Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


keskiviikko 2. elokuuta 2023

Yöllinen kauppareissu

En saanut yhtenä yönä millään unta, joten päätin lähteä yhden aikaan Prismaan, kun 24/7 avoinna oleva Prisma on ihan tuossa lähellä. Oli minulla ihan syykin lähteä kauppaan, sillä minulta oli Weetabixit loppu. Olisihan se nyt ihan sietämätöntä, jos joutuisin syömään aamulla esimerkiksi leipää tai puuroa (kumpaakin olisi ollut kotona, puuroakin kolmea eri lajia). Päivä alkaisi ihan väärällä tavalla, ja koko loppuelämäni olisi tuhoon tuomittu! 

Onko sinultakin Weetabixit loppu? Ei hätää – Prismasta niitä löytyy!

En ole koskaan aiemmin käynyt yöllä kaupassa, ja tuntui hieman erikoiselta kävellä siihen aikaan kaupan ovesta sisään. Mutta olisi mielenkiintoista nähdä, olisiko kaupassa siihen aikaan ketään, ja jos olisi, niin millaisia ihmisiä. 

Ensimmäinen havaintoni oli, että aulan penkillä istui vähän resuisen näköinen laitapuolen kulkija, joka oli riisunut kengät jalastaan. Hyvä, että mies oli löytänyt lämpimän istumapaikan itselleen, mutta sitä mietin, että kuinkakohan kauan mies saa istua siinä, ennen kuin vartijat tulevat hätistelemään hänet pois. 

Muistin, että tarvitsin myös jotain, millä saisin tuulilasin puhtaaksi hyönteisten raadoista, joten suunnistin autotarvikehyllylle. En kuitenkaan löytänyt ihan sellaista ainetta kuin olisin halunnut. Lasol-pulloja oli kyllä tarjolla jos jonkinlaisia, mutta en olisi edes kehdannut ostaa Lasolia yhden aikaan yöllä. Mitä kassakin olisi ajatellut – että tuo on jo niin rappiolla, että on siirtynyt Lasoliin ja tulee tuskissaan ostamaan sitä keskellä yötä?

Kaupassa oli minusta yllättävän paljon ihmisiä, ja kaikki toimi ihan samalla lailla kuin päivälläkin. Sushimyynti oli kiinni, mutta salaattibaari oli auki, vaikka salaatit olivatkin vähän nuhjaantuneen näköisiä. Työntekijät täyttivät hyllyjä ja liiskasivat tyhjiä pahvilaatikoita, ja leivonnaisia sai ostaa kappaleittain, päiväsaikaa edullisempaan hintaan. 

Mikä minua eniten hämmästytti oli se, että suurin osa – ehkä jopa 80–90 prosenttia – asiakkaista näytti olevan ulkomaalaisia. Oli nuoripari ostamassa irtokarkkeja, neljän nuoren porukka tutkailemassa vaatteita, ja sitten oli perheitä, jotka olivat tulleet kauppaan lastensa kanssa. Keitä olivat kaikki nämä ihmiset, ja miksi he kävivät kaupassa tähän aikaan? Kuinka lapsetkin olivat vielä hereillä?

Löysin Weetabixini, ja niiden lisäksi bongasin myös Oatibixin, josta en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Oatibix on siis niin kuin Weetabix, mutta kaurasta valmistettu. Yöllisillä silmillä näkee näköjään eri asioita kuin päiväsilmillä. Muistin, että lempparijäätelönikin olivat loppuneet, joten ostin myös niitä sekä biojätepusseja. 

Yölliset ostokset. Lasol-pullo olisi näyttänyt aika komealta näiden jatkeena.

Oatibixejä on nyt maisteltu, ja tuomio tulee tässä: ei jatkoon. Liian pehmeitä ja muussaantuvia minun makuuni. Mutta pakkohan se on syödä paketti loppuun, kun kerran tuli ostettua.

Rantaraitilla on tullut lenkkeiltyä.

Voiko ihanampia lenkkeilymaastoja olla?

Kesäkuussa bongasin tämän mystisen kokovartalokääreeseen pukeutuneen lenkkeilijän. Onpa kesäkuussa ollut kuivaa, kun ruohokin on ihan keltaista! No ei ole enää. 😆
Taustalla näkyy muuten Ison Vasikkasaaren Poseidonin temppeli. Muistatteko vielä sitä? Minähän kävin tutkimassa temppeliä talvella vuonna 2014 jäiden yli kävellen, ja postaus siitä löytyy täältä. (On varmaan ärsyttävää, kun viittailen koko ajan omiin vanhoihin postauksiini, mutta minkäs teet, kun niin monesta asiasta on tullut jo kirjoitettua, enkä viitsi kirjoitella samoja asioita toistamiseen.)

Kävin myös Futuro-talossa WeeGee-museon pihalla Tapiolassa. Futuro-talo on yksi niistä paikoista, joissa on tehnyt mieli käydä iät ja ajat, mutta Futuro on tullut mieleeni aina väärään aikaan (eli kesäkauden ulkopuolella, jolloin se on suljettu yleisöltä). 

Siinä se nyt vihdoin on!

Futuro on arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema ellipsin muotoinen muovitalo, joka lanseerattiin markkinoille vuonna 1968. Futuro sai inspiraationsa 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuurista, designin kokeellisista muodoista, uusista materiaaleista ja optimistisista ideoista. Futuro sai alkunsa siitä, kun Suurosen vanha koulukaveri pyysi Suurosta suunnittelemaan vaikeakulkuiseen maastoon hiihtomajan, joka olisi helposti pystytettävä ja nopeasti lämmitettävä. Futuroa mainostettiinkin lujitemuovista valmistettuna asuntona, jota ei tarvitse hoitaa ja joka soveltuu hyvin maisemaan ja on ulkonäöltään erilainen. 

Käykää sisään!

Futuro oli kuitenkin massamarkkinoille liian erikoinen ja kallis, ja vuoden 1973 öljykriisi kolminkertaisti muovin hinnan ja hautasi toiveet Futuron maailmanvalloituksesta. Tänä päivänä Futuro-taloja on eri puolilla maailmaa noin 68 kappaletta, joista vain viisi on julkisissa kokoelmissa: Futuron prototyyppi (nro 000) Rotterdamissa Boijimans Van Beuningen -museossa, Futuro nro 001 Espoossa näyttelykeskus WeeGeessä, yksi Futuro Münchenissä Die Neue Sammlung -designmuseossa, yksi Linköpingissä Ruotsin ilmavoimien museossa ja yksi Australiassa Tasmanian Hobartissa MONAssa.

Futuron korkeus on neljä metriä, läpimitta kahdeksan metriä ja kokonaispaino 4000 kiloa.

Sisäänkäynti.

Sisäänkäynnin toisella puolella oli naulakkotilaa...

... ja toisella puolella wc-pesuhuone.

Futuron kalusteisiin kuuluu kuusi istuinvuodetta, kahden henkilön makuusoppi, takka-grilli- pöytä -yhdistelmä, keittiö ja wc-pesuhuone.

Oleskelutila.

Takka-grilli-pöytä -yhdistelmä.

Istuimet olivat aika mukavat.

Näkymä ovelle päin.

Sisääntulon vasemmalla puolella (eli yläkuvan oikeassa laidassa) oli keittiö ja oikealla puolella ilmeisesti jonkinlaista säilytystilaa. 

Keittiö.

Säilytystilaa.

Kahden hengen makuusoppea en ihan hahmottanut, missä se oli, mutta ehkä se oli tekaistavissa jotenkin väliseiniä pystyttämällä.

Futurossa oli rakennuksen historiasta kertova kirja, jota oli mukava selailla ja joka antoi uutta näkökulmaa vierailuun. Seuraavat kuvat ovatkin kyseisestä kirjasta. 

Futuro on vieraillut Stockallakin.

Futuron ilmakuljetusta Ruotsissa vuonna 1969.

Olipas kiva vihdoinkin nähdä Futuro ihan livenä! WeeGeessä käyntini jäi muuten hyvin lyhyeksi, sillä kävin katsomassa vain Futuron, kun muut näyttelyt eivät tuntuneet kiinnostavilta. Kiitin taas Museokortin olemassaoloa, sillä ilman korttia sisäänpääsy olisi kustantanut 20 euroa (Museokortilla sisäänpääsy oli ilmainen), ja olisi varmaan pitänyt kiertää hampaat irvessä kaikki muutkin näyttelyt, jotta olisin kokenut saavani rahoilleni vastinetta. Savonlinnan Riihisaaressakin saatoin Museokortin ansiosta skipata koko sisämuseon ja käydä katsomassa vain museolaivat.

Eipä tällä kertaa muuta!

😘

P.S. Oletko sinä käynyt koskaan yöllä kaupassa?

16 kommenttia:

  1. Täällä olen joskus käynyt yöllä supermarketissa,mutta vaikka minulla kävelyetäisyyden päässä 24/7 auki oleva marketti(ei iso sellainen)niin en ole vielä käynyt siellä.yöllå.Ehkä.pitäisi joku kerta kos unettomuus yllättää.Jännää että.tuolla Prismassa yöllä käyvät enimmäkseen ulkomaalaiset.Mä en ole koskaan välittänyt Weetabixeista,joten tuskin Oatbixeistakaan.
    Upea rantaraitti,tulee niin ikävä kesäistä Suomea tuollaisia kuvia katsellessa.Tuo Futuro on monesti tullut esille jossain kuvissa,mutta en ole koskaan nähnyt kuvia sen sisältä,joten kiitos kierroksesta Satu,ja hyvää elokuun alkua sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaankin vain hyvä, että sinulle on uni maittanut eikä ole tullut tarvetta mennä yöllä kauppaan. Mutta kiva, että sinulla kuitenkin on aina auki oleva kauppa lähellä, jos semmoinen tarve joskus tulee!

      En tiedä, sattuiko minulle nyt jokin erikoinen yö, kun kaupassa oli niin paljon ulkomaalaisia, vai onko tuommoinen tilanne joka yö. Pitäisi käydä kaupassa joskus toistekin yöllä, jotta pääsisin tekemään empiiristä tutkimusta.

      Minäkin olin nähnyt Futuron useasti kuvissa, ja sisätilat olivat minulle vähän yllätys. En tiedä, mitä olin kuvitellut sisällä olevan, mutta en ainakaan tuommoista. 😅

      Hyvää elokuun alkua sinullekin, Jael! ❤️

      Poista
  2. Olen käynyt keskiyöllä Triplan Prismassa elokuussa 2021 (blogista tarkistin, heh), koska piti saada prepaid-liittymä. Lentomme oli myöhässä, mutta en saanut unta koska oli “pakko” saada asia hoidettua. Aika karu meininki oli, mutta silleen kiva kun sai rauhassa shopata :D

    Kaunista ja aurinkoista on rantaraitilla! Aurinko olisi kiva ylläri tännekin saada – ei ole paljon näkynyt heinäkuussa eikä alkanut tämä elokuukaan järin lupaavasti.

    Kiinnostava tuo Futuro, mutta siis aika tyyris (ilman museokorttia), jos ei muut näyttelyt kiinnosta tai ei jaksa juuri sillä kerralla koluta kaikkea :D On kyllä kätevä tuo museokortti (olen siitä lukenut, koska monilla kavereilla se on)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei nyt muistankin, että kirjoittelit siitä yöllisestä Prisma-käynnistä. Kauppareissusi kuulosti minusta silloin kovin eksoottiselta, mutta nyt olen saanut kokea tuon eksoottisuuden itsekin. 😁

      Onhan kaupassa tosiaan yöllä paljon vähemmän asiakkaita kuin päivällä, joten aika rauhassa saa shoppailla, mikä ei ole huono asia ollenkaan! En tiedä miten olisi esim. joskus kolmen aikaan, olisiko kaupassa silloin ketään muuta, vai saisiko olla ylhäisessä yksinäisyydessään. Pakkohan siellä on silloinkin asiakkaita olla, koska eihän kauppaa kannattaisi muuten edes pitää yöllä auki. Kaupan pitäminen auki vaatii näköjään aika paljon henkilökuntaa yölläkin...

      Tuo rantaraitin aurinkoinen päivä olikin viimeinen vähään aikaan. Nyt on luvattu useammaksi päiväksi jatkuvaa sadetta. No, semmoinen oli tämä kesä.

      Museokortti on osoittautunut ihan loistavaksi hankinnaksi! On ihanaa, kun museoissa voi hyvällä omallatunnolla (niin halutessaan) vain piipahtaa ja sitten lähteä menemään, jos ei kiinnosta. Ei tule tunnetta, että menee rahat hukkaan, kun ei tartte ostaa joka kerta (törkykalllista) pääsylippua.

      Poista
  3. En oo käynyt kaupassa, mutta olen käynyt lentoasemalla kahvilla puoli kolmelta aamuyöstä. Kävin Kanarialla hammaslääkärissä ja sen verta ropeloitiin, että käskivät ottaa kotiin tullessa särkylääkettä. Kipu ehti alkaa ennen kuin ehdin kotiin ja lääkkeen vaikutus ei alkanut heti. Olen nukahtanut lääketokkuroissa sohvalle ja kun mies tuli kahden aikaan töistä ja herätti mut sohvalta totesin, että on hirveä nälkä. Ukko keksi, että ajetaan lentoasemalle (10 min.) ja käydään siellä kahvilassa, koska se oli ainoa siihen aikaan auki ollut ruokapaikka. Eipä siellä hirveesti tungosta ollut.

    Voi että on ihanan näköinen toi sun lenkkeilyreitti, heti teki mieli tulla testaamaan. Toi on kai kuiteskii merenrantaa? Ja tosta Futuro-talosta mulle tulee aina mieleen yksi Pupu Tupuna-kirja, missä oli samannäköinen rakennus, oiskohan ollut joku leikkipuistojuttu...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että miehesi keksi paikan, josta sai yölläkin ruokaa! Eipä taida muuten hirveästi olla kahviloita, jotka olisivat yöllä auki (paitsi ehkä just lentokentällä, ja onko sielläkään). Jos yöllä haluaa syötävää, niin melkein se menee sinne pikaruokaosastoon. Jostain salaatista tai pihvistä on turha haaveilla kahden aikaan yöllä. 😁

      Tuo rantaraitti kulkee tosiaan suurelta merenrannassa, ja maisemat ovat kyllä vertaansa vailla. Varmaan helppo uskoa, miten paljon kaipasin noita maisemia Jätkäsaaressa asuessa ja miten onnellinen olin, kun pääsin taas lenkkeilemään tuonne!

      Mä en muista Futuron näköistä rakennusta Pupu Tupunoista, mutta kiva että sinä muistat. Mutta muuten Pupu Tupunat oli mulle tosi rakkaita kirjoja. ❤️

      Poista
    2. Pitihän se käydä etsimässä... https://images.tori.fi/api/v1/imagestori/images/100220659793.jpg?rule=medium_660

      Poista
    3. Oo miten ihana! Oli kiva, että viitsit etsiä! 🤗

      Poista
  4. Me käytiin ennen aika usein kaupassa tosi myöhään, klo 23 tai jopa 24 paikkeilla. Elämä oli ja on niin kiireistä, että ei ehditä kauppaan ajoissa. Tokihan tuossa pystyi tekemään niin, että töiden jälkeen ruokaa perheelle, pyykkikone pyörimään ja vähän rentoilua telkan ääressä ja sitten illan viimeisenä suorituksena ostokset. Hyvä puoli on se, että kaupassa on tosi väljää, huono puoli on se, että hyllyt saattavat olla tyhjät. Meillä nuoriso saattaa käydä kaupassa kotiin tullessaan aamuyöllä. Hiukopalat mukaan. Ruokatilausten myötä meidän yöshoppailu on vähentynyt huomattavasti. Yöostoksilla olen törmännyt monesti samoihin naamoihin, jotka kävivät pikku-Alepassa juuri ennen kuin kauppa sulkeutui klo 23.

    Minusta tuo Futuro on vallan veikeä, mutta en minä sellaista kesäpaikakseni huolisi - kodista puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuommoisessa kiireisessä elämäntilanteessa on kyllä tosi kätevää, että pääsee kauppaan silloin kuin ehtii. Muistan vielä nekin ajat, kun kaupat menivät (muistaakseni) arkisin kahdeksalta kiinni ja viikonloppuisin kuudelta, ja sunnuntaina kaupat eivät olleet lainkaan auki. Oli tosi eksoottisen tuntuista, kun muutin Helsinkiin vuonna 1996, ja asematunnelissa oli kauppoja, jotka olivat auki myös sunnuntaisin! 😁

      Mutta se on kyllä totta (ja sinänsä tietysti ihan ymmärrettävää), että valikoima ei ole yöllä samanlainen kuin päivällä. Esim. leipomopuoli tuntuu käynnistyvän muutenkin tosi myöhään nykyään, ja jos menee liian aikaisin kauppaan käkyilemään, on turha kuvitella saavansa tuoretta leipää.

      En minäkään huolisi Futuroa kesäpaikakseni tai asunnokseni ainakaan tuolla sisustuksella. Pienin (eli isoin 😅) muutoksin siitä saisi kyllä ihan kivan.

      Poista
  5. Futurossa haluaisin itsekin käydä, mutta on niin kaukana. Kiitos tuosta infosta, nyt ei tartten välttämättä käydä siellä, jos en ihan lähelle pääse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei Futuroa tosiaan kannata lähteä kovin kaukaa ihan asioikseen katsomaan. Jos on muutakin asiaa Espooseen, niin sitten ehkä, mutta vain kesäkaudella.

      Poista
  6. En edes tiedä yhtään yöllä auki olevaa kauppaa, jos ei Peukkuskia lasketa. Sellaisessa olen joskus käynyt. Tuntuis varmaan tosi oudolta mennä tekemään normiostoja yöllä. Tuollaisessa isossa cityssä varmaan toimii, mut täällä tuskin. Kai sellaisiakin ihmisiä on, jotka ei syystä tai toisesta pääse päivällä kauppaan. Ehkä jos vuorokausirytmi on sekaisin? 🤔
    Minulle tuli tuosta Futurosta joku hiljainen muisto, että tehtiinkö tuollaisia ihan viimevuosinakin jonnekin? Joku hotelli tms?
    Tuossa on vähän asuntovaunumeininki. Kyllä kai se toimisi. T. Sartsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin, että myös vuorotyöläiset saattavat hyödyntää mahdollisuutta käydä kaupassa yöllä, mutta suurin osa ihmisistä kai nukkuu silloin – tai ainakin yrittää! Mutta on kai kannattavaa pitää kauppaa auki läpi yön, koska luultavasti ei muuten näin tapahtuisi.

      Mulla ei ole Futurosta valitettavasti mitään muuta muistikuvaa kuin tuo WeeGeen Futuro. Toki voi olla, että tuollaisia on tehtykin jonnekin. Hotellihuoneenahan (semmoinen erillinen sviitti tai "bungalow") tuommoinen olisi aika hauska! Ja asuntovaunuhenkeä tosiaan löytyy. Mutta perässä tuota on vähän hankala vetää. 😅

      Kivaa päivää, Sartsa!

      Poista
  7. En ole käynyt yöllä kaupassa, mutta Sellon Prismassa lauantaina n klo 21. Ja muutaman kerran myös myöhään. Olen huomannut saman eli valtaosa ulkomaalaistaustaisia ja erityisesti lapsiperheet. Mietin, että suomalaistaustaiset perheet ei siihen aikaan käy kaupassa, ainakaan lauantaina. Ehkä tämä tulee muuttumaan.
    Emmassa suositan Collection Kakkonen näyttelyä!! Kerro mitä pidit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mielenkiintoista, että sinäkin olet huomannut saman, että valtaosa kaupassa myöhään käyvistä on ulkomaalaistaustaisia. Johtuukohan se ehkä siitä, että ulkomaalaisilla on vähän erilainen elämänrytmi kuin meillä suomalaisilla. Illallinen syödään joissakin maissa hyvinkin myöhään, ja ehkä kaupassakin saatetaan käydä myöhempään? Lasten nukkumaanmenoaikoja olen pohtinut joskus (kauan sitten) aiemminkin, ja Suomessa lapset laitetaan (ainakin oman käsitykseni mukaan) nukkumaan tosi aikaisin moneen muuhun maahan verrattuna.

      Kiitos näyttelyvinkistä ja kommentistasi, ja kivaa viikonloppua, Tuula! 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3