Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


perjantai 4. elokuuta 2023

Miniloma Vantaalla

Tämä idea lähti siitä, että minun rupesi tekemään mieli oikein kunnon buffetaamiaista. Katselin lähiympäristön aamiaistarjontaa, mutta mikään ei oikein innostanut. Sitä paitsi tuntui vaikealta lähteä jonnekin ihan vain aamiaisen takia. Ne Weetabixit ja maidon kun saa kaapista niin helposti.

Sitten keksin, että jos menisin hotelliin, saisin aamiaisen kaupan päälle, eikä minun tarvitsisi lähteä sitä varten mihinkään (toki hotellihuoneesta pitäisi jaksaa raahautua aamiaispöydän ääreen). Kun ajattelin asiaa tarkemmin, minun teki oikeastaan mieli kylpyläänkin. Kauas ei huvittanut senkään takia lähteä, joten päädyin niinkin pitkälle kuin Vantaalle. 😅 Tuntui ihan huikentelevalta varata kaksi yötä Flamingosta ihan vain itselleni, mutta perustelin tätä sillä, että olin ansainnut pientä hemmottelua, koska [tähän jokin hyvältä kuulostava tekosyy]. 

Ennen kuin pääsin edes hotellille (Flamingoon on omituisen myöhäinen sisäänkirjautumisaika eli kello 16.00), kävin polkaisemassa Vantaan matkan vauhtiin Vaaralassa ja Fazerin elämyskeskuksessa. Fazerilla järjestetään tunnin mittaisia opastettuja kierroksia, ja halusin ehdottomasti mukaan. Minulla ei ollut kierroksesta mitään etukäteistietoa, mutta jos olisin tiennyt paremmin, olisin tuskin viitsinyt lähteä, vaikka kokemus oli kyllä sinällään ihan kiva. Fazerin kierrokset ovat ilmeisen suosittuja, sillä ne näyttivät täyttyvän aina jokaista paikkaa myöten (yhdelle kierrokselle mahtuu mukaan 20 henkilöä).

Fazerin elämyskeskus, jossa kierrokset pidetään.

Ruohonleikkuritkin ovat teemaan sopivia. 😊 (Oululainen on osa Fazeria.)

Hetkinen, olenkos mä nyt Fazerilla?

Kierroksen alussa kävi ilmi, että kierros ei olisi lainkaan sellainen kuin olin kuvitellut (mitäs menin kuvittelemaan; oma vika 😆). Olin luullut, että pääsisimme tehtaalle näkemään, kuinka tuotteita valmistetaan, mutta tosiasiassa kierros pyöri hyvin pienellä alueella elämyskeskuksessa. Ymmärsin myös, miksi kierrokset ovat niin suosittuja ja mikä on ehkä monen päämotiivi osallistua kierrokselle: lopussa saa maistella makeaa niin paljon kuin haluaa ja kehtaa. 

Kun kysyin oppaalta, miksi tehtaassa ei järjestetä kierroksia, hän kertoi, että tehdaskierrokset lopetettiin joskus 90-luvulla hygienia- ja turvallisuussyistä. On sinänsä ihan ymmärrettävää, että uteliaat halutaan pitää pois tuotantolinjoilta, ja korona olisi varmasti vienyt viimeisetkin kierrokset, jos sellaisia olisi vielä viime aikoina järjestetty.

Oppaamme Santeri oli oikein asiansa osaava kaveri.

Mitä luulette, mihin kuivattuja juureksia käytetään makeisten valmistuksessa? Oikea vastaus: väriaineina.

Kierros oli hyvin interaktiivinen ja selkeästi nuoremmalle väelle suunnattu, mutta kyllä siellä tämmöinen 49-vuotias muikkelikin meni joukon jatkona.

Tässä piti koostaa palapeli omaan päivään kuuluvista ravintoaineista (etualalla valmistumassa meikäläisen palapeli), ja sitten arviointikone luki palapelit ja antoi tuloksen ykkösestä viitoseen.

Historiatietoutta.

Aivan nuorimpien osallistujien keskittyminen alkoi herpaantua kierroksen edetessä, ja nipottajatäti minussa heräsi, kun mietin, että tällaisille kierroksille pitäisi olla jokin alaikäraja. Eivät parivuotiaat jaksa tunnin kierrosta, vaikka se karkin syöminen siellä lopussa houkuttelisi kuinka.

Valmistusvirheisiä karkkeja myydään kuulemma kaupoissa tällaisissa Makea moka -pusseissa. En ole ikinä nähnyt näitä kaupoissa, mutta se ei ole kyllä ihmekään, sillä en edes pidä hedelmäkarkeista. 

Kierroksen lopussa seurasi sitten se lasten – ja varmaan monen aikuisenkin – eniten odottama kymmenminuuttinen: syö niin paljon kuin jaksat! Säännöt olivat yksinkertaiset: 1) vain yksi makeinen kerrallaan, 2) roskat tulee laittaa roskikseen ja 3) mitään ei saa ottaa mukaansa, vaan kaikki piti syödä tässä ja nyt. 

Kaikki käyttäytyivät yllättävän hillitysti eikä kenelläkään lähtenyt mopo keulimaan.

Paperikarkkien lisäksi oli tarjolla myös erilaisia patukoita, mutta ne eivät näyttäneet kiinnostavan ketään. Ehkä eri makujen maistelu oli tärkeämpää kuin isojen patukoiden tunkeminen naamariin.

Fazerin vanhin makeinen Kettu- eli Pihlaja-karkki, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1895.

Kierroksen lopuksi kaikki saivat mukaansa lahjakassin, mikä oli minusta tosi kiva juttu. 

Kassin sisältö. En itse harrasta näistä mitään, mutta väliäkös tuolla, kun "ilmaiseksi" sai. 😅 (Kierroksen hinta oli muuten 15,50.)

Sitten kello olikin jo sen verran, että saatoin ajaa hotellille. 

(Selvennykseksi muille kuin pääkaupunkiseudulla asuville, että viihdekeskus Flamingo pitää sisällään mm. Suomen suurimman hotellin eli Break Hotel Sokos Flamingon; Flamingo-kylpylän, jossa on vesipuisto lapsille sekä erillinen aikuisten kylpylä; Elixian kuntosalin, elokuvateatterin, keilahallin, ravintoloita jne. Kaikki tämä sijaitsee saman katon alla, joten paikasta toiseen pääsee näppärästi ilman päällysvaatteita, säästä riippumatta.)

Vastaanotossa oli hyvin tiivis tunnelma, eikä yksinäisyys päässyt yllättämään.

Kas, täällähän on muitakin.

En tiedä, onko hotelli aina näin ruuhkainen, mutta nyt ainakin oli. Arvelin sen johtuvan huonoista säistä; ensi viikolla alkavista Flamingon huoltoviikoista, joiden aikana kylpylä on suljettu; sekä siitä, että koululaisilla ja monella aikuisellakin oli vielä lomaa. Hotellissa ei väenpaljoutta sinänsä huomannut, muuta kuin tuossa sisäänkirjautumistilanteessa, kun kaikki halusivat hotelliin samaan aikaan, mutta kylpylässä oli todella paljon porukkaa ja lasten vesipuistossa varmasti vieläkin enemmän. 

Aamiaisajat oli porrastettu, ja sisäänkirjautuessa piti valita, mihin aikaväliin halusi aamiaisensa syödä. En tykkää lomalla yhtään siitä, jos aamiaiselle pitää mennä jollakin tietyllä kellonlyömällä, mutta eipä ollut hirveästi vaihtoehtoja. Kello kahdeksan ja yhdeksän aamiaisvuorot olivat kuulemma ruuhkaisimmat, joten ei auttanut muu kuin valita kello 7.15 alkava vuoro, vaikka pipoa hieman kiristikin niin aikainen ajankohta.

Aikainen lintu se aamiaisen nappaa.

Olin valinnut huoneen vain aikuisille tarkoitetusta siipirakennuksen ylimmästä kerroksesta, ja huone oli ihan mukava. Kaikki tarvittava oli, eikä mitään valittamista löytynyt. 

Jaa tämä huone onkin jo varattu. 😊

Nyt näyttää siltä, että saatan joutua kirjoittamaan Vantaan-lomasta kaksi postausta, koska kerrottavaa on niin paljon. Kirjoittelenkin näistä hotelli- ja kylpyläasioista ehkä enemmän seuraavassa postauksessa.

Nyt hyppään kuitenkin aiheeseen, joka kiinnostaa itseäni enemmän, ja se on Myyr York. Myyr York tarkoittaa vantaalaista lähiötä Myyrmäkeä, joka sai Myyr York -lempinimensä ilmeisesti jo 1970-luvulla. Nimi tulee vantaalaisten havainnoista, että Myyrmäki on aivan kuin New York, sillä kummassakin on korkeita taloja. Korkeus on toki suhteellinen käsite!

Myyrmäki on minulle itse asiassa hyvinkin tuttu 2000-luvun alusta, jolloin asuimme ukkelin kanssa Lintuvaarassa. Kävin silloin usein isommilla kauppa-asioilla Myyrmannin (=myyrmäkeläinen kauppakeskus) Citymarketissa, ja Myyrmannissa tuli asioitua silloin muutenkin aika paljon. 

Nyt minut ajoi Myyrmäkeen (anteeksi, Myyr Yorkiin!) katutaide. Myyrmäkeä pidetään pääkaupunkiseudun katutaiteen merkittävimpänä keskittymänä tällä hetkellä, ja katutaiteen voimallinen tukeminen – suoranainen katutaidebuumi – on saanut alkunsa juuri Myyrmäestä. Myyrmäessä oli lukemani mukaan monta hienoa muraalia ja paljon graffiteja, ja näitä oli nyt tarkoitus lähteä katsomaan. 

Pysäköin autoni Myyrmannin parkkihalliin, joka sekin on hyvin tuttu menneiltä vuosilta, ja suuntasin kohti ensimmäistä teosta, joka sijaitsee taidemuseo Artsin kulmassa. Torin laita oli harmittavasti remontissa, joten teos ei näkynyt aitojen takaa ihan kokonaan. Väritkin ovat haalistuneet vuosien saatossa, tai ainakin minun kuvissani teokset näyttävät paljon valjummilta kuin netissä näkemissäni kuvissa.

This is it! -niminen teos on toteutettu kahdeksan hengen voimin, ja se on kooltaan 350 neliötä. joten se on Suomen suurikokoisin pysyvä ja yhtenäinen julkiseen rakennukseen maalattu graffititeos.

Myyrmäen rautatieaseman laidalta löytyi parikin hienoa muraalia. 

Chileläisen kaksikon Unkolor Distinton muraali, joka ulottuu kahdelle seinälle.

Toisella puolella asemaa oli Mr. Dheon ja Salla Ikosen maalaama omakuva Mr. Dheo & Salla. 

Aseman sisäseinät on peitetty kauttaaltaan Multicoloured Dreams -kollektiivin maalauksella, joka kattaa 600 neliömetrin kokoisen alueen. 

Osa maalausta.

Paikalliset myyryorkilaiset olivat heränneet ajoissa odottamaan happy hourin alkamista.

Kello on 8.59, ja vielä on unhappy hour.

Kerkesin seisoa tuossa sen minuutin, ja tasan kello 9.00 ovesta tuli mies, joka toi ulkona istuville herroille ohrapirtelöt. Aikainen lintu jne. Oli minun aikaisessa aamiaisessani tietysti se etu, että olin päässyt harvinaisen ajoissa ylös ja ulos! Tuskin olisin muuten seissyt tässä vahtimassa, tulevatko ne herrojen aamukaljat tasan yhdeksältä vai eivät. 😆

Husbacka – Muistoja Muinaismeren Rannalta. Teos on maalattu ilmaa puhdistavalla Photosan-maalilla (siitä ja muraalista lisää tietoa täällä).

Katutaiteilija Pso Manin teos nimeltä The Swan (lisää tietoa täältä).

Myyr York Park -aukiolla tapahtuu kesän mittaan kaikenlaista (ohjelma täällä), ja esimerkiksi tänään siellä esiintyivät Lähiöbotox ja Likaiset Pikkarit. 😎

Aukion ympäristöstä löytyi kaikkea kiinnostavaa.

💕

Loppuhuipennuksena kävin tutustumassa vielä Liesikujan parkkihalliin, joka on erittäin suosittu mutta luvaton maalauspaikka. Parkkihalli osoittautui minusta koko kierroksen kiinnostavimmaksi paikaksi! (Kuka mistäkin viehättyy!)

Täällä haisi virtsa. Ei ihme. Hyvä paikka – katseilta piilossa.

Jos Myyrmäen katutaide kiinnostaa enemmänkin, kannattaa ladata kännykkään ilmainen Nomadi-sovellus. Sieltä Myyr York Street Art City -haulla löytyvät melkein kaikki mainitsemani katutaidetyöt ja niiden sijainnit.

Lisää Myyrmäen katutaiteesta ja monesta edellä mainitusta teoksesta voit lukea esimerkiksi täältä

Palataanpa nyt kumminkin sinne Myyrmannin parkkihalliin, jonne olin jättänyt autoni. Eräs lukija oli jättänyt minulle aiemmin vinkkiä (kiitos siitä!), että sillä BMW:n sovelluksella pystyy myös tööttäämään auton torvea. Sitä piti tietysti heti kokeilla, sillä olin jo suunnitellut mielessäni hienon pränkin ihmisille.

Painoin parkkihallissa sovelluksesta torven soittamisnappulaa, mutta sovellus jäi pyörimään paikoilleen, eikä kuulunut pihaustakaan. Olin aiemmin kokeillut avata auton ovet sovelluksella, ja siinäkin toiminnossa oli kestänyt kauan, joten en ihmetellyt viivettä. Rupesin siinä odotellessani puuhailemaan puhelimellani muuta ja unohdin jo koko torven soittamisen. Kun auton torvi sitten yhtäkkiä soi, säikähdin ihan hirveästi, että kuka minulle oikein tööttäilee. 😆

Myöhemmin laitoin ukkelille hotellin parkkihallista viestiä, että koitapa saatko sinä sieltä Intiasta auton torven soimaan. Ukkeli teki työtä käskettyä ja avasi sovelluksen. 

Nauratti, kun ukkelille oli tullut tällainen varoitus. Ihan kuin torvet eivät soisi Intiassa jatkuvasti!
 

Kesti taas hetken, mutta uskokaa tai älkää – torvi soi! Ukkeli siis tööttäsi automme torvea, vaikka on itse Intiassa. Sattui vielä niin hassusti, että automme viereen oli juuri pysäköimässä samaan aikaan yksi perhe (seisoin itse kauempana autosta), ja automme tööttäsi juuri, kun perhe oli päässyt ulos autosta. Vanhemmat ja heidän lapsensa katselivat ympärilleen hieman hämmentyneen näköisinä, että mistä se tuli. Torvi soi kuitenkin liian pitkällä viiveellä, jotta siitä olisi käytännön pilaksi, mutta ehkä jään henkiin. 😆

Lopuksi vielä sananen Flamingon Elixiasta. Minusta on ihana harrastaa saliturismia ja käydä kokeilemassa eri saleja, ja ilahduttavan monelle salille pääseekin nykyään myös kertamaksulla. Elixia on ihan kylpylän vieressä, tavallaan hotellin pohjakerroksessa, joten salille pääsi tosi näppärästi. 

Salille lähdössä. Eipä tullut otettua jälkeen-kuvaa. Kumma kyllä.

Hotellin asiakkaat pääsevät salille kympin kertamaksulla, ja voi pojat, kyllä sai rahalle vastinetta! En ole koskaan aiemmin käynyt Elixialla, mutta ainakin tämä Elixia oli ihan mahtava! Oli kaikkea, ja enemmänkin! Voisin muuttaa Flamingon Elixialle asumaan. 😆 (Kuvat eivät tee oikeutta paikalle.)

Miniloma Vantaalla ei tarkoita samaa kuin minipostaus Vantaalta, joten tulossa on vielä se kakkososakin. Toivottavasti olette toipuneet siihen mennessä tästä!

Oikein mukavaa viikonloppua! 

😘

45 kommenttia:

  1. Olet ehtinyt tehdä vaikka mitä! Seuraavaa osaa odotellessa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika paljon sain tosiaan pariin päivään mahdutettua – ja silti ehdin myös rentoutua ja olla vaan. 😊

      Kivaa lauantain jatkoa sinulle!

      Poista
  2. No voihan miniloma! Oletpa tosiaan ollut ehtiväinen! Hienoja nuo muraalit ja muutkin graffitit. Ne on ihan hienoja, kun eivät ole vain töherryksiä, vaan luvan, ajan ja ajatuksen kanssa toteutettuja.

    Ja tuollaista minilomaa olen ajatellut joskus itsekin, kun tuossa 10 km päässä olis vaikka millaista hotellia ja mökkiä tarjolla, joihin on vähän väliä tarjouksiakin ja lomaan kuuluisi ymmärtääkseni sporttiakin samaan hintaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakaan töherryksiä ei ole kiva katsella, mutta taidokas katutaide piristää katukuvaa hienosti. Vaikka suuri osa tuon parkkihallin graffiteista oli juuri töherryksiä (minun mielestäni), ne jotenkin sopivat tuohon ympäristöön ja tekivät parkkihallista tosi kiinnostavan.

      Suosittelen ehdottomasti minilomaa, varsinkin jos sulla on noin lähellä kotia useampikin kiinnostava paikka! Ja jos pääsee vielä sporttailemaankin, niin mikäs sen mahtavampaa! Lähilomallakin pääsee tosi kivasti irti arjesta, kun vain unohtaa sen, että koti on melkein kivenheiton päässä. 😅

      Poista
  3. Kiva kun piipahdit täällä meilläkin päin. Asun lähellä Myyrmäkeä ja siellä tulee asioitua ainakin kerran viikossa. Aseman muraaleista olen tykännyt ja mummo muuraalista joka tulee vastaan kun käy apteekista. Muuten on häpeäkseni sanottava etten ole Myyrmäen muraaleihin tutustunut. Pitää lähteä varta vasten katsomaan.
    Facebookissa on mielenkiintoinen sivu, Kuvaaja Olli Bergin Humans of Myyr York. Berg kuvaa satunnaisia vastaantulijoita ja kertoo lyhyesti heidän mietteistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva saada kommenttia paikalliselta! Kiitos! 😊

      Kävin heti googlettamassa tuon FB-sivun, ja kuvat olivat kyllä ihan mahtavia! Oivaltavia, hauskoja ja kumminkin ihmisiä kunnioittavia. Kiitos vinkistä!

      Noinhan se usein menee, että lähellä kotia sijaitsevat kohteet jäävät vähemmälle huomiolle, kun tulee lähdettyä "merta edemmäs kalaan". 😊 Mutta tuosta Nomadin sovelluksesta Myyrmäen katutaidekohteet löytyvät tosi hyvin, ja niistä on myös ihan hyvät kuvaukset. Toki netistä etsimällä löytyy lisää tietoa, jos haluaa perehtyä syvällisemmin teosten merkitykseen ja luojiin.

      Aurinkoista viikonloppua sinulle!

      Poista
  4. Aamiainen hotellissa tiettyyn kellonaikaan ärsyttää mua todella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta, sama täällä! Yritin suhtautua asiaan myönteisesti ajattelemalla, että ehkä tuo on omaksi parhaaksenikin, kun ei ole hirveää ryysistä samaan aikaan, mutta silti otti kupoliin.

      Poista
  5. Sinä se saat pienetkin retket tuntumaan seikkailulta! Ihana miniloma, jään odottamaan kertomusta spa-puolesta. Kiva kun kirjoittelet tätä blogia 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! 😅 Ja hyvä tietää, että spa-puoli kiinnostaa, niin tiedän kirjoitella siitä! Kiitos kivasta kommentistasi ja leppoisaa viikonlopun jatkoa! ❤️

      Poista
  6. Olipa kiva ja tuottukin kierros Vantaalla.Serkkuni on töissä tuolla Fazerilan elämys keskuksessa,eli myös tekee noita kierroksia,mutta tällä kertaa ei ollut hän oppaana tuolla Flamingo on aika makee kun se on osa isoa kokonaisuutta.Viimeksi Suomessa olin hotellissa eräässä tilaisuudessa,ja kävimme silloin myös katsomassa eri huoneita siellä
    Hienoa katutaidetta Myyrmäessä:poikani asuu siellä,ja osan töistä olen nähnyt,mutta varmaan paljon tullut lisää viime visiitin jälkeen.Kivaa viikonloppua Satu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta löytyikin paljon yhtäläisyyksiä käymiini paikkoihin! Olisi ollut aika hauskaa, jos serkkusi olisi osunut oppaakseni Fazerilla. 😃

      Flamingo on tosiaan siitä kiva, että kokonaisuus on niin iso ja kattava. Jos on kurjat kelit, voi tehdä kaikenlaista ilman että tarvitsee astua jalallaan ovesta ulos. Toki suuruudessa on huonot puolensakin, ja tungosta syntyy. Sattuipa vielä niin, että tietoliikenneyhteyksissä oli toisena päivänä jotain häikkää koko pääkaupunkiseudulla, ja kylpylään oli aivan valtaisa jono.

      Katutaide vaihtuu varmaan aika usein, kun graffitien päälle maalataan uusia. Minullekin kävi niin, että pari teosta, joita etsin, olivat kadonneet. Tai sitten etsin niitä väärästä paikasta. 😅

      Kivaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
    2. Ihan unohtui kertoa että.kävin Fazerin tehtaalla,mutta se oli joskus 1990-luvun loppupuolella,kun opiskelin markkinointia,ja järkkäsin meidän ryhmälle visiirin Fazerin tehtaaseen.Mu8stan ertä sai maistaa palhon karkkeja ja suklaata,mutta vain paikan päällä.

      Poista
    3. Kivan kuuloinen vierailu, ja sait vielä toimia ryhmänjohtajanakin. 😊 Olisi ollut kyllä kiva päästä näkemään se tehdas!

      Poista
  7. Lähimatkailu on sina yllättävän(kin) antoisaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Pitäisköhän seuraavaksi tehdä lähimatka Espooseen ja yöpyä hotelli Mattsissa, joka on tuossa kivenheiton päässä. 😅

      Poista
    2. Ehdottomasti! Mies muuten yöpyi just vajaan viikon verran Mattsissa, mutta ehti jo kotiin... Tykkäsi hotellista kyllä. 😀

      Poista
    3. Olipa sattuma! Vähän tuntuu, että Matts on mulle pikkuisen liian lähellä, mutta toisaalta – jos jotain unohtuisi, niin voisi äkkiä kipaista kotoa hakemassa sen. 😃

      Poista
  8. Tööt! Pakko päästä korjaamaan. Ei ole Fazerin tehtaan esittelykierroksia lopetettu joskus ysärillä, koska olen ainakin vuonna 2001 käynyt tutustumassa ihan itse tehtaaseen (löytyy jopa valokuvia todisteeksi, tosin vain silloisen tehtaanmyymälän puolelta). Muistan kyllä että jo silloin oli hygienian kanssa todella tarkkaa: Kaikilla piti olla kertakäyttösuojahaalarit, kenkäsuojat ja myssyt. Kesken esittelykierroksen joku työntekijä huomasi, että olin tunkenut pitkät hiukseni vain haalarin selkämyksen alle ja tuli korjaamaan tilannetta. Paha vain ettei suojamyssy pysynyt enää lainkaan päässäni kun sain kaikki hiukset jotenkuten mahdutettua sen sisään, jolloin jouduin loppukierroksen kävelemään pidellen kiinni hatustani.

    Kaikkea sitä mieleen tuleekin, eihän tuostakaan voi millään olla yli kahtakymmentä vuotta. Lienee siis parempi ajatella, että se on tapahtunut joskus silloin ysärillä. Eli noin vuosikymmen sitten. :D

    Mielenkiinnolla odotan jatkopostausta, on ollut jo vuosia tarkoituksena käydä Flamingon spa-puolella, mutta aina se on vaan jäänyt. Myös hotellin aamupalatarjonnan laatu kiinnostaa tietenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä, että korjasit. Kiitos tästä, Uniomena! Tuo opas oli niin nuori, että ehkä hän ei tiennyt/muistanut ihan tarkkaan, milloin tehdaskierrokset on lopetettu. Jotenkin kuvittelinkin mielessäni, että meno tehdaskierroksella on ollut juuri tuollaista, että piti olla kaikki suojavarusteet haalareista lähtien. Vaikea kuvitella järjestettävän enää tuommoisia kierroksia nykyajan tautisena aikana. Harmillista, että sinun kierroksesi meni hatun pitelemiseksi! 😅

      Ja tosi hyvä kuulla, että sinuakin kiinnostaa spa-puoli ja aamiainen. On vielä sen verran muuta asiaa tulossa, että olisin saattanut skipata nämä aiheet, jos (eli kun 😂 ) postaus venyy ylipitkäksi, mutta nyt tiedän mahduttaa nämäkin mukaan.

      Poista
  9. Kiva kierros ja komeat muraalit!
    Pitänee ottaa sekä Fazer että Flamingo tutustumiskohteiksi jossain välissä.

    Ovelaa että tehtaaseen ja tuotantoon ei nykyään pääse tutustumaan - tai siis se on ymmärrettävää, mutta se on ovelaa, ettei ole rakennettu semmoista tehdasta, josta voisi tuotantoa tarkastella hygienisesti lasin takaa. Semmosella panimokierroksella ainakin olen käynyt: panimoa kierrettiin lasin takana ja opas selitti tuotantoprosessia.
    Muistan myös, että hamalla -80-luvulla pääsi tutustumaan Hellakseen ja olen ihan omin pikkusormin käpälöinyt jotain puolivalmiita purkkalevyjä. Vähän oli elintarvikehygienia erilaista. Muistelen, että sai kahmia herkkuja kotiin vietäväksi, mutta paikan päällä ei saanut syödä - semmoista se on, kehitys :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että olit kierroksella mukana!

      Olisi kyllä tosi kiva, jos tehtaan tuotantoa pääsisi katselemaan edes lasin takaa. Toki rupesin heti miettimään sitä, että lasin takaa ei välttämättä saisi kunnollisia valokuvia. Kun sehän menee nykyään niin, että jos ei ole ottanut valokuvia, ei ole missään käynytkään. 😅

      Ai kauhea tuota puolivalmiiden purkkalevyjen käpälöintiä! Itse asiassa tuo opas kertoi, että joskus silloin, kun tehdaskierroksia vielä järjestettiin Fazerilla, luokkaretkeläiset aiheuttivat kaaosta, kun olivat joka paikassa näppeineen. Jos muistelen omia luokkaretkiaikojani, niin hyvin osaan kuvitella tuommoisen tilanteen. 😁

      Herkkujen kahmiminen kotiin vietäväksi kuulostaa jo sellaiselta, että siinä saattaisi monella (itseni mukaan lukien) lähteä homma vähän lapasesta. Pitäisi ottaa mukaan iso kassi, tai jos kassiin ei saa tunkea, niin sitten pitäisi ainakin olla housuissa isot taskut!

      Poista
  10. Ulrika50v.blogspot.com6.8.2023 klo 14.10

    Ihana loma sulla !! Ei tarvi ton pitemmälle lähteä että saa vaihtelua elämälle . Olin vuonna -87 Köpenhaminassa Carlsbergin olut-tehtaalla .Lopussa sai juoda niin paljon olutta kun kerkes , en muista enää missä ajassa mutta kerkes juomaan enemmän kuin yhden ja ne jotka ei juonu olutta saivat limpsaa .
    Tosi kivaa sunnuntaita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näköjään tarvi lähteä kovin kauas kotoa, kun voi viettää oikein kivan pikku lomasen.

      Jestas tuota Carlsbergin vierailua! 😅 Hyvä, että kerkesit maistelemaan kunnolla! 😂 Vieläköhän tuommoisia maisteluja (tai edes kierroksia) järjestetään olut-tehtailla. Voisin osallistua. 😂

      Ihanaa sunnuntain jatkoa sinullekin! ❤️

      Poista
    2. Eka tähän, että 2017 ei ollut enää Carlsbergillä ilmaista juomatarjoilua ainakaan helmikuussa. Ainoa, jossa olen ollut, oli Iisalmessa Olvilla joskus 1985 (olin Kuopiossa hotelli- ja ravintolakoulussa, ja pääsin kokkien mukaan) ja isokokoisin kokki hörppäs muistaakseni yksitoista tuoppia tunnissa. Aika nuoria oltiin.. ;)

      Poista
    3. Kaikki hyvä loppuu näköjään aikaana, ja niin loppui Carlsbergin ilmaiset juomatarjoilutkin. 😅 11 tuoppia tunnissa on kyllä aika kova, oli kuinka isokokoinen kaveri tahansa. Mahtoikohan hän kävellä omin jaloin Olvilta uloskin. 🤣 Vaan nyt rupesin miettimään, että eikös se ole vaarallista, jos juo liian paljon nestettä lyhyessä ajassa...

      Poista
  11. Upea miniloma ja kiitos vinkistä muutenkin. Taidan toteuttaa hotelli-kylpyläloman omalla paikkakunnallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan! Toivottavasti nautit lomastasi. 🤗

      Poista
  12. Melkoinen homma, että sai buffet-aamiaisen, mutta mitäpä ei tekisi aamiaisen eteen :D Ärsyttää kyllä nuo porrastetut aamiaisajat, jotka mielestäni ainakin tänne saarelle esiteltiin Covidin myötä, kun täytyi pidellä etäisyyksiä. En muista tuollaisia aikatauluja täällä aiemmin olleen. Suomesta en tietenkään tiedä, kun siellä en ole yöpynyt aikoihin hotellissa.

    Meidän koululuokka ala-asteella teki luokkaretken Fazerille. Siitä on tietysti aikaa noin sata vuotta, mutta oli jännä kokemus lapselle. Silloin pääsi ihan niihin tehdastiloihin katsomaan, kun suklaa meni liukuhihnalla jne. Kiintoisa tuo sinun kierroksesi. Ei kuitenkaan niin kiintoisa, että kiinnostaisi itse osallistua. :D

    Myyrmanni on minullekin tuttu mesta (tosin aikojen takaa: on varmaan sekin muuttunut paljon yli kymmenessä vuodessa…). Ystävä asui siellä ja muutenkin tuli Myyrmannissa ravattua silloin, kun itse asuin Leppävaarassa muinoin. Huikeita nuo muraalit – pelkästään niiden takia voisi melkein käväistä Myymäessä ja tietty nostalgiaysistä käydä kurkkaamassa, miltä siellä nykyään näyttää.

    On kyllä maalima muuttunut, kun autontorvea voi luukuttaa Suomessa Intiasta asti, voi veljet :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäpä sitä ei tosiaan tekisi aamiaisensa vuoksi. 😅 Harmi vaan, että aamiainen ei ollut edes mikään unelmien täyttymys! Mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa.

      Mullakin on tosi vähän kokemusta suomalaisista hotelleista, mutta ulkomailla en ole koskaan törmännyt tuollaiseen porrastettuun aamiaissysteemiin. Kerran elämässäni olen joutunut valitsemaan aamiaisajankohdan etukäteen, mutta en saa millään päähäni, missä se oli.

      Voi vitsi, tuollainen suklaat liukuhihnalla -kokemus olisi ollut just se, mitä olisin Fazer-käynniltä toivonut. Me käytiin muistaakseni ysin luokkaretkellä Brunbergilla, mutta ei missään tehtaassa vaan ihan pelkästään myymälässä.

      Myyrmanni oli itse asiassa muuttunut minusta tosi vähän, ainakaan parempaan suuntaan. Se kaipaisi jonkinlaista kasvojenkohotusta, sillä siellä oli jotenkin ankea fiilis. En pitänyt sitä ankeana silloin 2000-luvun alussa, mutta nyt on varmasti enemmän vertailukohtiakin, kun pääkaupunkiseudulle on tullut niin paljon uusia ja moderneja kauppakeskuksia. Hauska muuten kuulla, että olet asunut Leppävaarassa! Lintuvaarahan on ihan siinä Leppävaaran kupeessa, ja kävin aika usein myös Lepuskin Gallerian K-Supermarketissa kauppaostoksilla.

      Etänä voi tehdä näköjään mitä vain nykyään. :-D

      Poista
    2. Rupesin epäilemään, oliko tuo aamiaiskokemus Virossa, ja sieltähän se pienen haeskelun jälkeen löytyikin. Rakveren hotellissa multa kysyttiin vuonna 2018 haluamaani aamiaisajankohtaa etukäteen, ja olen näköjään vetänyt asiasta silloinkin herneet nenään (lainaus kyseisestä blogipostauksesta):

      "Tämän hotellin asukkailta kysytään tullessa, moneltako he haluavat aamupalansa, ja minä olin pitkän jahkailun jälkeen päättänyt haluavani sen seitsemän ja kahdeksan välillä. Hotellin arvosteluista luin, että jotkut suorastaan arvostavat tuollaista etukäteistiedustelua, mutta minua moinen "huomaavaisuus" lähinnä ärsyttää. Mistä minä pystyn edellisenä päivänä tietämään, moneltako seuraavana aamuna herään ja moneltako haluan syödä aamiaista?"

      Jotkin asiat eivät siis näköjään ikinä muutu. 😂

      Poista
  13. Itse kävin Amsterdamissa Heineken elämyksessä.oli tosi surkea kokemus. Maksettiin maltaita ja lopussa saatiin kaksi miniolutta. Vieläkin harmittaa että tuhlattiin aikaa ja rahaa moiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh. Olipa kurja kokemus. On niin ikävää, jos jokin ei vastaakaan toiveita, vaan koko hommasta jää vain p*n maku suuhun... :-(

      Poista
  14. Olethan käynyt katsomassa Pasilan muraalit? Siellä on hienoja teoksia. Minun pitää joku kerta käydä katselemassa Myyrmäkeä.

    Vanhana vantaalaisena olen käynyt sellaisella useammankin kerran Fazerilassa vierailulla. Ensimmäisellä kerralla 80-luvun koululaisina seistä pällisteltiin siellä tehdahihnojen vieressä. Isälläni on ehkä kaikkein ikimuistoisin Fazerilan retki. Vantaan kaupungin vieraina oli ulkomaalainen lähetystö jostain Neuvostoliiton kolkasta. Eikö sitten joku herrasmies ollut salaa tunkenut takkinsa huppuun ison määrän paperipäällysteettömiä liköörikonvehteja. Kierros oli ollut sen verran pitkä, että herra istui tyytyväisenä bussiin ja nojasi selkänojaan. Oli sitten hieman sotkuinen ja tahmea huppu. Tarina ei kerro siitä, että tuli liköörikonvehtimössö syötyä hupusta vai miten kävi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole vielä käynyt! Mielessä on kyllä ollut, mutta kun sinne Pasilaan pitäisi ihan lähtemällä lähteä. 😅 Ikään kuin Vantaalle ei tarttisi...

      Voi apua, mikä Fazer-kokemus isälläsi on! 😂 Niin ne ovat ajat muuttuneet, eikä enää pääse edes tehtaaseen, saati sitten että pystyisi tunkemaan jotain huppuunsa. Kiitos kun jaoit hauskan tarinan!

      Poista
    2. Ja sitten tähän, että mullekin tuli mieleen Itä-Pasilan lukuisat kuvat. Eikös niistä ollut joskus puhettakin?

      Poista
    3. Voi olla, että niistä on ollutkin puhetta. En muista, kääk!

      Poista
  15. Olin toukokuussa parin päivän työmatkalla Vantaalla ja meille näytettiin aivan eri paikkoja. :) Kyseessä ensi vuoden Kotiseutupäivät Vantaalla. Asuimme ihan eri hotellissa, Tikkurilassa, siinä joka on rautatieaseman ja paikallisen museon vieressä. Itse olen aiemmin työn vuoksi käynyt usein Muurmäessä.
    Nyt olen palannut Suomeen ja ehkä ryhdistäydyn ja kirjoitan jotain mitä olen nähnyt kesälomalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon hyvin, että teille näytettiin ihan eri paikkoja. 😂 Mutta luulen, että ne paikat olisivat saattaneet kiinnostaa minuakin, koska ainakin kaikki kotiseutujutut kiinnostavat minua.

      Kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  16. Ja vielä kolmanneksi, että yhdessä kuvassa näkyvän plakaatin "Mike's Dinner" -hamppariraflan omistaa frendi. ;) Ei mulla muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mike's Dinerissa oli muuten myös katutaidetta, ja harmittelin, kun paikka oli tuohon aikaan vielä kiinni. Tosin tuskin olisin kehdannut mennä sisään vain taidetta kuvailemaan.. Ruoka kun ei vielä ihan siihen aikaan maistunut, koska mahassa möllötti vielä se väkisin napaan ahdettu aamiainen. 😅

      Poista
  17. Wau mitä maalauksia! Kivikautine kippo ja kaikkee… 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin maalaukset olivat niin hienoja! 😊

      Poista
  18. Kiitos tästä blogista Satu!!! T. Tarja H

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3