Diplomaatti on sellainen, joka osaa käskeä toisen painua helvettiin niin ovelasti, että toinen rupeaa oikein odottamaan matkaa.


perjantai 18. maaliskuuta 2011

Miksi sikhit käyttävät turbaania?

Tässä yhtenä päivänä tuli turbaanipäistä sikhiä katsellessani mieleeni, että enpä tiedä selitystä tuollekaan, miksi sikhit käyttävät turbaania. Mieleeni tuli Intiasta paljon muitakin ikuisyyskysymyksiä, joihin olisi kiva löytää vastaus. Siitä sain idean aloittaa tämmöisen sarjan, jossa yritän löytää vastauksia kysymyksiin ja erikoisiin ilmiöihin, joihin Intiassa törmää.

Koska oma ajatusmaailmani on aika rajallinen, kuulisin mieluusti, mitä Intiaan liittyviä kysymyksiä tai ihmetyksen aiheita sinulle tulee mieleen? Mitä olet aina ihmetellyt Intiassa tai intialaisissa, mutta et ole koskaan kehdannut kysyä tai tullut muuten vain koskaan kysyneeksi? Suunnitelmissani on jo etsiä vastaukset ainakin semmoisiin kysymyksiin, kuten miksi lehmä on pyhä; miksi intialaiset syövät sormin ja miksi intialaiset suosivat metalliastioita. Mitä muuta sinä haluaisit tietää? Ei haittaa, vaikka kysymys tuntuisi vähän hassultakin, koska monesti ne hassun kuuloiset kysymykset ovat kaikkein visaisimpia. :-)

Kuva: Wikipedia.

MIKSI SIKHIT KÄYTTÄVÄT TURBAANIA?

Turbaanin (dastar) käyttö tuli viralliseksi kaikille sikheille vuonna 1699 sikhien kymmenennen gurun, Guru Gobind Singh Ji:n, toimesta. Hiukset ovat sikheille pyhä asia, ja ne pitää säilyttää sikhien käyttäytymissääntöjen mukaan koskemattomina. Tämä tarkoittaa sitä, että sikhi ei saa leikata eikä mitenkään muuten käsitellä hiuksiaan - värjätä, kihartaa, vahata, käyttää hiuslisäkkeitä tai peruukkeja jne. - koko elämänsä aikana. Tukan kuuluu antaa olla sellainen, jollaiseksi luoja on sen luonut. Sama koskee partaa ja kaikkia muitakin ihmisruumiin karvoja kulmakarvoista säärikarvoihin.

Koska sikheillä on usein siis aika paljon hiuksia, turbaani suojelee niitä pölyltä, tupakansavulta ja muilta mahdollisilta epäpuhtauksilta. Sikhinaiset voivat valita, käyttävätkö he turbaania, chunni-huivia vai molempia. Kuvassa olevalla tytöllä on päässään sekä valkoinen turbaani että musta chunni. (Kuva: Realsikhism.com)

Turbaania pidetään päässä aina, ja se otetaan pois tavallisesti vain yöksi ja silloin kun pestään hiukset. Sikhi tuntee olonsa erittäin alastomaksi ilman turbaania, ja se toimii myös eräänlaisena sikhiläisyyden tunnusmerkkinä: turbaanipäinen sikhi tunnistaa toisen turbaanipäisen sikhin vaikka satatuhatpäisestä väkijoukosta. Sikhit tuntevat suurta ylpeyttä turbaanistaan.

Kun turbaani riisutaan illalla pois, sitä kohdellaan asiaankuuluvalla kunnioituksella. Turbaani - joka on neljä-viisi metriä pitkä kangaspala - riisutaan varovasti niin, että se ei kosketa lattiaa. Tämän jälkeen turbaani venytetään ja viikataan nätisti seuraavaa aamua varten. Hiusten pesu ja kampaus sekä miehillä parran hoito on tärkeä osa sikhin aamurutiineja, ja ne suoritetaan ennen turbaanin sitomista.

Aivan hillittömän hauskan kuvasarjan turbaanin sitomiprosessista voi käydä lukemassa täältä.

Käytännön syiden lisäksi turbaania käytetään kunnioituksesta sikhiguruja ja vanhempia ihmisiä kohtaan sekä merkiksi siitä, että sikhi on jumalan luoma luontokappale. Koska sikhien ei tarvitse leikkauttaa hiuksiaan ja seurata muodin oikkuja, turbaani vapauttaa sikhin miettimästä pinnallisia asioita ja helpottaa keskittämään voimat sisäisiin asioihin. Turbaani on sikhin kruunu, ja se edustaa itsekunnioitusta, rohkeutta, hengellisyyttä ja kuuliaisuutta.

Sikhit ovat joutuneet useasti taistelemaan ulkomailla ollessaan oikeuksistaan käyttää turbaania, vähän samaan tapaan kuin musliminaiset ovat taistelleet oikeuksistaan käyttää huntua. Viimeksi pari päivää sitten sikhi-golffaaja Amritinder Singh joutui riisumaan turbaaninsa lentoaseman turvatarkastuksessa Milanossa Italiassa, mikä sai Intian hallituksen nousemaan takajaloilleen. Sikhille on äärimmäisen nöyryyttävää joutua riisumaan turbaaninsa ja laittaa se menemään muovikorissa läpivalaisulaitteen läpi.

Ja ne (kuten minä), jotka luulivat, että turbaanin täytyy olla aina tylsän värinen rätti, voivat käydä kurkkaamassa värivalikoimaa esimerkiksi tästä verkkokaupasta.

13 kommenttia:

 1. Kiva kiva!!! Minusta on tosi kiva oppia lisää Intiasta ja eri tavoista. Jos tulee kysymyksiä mieleen, niin pitääpä laittaa niitä tulemaan! :)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, Laura! :-) Ja jos tulee mieleen ihan mitä tahansa, niin laita vaan kysymystä tulemaan...

  VastaaPoista
 3. Olen itsekin joskus miettinyt tuota sikhien turbaanijuttua,joten kiitos tästä postauksesta;nythän se tuli selville:)
  Taitaa olla aika paljon hiuksia siellä turbaanin alla;D

  VastaaPoista
 4. Hihii, Yaelian, niin varmaan on! Hui kauheeta, en uskalla edes aatella. :-D

  VastaaPoista
 5. Hauska juttusarja ja mielenkiintoisia aiheita :)

  VastaaPoista
 6. Anna :-) Saas nyt nähdä, löydänkö selityksiä kaikkeen...

  VastaaPoista
 7. Hello gorgeous,

  Sinulle on myönnetty "The Gorgeous Blogger" -tunnustuspalkinto @http://butterformypieceofbun.blogspot.com/

  Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Voi kiitos, Ina. :-) Ilahdutti kovasti! Mukavaa viikonloppua sinullekin. :-)

  VastaaPoista
 9. Jess! Olipa hyvä postaus, monia asioita sitä vain ihmettelee ottamatta selvää. Tulipa taas yksi aukko paikattua, kiitos.

  VastaaPoista
 10. Ihmettelin Intiassa käydessäni sitä intialaisten päänravistusta. En osaa selittää tarkemmin, mutta ehkä tiedät, mitä tarkoitan? Minua siis kiinnostaisi tietää, mitä se oikein tarkoittaa. Kyllä, ei vai jotain ihan muuta?

  VastaaPoista
 11. Jannu, tiedän tasan tarkkaan, mitä tarkoitat! :-) Hyvä idea tutkimusaiheeksi, ja toivottavasti löydän jonkinlaisen vastauksen kysymykseen; itselläni kun on vain jonkinlainen aavistus asiasta.

  VastaaPoista
 12. Jos turbaani olisi uhka liikenneturvallisuudelle, tämä olisi taatusti jo todettu ja sääntöjä olisi muutettu niissä maissa, joissa kuljettajien turbaaninkäyttö on sallittua.
  Vantaalainen bussinkuljettaja Gill Sukhdarshan Sigh taistelee oikeudestaan käyttää työssään turbaania. Toivottavasti hän voittaa tämän taistelun.

  VastaaPoista