Voi kun mie oon ruma. |
Millään muulla hyönteislajilla ei ole yhtä pitkiä tuntosarvia kuin sarvijaakolla. Sarvijaakkokoiraan tuntosarvet voivat olla jopa viisi kertaa ruumiin pituiset! Sarvijaakko elää kuulemma kuolleilla tai heikkokuntoisilla männyillä, mutta minä tapasin Jaakon kylpypyyhkeeni päältä, eikä se meinannut lähteä siitä mihinkään, vaikka sitä kuinka tökki. Taisi tykätä vaaleanpunaisesta.
Minä hölmönä ehdotin eräälle lukijalle sisiliskon ottamista lemmikiksi, mutta sittemmin tulin tietämään, että Suomi-Kalle on rauhoitettu, eikä sitä saa laittaa esimerkiksi terraarioon. Parempihan sen varmaan luonnossa onkin. Sisiliskot keräävät vararavintoa häntäänsä, joten hännän irtoaminen loppukesästä voi haitata liskon talvehtimista.
Tämän linnun poikueita purjehtii laiturimme editse joka kesä, ja ehdinkin jo kaipailla, missä pienokaiset ovat. Seuraavana päivänä ne heti ilmestyivätkin peilityynelle järvelle.
Emme ole vieläkään täysin varmoja, mistä linnusta on kyse, sillä olemme veikkailleet kolmen lintulajin - tukkakoskelon, isokoskelon ja silkkiuikun - väliltä. Lopulta olemme ehkä kuitenkin kallistuneet tukkakoskelon puoleen.
Poikaset uiskentelevat emon perässä yleensä hyvin kauniina rivistönä, mutta aika usein poikaset yrittävät saada emolta kyydin ja kiivetä emon selkään. Emolla voi olla selässään välillä kolmekin poikasta, jolloin emosta ei näy paljon muuta kuin otsan hiustupsu.
Jos kyytiläisiä on liian monta, emo ravistelee poikaset alas - kunnes ne taas kiipeävät selkään.
Tämän samaisen lintulajin edustajan näin tänään soutumatkalla rantakalliolla seisomassa. Minut nähdessään se ruilautti kalliolle valkoiset viirut ja lähti menemään.
Koskelot kalastavat sukeltamalla ja viihtyvät siksi kirkasvetisissä järvissä.
Tämä hyönteinen jäi minulle vähän arvoitukseksi. Se oli jotenkin turhan karvaisen oloinen ollakseen kärpänen, ja luontokirjaa tutkittuani rupesinkin miettimään olisiko kyseessä jokin paarmalaji.
Komeat Ray-Banit. |
Perhosia on hirveän vaikea vangita kameralle, mutta tämän pienen sininen perhosen sain sentään kuvattua. Kyseessä on ilmeisesti jokin sinisiipilaji - ehkäpä kangassinisiipi?
Sinisiivet alkavat liihotella vasta juhannuksen maissa, ja niitä tavataan usein erilaisilta kukkaniityiltä ja metsäaukeilta.
En tunnistanut tätä outoa pitkähäntäistä ötökkää, mutta viisaammat tiesivät(?) sen olevan sudenkorento. Olin jotenkin ajatellut sudenkorentojen olevan aina sellaisia paksumpia ja pöriseviä; tämähän on hirveän aneeminen kaveri.
Sudenkorennot ovat mestarillisia lentäjiä - ne lentävät eteenpäin, sivulle ja jopa taaksepäin. Ateriansakin sudenkorennot nauttivat ilmassa. Myös niiden näkökyky on erinomainen, minkä huomaa myös niiden silmistä. Pään sivuilla sijaitsevat verkkosilmät ovat suuret, ja niissä voi olla peräti 20 000 ommatidia (niveljalkaisten verkkosilmän keilamaista osasilmää).
Luulin tätä ensin sarvijaakon vauvaksi (biologi liikenteessä, haha!), mutta sitten huomasin nuo lapiokädet, jollaiset olivat myös Intiassa näkemälläni laulajasirkalla, jota luulin silloin hepokatiksi. Tämä taitaakin olla suomalainen heinäsirkka?
Kuolleita kalanpoikasiakin näkyy kelluvan vedessä jonkin verran. Mitähän se merkitsee?
Kimalaiset ovat yksiä suosikkiötököitäni. Ne ovat mukavan pörröisiä ja jotenkin hupaisia, kun ne pöristelevät kukissa etsimässä mettä.
Oisko täällä mitään... |
Ei ollut... kurkataanpas tänne. |
Apua! Mä teen kohta kuperkeikan! |
Kimalaisilla on pitkä kieli, jonka avulla ne pystyvät vierailemaan myös syvänieluisissä kukissa. Kimalaiset ovat raskaita hyönteisiä, ja niiden on kylmällä säällä lämmitettävä lentolihaksensa ennen lentoon lähtöä.
Koira.
Tykkää rapsutuksista. ♥