Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Kuollut takapuoli

Täällä ollaan edelleen hengissä, ja autollakin on jo ajeltu, kun piti päästä uimahallille. Olisin mennyt Matinkylän uimahalliin, kun se on lyhyen kävelymatkan päässä, enkä ole siellä vielä koskaan käynyt, mutta uimahalli olikin mennyt remonttiin ja avautuu vasta vuodenvaihteessa. Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Jouduin siis ottamaan auton tallista ja ajamaan Espoonlahteen, mutta keli oli silloin semmoinen, että ei ollut mitään ongelmia.

Palataan nyt kuitenkin hetkeksi Kambodzaan ja Siem Reapin eli Angkor Watin matkaamme. Phnom Penhistä on matkaa Siem Reapiin kolmisensataa kilometriä, ja vaikka lentäen olisi päässyt perille nopeammin, päätimme lähteä ukkelin kanssa matkaan autolla. Minä olisin halunnut ottaa vuokra-auton ja ajaa itse, mutta ukkeli pelkäsi, että päätyisin jonkinlaiseen sanaharkkaan kambodzalaisen poliisin kanssa, ja sitä emme toki halunneet. 😆 Ei auttanut kuin suostua pitkin hampain ukkelin ehdotukseen ottaa auto ja kuljettaja.

Kambodzassa ajaa tunnissa kuulemma keskimäärin 50 kilometriä, joten matkaan piti varata aikaa kuutisen tuntia. Kuuden tunnin autossa istuminen tuntui tappavan tylsältä ajatukselta, mutta olisihan siinä matkan varrella varmaan paljon katselemista, joten aika kuluisi ehkä nopeasti. Hotelli järjesti meille auton ja kuljettajan, ja menomatka tuli kustantamaan kaikkiaan 150 dollaria. Kambodzassahan on käytössä sekä maan oma valuutta riel että Yhdysvaltojen dollari, ja niitä käytetään rinnakkain. Vaihtoraha tulee yleensä aina rieleissä, varsinkin jos on pienemmistä summista kyse.

Ukkeli oli pyytänyt englantia osaavan kuljettajan, ja kyllähän kuski tosiaan osasikin englantia – yhden sanan verran (slow). Muu kommunikointi hoidettiin elekielellä, erinäisillä äänteillä ja arvailemalla. 

Tuskin olimme päässeet Phnom Penhin kaupunkialueelta ulos, kun kuski rupesi suhisemaan ja elehtimään etuistuimella istuvalle ukkelille jotain. Ihmettelin, että mitäs nyt, mutta asia selvisi pian, kun mies ajoi tien sivuun ja pinkaisi pusikon taakse kuselle. 

Pitkälle ei ehditty, kun kuskille tuli jo hätä.

Auto tärisi jotenkin kummallisesti, mikä vähän huolestutti minua (ja myöhemmin selvisi, että ukkeliakin). Parin kilometrin päästä olikin vuorossa jo seuraava pysähdys, kun kuljettaja pysähtyi tarkistuttamaan rengaspaineet tien vieressä olleelle mittauspisteelle. Mietin mielessäni, eikö kuski ollut voinut tarkistuttaa niitä ennen lähtöä, ja mitä olisi seuraavaksi vuorossa. Auton vuosihuolto?

Kalanviljelyaltaita.

Matkalla hieman harmitti kuljettajan mukanaolo, sillä jos olisin ollut itse ratissa, olisimme voineet pysähtyä aina silloin kuin huvittaa, mutta nyt oli tyydyttävä näpsimään kuvia liikkuvan auton ikkunasta. 

Ei ole enää kuin neljä ja puoli tuntia matkaa jäljellä. Kyllä tämä tästä.

Ensimmäinen pysähdyspaikka oli huoltoasema, vaikkei meillä ollutkaan oikein mitään tarvetta pysähtyä. Kävimme kuitenkin vessassa, kun tällainen yllättävä mahdollisuus oli tarjoutunut. 

Harvoin sitä saa käydäkään vessassa riisipeltojen keskellä!

Onpa vihreää.

Kuski viihdyttää itseään YouTube-videoita katsomalla.

Välillä kuski intoutui laulamaan, ja minun oli vaikea pidätellä nauruani, kun mies veti niin antaumuksella – kovaa ja korkealta. 

Seuraavaksi olikin vuorossa lounaspysähdys, ja kuski valitsi lounaspaikaksi taas yhden huoltoaseman. 

Paikallista ruokaa tarjoava ruokapaikka huoltoasemalla.

Kuljettajan ja ukkelin sapuskat.

Minun lautaseni.

Minä olen kai tottunut niin siistiin kanaan ja lihaan, että minulla oli vähän vaikeuksia kambodzalaisten kana- ja liharuokien kanssa. Kanan päällä kun oli nahka, lihan seassa oli rustoja ja jänteitä ja mitä lienee, ja kana myös haisi epämiellyttävän kanamaiselta. Söihän tuota nyt nälkäänsä (kun olin ensin kaatanut päälle puoli pulloa chilisoossia), mutta kaikki kana- ja liharuoat alkoivat tökkiä hyvin äkkiä.

Se täytyy kyllä sanoa, että kambodzalaiset liikennepoliisit osaavat piiloutua! Kuljettaja tiesi etukäteen kaikki kameroiden paikat ja pusikoissa kytiksellä olleet poliisit, koska puskaradio tiedotti niistä kännykän välityksellä. Mekin tulimme tietämään, mistä on kyse, kun kuljettaja rupesi yhtäkkiä toistelemaan, että "tiding, tiding", matkimaan kameraa ja osoittelemaan tien vierelle. Siellähän niitä poliiseja oli tosiaan piilossa! Olinkin toisaalta ihan tyytyväinen, etten ollut itse ratissa, koska en tiedä, kuinka monta ylinopeussakkoa olisin matkalla saanut. 

Melko tarkalleen kuuden tunnin päästä olimme vihdoin Siem Reapissa – väsyneinä mutta onnellisina siitä, että matka oli vihdoin ohi. Hotellimme (Park Hyatt) tarjosi tervetulojuomat, jotka sai oikein itse valita listalta. 

Homemade Park Lemonade.

Hotellissa oli miellyttävää siirtomaa-ajan henkeä, ja palvelu oli ylenpalttisen (jopa liiankin!) ystävällistä. Kaakkois-Aasian ihmiset ovat ihan toisenlaisia kuin intialaiset (ainakin hyderabadilaiset), joilla olisi asiakaspalvelussa vielä paljon opittavaa. 

Huomatkaa vanhan ajan tuulettimet katossa.

Ihanat keinut.

Ns. lap pool, jossa kävin aamu-uinnillani.

Uima-allasalueet eivät oikein miellyttäneet, kun ne olivat minusta jotenkin kolkkoja, mutta kai niillä oli tavoiteltu jotain kylpylähenkeä. Vesikin oli liian kylmää minun makuuni.

Hotelli kadulta nähtynä.

Ensimmäisenä iltana söimme läheisessä intialaisessa ravintolassa non-veg thalit.

Tandoorikana ja dhal olivat hyviä, mutta kaikki muu oli aika luokatonta. Jälkiruoaksi tuotu gulab jamunkin oli pienin näkemäni gulab jamun ikinä, ja sitä joutui melkein etsimään suurennuslasilla. En kehdannut ottaa gulab jamunista kuvaa, kun ravintolan omistaja seisoi vieressä jaarittelemassa ukkelin kanssa. En tiedä, mikä tuo juustolla täytetty leipäkin oikein oli – jokin juusto-naan? Hyi hemmetti.

Hotellissa järjestettiin iltaisin paikallisia musiikki- ja tanssiesityksiä, joita seurasimme suurella mielenkiinnolla. 

Selfien paikka.

Emme ehtineet tutustua itse Siem Reapin kaupunkiin juurikaan, sillä meillä oli aikaa vain yksi kokonainen päivä, joka meni hyvin pitkälle Angkor Watissa. Siem Reap vaikutti kuitenkin tosi kivalta kaupungilta (sen mitä kerkesimme sitä näkemään) – luonteikkaalta, siistiltä ja organisoidulta. Toki runsas turismi vaikutti varmasti esimerkiksi siihen, että palvelut oli niin kehittyneitä. 

Angkor Wat -päivän iltana päätimme kuitenkin lähteä Pub Streetille, koska olimme kuulleet, että Siem Reap -kokemus ei ole täydellinen, ellei ole käynyt sekä Angkor Watissa ja Pub Streetillä.  

Olisin halunnut ihan välttämättä kala-spa:han, mutta ukkeli toppuutteli.

Tykkäsimme Pub Streetistä kovasti ja viihdyimmekin siellä hyvän tovin. Päivän kruunasi maukas ja esteettinen ruoka-annos nimeltä Lok lak.

Nej tak.

Illan päätteeksi taas remarquella kotiin.

Olimme alun perin ajatelleet, että tulisimme takaisin Phnom Penhiin lentämällä, mutta viime hetken lennot olivat niin törkeän hintaisia, ettei auttanut muu kuin ottaa taas autokyyti. Tällä kertaa ukkeli päätti tilata taksin netistä (tarkemmin sanottuna Mango Taxi -palvelusta), josta sai valita mieleisensä auton ja kuljettajan. Toiveissa oli, että kuljettaja osaisi ainakin kaksi sanaa englantia. 😆 Tämä taksi tuli halvemmaksikin kuin edellinen ja kustansi 115 dollaria.

Paluumatkan kuljettaja olikin erittäin asiallinen ja tosiaankin osasi ihan hyvin englantia. Ensimmäinen pysähdys oli vanha silta, jonka kuski halusi esitellä meille. Silta on peräisin Angkorin aikakaudelta (rakennettu luultavasti 1181–1220), ja silta yhdisti Angkorin silloisen pääkaupungin provinsseihin. 

Siltoja koristavat monipäiset Naga-käärmeet.

Silta on edelleen käytössä.

Kulkupelimme paluumatkalla.

Valokuvien räpsiminen ikkunasta jatkui.

Kambodzalaiset talot on rakennettu maaseudulla jostain syystä "ilmaan", ja tulimme ukkelin kanssa siihen tulokseen, että ehkä syynä ovat sateet – näin sadevesi ei pääse rakennuksiin sisälle? 

Riisinjyvien kuivattelua auringossa.

Pussitettua riisiä.

Lounaspysähdys tuli meille aivan liian aikaisin, jo yhdentoista jälkeen, sillä olimme syöneet hotellissa ison aamiaisen, mutta koska kuljettaja tiesi kuulemma hyvän lounaspaikan, päätimme hyväksyä ehdotuksen.

Katsoimme ensin ukkelin kanssa, että mikäs mesta tämä oikein on, mutta kun astelimme pidemmälle, paikan ainutlaatuisuus selvisi. 

Prey Pros -ravintola oli rakennettu Prey Pras -järven rannalle, ja kun jatkoi matkaa ravintolasalin läpi, saapui eräänlaiseen siivekkeeseen, jossa oli kulkusillan molemmin puolin pieniä majoja ravintolapöytineen.

Joissakin majoissa oli tavalliset pöydät ja tuolit; joissakin oli maassa patjat, jos joku halusi istua lattialla. 

Riippumattoja oli kuitenkin kaikissa majoissa, ja riippumatot näyttivät olevan muutenkin kova sana kambodzalaisissa tienvarsiravintoloissa. 

Pieni vinkki suomalaisille ABC-asemille, että jotain tämmöistä voisi kehittää meilläkin. 😆

Tilasin täysin umpimähkään juomaksi Butterfly Pea Lemonaden ja ruoaksi lotuksen lehdessä kypsennettyä kanaa. 

Butterfly Pea Lemonade. Oli hyvää, vaikkei ole aavistustakaan, mitä tuo mahtoi olla. 😆

Chicken cooked in lotus leaf.

Nyytistä paljastui tämmöinen annos. Oli ihan jees, vaikka toki hieman mautonta. 🤭

Tarjoilijan kengät ja sukat.

Vessareissu oli hieman haasteellinen, sillä kiihkeästi naukuva kissa päätti tulla kanssani samaan koppiin jalkoihini pyörimään. 

Yritin päästä kissasta eroon sillä, että menin toiseen koppiin, mutta kissa tuli oven alta perässäni. Hieman hankalaa tehdä asiansa, kun kissa hyörii koko ajan jaloissa.

Vaikkei ravintolan ruoka ollutkaan mitään erikoista, paikka oli kuitenkin niin hieno, että menisin tuonne toistamiseenkin.

Vielä muutama randomkuva loppumatkasta: 

Cashewpuun taimia.

En ole koskaan ennen nähnyt maakaasulla käyvää autoa, mutta nyt tuli tämäkin ihme nähtyä, kun kuljettaja pysähtyi "tankkaamaan". (Auto kävi sekä maakaasulla että bensalla.)

Phnom Penhin hotellimme oli koristeltu poissaollessamme näyttävästi jouluasuun.

Paluumatkaan meni seitsemän tuntia, koska lounaspaikassa meni niin kauan, ja pysähdyksiä oli muutenkin enemmän kuin menomatkalla. Näin jälkeenpäin ajateltuna en ehkä matkustaisi kumpaankin suuntaan autolla, sillä onhan se aika kuluttavaa istua autossa noin kauan. Mieluummin ajaisin itse, koska ajaminen olisi paljon kiinnostavampaa kuin vain kyydissä istuminen. 

P.S. Ei tämä matkapostausten kirjoittaminen jälkeenpäin olekaan niin kamalaa. 😆

26 kommenttia:

  1. Täysin asian vierestä huiteleva kommentti, mutta käytätkö noita sareja myös Suomessa (kesällä)? Vaikka Prisman ostosreissulla... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ei ole sareja vaan niitä kurtia (eli tavallaan pitkiä paitoja) ja alaosana on joko leggarit/suorat housut Ja ei, en käytä: mä en edes tuo niitä Suomeen, vaan jätän ne anoppilaan säilytykseen. Siinä onkin aina kiva homma, kun pesen (käsinpesu!) ja silitän kaikki kurtat aina ennen Suomeen lähtöä. 🤣 Useampi tunti menee siinä puuhassa oikein rattoisasti. 🙈

      Poista
    2. Totta. Olethan sä kirjoittanut useamminkin, että kurta on tuo vaate. On sinä vamasti puuhaa pestä kaikki, oon mä sen verta monta erilaista sulla nähnyt näissä kuvissa. Se onkin kätevää, ettei tavitse niitä kuskailla eestaas.

      Poista
    3. No eihän noita vaatteiden nimiä voi millään muistaa. 😊

      Pesemisessä on tosiaan puuhaa, koska mulla on varmaan jotain 25–30 kurtaa. 😅 Osa on kotikurtia, joita käytän vain kotona, ja muutama kurta on semmoinen, joita ei saa pestä vedellä ollenkaan kirjailujen takia (niille sopii vain kuivapesu). Onneksi anoppilassa on tilaa säilytellä niitä!

      Poista
  2. En ala, nyt on kaukokaipuu! Mun tuk tuk kuski osasi enemmän englantia, sanoi että ” no money, no honey”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😂😂 Kerroin tämän ukkelillekin, kun oli niin hauska juttu. 😅

      Poista
  3. Butterfly Bean, Siniherneen kukinnosta tehty juoma. Siniherne on köynnöskasvi joka kasvaa tropiikissa. Käytetään luontaisena väriaineena. Itsessään sinistä ja laittaa sitruunaa muuttuu violetiksi.
    Rohdoksena käytetään mm masennuksen, unettomuuden hoitoon. Sekä kohentaa muistia. Maultaan mieto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kappas, iso kiitos tästä! Ihmettelinkin erityisesti tuota juoman väriä, kun se oli niin eriskummallinen, että onkohan siinä käytetty jotain väriaineita. Mutta nythän tämäkin selvisi. Enpä tiennyt, että tuolla on myönteisiä terveysvaikutuksiakin! Kiva tietää.

      Poista
  4. Reissujutuissa (ja itse asiassa kaikissa jutuissa) on hankalinta saada aikaiseksi järkevä kokonaisuus. Taatusti pehva oli puutunut tuollaisen reissailun jälkeen. Minusta jo elokuvissa istuminen tuottaa vaikeuksia, vaikka harjoittelenkin kotona tuota istumista neuloen aika usein.
    Tuo kaalinlehden (tai mikä lie olikaan) sisällä ollut ruoka näytti siltä, että minäkin olisin syönyt, etenkin, jos oli sinusta mautonta ;) Olishan tuo aika jees kaivaa ruokatauolla tuollainen nyytti yhteiseen työpaikan ruokapöytään. Saattaisi herättää pitkiä katseita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä nauratti makoisasti tuo sinun nyyttijuttusi. 😂 Saattaisi tosiaan herättää kiinnostusta työkavereissa! Lehden sisällä ollut ruoka oli kyllä ihan hyvää, mutta aika lievästi maustettua (kuten kambodzalainen ruoka yleensäkin), joten olisit varmasti tykännyt siitä.

      Ja se on ihan totta, että reissujen suunnittelussa on oma hommansa. Toki suunnittelu on kivaa mutta myös hemmetin aikaavievää. Näin jälkeenpäin ajatellen on vaikea käsittää, miten jaksoin istua autossa noin kauan, mutta ei se siinä tilanteessa tuntunut ollenkaan kauhealta. Outoa.

      Poista
  5. Hih - piti keittää lisää kahvia... sillä ahmin postaustasi niin innolla.
    Ihanaa, ettei ollutkaan niin vaikeaa kirjoittaa jälkikäteen reisupostausta...
    Mukavat mietteethän nämä on itsellekin... minä ainakin alunperin alkoi blogata päiväkirja-miettein ja että harmittaa ne Vuodatukseen "uponeet" reisupostaukset... todellakin menetettyjä muistoja. Alunperinhän mulla oli vain reissublogi, Repolainen reissaa... no se siitä... mutta tämän tästä.
    Luulen, että näitte/koitte paljon enemmän kun jaksoitte istua autossa versus lentäen... ensimmäinen kuski kyllä herätti ihan ääneen naurut täälläkin osoitteessa. Sun tapasi kirjoittaa on H-U-I-P-P-U-A...
    Kala-spa kiinnostaa sen verran, että olisiko kyseessä ollut vain jalkahoito - vai hoitaako fisut muitakin paikkoja? Klups... jalkahoitona kyllä kivaa... pari kertaa koettu ja aina menen, jos mahdollista...
    Costa Ricassa mekin jouduttiin itseajamisen sijaan ottamaan kuski (johtui covidista)... sattui kyllä huipputyyppi ja mielenkiintoisille (meidän mielestä) kuvauspaikoillekin otti stoppja aina kun vain kännyn suuntasin ikkunaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kahvi riitti, kun olihan tässä taas asiaa. 🤭 Itse asiassa oli ihan kiva kirjoitella tätä jälkeenpäin. Oli mukava muistella matkaa ja katsella aurinkoisia kuvia tämän loputtoman pimeyden keskellä.

      Hih, Repolainen laajensi reissamisesta räpeltämiseen. 😊 Vaikka edelleen olen sitä mieltä, että räpeltäminen pitäisi vaihtaa joksikin toiseksi sanaksi (esim. taiteilee), koska aikaansaannoksesi ovat niin upeita niin keittiössä kuin askartelussakin (vaikka nyt tuo askartelukin kuulostaa liian laimealta ilmaisulta 😅).

      Nähtiin tosiaankin enemmän autolla matkustaessa, ja harmitti, kun olisi ollut niin paljon tarkemmin tutkiskeltavaa ja kuvattavaa. Esimerkiksi sticky rice -tikut, joita myytiin tien varrella, kana- ja muut vartaat sekä monenmoiset maaseudun toimet, kuten riisin hakkaaminen sellaisella pöllillä.

      Tuo oli vain jalkahoito, siis tuo kala-spa. Mä en ole ikinä kokeillut tuota, ja olen aina suhtautunut kaloihin vähän pelokkaasti (mitä jos ne syökin koko jalan 🤣), mutta nyt oisin kerrankin uskaltanut mennä.

      Ihania tuommoiset kuskit, jotka pysähtyvät pyytämättä. Anoppilan autonkuljettaja on myös samanlainen, mutta minä yritän ottaa kuvat salassa, kun kuvailen jatkuvasti ja kaikkea. 😅 Eihän matka etenisi yhtään, jos pitäisi joka kerta pysähtyä.

      Poista
  6. Ulrika50v.blogspot.com18.12.2023 klo 12.22

    Olipa paljon erikoista "materiaalia " tässä postauksessa . Tarjoilian kengät🤣, varmaan hyvät kun on niin paksupohjaiset .Ihana hotelli ja ihana sun kukallinen mekko 😃 nopeammin automatka menee sielä niin eksoottisissa maisemissa. Ajappa täälä missä vaan puita ja metsää 6 tuntia🤣❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoista materiaalia. 😂 Itsellekin tuli mieleen, että on nuo kengät varmasti ainakin paremmat kuin ne Singapore Airlinesin lentoemäntien kengät. Tuo meikäläisen mekko on jo vanha, mutta ajaa edelleen hyvin asiansa. Väri tosin on vähän liian pliisu minun makuuni. 🤭

      Ja tuo on kyllä ihan totta, että kuusi tuntia Kambodzassa on ihan toista kuin kuusi tuntia jossain kuusikon keskellä. 😅 Hyvä huomio! 🤗

      Poista
  7. Pitää vielä kommentoida kuskin pissataukoa . Olin kerran deitillä ja deitin piti mennä kuselle ja näin hänet yhtä hyvin kun teidän kuski näkyy, en mennyt toiselle deitille hänen kanssa , tilaa ois ollu mennä kauemmaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistin tuon edellisen, kun linkki blogiisi näkyy tästä kommentista. 😘

      Olipas siinä deitti! Ei sitten viitsinyt mennä yhtään kauemmas kuseskelemaan. Toivottavasti oli sentään selkä sinuun päin. 🙈

      Poista
  8. Ihan mahtava tuo "tiding tiding" :D. Otan sen heti käyttöön apukuskin paikalla istuessani ja testaan kuinka äkkiä ukkeli tajuaa merkityksen.

    Olispa ollut aikamoista, jos olisit tosissaan hermostunut kuskiin, siirtänyt hänet takapenkille ja tarttunut itse rattiin :D. Matka-aika olis taatusti ollut puolet nykyisestä.

    Ihan älytön homma näissä sun postauksissa. Miten ihmeessä jaksat aina ladata kaikki kuvat ja vielä kirjoittaa niin pitkästi ja hauskasti? Arvostan.

    Sun kurtat on tosi kiinnostavia ja kauniita, niitä on kiva nähdä. Ja erityisen kaunis oli tuo kukkaisa asu (kukkakurta?). Värit ja malli sopii sulle ihan mielettömän hyvin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nauratti kun kuvittelin tuon tiding-tilanteen autossanne. Olisi mukava olla kärpäsenä katossa näkemässä ukkelisi ilme. 😅

      Toisaalta tekee ihan hyvääkin istua vain joskus kyydissä ja sietää sitä, että joku ajaa autoa eri tavalla ja eri nopeudella kuin itse tekisin. Varsinkin kun olen hirveän huono sietämään sitä, jos joku (esim. taksikuski) ajaa mielestäni liian hitaasti. Toisaalta mitä niitä ylinopeussakkojakaan suotta ottamaan. 🤭

      Kaipa minä tykkään näiden postausten kirjoittamisesta eikä kirjoittaminen tunnu isolta vaivalta – tai sitten olen vain masokisti. 😅 Mutta onhan näissä hirveä homma, varsinkin kun tulee otettua aina tsiljoona kuvaa, ja sieltä joukosta pitäisi löytää ne, jotka laitan blogiin. Kiitos arvostuksesta ja kannustavista sanoistasi. 😘

      Tuo kukka-asu on itse asiassa ihan tavallinen mekko, joka on ollut mulla jo vuosia. Tykkään käyttää kurtia Intiassa siksi, että ne ovat mukavia ja helppoja ja tietysti myös värikkäitä. Joskus ennen muinoin käytin Intiassa jopa farkkuja, mutta nyt en edes ottanut yksiäkään farkkuja mukaani, kun tiedän, että en kumminkaan tule käyttäneeksi niitä.

      Tunnelmallista joulun odottelua, Annukka! ❤️

      Poista
  9. No ei ihme että takapuoli puutuu noin pitkällä matkalla.Nauratti tuon ekan kuskin luvattu englannnintaito.Ja hmm,kanasoppa jossa kaikenlaista ei toivottua ekstraa.
    Onko Kambodzan keittiö niin samanlaista kuin Intian,kun on Gulab jamunia ym,? Nuo korkealle rakennetut talot tosi mielenkiintoisen näköisiä. Olipa sulla vessaseuraa😺Tosi antoisa matka teillä,ja mielenkiintoista lukea siitä täältä ruudun takaa Hyvää joulun aikaa Satu🎄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, mikä moka englanninkielisen kuskin tilaamisen kanssa oli käynyt, mutta epäilin sitä, että koska oli se vesifestivaali, ei löytynyt ketään potentiaalisempaa kaveria ajamaan Siem Reapiin, ja piti ottaa se, jonka sattui saamaan. 🤭

      Nuo talot oli tosi jänniä, ja harmitti, kun ottamani kuvat ei oikein kerro taloista kaikkea. Jotkut olivat rakentaneet oikein kunnon lukaalit korkealle ilmaan, mutta en onnistunut saamaan vauhdissa kuvaa niistä. Ihmettelen, miten talot pysyvät aika ohuiden näköisten pylväiden päässä.

      Kivaa joulun aikaa sinullekin, ja toivottavasti kätesi on jo parempi! ❤️

      Poista
  10. Hups,tehän kävittekin intialaisessa raflassa, eli oli turha kysymys..Mutta millainen itse paikallinen keittiö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytiin tosiaan intialaisessa ravintolassa, eli tuo kuva oli sieltä. Aikomukseni on palata kambodzalaiseen keittiöön ainakin muutamalla sanalla myöhemmin (toivottavasti aikomukseni pitää!), mutta kambodzalainen ruoka oli aika lailla samanlaista kuin kaakkoisaasialainen ruoka yleensäkin sillä erotuksella, että ruoka ei ollut kovin (eli lainkaan 🤭) mausteista.

      Poista
  11. Olipa taas kiva kirjoitus. Tuollaisessa (jälkimmäisessä) ravintolassa olisin kyllä myös viihtynyt, vaikka se ruoka ei kai ollutkaan parasta madollista. Mutta siellä ei sitten ole kai kauheasti chiliä?

    Nyt täytyy alkaa joulun viettoon vähitellen. Mukavaa joulunaikaa sinulle ja muille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chiliä ei Kambodzassa tosiaan hirveästi käytetä, eikä oikein mitään muitakaan voimakkaita mausteita. Intialaisten ruokien jälkeen oli vähän vaikea tottua "mauttomaan" ruokaan. 😅

      Mukavaa joulunaikaa myös sinulle!

      Poista
  12. Kiva matkapostaus!

    Minulla on vielä kesken matkapostaukset syyskuisesta Slovenia reissusta. Minä olen kääntänyt nämä myöhästyneet postaukset nautinnoksi. Ensin matkaa nautiskellaan tehdessä suunnitelmia ja varauksia, sitten matkustaessa ja vielä kolmantena muistellessa postauksia kirjoittaessa. Näin voi nauttia matkasta kolmesti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi hyvä näkökulma! Kiitos tästä! Minäkin rupean ajattelemaan näin – enkä kanna syyllisyyttä siitä, että vaivaan lukijoitani epäkiinnostavilla kirjoituksilla, jotka eivät ole enää edes ajankohtaisia. Minun bloginihan tämä on, ja saan kirjoitella tänne mitä haluan. 😅

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3