Jos haluat huipulle, älä istu perseelläsi.


keskiviikko 12. helmikuuta 2025

Sukkasillaan hiippailua

Yhtenä päivänä anoppi pyysi, että kotiapulainen tekisi jonne rotte -leipiä (jowar roti), kun anoppi ei kuulemma saa leivistä tarpeeksi ohuita. Leivät tehdään kirjodurrasta eli durrasta, joka on jauhettu jauhoiksi. Muistelen kokeilleeni jonne rotteja joskus kauan sitten Suomessa mutta epäonnistuneeni surkeasti, koska leivät eivät pysyneet kasassa. Jälkeenpäin tajusin, että leipäni hajosivat siksi, että durra on gluteenitonta, sillä gluteenihan on se, joka tekee taikinasta elastisen.

Durra on minulle muutenkin aivan tuntematon ruoka-aine, vaikka se maailman viidenneksi viljellyin vilja riisin, vehnän, maissin ja ohran jälkeen. Durraa suositaan Intiassa varsinkin sen takia, että se on paljon terveellisempää kuin esimerkiksi vehnä. Siinä on paljon kuitua ja erilaisia mineraaleja, ja se on hyvä valinta myös diabeetikoille.

Taikinaan ei tarvita muuta kuin durrajauhoja, kuumaa vettä ja suolaa.

Leivän leipomiseen ei käytetä kaulinta, vaan leipä lätkitään käsin ohueksi. Tämä näytti olevan taitolaji, mutta homma kävi kotiapulaiselta varsin näppärästi.


Kotiapulainen siirsi ison leivän pannulle käsin, ja melkein pidätin henkeä jokaisen leivän kohdalla,  hajoaisiko hauras leipä. 

Kotiapulaisen otteet olivat kuitenkin varmat.

Leipää kostutetaan paistovaiheessa kostealla liinalla.

Ja näin meillä on valmiita jonne rotteja.

Helppoa kuin mikä, kun sen osaa!

Kotiapulaisella oli ollut jo pitkään yskää, ja hän yski näitä leipiä tehdessäänkin. Meni muutama päivä, ja anopillekin tuli yskä. Luonnollisesti epäilimme, olisiko yskä mahtanut tarttua kotiapulaiselta. Kun kotiapulainen tuli töihin, anoppi moitti kotiapulaista siitä, että tämä oli yskinyt peittämättä suutaan. Kotiapulainen suutahti ja sanoi, ettei tulisi enää töihin, ja teki työnsä sinä päivänä hyvin topakasti mitään puhumatta. 🙈

Seuraavana aamuna pohdiskelin, mahtaisiko kotiapulainen vielä palata töihin, ja olisin melkein voinut lyödä vetoa, että kotiapulaista ei enää nähtäisi anoppilassa. Mutta niin vain hän ilmestyi töihin, ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. 

Anoppi kertoi, että kotiapulaisen tytär on naimisissa miehen kanssa, joka hakkaa vaimoaan. Kotiväkivalta on valitettavan yleistä Intiassa alemmassa yhteiskuntaluokassa, mikä johtuu varmasti osittain siitä, että huonotuloiset miehet käyttävät usein myös alkoholia reippaasti. Raskas työ vaatii kai raskaat huvit. 

Mieleeni tuli jonkin aiemman postauksen kommenttiosiossa herännyt keskustelu väkivallasta naisia kohtaan Intiassa, ja kysyin anopilta, mitä nainen voi tuommoisessa tilanteessa tehdä. Anoppi vastasi, että vaimo voi tehdä miehestään ilmoituksen poliisille, ja poliisi saattaa antaa miehelle sakot tai pitää tätä putkassa pari päivää. Mutta kun mies pääsee takaisin kotiin, hakkaaminen jatkuu kahta kauheampana. Siksi naiset ovat yleensä mieluummin hiljaa ja vain sopeutuvat (anopin sanoja lainatakseni). 

Intiassa tapahtuu niin kamalia rikoksia, että minun on vaikea edes kuvitella sellaisia, mutta onneksi kuitenkin – kuten totesin kyseisessä kommenttiketjussakin – suurin osa intialaisista miehistä on rakastavia aviomiehiä, poikia, veljiä ja isiä, jotka kannattavat tasa-arvoa ja arvostavat naista. Toki Intia on valtavan suuri maa, ja suuresta maasta löytyy kaikenlaisia sekopäitä, mutta siltikin minusta tuntuu, että Intiassa on keskimääräistä enemmän pahuuden täyttämiä ihmisiä. 

Tämä ei nyt liity suoranaisesti asiaan, mutta tulipahan tässä kohtaa mieleeni. Olen nimittäin kummastellut täkäläisen kuntosalini valokuvauskäytäntöä. 


Salilla saa siis kuvata ainoastaan kello 12.00–16.00, jottei naisten yksityisyys häiriintyisi. Tarkoittaako tämä myös sitä, että jos nainen haluaa säilyttää yksityisyytensä, hänen pitää käydä salilla ennen puoltapäivää tai vasta neljän jälkeen illalla?

Tykkään itse käydä Intiassa salilla iltapäivällä, koska salilla on silloin vähiten porukkaa. Sali on aika pieni, joten jos siellä on kymmenenkin henkilöä samaan aikaan, oma treeni luultavasti kärsii jollakin tavalla, mutta iltapäivällä treenin pystyy tekemään usein ihan suunnitellusti. Aluksi minua hieman huvittivat nämä ukot, jotka tulevat salille selfiekeppeineen ja tiukkoine paitoineen (tai jopa ilman paitaa) ja joiden ego pullistelee vähintään yhtä paljon kuin heidän lihaksensa. Kun ukot ovat saaneet kunnon pumpin lihaksiin, alkaa se kameran edessä vääntelehtiminen ja veivaaminen, ja silloin on parempi pysytellä pois tieltä. 

Nykyään minua kuitenkin lähinnä ärsyttää ja vähän surettaakin näiden ukkojen puolesta, sillä kenenkään psyykelle tuskin on hyväksi olla niin keskittynyt omaan ulkonäköönsä. Jokainen toki tehköön elämässään mitä haluaa, mutta mietin, mitä nämä ukot mahtavat tehdä siinä vaiheessa, kun ikää tulee lisää ja ulkonäkö rapistuu, ja ulkonäön varaan rakennettu identiteetti romahtaa. Mutta mitäpä se minulle kuuluu.

Kävimme sunnuntaina ukkelin ja autonkuljettajan kanssa yhdellä tontilla, josta käydään paraikaa oikeutta. Syynä on se, että tontin myyjä ei suostunutkaan myymään tonttia sovittuun hintaan, vaikka oli saanut tontista jo ennakkomaksunkin, koska tontin arvo on noussut. Tontille oli matkaa yli sata kilometriä, ja aikaa reissuun meni jotain vajaat neljä tuntia, kun ajoimme menomatkalla kaupungin läpi emmekä kehätietä. 

Voisi sanoa, että tontti on keskellä ei mitään. 😆

Kylän ukkoja – kännykät käsissään. 😆

Paluumatkalla pysähdyimme ostamaan paahdettua maissintähkää, kun se on ukkelin herkkua. 

Autonkuljettaja vissiinkin miettii, että ostaako vai eikö ostaa. 😅

Palmuviinin myyjiä.

Ohitimme neljä tyyppiä, jotka kävelivät moottoritien vieressä kantaen oranssinvärisiä lippuja ja heiluttaen ilmassa tyhjiä vesipulloja. Autonkuljettaja iski jarrut pohjaan ja kurvasi tien sivuun, ja minä ihmettelin, että mitäs nyt. Autonkuljettaja oli tajunnut, että kulkijoilta oli juomavesi loppu, ja koska meillä oli vettä mukana, hän pysähtyi antamaan vettä janoisille.  💙 

Porukka oli nähtävästikin jollakin pyhiinvaellusreissulla.

Kävin sunnuntai-iltana myös läheisessä Mallanna-temppelissä. Olin nähnyt aiemmin viikolla temppelin ulkopuolella hienoja värivaloja, ja lähdin kuvaamaan niitä. Tarkoitus oli yhdistää valojen kuvaamiseen pieni kävelylenkki, joten lähdin matkaan lenkkarit jalassa. 

Minulla ei ollut minkäänlaista tarkoitusta mennä temppeliin sisälle, kun anoppilan ruoka-aikakin alkoi olla kohta käsillä, mutta temppelistä tuli niin kovaäänistä musiikkia, ja tunnelma näytti olevan kohdallaan, että eihän siinä auttanut muu kuin astua portista sisään.

Ensimmäisenä oli vastassa pari lehmää ja voimakas lannan haju.  😎

Etsin katseellani paikkaa, johon kengät tulisi jättää, ja se paikka oli aika lähellä porttia. Silmäilin maata eri puolilla temppelialuetta ja punnitsin päässäni, viitsisinkö riisua kengät ja edetä pidemmälle. Maa näytti vähän likaiselta, eikä tehnyt mieli kävellä paljain jaloin likaisessa maassa ja vetää sen jälkeen sukat ja lenkkarit takaisin jalkaan. Inhoan muutenkin sitä, että temppeleissä pitää kävellä paljain jaloin, kuten olen kertonut monesti ennenkin. 

Sitten tajusin, että minullahan on sukat! Saisikohan temppelissä kävellä sukat jalassa? Päätin kokeilla ja riisuin kengät pois. Tuli kyllä vähän hölmö olo, kun hiippailin ei niin kovin puhtaassa maassa sukkasillani, mutta kun se ei näyttänyt kiinnostavan ketään muutakaan, päätin itsekin olla välittämättä asiasta.

Tässä oli kai poltettu jotain. Kenkäni jäivät tuonne, missä nuo ihmiset istuvat.  🙈

Temppelissä oli ollut aiemmin päivällä jokin tilaisuus, ja "bileet" näyttivät jatkuvan edelleen, kun musiikki soi niin kovalla. En ole ikinä kuullut missään niin kovaäänistä musiikkia, ja kun kävelin kaiuttimien ohi, pelkäsin, että pääni räjähtää musiikin voimasta kappaleiksi. Eikä tämä ole edes liioittelua. Autonkuljettaja kertoi myöhemmin, että temppelin tapahtuma oli ollut joidenkin jumalten häät, mutta en ole ihan varma, uskoako vai ei.  

Koska olin taas jälleen kerran liikkeellä spontaanisti ja tullut sisään temppeliin puolivahingossa, minulla ei ollut temppelistä minkäänlaista etukäteistietoa. Jälkeenpäin selvisi, että kyseinen Mallanna-temppeli on omistettu kolmelle jumalalle, Durgalle, Sai Baballe ja Sivalle.

Shirdi Sai Baban lempeä hahmo oli helppo tunnistaa. 

Voi hyvänen aika, miten upeat kukkaköynnökset!

Takana iso Sai Baba ja edessä pikku-Sai Baba.

Jumalkuvia kohdellaan Intiassa lempeästi ja kunnioittavasti, ja kuvat/patsaat voidaan kylvettää mm. maidossa, jogurtissa tai hunajassa kaatamalla kyseistä nestettä jumalan päälle. Jumalat puetaan kauniisti värikkäisiin vaatteisiin, koristellaan kukilla tai kukkaköynnöksillä, ja niille "uhrataan" kaikkea hyvää, josta jumalat tykkäävät, mm. kookospähkinöitä, banaaneja tai ruokia, kuten payasamia.

Toinen jumala, jonka tunnistin, oli Durga. Durga on helppo tunnistaa, sillä hänellä on kahdeksan kättä ja hän ratsastaa joko tiikerillä tai leijonalla. 

Katossa näkyy kello, jota jumalan luokse tulijat tavallisesti soittavat. Kellon soittamisella tulija ilmoittaa, että hän on saapunut jumalan luokse. Kellon kilahdusta pidetään hyväenteisenä äänenä, joka karkottaa pahan. Lisäksi kellon soittaminen auttaa karkottamaan päästä ylimääräiset ajatukset ja asemoimaan tulijan tähän hetkeen. Nämä hindujen tavat kuulostavat suomalaisesta varmaan tosi hassuilta. 🙊

Hindun ja jumalan välisessä kohtaamisessa on tärkeintä katseyhteys, darshan. Jumalaa tervehditään liittämällä kädet rinnan edessä yhteen, ja usein matka jatkuu saman tien eteenpäin, varsinkin jos darshanilla on valtaisa ihmismäärä, kuten suosituimmissa temppeleissä. 

Minä olen aina vähän arastellut temppeleissä käymistä, koska olen pelännyt, että tunaroin ja teen jotain väärin. Kun puhuin pelostani anopille, anoppi lohdutti, että jos tekee jotain vahingossa väärin, se ei haittaa, mutta jos tekee jotain tahallaan väärin, se ei ole hyvä asia. 

Siva-jumalan Nandi-härkä.
 Seuraavat jumalat vaativatkin sitten salapoliisityötä eli anopin apua.

Tässä on Siva (oikealla) ja hänen puolisonsa Parvati.

Tämä puolestaan on Maisamma.

 Maisamman uskotaan olevan Sivan ja Parvatin tytär, ja hänen sanotaan suojelevan karjaa.

😍

Yleiskuvaa temppelistä. Vasemmalla näkyy Nandi-härkä, ja Durga, Siva ja Sai Baba ovat omissa pienissä "huoneissaan" takaseinällä vierekkäin (Sai Baba näkyy oikeassa laidassa).

Temppelin sisäpihalla minua lähestyi vanha mies, joka viittilöi ihmisjoukon suuntaan: "amma, bhoojanam". Temppeli tarjosi siis ruokaakin kaikille halukkaille. Sanoin kuitenkin vanhukselle meneväni kotiin syömään. 😅

Sisäpihalla oli auto, joka näytti – ja kuulosti – minusta ihan jonkin bilebändin autolta.

Harrasta temppelitunnelmaa intialaisittain. 😆

Kierros oli päättynyt, ja oli aika lähteä kotiin syömään. Mietin, miten ratkaisisin yhtälön likaiset sukat vs. lenkkarit, ja sitten keksin: riisuisin sukat jalastani ja laittaisin lenkkarit paljaisiin jalkoihin! Tungin sukat taskuuni ja tuumasin, että voisin tehdä temppeleissä jatkossakin näin: kulkisin temppelissä sukkasillani ja laittaisin sen jälkeen sukat pesuun. Niin säästyisin likaamasta jalkapohjiani, enkä kuitenkaan rikkoisi mitään sääntöjä. Ai että miten ovela ratkaisu. 😆 

22 kommenttia:

  1. Kiitos Satu taas kirjoituksesta! Nämä sun seikkailut on niin mahtavia. Olisi kiva kulkea siellä sinun kanssa, tosin ihan joka paikkaan en ehkä uskaltaisi lähteä. Kiva, kun jaksat kirjoittaa näin paljon. Intiassa on aina paljon nähtävää. Tuli mieleen, että Intiassa tosiaan kuunnellaan kaikkia tosi kovalla äänellä. Muistan, kun kävimme siellä elokuvissa ja olisin kaivannut korvatulppia. Se oli vielä joku lasten elokuva, joten lapsetkin altistuivat sille metelille. Voisin kuvitella, että ihmisillä siellä on paljon ongelmia kuulon kanssa ja tinnitystä, kun meteli on välillä ihan älytön. Uskomattoman kauniita nuo kukkaketjut. Kauankohan noiden tekemiseen on mennyt? Ne eivät muistaakseni maksaneet juuri mitään. Muistan, kun niitä kaupiteltiin jossain tienvarsilla. Jatkahan kirjoittamista. Tuo Intian värimaailma on niin eri kuin täällä Suomessa tähän aikaan vuodesta. Meillä on muuten vihdoin Oulussa hyvät hiihtokelit (entinen inhokkilajini on nykyään ihan kiva laji)./Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilahduttaa kuulla, että jaksat lukea! Kiitos kovasti! 🤗 Nyt on ollut näköjään sellainen hyvä flow päällä, kun postauksia on tullut kuin itsestään, ilman että niitä on tarvinnut vääntää väkisin. Tänään tuli muuten neljä viikkoa siitä, kun tulin Intiaan. Aika kuluu täällä uskomattoman nopeasti. 🤭

      Minustakin olisi ihana, jos olisit täällä. Tuolla Nampallyn reissulla ajoin metrolla Public Gardensin ohi, ja muistelin sitä, kun käytiin siellä silloin yhdessä. Paikka ei muistaakseni ollut kummoinen, mutta seura oli parasta A-luokkaa. ❤️

      Intialaiset tuntuvat rakastavan melua, kun kaiken pitää olla niin kovalla. Olen miettinyt ihan samaa, että mitenköhän paljon intialaisilla on ongelmia kuulon kanssa. Eihän tuommoinen voi olla vaikuttamatta kuuloon.

      En osaa yhtään arvata, miten kauan kukkaköynnösten tekemiseen on mahtanut mennä, mutta varmasti kauan! Juuri tänään puhuttiin anopin kanssa siitä, että kukkabisnes on Intiassa iso bisnes. 😅

      Hauskaa, että olet löytänyt hiihdon ja että kelitkin vielä suosivat hiihtämistä. Hiihtäminen on mun entinen ja nykyinen inhokkilaji. 🤪 Mutta varmasti jos sitä harrastaisi enemmän, siihen tottuisi, ja saattaisi jopa alkaa tykätä siitä. Jos hiihtää tyyliin kerran kymmenessä vuodessa, niin vaikealtahan se tuntuu. 🤭

      Poista
  2. Ompa hieno temppeli! Mista kukista nuo koristeet on tehty? Eiko ne kuihdu ja rapise alas aika nopsaan varsinkin kun siella on aika kuumaakin?

    Ajattelin etta mahtaako reissusi paattya siihen etta saat hiippailla kotiin asti sukkasillasi kun joku on paattanyt "lainata" kenkiasi.... ei sentaan. Tapahtuukohan sellaistakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni keltaiset ja oranssit kukat ovat samettikukkia, valkoiset jasmiininkukkia ja vihreät pyhäbasilikan lehtiä. En osaa yhtään sanoa, miten kauan nuo kukkakoristeet kestävät hyvinä. Mutta sen mitä olen niitä katsellut, niin ne kestävät minusta suht hyvinä yllättävänkin kauan, useamman päivän ainakin. Toki nyt alkaa olla jo sen verran kuumat ilmat, että saattavat rapistua nopeammin.

      Minullakin kävi mielessä, että mitä jos joku vie mun lenkkarit. 🙈 Mutta jos niin olisi käynyt, olisin tehnyt saman kuin kaikissa muissakin ongelmatilanteissa, eli olisin soittanut autonkuljettajalle. 😁 Kai sellaistakin tapahtuu, että kengät katoavat temppelissä käydessä, ja siksikin varmaan intialaiset kuljeskelevat hyvin yksinkertaisissa ja edullisissa kengissä, usein varvastossuissa ja vastaavissa. Muistelen muuten lukeneeni joskus vinkin, että kenkiä ei pitäisi koskaan jättää temppelivierailun ajaksi vierekkäin, vaan ne pitäisi laittaa eri paikkoihin, juuri em. syystä.

      Poista
  3. Ulrika50v.blogspot.com12.2.2025 klo 9.59

    Lehmätki on erinäkösiä mitä meidän lehmät 😃
    Tehokasta kävelylenkkiä kun on on katseltavaa niin lenkit pitenee. 💛💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ihan varma, mutta luulen, että nuo lehmät ovat Nellore/Ongole-karjaa, kun niillä on tuollainen “kaulapussi”. Tavallisempia lehmiäkin täällä on – ja puhveleita.

      Tälle lenkillä kävi päinvastoin, eli kävelylenkki typistyi torsoksi, kun tuolla temppelissä meni niin kauan aikaa, etten ehtinyt enää muualle. 🤭 Mutta lenkki kuin lenkki. 😅 En sentään käynyt istumassa pubissa tai muuta vastaavaa. 🤣

      Poista
  4. Aiempaan kommenttiin liittyen jäin miettimään mitkä olisivat reaktiot, jos täältä yht äkkiä olisi lennähtänyt lehmien joukkoon Miina Sillanpään rotukarjaa 😅 Niille voisi kyllä tulla lämpöhalvaus.
    Olin just syömässä kun luin kirjoitustasi jumalien valelusta jukurtilla ja maidolla. Minä vaan nieleskelin muusia, ennen kuin joku nappaa sen jumalallisiin tarkoituksiinsa.
    Harry Potterin koulukaverin nimi on Parvati Patil.
    Voi ihme tuota kuntosalimeininkiäkin. Eikö ne yrittäneet kuvata sinua? Olisivat ottaneet esimerkkiä, miten niitä painoja nostellaan. T. Sartsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän paikalliset lehmät mahtaisivat sanoa Miina Sillanpään rotukarjasta. Luulen, että ne toivottaisivat vain uudet kaverit tervetulleiksi. 😅

      Telkkarista tulee aina puolenpäivän aikaan Bhakti TV:stä (=hindujen uskonnollinen kanava) noita valelu- ym. seremoniota. Tänäänkin katselimme anopin kanssa suoraa lähetystä jostain temppelistä. Ensin jumalan päälle (saattoi olla Visnu) laitettiin kurkumapalloja, sitten valutettiin maitoa ja jotain muuta nestettä, ja lopuksi kaveri huuhdeltiin vedellä. Sitten hänen päälleen heiteltiin jumalaton kasa ruusun terälehtiä, ja kaulaan kiedottiin kukkanauha. Jotkut ilmeisesti oikein katsovat tällaista kanavaa. Ja kappas, niinhän me tehtiin anopin kanssakin. 😂

      Harry Potterin koulukaverihan on selkeästi intialainen! Mulle tulee Parvatista mieleen aina Amerikan Selviytyjien ensimmäisellä kaudella mukana ollut Parvati, joka oli sen jälkeen mukana useammallakin kaudella ja pärjäsi hyvin.

      En usko, että ketään kiinnostaa meikäläisen kuvaaminen salilla, kun kaikki ovat niin keskittyneitä itseensä. Enkä ole asiasta yhtään pahoillani. 😅 Minä yritän vain puikkelehtia kameroiden välistä, etten pilaisi kenenkään kuvaussessiota omalla lärvilläni. 🤭

      Poista
    2. Ja sen Parvatin siskohan on tosiaan Padma. Nehän onkin siskokset.

      Poista
    3. No jopas. 😅 Kiitos tiedosta!

      Poista
  5. Hih, odotin samaa, kuin 'anumorchy' - että kenkäsi olisivat kadonneet tekemäsi kierroksen aikana. Onneksi ei! Hyvä se sukkaidea.
    Kylläpä kävi kotiapulaisen kädet näppärään tahtiin! Vuosien kokemuksella, oletan.
    Kiitos taas kierroksesta, jolle pääsimme mukaan. Tykkäsin! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kengät olivat sentään vielä tallella. Pieni pelko persiissä minullakin kyllä oli! Temppelissä vielä ehkä kävelee sukkasillaan, mutta ei kaduilla, jotka tulvivat välillä milloin mitäkin likavesiä. Sukkaideaa meinaan kokeilla ehdottomasti jatkossakin! Ongelmana tässä on vain se, että pitäisi tietää jo etukäteen, milloin menen temppeliin. 😅Normaalistihan mulla on jalassa sandaalit, ballerinat tms., joiden kanssa en käytä tietenkään sukkia. 🤭

      Kotiapulaisella oli tosiaan homma hallussa, ja kokemusta varmasti löytyy useammankin leivän tekemisestä.

      Ihana kuulla, että tykkäsit, ja mukava, että olit mukana kierroksella! 😘

      Poista
  6. Hei! Miten upeita ja ihania kuvia siitä temppelistä ja kaikista ulkovaloista! Etnologi tykkää.... Samoin niistä kommenteista tai lisäyksistä, joita anoppi sulle on kertonut.
    Tuo sukkajuttu oli loistava keksintö; sitä vois kyllä käyttää, mutta itse käyn tai olen käynyt vain noissa moskeijoissa. Nyt en muista olenko jättänyt sukat jalkaan niissä, mutta kesäaikaan varmaan olen ollut vain sandaaleissa viimeksi tuolla Kazanissa ja Bolgarissa. Istanbulissa kyllä vähän pelkäsin, että jos kengät onkin viety "jonnekin", mutta ei onneksi, taitaa olla turha pelko, kun minun sandaalit ovat aika tylsiä.

    Ei kyllä onnistuisi minultakaan tuollainen ohuiden leipien tekeminen. Näyttävät melkein rieskalta, mutta jauho on tietty täysin eri.

    Noista lehmistä vielä; vasikoivatko ne ja mitä niille tapahtuu? Aika lauhoilta nuo pari minusta näyttivät, mutta en tiedä. Ovatko ne aina lehmiä vai onko myös sonneja tuolla irti?

    Mutta olipa taas ihana postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle, Helena, kannustavasta kommentistasi! Lämmitti mieltä kovasti. 🤗 Ja anoppi on kyllä ihanan ymmärtäväinen ja jaksaa selittää tämmöiselle vähän tietämättömälle ulkomaalaiselle vaikka mitä. 😊

      Minusta ainakin niissä moskeijoissa, joissa olen käynyt, on aina pitänyt ottaa kengät pois. Mutta varmaan käytännöt vaihtelevat maittain. Tylsät sandaalit ovat temppeliin tai moskeijaan mennessä varmasti vain hyvä asia. 😅 Minunkin lenkkarinikin ovat jo niin elämää nähneet, että eivät varmasti kiinnosta ketään. Itse asiassa meinasin ostaa uudet lenkkarit ennen Intiaan tuloa, mutta sitten tulin järkiini: tuolla Durgam Cheruvun lenkkipolulla on niin pölyistä, että uudet lenkkarit kannattaa ostaa kyllä vasta Suomeen palattua.

      Durrajauhotaikina oli ainakin minusta tosi vaikea käsitellä. En ymmärrä, miten kotiapulainen sai homman näyttämään niin helpolta!

      Harmillista, mutta en taida osata vastata lehmäkysymykseesi oikein asiantuntevasti. Oman mututuntumani mukaan enemmistö on lehmiä jo ihan maidontuotannon takiakin, mutta kai niitä sonnejakin jossain välissä tarvitaan. 🤭 Temppelialueella oli muuten yksi vasikkakin. Näkyy muutamassa alkupään temppelikuvassa.

      Kiitos vielä kerran! ❤️

      Poista
  7. Kävipä kotiapulaiselta leipien teko näppärästi, huomaa, että on vuosien harjoittelu takana. Tuli mieleeni mummoni Ilomantsissa, joka vähintään yhtä suitsait pyöräytteli karjalanpiirakoita. Niiden kuorethan pitää olla yhtä ohuita kuin noiden leipien, taikina kuivuu nopeasti, koska se on tehty ruisjauhoista. Kaulimiseen käytetään puista pulikkaa.
    Karjalanpiirakoista tuli mieleeni kysyä, miten anopillesi maistuu suomalainen ruoka? Muistan, että appivanhempasi olisivat joskus Suomessa käyneet.
    - Selja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin huomaa, että leipien tekoa on harjoiteltu useamman kerran. Piirakoiden teko on sekin taitolaji, eikä nopeudesta ole siinäkään haittaa. 😅

      Intialaiset (varsinkin vanhempi väki) ovat monesti aika fakkiutuneita omaan ruokaansa, ja muiden maiden ruoka ei oikein maistu. Se kun on kovin mautonta heidän mielestään, kun ei ole chiliä ja muita tyypillisiä täkäläisiä mausteita. Riisikin on niin tärkeä osa päivittäistä ruokavaliota, että ilman sitä on vaikea olla. Perunaakin syödään täällä aivan eri tavalla kuin meillä Suomessa, ja perunasta tehdään ruokalajeja, eikä sitä siis syödä ruoan lisukkeena, kuten Suomessa.

      Anoppi kokkaili Suomessa käydessäänkin aika paljon intialaista ruokaa, mutta toki he joutuivat syömään muutakin. Iskän kalastamia ja savustamia ahvenia ja äidin tekemää mansikkakakkua anoppi muistelee usein lämmöllä. Muuten suomalainen ruoka ei tainnut jättää suurempia muistikuvia. 🤭

      Poista
  8. Tämä olikin oikea kulttuuricorner, kiitos mielenkiintoisesta temppeli-kuvauksesta. Sukkasillaan hiippailu oli hyvin käytännöllinen veto, pitäiskö sinun pitää taskussa ohuita, vaikka varrettomia sukkia aina varalta mukana? T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentistasi, Saukkis! Ohuiden sukkien kantaminen mukana on hyvä idea, koska käsilaukkuni on sen verran iso, että sinne mahtuu (jos taskuun ei mahdu). 😅

      Poista
  9. Kannatti ehdottomasti poiketa temppelliin ja kiva, kun taltioit vierailun meille muillekin! Upeat koristeet temppelissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeat olivat koristeet! Mukavaa, että olit mukana temppelikäynnillä. 😊

      Poista
  10. Monta ajatusta herättävä postaus... kommenttini ovat pitkiä ja tästä voisi tulla melkein yhtä pitkä kuin postauksesi! Tuo naisten, tyttöjen asema maailmassa on aina (en alkusyytä edes tiedä, miksi) pikkutytöstä saakka jäänyt mielenpäälle... niimpä nytkin koin fyysisen reaktion ❤️kohdalla.

    Palmuviini vei muistoihin.... hienosti pullotettuna kuvassasi - toki pullotettu olisi varmaan meillekin ensin tarjotusta öljykanisterista https://repolainenreissaa.blogspot.com/2021/02/matkustan-ympari-maailmaa.html
    - mutta riitti se alle desin maistelu.
    Tonttireisunne ovat todella mielenkiintoisia - mikä "vuori"/nyppylä tuolla keskellä ei mitään.... maissintähkät nam - ei liene sun herkkua kun mainitsit vain ukkelin?
    Mistä ihmeestä niitä kukkia riittääkin? Sitä olen monasti ihmetellyt, mutta tuo pyyteetön ruokatarjoilu temppeleissä on jotenkin ihanaa - kerran onnistunut pääsemään keittiöön.... ja yrittämään siellä jopa leivän tekoa (ei tod. tullut ohuita,), mutta tarjottu ruoka oli todella hyvää. Ihana autokuski myös vesitarjoiluineen... kiitos - rakastan näitä postauksiasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai sitä haluaisi, että kaikilla olisi maailmassa hyvä olla. Minua ottavat sydämestä myös eläinten kohtalot, ja täällä Intiassahan surtavaa riittää sillä(kin) saralla. Valitettavasti se vain on niin, että koska koko maailmaa ei voi pelastaa, joskus on parempi vain kääntää päänsä pois.

      Mä en ole koskaan maistanut palmuviiniä, enkä taida maistaakaan. Tiedä mitä noihinkin pulloihin on sekoitettu. 🙈 Ihmisiä kuolee täällä jatkuvasti, kun he juovat jotain epämääräisiä alkoholeja.

      Tuolla vuoren laella oli jokin temppeli tai linnoitus, ja olisin halunnut päästä tutkimaan, pääseekö laelle kiipeämään, mutta ei ollut aikaa semmoisiin. 🙄 Maissi ei ole mulle mitään suurta herkkua eikä varsinkaan nuo kyseiset yksilöt, sillä ne olivat jo ylikypsiä ja siitä johtuen kovia eivätkä yhtään meheviä, jollaisia maissin tulisi olla.

      Jossain on pakko olla jättimäiset kukkaviljelmät, josta tuodaan kukkia temppeleihin ja koteihin. 😅

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3