Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


perjantai 22. joulukuuta 2023

Sano muikku

Meillä vietetään joulua taas perinteisesti eli eri osoitteissa. Minä lähdin Savonlinnaan, ja ukkeli jäi kotiin Espooseen, kun ei viitsi kuulemma tulla talvella Savonlinnaan. Ukkeli nähdään siis Savonlinnassa mahdollisesti taas kesällä. 😆

Koska pidemmän matkan ajaminen kitkarenkailla ei innostanut, piti tutkailla muita vaihtoehtoja teleportata itsensä Ääslinnaan. Äiti tiesi, että Savonlinnaan pääsee taas lentäenkin, ja lyhyt matkustusaika houkutti ja vei lopulta voiton. Sitä paitsi johan siitä oli viikko, kun olin istunut viimeksi lentokoneessa.

Savonlinnan lennot hoitaa vuoteen 2025 asti unkarilainen lentoyhtiö Budapest Aircraft Service Ltd, joka voitti Savonlinnan lentoliikenteestä käydyn tarjouskilpailun. Savonlinnaan lennetään kuitenkin Norppa.Aero-nimen alla. Sama yhtiö lentää myös Poriin, jolloin lennetään Karhu.Aero:na. Siellä ne norpat ja karhut suhaavat Suomen taivaalla. 😅 Tuoreessa muistissa oli vielä toissakesäinen lentokokemus Transaviabaltikalla Savonlinnaan, ja oli jännä nähdä, eroaisiko tämä lentoyhtiö edelliskertaisesta, ja jos eroaisi, niin miten.

Lentolipun ostotapahtuma herätti hieman hämmennystä, sillä lippu maksetaan sähköpostiin tulevalla laskulla. Laskun maksamista ohjeistettiin seuraavasti: "Laskun eräpäivä on 3 päivää lennon jälkeen. Suosittelemme maksamaan laskun vasta eräpäivänä, sillä maksettua lippua ei voi enää perua." Mikä se tällainen lentolippu on, jota ei saa maksaa kuin vasta kolme päivää matkan jälkeen? Järjestely sopi toki minulle, mutta olihan tämä nyt hieman erikoista.

Seuraava hämmennystä aiheuttanut asia oli sähköpostiin ilmestynyt tarkastuskortti. Alkuosassa ei ollut mitään muuta ihmeteltävää kuin sallitun käsimatkatavaran paino. En ole ikinä millään lentoyhtiöllä nähnyt, että käsimatkatavara saisi painaa kokonaiset 12 kiloa.

Tarkastuskortti jatkui: 

Mitä hittoa? 😆

Ajattelin, että nyt on sen verran poikkeuksellista toimintaa, että pitääpä oikein googlettaa kyseinen lentoyhtiö. Toki olisin voinut googlettaa sen jo ennen lennon ostamistakin, mutta mitäpä sitä suotta etukäteen varmistelemaan.

Minun piti mennä lähtöselvitystiskin kautta, koska meikäläinenhän ei tunnetusti pysty matkustamaan ns. kevyesti. Jos ruumaan saa ottaa tavaraa 23 kilon edestä, niin kyllä sitä melkein on jostain se 23 kiloa kaivettava, ettei tuuli vie laukkua.

Olin varautunut siihen, että turvatarkastuksessa olisi joulun takia ruuhkaa, mutta toisin kävi. Turvatarkastukseen ei mennyt kuin hetki, joten minulle jäi runsaasti luppoaikaa, ja päätin mennä kahvittelemaan Reloven kahvilaan, kun se näytti niin kivalta.

Nyt on kahvitteluolosuhteet kohdallaan! Harvoin näkee näin viihtyisää paikkaa lentokentällä.

Myö selvittiin turpatarkastuksesta ja kohta myö tavataan Enska! (Huomatkaa Pikkunallen uusi paita, jonka tein ihan omin pikku kätösin vanhasta tonttulakista ja kanttinauhasta. 😆)

Lento oli hieman myöhässä, mutta vihdoin pääsimme nousemaan koneeseen.

Lentokenttävirkailija tosin toivotti meidän tervetulleiksi lennolle Poriin, mikä aiheutti joissakuissa pientä hämmennystä. Poriin vai Savonlinnaan?

Lentokone (EMB-120) oli pieneksi koneeksi varsin hyvä, ainakin paljon parempi kuin se Transaviabaltikan kone, jossa pelkäsin putoavani lennon aikana penkiltä.

Paikat sai valita vapaasti, ja päädyin taas viimeiselle penkkiriville.

Vessa oli ihan vieressä, joten ei hätää. 😆

Täällähän on oikein lentoemäntäkin!

Matkatavaroiden säilytystilat olivat aika pienet, enkä tiedä, olisiko normikokoinen lentolaukku mahtunut hyllylle.

Kone oli melkein viimeistä paikkaa myöten täynnä, joten ainakin näin joulun alla matkustajia oli ilahduttavan paljon. 

Valot pois ja kiitoradalle.

Hätäuloskäyntien valot näkyivät lattiassa kivasti.

Otin noususta taas videonkin: 

Aukko pilvissä.

Turvavöiden merkkivalon sammuttua kävi ilmi, että lennolla olisi tarjoiluakin. Jopas jotakin! Lentoemäntä riisui koneen takaosassa takkinsa, puki ylleen esiliinan ja aloitti tarjoilun. Transaviabaltikallahan ei ollut tarjoilua, kun ei ollut lentoemäntääkään, ja oli kiva yllätys, että näin lyhyellä lennolla (55 minuuttia) tarjotaan ylipäänsä jotain – ja vieläpä ilmaiseksi.

Ensiksi saimme suklaata.

Sitten oli vuorossa kahvia, teetä, mehua, vettä, virvoitusjuomia ja – Tintoa? Siis oikein viiniä?

Tämä valkoviini taitaa olla joltain ranskalaiselta viinitilalta.

Pitihän tuota pahvipurkkipunaviiniä maistaa, ja ihan punaviiniltä se maistui. 😆 Aika kirpakkaa se kyllä oli (terveisin viiniasiantuntija).

Viini kaadettiin kursailematta pahvimukiin, ja annoskoko oli reilummanpuoleinen..

Sitten lento olikin jo ohi, ja olimme perillä Savonlinnassa. Pääsisipä Savonlinnaan aina yhtä helposti ja nopeasti!

Juuri ennen laskeutumista näin kentän laidalle pysäköidyn auton, ja katsoin, että siinä oli joku löytänyt hyvän paikan katsella koneen laskeutumista. Hetken päästä kävi ilmi, että se "joku" olikin minun siskoni. 😂 Hän oli ottanut koneen laskeutumisesta hienon videonkin. 

Krediitit videosta siis siskolleni. 😘

Tällä lensimme. Matkalaukutkin on jo kaiveltu koneen uumenista.

Olemme siirtyneet arktisiin olosuhteisiin.

Olkipukit vahtivat, että laukkuhihnalla säilyy järjestys.

Sisko oli siis vastassa kentällä ja kyyti minut äidille. Joulun vietto saattoi alkaa.

Äidillä on aina liköörikonvehteja.

Liköörikonvehdithan kuuluu syödä sillä tavalla, että ensin puraistaan pää pois, sen jälkeen kaadetaan nestemäinen sisältö suuhun, ja viimeiseksi pureskellaan loppukarkki.

Tonttumme toivottavat sinulle oikein rentouttavaa ja hunajaista joulua!

😘

24 kommenttia:

  1. Olipas kiva päästä mukaan sisäiselle lennolle ja nähdä videot noususta ja laskeutumisesta. Molemmissa päissä luminen maisema näytti ihanalta.

    Savolainen tarkastuskortti. Se on aivan mahtava, mutta tiedän, että olisin itse sitä sähköpostissa lukiessani miettinyt kaksi kertaa, että pääsenköhän perille tällä lentoyhtiöllä, hehee. Mutta kaikkea muuta, sullahan lentoreissu aivan nappiin.

    Oikein ihanaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että olit mukana lennolla ja jaksoit katsoa videotkin. 😍 Pakko minunkin on myöntää, että ei tuo luminen maisema nyt ihan maailman hirveimmältä näytä – varsinkaan kun ei tarvitse liukastella menemään niillä kitkarenkailla. 🤭

      Mulle tuli ihan samat ajatukset tuota savolaista tarkastuskorttia lukiessani. Loppujen lopuksi sain ukkelinkin kiinnostumaan asiasta, ja hänkin ryhtyi kuukkeloimaan, että mikäs tämä Norppayhtiö oikein on. 😅 Mutta oli nappireissu tosiaan, ja mieluusti matkustan Norpalla toistamiseenkin!

      Kiitos samoin sinulle! Toivottavasti joulusi on kaunis, lempeä, herkullinen ja mieleenpainuva! 😘

      Poista
  2. no voe tokkiinsa miten sympaattista ja menneen maailman henkeä <3!

    Lempeää joulunaikaa toivottelee marikanpolut (kun kirjautuminen ei onnistu, se vaan ei onnistu...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ollunnakkii. 😊 Onkohan Norpalla jotain kanta-asiakasohjelmaa, johon voisi liittyä? 😅

      Lempeää ja tunnelmallista joulua myös sinulle ja perheellesi! ❤️

      Poista
  3. Ai kauhja. Olis mennyt kyllä pupu pöksyyn tuohon koneeseen noustessa. =) (Niin paljon kuin olenkin lentänyt, pelkään pikkukoneita.... tai oikeastaan sitä, että se heiluu niin, että tulen sairaaksi.)

    Kohtuullisen messevät tarjoilut kyllä kun muistaa, ettei kotimainen sinivalkoinen tarjoile Euroopan lennoilla kuin vettä (ja ehkä mustikkamehua.) Propsit siitä!!

    Ehdottomasti liköörikonvehdit syödään juuri noin. Lapsena kotona oli aina liköörikonvehteja jouluna. Kukaan ei niistä tykännyt, en itsekään, mutta pakko niitä oli aina syödä siihen saakka, että tuli huono olo.

    Ihanaa ja rauhallista joulua!!!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, olisitpa nähnyt sen toissakesäisen koneen. 🤭 Se oli todella pieni, istuimissa ei ollut edes käsinojia eikä ohjaamossakaan ollut ovea, vaan matkustamosta näki ohjaamoon koko matkan ajan. Kone tärisikin niin hirveästi, että mulla oli kroppa täynnä "muurahaisia" lennon jälkeen (mulla oli kyseisenä kesänä ilmeisesti jotain hermostollisia ongelmia, eikä se lento ainakaan auttanut asiaa). Tämä oli jo ihan luksuskone siihen verrattuna. 😅

      Mä en ole lentänyt pitkään aikaan Finnairilla, enkä tiedä heidän tarjoiluistaan, mutta aika köyhältä kyllä kuulostaa. Saattaisi ehkä lähteä ärsytyskäyrä nousuun, jos valikoima olisi tuo (en edes tykkää mustikkamehusta). 🤣

      Tosi hauska kuulla, että sinäkin syöt liköörikonvehdit samalla lailla! Eivät ne ole minunkaan suurinta herkkua, mutta jotenkin käsi aina hakeutuu kumminkin sinne kulholle, kun niitä on tuossa tarjolla. 🤭

      Kaikin puolin ihanaa ja hauskaa joulua sinullekin! ❤️

      Poista
  4. No hitsi, vae oekee norpalla mänit... Mun kaveri asuu Porissa ja on lentänyt pari kertaa karhu.aerolla. Kerran oli käynyt niin, ettei Hesasta ollutkaan muita menossa Poriin, niin hän oli pienen poikansa kanssa saanutkin "yksityiskoneen"!

    Hienon videon napannut sun sisko! Valopallon hyökkäys!

    Mukavaa joulua Savonlinnaan, syö sää liköörikarkit, ni mä vetelen Budapestit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystäväsi kokemus kuulostaa hauskalta, mutta en toivoisi omalle kohdalleni tuommoista yksityiskonekokemusta. Tuntuisi jotenkin hirveän nololta, jos kaikki lentoemännän ohjeistukset, kapteenin kuulutukset, tarjoilut yms. olisi vain minua varten. 🙈

      Minustakin siskon video on tosi hieno. Ensin näyttää, että tuo pallo ei liiku mihinkään, kunnes sitten... 😃 Oli kuulemma vähän pelottavaakin seisoa niin lähellä laskeutuvaa konetta, enkä ihmettele. Eihän jossain Helsinki-Vantaalla edes pääse näkemään koneita noin läheltä.

      Herkuttelehan sie tosiaan Budapesteillä (mie en tykkää niistä ollenkaan). Mukavaa joulua myös sinulle ja ukkokullallesi – sekä tietysti ihanille karvanassuille! 😘

      Poista
  5. Olipa sinulla onnistunut lento!! Ja hienot tarjoilut!! Hyva kun lahdit ajoissa, ymmarsin etta keli on nyt aika huono ja monet lennot myohastyneet. Eika tuollaisessa pikkukoneessa ehka ole kiva tuulisella ilmalla lentaakaan. Hyvaa joulua sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan onnistunut lento! Tosi kiva kokemus – varsinkin kun lento kesti vain 55 minuuttia. 😅

      Itse asiassa olisin lähtenyt matkaan ehkä vasta tänään 22. päivä, mutta tämän päivän lennot oli jo loppuunmyytyjä siinä vaiheessa, kun varasin lentoa, joten eilinen oli ainoa vaihtoehto. Mutta oli tosiaan luojan lykky, että tulin eilen, koska ukkeli kertoi, että pääkaupunkiseudulla oli tullut aika runsaasti lunta.

      Turvallista joulun aikaa sinulle! ❤️

      Poista
  6. En jaksanut katsoa videoita, mutta aika jännää, että on vielä näitä muitakin "pikkuyhtiöitä" käytössä. Kun finski lakkautta Turun ja Hesan väliset lennot, niin olen lakannut lentämästä Lappiin, sillä ei todella kannata ajallisesti. Säästöä ei juuri paljon tule., kun VR:n yöjunahinnat ovat jotain aivan toisissa sfääreissä. Lentäen voisi saada halvempia lippuja...
    Koneessa näkyi olevan hyvä palvelukin, kun oli viiniä ja kaikkea. Ja vielä täynnä asiakkaita.
    Oikein mukavaa oloa siellä Savonlinnassa. Valaistu linna näyttää tosi upealta.
    Mutta täälläkin kirjoitan, että oikein hyvää joulun aikaa. Tänään on lusittu se vuoden lyhin valoisa päivä ja nyt sitten päivä pitäneet vaan tästä. Meilläkin ehkä kaamos loppuu reilun viikon päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savonlinnan lennot ovat valtion tukemia, ja aiheesta on käyty paljon keskustelua, että tarvitaanko tällaisia lentoja ylipäänsä. Minusta tarvitaan kyllä, mutta lennot on suunniteltu vähän typerästi työmatkailua ajatellen, sillä lentoja ei lennetä viikonloppuisin, ja kaikkina loma-aikoina lentoliikenteessä on tauko. Esim. nyt alkanut joulutauko kestää tammikuun kahdeksanteen, ja lennot aloitetaan vasta silloin.

      Minä en ole katsellut VR:n lippujen hintoja Lappiin muuten kuin autojunan osalta, ja ne liput ovat kallistuneet ainakin hirveästi niistä vuosista, jolloin viimeksi menin autojunalla Lappiin. Savonlinna on aika hankalien junayhteyksien takana, sillä Parikkalassa pitää vaihtaa taajamajunaan, ja varsinkin Helsinkiin päin mennessä vaihto on todella haasteellinen, kun pitää kiertää maanalaista tunnelia pitkin toiselle raiteelle. Esimerkiksi äidilleni junamatka on ihan mahdottomuus, sillä asemalla on paljon portaita, ei lainkaan hissiä, eikä vaihtoaikakaan ole kovin pitkä.

      Hyvä että muistutit linnasta! Se pitää muistaa käydä kuvaamassa.

      Leppoisaa ja tunnelmallista joulun aikaa sinulle! 😊

      Poista
  7. Ukkelit ovat pääosin muuttoihmisiä, eikä niiden esiintymisalue talvisin nouse pääkaupunkiseutua korkeammalle ;D Tuo Budapestin lentoyhtiö tuntuu aika uskomattomalta... Naurettiin täällä asuvan ukkelin kanssa kilpaa noille sinun lento-ohjeillesi ;D
    Siellähän on innostuttu suorastaan käsitöistä joulun alla! Nallukat ovat aivan jouluisissa kuoseissa.
    Kun vessa on ihan vieressä, ei ole ollenkaan hätä, mutta hätä olisi varmasti kova, jos vessaa ei olisi.
    Mukavaa joulunaikaa teille kaikille! Älkää syökö liikaa konvehteja. En nyt muista mikä määrä se olikaan, mikä pitäisi syödä, että tulee huppeliin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ihme kun ukkelit ovat ilmestyneet edes pääkaupunkiseudulle eivätkä ole jääneet talvehtimaan jonnekin etelään. 🤣

      Kiva jos jutut naurattivat. Palvelu oli moitteetonta, mutta jotenkin oli vähän sellainen retromeininki tällä lennolla. Mutta mikäs siinä – lento jäi ainakin mieleen, ja vieläpä hyvällä tavalla! 😊

      Nallet ovat kovasti joulun ystäviä, joten heillä on joka joulu vähintään tonttulakit päässä. Enskalla on lakissaan kulkunenkin, ja muut ovat asiasta vähän kateellisia. 😅

      Just noin se menee, että jos vessaa ei ole lähettyvillä, ihan varmasti tulee vessahätä jo ennen kuin kone on ilmassakaan, varsinkin kun olen hirveä vessa-ahdistuja lennoilla. Kambodzasta palatessa kävi niin, että en saanut kummallekaan lennolle käytäväpaikkaa, joten olin sitten 12 tuntia juomatta pisaraakaan, ettei tarttisi mennä lennoilla vessaan. Puoli tuntia ennen jälkimmäisen lennon laskeutumista uskalsin pyytää lentoemännältä vihdoin vettä, ja kylläpä maistuikin hyvältä. 🙈

      Huppelia ei taida liköörikovehdeista tulla – se on testattu joskus nuorena. 🤣 Muutenkin liköörikonvehtien syöminen jää nykyään yhteen tai kahteen... (on parempiakin herkkuja saatavilla 🤭).

      Kissamaisen ihanaa joulua teille! 🥰

      Poista
  8. Ulrika50v.blogspot.com23.12.2023 klo 23.38

    Mä luulin ett koneet Tukholman ja Vaasan välillä oli pienimmät matkustajakoneet mutt ei ollut 😂
    Hyvää joulua! Hali ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle! Makoisaa ja ihanaa joulua sinne reissun päälle! ❤️ 🤗

      Poista
  9. Ihan käsittämätöntä, että 55min lennolla on ilmaista tarjoilua ja reilu koko käsimatkatavaralle. Tuohan on ihan jonkun paremman lentofirman palvelutasoa. Olen netissä seurannut Finnairin palvelutasolaskun aiheuttamaa kiukkua. Yksi pariskunta oli ostanut juhlamatkalleen Aasiaan business-luokan liput, reilu pari tonnia per suunta. Paluumatkalla Finski pisti heidät pahoittelujen kera istumaan turistiin. Tokihan siitä pystyi hakemaan hyvitystä. Hyvityslaskettiin lentopäivän turistiluokan lipun ostohinnan ja maksetun hinnan erosta. Tokihan melkein täyden turistiluokan lipun hinta samana päivänä ostettuna oli suolainen. Ei tarvinnut palauttaa kuin just ja just 200€. Minä tilasin perheelle lennolle lounaat ja hupsista vaan eivät olleetkaan koneessa. Toki oli kortilta velotettu. Sain rahat takaisin, mutta nälkäiset teinit eivät ole suosikkimatkakumppaneitani ja meidän kohdalla kärryssä oli jäljellä osalle mustikkamunffinsit :D

    Toivottavasti joulusi Savonlinnassa oli onnistunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Intiassa olen toki tottunut siihen, että siellä tarjotaan kotimaan lennoilla aina jotakin (siis vaikka lento kestäisi vain tunnin), mutta ei ikinä sentään viiniä. 😅

      Siis ihan kauhea tuo juhlamatkalla olleen pariskunnan kokemus. 🙄 Ja tosi ikävä tuo sinunkin kokemuksesi. Ukkelihan boikotoi Finnairia eikä matkusta sillä kuin viimeisessä hädässä, eivätkä tämmöiset kokemukset ainakaan lisää matkustushaluja. Minun viimeisimmät kokemukseni Finnairilta ovat Delhin lennoilta, ja palvelussa on ollut aina jotain, mikä on jäänyt harmittamaan.

      Mukavaa vuoden loppua sinulle!

      Poista
  10. Hyvää loppuvuotta ja kiitos taas mainiosta postauksesta. Olen aika huono bongaamaan noita ilmassa olevia koneita ja hetken jo epäilin, että sisko oli kiitoradalla sinua kuvaamassa :)
    Täytyy ryhtyä taas suunnittelemaan uusia Suomen reissuja - voisikohan sitä mennä Poriin Karhu Aerolla ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää loppuvuotta myös sinulle! Enpä meinannut minäkään uskoa, että sisko oli keksinyt kuvata koneen laskeutumisen. Ihan kiitoradalla hän ei sentään onneksi ollut. 🤭

      Minä voin ainakin Savonlinnan lentokokemukseni perusteella suositella myös Karhu Aeroakin!

      Poista
  11. Voi kiitos kun "veit minutkin kotikonnuille" - ainakin lentoasemalle... arvatenkin kaipaan lisää!! Hihittelin täällä tuota savvoo - lujjoo ja kovvoo... mut ei liene aito savolainen ollut kiäntämässä tekstiä... hyvä yritys kuitenkin!!
    Kiitos tonttujen toivotuksista - onnistuivat... sillä ihana joulu alkaa olla taaksepäin taputeltu!! Toivottavasti myös siellä... veikeät on karvakorvien vermeetkin... oma tonttulakkini oli kateissa ja löytyi vasta eilen....
    Iloa, riemua ja omanoloista vanhan vuoden lopetusta ja uuden aloitusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole savolainen enkä osaa autenttista savon murretta (omasta mielestäni autenttista kylläkin 🤭), mutta minäkin katselin, että ei ole tainnut olla ihan aito savolainen tuota tekstiä kirjoittamassa. Mutta nauratti silti!

      Mä en ole mikään jouluihminen, joten hyvä, että se on takanapäin. 😅 Tontuilla oli kivaa ja ihmisillä myös.

      Ihanaa ja tunnelmallista vuoden viimeistä päivää ja onnea alkavalle vuodellesi! Kiitos blogiystävyydestä. ❤️

      Poista
  12. Hauska lentokokemus! Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3