Valo tunnelin päässä voi olla vastaan tuleva juna.


keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kesämuotia 2011

Eilen päättyi yksi Intian suurista muotitapahtumista, Lakmé Fashion Week, jonka teemana oli tällä kertaa kesä- ja lomamuoti 2011 (LFW Summer / Resort 2011).

Kun puhutaan maailman huippumuodista ja muotisuunnittelijoista, Intia ei todellakaan tule ihan ensimmäisenä mieleen. Maa onkin oikeastaan vasta tekemässä tuloaan maailman muotimaiden joukkoon. Intiassa on aiemmin keskitytty enimmäkseen kotimaan markkinoihin, ja huippusuunnittelijat ovat suunnitelleet vaatteita lähinnä Bollywood-tähdille. Myös intialainen häävaatetus on toiminut - ja toimii edelleen - suurena inspiraation lähteenä monelle suunnittelijalle. Intialaista muotiteollisuutta vaivasivat aiemmin monet ongelmat, jotka estivät Intian läpimurron maailman muotimarkkinoilla: vaatteet eivät täyttäneet länsimaiden asettamia laatukriteerejä, ne eivät olleet teknisesti ensiluokkaisia, eivätkä ne oikein sopineet kaikessa intialaisuudessaan maailman huippumuotiin.

Intialainen muotisuunnittelu ammentaa yleensä ideoita oman maan pitkistä pukeutumisperinteistä ja yhdistää näihin perinteisiin muualta saatuja vaikutteita. Monet nykyiset intialaiset huippusuunnittelijat ovatkin fuusion mestareita, ja he yhdistelevät muotiluomuksissaan sekä Intian eri alueiden pukeutumistyylejä että länsimaista ja intialaista pukeutumista.

Yksi LFW:n odotetuimmista suunnittelijoista oli Satya Paul, joka on yksi Intian perinteikkäimmistä suunnittelijoista. Hän lanseerasi oman tuotemerkkinsä, Satya Paulin, jo vuonna 1985. Päätöspäivänä esitelty kokoelma "The Jewels of the Sea" ei pettänyt odotuksia, vaan oli kaikessa loisteliaisuudessaan upea. Lavaraportin mukaan kokoelma oli ehkä yksi upeimmista, mitä lavalla on koskaan nähty.

Intiassa on tavallista käyttää julkkiksia (lähinnä näyttelijöitä ja missejä) näytösten vetonauloina ja mainostähtinä. Satya Paulkin käytti showstopperin, näytöksen viimeisen asun, esittelijänä Sarah-Jane Diasia, entistä Miss Intiaa vuodelta 2007.

Satya Paulin lisäksi yksi kiinnostavimmista nimistä oli Manish Malhotra, jota pidetään Intian johtavana ja menestyksekkäimpänä suunnittelijana. Hän on suunnitellut asuja Bollywood-elokuviin lähes kaikille tunnetuimmille näyttelijöille, kuten Kareena Kapoorille, Kajolille, Aishwarya Raille, Preity Zintalle ja Shahrukh Khanille. Intialaisten tähtien lisäksi myös monet kansainväliset tähdet, kuten Michael Jackson ja Naomi Campbell, ovat luottaneet hänen kykyihinsä. Manish Malhotra yhdistää vaatteissaan taidokkaasti perinteistä intialaisuutta sekä modernia länsimaalaisuutta.


Anupama Dayalin kokoelma oli hauskalla tavalla erilainen, ja hänen vaatteensa olivat monien muiden suunnittelijoiden luomuksiin verrattuina kepeän leikkisiä. Anupaman filosofiana on luoda kansainvälisiä vaatteita, joilla on intialainen sielu.


Rennompaa katumuotiakin nähtiin. Otteita Rocky S.:n kokoelmasta:

Vaatteiden lisäksi muotiviikolla olivat esillä myös muun muassa kengät, korut, laukut ja muut asusteet.


Sunnittelijana Rina Shah.

Prabhat Kumar.Suhani Pittie.

Intialaisen muotimaailman pimeästä puolesta on tehty myös elokuva, Fashion, joka näki päivänvalon vuonna 2008. Elokuva ei ole millään tavalla tavanomainen Bollywood-leffa, enkä ollut aiemmin edes tiennyt, että Intiassa tehdään tällaisiakin elokuvia, joissa käsitellään huumeita, naisten tupakointia ja alkoholinkäyttöä, homoutta ja aborttia. Kaiken lisäksi elokuva perustuu tositarinaan, malli Geetanjali Nagpalin traagiseen tarinaan. Elokuvan juoni on vangitseva, roolisuoritukset vaikuttavia (erityisesti Kangna Ranautin), ja musiikkikin on mielestäni upeaa - ei siis mitään renkutusta. Tanssikohtaukset puuttuvat elokuvasta kokonaan, mikä on minusta iso plussa, koska en kestä katsoa sitä nytkymistä ja hetkumista! :-D. Kyseinen elokuva kannattaa ehdottomasti katsoa, jos siihen vain tulee tilaisuus!

Musiikillisesti pidin elokuvassa erityisesti Mar Jawaan -kappaleesta, jonka voi kuunnella alla olevasta videolinkistä. Samalla videolla näkyy otteita itse elokuvasta.Kuvalähde kaikille muotiviikon kuville: Lakmé Fashion Week
Fashion-elokuvan kansi: Wikipedia

8 kommenttia:

 1. Tämähän oli hieno katsaus Intian muotiin,jota ei pahemmin tunne.Kauniita vaatteita;nuo perinteisen tapaiset ovat kyllä nättejä,Myös noita miesten vaatteita tuolla olisi kiva nähdä muittenkin miesten päällä,looks good!

  VastaaPoista
 2. Tosi upeita vaatteita! Sellaisia ihanan naisellisia ja tosi kauniinvärisiä! Ihana olet kun näytit näitä meille kaikille!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tuosta leffa-vinkista!! Ma en myoskaan jaksa niita ian ikuisia hetkutuksia niissa Bollywood-leffoissa. Tosin Om Shanti Om oli poikkeus... ;)

  VastaaPoista
 4. Yaelian, minustakin nuo perinteiset intialaiset koltut ovat erityisen ihania. On kiva kun nuo suunnittelijat yrittävät säilyttää Intian omaa pukeutumistakin. Joo, ja lisää miehille tuollaisia vaatteita! ;-)

  Laura :-) :-) Mä huolisin noista vaatteista kyllä aika monta!

  Kuwaitin kaunotar, hihii, vielä kun niihin hetkutuksiin lisää vesisateen, että saadaan joku märkä-sari-kohtaus, niin Bollywood-tunnelma on katossa. :-) Mun pitää varmaan katsoa tuo Om Shanti Om – kuulosti ihan mielenkiintoiselta, kun vähän googletin.

  VastaaPoista
 5. Onkohan se sade+märkä sari sellainen suomielokuvien hame+heinälato vastaava? Hih! oih, tuota intialaista elämää. Se on yhtä tanssia ja laulua! :)

  VastaaPoista
 6. Hihii, Laura, just jotain sellaista! :-D Intialaisissa elokuvissa ainakin elämä on kyllä yhtä tanssia ja laulua! Kun ihmisten oikea elämä on aika usein kurjaa, he oikein menevät elokuviin sen takia, että pääsevät pakoon tavallista arkea ja saavat nauttia kaikesta siitä ilonpidosta ja kauneudesta, jota elokuvat tarjoavat. Siksi realistiset leffat, sellaiset tosielämäkuvaukset, eivät oikein menesty Intiassa, kun ihmiset eivät halua nähdä elokuvissakin samaa, mitä omassa elämässäkin on. Elokuvat ovat siis eräänlaista eskapismia!

  VastaaPoista
 7. Anteeksi, että utelen, mutta kiinnostaisi tietää, mitä olet käyttänyt lähteenäsi tähän tekstiin? Opetus ja tietotaito intialaisissa muoti-instituuteissa on ollut huippuluokkaa jo kauan ja tiedän monia intialaisia muotisuunnittelijoita, jotka työskentelevät lännessä ja länsimaisille merkeille. Intian muotiteollisuus ja sen osaajat päihittävät esim. Suomen vastaavat tekijät ja laitokset mennen tullen. En tiedä, pitäisikö sanoa valitettavasti. Ensimmäinen intialainen Vogue ilmestyi tosin vasta lokakuussa 2007, mutta esim. Jean-Paul Gaultier on sanonut, että Intia on aina ollut inspiraation lähde hänen (huippu-)muotikokoelmissaan lännessä.

  VastaaPoista
 8. Indivue, ei siinä mitään, saahan sitä kysyä. :-) Olisikin pitänyt lisätä käyttämäni lähteet tuohon loppuun, koska olen jo deletoinut linkit, enkä nyt muista niitä enää. Artikkelit kuitenkin keskittyivät Intian muotisuunnittelun historiaan, ja niiden näkökulma oli ehkä sellainen, että Intiaa verrattiin maailman tunnetuimpiin muotimaihin, joihin verrattuna Intian huippumuoti on kuitenkin aika nuorta ja tuntematonta. Tämä näkökulma oli itsellänikin postausta kirjoittaessani, eikä tarkoitus ollut missään nimessä väittää, että intialainen muotisuunnittelu tai alan koulutus olisi yleisesti ottaen jotenkin olematonta tai heikkotasoista.
  Mikään muodin asiantuntijahan minä en ole, enkä yritä sellainen ollakaan. Vaan ovat ne vaatteet minustakin kauniita. :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3