Aikainen lintu madon nappaa; toinen hiiri juuston.


perjantai 4. maaliskuuta 2022

Somekateudesta

Jokainen meistä on varmasti joskus tuntenut itsessään kateuden pistoksen somea selatessaan. Somehan on täynnä vertailukohtia, jotka saavat oman elämän vaikuttamaan valjulta, tylsältä ja tapahtumaköyhältä. Mitä on oma tavallinen arki verrattuna siihen, että muut lomailevat valkoisilla hiekkarannoilla, asuvat täydellisesti sisustetuissa kodeissa, nauttivat leppoisia sunnuntaibrunsseja täydellisen perheen kanssa, omistavat laajan ystäväpiirin, jonka kanssa käydään purjehtimassa Välimerellä, sekä upean aviomiehen, joka tuo vuosipäivälahjaksi timanttisormuksen? Mitä on oma arkinen olemus verrattuna somessa huolettomasti poseeraaviin kaunottariin, joiden vaatteet ovat aina viimeisen päälle ja joiden ulkomuoto treenattuine kroppineen ja hulmuavine hiuksineen hipoo täydellisyyttä?

Kateudesta ei kuitenkaan puhuta, koska kadehtiminen hävettää. Kukaan ei haluaisi myöntää olevansa kateellinen, koska kateelliset ihmiset mielletään pahansuoviksi ihmisiksi, jotka kyttäävät verhojen takaa naapureiden puuhia, puhuvat pahaa kadehtimistaan ihmisistä ja tykkäävät latistaa muiden ilon heti alkuunsa, koska eivät kestä sitä, että jollakulla menee paremmin kuin itsellä. Kateus on kuitenkin vain yksi tunne muiden joukossa, eikä kateuden tunteminen tee ihmisestä mitenkään huonompaa kuin muistakaan. Paljon suurempi ongelma minusta on se, jos ei pysty myöntämään edes itselleen olevansa joskus kateellinen.

(Koska blogissa pitää olla aina jotain kuvia, jotta ihmiset jaksaisivat lukea postauksen loppuun, laitan tähän jotain randomkuvia, jotka liittyvät tai eivät liity aiheeseen.)

Myös itsensä vertailu muihin on ihmiselle luontaista, sillä muiden käyttäytyminen antaa jonkinlaiset raamit sille, mikä on sosiaalisesti hyväksyttävää. Ryhmään kuuluminen on tärkeää, ja tuskin kukaan haluaa olla (liian) erilainen ja jäädä ryhmän ulkopuolelle. Some tekee vertailusta valtavan helppoa, mutta valitettavasti jo alkuasetelma on epäreilu. Tunnemme itsemme ja oman elämämme läpikotaisin ja tiedämme, että elämä on joskus kaikkea muuta kuin helppoa. On rahapulaa, ihmissuhdesotkuja, sairauksia, yksinäisyyttä, perhehuolia, työttömyyttä ja muita haasteita, joiden kanssa painiskelemme päivästä toiseen. Somessa seuraamistamme ihmisistä tiedämme sen sijaan vain sen, minkä he haluavat itsestään kertoa – ja kukapa haluaisi jakaa somessa rahahuoliaan, perheriitojaan ja muuta vastaavaa. Ihmiset näyttävät somessa tavallisesti vain elämänsä parhaat palat, ja kun vertaamme omaa elämäämme kaikkine murheineen somehenkilöiden päivänpaistatteluun, kontrasti on räikeä ja loppupäätelmä selvä: minun elämäni on tylsää ja tavallista ja tuon toisen jännittävää ja hohdokasta. Somessa on helppo tehdä hätäisiä johtopäätöksiä ja antaa asioiden mennä tunteisiin.

Usein kuulee myös ihmettelyjä siitä, miksi joku haluaa esitellä elämäänsä somessa. Oletan ihmettelijöiden olevan sellaisia ihmisiä, jotka eivät itse ole aktiivisia somessa vaan jotka vain lukevat muiden päivityksiä. Minua kiinnostaisi tietää, mikä siinä niin kovasti häiritsee, jos joku "esittelee elämäänsä" somessa? Voisiko olla, että se elämän esittely ei olekaan se, mikä ärsyttää eniten, vaan ärtymys syntyykin siitä, että se herättää itsessä sellaisia tunteita, joiden olemassaoloa ei haluaisi myöntää tai joita ei haluaisi kohdata?

Somekateus iskee usein kuin salama kirkkaalta taivaalta. Minulle on käynyt joskus niin, että päiväni on sujunut oikein hyvin, mutta sitten kun olen lueskellut hetken somea, mielialani onkin muuttunut yhtäkkiä kurjaksi. Olo tuntuu tyhjältä, ja huomaan ihmetteleväni, mihin se äskeinen iloisuus ja elämänmyönteisyys oikein katosi. Olo on kuin ilmapallolla, josta on päästetty ilmat pihalle. Tuntuu kuin koko maailmani olisi järkkynyt eikä elämäni olisikaan enää minkään arvoista. Turhauttaa, kiukuttaa, ärsyttää. 

Kesti aikansa, ennen kuin tajusin, että kurja oloni johtui kateudesta. Jokin juttu somessa oli osunut kateushermooni: tuolla toisella on jotain sellaista, mitä minulla ei ole. Kateuden syyn ei tarvinnut olla aina kovin järjellinenkään, ja usein en tarkemmin ajateltuna olisi edes halunnut itselleni sitä, mitä toisella oli, mutta silti se aiheutti minussa reaktion. Miten turhaa itsensä kiusaamista!

Kateutta seuraa usein syyllisyys, mikä ei ainakaan yhtään paranna oloa. Syyllisyydentunne herättää kysymyksiä, joihin on vaikea löytää vastausta. Miksi kadehdin toisia, vaikka itsellänikin ovat asiat niin hyvin? Miksi kadehdin jotakuta sellaisen asian takia, jota en edes haluaisi itselleni? Miksi käsitys oman elämäni arvosta ei ole tämän vahvempi, vaan jokin ihan naurettavan pieni asia järkyttää tunteitani näin voimakkaasti? Miksi unohdan niin helposti sen, että minun elämäni on luultavasti juuri minulle se paras ja oikea – sellainen, joka on minulle tarkoitettu? Järkeily ei kuitenkaan valitettavasti auta, sillä some työntää meille informaatiota jatkuvalla syötöllä ja niin nopeasti, että ajatus ei kerkeä mukaan. Yhtäkkiä vain huomaa, että olo on muuttunut somen selaamisen jälkeen kummalliseksi, eikä oikein tiedä, miten pahasta olosta pääsisi eroon.

Kateuden kohteena oleminen voi olla vieläkin hirveämpää kuin se, että tuntee itse kateutta muita kohtaan, sillä muiden kateudelle ei voi tehdä mitään. Omia tunteitaan voi työstää, mutta toisten pään sisälle ei pääse. Muiden kateutta voi olla myös vaikea tunnistaa pahansuopuuden, ilkeyden tai vihamielisyyden takaa. Joku voi jättää kateuksissaan somessa ilkeämielisen kommentin, koska ei halua tai osaa käsitellä omia pahan olon tunteitaan ja haluaa tölväistä sitä, joka on pahan olon aiheuttanut. Tölväisystä voi tulla hetkellisesti parempi olo, mutta kohta edessä on taas sama ongelma, kun löytyy jotain uutta kadehdittavaa.

Minä olen lapsesta asti pelännyt kateuden kohteeksi joutumista, sillä kateus saattoi johtaa kouluaikoina selän takana puhumiseen ja ryhmän ulkopuolelle jättämiseen. Opin jo varhain vähättelemään saavutuksiani, jotten nousisi millään lailla muiden yläpuolelle, eikä kukaan olisi minulle kateellinen. Muistan, miten ristiriitainen olo koulussa oli, kun toisaalta halusin pärjätä ja olla hyvä, ja sitten toisaalta pelotti saada kokeista hyviä numeroita tai olla opettajan suosikki, kun en tiennyt, mihin se johtaisi. Sama tyyli on jatkunut aikuisenakin, enkä mielelläni iloitse suureen ääneen onnistumisistani tai iloisista asioista, vaan mieluummin vähättelen ja pidän matalaa profiilia.

Maailmassa ei ole koskaan liikaa empatiaa ja myötätuntoa, mutta jotta näitä tunteita voisi tuntea, pitää löytää jotakin samastumispintaa – jotain, mikä toisen elämässä tuntuu tutulta ja koskettaa. Väitän, että jos kaikki jakavat elämästään vain niitä parhaita paloja, se vie ihmisiä vain kauemmaksi toisistaan, kun kukaan ei uskalla olla kokonainen ja aito. Kaikki vain olettavat, että tämä on se tapa, jolla somessa toimitaan, ja kuitenkin samalla varmasti aika moni kärsii somen kiillotetuista ihmiskuvista. Pitää olla hienompaa, kauniimpaa, onnellisempaa ja hauskempaa kuin muilla, ja rima siirtyy aina vain korkeammalle. Jos taas joku antaa elämästään kokonaisvaltaisemman kuvan, se tekee henkilöstä jollakin tavalla läheisemmän, lisää yhteisöllisyyden tunnetta ja vahvistaa käsitystä siitä, että olemme loppujen lopuksi kaikki ihan samanlaisia. 

Jokaisella on oikeus tehdä somekanavastaan sellainen kuin itse haluaa, ja jos haluaa laittaa someen vain niitä elämän tähtihetkiä, kukaan ei estä niin tekemästä. Itse kuitenkin tykkään enemmän sellaisista somekanavista, joissa on elämää myös niiden tähtihetkien välissä, sillä se tähtihetkien välinen elämä tuntuu itselleni tutummalta. Viimeisen päälle viilattujen kuvien teennäisyys aiheuttaa lähinnä myötähäpeää mutta toisaalta myös myötätuntoa, kun ajattelen, miten paljon työtä ja vaivaa kuvien takia on nähty. Eri somekanavat palvelevat eri tarkoitusperiä, ja ihmisillä on erilaisia motiiveja somettaa. Jos joku saa somesta leipänsä, niin totta kai sitä silloin joutuu tekemään enemmän työtä sen eteen, että miellyttäisi kohderyhmäänsä. Omaksi huvikseen kirjoitteleva (kuten meikäläinen) tekee tätä hommaa ihan täysin eri lähtökohdista, kun ei ole mitään ulkoisia rasitteita eli suomeksi sanottuna yhteistyökumppaneita. 

Somekateus katoaa tuskin koskaan elämästäni täysin, mutta aikaa myöten olen onneksi oppinut keinoja, joilla sitä voi vähentää. Paras keino on tietysti pysytellä kokonaan erossa somesta, mikä minun tapauksessani tarkoittaa sitä, että en kirjoita blogia enkä lue muidenkaan blogeja tai avaa Instagramia. Olen pitänyt monta pidempää, joskus yli kuukaudenkin mittaista sometaukoa, ja on kyllä ihmeellistä, miten hyvää totaalinen tauko tekee. (Minun sometaukoni eivät tosin ole johtuneet somekateudesta, vaan syynä on ollut aina se, että elämä on koetellut silloin tavalla tai toisella, eikä minulla ole ollut enää energiaa eikä haluakaan pyöriä somessa.) Oma elämä alkaa näyttää aivan erilaiselta, kun ei ole somen tarjoamia vertailukohtia, ja varmuus siitä, että oma elämä on kaikin puolin hyvää, vain vahvistuu. 

Koska somessa on valtavan paljon hyvääkin, en halua kadota somesta ihan kokonaan, joten somekateuden kanssa on pitänyt vain oppia elämään. Yksi hyvä keino on käydä somessa "tietoisesti" sen sijaan, että rupeaisi aina tyhjinä hetkinä selailemaan somea automaattiohjauksella, kun ei sillä hetkellä ole parempaakaan tekemistä. Kun avaan somen (olkoon se sitten Instagram, blogistania tai jokin muu) harkiten ja tietoisesti, pystyn jo ennakolta varautumaan somen mahdollisesti herättämiin reaktioihin ja olen valmiina bongaamaan kateudenkin heti, jos se herää jostakin syystä. Näin kateus ei kerkeä menemään tunteisiin, vaan otan kopin siitä heti sen huomatessani ja totean, että kappas vain, siinä se taas tuli. Näin minulla on vapaus valita, päästänkö kateuden ihon alle vai päästänkö siitä irti – ja luonnollisesti valitsen yleensä jälkimmäisen. 

Kun aiemmin ajattelin kateuden olevan kielteinen asia, josta piti päästä mahdollisimman äkkiä eroon, yritän nykyään suhtautua siihen uteliaasti ja pohtia, mistä se minulle kertoo. Kateuden voi valjastaa itsetutkiskelun välineeksi, jolloin kateus ei olekaan enää vihollinen vaan ystävä.

😘

41 kommenttia:

  1. Olipa hyvää pohdintaa Satu. Somehan voi olla aika harhaanjohtava, kun ajattelee esim. täydellisiä kuvia vaikka joistain matkoista jonnekin paratiisikohteeseen, ym., vaikkei kaikki siellä olisikaan niin ihanaa , oikeasti.Helposti tuleekin jonkinlaista somekateutta joskus, myönnän itsekin sortuneeni sellaiseen joskus. Mun somekateuteni on lähinnä sitä että saan kutsuja tapahtumiin, kiitos somen, joihin en voi osallistua , koska tämä välimatka, ja sitten olen hieman kateellinen muille jotka sinne pääsevät. Korona-aika on vähentänyt sellaista kateutta, koska monet tapahtumat ovat olleet virtuaalisia, joissa voi olla mukana ruudun takaa. Mä en oikein osaa pitää sometaukoa, tai en ole tuntenut tarvetta siihen, mutta pitäisi ehkä joskus kokeilla sellaista, ja katsoa miten se vaikuttaa. Kivaa viikonloppua Satu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän siinä vähän hassua onkin, että vaikka tietää, että moni somessa täydelliseltä näyttävä juttu ei todellakaan ole aina (jos koskaan) täydellistä, niin silti siihen illuusioon jotenkin lankeaa. Ehkä nuo matkajutut ovat myös sellaisia, että luodaan mieluummin kuvaa täydellisestä matkasta kuin kerrotaan pieleen menneistä jutuista, koska silloin joku saattaisi olla vahingoniloinen, ja sitähän ei kukaan halua. :-D

      Minäkin olen joskus kadehtinut bloggaajia, jotka osallistuvat erilaisiin tapahtumiin, mikä on tosi huvittavaa sen takia, että en itse tunne pienintäkään kiinnostusta minkäänlaisia tapahtumia kohtaan. Tapahtumien kanssa kun tulee yleensä myös jonkinlaisia velvoitteita (tyypillisesti kai mainostaa kyseisen firman tuotteita tai palveluita), ja itse haluan olla kaikista velvoitteista vapaa. Harmillista, että sinulla välimatka on estänyt osallistumisen. Ehkä jatkossakin on enemmän virtuaalisia tapahtumia, ja pääset osallistumaan useammin. <3

      Jos et ole kokenut tarvetta pitää sometaukoa, niin se tarkoittaa varmaankin sitä, että et koe somea millään lailla rasitteeksi, mikä on tosi hyvä juttu. :-) Sellainenhan somen pitäisi ollakin – kiva paikka, jossa voi jakaa kokemuksia samanhenkisten kanssa.

      Kivaa viikonloppua sinullekin, Jael!

      Poista
  2. Hyvä ja mielenkiintoinen pohdinta! Jäin miettimään minkätyyppiset postaukset herkimmin aiheuttavat minussa somekateutta ja sanoisin, että minulle tuttuihin (rakkaisiin) lomakohteisiin matkustaneet ja sieltä somettavat.

    Facessa näkee ehkä eniten niitä ei-niin-hohdokkaitakin hetkiä muiden elämästä, mutta blogit ja etenkin Insta ovat enemmän niitä tähtihetkiä. Ja näin se minun omissakin postauksissa pitemmän päälle menee. Faceen tulee helpommin päivitettyä myös niitä epäonnistumisia, kun taas Instaan ensinnäkin postaan harvoin ja vain kauniita kuvia (tai neuleinstaan valmiita töitä).

    Toisaalta on niitäkin, jotka kirjoittavat mielestäni vähän liikaakin esim. Faceen. Espanjassa on sanonta: "Likapyykit pestään kotona.", joka tarkoittaa, ettei perheen sisäisiä kinasteluja puida asiaankuulumattomien edessä (esim. somessa).

    Ja lopuksi pakko vielä sanoa, että ihanat kuvatekstit tossa laivakuvassa, joka muuten sopii tekstiin. Tuo satamaan jäänyt paattihan on selkeesti kateellinen tolle matkaan päässeelle kamulle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva oli kuulla sinunkin mietteitäsi aiheesta!

      Mä en ole ollut koskaan Facessa, joten se on mulle ihan tuntematonta maaperää. Monesti olen miettinyt, että pitäiskö liittyä jo ihan senkin takia, että monella firmalla ei ole enää tavan nettisivua, vaan on vain FB-sivut, eikä sivuja pääse tutkimaan, ellei kuulu itse Faceen. En ole kuitenkaan saanut vielä aikaiseksi, ja luulenpa, että en koskaan saakaan!

      Koska Insta perustuu oikeastaan ihan kokonaan kuviin, niin ymmärrän hyvin, jos sinne haluaa laittaa vain kauniita kuvia. Mulla taitaa olla sielläkin (mikäli oikein muistan) aika paljon sellaisia tilannekuvia. Käytän Instaa lähinnä vain muutaman lempparikanavan seurailuun, kun ei pelkkien kuvien postailu jaksa oikein itseäni kiinnostaa. Pitää päästä lätisemään, ja täällä blogissahan se onnistuu. :-D

      Juu ei tuokaan ole kiva, jos ihan kaikki asiat jaetaan somessa. Rajansa kaikella...

      Kiitos, Menninkäinen. <3 Serenade on tosiaan kade Symphonylle, joka pääsee Ruåttiin. :-)

      Poista
  3. Hyvä postaus! Mä olen kateellinen nuoruuskavereile jotka jäivät Suomeen (Vaasaan). Olin ainut joka lähti Ruotsiin 19-20 vuotiaana. Mutta mulla ei ollut muuta vaihtoehtoa, isä möi talomme ja lähti merelle töihin. Hän sanoi mulle että voin asua Vaasan leirintäalueella, teltassa. Lähdin siskon luokse Ruotsiin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vähän vaihtoehtoja isäsi sinulle jätti. :-( Taatusti jää katkera olo tuommoisesta. Onneksi pääsit siskosi luokse. <3

      Poista
    2. En koe oloani katkeraksi mutta kateelliseksi :-)
      Olen siitä huolimatta hyvissä välissä isäni kanssa :)

      Poista
    3. Mä jotenkin ajattelin, että ne tarkoittavat samaa asiaa, mutta eiväthän ne tarkoita. Hyvä, että korjasit!

      Poista
  4. Some, mitä se antaa, mitä se ottaa? Hmmm... aina on kyllä mahtavaa pohdistella mitä sitä mistäkin asiasta on mieltä ja mikä on siihen omaan mielipiteeseen vaikuttanut, samoin kuin kohtaamiensa (somessa tai livenä) ihmisten mielipiteisiin ja niiden syntyihin...
    Itse olen bloggaillut lähinnä kädentaitojani, varsinkin sen jälkeen kun Vuodatus teki "murhan" matkablogini valokuville (nehän ne olivat tärkeimmät), niin yhdistin kaikki räpellykseni saman otsikon alle - blogi lienee itselleni lähinnä päiväkirja myöhempiä mahdollisia muistikatkoksia varten!
    Kuvailisin itseäni kokeilunhaluiseksi/uteliaaksi/tutkivaksi oman elämän "journalistiksi" Ehkei niinkään pelkkä matkailu, vaan kaikenlaisten uusien paikkojen/makujen/tuoksujen näkeminen/kokeminen/tutkiminen oli ne sitten lähi-, tai kaukomailla ovat muokanneet minuuttani ja vahvistaneet että tärkeintä olisi kun kukin löytäisi itselleen mielekkäitä asioita ja mahduttaisi niitä arkeensa/päiviinsä niin paljon kuin muu "vaativa elämä" antaa aikaa ja tilaa!
    Aamutuimaan eksyin blogiisi ja sinähän imit minut oikein lukemaan niin tämän, kuin muutaman muunkin postauksen... lähinnä matkailuun liittyviä...
    mahtava taito kirjoittaa - kiitos...Jäiköhän vielä nukkuvalle isännälle aamukaffetta lainkaan... no, saahan sitä lisää...
    Pohdintasi vei omiin muistoihin... "parhaimmat" matkamuistot ja muutkin elämän muistot, jotka oikeasti ovat jääneet mieleen ovat useimmiten kuitenkin niitä erikoisia kommelluksia, sattumuksia, sairastumisia - kirkkaanpunaisia pillereitä paikalliselta tohtorilta, joiden avulla reissaajan kuume laski puolessa tunnissa, draamaitkulla selviämiset suurlähetystössä jne.
    Puolestaan ne hyvin menneet tähtihetket - normista mitenkaan poikenneet muistot kun tuppaa hukkumaan toisten vastaavien joukkoon "merkityksettöminä"
    - ei muuta kuin kohden uusia sattumuksia!! Auringonpaistetta maaliskuiseen
    - pidän tätä aikakautta esikkokeväänä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Repolainen! Kiva että löysit tänne ja jäit vähän pitemmäksi aikaakin. Olipas mukava lukea ajatuksiasi! :-)

      Minustakin on tosi kiva pohdiskella kaikenlaista, ja mikäs sen parempi paikka pohdiskeluille kuin blogi. Tuo Vuodatuksen juttu kuvien katoamisineen oli kyllä ihan hirveää, enkä tiedä, miten olisin itse selvinnyt siitä, jos kaikki kuvani olisivat kadonneet taivaan tuuliin. Sehän näissä blogeissa pelottaakin, kun aina voi tapahtua jotain, ja omat hengentuotokset monen vuoden ajalta saattavat kadota hetkessä bittiavaruuteen. Mutta eipäs nyt maalata pirua seinälle. :-)

      Minulla on hyvin samanlainen tapa suhtautua elämään kuin sinulla. Olen utelias uusia asioita ja yleensäkin elämää kohtaan ja tykkään koluta paikkoja ja tehdä kaikenlaisia (joskus hyvin omituisiakin!) havaintoja. Aina ei tarvitse edes lähteä minnekään, vaan ihan kotimaisemistakin saattaa löytää vaikka mitä mielenkiintoista, kun vain kulkee silmät auki. Mistä tulikin mieleeni, että pitäisikin tehdä pieni tutkimusretki lähiympäristöön, kun nyt alkaa tuo aurinkokin lämmittää jo sen verran, että uskaltaa mennä ehkä jo uloskin. ;-D

      On kyllä jännä juttu, että tosiaan ne kaikenlaiset kommellukset, sähläämiset ja sen sellaiset jäävät parhaiten mieleen ja että niistä tähtihetkistä ei ole välttämättä vuosien päästä enää minkäänlaista muistikuvaa. Miksiköhän niille sitten antaa niin paljon painoarvoa siinä hetkessä? Täydellisyydessä ei ole minusta muutenkaan mitään erityisen kiinnostavaa, vaan epätäydellisyys ja rosoisuus ovat paljon kiinnostavampia, niin ihmisissä kuin elämässä yleensäkin. Sitä paitsi haasteet ja vastoinkäymisethän ovat niitä, joista opimme. Jos kaikki sujuisi koko ajan suunnitelmien mukaan, emme kehittyisi ihmisenä yhtään, kun elämä ei haastaisi meitä.

      Aurinkoista maaliskuun jatkoa sinullekin! <3

      Poista
  5. Hienoa pohdintaa, joka antaa ajattelemisen aihetta kaikille meille jotka luimme sen. Kyllähän nämä sos median alustat ovat minullakin erilaisia; varsinkin kun kahdessa alustassa olen myös mukana työpaikkani edustajana. Tuo oma blogi on nyt tänä talvena ollut hiljaiselona, ja se oikeastaan kertoo paljon myös työhön liittyvään persoonaani koskevista asioista, matkoista ja sellaisista. Nyt ehkä siinä hieman ryhdistäydyin, kun saa työ- ja omia terveysasioita vähän siirrettyä sivummalle.
    Mutta nyt ulkona on kaunis lauantaipäivä, joten ajattelin lähteä ulos, vaikka täällä sisätiloissa olisi tekemistä. Ulkona ei voi katsoa telkkarin tai netin uutisvirtaa noista kauheista Ukrainaa kohdanneen hyökkäyssodan kuvista ja uutisista. Olen kateellinen niille joita nuo asiat eivät tunnu liikuttavan. Osa ei tietenkään kerro asioistaan, mutta kyllä fb:ssä joidenkin sivut ovat täynnä tätä asiaa ja eri kielillä, myös venäjäksi. Sitä kautta olen päässyt perille tietyissä piireissä tapahtuneista asioista kuten oman alan yhdistyksen kannanotoista.
    Mukavaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Helena. <3 Onneksi on tämä blogi, jossa saa lätistä milloin mistäkin asiasta ja juuri niin pitkästi kuin haluaa. :-D Toivottavasti kiireesi hellittävät pian ja saamme nauttia taas blogikirjoituksistasi!

      Täälläkin on aivan upea keväinen päivä, mutta en tiedä, saanko siirrettyä itseäni ulkotiloihin vai pysyttelenkö koko päivän sisällä. Ainakin on tarkoitus ruveta kohta jumppailemaan… ja petivaatteiden vaihto on myös ohjelmassa. Susheja tuli ostettua jo eilen, ja jos ne ovat vielä syömäkelpoisia (jäivät eilen syömättä, kun ei kummallakaan ollut oikein nälkä), ei tartte edes kokata tänään. Juhuu!

      Minä olen päättänyt olla kirjoittamatta blogissani Ukrainasta, mutta se ei tarkoita sitä, että asia ei olisi mielessä. Todellakin on. Mutta liiallista uutisten katsomista vältän, koska ajatukset lähtevät helposti laukalle ja mieli alkaa panikoida, kun rupeaa miettimään kaikenlaisia.

      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  6. Aamen.♥
    Mahtavaa tekstiä - kiitos siitä!♥
    Silloin, kun aloitin bloggaamisen (2008), oli alustana Ajatukseni.net. PERKELE se lopetti ja vei mielestäni kaikki parhaat tekstit (ja tietysti myös kaikki kuvat), mitä olin kirjoittanut. Aihe (palata naisena vankilasta) olisi kelvannut kirjaankin, mutta en saanut sitä ikinä aikaiseksi, harmi. Niissä blogiteksteissä olisi ollut hyvä pohja sille.
    Tein saman päätöksen olla kirjoittamatta/ottamatta kantaa Ukraina-aiheeseen StanstaLandiassa. Siitä sen enempää.
    Olen "vastaveto" sinulle: olen FB:ssa, en Instassa. ;)
    Näillä mennään, kuten äitini sanoo. Huomenna illalla me jo halataan hänen kanssaan. ♥
    Kiitos sinulle, Satu, ja kaikkea hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi surkeuden surkeus, että blogikirjoituksillesi ja kuvillesi kävi noin! Olet hyvä kirjoittaja, ja ihan varmasti pystyisit kirjoittamaan kirjankin. Ja minä ostaisin sen ihan ensimmäiseksi. :-) Eihän se ole vieläkään liian myöhäistä? Tosin vuosien jälkeen on vaikea muistaa asioita sellaisena kuin ne aikoinaan koki, ja ne blogitekstit olisivat varmasti olleet suurena apuna kirjoitustyössä.

      Mun Instassa oleminen on tosiaan vain olemista, kun harvoin laittelen itse sinne mitään kuvia. Se pelkkä kuvien latailu tuntuu jotenkin niin tyhjältä ja merkityksettömältä.

      Kiitos sinulle, Stansta. <3 Ja ihanaa jälleennäkemistä äitisi kanssa ja hyvää matkaa muutenkin! Jokohan siellä Rovaniemellä alkaa kevätaurinko lämmittää... Haleja! <3

      Poista
    2. Aika lienee kullannut muistot, ikävä kyllä, vaikka paljon on asioita, jotka eivät unohdu koskaan! On minulla eka tuomiolta kaikki kirjeet, jotka kirjoitin äidille. En ole vieläkään lukenut niitä. Ehkä kannattaisi...
      Kiitos kehuista ja halauksista! ♥
      Pitäisi alkaa valmistautumaan lähtöön. En ole edes pakannut vielä ja aikaa on enää muutama tunti...

      Poista
    3. Niinhän siinä usein käy, että ne ikävimmät jutut unohtuvat vuosien saatossa, mikä on tietysti toisaalta hyväkin asia. Luulenpa, että nuo kirjeet saattavat viedä sinut melkoiseen tunteiden vuoristorataan... Kaikki palautuu taas mieleen varmasti kovin selvänä ja sitten toisaalta ehkä oivallat, että elämäsi on mennyt isoin harppauksin eteenpäin. <3

      Hih, mullakin tuppaa tuo pakkaaminen jäämään aina viime tippaan. Ja sitten se tulee uniinkin, kuten viime yönä olin Intiassa, ja mulla oli ihan kauhea kasa vaatteita, jotka piti saada pakattua ennen lähtöä, ja aika meinasi loppua, kuten unissa aina käy.

      Hyvää ja onnekasta matkaa vielä kerran! :-)

      Poista
  7. Kiinnostavia pohdintoja, joita luki mielellään! <3 Ja laivakuva teksteineen sai naurahtamaan ja sopi tähän täydellisesti! :)

    Jopa perinteinen media joskus kirjoittaa siitä, miten etenkin nuoret tytöt kärsivät somen selailusta nähdessään vain toisten elämän kohokohtia ja verratessa niitä omiinsa. Ja kun nuorella ei ole sellaista elämänkokemusta kuin vanhemmilla, kateuden lisäksi saattaa tuntea epätoivoa, huonommuutta, vääränlaista erilaisuutta jne. Minua usein säälittää tämän päivän nuoret, ja toivon, että he aivan liiallisesta somekulutuksesta huolimatta saisivat tavalla tai toisella eheyttäviä elämäntaito-oppeja (sellaisistahan me vanhemmatkin hyötyisimme!).

    Minulla itselläni on viime aikoina ollut todella erilaisia ajatuksia kuin sinulla somesta (nimenomaan blogeista, koska en harrasta lainkaan perinteisempää somea eli Facea, Instaa, TikTokia jne.): haluaisin seurata enemmän blogeja, kommentoida muiden tekstejä ja tuntea kuuluvani blogiyhteisöön, mutta en hakemallakaan löydä riittävästi hyviä/kivoja blogeja! Ovatkohan blogien kirjoittajat vähän kuin tv-sarjojen hahmoja, eli pitää katsoa monta jaksoa/lukea monta kirjoitusta, jotta alkaa katsojana/lukijana pikkuhiljaa lämmetä?

    ”Kateuteen” auttaa toisinaan myös kylmät faktat: on hyvin todennäköistä, että bloggaajan/somettajan elämä ei ole lainkaan sellaista kuin kuvista ja jutuista voisi päätellä. Olen itse tajunnut, kuinka paljon lukijoita huijataan ja ohjataan harhaan somessa. Vain hetki sitten luin yhdestäkin blogista, kuinka sillä on kirjoittajan oman väitteen mukaan 45 000 kuukausittaista lukijaa; minulla on käytössä maksullisia työkaluja, joilla näkee, kuinka paljon mikäkin nettisivu saa kävijäliikennettä, ja se paljastui samaisen blogin kohdalla vain murto-osaksi tuosta väitetystä luvusta. Klassinen esimerkki oman suosion paisuttelusta, mikä on somessa tuiki tavallista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös lukenut siitä, miten voimakkaasti some vaikuttaa nykyajan nuoriin. En osaa kuvitella, miten erilainen sitä itse olisi, jos olisi elänyt nuoruutensa näin vahvalla someaikakaudella. Kipuilin nuorena itseni ja olemukseni kanssa niin paljon, että luulen, että some olisi vaikuttanut minuun todella kielteisesti. Toisaalta olisihan se voinut myös auttaa itsensä hyväksymisessä, jos olisi ottanut selfieitä ja lataillut niitä someen. Sama on käynyt nyt aikuisenakin: mitä enemmän laitan someen kuvia itsestäni, sitä helpompi minun on hyväksyä, että olen tällainen, mikä olen, eikä mun tartte olla mitään muuta.

      Minulla on vähän samansuuntaisia havaintoja blogeista, että uusia seurattavia on nykyään tosi vaikea löytää. Luulen, että blogit ovat vähän sellainen katoava luonnonvara, ja moni siirtyy pikkuhiljaa kokonaan Instaan tai jollekin muulle nopeammalle alustalle. Itselläni on se ”ongelma”, että tykkään paneutua aiheisiin syvällisemmin, eikä syvällinen paneutuminen välttämättä oikein sovi yhteen nykyajan sometrendien kanssa.

      Kyllä minusta ainakin tuntuu siltä, että mitä pidempään seuraa jotakin blogia, sitä paremmin blogiin pääsee sisälle. Tosin paljon riippuu blogista, sen aihepiiristä ja siitä, kuinka paljon kirjoittaja antaa itsestään. Jos blogi on täynnä pelkkiä mainos- ja yhteistyöjuttuja, minun kiinnostukseni lopahtaa varsin äkkiä.

      On jännä juttu, että vaikka minäkin tiedän nuo kylmät faktat, niin silti mieli tekee joskus tepposet ja sitä erehtyy ”uskomaan” (lyhyeksi hetkeksi, mutta kumminkin), että somessa esitetty totuus on koko totuus. Huijaamisesta ja harhauttamisesta mulla ei ole mitään tietoa, mutta voin hyvin uskoa, että some toimii juuri tuolla lailla kuin sanoit. En kyllä ymmärrä, mitä tuollaisella lukijamäärän paisuttelullakin oikein kuvitellaan saavutettavan… Jostain luin Instagramin algoritmeistä, että Instagram ikään kuin räätälöi koko ajan Istagramia käyttäjänsä näköiseksi ja syöttää käyttäjälle sivuja, joiden uskoo kiinnostavan tätä. Toisaalta tämä on tietysti hyväkin, mutta toisaalta Instan tarjonta muuttuu todella kapea-alaiseksi, ja ihminen elää vain yhä enemmän siellä omassa kuplassaan.

      Ai niin. Mun oli pakko ottaa blogisi hetkeksi blogilistaltani pois, kun se postauksen kuvake tuli tuohon sivuun jostain syystä valtavan suurena. Palautan blogisi listalle heti, kun ongelma poistuu. <3

      Poista
  8. Olipas mielenkiintoista lukea näitä ajatuksiasi. Kateus ennen nettiä ja somea oli vähän hillitympää, kun asioiden näkyvyys oli rajatumpaa. Mutta nyt maailma on aivan erilainen ja sen myötä melkein kaiken voi laittaa julki. Ja toinen puoli, jos somessa kateus iskee, niin jälki voi olla todella rumaa. Ehkä meille kaikille pitäisi antaa tunnekoulutusta, paljon enemmän ymmärrystä siitä mitä tunteita meissä on ja kuinka päästää irti fiiliksistä, joihin on jäänyt kiinni tai rypemään.

    Mutta tuosta kateudesta. Olen usein miettinyt sitä (no kun omalle kohdalle on osunut ;-)), että voisinko kuitenkin kääntää kateuden ikävän fiiliksen toiminnaksi ja ajatella, että jos todella haluaisin mitä jollain toisella on, niin mitä minun pitää tehdä sen eteen. Monesti ajattelee, että helppohan tuon on, kun se on sitä tai tätä, tai että sillä on jotain (rahaa, mainetta, kapea lantio, ihanat vanhemmat, suora nenä, lapsi, työpaikka, se on tuon ikäinen yms.). Mutta todellisuudessa emme koskaan tiedä mitä kukin on joutunut kokemaan/tekemään sen eteen missä on/mitä on.

    Sen jälkeen kun fb:n virtaan uivat mainokset ja ihmiset pääasiassa postasivat linkkejä jostain muualta, aloin lopetella omia postauksiani siellä. Blogimaailma taas alkoi omalta osaltani vähän kuin sattumalta. Täällä on ollut ihana yhteisö, jossa on saanut jakaa hyvin rauhassa juuri omaan tyyliin kirjoituksia. Toisaalta, ideani blogin sisällöstä on muuttunut itsestään vuosien aikana. Ensin ajattelin kirjoittavani jotain joka tuottaisi lukijalle hymyn tai edes vinon virneen, mutta nyt kun elämässä ei tunnu tapahtuvan mitään, niin pieniä elämän sattumuksia ei osu kohdalle kovin paljoa. Olen jakanut mielestäni liikaakin omia kipujani postauksissa, mutta myönnän, että tapani kirjoittaa ei näytä täysin miten paskalta joskus tuntuu. Tai sitten kun pahojen päivien jälkeen kirjoittaa, niin särmät on jo alkaneet pehmetä omissa fiiliksissä.

    Tunnistan tuon tunteesi, että jos ei pidä kovin melua saavutuksistaan, niin ei tule jätetyksi syrjään tai kiusatuksi. Siinä tulee todella ikävä ristiriita, jos haluaisi saavuttaa ja osata, muttei tulla kuitenkaan näkyväksi. Samoin olen sitä mieltä, että monimuotoisuus on hyväksi. Blogimaailmassa luen (kylläkin liian vähän) useamman laatuisia blogeja, ja silloin ei haittaa, vaikka jollain bloggaajalla olisi kaikki aina todella hyvin ja kiiltävää. Seuraavalla kirjoittajalla voi olla jo aivan erilainen blogi.

    Valokuvista vielä pari sanaa (kamalaa miten pitkästi tulee kirjoitettua), että musta sulla on todella hyviä kuvia. Niissä on paljon sisältöä ja niitä jää katsomaan usein pitkäksi aikaa. Omani ovat kiiltokuvamaisia, mutta se on ollut mun juttu aina valokuvien suhteen, hehee. Mutta muuten somen valokuvat ja videot ovat hyvin koukuttavia. Kun kuvia voi muokata helposti, niin yleiskuva maailmasta muuttuu. On vaikeaa katsoa peiliin ja ymmärtää, että oikeasti toistenkin todellisuus näyttää peilistä samalta. Valokuvat huijaa meitä liikaa. Niillä vaikutetaan nopeammin mieleen. Ehkä valokuvien aiheuttama kateus on isompi ongelma tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, että nykyään melkein kaiken voi laittaa julki, joten vertailukohtia todellakin löytyy! Ja samalla ”totuudesta” voi tehdä juuri sen näköisen kuin itse haluaa.

      Tunnetaidoista tuli mieleen, että minä olen monesti ajatellut, että koulussa pitäisi antaa juuri tuollaista tunnekoulutusta, sillä tunneälykkyys on minusta yksi tämän päivän tärkeimmistä taidoista. Tosin enhän minä tiedä, vaikka näitä juttuja jo opetettaisiinkin koulussa, mutta minun aikanani ei ainakaan opetettu. Sillä, miten asioihin reagoi, on ihan uskomattoman paljon vaikutusta siihen, miten tapahtumat tulevat etenemään, ja tunnetaidoilla on uskomattoman paljon merkitystä elämän kululle. Ja mitä paremmin tuntee omat tunteensa, sitä paremmin osaa suhtautua myös muiden tunteisiin, kun me kaikki ollaan kuitenkin loppujen lopuksi hyvin samanlaisia.

      Minusta somekateus ja tosielämän kateus ovat aika erilaisia luonteeltaan, ja tosielämässä minäkin osaan suhtautua kateuteen paljon rationaalisemmin kuin somessa. Hyvänä esimerkkinä toimikoon se, kun kadehdin kerran yhtä henkilöä ihan vain siksi, että hän oli sairaanhoitaja. Minusta kun tuntui, että minäkin haluaisin olla hoitolalla. :-D Kun pyörittelin asiaa tarpeeksi mielessäni ja totesin, että kyllä se on sitä, mitä ihan oikeasti haluan, pyrin opiskelemaan lähihoitajaksi ja pääsin kouluun. Valmistuinkin lopulta erinomaisin arvosanoin ja sain vielä stipendinkin. :-D Eli kateutta voi todellakin myös hyödyntää tavoitteidensa tunnistamisessa ja niiden saavuttamisessa.

      Minustakin tämä blogiyhteisö on ihana, ja te lukijat olette tietenkin kaikkein parhaita. <3 Samalla lailla minunkin blogini on muuttunut vuosien saatossa todella paljon. Tämän oli tarkoitus olla vain Intia-blogi, jossa kirjoittelen elämästämme Intiasta, mutta blogi pysyi hengissä senkin jälkeen, kun palasimme Suomeen, ja aihepiirit ”hieman” laajenivat. :-D Sinulla on ainutlaatuinen taito kirjoittaa ja todellakin tuoda lukijalle hymy ja lämmin läikähdys sydämeen <3, joten toivon, että jatkat kirjoittamista ikuisesti! Mutta minä en ole kokenut, että olisit jakanut blogissasi liikaa kipujasi, mutta ehkä se johtuu keveästä tyylistäsi kirjoittaa. Kivuistahan voisi kirjoittaa sillä lailla valittamallakin, mikä olisi ehkä hieman raskaampaa luettavaa.

      Mä olen painiskellut koko ikäni tuon ristiriidan kanssa, että toisaalta haluaisi onnistua, menestyä ja tulla noteeratuksi, ja sitten taas samalla se tuntuu jotenkin väärältä. Ei saa pitää meteliä itsestään eikä nostaa itseään muiden yläpuolelle. Osa johtuu varmaankin kateuden pelosta, mutta osa johtuu muista syistä.

      Onpa ihana kuulla, että pidät kuvistani! Minulle itselleni juuri tuo, että kuvissa on sisältöä, tuntuukin (ainakin omassa blogissani) paljon tärkeämmältä kuin että se, että kuvani olisivat visuaalisesti huippuotoksia. Mutta eri ihmiset tykkäävät eri asioista, ja monelle kuvissa kauneus on varmasti se ykkösjuttu (ylläri :-D). Ja olen niin samaa mieltä, että valokuvien aiheuttama kateus on varmasti isompi ongelma kuin tekstin. Kuvan välittämä viesti menee aivoihin tosiaan niin nopeasti, että se ehtii myös aiheuttaa tunnereaktioita, ennen kuin itse edes tajuaa. Eikä ole ihan tuulesta temmattu sekään sanonta, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

      Poista
  9. Jopa palasin uudelleen asiaa muutaman päivän pähkäiltyäni ja todettuani, että ei minulla ole asiasta noin paljon asiaa,kuin aiemmilla kommentoijilla.. Kadehdittava taito kirjoittaa tunteistaan laveasti.
    Somessa voisin kuvitella kadehtimisen olevan eri tasolla, kuin elävässä elämässä. Kohde on vieras, ja suusta voi päästää melkein mitä tahansa joutumatta siitä samanlaiseen vastuuseen, kuin kasvotusten.
    Aidossa elämässä kadehtiminen voi olla paljon konkreettisempaa, mikäli antaa sen häiritä itseään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, minä en ole aina ihan varma, onko laveasti kirjoittaminen (tunteista tai muistakaan) välttämättä hyvä taito. Tuntuu, että jaarittelen ihan liikaa, kun voisin sanoa saman lyhyemminkin. Mutta teidän lukijoiden ajatuksia on aina yhtä ihana lukea, oli ne sitten kirjoitettu laveammin tai tiivistetymmin!

      Tuo on kyllä hyvä huomio, että somessa kohde on tosiaan vieras, eikä sanomisistaan tarvitse ottaa samalla tavalla vastuuta kuin tosielämässä. Ja kuitenkin ne somen ikävät kommentit voivat loukata ihan samalla lailla kuin tosielämänkin. Itse olen ottanut sellaisen linjan (ja olen joskus kirjoittanutkin siitä blogissani), että eriävät mielipiteet ovat erittäin tervetulleita blogiini, mutta vittuilua en aio sietää, vaan poistan vittuilukommentit heti. Mutta eipä niitä ole hirveästi mulle onneksi tullut, sillä koko 13 vuoden blogihistoriani aikana olen poistanut muistaakseni yhden kommentin...

      Poista
  10. Minulta puuttuu kokonaan kateusgeeni. Olen tyytyväinen elämääni vaikka se on kaukana somevaikuttajien elämästä. Tykkään siltikin katsella heidän elämäänsä ja matkustusjuttuja.

    Olen outo, kun en halua matkustella vaan kotona on niin ihana olla. Pikkutyttönä minulla oli perheetön täti, joka olisi halunnut näyttää minulle muutakin kuin kotikonnut, mutta ei. En vaan tykännyt. Taidan olla onnellinen erakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta sehän on hieno juttu! Elämä on varmasti paljon helpompaa, jos ei tarvitse kadehtia ketään ja jos hyväksyy elämänsä juuri sellaisena kuin se on.

      Nyt muuten kun mainitsit tuo sanan geeni, niin luulen, että suuri osa kateuden pelostani on tullut isältäni. Hänellä kun oli aina tapana epäillä välirikkojen yms. syyksi sitä, että hänelle oltiin kateellisia. En sano tätä millään pahalla (rauha iskän muistolle <3), mutta iskä nyt vain oli sellainen.

      Kaikki eivät tosiaan tykkää matkustella, eikä siinä ole minusta mitään kummallista. Jotkut tykkäävät koluta maailmaa, ja jotkut toiset taas ovat kotona viihtyvää sorttia. Hyvä niin. :-)

      Poista
  11. Piti oikein pinnistellen miettiä, minkälaiset somepäivitykset (lähinnä Instagramissa, jossa kuva tulee nopeasti silmille) aiheuttaisivat omalla kohdallani kateutta ja kyllä, muutama tuli mieleen. Tai oikeastaan sen voi niputtaa yhteen, joka on loma. Itselläni sitä toki on se perus 5 viikkoa vuodessa, mutta johtuen ukkelin työn luonteesta me ei oikein koskaan päästä mihinkään ja tällä hetkellä esimerkiksi haluaisin niin olla jossain kauniissa, pastellinsävyisissä maisemissa pohjoisen luonnon ja tykkylumipuiden keskellä. Tai Kolilla. Tai Vuokatissa tai ylipäätään jossain, missä voisi asua hyvinvarustellussa loma-asunnossa ja tuijotella takkatulta tai paistella makkaraa ja ulkoilla ja vaan olla ja nauttia.
    Niitä sen sortin kuvia on nyt osunut silmiin todella tiuhaan johtuen toki niinkin yksinkertaisesta syystä kuin siitä, että suurimmalla osalla ihmisistä tuntuu olevan jonkunsortin hiihtoloma meneillään. Tai vaihtoehtoisesti oli viikko-pari sitten.

    Myös remonttitaitoiset ja erityisesti -intoiset miehet herättävät joskus kateutta. Tai siis näiden miesten vaimot kai. Ei sillä, että vaihtaisin omaa ukkeliani kehenkään, koska on varmasti itselleni se kaikkein paras, mutta silti välillä toivoisin, että ei tarvisi joka remppaan palkata ulkopuolista apua silloin, jos en itse hommasta selviä.

    Muuta en keksi, enkä myöskään oikein koskaan ole ymmärtänyt sitä, miksi joillakin on tarve erikseen korostaa sitä, että se mikä näkyy somessa, ei ole koko totuus. Ei kai kukaan meistä niin tyhmä ole, että edes kuvittelisi sellaista? Ainakaan enää tämän ikäisenä. Mutta sääli on tottakai, jos nuorista tuntuu siltä, että kaikilla muilla on paremmin ja kaikki muut ovat kauniimpia, rikkaampia, menestyneempiä, suositumpia jne. Sitä en toivoisi kenellekään.

    Itse olin kouluaikoina säälittävä rillipäinen ruipelo, jolla oli jalassa ankeat teryleenit ja joka hiihti aikuisten suksilla katkaistuilla puusuksilla, jotka kaikki olivat osasyitä siihen, miksi minua kiusattiin. Mutta olin myös se ujo ja hiljainen kympin tyttö, joka inhosi jokakeväistä todistusten ja stipendien jakoa, koska sekin oli syy joutua kiusatuksi "opettajan lellinä" ja "hikipinkona". Julmaa, mutta ajat sitten taaksejäänyttä elämää.

    Koitin muistella niitten podcast-jaksojen nimiä, joita kuuntelin joku aika sitten. Molemmissa käsiteltiin kateutta ja muistan, että tykkäsin tosi paljon.

    Todennäköisesti toinen oli Psykopodiaa-podcastin jakso "Kateus ja some". Ja toinen Camilla Tuomisen Diippii shittii-podcastin jakso "Kateus".
    Spotifysta ainakin löytyy, jos joskus huvittaa kuunnella.

    Kommenteissa oli varmasti jälleen paljon viisaita sanoja ja näkökulmia, mutta niitä en nyt valitettavasti ehtinyt lukemaan.

    Kiitos jälleen mielenkiintoisesta aiheesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se usein varmaan on, että se kadehdituttaa eniten, mikä on itselle tärkeää ja/tai mitä ei voi jostain syystä saada. Harmillista, että teillä menee nuo työjutut noin ristiin. :-( Jospa matkakaveriksesi löytyisi joku muu kuin ukkelisi? Vaikka toki se oma puoliso on usein parasta matkaseuraa siitä syystä, että hän on se tutuin henkilö, ja varmasti mieltymyksetkin menevät aika usein yksiin.

      Minä taas taidan kadehtia eniten jotain treenijuttuja – kun joku jaksaa nostaa isompia painoja tai joku on lihaksikkaampi kuin minä. Kumpikin kateuden aihe on oikeastaan aika naurettava, koska en edes haluaisi itselleni isompia lihaksia kuin mitä mulla nyt on, enkä treenaa mitenkään progressiivisesti ainakaan painojen osalta, enkä edes tavoittele parempia tuloksia kilomääräisesti. Mutta silti triggeröidyn näistä jutuista. Halleluja.

      Ja hei! Mä huolisin kanssa semmoisen ukkelin, joka osaa remontoida ja mieluiten vielä korjata autonkin. :-D En minäkään toki oikeasti vaihtaisi ukkelia kehenkään, vaikka tyypillä pysyisi minkälainen työkalu kädessä, mutta ärsyttää olla se, joka aina vastaa näistä jutuista.

      Jaa-a, enpä tiedä, mikä mahtaa olla sen takana, että aina korostetaan sitä, että some ei ole koko totuus ihmisen elämästä. Jospa ihmiset eivät keksi muuta lohdutuskeinoa kateuteensa? :-D

      Tunnistan itseni suurilta osin tuosta lapsuudenaikaisesta kuvauksestasi. Mä käytin joskus serkun vanhoja vaatteita, ja tulin kiusatuksi sen takia. Muistan vieläkin yhden vihreän villapaidan. Toisaalta en muista, että olisin koskaan tullut kiusatuksi koulumenestyksestä, joten en ihan ymmärrä, mistä olen moisen kateuden pelon kehittänyt. Meillä oli ala-asteella kahden muun tyypin kanssa aina kova kilpailu, kuka sai parhaimman keskiarvon todistukseen. Minä en ollut mikään erityisen välkky, mutta tykkäsin opiskella ja olin ahkera, joten myös pärjäsin koulussa aina hyvin. Paitsi yläasteen lopulla, jolloin koulunkäynti meni vituralleen muista syistä johtuen.

      Kiitos podcast-vinkeistä! Molemmat kuulostavat kiinnostavilta. Harmi vain, kun en ole jostain syystä päässyt oikein sisälle podcastien kuunteluun. Jokaisessa on aina jotain, mikä ärsyttää. Toki totuuden nimessä on myönnettävä, että en ole yrittänytkään kovin sinnikkäästi löytää kivoja podcasteja. Mutta jospa saisin aikaiseksi kokeilla nyt noita...

      Kiitos sinulle kommentistasi ja valoisaa kevään jatkoa! <3

      Poista
    2. Aloin itsekin kuuntelemaan uudelleen niitä jaksoja ja aloitin siitä Diipistä shitistä.
      Siinä sanottiin, että ihmiset yleensä kadehtii sellaisia ihmisiä, joilla on jotain, minkä itseksin voisi saavuttaa. Ja näinhän se varmaan pitkälti menee, että kateuden kohteeksi harvemmin valikoituu vaikkapa joku presidentti tai kuningas tai joku multimiljonääri (tai no, okei, ehkä toi viimeinen niinä epätoivoisina hetkinä, kun päättää ostaa arvan tai lotota, vaikka ihan hyvin tietää, että raaputtamalla tulee korkeintaan ne kolme tyhmääkin tyhmempää euron merkkiä ja lotosta se tuttu "ei voittoa tai vanhentunut tosite").

      Mulla ei ole ketään muuta kuin ukkeli kenen kanssa voisin tai edes haluaisin lähteä lomalle, enkä oikein raskisikaan, kun toinen ei pääse. Toki voisin nyt olla viikon lomalla menemättä mihinkään, mutta tässä maailmatilanteessa tietäisi vaan lisää aikaa ajatella ja ahdistua, joten säästän pätkän parempiin aikoihin, joita toivottavasti vielä tulee. Luotetaan siihen <3

      Poista
    3. Kuulostaa erinomaisen järkeenkäyvältä tuo, että ihminen kadehtii sellaista, minkä voisi itsekin saavuttaa. Ehkä osa kateudesta syntyykin siitä ristiriidasta, että tietää, että asia olisi periaatteessa saavutettavissa, mutta itseltä ei löydy välttämättä tarpeeksi motivaatiota/sinnikkyyttä/tms., jota asian saavuttamiseksi vaadittaisiin. Ei tulis juu mieleenkään kadehtia jotain Ruotsin tai Brittilän kuninkaallisia. :-D Toisaalta en kuitenkaan allekirjoittaisi tuotakaan teoriaa ihan kokonaan, jos ajatellaan esim. terveys- ja varallisuusasioiden aiheuttamaa kateutta. Omalle terveydentilalle kun ei voi aina itse mitään, ja varallisuuden kasvattaminenkin on todella vaikeaa (usein mahdotonta), jos on vaikkapa yksinhuoltaja, jolla on useampi lapsi kasvatetettavana.

      Minustakin olisi aika karua lähteä rilluttelemaan, jos ukkeli olisi samaan aikaan töissä, eli ymmärrän hyvin. Kyllä ne paremmat ajat vielä tulevat. <3

      Poista
  12. Tämä on ihan supermielenkiintoinen aihe (ja tapasi mukaan: supersuperhyvä postaus aiheesta). Saatan nyt toistaa joidenkin muiden kommentteja, myönnän, että en ole ehtinyt niitä kaikkia lukea läpi (tai sun vastauksia niihin).

    Kateus on tosiaan jollain tapaa hävettävä aihe, kukaan ei mielellään myönnä ääneen sitä. Suomessa aihe taitaa olla vielä herkempi ja tabumpi, kuin monessa muussa maassa. Mun mielestä kateus on ihan normaali tunne ja väitän, että kukaan ei sitä pysty välttelemään. Kateutta on kuitenkin (ainakin mun mielessä) kahdenlaista: sitä ihan normaalia ja sitten sitä toksista, omaa itseään lamauttavaa kateutta. Some on ihan taatusti oiva alusta lisätä tuota toksista kateutta, mutta mä pyrin välttämään sen siten, että en vaan yksinkertaisesti seuraa niitä epätodellisia ja epärealistisia kanavia. Eikä mulla kyllä niistäkään (väkisinkin niitä välillä hyppää silmille) herää muita tunteita kuin, että "no onpas tolla nyt kaunis kukkapuska maljakossa" (ja sitten vähän semmoinen, että "so what").

    Ne ihmiset, joita mä seuraan somessa (tai ovat osa mun elämää somen ulkopuolella), ovat tolkun tavallisia ihmisiä, samanlaisia, kuin minä kaikkine epätäydellisyyksineen ja toisaalta myös kaikkine ihanine puolineen. Ja kyllä, olen heille joskus kateellinen. Olen kateellinen sulle siitä, kuinka huikea treenaaja sä olet ja kuinka tikissä kunnossa olet. Ja siitä, kuinka hyvin kirjoitat. Olen kateellinen Annukalle siitä, että hän ulkoilee päivittäin ja ottaa upeita valokuvia (ja kirjoittaa upeita postauksia). Olen kateellinen Marikalle hänen loistavasta tavastaan kirjoittaa ja käyttää kieltä ja siitä, kuinka rehellisesti hän myöntää, että vaikka oli taas tarkoitus käydä uimassa, se kaatui siihen, että se on niin "kylmää ja märkää" (en muista tarkkoja sanamuotoja, sori Marika...). Olen kateellinen meidän naapurin pihasta, jonka ne ovat saaneet ihanaan kuntoon parissa vuodessa muuttonsa jälkeen ja mulla on edelleen koko tontti pelkkää rikkaruohoviidakkoa, vaikka olisin voinut siitä tehdä ihanan kohta jo 15 vuoden aikana. Olen kateellinen Satu Rämölle lähestulkoon kaikesta hänen elämässään ja myös monen muun "isomman" sometyypin monesta jutusta.

    Mutta en tunne pahaa tai myrkyllistä oloa näistä. Parhaimmillaan ne saa mut itse puskemaan jotain asiaa vähän enemmän tai vähän paremmin. Tai sitten vaan olen kauhean iloinen ja tyytyväinen heidän asiasta XX, joka heillä on paremmin, kuin mulla. Tai siis "paremmin" lainausmerkeissä, koska tiedän, että mulla on monta asiaa, joista he ovat kateellisia.

    Tää on vähän semmoinen fifty/sixty -juttu mun mielessä. Molemmat saa jotain (silloin, kun aihe ei ole toksinen omassa mielessä) ja parhaimmillaan mä saan vielä vähän enemmän, kun se kadehtiminen saa mut puskemaan itseäni eteenpäin jollain tavalla.

    En tiedä saitko yhtään kiinni siitä, mitä yritin sanoa... Pus joka tapauksessa ja kivaa viikon jatkoa 💙💛💙💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä lisäys: olen kyllä kateellinen sulle, Annukalle, Marikalle ja monelle muulle monestakin muusta asiasta, joita tuohon listasin. Esim. vaikka loistavien blogien kirjoittajille, joita en tässä nyt maininnut. Uskon, että ymmärsitte, että tuo yllä kirjoittamani oli vain lyhyt lista esimerkeistä. Ymmärrätte sen sen takia, että olette kaikki just niitä tolkun ihmisiä. Tämä lisäys vaan sen takia, että jos on vaikka huono päivä, niin voi ruveta harmittamaan (ja kadehdittamaan), että miksi mua ei mainittu. Ootte huipputyyppejä kaikki 💛

      Poista
    2. Kiitos, Emma. <3

      Mulla on vähän samanlainen perstuntuma, että kateus kuuluu jokaisen tunnerepertuaariin, myönsi sitä tai ei. Itse ajattelin tooosi pitkään, että kateus on automaattisesti huono juttu ja että kateutta ei saisi tuntea, ja vasta sitten helpotti, kun hyväksyin kateuden osaksi elämää ja myönsin, että minäkin tunnen välillä kateutta. Ja olen ihan samaa mieltä siinä, että Suomessa kateus on jollakin tapaa herkempi aihe kuin muualla. En tiedä, johtuuko se siitä, että Suomessa kateus on yleisempää kuin muualla vai siitä, että suomalaisilla on jotenkin vaikeampi suhde kateuteen. Mutta siitä en pidä, että kateudella selitetään sellaisiakin asioita, joilla ei ole mitään tekemistä kateuden kanssa. Esim. jonkun poikkeava käytös leimataan usein kateuden aiheuttamaksi, vaikka käytöksen takana voi olla monta muutakin syytä.

      Minä ainakin allekirjoitan tuon, että kateutta on olemassa kahta (ehkä useampaakin) laatua. Tuo toksinen kateus on juuri sitä kateutta, joka voi ajaa ikävään käytökseen toista ihmistä kohtaan. Paljon riippuu ihmisen persoonasta ja kokemuksista, miten kukakin suhtautuu kateuteen ja miten se ihmisessä näkyy.

      Minäkään en seuraa somessa mitään täydellisen elämän illuusiota ylläpitäviä tyyppejä, mikä ei tosin johdu kateudesta, vaan lähinnä siitä, että sellaiset kanavat ovat niin irrallaan todellisuudesta, etteivät ne kiinnosta minua. Näin siitäkin huolimatta, että tiedän tasan tarkkaan, että joku haluaa pitää somekavansa kauniina, kivana ja onnellisena paikkana ja että somekanavan takana on todellinen elämä kaikkine puolineen. Mutta minuakin kiinnostaa paljon enemmän se tolkun tavallisuus kuin tolkuton epätavallisuus, jos näin voi sanoa.

      Satu Rämöstä tuli mieleeni, että kirjan kirjoittaminen on sellainen juttu, joka aiheutti minussa aiemmin hirveitä kateuden tunteita. Minäkin olisin halunnut olla kirjailija! No, pari kertaa yritin aloittaa kirjan kirjoittamisen, mutta sitten totesin, että meikäläisen rahkeet (niin aivokapasiteetti kuin perslihaksetkaan) eivät riitä siihen, että istuisin päivästä toiseen kirjoittamassa. Oli siis lopetettava kadehtiminenkin. :-D Hatunnosto kaikille kirjailijoille!

      Noin sen pitäisi ollakin, että tunnistaa oman kateutensa, pystyy myöntämään sen itselleen (vieläpä noin hilpeän hyväntuulisesti kuin sinä!) ja elämään sen kanssa – ja ehkä jopa käyttämään sitä hyväkseen omassa elämässään. Ainakin kateus voi toimi hyvänä osviittana siitä, mitä itselle on tärkeää, ja sen myötä se voi myös ehkä toimia kannusteena kehittää itsessään niitä puolia, joita toisissa kadehtii.

      Hih, mä en uskalla koskaan mainita ketään bloggareita nimeltä blogissani (esim. haasteissa, joissa kysytään suosikkiblogeja tai muuta vastaavaa) juuri tuosta syystä, että pelkään jonkun muun tuntevan mielipahaa siitä, että häntä ei mainittu. Mutta uskon kaikkien ymmärtävän, että esimerkkilista ei tarkoita samaa kuin kaikenkattava lista. :-)

      Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle! <3

      Poista
    3. Voi sua Emmaa <3. Mussa ei ole kertakaikkiaan mitään kadehdittavaa. Tai siis mitään sellaista mitä sulla ei itselläkin olis tai mitä et voisi tehdä, jos vaan tekisit.

      Palaan vielä tuohon mainitsemaani diippii shittii-podcastin jaksoon. Siinä mainittiin tällainen lainaus wikipediasta, joka on mun mielestä aika osuva (myös tässä hetkessä)

      "Vanhan määritelmän mukaan kateutta on amerikkalaista ja venäläistä (tai esimerkiksi irlantilaisen perimätiedon mukaan amerikkalaista ja irlantilaista). Kademielinen venäläinen (irlantilainen) tuhoaa rikkaan varallisuuden. Amerikkalainen puolestaan työskentelee vimmatusti saavuttaakseen rikkaan elintason."

      Poista
    4. Emmalle <3.

      Olipa mielenkiintoinen tuo kateuden kansainvälinen määritelmä. Onkohan kukaan oikein tutkinut, miten kateus eroaa eri maissa. Täytyykin ottaa selvää! Ja jotenkin osaan hyvin kuvitella kateellisen amerikkalaisen, joka vain saa kateudesta lisää sisua saavuttaakseen oman amerikkalaisen unelmansa.

      Poista
  13. Hienoa pohdintaa,arvokkaita ajatuksia <3 Oli mahtava lukea postaustasi ja kommentteja sekä kommenteissa käytyä keskustelua. Samalla peilasin ajatuksianne omaan sometteluun,ajatuksiini ja kokemuksiini. Hyvää viikon jatkoa teille kaikille 💙💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentistasi, Tarja! Ihan mahtava kuulla, että tämä herätti ajatuksia. Kaunista viikonloppua! <3

      Poista
  14. Oi vitsi mikä aihe! Ja eritoten mikä sisältö. ++


    Minä olen tuntenut kateutta ihan materiaalisesta hyvästä joskus nuorempana. Tämä toki aikana ennen somea, mutta kyllähän sitä jo silloinkin asioista juoruiltiin. Tänä päivän vastaava tilanne olisi somessa.
    Siis käytännössä kadehdin sitä, että naapuriperhe lähti vuosittain jonnekin ulkomaille lomalle. Muistan ajatelleeni, etten ikinä pystyisi säästämään sellaisia summia.

    No, niin sitä sitten oppi. Ensinnäkin sen, että naapurin kivat reissut ei olleet meiltä pois. Meillä oli kivoja lomia lasten kanssa vaikka "vaan" kotona. Ja toisekseen ei siinä sitten lopulta mennyt niin hirveän montaa vuotta, kun päätettiin ensimmäistä kertaa lähteä koko sakki maailmalle ja havaittiin, että se onkin ihan mahdollista.

    Some-kateutta en enää muista erityisemmin tunteneeni. Tätä ehkä kutsutaan kasvamiseksi aikuiseksi. Ainakin mielestäni olen sisäistänyt nimenomaan sen, että toisen hyvä ei ole multa pois eikä se, että toinen jäisi ilman, tekisi omasta elämästäni mitenkään erinomaisempaa.
    Mutta on totta, että itsekin postaan someen mielummin niitä kivoja juttuja. En siksi, että joku kahdehtisi, vaan siksi, että kivaa on kivempi jakaa. Ja moni ei-niin-kiva juttu on ehkä kuitenkin niin henkilökohtainen, ettei niitä halua repostella pitkin nettiä.

    On niitä ihmisiä (ja jokainen takuulla tuntee jonkun), jotka eivät kirveelläkään myönnä kadehtivansa, mutta tuovat julki jotain negatiivista omista positiivisista asioista. Tai jollain tavoin vähättelevät juuri sitä sun ihanaa juttua, josta iloitset. Tässä kohtaa joudun itse vielä kasvamaan paljon. Minua nuo tyypit ärsyttää suuresti. Enkä aina pysty enkä edes halua käyttäytyä aikuismaisesti ja koettaa ymmärtää. Ei, puheet loukkaa ja kerron sen ääneen. Erityisesti, jos joku dissaa itselleni kivaa juttua niin, että tulee paha mieli ja jotenkin se kiva vähenee.
    En tiedä saako tästä mitään kiinni....

    Aihe on loistava!! Tästä pitäisi puhua pitkin somea paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva lukea ajatuksistasi! Ja minustakin aiheesta pitäisi puhua paaaaaljon enemmän, koska asia koskettaa jollakin tavalla ihan varmasti meitä kaikkia.

      Minäkin kadehdin lapsena sellaisia kavereitani, jotka pääsivät matkustelemaan. Rhodokset ja muut semmoiset tuntuivat kovin eksoottisilta paikoilta, ja harmitti, kun ei itse päässyt matkalle. Mutta sitten jossain vaiheessa aloimme kiertää Eurooppaa asuntovaunulla, eikä tarttenut enää kadehtia.

      Mutta sitten nuo viimeksi mainitsemasi tyypit, jotka tykkäävät latistaa muiden ilon. Voi kiesus sentään, että inhoan tuommoisia tyyppejä! Tuo on yksi syy, miksi varon hehkuttamasta kivoja juttuja, koska tuntuu niin pahalta, jos itse iloitsee jostakin, ja sitten joku sanoo jotakin vähättelevää tai ikävää, mikä vie osan omasta ilosta pois. Ja tällaisia ihmisiä on paljon (niin somessa kuin tosielämässäkin), jotka eivät osaa iloita toisen puolesta vaan joiden elämäntehtävä näyttää olevan muiden ilon ja onnen vähättely ja latistaminen. Ei tartte kuin lukea jotain artikkelia ja sen kommentteja, niin eiköhän siellä ole joku vähättelemässä toisen saavutuksia tai "palauttamassa toista maan pinnalle". Uskoisin, että kateus on ainakin osittain tämänkin ilmiön takana, mutta varmasti asiaan liittyy muitakin tunteita, joita on vaikea tietää. Inhoan niin syvästi tämmöistä käytöstä, että ei ole tosikaan.

      Mutta nyt paistaa aamuaurinko kauniisti, joten iloitkaamme siitä. Mukavaa päivää sinulle, Vivi! <3

      Poista
  15. Minä olen päässyt aika hyvin irti negatiivisista jutuista, jotka liittyvät kateuteen. Lisäksi olen kateudesta löytänyt positiivista voimaa myös. Olen jopa saanut kateudesta perspektiiviä elämääni. Joskus toki kahdehdin edelleen, mutta se ei aiheuta mitään kummoisempaa.

    Mun niksit ovat seuraavat: jos kahdehdin jotain synnynnäistä ominaisuutta kuten vaikka kauneutta tai hyvää laulaääntä, niin lopetan sen nopeasti. Mulle ei geeniarvonnassa ole suotu kaikkea ja sillä pitää mennä eteenpäin mitä sattui tulemaan.

    Sitten ihmisten tekemiset ja elämäntilanteet. Jokainen esittelee jotain, mikä tuottaa itselleen iloa, ylpeyttä, hyvää mieltä, onnistumisen kokemuksia tai jotain muuta positiivista. Harvalla on kaikki tai edes useampi asia kunnossa.

    Treennit, urheilullisuus, hyvä kroppa - mikään ei estä minua aloittamasta treeniä. Paitsi mukavuudenhalu ja luontainen laiskuus. Turha vaiva kahdehtia sellaista, jonka eteen ei ole valmis itse näkemään yhtään vaivaa. Ylläpidän toivoa, että ehkä joskus innostus iskee minuunkin.

    Kaunis koti - Minulla on ihan viihtyisä koti ja siitä voisi tehdä pienellä rahalla ja isommalla vaivalla vielä kivemman. Joskus on inspiraatiota, mutta usein ei. Parhaista kotijutuista jää kyllä usein joku siemen itämään. Niitä huippu-upeita taloja joskus kadehdin. Miljoonia ei ole tulossa tilille, joten niiden miljoonakämppien kadehtiminen on taas hukkaan heitettyä aikaa ja energiaa. Yhden suunnitelman rantatontille isoon kivitaloon siirtymisestä olen tehnyt. Se vaatisi muuttoa selkeästi kauemmaksi pääkaupunkiseudulta. Aiemmin tilanne olisi ollut sellainen, että olisi pitänyt löytää myös kaksi uutta duunia. Huomasin, että en himoitsekaan kyseistä asumistyyliä niin paljon, että olisin ollut valmis noin isoihin ratkaisuihin.

    Hyvät valokuvat. Oon niin saatanan laiska, etten jaksa lukea yhtään valokuvausopusta enkä osallistua millekään kurssille. Voin vaan mietiskellä, että mitenkäs joku tuollaisenkin kuvan sai aikaiseksi sen sijaan, että selvittäisin ja opiskelisin. Valokuvauksen opettelu on jatkuvasti agendalla, vielä joku päivä käyn edes yhden onlinekurssin.

    Ihanat kotitekoiset ruuat. Välillä kyllä hetken kadehdin sitä, että jollain on taitoa ja ideoita tehdä lähes ravintolatasoista ruokaa itse kotona. Joskus saan ruokakateuteni kanavoitua uusien juttujen opiskeluun. Mä luulen, että ruoka voisi olla sellainen, missä ylittäisin laiskuuskynnykseni ensimmäisenä ja saisin todellista kehitystä aikaiseksi ihan vaan siksi, että hieman kadehdin toisten ruokia.

    Matkat - Hetkellisesti marraskuun räntäsateessa todellakin kadehdin sitä unelmakroppaista naista Malediiveilla pahasti. Mulla on kuitenkin ollut mahdollisuus mennä ja nähdä, joten pääsen nopeasti noistakin ylitse. Matkajutut toimivat lähinnä unelmien lähteenä. Mikä olisikaan seuraava unelmakohteeni?

    Kalliit ostokset - voisin silloin tällöin tehdä kalliimpiakin hankintoja. Olen niistä todennut, että ne eivät ole lisänneet onnellisuuttani lainkaan. Siksi käytän ne rahat mieluummiin elämyksiin, harrastuksiin ja hyvään ruokaan.

    Omalta osaltani olen siis tullut siihen tulokseen, että kahdehtiminen on aika turhaa. Toiset ovat onnellisia ja ylpeitä jostain minkä eteen ovat jaksaneet panostaa. Pienellä mietinnällä tajuan, että en itse arvosta asiaa niin paljoa, että jaksaisin siihen panostaa.

    Mä saan välillä lisädraivia somesta. Kun puutarhakansa kuopsuttaa, niin saan ehkä hoideltua sen yhden perennapenkkini ja pihani kuntoon. Sitten istun siellä kesällä polleana ja postaan kaikki kauniit pionini moneen kertaan. Kun joku tekee kotona ravintolatason ruoka-annoksia olen heti tutkailemassa resepteistä. Tai tutkimassa jonkun upeiden kuvien perusteella, että voisinko minäkin matkustaa kohteeseen.

    Tavallaan kateutta voi käyttää omien prioriteettiensä kirkastamiseen. Onko kadehdittava asia sellainen, johon haluan käyttää aikaa ja vaivaa? Mikä asia tuottaa minulle eniten iloa?`Ne asiat jotka eivät ole omia prioriteettejä lainkaan, voi opetella ohittamaan. Sit jos iskee joku oikein kunnon kateudenkohde, niin sen voi valjastaa muutoksen voimaksi elämässään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau miten upea vastaus! En voi muuta sanoa. Ihan mahtavaa, että jaksoit, viitsit ja ehdit kirjoittaa kaiken tämän!

      Monesta kohtaa tunnistin itseni (esimerkiksi nuo kalliit ostokset, kaunis koti ja matkat). Pari kohtaa aiheutti myös hihittelyä (tuo puutarhan kupsuttelujuttu ja hyvät valokuvat). Mä olen kanssa niin helkkarin laiska kuvaaja, että täydellinen kuva pitäisi saada suurin piirtein sillä, että jaksaa kaivaa kameran esille ja painaa nappia, ja jos ei sillä tule, niin olkoon sitten tulematta. :-D

      Olet todellakin pohtinut asiaa, ja tuntuu siltä, että kateus ei ole sinulle tosiaankaan mikään ongelma, vaan ennemminkin keino tutkiskella omaa elämää ja tavoitteita uudesta näkökulmasta. Hyvä sinä! <3 Minäkin sain tästä paljon ajateltavaa – kiitos siitä!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3