Hullu saa olla mutta ei tyhmä.


lauantai 8. joulukuuta 2018

Lentävät airbagit

Ajattelin tehdä taas tällaisen koosteen, jota kirjoittelen matkalla tyhjinä hetkinä, kun en osaa oikein keskittyä mihinkään muuhunkaan näiden välilaskujen aikana. Onneksi ei sentään ole mitään järkyttävän pitkiä välilaskuja, vaan sekä Frankfurtin että Bogotán välilaskut ovat kohtuumittaisia. Tein vuoden alussa samanlaisen kirjoituksen matkan päältä (silloin suuntana oli Bolivia), jolloin tyhjiä hetkiä olikin riittämiin, kun myöhästyimme lumimyrskyn takia Sao Paulon -lennolta ja jouduimme odottelemaan Frankfurtissa vuorokauden. Nyt kaikki on sujunut kuitenkin hyvin, ainakin toistaiseksi! (Olen nyt siis Frankfurtissa, ja kello on vähän yli kymmenen perjantaina aamupäivällä.)
 
Ihan ensiksi kuitenkin Enskan ja Naltsan myöhästynyt itsenäisyyspäivätervehdys!


Minun piti laittaa tämä kuva jo aiemmin, mutta en sitten ehtinytkään kirjoittaa enää yhtään postausta ennen lähtöäni (ylläri). Ei tullut onneksi ihan yhtä kiire lähdön kanssa kuin normaalisti, mikä johtui suurelta osin siitä, että lähtöni oli aikaisin aamulla, joten oli pakko saada kaikki valmiiksi jo edellisenä päivänä, jos halusin yrittää vielä nukkuakin. Normaalisti Lufthansan Etelä-Amerikan -yhteydet lähtevät Frankfurtista illalla, mutta tämä Bogotán-lento lähtee jostain syystä puolenpäivän jälkeen.

Minulle aikainen lento tarkoittaa lähes poikkeuksetta olemattomia yöunia, sillä en osaa nukkua, jos tiedän lähdön olevan aikaisin. Kaiken lisäksi olin nukkunut edeltävän yönkin todella surkeasti, minkä seurauksena minulla on lauenneet airbagit sekä silmien yllä että alla. Onneksi sieltä välistä näkyy sentään vielä jotain, ja olen löytänyt (oletettavasti) oikeaan paikkaan. Ukkeli tulee minua Medellínin lentokentälle vastaan, ja hän varmaan luulee, että olen juonut loungessa ja koneessa liian monta lasia skumppaa, kun olen tämän näköinen. Tervetuloa, ihana vaimo! Näkeehän teitäkin!

Tuosta edeltävästä kuvasta vielä: neuloin Enskalle ja Naltsalle samantyyppiset sukat, ja olin niin ylpeä itsestäni, kun en käyttänyt sukkien tekemisessä mitään ohjeita, vaan sovelsin nuo ihan itse alusta loppuun. Ilo se on pienikin ilo. Kaiken lisäksi Enskalle piti tehdä tuollaiset töppöset, kun hänen tassunsa ovat hieman persoonallisen malliset. Töppösiä tehdessä kävi ilmi, että osaan virkatakin. 😀

Ennen kuin pääsee lähtemään Helsinki-Vantaalta, pitää kaivaa lentokone jään alta.

Olen ajatellut yrittää pysytellä hereillä koko lennon ajan, koska olen suunnitellut, että kun olen valvonut enemmän tai vähemmän kolme yötä putkeen, kaadun sitten siellä asunnossa rättiväsyneenä suoraan sänkyyn, nukun lauantaiaamuun ja selvitän aikaerorasitukset ja muut univelat näppärästi yhden yön aikana. Kuulostaa minusta aivan erinomaiselta suunnitelmalta. Todellisuus tulee varmasti olemaan - tavalla tai toisella - vallan toinen, ja nähtäväksi jää, millä tavalla.

Toivoin taas tänä aamuna, että kuuluisin niihin ihmisiin, jotka osaavat matkustaa vähillä matkatavaroilla. Minulla kun tulee aina kilomäärät täyteen, vaikka olisi lupa ottaa mukaan miten paljon tavaraa tahansa. Nyt kävi tosin sillä lailla hassusti, että laukuista loppui tila, ennen kuin kilorajat tulivat vastaan. Suorastaan harmitti, kun sallitut 64 kiloa alittui kahdeksalla kilolla! "Tarpeellisiahan" kaikki tavarat eivät todellakaan ole, mutta minulla on paha tapa pitää maksimäärää jonkinlaisena tavoitteena, joka pitää saada täytetyksi. Nytkin kun huomasin kilomäärän jäävän vajaaksi, pakkasin mukaan vielä kaikenlaista mahdollisesti tarvittavaa, kuten kilon täysjyvävehnäjauhoja ja vajaan puoli kiloa taateleita. Olin laittanut jo ukkelin mukana Kolumbiaan muun muassa intialaisia linssejä, chilijauhetta, kurkumaa, sinapinsiemeniä ja kaksi kiloa mannasuurimoita. Anoppi meinasin kuolla nauruun, kun kuuli, että olin saanut ujutettua ukkelin matkaan tuiki tarpeellisia elintarvikkeita.  (Ukkeli ei tykkää kanniskella ruokatarvikkeita ympäri maailmaa.)

Aamiainen tänään välillä Helsinki-Frankfurt.

Oikeasti minua vähän nolottaa, millainen minusta on tullut. Kun eräs intialainen kollegani lähti aikoinaan vaimonsa kanssa viikonloppureissulle Espanjaan, pariskunta pakkasi mukaansa riisinkeittimen ja riisiä, jotta heillä olisi varmasti loman aikana syötävää. Nyt minusta on tullut samanlainen ihminen, joka suurin piirtein kuvittelee, että tulee kuolemaan nälkään, jos mukana ei ole kaikkia tuttuja intialaisia elintarvikkeita!

Mie pääsin vähän jaloitelemaan Frankfurtissa. Vai pitäiskö sanoa, että tassuttelemaan?
Jaahas. Kello onkin jo yksitoista. Olisikohan liian aikaista hakea lasi skumppaa? Eivätkös sivistyneet ihmiset juo alkomahoolia vasta puolenpäivän jälkeen? Ja heti seuraava kysymys: olenko minä sivistynyt?

Kävi toki mielessä sekin mahdollisuus, että Kolumbian tulli saattaa pyydystää minut ja vaatia saada nähdä, mitä minulla on laukuissani. En yhtään tiedä Kolumbian säädöksiä elintarvikkeiden maahantuonnista, mutta veikkaan, että suhtautuminen esimerkiksi minun laukkujeni sisältöön ei ole välttämättä kauhean myönteinen. Jään siis jännityksellä odottamaan, mitä tuleman pitää. Currylehdet jätin sentään suosiolla ostamatta, kun ne saivat minut viimeksikin Boliviassa kiipeliin. En toki ole oppinut virheistäni, vaan ukkeli kielsi minua tuomasta currylehtiä.

Nyt onkin hyvä päättää tämä osuus tähän. Tekstiä läpikäytyäni ja sitä korjailtuani (ja skumppaa nautiskellessani) aika on vierähtänyt niin, että koneeseen nousuun on enää parikymmentä minuuttia. Olipas lyhyt välilasku. 😳

7.12.2018 perjantai kello 20.22 Bogotán lentokenttä El Dorado

Enpä tiennyt, että El Doradorikin on oikeasti olemassa, mutta täällä se on, Bogotán lentokentällä!

Olipahan erilainen lentomatka Frankfurtista Bogotaan! Minulla oli käytäväpaikka, kuten aina lennolla yksin matkustaessani, ja ikkunapaikalle viereeni tuli vanhempi herra, joka vaikutti minusta vähän omituiselta hiippailijalta. Kaivoin siis neuleeni esiin ja rupesin neulomaan sukkaa, ettei vain tarvinnut puhua herran kanssa mitään.😆 Kun lentoemäntä kävi tervehtimässä meitä, kuulin hänen puhuttelevan miestä tohtoriksi.

Huomasin pian, että mies silmäili neulomistani, ja kun käänsin katseeni mieheen päin, mies avasi keskustelun ja totesi neulomisen olevan varmaan vaikeaa. Siitä se juttu jotenkin lähti, eikä aikaakaan, kun keskustelu olikin jo paljon syvemmillä vesillä. On ihmeellistä, miten luontevaa jutustelu voi joidenkin ihmisten kanssa olla. Ihan kuin olisimme tunteneet tämänkin 67-vuotiaan herran kanssa aina. En voi sietää sellaista tyhjänpäiväistä lätinää, jonka ainoa tarkoitus on täyttää hiljaisuuden aiheuttama tyhjiö ja puhumattomuuden synnyttämä vaivautuneisuus, mutta oikeista asioista, kuten ihmissuhteista ja elämisen vaikeudesta, voisin puhua loputtomiin. Ja niin melkein teinkin, sillä juttelimme miehen kanssa melkein koko kaksitoistatuntisen lennon ajan! (Miinus se vajaa tunti, jonka nukuin.)

Miehellä on menestyksekäs tietoliikenneyritys, joka täytti juuri 40 vuotta. Lisäksi hän oli entinen rallikuski, joka oli ajanut muun muassa Pariisi-Dakar -rallissakin. Oli hienoa kuunnella miehen tarinoita maailmalta ja erityisesti aavikolta. Tiesittekö muuten, miten rallikuskit käyvät vessassa, kun he joutuvat ajamaan kymmentuntisen etapin aavikon halki? Vastaus: eivät mitenkään. He käyttävät vaippoja! Kilpaa ajaessa ei voi hukata yhtään sekuntia. 

Mie oon eldoraadossa!

Mies oli kerännyt elämänsä aikana huomattavan omaisuuden, mutta siitä huolimatta hän oli varsin vaatimattoman oloinen mies, jolla oli tavallisen – tai ainakin melkein tavallisen - ihmisen murheet. Oli myös varsin hupaisaa kuulla, millaisen ensivaikutelman mies oli minusta saanut. Mies kertoi olleensa alkuun vähän epäluuloinen minua kohtaan, koska Saksassa neulomista harrastavat kuulemma lähinnä vihreät ja muut aktivistit. Olin vaikuttanut miehen mukaan myös hyvin varautuneelta, jopa epäystävälliseltä, mutta onneksi mies totesi ensivaikutelmansa menneen pahasti metsään, ja ihan samalla lailla oli käynyt minullekin. Omituinen hiippailija paljastui sydämelliseksi ihmiseksi. On muuten joskus varsin terveellistä kuulla, millaisen vaikutelman antaa itsestään muille!

Tuo lentomatka jää mieleen pitkäksi aikaa, puolin ja toisin. (Mies oli menossa Bogotaan tapaamaan kolumbialaista naisystäväänsä, ja puhuimme paljon minunkin avioliitostani, joten mitään iskuyrityksen tapaista tuossa ei ollut. 😉) Halasimme Bogotán kentällä erotessamme, ja mies antoi minulle käyntikorttinsa ja kutsun tulla kyläilemään, jos osuisin joskus Hampuriin. 

Bogotán lentokentällä kävin syömässä Crepes & Wafflesissa - kuinka ollakaan - intialaisvaikutteisen krepin, jonka päällä oli mangopikkelssiä.


8.12.2018 kello 2.21, Medellín

Nyt makaan tässä uuden tilapäiskodin sängyllä ja kuuntelen ympäristön ääniä. Täällä vietetään nyt kuulemma jotain jouluvalojen juhlaa, ja raketit paukkuvat taivaalla (vaikka kello tulee siis jo puoli kolme). Taksimatkalla lentokentältä tänne näimme upeita jouluvalokoristeluja, ja harmitti, kun en saanut yhtäkään tallennetuksi kameralle. 

Viimeinen lento Bogotásta Medellíniin sujui yhdessä hujauksessa, sillä lento ei tainnut kestää edes puolta tuntia. Ukkeli oli vastassa lentokentällä, ja olimme perillä täällä asunnolla joskus yhden aikoihin. Lentokentällä kukaan ei ollut pätkän vertaa kiinnostunut laukuistani, eli sain tuotua maahan kaikki sapuskat. Nyt harmittaa, että en ostanut niitä currylehtiäkin! 

Nyt alkaa uni painaa silmäluomia siihen malliin, että taidan yrittää nukkua. 

Hyvät viikonloput!

29 kommenttia:

 1. Miksi currylehtiä ei saa tuoda maahan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan varma, mutta luulisin, että tuoreet currylehdet luetaan kasveiksi, ja mitään kasveja ei saa tuoda maahan ainakaan Boliviassa.

   Poista
 2. Hei maailmankansalainen, kiva taas lukea matkaraporttiasi. Mutta Enska ja Nalle ne vasta hienoina ovat Suomi-sukissaan (persoonallinen tassunmuoto on vain plussaa). Jäikö Enska kotiin pitämään taloa pystyssä? Terkkuja Nallelle! Seuraavia raportteja odotellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Airi. Kiva kuulla! Tein sukat ensin vain Nallelle, mutta Enska tuli kateelliseksi, kun hänellä ei ollut sukkia, joten piti neuloa töppöset sitten Enskallekin. :-) Enska jäi sinne Itä-Suomeen odottelemaan jälleennäkemistä. Onneksi kuvat ja viestit kulkevat Suomen ja Etelä-Amerikan välilläkin!

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Tohtori oli ilmeisesti saksalainen, kun neulomista pidetään aktivismitoimintana ja suomalaista luontaista ... Mikähän olisi hyvä sana kuvaamaan tuota, "katsellaan ennen kuin kätellään" -mentaliteettia? Anyway, on itselläkin ollut hauska tutustua jossain määrin hyvin tyypilliseen saksalaiseen, joka pääsi perehtymään suomalaisen kulttuurin ominaispiirteisiin ja tästä riitti keskustelua tunneiksi. Välillä sitä vain törmää ihmisiin, joiden kanssa tulee juttuun.

  Muistin currylehdistä käydä lukemassa vastauksesi toisen blogin puolelta, kiitos siitä. Pitääkin piipahtaa siinä kaupassa, vaikka olenkin saanut sieltä perityypillistä intialaista palvelua: kassalla tuotteiden hinta oli enemmän kuin hintalapuissa luki. :D

  Hyvää reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohtori oli tosiaan saksalainen; unohtui mainita. Olen tosin huomannut, että moni muukaan mies ei oikein ymmärrä neulomisen päälle (ei tarvi olla saksalainenkaan :-D).

   Kulttuurieroista riittää kyllä juteltavaa vaikka kuinka pitkäksi aikaa! Ja mikä onkaan parempi tapa tutustua toiseen kultuuriin kuin kysellä joltakin "alkuasukkaalta".

   Mulle on käynyt intialaisessa kaupassa pari kertaa niin, että maksupääte on oikutellut. Mutta molemmilla kerralla taisin olla päivän ensimmäinen asiakas, joten ehkä ne olivat vain jotain käynnistysvaikeuksia?

   Kiitos. :-)

   Poista
 4. No en kyllä ole samaa mieltä tuosta neulomisesta,kyllä sitä täällä tehdään ihan normitapaan kuten sielläkin,taisi olla "mies"näkökulmaa vaan. Kiva postaus ja mukavaa aikaa taas sinne reissuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulen, että taisi olla vähän miehistä näkökulmaa mukana!

   Kiitos, Esther Helmiä. Mukava, että olet matkalla mukana. <3

   Poista
 5. Kiva että pääsit hyvin perille:)
  Ihanat nallet ja sukat, en tiennytkään että sun nallella on kaveri!
  ON kyllä mahtavaa jos vierelle osuu mukava ihminen jonka kanssa jutella. Mulla ei nyt ollut sellaista tuuria kun olin Helsingissä,tosin lento oli vain vähän päälle 4 tuntia. Minäkin lensin monta kertaa Venezuelaan ja takaisin Frankfurtista, joka ei kuulu lempilentokenttiini. Hyvä että sait vietyä kaikki ruuatkin vaivatta Kolombiaan, mullahan BOgotan lentokentällä kerran olin unohtanut ottaa paristot pois sellaisesta hierontalaitteesta, joka rupesi toimimaan repussani, ja tullimiehet luuli että se oli vibraattori;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enska on tosiaan Nallen paras kaveri, mutta Enska asuu siellä Itä-Suomessa. Välillä kyläillään puolin ja toisin. ;-)

   Olen nähnyt matkoillani kaikenlaista vierustoveria, mutta joskus käy näköjään tuurikin. Kun vaan ensin uskaltaa lakata piiloilemasta sukankutimen takana. :-D

   Mulla ei ollut aluksi mitään Frankfurtin kenttää vastaan, mutta parin sekoilun jälkeen olen saanut kehitettyä Frankfurt-kammon. Tällä kerralla tulo- ja lähtöportti olivat onneksi niin lähellä toisiaan, etten onnistunut mokaamaan mitenkään, kun ei tarvinnut ajaa sillä junallakaan. :-)

   Hihii, tuota "vibraattori"episodia. :-D

   Poista
 6. Ihastuttava kirjoitus, jälleen kerran. Kiitos siitä!
  Tuollaisessa seurassa pitkäkin lentomatka sujuu mukavasti. Harvoin tosiaan kohtaa kanssamatkustajia, joiden kanssa juttu sujuu luontevasti.
  Nalle on aivan ihana!!! Ja niin komeasti oli pukeutunutkin matkalle :)
  Mukavaa joulukuuta sinne kauas!
  T. Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa ihana kuulla, että tykkäsit lukea. <3

   Nallella oli vähän tukalat paikat, kun hän oli pakkautuneena ahtaasti lentolaukkuun. Onneksi välillä pääsi ulos laukusta ihmettelemään ihmisiä ja poseeraamaan kameralle. :-)

   Mukavaa joulukuun jatkoa sinullekin, Tuula!

   Poista
 7. Hyvää matkaa tai siis hyvää siellä oloa! On niin kiinnostava lukea raporttejasi sellaisista paikoista ja maista, joihin en itse koskaan tule matkustamaan. Sinulla on aivan etnologin katse liikkuessasi maailmalla (ja myös Suomessa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helena! En ole ajatellutkaan, että minulla olisi jonkinlainen etnologinen katse reissatessani. Mielenkiintoista kuulla!

   Kiva, että olet matkalla mukana. <3

   Poista
 8. Oi miten ihana kohtaaminen lentokoneessa, ihan herkisti pelkästään lukea sitä <3 Tärkeä muistutus myös siitä, miten väärässä voimme ensivaikutelmiemme kanssa olla.

  Minä muuten tissuttelen lähes aina lennoilla. Siten lennot kuluvat nopeammin ja minua alkoholi oikeasti rauhoittaa ja auttaa sulkemaan sen kamalan metelin ulkopuolelle. Lisäksi pystyn keskittymään lukemiseen, jos samalla siemailen viiniä. Ilman viiniä tuskin pystyisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut uskovat siihen, että ensivaikutelma on pysyvä ja että sitä on mahdoton muuttaa myöhemmin, mutta tässä sen nyt taas näki, että näin ei todellakaan aina ole. :-)

   Hih, täällä toinen tissuttelija. :-D Matka kuluu huomattavasti rattoisammin, kun on jotain mielekästä puuhaa. ;-D Minä tosin en pysty keskittymään lukemiseen sitäkään vähää, jos nautiskelen viiniä.

   Poista
 9. Hauskaa matkaa ! Kerran kun lensin tyttären kanssa Prahesta kotiin niin en katsonut kertaakaan vierustoveriin, en sanonu edes hei ! en ollut juttelupäällä , en tiedä edes minkä näkönen hän oli/on (mies oli ), ratkoin ristisanatehtäviä ja juttelin tyttären kanssa . Se varmaan ajatteli musta : onpas koppava nainen tai sitt hän oli helpottunu kun ei tarvi jutella :))

  Mutta sinulla oli tosi mielenkiintoinen juttelukaveri .....Wau ! entinen rallikuski !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullut tehtyä samalla lailla aika monta kertaa, että en ole kiinnittänyt vierustoveriin mitään huomiota. Ja se on kyllä valitettavaa, että omaan rauhaan vetäytyminen saatetaan tulkita usein koppavuudeksi ja ylpeydeksi. Tietysti sitä voisi pelkästään tervehtiä ja hymyillä, mutta siinä on se vaara, että toinen osapuoli on jokin puhekone, jota on mahdoton hiljentää, jos hänelle antaa kerran vähän siimaa. :-)

   Oli kyllä harvinaisen mielenkiintoinen juttukaveri!

   Poista
 10. Aivan , töissä muutama puhekone joita en uskalla edes katsoa , heti jos ne saa katsekontaktin niin puhekone on vauhdissa :-)

  VastaaPoista
 11. Kiva, että viereesi sattui mukavaa seuraa ja pääsit onnellisesti perille :)

  VastaaPoista
 12. Kiva kooste ja ihana että pääsitte turvallisesti perille♥ Enskalle ja Nallelle kiitokset toivotteluista:) Olipa mukava kun oli tuollaista juttuseuraa, lento sujahtaa nopeasti! Mukavaa toista adventtia ja leppoisaa sunnuntai-iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nalle nostaa täällä tassun sinulle ylävitoseen! Zeukselle nalle ei kuitenkaan uskalla laittaa terkkuja, koska hän pelkää koiria. ;-)

   Toinen adventti pääsi ihan tyystin unohtumaan, ja Suomessa on päiväkin jo vaihtunut, joten toivottelen sinulle mukavaa joulunodotusta! <3

   Poista
 13. Oi, ootte jo siellä! Mulla on ollut mahoton huiske, mutta nyt oli kiva lukea. että matkasi sujui miellyttävästi.
  Kuulumisia oottelen sieltä periltäkin. Nimittäin sitten kun olet lepäillyt matkarasitukset ensin alta pois.
  Kiinnostavia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanomani, että rakastan noita sun otsikoitasi..

   Poista
  2. Huiske on hyvä, ainakin minun mielestäni. :-) Tietenkin liiallinen huiske käy hermojen päälle, mutta pientä vilskettä on aina hyvä olla, niin pysyy mieli virkeänä.

   Minä taidan olla vielä jossakin Suomen ja Kolumbian väliajassa, kun heräilen neljän, viiden aikaan, mutta aamun rauhassa onkin hyvä aika kirjoittaa postausta. Uusia kuulumisia on siis tulossa pian.

   Ja mukava kuulla, että lentävät lauseet ilahduttavat. <3

   Iloa viikkoosi! <3

   Poista
 14. Melkein kuin olisi ollut mukana lennolla ja vielä hereillä - joka tosi harvoin koneessa onnistuuu! Kuinkahan monta upeaa kohtaamista onkaan menettänyt?? Mut nyt tartuin "hiljaisempaan" matkaseuraasi, Nalleen, ihana.... ja sen myötä kaivoin omat juttuni Makista... hih... jos tykkäät käydä kurkkaamassa
  https://repolainenreissaa.blogspot.com/2018/10/makin-matkassa-madagaskarilla.html

  Olet kyllä niin mahtava postaaja, sanailija Airbageistä lähtien, että välillä pyrskähdän ihan ääneenkin, enkä vain hymyile lukiessani - kiitos tämän aamun hyvästä tuulesta; maltan silti olla ahmimatta kerralla, vaikka löysin jo monta muutakin joihin uppoudun ajan kanssa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Elämä tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia kohdata ihmisiä ja vaihtaa ajatuksia, mutta niin moni menee varmasti ohi jostain syystä, itsestä tai muista riippuvista.

   Nalle on ollut minun rakas seuralaiseni vuodesta 1999. Siitäkin on olemassa ihan oma postauksensa, täällä. Tulenkin heti kurkkaamaan juttusi Makista!

   Ihanaa palautetta. <3 Teit minut niin iloiseksi! :-) Kiitos, Repolainen. <3

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3