee vielä joskus.
Tykkään Tirupatista myös siksi, että se on aika siisti kaupunki ja kehittyneemmän oloinen kuin esimerkiksi Nellore. Kehittyneisyys johtuu tietysti osittain turismista - näin kaupungissa jopa kaksi länsimaalaista naista! Ilmeisesti turisteja ei kuitenkaan ole tarpeeksi, jotta heihin olisi täysin totuttu, sillä kun odottelimme ukkelin kanssa appiukkoa autossa yhden kadun varressa ja kävin ottamassa kadusta kuvan, yksi nainen ja kolme pikkutyttöä lähtivät juoksemaan minua kohti.
Tämän kuvan otin. |
Pakenin autoon, mutta nainen ja tytöt tulivat heiluttamaan ikkunan taakse. Koska heillä oli selvästikin minulle jotain tärkeää asiaa, minun oli pakko avata ikkuna. Nainen kätteli minua kuin vanhaa tuttavaa: hei, hei, kuinka voit? Sitten seurasi litania vanhoja tuttuja kysymyksiä: mikä sinun nimesi on, mistä olet kotoisin, mitä teet Tirupatissa jne. Saatuaan tietää kaiken tarpeellisen joukko poistui lopulta jonnekin. Hetken päästä kaksi tytöistä palasi kuitenkin lehtiön kanssa takaisin: saisimmeko sinun nimikirjoituksesi? Raapustin lehtiöön kuuliaisesti nimeni, ja tytöt kiittivät ja poistuivat. Ei mennyt kauan, kun kolmaskin tyttö juoksi ikkunan taakse paperilappusen kanssa: saisinko minäkin nimikirjoituksen? Ukkeli alkoi hermostua, ja hän sanoi, että tämä on sitten viimeinen nimikirjoitus! Hetken saimmekin olla rauhassa, kunnes yksi tyttö juoksi taas automme viereen paperilappu käsissään. Avasin vastentahtoisesti ikkunan: ehkä voisin vielä tämän yhden nimikirjoituksen antaa. Mutta tyttö työnsikin taitellun lappusen ikkunasta minulle ja katosi vikkelästi jonnekin. Avasin lapun, ja totesin saaneeni kirjeen.
Hihittelimme ukkelin kanssa asialle pitkän aikaa.
Toinen erikoinen tapaus sattui Fortune Kences -hotellissa, jossa kävimme ukkelin kanssa kahvittelemassa ja tapaamassa yhtä ukkelin ystävää.
Tilasin Black forest -kakkupalan (olin juuri hetkeä aiemmin käynyt lasivitriinin takana tutkimassa, että sitä varmasti oli tarjolla), mutta vähän ajan päästä pöytämme viereen ilmestyi kolme naistarjoilijaa, joista yksi oli kai jonkinlainen päällikkö. Hän varmisti, että olin tilannut Black forest -kakkupalan, ja pahoitteli sitten, että kyseinen kakku ei ollut oikein hyvää. White forest -kakku sen sijaan olisi oikein hyvää; haluaisinko ottaa mieluummin sitä? Olin aikeissa kysyä, mitä vikaa Black forestissa oli, mutta hetken mietittyäni tulin siihen tulokseen, että en oikeastaan halunnut edes tietää. (Todennäköisesti sama kakkupala oli pyörinyt vitriinissä päivätolkulla, ja tarjoilijat olivat todenneet, että olisi liian riskaabelia antaa valkonaamaisen turistin syödä se.)
Kaksi muuta tarjoilijaa katosivat paikalta, mutta päällikkö kysyi minulta, muistanko hänet. Olin ällistynyt, koska minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka nainen oli. Nainen sen sijaan sanoi, että hänpä muistaa minut: olin ollut hotellissa kaksi vuotta sitten ja menossa darshanille Tirumalaan. Hämmästyin, sillä olin todellakin ollut samaisessa hotellissa kaksi vuotta aiemmin ja menossa Tirumalaan (en kuitenkaan darshanille, vaan sille kävelylle, josta kerroin). Miten ihmeessä nainen saattoi muistaa minut?! Pakko se oli kuitenkin uskoa, koska tällaista on sattunut minulle ennenkin. Kuvittelen aina olevani ihan huomaamaton tyyppi, joka sulautuu intialaisten joukkoon kuin rusina pullaan (haha!), kunnes tapahtuu jotain tämmöistä, mikä todistaa toisin.
Intiassa näkee konekirjoitustoimistoja, joissa voi käydä kirjoituttamassa dokumenttinsa kirjoituskoneella. |
Kun otin kuvan konekirjoituspaikasta, nämäkin ukot halusivat välttämättä päästä kuvaan. |
Lisää ukkoja. Nämä olivat aamukahvilla. |
Jumppatuokio. Kuka jaksaa odottaa, että juna menee ohi ja puomi nousee, kun puomin altakin pääsee? |
Yhden liikkeen edessä oli jatkuvasti hirveä kaaos, ja kun katsoin tarkemmin, huomasin sen oleva kaasunjakelupiste.
Jos haluaa saada valtion tukemaa kaasua, on pidettävä puolensa. |
Appivanhempien "kesämökki" ei kuitenkaan ollut Tirupatin kaupungissa vaan pienessä kylässä kahdeksan kilometrin päässä Tirupatista. Maisemat kylän ympäristössä olivat ihan huikean kauniit - vuoria, palmuja ja mangopuutarhoja.
Matkamme ajankohtaan osui myös yksi hindujen tärkeimmistä juhlista, dasara, joka symboloi hyvän voittoa pahasta (Rama-jumala kukisti Ravanan). Temppelien ympäristöt oli koristeltu juhlan kunniaksi värivaloin, ja jättimäiset Rama-hahmot loistivat jo kauas. Oli aika yllättävää, kun muuten pimeän maaseudun keskellä silmien eteen avautuivat yhtäkkiä valtavat värivaloasetelmat.
Kuvasta on vähän vaikea käsittää hahmon kokoa, mutta tämän korkeus oli ainakin viisi metriä. |
Parin kilometrin päässä kylästä teiden risteyksessä on hieno kirkko, jota olin aina ohikulkiessani ihastellut. Olimme myös ihmetelleet läheiselle vuorelle pystytettyjä jättimäisiä ristejä ja miettineet niiden merkitystä. Yhtenä päivänä läksimme ukkelin kanssa tutkimaan kirkkoa lähemmin.
Kirkon ovet olivat auki, mutta astuimme silti hieman arkaillen sisään. Olin ajatellut näpsäiseväni kirkosta muutaman kuvan ja jatkavani sitten matkaa, mutta kirkon etuosassa ollut nainen huomasi meidät ja viittilöi tulemaan peremmälle.
Nainen ojensi meille banaanit ja veti esiin kaksi muovituolia, joilla saisimme istua. Samassa paikalle ilmestyi naisen mieskin, ja sitten tarina alkoi.
Mies oli kotoisin Andhra Pradeshista ja nainen oli Karnatakasta, ja heillä oli kolme lasta, kaksi tytärtä ja yksi poika. Perheen koti oli ollut ennen samalla paikalla, jolla kirkko nykyisin sijaitsee. Pariskunta oli harjoittanut silloin jotain bisneksiä, joita varten he olivat ottaneet hurjan määrän lainaa. Kävi kuitenkin niin onnettomasti, että kaikki bisnekset kaatuivat, mutta iso laina jäi. Koko perhe oli niin surkeassa jamassa, että heillä ei ollut rahaa ostaa edes ruokaa. Kukaan ei auttanut perhettä, eivät edes omat sukulaiset. Lopulta vanhemmat tulivat siihen tulokseen, että itsemurha olisi ainoa vaihtoehto päästä kaikesta, ja sekä vanhemmat että lapset suunnittelivat tappavansa itsensä.
Kävi kuitenkin niin, että nainen näki yöllä unen, jossa Jumala ilmestyi hänelle. Jumala antoi naiselle parantajan kyvyt, jotka tulivat muuttamaan kaiken. Nainen oli ollut aiemmin lukutaidoton, mutta Jumala antoi hänelle myös lukemisen lahjan, jotta nainen pystyisi lukemaan Raamattua ja levittämään Jumalan sanaa.
Tuon unen jälkeen kaikki muuttui kuin salamaniskusta. Pariskunnalle alkoi virrata rahaa kaikkialta, eikä pariskunta kuulemma tiennyt, mistä se kaikki raha oikein tuli. Lahjoituksia he eivät ainakaan saaneet. Pariskunta rakennutti entisen talon paikalle kirkon ja kirkon taakse kaksikerroksisen hienon talon, jossa perhe nyt asui. Hieno autokin heillä oli. Pariskunta pystytti läheiselle kukkulalle ristit, joiden oli määrä vetää jumalallisia voimia puoleensa, jotta naisen parantajan voimat vain vahvistuisivat.
Kirkosta oli tullut äärimmäisen suosittu, kun sana naisen parantajan lahjoista oli kiirinyt. Kirkossa oli käynyt kuuluisiakin vieraita, ja jopa Andhra Pradeshin entinen pääministeri Y.S. Rajasekhara Reddy perheineen oli käynyt siellä. Nainen oli parantanut kaikenlaisia sairauksia syövästä lähtien, ja lukemattomat ihmiset olivat saaneet häneltä avun. Kirkossa pidettiin kokoontuminen joka sunnuntai puoli yhdeltätoista, ja kaikki apua tarvitsevat olivat tervetulleita sinne. Tilaisuus oli äärimmäisen suosittu, ja paikalla oli tavallisesti viitisensataa ihmistä. Meidänkin pitäisi ehdottomasti tulla seuraamaan sunnuntain tilaisuutta!
Vakuuttelimme tulevamme jonakin sunnuntaina (tänä sunnuntaina emme pääsisi, kun lähtisimme juuri sunnuntaiaamuna takaisin Hyderabadiin), ja teimme jo lähtöä, kun sivummalla kertomusta kuunnellut nuorehko mies halusi hänkin kertoa tarinansa.
Mies oli ollut mielisairas, ja hänet oli luokiteltu parantumattomasti hulluksi, sillä yksikään lääkäri ei ollut pystynyt parantamaan häntä. Sitten joku oli tuonut miehen kirkkoon, jotta nainen parantaisi nuorukaisen. Nainen oli todennut, että miestä riivasi demoni, joka piti saada poistumaan miehestä. Demoni oli ollut niin voimakas, että oli tarvittu 30 henkilöä pitelemään miestä, kun demoni tuli ulos!
Kun lopulta pääsimme kirkosta ulos, ukkeli vannoi, että hän ei kyllä astuisi enää jalallaankaan kirkkoon - eikä ainakaan tulisi koskaan siihen sunnuntaipalvelukseen, jossa olisivat kaikki hullut koolla! Taidan minäkin painaa kirkon kohdalla jarrun sijasta kaasupoljinta!
Selvisin kuin selvisinkin siis koko reissusta ilman, että kolhin appivanhempien autoa yhtään. Olin itsestäni aika ylpeä. Perille Hyderabadiin päästyämme purimme kaikki tavaramme appivanhempien autosta ulos ja pakkasimme minun ja ukkelin kamat meidän pikkuautoon, jonka olin parkkeerannut appivanhempien autopaikalle. Minun piti siirtää meidän automme pois appivanhempien parkkiruudusta, jotta saisin heidän autonsa parkkeerattua omalle paikalleen, mutta en meinannut saada autoamme millään liikkeelle. Appivanhempien autossa on bensakone (meillä on diesel), ja olin jo ehtinyt viikossa tottua siihen, että auto reagoi herkästi, eikä polkimiakaan tarvitse painaa kuin ihan kevyesti. Meidän automme tuntui viikon jälkeen isolta raskaalta työkoneelta! Autojen eroja ihmetellessäni olinkin jo huomaamattani lähtenyt liikkeelle, ja samassa oikealta sivulta kuului raapivaa ääntä, kun auton sivuosa osui pylvääseen! Onneksi auto vain hipaisi pylvästä ja naarmu rajoittui vain maalipintaan - metalli ei siis mennyt kasaan - mutta silti minua harmitti niin maan perusteellisesti. Tuli ajeltua ympäri Andhra Pradeshia ilman naarmun naarmua, ja sitten piti mennä törmäilemään tutulla parkkipaikalla! Onneksi auto oli sentään oma eikä appivanhempien!
Seuraavassa postauksessa onkin sitten luvassa remonttiasiaa ja kurkkaus "kesämökkiin" sisälle.
Näkymä illansuussa talon portilta kylään päin. |