Viime päivät ovat olleet todella raskaita. Iskä ei ollut ehtinyt asua hoivakodissa edes kahta viikkoa, kun toissa sunnuntaina tuli tieto, että hänen kuntonsa oli mennyt äkkiä niin huonoksi, että hoitajat kehottivat hakeutumaan Savonlinnaan pikaisesti.
Päätin lähteä Savonlinnaan seuraavana päivänä eli maanantaina iltasella, kun olisin ensin käynyt mammografiassa (yhden löydöksen jälkeinen kontrolliaika, joka oli siirtynyt koronan takia) sekä koronatestissä. Olin löytänyt Messukeskuksesta Mehiläisen Express-koronatestipaikan, josta saisi tuloksen kuudessa tunnissa. Laskin, että jos lähtisin ajelemaan neljän maissa, en olisi vielä ehtinyt niin pitkälle, että harmittaisi ihan hirveästi kääntyä takaisin kotiin, jos testitulos sattuisikin olemaan positiivinen. Vähän hirvitti lähteä ajelemaan Savonlinnaan, sillä autoon oli syttynyt edellisellä viikolla jarrupalojen kuluneisuudesta kertova merkkivalo, ja huolto olisi ollut vasta keskiviikkona. Mutta ajattelin, että kai niillä jarrupaloilla vielä yhden reissun ajelisi. Kaasupoljin oli sentään kunnossa, ja se oli tärkeintä.
Olin ehtinyt käydä maanantaina mammografiassa ja koronatestissä ja päässyt juuri kotiin, kun siskolta tuli viesti, että iskän kunto oli huonontunut entisestään. Saattohoitopäätöskin oli jo tehty. Päätin lähteä siltä seisomalta ajamaan Savonlinnaan ja heitin matkalaukkuun vain jotain perustavaroita, mitä nyt käteen sattui. Unohdin käsilaukunkin kotiin, ja oli palattava hakemaan sitä.
Olin perillä Savonlinnassa neljän aikaan, ja koska iskän tilanne hoivakodissa oli vakaa, eristin itseni äiskän olohuoneeseen siksi aikaa, kunnes saisin testituloksen.
En keksinyt sohvalla muutakaan tekemistä kuin räplätä kännykkää ja ottaa selfieitä, kun en halunnut koskea mihinkään äidin tavaroihin, jos minulla olisikin korona. Maskejakin minulla oli kaksi kappaletta päällekkäin, vaikka en tiedä, onko kaksi maskia sen tehokkaampi kuin yksi.
Nalle ihmettelee, miksi hänen pitää olla sohvalla, vaikka Enska-kaveri on toisessa huoneessa. |
Puoli kuudelta sain vihdoinkin ilmoituksen negatiivisesta testituloksesta ja saatoimme lähteä hoivakotiin katsomaan iskää.
Iskä oli aiemmilla käyntikerroillani kuntoutusosastolla nukkunut melkein koko ajan, eikä hän ollut osoittanut mitään tuntemisen merkkejä muuta kuin silloin, kun hän tunnisti hetkellisesti ukkelin ja ojensi kätensä. Nyt iskä alkoi itkeä, ja hänestä näki selvästi, että hän tunnisti minut. Oli järkyttävää nähdä, miten kuihtunut iskä oli, mutta sain sentään itkultani sanottua, että iskä oli minulle rakas. Koronallakaan ei ollut tässä vaiheessa enää mitään väliä: kun ihminen kuolisi joka tapauksessa pian, varotoimista ei tarvinnut enää välittää, vaan tärkeintä oli olla läsnä ja lähellä. Ei tarvinnut käyttää maskeja tai säilyttää välimatkoja, ja vieraita sai olla yhtä aikaa juuri niin monta kuin halusimme.
Tiistaina lääkäri päätti lopettaa kaikki iskän lääkkeet, ja jäljelle jäivät vain kipulääkkeet, joita sai antaa niin paljon kuin iskä tuntui tarvitsevan. Tärkein asia olisi nyt se, että iskä saisi viettää viimeiset hetkensä mahdollisimman kivuttomana. Hoitaja kysyi meiltä myös, mitä vaatteita haluaisimme iskän päälle tämän viimeiselle matkalle. Oliko iskällä jotain lempivaatteita, jotka haluaisimme hänen ylleen? Kysymys oli vähintäänkin hämmentävä mutta valmisti meitä jollakin tavalla siihen ajatukseen, että tältä tieltä ei ollut enää paluuta.
Olin luullut aiemmin, että kuolema tulisi yllättäen ja veisi hetkessä,
mutta seuraavien päivien aikana kävi tuskallisen selväksi, että kuolema
onkin prosessi. Ensin ihminen lakkaa syömästä ja juomasta. Kun ihminen
ei saa enää nestettä missään muodossa, loppu ei ole – ihan
maalaisjärjellä ajateltunakaan – enää kovin kaukana. (Saattohoitovaiheessa ei anneta enää suonensisäistä nestytystä, koska siitä olisi usein enemmän haittaa kuin hyötyä.)
Sitten tulee hengityskatkoksia. Ensin katkokset ovat lyhyitä, mutta
päivien mittaan ne pitenevät. Kaksikymmentä sekuntia, kolmekymmentä
sekuntia, viisikymmentä sekuntia. Iskän rintakehän liikkeet tulivat
tutuiksi, ja hengitys kävi päivä päivältä vaikeammaksi. Kun terve
ihminen hengittää kevyesti ja äänettömästi, kuoleva ihminen vetää
hengityskatkoksen jälkeen happea keuhkoihinsa kaikin voimin. Hapenpuutos
aiheuttaa puolestaan sen, että kasvojen väri alkaa muuttua. Nenän ympäristö muuttuu kalvakammaksi, ja poskien punoitus katoaa. Iskä oli
aina ollut taistelijaluonne, eikä hän antanut tälläkään kertaa helposti
periksi, vaan taisteli viimeiseen asti.
Torstaina oli minun syntymäpäiväni, ja vielä keskiviikkona iskä oli tuntunut ymmärtävän, mitä juttelin hänelle. Muistelin iskälle silloin minun syntymäni aikaisia tapahtumia, joista olimme jutelleet äidin kanssa aiemmin. Iskä oli ollut syntymäni aikaan matkatöissä rakennuksilla mutta oli astunut siellä naulaan ja joutunut sairauslomalle. Niinpä äidillä oli sitten ollut kaksi lasta hoidettavanaan, toinen vähän isompi ja toinen pienempi. Minusta näytti siltä, että iskää hymyilytti, kun muistelin hänelle tapahtunutta.
Saattohoidossa hoidetaan myös omaisia, ja hoitajat toivat meille ruokaa ja juomaa, jos niin halusimme. |
Tostaina iskä ei enää reagoinut puheisiin eikä kohdistanut katsettaan. Pupillit olivat kääntyneet melkein yläluomien alle, ja – äidin sanojen mukaan – iskä katseli jo tuonpuoleiseen. Hengityksen raskaus tuntui riippuvan asennosta, ja oikealle kyljelle käännetty asento tuntui olevan erityisen tuskallinen, kun iskä haukkoi hengityskatkojen jälkeen henkeään tavallista voimallisemmin. Iskä varmaankin tunsi tukehtuvansa, sillä hänen silmistään näkyi kauhu. Iskän tuskan näkeminen tuntui hirveältä, ja silloin ajattelin, että nyt tiedän, mikä on kauhein asia maailmassa: nähdä kuolevan läheisen kärsivän. Vaikka minulta leikattaisiin hammaslääkärin tuolissa kallo kahtia, niin se ei olisi mitään tähän verrattuna. Emme äidin kanssa tajunneet heti, että iskän tuskaisuus johtui huonosta asennosta, mutta kun tajusimme sen, pidimme huolen siitä, että iskä oli koko ajan enemmän tai vähemmän vasemmalla kyljellään, jossa hänellä näytti olevan vähän helpompi olla. Mitä helvetin väliä jollain painehaavoilla on enää tässä vaiheessa?
Iskän ikkunan takana paistoi kaunis kevätaurinko. |
Torstaina olin niinkin epätoivoinen, että rukoilin, että jumala tulisi ja ottaisi iskän jo luokseen. En ole uskonnollinen ihminen, mutta ajatus siitä, että iskän kärsimykset jatkuisivat vielä mahdollisesti päiviä, tuntui sietämättömältä. Onneksi – kaikesta huolimatta onneksi – olimme kuitenkin saaneet olla iskän kanssa nämä päivät ja saaneet vielä jonkinlaisen yhteyden iskään useamman kerran. Olin ehtinyt kertoa iskälle jo moneen kertaan, kuinka rakas ja tärkeä hän oli, ja yhtenä päivänä iskä oli tuntunut yrittävän vastatakin jotain, mutta kurkusta oli tullut vain korinaa.
Perjantaiaamuna puhelimeni soi seitsemän jälkeen, ja vaikka olin osannut odottaa puhelua, silti se pelästytti. Meillä oli ollut yösoittojärjestelmä, että toivoimme hoitajan soittavan jonkun meistä (yleensä minun) numeroon yöllä, jos iskän vointi huononisi äkillisesti ja saattaisimme vielä ehtiä hyvästelemään iskän. Jos taas yöhoitaja löytäisi iskän yöllä kuolleena, aamuhoitajan oli määrä ilmoittaa meille asiasta. Torstai-iltana yöhoitaja oli vaikuttanut vähän huolestuneelta, miten hän ehtisi ennakoimaan iskän kuoleman ja kutsumaan meidät ajoissa paikalle, mutta me olimme siskon kanssa rauhoitelleet hoitajaa ja sanoneet, että olimme ehtineet sanoa iskälle hyvästit jo moneen kertaan. Sydän pamppaillen vastasin aamulla puhelimeen ja sain kuulla hoitajalta, että iskä oli nukkunut pois kello 4.43. Yöhoitaja oli käynyt katsomassa iskää puolen tunnin välein ja antanut vielä hetkeä aiemmin kipulääkettäkin, joten iskä sai todennäköisesti lähteä maailmasta ilman kipuja.
Hoitaja kysyi puhelimessa, haluaisimmeko tulla vielä katsomaan iskää. Minä en olisi välttämättä halunnut nähdä iskää enää kuolleena, mutta koska äiti halusi käydä vielä hyvästelemässä hänet, minä ja sisko lähdimme molemmat mukaan äiskän tueksi. Iskän huone oli laitettu kauniiksi, ja siellä oli rauhallinen tunnelma. Remonttimiehet, jotka olivat kiusanneet meitä remonttimelulla ihan iskän oven takana koko viikon, oli ilmeisesti hiljennetty käyntimme ajaksi, sillä remonttimiehet vain seisoskelivat tekemättä mitään. Iskän sängyn vierellä yöpöydällä oli valkoinen liina, ja sen päällä oli enkeli sekä kynttilä. Iskä oli peitetty hänen omalla valkoisella pussilakanallaan, ja rinnan päälle oli asetettu pieni kukkakimppu. Äiti nosti pussilakanan iskän kasvojen päältä syrjään, ja lakanan alta paljastuivat kasvot, jotka olivat kyllä iskän mutta jotka näyttivät varsin erilaisilta kuin vielä eilen. Kasvoilta oli kadonnut kaikki väri, ja kasvot oli nyt kellertävät. Silmien päälle oli laitettu pienet valkoiset laput, ja leuan ja pään ympärille oli kiedottu sideharsoa. Siinä makasi meidän iskä, joka haaveili vielä vuosi sitten, että kunpa hän saisi vielä joskus vetää perässään asuntovaunua.
Olin aina pelännyt kuolleen ihmisen näkemistä, mutta tilanne ei ollutkaan mitenkään pelottava. En nähnyt sängyllä ruumista, vaan näin siinä iskän. Rintakehä ei enää kohoillut eikä laskenut, vaan iskä oli saanut rauhan. Äiti silitteli iskää ja ihmetteli, kun iskä oli vielä lämmin. Käsi oli kuitenkin jo kylmä. Iskä tultaisiin hakemaan yhdeltätoista keskussairaalaan, ja äitiä suretti, kun iskälle oli jäänyt väärät vaatteet päälle. Iskälle tulisi näissä vaatteissa kylmä, kun ei ollut sitä lämmintä neuletakkia päällä. Vaikka olimme kasanneet iskän lähtövaatteet kassiin valmiiksi ja laittaneet kassin iskän huoneen kaappiin, emme olleet kuitenkaan tulleet sanoneeksi vaatteista hoitajille mitään. Hoitajat eivät enää voineet vaihtaa vaatteita iskälle, mutta otimme pussin mukaamme, koska ehkä hautaustoimisto voisi vielä vaihtaa oikeat vaatteet iskän päälle.
Kun lähdimme hoivakodista hoitajan saattamana, hoitaja kiitteli meitä siitä, että meillä oli ollut mahdollisuus olla iskän luona viimeiset päivät. Monella ei ollut kuulemma ketään, vaan moni joutui valmistautumaan kuolemaan ihan yksin. Kuollut ei saa muistoja mukanaan hautaan, mutta iskän kasvoista olin nähnyt monta kertaa kuluneiden päivien aikana, että hän oli tajunnut meidän olevan läsnä ja että läsnäolomme oli todellakin ollut merkityksellinen asia. Aiemmin viikolla hoitaja oli kertonut meille, että kuulo on viimeinen aisti, jonka ihminen menettää. Vaikka ihminen ei siis pystyisikään enää näkemään toista, hän pystyi vielä kuulemaan, ja erityisesti läheisten ihmisten äänet rauhoittavat. Olimmekin pitäneet tiukasti huolen siitä, että iskällä oli kuulolaite aina korvassa.
Emme oikein tienneet, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, joten päätimme suunnata suorinta tietä hautaustoimistoon. Siellä varmasti osattaisiin neuvoa. Kun avasimme hautaustoimiston oven, vastassa oli niin pramea toimisto, että en ollut nähnytkään vähään aikaan sellaista. Kuolema on ilmeisen tuottoisa bisnes. Kellarikerroksesta alkoi kuulua pian askeleita, ja ylös rappuja kiipesi mies, joka kyllä arvasi, mitä varten olimme tulleet, vaikka emme oikein osanneetkaan muotoilla asiaamme hänelle.
Aloimme miettiä yhdessä hautajaisten yksityiskohtia – hautaus vai tuhkaus, päivämäärä, pappi? Oliko meillä toiveita papin suhteen, ja saisiko pappi olla esimerkiksi nainen? Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että joillekuille papin sukupuolellakin saattaisi olla merkitystä. Saimme kuulla, että kappelin vuokraus maksaisi meille 400 euroa, koska iskä ei ollut kuulunut kirkkoon. Jos iskä olisi kuulunut kirkkoon, kappeli olisi ilmainen. Sillä yksityiskohdalla ei näyttänyt olevan merkitystä, että maksaja olisi äiti ja että äiti kuului kirkkoon.
Sitten oli aika valita arkku ja tuhkauurna. Siirryimme miehen perässä kellarikerrokseen, jossa oli valtava valikoima erilaisia arkkuja.
Arkut tuntuivat varsin tyyriiltä, sillä melkein kaikki maksoivat yli 1000 euroa. Mutta arkut tehtiin käsityönä, ja käsityöhän tunnetusti maksaa. Pohdiskelimme, että eipä ihme, että jotkut tekevät arkkunsa itse, ja saimme kuulla hautaustoimiston mieheltä eräästä asiakkaasta, joka oli tehnyt niin huonon arkun, että se oli meinannut hajota kesken hautajaisten. Kaikkea sitä.
Arkun jälkeen oli aika valita tuhkauurna. Uurnat olivat aika pieniä, mutta kyllä semmoiseen kuulemma yhden ihmisen tuhkat mahtuisivat. Paitsi kerran, kertoi hautaustoimiston mies. Yksi vainaja oli painanut 260 kiloa, ja hänelle oli jouduttu hankkimaan kaksi uurnaa, jotta koko mies oli saatu mahtumaan uurnaan. Muistotilaisuus saatiin järjestymään kolmen viikon päähän, ja vieraita saisi kuulemma tulla paikalle korkeintaan kymmenen. Vaikka eihän sitä tiedä, vaikka säädökset vielä tänä aikana muuttuisivat.
Perjantaina oli uskomattoman kaunis, lämmin ja keväinen päivä. Äiti ihmetteli, kuinka talitintit lauloivat, vaikka iskä oli lähtenyt pois. Elämä jatkui, kaikesta huolimatta.
Pörre tietää, että rakas vinkulelu on uunin päällä, ja se pitäisi saada alas nyt justiinsa. |
Hahaa, sainpas sen. |
Savonlinnassa koirienkin pitää käyttää maskia. |
Kuolema on ollut minulle aina arka ja ahdistavalta tuntuva asia, ja olen vältellyt sen ajattelemista kaikin keinoin. Nyt kun olen katsonut kuolevaa ja kuolemaa silmiin, olo on vähän kaksijakoinen. Toisaalta ei tunnu missään: ihmiset syntyvät ja kuolevat, mitä siitä! Toisaalta kokemus järkytti syvästi, ja koko elämä alkoi tuntua merkityksettömältä. Mitä väliä on ponnistella minkään asian puolesta, kun lopputuloksena on kuitenkin kuolema? Mitä järkeä on tavoitella onnea ja rakastaa, kun ihmisen tili tyhjenee ja kaikki pyyhkiytyy pois sillä hetkellä, kun ihminen kuolee?
Kun herään yöllä vessaan, mieleeni tulevat iskän keltaiset kasvot, silmälaput ja pään ympärille sidottu sideharso. Sitten en saa vähään aikaan unta, kun pitää miettiä kaikenlaista. Kaiholla muistelen niitä aikoja, kun Sebastian Rejmanin nimen muisteleminen keskellä yötä harmitti. Voisinko saada ne ajat takaisin?
Lämmin osanottoni!enem.
VastaaPoistaKiitos, Leena.
PoistaVoi iskää ❤️. Olen tosi pahoillani, enkä yritä tässä esittää mitään ”mutta onneksi..”-kliseitä, koska inhoan niitä eivätkä auta mitään, vaikka hyvää tarkoittavatkin.
VastaaPoistaSen vaan sanon, että kun anoppi (54-vuotiaana) kuoli, mies sanoi, että hoitajat olivat oikeassa, kun kehottivat häntä katsomaan äidin kasvot. Olivat juuri sellaiset kuin itsekin kuvailet ja se tavallaan konkretisoi asian, eikä jättänyt mitään arvailujen varaan (kömpelösti sanottu, mutta en osaa nyt paremmin).
Lämmin halaus teille kaikille ❤️
Voi iskää tosiaan. <3 Äkkiä meni mutta toisaalta pääsi vihdoinkin kärsimyksistään.
PoistaYmmärsin hyvin mitä tarkoitit. Itse kerkesin olla iskän vierellä niin monta päivää ja nähdä elämän hiipumisen, että kuolemaan ja sen aiheuttamaan suruun sekoittui väkisinkin helpotusta. Se helpotti huomattavasti kuoleman hyväksymistä. Siksi en olisi enää välttämättä tarvinnut sitä viimeistä käyntiä...
Kiitos, Annukka, myötäelämisestä. <3
Otan osaa. Voimia sinulle ja perheellesi. Kirjoitit kauniisti isäsi kuolemasta. Jäin miettimään elämän rajallisuutta, omia vanhempiani ja niitä jotka ovat jo edesmenneet.
VastaaPoistaKiitos, Sari. Elämän rajallisuutta olisi tosiaan hyvä joskus pysähtyä miettimään, vaikka helpommalta tuntuisi vain posottaa menemään läpi elämän. Kuoleman ajatteleminen tuntuu niin synkältä, vaikka eihän kuolemaa pysty pakenemaan, vaikka kuinka yrittäisi.
PoistaOsanottoni. Suuressa surussa helpotusta voi tuoda ajatus, että sait olla isäsi vierellä ihan viimeisille metreille. Olen varma että myös isäsi tunsi että olit lähellä. Minun isäni kuoli kaksi vuotta sitten;itse lensin Suomea kohti mutta en ehtinyt ajoissa, kun laskeuduin Berliiniin, siskoni soitti ettei enää ollut kiirettä..Olin jopa vihainen isälleni,miksi ei odottanut että ehtisin perille. Järjetön ajatus, tiedän. Mutta vanhempien menetys sattuu vaikka olet aikuinen.
VastaaPoistaKiitos, Katariina. Viime viikko tuntui niin raskaalta, että vasta oikeastaan viime päivinä olen alkanut tuntea kiitollisuutta siitä, että saimme olla iskän vierellä viimeiset päivät.
PoistaOlen todella pahoillani puolestasi, kun et ehtinyt isäsi luokse ajoissa. :-( Minäkin ajoin maanantaina tuhatta ja sataa Savonlinnaan, kun luulin, että lähtö olisi hyvinkin lähellä, vaikka loppujen lopuksi aikaa oli ruhtinaallisesti, jos näin voi sanoa.
Osanottoni. Ihanaa että olit loppumetreillä paikalla, ehkä isäsi odotti sinua. Muistui mieleeni vanhempieni kuolemat pari vuotta sitten, molemmat pääsin hyvästelemään aivan kuin olisvat odottaneet tuloani ja sitten antaneet mennä.
VastaaPoistaOlipa ihana, että sinäkin kerkesit jättämään hyvästit vanhemmillesi. Toisaalta hyvästien jättäminen on äärettömän raskasta, mutta toisaalta se on parasta, mitä sillä hetkellä voi tehdä. Pahinta olisi paeta siksi, ettei pysty kohtaamaan omia tunteitaan.
PoistaKiitos. <3
Osanottoni! Kirjoitit niin kauniisti ettei tässä enää osaa mitään sanoa. Omien vanhempieni kuollessa en ollut Suomessa ja ehdin vasta hautajaisiin.
VastaaPoistaKiitos, Anu. Ulkosuomalaisen elämä voi olla joskus todella tuskallista, kun läheiset ovat kaukana toisessa maassa eikä heidän luokseen pääse tuosta vain. Ties missä mekin oltaisiin ukkelin kanssa oltu, jos ei olisi koronaa...
PoistaOtan osaa. Kauniisti kirjoitettu. Oman isäni kunto on viime aikoina heikentynyt nopeasti muistisairauden edetessä. Ajan rajallisuutta tuntuu vaikealta hyväksyä. Voimia surun keskelle! -Outi
VastaaPoistaKiitos, ja voimia sinullekin, Outi. <3 Muistisairauksien kanssa eläminen on kyllä todella vaikeaa, kun ne voivat edetä hitaasti tai sitten hyvinkin nopeasti. Meille on ollut ehkä vaikeinta käsittää se, että iskä oli vielä marraskuun lopussa täysin omatoiminen ja käveli itse sairaalaan menevään taksiin, ja nyt, neljä kuukautta myöhemmin, häntä ei enää ole.
PoistaOnnellinen isä joka sai perheen vierelleen viimeiset päivät <3 <3
VastaaPoistaIhanasti sanottu, Ulrika. <3
PoistaIhana, että sait olla siellä. Minulle se on niin päin, että tieto siitä, että elämä on rajallinen, antaa sille vieläkin suuremman merkityksen. Elämä kannattaa elää. Voimia surutyöhön teille kaikille!
VastaaPoistaKiitos, Paluumuuttajatar. Tämä on hyvä näkökulma, ja ehkä minäkin alan pikkuhiljaa nähdä elämän uudessa valossa, kun pahin suru alkaa olla ohi. <3
PoistaOsanottoni
VastaaPoistaKiitos.
PoistaVoi ei, vetistyi minunkin silmät tätä lukiessani. Kyllä kuolema aina pysäyttää, vaikka olisikin tiedossa ja ajan kysymys. Otan osaa, halaus <3
VastaaPoistaPystyt tosi kauniisti kuvaamaan tuota prosessia. Tuli osin toinen mummoni mieleen (hänellä Parkinson): hänenkin kohdallaan tehtiin lopulta päätös, että elintoimintoja tukevat toimet lopetetaan, koska ne vain pitkittäisivät väistämätöntä.
Elämä meillä muilla jatkuu, muistot säilyvät sydämessä ja onneksi niihin voi palata <3 Kauniita kuvia, erityisesi tuo talvinen maisema. Aurinko nousee edelleen ja me täällä hengitämme niin kauan kuin on meidän vuoro.
Kiitos, Elegia. <3 Kyllä se tosiaan pysäyttää, vaikka olisi ollut tiedossa kuinka pitkään. Mutta mitä pidemmälle toisen kärsimystä jatkuu, sitä helpompaa on päästää irti, kun tietää, että toinen pääsee kärsimyksistään lopullisesti.
PoistaJoskus suurin rakkaudenosoitus on antaa toisen mennä. Iskälle tuli vielä viime metreillä paha haavainfektio jalkaan, ja lopulta osa jalasta meni kuolioon, eikä sitä olisi pelastanut kuin amputointi. Sitä yritettiin lääkitä vielä tiistaihin asti antibiooteilla, mutta niistä ei ollut mitään apua.
Niin se on, että elämä meillä muilla jatkuu, vaikka joidenkin elämä päättyisikin. Kunpa vain muistaisi olla kiitollinen joka hetkestä eikä kiukutella mitättömistä asioista ja keskittyä jonninjoutaviin (kuten meikäläinen!).
<3
Hmm, kyllä kaikki tunteet on sallittuja. Ja joskus se ns. pikkuasia voi olla iso. En mä ainakaan muista olla kiitollinen elämästäni läheskään joka päivä eikä se minusta ole edes tavoiteltavaa. Enempi kauhistuttaa pakkopositiivisuus. Täytyy saada surra, täytyy saada tuuletella tuntojaan <3
PoistaTotta puhut. Pakkopositiivisuus on syvältä, eikä aina todellakaan tartte yrittää olla iloinen ja hyväntuulinen. Omalla kohdallani toivoisin kuitenkin, että en olisi semmoinen kuumakalle, joka kiihtyy nollasta sataan sekunnin sadasosassa, ja ihan typeristä aiheista vielä. Olisi kiva hallita itsensä vähän paremmin, mutta eipä sitä taida tapahtua, kun ei ole tähänkään mennessä tapahtunut. :-D
PoistaSuru on ollut mulle itse asiassa aina tunteista ehkä se pelottavin, ja olen naamioinut sen vihaksi, välinpitämättömyydeksi tms. On ollut ilo huomata (jos näin voi sanoa!), että nykyään osaan ihan rehellisesti surrakin!
Minäkin olen kuumakalle :D Ei sille voi mitään. Ainoastaan siihen voi vaikuttaa, ettei siinä kuumotustilassa mene tekemään mitään peruuttamatonta. Eli sitä tunneryöppyä ei oikein voi estää, mutta käytöstään voi yrittää hillitä ja odottaa, että hieman rauhoittuu. Joskus onnistuu, aina ei :D
PoistaHyvä, että osaat surra sillä sille tosiaan on paikkansa. Halaus <3 Itse en pysty edes kuvittelemaan, miten kamalaa on jos (ja kun) vanhempani kuolevat. Joskus tulee siihenkin liittyen pakkoajatuksia ja minulla siis syyllisyys (ilman järkevää syytä) tuntuu pahimmalta. Mutta ihan älytöntä tällaisia miettiä etukäteen, kun ei se johda minikään (paitsi pahaan oloon).
Olipas kiva kuulla, että sinäkin olet kuumakalle. :-D Tosin asia ei sinänsä yllättänyt, koska meissä tuntuu olevan muutenkin niin paljon samaa. <3
PoistaTarkkana saa tosiaan joskus olla, ettei tee siinä tunneryöpyssä jotain peruuttamatonta. Noloja tilanteitakin saa hyvin aikaiseksi toimimalla suutuspäissään. Sitten on kiva palata rikospaikalle häntä koipien välissä ja olla niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ekana esimerkkinä tulee mieleen yksi kerta, kun läksin Intian suurlähetystöstä ovet paukkuen – ja sitten oli palattava takaisin tunnin päästä tuomaan oikeita papereita. Ai että kun olikin mukavaa. :-D
Surulle on paikkansa, ja tunteet on hyvä muutenkin kokea niiden oikeassa olomuodossaan (vähän huono ilmaus) eikä verhota niitä joksikin toisiksi. Suuri osa ahdistuksestani on aikoinaan johtunut siitä, etten ole ymmärtänyt omia tunteitani, koska en ole uskaltanut kohdata niitä. Ja sillähän saa itselleen takuuvarmasti kurjan olon, jos välttelee tai yrittää kieltää tunteitaan.
Vanhempien kuolemaa ei tosiaan kannata ajatella etukäteen. Se tapahtuu sitten kun on tapahtuakseen. Ja voihan se olla niinkin, että pääset asian yli paljon nopeammin kuin olisit etukäteen voinut kuvitellakaan. <3
Osanottoni sinulle ja läheisillesi, ja voimia kaikkeen asioiden järjestelyyn ja hoitamiseen. Kuolemassakaan ei byrokratia jätä rauhaan.
VastaaPoistaItse ajattelen kuolemasta niin, että se on väistämätöntä. Eniten minua järkyttävät äkilliset kuolemat ja erityisesti nuorten tai näennäisesti hyväkuntoisten äkillinen kuolema.
Isäni kuoli yli 10 vuotta sitten, puoliyllättäen omaan kotiinsa. Se oli jotenkin järkyttävää kun olin puhunut hänen kanssaan puhelimessa päivää tai kahta aiemmin ja sitten olikin poliisi ovella tuomassa suruviestiä.
Kiitos, S. Hautajaisasiat järjestyivät onneksi helposti hautaustoimistossa, mutta onhan sitä tosiaan paljon muitakin käytännön asioita.
PoistaOlen täysin samaa mieltä, että kaikkein järkyttävimpiä kuolemia ovat äkilliset kuolemat ja lasten tai nuorten kuolemat. Jos elämä menisikin aina niin, että ihmiset lähtevät aina sieltä vanhimmasta päästä järjestyksessä, mutta elämä ei ole tosiaankaan reilua. Olen itsekin pohtinut, että tämmöinen hidas kuolema on läheisille paljon helpompi hyväksyä kuin äkillinen, koska kuolemaan ehtii valmistautua ja kuolemasta tulee jopa toivottu vieras, jos toinen joutuu kärsimään kovasti. Toisaalta taas ihmisen itsensä kannalta nopea kuolema saattaisi olla parempi vaihtoehto, kun ei tarvitse kärsiä pitkään.
Osaan jollakin lailla kuvitella järkytyksesi, kun isäsi lähti noin yllättäen. Tuommoisesta järkytyksestä toipumiseen menee varmasti pitkä aika.
Lämmin osanottoni ♥
VastaaPoistaKiitos, Mummeli. <3
PoistaLämmin osanottoni Satu! Ei tässä tilanteessa löydy sanoja... Ortodoksit sanovat "ikuinen muisto" - se on mielestäni lohduttava ajatus. Olet ajatuksissani! ❤
VastaaPoistaKiitos myötäelämisestä, Emma. <3 Ikuinen muisto on kauniisti sanottu. Niinhän se on, että vaikka ihmistä ei enää fyysisesti ole, meidän mielessämme hän säilyy ikuisesti.
PoistaVoi Satu. Otan osaa.
VastaaPoistaKiitos, Menninkäinen.
PoistaOsanottoni Satu. ❤️
VastaaPoistaKiitos, Leena, osanotosta. <3
PoistaTähän tilanteeseen ei ole sanoja.
VastaaPoistaVoi tarjota korkeintaan olkapään.
Olen pahoillani. ♥
Kiitos olkapäästä, Vivi. <3 Tuli tarpeeseen, vaikka nyt alkaa jo onneksi helpottaa.
PoistaJa koska kommenttini ei tule varmaan taaskaan läpi blogiisi, niin kiitän vielä tätä kautta Hesarin artikkelivinkistä! <3
PoistaOsanottoni ♥
VastaaPoistaKirjoitit kauniisti yhteisestä hetkestänne. Oli hienoa, että pääsit paikalle saattamaan isääsi. Olen ollut paikalla ihmisen viimeisinä hetkinä ja muistan kaikki ne aistimukset vieläkin. Kuollut näyttää rauhalliselta ja onneksi niin. Minä näin (tai luulin jotain tuntematonta) vielä pitkään kuoleman jälkeen läheiseni tai ystäväni kävelemässä jossain ulkona. Ne olivat hämmentäviä tilanteita, mutta oikeastaan lopulta lempeitä ja hyviä muistoja tuovia.
Halaus ♥
Viime viikolla olo oli kovin raskas, enkä vielä osannut tuntea kiitollisuutta siitä, että saimme olla iskän vierellä viimeiset päivät, mutta nyt alkaa jo onneksi helpottaa, ja näen asiat aivan eri valossa.
PoistaKuollut näyttää tosiaan rauhalliselta, mutta samalla jotenkin epätodelliselta. Sitä vain odottaa, että ihminen rupeaisi hengittämään tai liikkumaan tai tekisi edes jotain.
Minä näin iskästä kaksi tosi voimakasta unta vajaat pari viikkoa sitten, ja niistä tiesin, että loppu on lähellä.
Halauksia tarvitaan aina. <3 Kiitos!
Lämmin osanottoni Satu❤️🙏. Onneksi isäsi sai viimeisinä päivinään olla teidän kanssaan, mutta omaisille se on vaikeaa aikaa. Pari viimeistä päivää istuin äitini vieressä sairaalassa kun hän menehtyi syöpään,, ja se ahdisti pitkään, mutta, samalla helpotus ettei hänen enään tarvinnut kärsiä. Jaksamisia Satu, ja toivottavasti mammografian tulokset ok. Ja Pörre, niin suloinen🐩
VastaaPoistaKiitos, Jael. <3 Viimeiset päivät ennen kuolemaa ovat kyllä todella vaikeaa aikaa, ja surullista, että sinäkin olet sen joutunut kokemaan. Tuntemuksesi kuulostavat hyvin tutuilta: toisaalta ahdistaa ja toisaalta on helpottunut olo, kun toisen ei tarvitse enää kärsiä.
PoistaPörre on kyllä ihana. :-) Sen höpsöttelyjä katsellessa unohtuu kyllä kaikki muu. Ihan parasta terapiaa. <3
Ja mammografiasta tuli tällä kertaa puhtaat paperit.
Osanottoni. Ihmiselämän raskain taakka on tiedostaminen, että jonain päivänä elo tulee päättymään.
VastaaPoistaItsekin sain muutama päivä sitten tiedon, että isäni alkaa olla siinä kunnossa, jossa loppu saattaa olla vain päivien kysymys, tai saattaa olla olematta. On vaikea suhtautua asiaan, kun tavallaan on jättänyt hyvästit sille lapsuuden isälle jo vuosia sitten. Miettiä kaipaako toinen minua poismenon hetkellä, kun ei ole sitä kaipausta enää vuosiin mitenkään osoittanut.
Kiitos, Uniomena. Niin se taitaa olla. Kyllähän se on tiedossa, että kaikki poistuvat täältä aikanaan, mutta sitä on vain joskus hirveän vaikea hyväksyä.
PoistaHankala tilanne sinulla. En kyllä tiedä, mitä itse tuossa tilanteessa tekisin. Voi olla, että kuitenkin ottaisin yhteyden isään (ymmärsin siis, että te ette ole olleet viime vuosina yhteyksissä), ettei sitten myöhemmin kaduttaisi. Joka tapauksessa toivon, että pystyt tekemään sellaisen päätöksen, johon voit olla itse tyytyväinen. <3
Lämmin osanottoni. Miten hienoa, että saitte elää lopussa yhdessä näitä päiviä ja muistat ne. Miten kauniisti kirjoititkaan niistä päivistä. Voin kokemuksen perusteella sanoa, että ne palautuvat mieleen usein. Äidin ja isän kuolemien välillä oli 11 kuukautta.
VastaaPoistaKepeät mullat isällesi. Muistot kantavat.
Kiitos kaunis, Helena. <3 Jännä juttu muuten, että kun kirjoitin tätä tekstiä, tämä tuntui jotenkin kammottavalta ja melkein kirjoitin loppuun pahoittelut, että kirjoitin kuolemasta niin suorasukaisesti. Mutta nyt onkin käynyt ilmi, että te lukijat olette pitäneet tekstiä kauniina. Omat tuntemukseni tekstiä kohtaan kertovat varmaan omasta asenteestani kuolemaa kohtaan. Olen pitänyt kuolemaa läpeensä kammottavana asiana, eikä ole ikinä tullut mieleen, että mikään kuolemaan liittyvä voisi olla jollakin tavalla kaunista. Hyvä herätys tämäkin. Kiitos siis sinulle ja muille lukijoille!
PoistaUskon hyvin, että tuon viikon hetket palautuvat usein mieleen. Niin kävi juuri äsken, kun telkkarista tuli silmätippamainos. Siitä tuli mieleen yksi silmätippoihin liittyvä liikuttava juttu, joka on kuitenkin liian pitkä tässä sepustettavaksi. :-)
Surullista, että menetit isäsi ja äitisi noin lähekkäin.
Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!
Lämmin osanottoni.
VastaaPoistaNoin kaksi vuotta sitten hautasimme 3kk välin ensin anoppini ja sitten äitini. Anoppini lähtö oli myöskin prosessi, äitini menehtyi tapaturmaisesti ja nopeasti. Tänä päivänä, kun ajatus osuu anoppiin tai äitiini, niin päälimmäisenä on aina hyvät muistot <3
Kiitos, Rva Kepponen.
PoistaOnpa surullista, miten lähekkäin sinun ja miehesi äidit lähtivät. :-( Niin se varmasti on, että hyvät muistot jäävät päällimmäiseksi. <3
Osanottoni!
VastaaPoistaItse en ehtinyt Helsingistä Rovaniemelle ajoissa. Adoptioisäni (1928-2014)oli ainoa ihminen, jonka näin menehtyneenä. Tää aika pistää päälle jännityksen, miten äitini kanssa käy. Rovaniemellä hänkin.
Tänään itkettää kaikki!
Voi Stansta. <3 On hirveää elää pelossa ja odottaa sitä viimeistä puhelua. Eikä korona ainakaan helpota tilannetta yhtään.
PoistaKaikesta huolimatta mukavia pääsiäisen pyhiä. Toivottavasti äidilläsi on vielä paljon elon päiviä jäljellä. <3
Syvä osanottoni. Sait osaksesi lämpimän perheen, joka sai yhdessä viettää iskän lähdönhetket. Hyvät muistot kantavat.
VastaaPoistaKiitos, Jutta. <3 Tämmöisissä tilanteissa tajuaa, miten tärkeitä ovat hyvät suhteet läheisiin ihmisiin. Läheisistä saa uskomattoman paljon voimaa, ja jos yksi ei juuri sillä hetkellä jaksa, joku toinen ehkä jaksaa.
PoistaLämmin osanotto. T: Marjukka
VastaaPoistaKiitos, Marjukka. <3
PoistaOsanotto suruusi.
VastaaPoistaItku tuli lukiessa. Sait ehkä avattua omia lukkojasi kirjoittamalla? Kuoleman kohtaaminen läheltä havahduttaa ymmärtämään tämän elämänlangan ohkaisuuden.
Minun isäni on aika huonossa kunnossa ja tämä kosketti siksikin niin kovin.
Kiitos Sartsa. Voimia sinulle isäsi tilanteen kanssa! <3
PoistaOlet ihan oikeassa siinä, että tämän kirjoittaminen auttoi, ihan uskomattoman paljon. Jollakin tavalla sain asian käsiteltyä tätä tekstiä kirjoittaessani, suurin suru hävisi, ja aloin tuntea kiitollisuutta siitä, että saimme viettää nuo viimeiset päivät yhdessä. Olen aina tiennyt, että kirjoittaminen vaikeista asioista auttaa, mutta en olisi ikinä arvannut, että se auttaa näin paljon.
Olen yrittänyt jo pari kertaa jättää kommenttia, mutta en ole oikein keksinyt, mitä sanoa.
VastaaPoistaItsellänikin on suru ihan tuoreena yllä - anoppi kuoli kuuden vuoden syöpähoitojen jälkeen tiistai-aamuna. Tunteet on menneet paljolti samoja ratoja kuin sinulla, ja onneksi nyt päätyneet jonkinlaiseen tyytyväisyyteen siitä, että päästiin olemaan vierellä vielä loppuhetkillä ja että se kivuliain loppu meni nopeasti. Vielä sunnuntaina anoppi oli kotona ja jaksoi jutella vaikka olikin koko ajan vuoteessa, nukkui paljon eikä enää syönyt kovinkaan paljoa, maanantaina joutui sairaalaan kun kunto romahti äkillisesti, maanantai-iltana lakkasi reagoimasta ja tiistain aamuyöstä hän kuoli.
Anoppi on ensimmäinen läheinen, jonka olen menettänyt. Kaikki isovanhemmat kuolivat, kun olin reippaasti alle kouluikäinen enkä muista heistä, kuolemasta tai hautajaisista kuin välähdyksiä. Sen muistan, että olin hirveän huolissani siitä, kuka alkaa hoitaa isoäidin kissaa. Ehkä siksikin olen aina vähän pelännyt kuolemaa, kun en ole joutunut kohtaamaan sitä.
Nyt jouduin, ja tavallaan se oli hyvä kokemus. En ole varmaan ikinä tuntenut mitään niin ristiriitaista kuin sinä hetkenä, kun anopin sängyn vierellä pimeässä. Anopin hengitys oli hankalaa ja raskasta, kuului kummallista korinaa aina välillä. Ja sitten hengitys lakkasi. Oli varmaan kymmenen, viidentoista sekunnin tauko, jonka aikana minä ja mieskin vähän lakattiin hengittämästä. Vaikka ei sanottu mitään, niin tiedettiin, että kumpikin ajatteli, että tässäkö se nyt oli. Mutta ei ollut - anoppi alkoi hengittää vaikeasti uudelleen. Oikein säikähdin sitä, kun huomasin siinä hetkessä olevani pettynyt, kun anoppi ei päästänytkään vielä irti elämästä. Sen vaikean hengityksen kuunteleminen oli kamalaa. Tuntemani anoppi oli jo kadonnut, mutta kroppa ei osannut antaa periksi. Olo oli syyllinen kaikkien niiden ristiriitaisten tunteiden takia. En tiedä oliko se itsekkyyttä vai tahdoinko vain anopin parasta sillä hetkellä. Että enkö minä pystynyt kohtaamaan kuolemaa sellaisena kuin se oli ja olisin vain halunnut että se on ohi että pääsisin irti yhdestä epämukavasta hetkestä, vai ajattelinko minä vain anopin etua ja sitä, että hänen ei enää tarvitsisi kärsiä. En tiedä, varmaan molempia.
Paljon tämä on herättänyt ajatuksia ja tunteita, vaikka tähän onkin voitu varautua jo pidempään ja surutyötä on tehty jo monta vuotta etenkin niinä hetkinä, kun anopin kunto on aiemmin romahtanut hetkellisesti. Kuusi vuotta sitten anopille sanottiin, että todennäköisyys olla elossa vielä vuoden kuluttua on 10%, joten jatkoajalla todellakin oltiin.
Nyt vielä elellään vähän sumussa ja suoritetaan asioita. On jännää, miten tällä hetkellä olo on hyvin sumuinen, mutta samalla tuntuu siltä, että aistit on ihan äärimmilleen viritetty ja kaiken näkee ja kuulee selkeästi, ihan niin kuin ekaa kertaa. Eilen illalla tuoksui märkä, keväinen maa ihan samalta kuin silloin, kun tavattiin miehen kanssa 15 vuotta sitten ja kuului mustarastaan laulu.
Kiitos kun kirjoitit kaikesta niin kauniisti. Kaikki sanat tuntuu vähän latteilta, mutta tämä kirjoitus tosiaan kosketti kovasti. Kaikkea hyvää ja jaksamista teille!
-Anna
Ensinnäkin lämmin osanottoni sinulle. Voimia surutyöhön! <3
PoistaKaikki, mitä kirjoitit, kuulosti niin tutulta, ja pystyn samastumaan tunteisiisi täysin. Iskä oli minunkin ensimmäinen läheinen, joka kuoli, ja minunkin isovanhempani kuolivat ollessani kouluikäinen. Taisin olla jotain 14-15 v., kun viimeinen isovanhempani kuoli, eikä minulla ole hautajaisista mitään muistikuvaa. Minäkään en ole siis koskaan joutunut kohtaamaan kuolemaa läheltä, ja kuolema on tuntunut siksi tuntemattomalta ja pelottavalta asialta.
Tunnistan myös nuo ristiriitaiset tunteet todella hyvin. Toisaalta toivoin, että iskän hengitys ei jatkuisikaan katkoksen jälkeen enää uudestaan ja että iskä olisi nukkunut rauhallisesti pois. Ja seuraavassa hetkessä pelästyin ajatuksiani, että eihän näin saa ajatella! Sehän olisi melkein sama kuin toivoisin iskän kuolemaa. Mutta sen vaikean hengityksen kuunteleminen oli tosiaan jotain ihan kamalaa, ja katkosten jälkeinen hengen haukkominen vielä kamalampaa katsottavaa.
Minäkin pohdin omien ajatusteni motiiveja, ja kyllä se varmaankin oli jonkinlainen sekoitus itsekkyyttä (kun toisen pahan olon katseleminen tuntui niin sietämättömältä, että sen olisi suonut jo loppuvan) ja toivetta siitä, että toinen pääsisi jo tuskistaan. Muistan ajatelleeni, että jos tätä jatkuu vielä monta päivää, niin en kyllä kestä. Ja sitten taas häpesin omia ajatuksiani: ikään kuin minun kestämiseni olisi tässä se tärkein asia. Mutta mitä pidemmälle viikko eteni, sitä enemmän aloin toivoa iskälle vapautusta hänen itsensä kannalta. Voimat olivat jo lopussa, mutta iskä vain taisteli, vaikka hän ei tulisi tätä taistelua voittamaan. Hoitajatkin ärsyttivät, kun he kävivät mielestäni huoneessa ihan liian harvoin. Sitten selvisi (yhden hoitajan kanssa puhuttuamme), että hoitajat halusivat antaa meille rauhan, mistä olin toisaalta kiitollinen. Surun hetkellä sitä tuntee olonsa jotenkin niin suojattomaksi, että siihen ei kaipaa vieraita ihmisiä todistajaksi.
Kyllä tällainen tilanne tuo esiin itsestä uusia puolia ja osoittaa sen, että ihminen on vahvempi ja jaksaa paljon enemmän kuin olisi voinut kuvitella. Sureminenkin on yksilöllistä, ja jokainen suree hieman eri tavoin, omalla tyylillään. Vaikka sitä tietää, mitä on tulossa, ja väistämättömään on jo varautunut jollakin tavalla etukäteen, kuolema kuitenkin aina yllättää. Elämä kumminkin jatkuu, mutta ehkä hieman erilaisena kuin aiemmin. Kun pahin suru väistyy, parhaassa tapauksessa näkee elämän uudessa valossa ja osaa arvostaa asioita eri lailla kuin aiemmin.
Kiitos, Anna, ajatuksia herättäneestä kommentistasi. Voimia myös sinulle ja läheisillesi! <3
P.S. Rakastan mustarastaan liverrystä, ja harmittaa suuresti, kun sitä ei täällä Jätkäsaaressa kuule.
Lämmin osanotto suruusi!
VastaaPoistaRiipaisevaa ja pystyn täysin samaistumaan tuntoihisi. Oma isäni nukkui pois joulupäivänä lyhyen saattohoitojakson jälkeen. Olen niin kiitollinen siitä, että äitini ja sisareni olivat paikalla lähdön hetkellä. Meidän piti mennä paikalle iltapäiväksi, kuten muidenkin. Äidille oli kuitenkin heti herättyään tullut tunne, että haluaa olla paikalla jo aamusta.
Onneksi olimme käyneet ihan muutamaa päivää aiemmin Pupusen kanssa, hän lauloi Faarilleen, kun puhua ei voinut. Kävimme myöhemmin vielä Pupusen kanssa kappelissa hyvästelemässä, mielestäni oli tärkeää, että lapsi (11 v) näkee kuihtuneen, mutta levollisen Faarin viimeisen kerran. Ikävä on.
Kiitos, Paula. <3
PoistaIhanaa, että äitisi aavisti, että hänen on mentävä isäsi luokse jo aamusta, ja isäsi sai olla läheisten seurassa viimeiset hetket. Minulla oli torstaina sellainen tunne, kun äiti hyvästeli iskän lähtiessämme, että nämä ovat äidin viimeiset hyvästit iskälle, ja sitten iskä olikin nukkunut yöllä pois.
Meilläkin olisi mahdollisuus käydä katsomassa iskää vielä ennen siunaustilaisuutta, mutta minä ainakaan en – ihan suoraan sanottuna – uskalla enää käydä katsomassa iskää, kun kuolemasta on silloin jo useampi viikko. Pelottaa, minkä näköiseksi iskä on viikkojen aikana muuttunut, enkä halua sitä näkymää viimeiseksi muistokseni iskästä.
Jaksamista teille! <3
Otan osaa ♡
VastaaPoistaKiitos. <3
PoistaLämmin osanotto suruusi <3 Ja äidillesi ja muille omaisille myös lämpimät osanotot ja teille kaikille voimia!
VastaaPoistaKirjoitit todella kauniisti ja myös jotenkin riipaisevan rehellisesti iskäsi kuolemasta ja tuosta jäähyväisten ajasta. Tämän lukeminen kosketti minua syvältä.
Uskon että tämän kirjoittaminen on sinulle myös iso ja merkittävä osa surutyötä, jollain lailla parantavaa <3
-sarda-
Lämmin kiitos, Sarda. <3
PoistaMinä vähän pelkäsin, että tuli kirjoitettua liiankin rehellisesti ja suorasukaisesti ja että kirjoitukseni koettaisiin raskaana ja masentavanaa, ja olen helpottunut, että näin ei ilmeisesti ole ollut. Tämän kirjoittaminen auttoi itseäni surun läpikäymisessa ihan uskomattoman paljon, kun jouduin pukemaan tunteeni sanoiksi. Sanat tekivät tunteet näkyviksi, ja tuli jollakin lailla kevyempi olo.
Kaunista pääsiäisen aikaa sinulle!
Osanottoni
VastaaPoistaKiitos, Allu.
PoistaOtan osaa suruusi Satu. Kiitos, kun kirjoitit meille muille isäsi viimeisistä päivistä. Mietin tuota tilin tyhjenemistä. Harvasta meistä tulee merkkimiehiä tai -naisia, sellaisia, jotka muistettaisiin elämän päättymisen jälkeen. Omalta kohdaltani mä olen ajatellut, että ehkä nämä lapset joita nyt hoidan muistelevat joskus 50 vuoden kuluttua, että muistatko sen hassun tädin. Se luki meille aina kirjoja. Jos mä saisin vaikka lapset innostumaan kirjoista ja jatkamaan sitä perinnettä omien lastensa kanssa, niin olisin aika tyytyväinen. Edes yksi pieni lukutoukka.
VastaaPoistaOma isäni kuoli kohta 11 vuotta sitten ja sitä surua kesti useamman vuoden. Isä oli perheestäni läheisin. Vieläkin välillä mielessäni hänelle soitan ja kerron, että näin nyt on asiat ja odotan hänen leppoisaa neuvoaan. Ikävä on toisinaan kova. En voinut välimatkankaan vuoksi hautajaisia järjestellä ja se suretti.
Olet ajatuksissani.
Kiitos, Johanna, osanotostasi. <3
PoistaMinä olen ihan varma siitä, että saat innostettua lapsia kirjojen pariin ja että muistosi elää sitä kautta. :-) Itse ajattelin tuota tilin tyhjenemistä ehkä enemmänkin ihmisen itsensä kannalta: ei ole väliä, vaikka olisi elänyt kuinka onnellisen ja rakkaudentäyteisen elämän, kun kaikki kuitenkin katoaa kuoleman hetkellä pois. Muistoja ei saa mukanaan hautaan. Toki elämä itsessään on huomattavasti miellyttävämpää, jos ympärillä on rakkautta ja onnea. Ja elämää varten täällä kai ollaan eikä kuolemaa.
Ulkosuomalaisena sitä on aina jollakin tavalla ulkona Suomessa asuvien läheisten elämästä, ja erityisesti kuolemantapauksissa se riipaisee syvältä. Itsellenikin oli todella vaikeaa olla Etelä-Amerikassa, kun äiti sairasteli, enkä voinut olla lähellä äitiä.
<3
Tulee vielä mieleen, (kun kuolemahan kuuluu elämään ja se on elämän päätepiste) että nykyään ihmiset kertoo tekevänsä ns. kuolinsiivouksen. Pitäisi itsekin tehdä semmoinen näin 65-vuotiaana ettei nämä kaikki jäisi jälkeeni lasten siivottaviksi.
VastaaPoistaTuskin jälkipolvi kaipaa tietosanakirjasarjoja, 1980-luvulta saakka säilytettyjä Jacky-vanukaspurkkeja (jos niitä lastenlapset vaikka joskus tarvitsevat leikkimökissä - joo eivät tarvinneet).
Entäpä kasa sähkövatkaimeen kuuluvia vatkaimia. En tiedä, missä itse kone on. Kakkukupuja neljä, joista puuttuu se alusta. Rikkinäisiä lautasia mummon ajoilta.
Listaa voisi jatkaa...
Juu mullakin olisi varmaan aihetta tuommoiseen kuolinsiivoukseen. Tai oikeastaan sitä voisi ajatella elinsiivouksena (hassu sana), kun tavaroiden karsiminen helpottaisi kummasti omaakin elämää.
PoistaKakkukuvuista tuli mieleen riisinkeittimet, joita taitaa olla meillä ainakin neljä kappaletta. Kaikki toki tarpeellisia? ;-D Nuo sinun Jacky-vanukaspurkkisi saattaisivat olla arvokkaitakin! Jokuhan keräilijähän saattaisi haluta ne. Melkein itsekin haluaisin omistaa 1980-luvun Jacky-purkkeja. :-)
Tästä tuli muuten mieleeni, kun olin nuorena siivoamassa yhden hamstraajan asuntoa, kun asunnossa oli jo ötököitäkin, ja kaupunki pakkosiivosi asunnon. On kyllä uskomatonta, mitä kaikkea ihminen voi elämänsä aikana kerätä, jos sille päälle sattuu...
Mukavaa pääsiäistä!
Otan osaa suruusi. Lähimmäisen menettäminen pysäyttää aina miettimään laajemmaltikin elämää ja sen tarkoitusta. Ja ehkä hyvä niin.
VastaaPoistaGhita
Kiitos, Ghita. <3
Poista<3
VastaaPoista-m
<3
PoistaOsannottoni. Itku pääsi tätä lukiessa, niin myötätunnosta kuin siitä tiedosta, että sama tulee olemaan itsellänikin edessä joskus, voisi melkein sanoa, että jos hyvin käy. Oli varmasti teille kaikille valtavan tärkeää saada olla läsnä viimeisinä päivinä. Jaksamisia teille kaikille. <3
VastaaPoista- Minja
Kiitos, Minja. <3 Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän osaan arvostaa tuota viimeistä viikkoa, vaikka se tuntuikin silloin hirveän raskaalta.
PoistaLämmin osanottoni Satu ja voimia teille kaikille. Surun keskellä itse lohduttauduin sillä, että onneksi muistot jäävät elämään.
VastaaPoistaKiitos kaunis Vort. Muistoissa iskä elää tosiaan edelleen. Törmäsin juuri pari päivää sitten kuvaan, jossa iskä oli kietoutunut intialaiseen sariin (olivat äidin kanssa ostaneet sen minulle tuliaiseksi joskus 90-luvun lopulla, ennen kuin oli intialaisesta vävystä tietoakaan), ja siinä kuvassa iskä oli kyllä ihan omimmillaan. :-)
PoistaLämmin osanottoni Satu <3 Ja hyvää matkaa eteenpäin iskällesi! Ihanaa että saitte olla paikalla!
VastaaPoistaMinä en ole vielä koskaan läheistä ihmistä joutunut hyvästelemään, mutta eläimiä koko joukon. On kyllä niidenkin kohdalla selvää, kun eivät ole enää "paikalla" siinä kuoressa. Se on tosi erikoinen mutta aivan selkeä tunne. Tietää että toinen ihan oikeasti on poistunut.
Voimia koko perheellenne! <3 <3
Kiitos, Nana! Niin se elämä vain on mennyt eteenpäin iskän kuoleman jälkeenkin, vaikka jossain vaiheessa ei olisi uskonut.
PoistaEläimien hyvästeleminen on varmasti sydäntä raastavaa. Yksi syy, miksi minä en voisi koskaan hankkia lemmikkiä, on se, että pelkäisin jo etukäteen ihan hirveästi sitä hetkeä, kun lemmikille pitää jättää hyvästit.
<3 Mukavaa kevään jatkoa sinulle ja perheellesi!