Kirjoittelinkin jo aiemmin, että kananmuna on minusta yksi maailman parhaista keksinnöistä. Se on halpaa, proteiini- ja vitamiinipitoista sekä äärimmäisen monikäyttöistä. Kananmunasta saa tosi pienellä vaivalla vaikka mitä, ja tässä seuraavassa neljä vakkarireseptiä meikäläisen keittiöstä. Ohjeet ovat kaikki intialaisia, mutta toki mausteita voi soveltaa oman mielensä mukaan.
Olen muuttanut ohjeita sen verran suomalaisemmiksi, että olen jättänyt pois sellaiset ainekset, joita ei löydy suomalaisista ruokakaupoista (tai sitten olen vaihtanut ne toisiin). Tarkoitan näillä nyt lähinnä jeeran siemeniä, currylehtiä sekä pieniä vihreitä chilejä. Ruoille ei ole varsinaisesti mitään erityisiä nimiä – kaikki kulkevat vain nimellä egg fry tai egg curry – mutta olen yrittänyt kehitellä niille niitä kuvaavat nimet. Kaikki ruoat ovat varsin helppoja, eikä aineksiakaan tarvita kauheasti – aika lailla samoilla aineksilla pärjää joka ruoassa.
MAUSTEISET MUNANPUOLIKKAAT (EGG FRY)
AINEKSET:
3–4 kananmunaa
VALMISTUS:
Keitä munat koviksi, jäähdytä ja kuori ne. Halkaise munat pituussuunnassa kahtia.
Sekoita jauhetut mausteet ja suola keskenään pienessä astiassa.
Kuumenna öljy pannulla ja lisää fenkolinsiemenet ja valkosipuli. Pyörittele niitä hetki, kunnes valkosipuli ei enää tuoksu raa'alta.
Lisää jauhetut mausteet, sekoita hyvin ja asettele kananmunat pannulle leikattu pinta pannua vasten. Paista munia keskilämmöllä pari minuuttia, käännä munat toisinpäin ja paista vielä hetki. Ripottele halutessasi päälle jauhettua mustapippuria.
*****
MUNAKOKKELI RAASTETUISTA MUNISTA (EGG FRY 2)
AINEKSET:
4 kananmunaa
(koristeluun tuoretta korianteria)
VALMISTUS:
Keitä munat koviksi, jäähdytä ja kuori ne. Raasta munat raastimen karkealla terällä ja laita raaste sivuun odottelemaan.
Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipuli. Paistele sipulia kovahkolla keskilämmöllä, kunnes se on saanut hieman väriä.
Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista, kunnes tahna ei tuoksu enää raa'alle (pari minuuttia).
Lisää suola, jauhetut mausteet ja tomaatti ja sekoita hyvin. Jatka paistamista, kunnes tomaatti on muhjua. Lisää munaraaste, sekoita hyvin ja paistele edelleen pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää päälle halutessasi tuoretta korianteria.
*****
HÄRÄNSILMÄCURRY (EGG CURRY)
AINEKSET:
(koristeluun mahdollisesti tuoretta korianteria, jauhettua mustapippuria ja paprikajauhetta)
VALMISTUS:
Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipuli ja suola, sekoita hyvin ja paistele kovahkolla keskilämmöllä viitisen minuuttia.
Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista, kunnes tahna ei tuoksu enää raa'alle (pari minuuttia).
Lisää jauhetut mausteet sekä tomaatti ja jatka paistamista, kunnes tomaatti on muhjua. Lisää vesi, nosta lämpöä ja keittele pari minuuttia. Maista kastiketta ja säädä tarvittaessa makua.
Riko munat varovasti (keltuaisia rikkomatta) ruoan päälle pannun eri kulmiin. Siis näin:
Peitä pannu kannella ja hauduttele keskilämmöllä viitisen minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois ja jatka kypsentämistä, kunnes lähes kaikki vesi on haihtunut pannulta ja munien koostumus on halutun lainen. Itse tykkään kypsentää munat viittä vaille koviksi, ja minulla menee siihen kaikkiaan kymmenisen minuuttia. (Voit kokeilla munien kypsyysastetta painamalla munaa kevyesti sormella.)
Ripottele pinnalle halutessasi tuoretta korianteria, mustapippuria ja paprikajauhetta.
Tätä ruokaa voi myös varioida lisäämällä pannulle erilaisia kasviksia (esimerkiksi ohueksi suikaloitua paprikaa, herneitä tai pieneksi kuutioitua perunaa) ja paistamalla ne lähes kypsiksi ennen munien lisäämistä. Vettä tarvitaan tällöin ehkä hieman enemmän.
*****
MUNACURRY (EGG CURRY 2)
AINEKSET:
4 kananmunaa
(pieni luiraus kermaa, tuoretta korianteria, paahdettua sipulirouhetta)
VALMISTUS:
Keitä munat koviksi, jäähdytä ja kuori ne. Tee munien kylkiin pari kolme pitkittäistä viiltoa.
Kuumenna öljy (wokki)pannulla ja lisää pannulle kurkuma, chilijauhe ja suola. Lisää munat ja pyörittele niitä hetki pannulla. Ota munat pois pannulta ja laita ne sivuun odottelemaan.
Lisää pannulle samaan mausteöljyyn sipuli ja paistele sitä kovahkolla keskilämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes sipuli on pehmentynyt mukavasti.
Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista, kunnes tahna ei tuoksu enää raa'alle (pari minuuttia).
Lisää korianterijauhe, juustokumina, paprikajauhe sekä ripaus suolaa. Sekoita mausteet hyvin ja lisää tomaatit ja paistele, kunnes ne ovat muhjua.
Lisää vesi, kiehauta seos ja peitä pannu kannella. Hauduttele keskilämmöllä 5–10 minuuttia.
Lisää kananmunat ja jatka hauduttelua vielä hetken aikaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi pieni luiraus (ruoka)kermaa.
Koristele ruoka halutessasi tuoreella korianterilla ja mahdollisesti myös paahdetulla sipulirouheella. Sipulirouhe ei ole millään tavalla olennainen eikä varsinkaan intialainen elementti, mutta minusta paahdettu sipulirouhe sopii kivasti monen intialaisen ruoan (mm. biryanin) päälle.
Meinasin lopettaa tähän, mutta tuleekin vielä yksi bonusohje, kun tein eilen illalla pitkästä aikaa ihan perusmunakasta (intialaisittain siis).
KASVISMUNAKAS
AINEKSET:
VALMISTUS:
Riko munat kulhoon ja sekoita niiden rakenne haarukalla rikki. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin.
Kuumenna öljy pannulla ja lisää munaseos. Paista munakasta keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt sen verran, että pystyt kääntämään munakkaan. Käännä munakas ja paista myös toiselta puolelta kypsäksi. (Munakas on aika paksu, ja kääntäminen onnistuu parhaiten niin, että liu'uttaa munakkaan isolle lautaselle paistunut puoli alaspäin ja laittaa tämän jälkeen pannun munakkaan päälle pohja ylöspäin. Sitten otetaan vasemmalla kädellä pannun kahvasta kiinni ja oikealla kädellä lautasen pohjasta ja kipataan munakas pannulle.)
*****
Ayurveda eli ikivanha intialainen luonnonlääketiede vaikuttaa edelleen hyvin vahvasti siihen, miten intialaiset valmistavat ja syövät ruokansa. Varsinkin vanhempi sukupolvi (anopin ikäluokka) tuntuu saaneen ayurveda-tietoutensa verenperintönä, ja anopillakin on ayurvedan opit hienosti hallussa. Vaikka en ole itse ollut kovinkaan innostunut ayurvedasta, en ole kuitenkaan tyrmännyt sitä minään huuhaa-tieteenä, vaan olen suhtautunut siihen varovaisella kiinnostuksella. Niinpä minunkin päähäni on tarttunut vuosien varrella joitain juttuja, ja tiedän esimerkiksi sen, että maitotuotteiden ja kananmunien yhdistämistä ei pidetä ruoansulatuksen kannalta hyvänä asiana. Jos siis haluaa syödä ayurvedan oppien mukaisesti, tuohon aiempaan munacurryynkaan ei pitäisi lisätä kermaa.
Ayurvedan mukaan jokaisella ruoka-aineella on ominaisuuksia (mm. maku ja viilentävä/lämmittävä ominaisuus), ja jos samalla aterialla yhdistää erilaisia ominaisuuksia omaavia ruoka-aineita, ruoansulatus ylikuormittuu, mikä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja närästystä.
Kuvat täältä. |
Minulla on ollut jo pitkään kaikenlaisia vatsavaivoja (lähinnä turvotusta, ummetusta ja ilmavaivoja, joskus vatsakipujakin), ja tämä ayurveda-juttu alkoi kiinnostaa nyt siitä syystä. Minulla kun on tapana syödä iltapäivällä välipalaksi iso kulho hedelmiä jogurttirahkan kanssa (tai sitten iso salaattikulho jollakin proteiinilla) plus pari voileipää, ja varsinkin tuo jogurttirahka-hedelmäyhdistelmä on ayurvedan mukaan tuhoon tuomittu. En tiedä, voisiko hedelmien ja maitotuotteen yhdistämisestä löytyä selitys vaivoihini (ne kun alkavat tyypillisimmin juuri tuon välipalan jälkeen), mutta ehkä minun kannattaisi miettiä muita vaihtoehtoja. Tuskin tulen kuitenkaan muuttamaan ruokavaliotani täysin ayurvedan ajatusten mukaiseksi, sillä joutuisin muuttamaan ruokailutottumuksiani niin rankalla kädellä, että se ei tule kyllä ikinä onnistumaan. Mutta ehkä kokeilen ayurveda-ruokavaliota Intiassa, kun menen sinne taas joskus. Siellä sen luulisi olevan paljon helpompaa, kun ei ole mitään jogurttirahkoja ja raejuustoja, ja syön siellä muutenkin ihan eri tavalla kuin täällä Suomessa.
😘