Jos ei kiipeä, ei voi pudotakaan.


lauantai 23. syyskuuta 2023

Kalajoki experience

Katselin Tuuriin päästyäni sääennustuksia, ja näytti siltä, että seuraavan päivän iltaa kohti sateet loppuisivat ja jopa aurinko saattaisi pilkahtaa. Kotiin ei edelleenkään huvittanut palata, ja mieleeni putkahti, että mitenkäs se Kalajoki. Olisiko mitään järkeä lähteä ajamaan Tuurista Kalajoelle, kun Vaasasta olisi päässyt sinne paljon suorempaan? Tuumasin, että ei – ja päätin lähteä Kalajoelle. 😆

Heräsin Tuurissa jo seitsemältä, ja perhana miten harmitti, kun muistin vähän ennen kahdeksaa, että naisten aamusauna olisi ollut kuudesta kahdeksaan. Olisi ollut niin kiva käydä aamulla saunassa. Mutta olinpahan kerrankin – vieläpä ihan omasta tahdostani – ajoissa aamiaisella! Kuvittelin, että aamiaisella ei olisi vielä siihen aikaan suurin piirtein ketään, mutta katin kontit: siellähän oli jo täysi tohina päällä. Ihan jo jonomuodostelmaa oli havaittavissa piirakkapisteellä. Hotellin asiakaskunta ei kyllä näyttänytkään (ikänsä puolesta ja muutenkaan) sellaiselta, että heillä olisi tapana riekkua pikkutunneille asti ja ryömiä aamiaiselle viisi minuuttia ennen aamiaisajan päättymistä. Tuurissa käy vain aamuvirkkuja!

OnnenTähden aamiainen ei ollut mitenkään kehuttava, mutta kaikki perusjutut löytyivät, joten eipä siinä ollut suuremmin valittamistakaan. Aamiaisen takia ei kuitenkaan kannata OnnenTähteen lähteä – jos ei Flamingoonkaan. 😆

Viimeinen silmäys Tuuriin.

Olin päättänyt ajaa Kalajoelle Kokkolan kautta, koska en muista käyneeni Kokkolassa koskaan aiemmin. 

Taas mennään. Huomatkaa kaksi silminnähtävää länttiä sinistä taivasta!

Parin tunnin ajomatka tuntui pidemmältä kuin olikaan, ja Kokkolassa oli vastassa kova tuuli ja viileähkö ilma. Jonkinlainen sisäaktiviteetti olisi kiva, tuumasin, ja suuntasin Lassanderin taloon.

Talon ovi oli lukossa, mutta ovikelloa soittamalla paikalle saapui ystävällinen tyttö, joka avasi oven ja kertoi, että talo esitteli Lassanderin perheen elämää sekä merenkulun historiaa. 

Talo oli sisustettu 1700-luvun kauppiasperheen kodiksi, ja talossa oli oikein kiva kierrellä – tai olisi ollut, ellei minulla olisi ollut niin hirveä vessahätä.

Muistatteko Lohjan museosta sen tosi lyhyen sängyn? Kävimme siitä keskustelua postauksen kommenttiosiossa ja tulimme siihen tulokseen, että sänky oli päästä vedettävä – siis sellainen, jota voi pidentää tarpeen mukaan. 

Lassanderin talossa oli samanlainen sänky, ja tämän mukana tuli selityskin.

Katoavaa käsityöperinnettä.

Kierroksen jälkeen oli vuorossa akuutti vesiklosetin etsintä -leikki, ja kun museossa ei vaikuttanut olevan vessaa, päätin etsiä huoltoaseman. Huoltoasemat olivat kuitenkin liian kaukana, mutta onneksi Prisma oli lähellä – tarkalleen ottaen viiden minuutin ajomatkan päässä. Ihan kuin olisin joku Prisman sanansaattaja, joka on joka mahdollisessa käänteessä levittämässä Prisman ilosanaa: kyllä Prisma pelastaa!

Olin suunnitellut tekeväni Kokkolan vanhassakaupungissa Neristanissa kävelykierroksen, kun olin löytänyt netistä kivannäköisen reittioppaan.

Minusta tämmöinen omatoiminen opastettu kävelyopas on ihan mahtava idea, ja joka kaupungista pitäisi olla samanlainen. Minä kun olen ainakin sitä mieltä, että kaupungin tunnelmaan pääsee parhaiten mukaan juuri kävellen. 

Ilma vain ei ollut lainkaan suosiollinen kävelykierrokselle, mutta päätin, etten antaisi sään haitata. Ryhdyinkin siinä Prisman (😆) parkkialueella tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin ja lisäsin hieman tuulenpitävää päällyshousua ja lämmintä välikerrosta yläosastoon. Näin olin valmis uhmaamaan tuulta ja tuiskua.

Neristan-kierros oli oikein kiva mutta mielestäni hieman liian lyhyt. Vai eikö Kokkolassa muka ole enempää nähtävää? Tässä muutama kuva viralliselta kierrokselta: 

Katariinan kalmistoa.

Katariinan kalmisto otettiin käyttöön vuosina 1710–11, jolloin raivosi rutto, eikä vainajia voitu haudata kirkon läheisyyteen. 

Vanha Shell, joka näytti nykyään toimivan autokouluna.

Tämä Shell aloitti toimintansa vuonna 1931 ja lopetti vuonna 2021, ja se oli siten Suomen vanhin yhtäjaksoisesti samalla liikepaikalla toiminut huoltamo. 

Kaupunginteatteri. Miten kaunis rakennus!

Renlundin koulu vuodelta 1909. Koulu edustaa loisteliasta puujugendtyyliä.

Sitten on vuorossa epävirallinen osio eli omat bongaukseni kierroksen aikana.

Ihana vanhan ajan näyteikkuna!

Nämä ikkunat olisi pitänyt nähdä pimeällä, jotta ne olisivat päässeet oikeuksiinsa (jos ne siis ovat valaistuja).

Vain pakki puuttuu!

Kokkolassakin on juorupeilejä!

Katujen nimikylttien alla oli selitykset, mistä kadut olivat saaneet nimensä, ja idea oli minusta aivan loistava! En ole nähnyt tällaista käytäntöä missään muualla.

Kierroksen jälkeen vetäisin Kokkolan ABC:llä vähän murua rinnan alle ja jatkoin sitten matkaani kohti pohjoista. 

Himangassa ei ole kyläbaaria, vaan siellä on Kyläpaari.

Olin löytänyt Kalajoelta huoneiston, joka oli vieläkin halvempi kuin se Karvian huoneisto, sillä tämä maksoi vain 42 euroa yöltä. Huomasin tosin vasta huoneiston varausvahvistuksesta, että hinta ei sisältänytkään liinavaatteita (pyyhkeitä ja vuodevaatteita), vaan olisi pitänyt olla omat mukana. Sain liinavaatteet erikseen tilaamalla, mutta jouduin pulittamaan niistä 15 euron lisämaksun. Vähän harmitti, koska olisihan minulla ollut kotona liinavaatteita vaikka kuinka, jos olisin tajunnut ottaa niitä mukaani. Mutta koska olin lähtenyt kahdeksi yöksi Karvialle, en mitenkään ollut osannut arvata, että Kalajoella pitäisi olla omat liinavaatteet. 😆

Rantakeleistä ei ollut vieläkään tietoa, joten ajoin ensimmäiseksi katsomaan huoneistoa. Ensimmäinen vaikutelma Kalajoen hiekkasärkkien kylästä oli se, että se on melkoinen turistirysä. Siellä ei vaikuttanut olevan muita kuin turisteille suunnattuja palveluja, ja yleisvaikutelma oli samantyylinen kuin esimerkiksi Saariselällä.

Onkos tämä semmoinen luhtitalo?

Sängyllä näkyvät ne 15 euron liinavaatteet. 😆

Asuntojen fiilistely on minusta jostain syystä tosi kivaa, ja se on myös yksi syy, miksi valitsen mieluiten huoneiston.

Tämä Kalajoen asunto oli tosi kotoisa, eikä se ollut viihtyvyyteensä ja varustetasoonsa nähden todellakaan hinnalla pilattu. Oli sauna ja parveke, ja astiavalikoima oli todella kattava. Täällä olisi voinut asua pidempäänkin!

Sää ei näyttänyt muuttuvan miksikään, joten kai se oli sinne dyyneille lähdettävä, kun olin kerran tänne asti sitä varten tullut. Aikomuksenani oli kiertää 8,5 kilometrin mittainen Hiekkasärkkien Rantareitti, joka kulkee suurimmaksi osaksi dyyneillä. 

Tästä se lähtee!

Pääsin hädin tuskin reitin alkupisteeseen, kun totesin mereltä käyvän tuulen aiheuttavan pieniä lisähaasteita. Tuuli puski sellaisella voimalla, että eteneminen oli paikoitellen vaikeaa, ja hiekkaa lensi suuhun ja silmiin. Oli pakko laittaa aurinkolasit silmille, jotta sain vähän suojattua silmiä hiekalta. Pohdiskelin siinä tuulessa pyristellessäni, että olen hullu, jos meinaan paarustaa tässä säässä dyyneillä kahdeksan kilometriä. Päätin kuitenkin lähteä yrittämään ja katsoa, miten pitkälle kantti kestäisi.  

Videolla pieni tuulinäyte: 


Lankkupoluilla kävely oli kyllä sinänsä ihan helppoa, kun ei tarvinnut tarpoa hiekassa. 

Vielä hengissä.

Siamilaiset sienet.

Olin katsonut reitin hieman puolihuolimattomasti, ja kun en jaksanut jäädä lukemaan opastaulujakaan, oli välillä pientä epätietoisuutta siitä, missä reitti kulki. Kännykästäkään ei ollut tällä kerralla juurikaan apua. 

Välillä hortoilin asuinalueella, jonka tajusin jälkeenpäin olevan entinen asuntomessualue.

Täällähän tämä polku vissiin taas meneekin.

Dyynit vaihtuivat rantaniityiksi.

Lopulta saavuin Vihaslahdelle, jossa näkyi olevan jonkinlainen taukotupa. Meinasin huilata tuvassa hetken ja juoda mehupurkkini, mutta joku ukko kyyläsi ikkunasta niin kiinnostuneena, että iski ahdistus, ja päätin kävellä ohi ja jatkaa matkaani lintutornille.

Lintutornista näki Vihaslahdelle, jolla on monipuolinen lintu- ja kasvilajisto.

Täälläkin maisemat muuttuvat maankohoamisen seurauksena jatkuvasti, ja Vihaslahti, joka näkyy tuossa kuvan oikeassa reunassa, on kluuvijärvi, joka on syntynyt maankohoamisen seurauksena merestä irtautumalla. 

Hiekkasärkkien Rantareitti ei ole rengasreitti, mikä tarkoittaa sitä, että lähtöpisteeseen on palattava samaa reittiä. En nyt ihan hirveästi hihkunut innosta, kun piti kävellä vielä sama matka takaisin, mutta eipä minulla ollut hirveästi muitakaan vaihtoehtoja. Taksi tuskin tulisi hakemaan Vihaslahden lintutornilta. 😆

Aurinkonsäteetkin alkoivat kurkistella kiusoittelevasti pilvien takaa. 

Kaksi tuntia ja 10,3 kilometriä myöhemmin olin takaisin lähtöpisteessä ja totesin, että dyynit oli nyt nähty kohtalaisen tarkasti. En ollut tätä ennen ihan varma, olinko käynyt Kalajoella aiemmin, mutta muistelin hatarasti, että olin saattanut pysähtyä dyynien laidalla pikaisesti joko menomatkalla Lappiin tai paluumatkalla sieltä. Luulenpa, että tämän kerran jälkeen muistan käyneeni Kalajoella. 😆

Jälkihuomautus: voin kertoa, että oli mukava päästä saunaan.

18 kommenttia:

 1. Saapa nähdä mitä reittisuunnitelmia sun päähän onkaan putkahtanut siellä jälkilöylyissä...
  Kylläpäs löysit taas kivan kämpän ja edullisesti. Liinavaatteista tuli mieleen, että Finlaysonin unipussi on kyllä matkoilla kätevä, siinä on samassa aluslakana, peitto ja tyynyliina; nimensä mukaisesti pussin muodossa. Ainoa kökkö siinä on, että jalkoja ei saa ulos, jos on samanlainen kuin minä, että jalat vaatii öisin viileää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän siellä löylyissä jotain syntyi, vaikka olinkin aika väsynyt tuon päivän jälkeen.

   Kiitos unipussivinkistä! Kävin heti googlettamassa. Ei taida kuitenkaan sopia mulle, kun olen sellainen ongelmanukkuja. 😅 Vaikutti aika kapealta, joten pussissa voisi alkaa ahdistaa, kun ei voi levitellä itseään miten haluaa. Ja tyynykin mulla pitää olla iso, ja sen alle pitää saada pää. Oma tyyny ja tyynyliina mulla olikin jo reissulla mukana...

   Poista
  2. Ai niin ja unohdin sanoa, että tuonne asuntoon saa muuten tuoda lemmikitkin. Huomasin sen ensimmäiseksi siitä, että kämpässä haisi koiralle. 🤭

   Poista
 2. Hienolta näyttävät Kalajoen dyynit.En ole tainnut niitä nähdä,Yyterin dyynejä sen sijaan olen nähnyt.Kauniita rajennuksia Kokkolassa,minulla siellä tuttuja,mutten ole käynyt .Tämä matkasi on muuten hyvä matka-opas,jos joskus pääsisi noille seuduille kulkemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalajoen dyynit oli hienot, mutta parhaimmillaan ne olisivat tietysti aurinkoisena kesäpäivänä, tai näin ainakin kuvitellisin. 😅 Yyterillä olin yksillä juhannusfestareilla vuonna nakki ja muusi, ja olikin mieleenpainuva reissu. Esiintymässä oli mm. Village People. 🤣

   Kivaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. Voi että miten vapauttavaa ajella sinne ja tänne ilman aikatauluja! Oikein pääsen fiilikseen näitä lukemalla..kunnes muistan, että hei, huomenna taas töihin :(
  En hetkeäkään uskonut, että jättäisit reitin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jaahas, kommentti sai siivet! ...että jättäisit reitin sään takia käymättä.
   Noita kotimuseokuvia katsellessa tuli sellainen outo ajatus, että mitä, jos meidän talon on parin sadan vuoden kuluttua kotimuseona?? Miten tähän ajatukseen pitäisi suhtautua? Pitäisikö jo alkaa hävittämään turhaa tavaraa, vai pitäisikö niitä sen sijaan kerätä lisää? Mikä mahtaisi kiinnostaa tulevia museokävijöitä?

   Poista
  2. En ole ikinä ennen reissannut tällä tavalla, että ei ole mitään ennakkosuunnitelmaa eikä edes aikataulua, vaan menen ihan fiiliksen mukaan, ja oli kyllä tosi hauska kokemus. Mutta tämmöinen ei ehkä onnistuisi lomasesongin aikaan, kun sopivia majoituksia voi olla vaikeampi löytää.

   Hih, no sinulla oli sitten vahvempi luotto minuun kuin mulla itselläni. En ollut todellakaan varma siitä, että kulkisin reitin kokonaisuudessaan, mutta sisu ei antanut periksi, kun oli tullut lähdettyä.

   😂 Mielenkiintoinen tuo museoajatus. Minua ainakin kiinnostaisivat kaikki lehdet, eli niitä kannattaa hommata kaikki kaapit täyteen tulevia sukupolvia varten.😁 Mä olen joskus miettinyt sitä, että jos meikäläinen nyt vaikka kuolisi, niin mitä kävisi mun blogille. Jäiskö tämä tänne nettiin pyörimään ikuisiksi ajoiksi, ja onko esim. joskus 200 vuoden päästä enää mitään nettiä, ja jos ei, niin mitä sitten on? Nyt pitää lopettaa tämä ajatteleminen, kun alkoi ihan ahdistaa, ja ruveta katsomaan vaikka Maajussille morsianta. 😅

   Poista
 4. Onnentähden aamuasauna olisi ollut hyvä kokemus, itse heräsin kesällä siellä 7:40 ja ryntäsin suoraan sängystä saunaan, ja oli tosi hyvät löylyt. Aamiainen ei todellakaan ole ”Suomen paras” kuten aamiaistilan seinällä oleva mainos väitti. Pihtiputaalaisen huoltoasemankin aamiainen oli parempi.
  Hauska seurata matkakertomustasi, minulle outoja paikkoja ja monta hyvin tuttua paikkaa. (Kas, nyt se on siellä asuntomessualueella… golf-kentän takana on muuten tuulensuojaisa lenkkipolku)
  T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt harmittaa vielä enemmän se aamusaunan menetys! 😅 Onneksi tuli sentään käytyä saunassa illalla, ja silloinkin oli hyvät löylyt. Olin tosin sen verran lähellä kahdeksaa, että miesten vuoro alkoi painaa päälle, ja hermostutti, että jos sieltä vaikka tulee joku ukko etuajassa. 😅

   Juu ei todellakaan ollut Suomen paras aamiainen. Onneksi en nähnyt tuollaista mainosta, koska olisin saattanut närkästyä (jos siis olisin nähnyt sen jälkeenpäin) tai sitten vaihtoehtoisesti olisi ollut odotukset liian korkealla, jos olisin nähnyt sen etukäteen. Nauratti tuo, että pihtiputaalaisen huoltoasemankin aamiainen oli parempi. 😂

   En huomannutkaan mitään golf-kenttää, mutta kävin googlettamassa. Hyvä tietää tuommoinen tuulensuojaisa lenkkipolku mahdollista tulevaisuutta varten. Kiitos vinkistäsi ja kommentistasi, ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Kävin Kalajoella pari kesää sitten pyörähtämässä. Tultiin rannikkoa pitkin alas hissukseen ja kun oli tosi hyvä sää, niin tepasteltiin Kalajoen hiekkarannoilla. Jos olisin tiennyt tuosta majoituspaikasta pari vuotta sitten, niin olisin mielelläni jäänyt päiväksi olemaan.

  Mulle olis käynyt samalla tavalla taukopaikan kanssa, olisin vain jatkanut eteenpäin ja miettinyt, että missä ihmeessä evääni syön :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on seuraavana tavoitteena päästä Kalajoella hyvällä säällä! 😅 Ja sitten pitää ehkä käydä katsomassa se oikea Kalajoen kyläkin eikä vain tuota turisti-Kalajokea. Kalajoella näkyi olevan paljon kivoja majoituspaikkoja, ja nythän niitä oli tietysti paljon vapaanakin, kun ei ollut mikään lomasesonki eikä edes viikonloppu.

   Mua rupeaa aina ahdistamaan, jos näen taukopaikalla yhden ihmisen, että pitääkö sen kanssa nyt ruveta juttelemaan. Mulla ei todellakaan ole mitään ihmisten kanssa jutustelua vastaan, mutta tällaisissa tilanteissa paine kasvaa liian suureksi ja on parempi jatkaa matkaa. 😅

   Poista
 6. Kiitos matkasta, oli taas kiva nähdä noita paikkoja.

  VastaaPoista
 7. Kokkolan Nerista on upea paikka, toivottavasti säilyy sellaisena! Kollega on kirjoittanut siitä kaupunginosasta muutama vuosi sitten (på svenska), hän on sieltä kotoisin. Nyt luen vielä tuon seuraavan päivityksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä upea paikka! Minä en ollut kuullut Neristanistakaan aiemmin. 😅 Paljon tuli tällä matkalla uusia juttuja, ja hyvä niin.

   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 8. Nyt luin tämänkin, kiitos!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3