Hullu saa olla mutta ei tyhmä.


tiistai 6. kesäkuuta 2023

Taikaviitta pelastaa maailman

Nyt seuraa Kukkapillin historian ensimmäinen ompeluaiheinen käsityöpostaus. Villasukkia täällä on esitelty ennenkin, mutta ompelutöitä ei koskaan. Eikä niitä nähdä varmaan tämänkään jälkeen. 😆

Ostin Nallelle uuden paidan, koska hänen oli välttämättä saatava uusi kesäpaita. Välttämättömyys tosin on tulkinnanvarainen käsite, sillä Nallella on jo ennestään 28 paitaa, joten niistä olisi varmasti löytynyt jokin paita kesäksi. Nallelle menee kivasti lasten koko 56, mutta ei ihan sellaisenaan, sillä paitojen helmaa (joskus hihojakin) pitää lyhentää sopivaksi. Olin varastoinut ompelukoneen alakerran varastoon, ja kun valitin ukkelille, että en millään jaksaisi käydä hakemassa ompelukonetta alhaalta, ukkeli vastasi, että annapas se nalle paitoineen tänne; hän vähän katsoo. 

Ukkeli keksikin, että paitaa ei tarvitsisi leikata eikä ommella, jos laittaisin helmat Nallen tassujen välistä napilla yhteen. Näin paidasta tulisi näppärästi haalari. 

Ja voilà: minun ei tarvinnut kuin ommella yksi neppari, ja niin Nallella oli kiva kesähaalari. 

Paita onkin haalari.

Mutta eihän se ollut sillä hyvä. Ukkeli kun oli taas sitä mieltä, että myös Pikkunallen oli saatava uusi paita, kun kerran Nallekin oli saanut. Viimeksi sain ukkelin hiljenemään sillä, että väkersin Nallen paidan helman leikkausjämistä Pikkunallelle jonkinlaisen topin. 

Nyt päätin kuitenkin, että tekisin oikein kunnon paidan – piirtäisin kaavat ja kaikki! Ei muuta kuin internetiin ja Googleen hakusanaksi 't-paidan kaavat'. Jo ensimmäinen tulos näytti kelvolliselta, joten seuraavaksi piti piirtää kaavat. Sehän onnistuu niin, että laittaa läppärin näytön kirkkaimmalle mahdolliselle ja ruudun päälle jonkin paperin, jolloin kaavat voi kopioida suoraan ruudulta. Kaavapaperiksi sopi erinomaisesti talouspaperi, jota oli taloudessa viljalti (ei siis haitannut, vaikka kaavojen piirtäminen menisi pieleen) ja kaiken lisäksi niin lähellä, ettei tarvinnut edes ahteria penkistä nostaa.

Katselin, että kaava oli sitä kokoluokkaa, että paita saattaisi sopia Pikkunallelle sellaisenaan. Erinomaista! Mitä vähemmän työtä, sitä parempi. Paitakankaaksi valikoitui siivousrättipussista löytynyt ukkelin vanha t-paita. 

Tästä se lähtee.

Malli on hyvä olla koko ajan käden ulottuvilla, että saa sovitella. (Huomatkaa alakoulussa tekemäni neuletyyny!)

Olin ajatellut tekeväni vain jonkin hihattoman topin, mutta ahneus iski, ja päätin tehdä paitaan hihatkin, kun nekin näyttivät kaavakuvassa olevan. Jouduin kuitenkin suurentamaan etu- ja takakappaleita, joten hihatkin piti suunnitella uusiksi. 

Helppoa kuin heinänteko.

Tässä vaiheessa ukkelin vanha t-paita alkoi näyttää rumalta, ja päätin, että minun oli saatava nätimpää kangasta. Kangaskauppa tuli ensimmäisenä luonnollisesti mieleeni, mutta en kehdannut mennä pyytämään kaupasta niin pientä määrää kangasta kuin tarvitsin (jotain 10 senttiä). Kuka myyjä edes rupeaisi leikkaamaan jättimäisestä kangaspakasta jotain kymmenen sentin suikaletta. 

Onneksi keksin, että voisin käydä ostamassa Prismasta seuraavana päivänä halvan t-paidan ja leikata nallen paidan siitä. Lastenosastolta löytyikin yksi kiva poikien paita, joka ei ollut kalliskaan: reilut 8 euroa. Ostin luonnollisesti suurimman koon, mitä löysin, koska sain näin samalla rahalla enemmän kangasta. 😆

Kaavat olivat jo valmiina edelliseltä päivältä, joten homma eteni joutuisasti. Ompelukoneena minulla on äidin ikivanha ompelukone, joka on vedellyt viimeisiään jo kauan. Lankaakin se vetää välillä jotenkin kasaan. 

Taas on alalanka sumpussa.

Kone toimii sentään sähköllä, että ei se mikään poljettava malli ole. On valot ja kaikki.

Tässähän on oikein kompuutterikin.

Kone saattaisi kaivata myös ehkä jonkinlaista huoltoa – tai ainakin pientä pölyjen pyyhkimistä. 

Tämähän alkaa näyttää jo ihan t-paidalta!

Tässä vaiheessa, kun paidasta puuttui enää toinen hiha, tuli mieleeni sellainen ajatus kuin että "nyt ei mikään voi mennä enää pieleen". 😆

Seuraavaksi huomasin, että paita oli hieman liian leveä, joten sitä pitäisi kaventaa. Samalla kavensin hieman hihansuutakin, jotta saisin hihan istuvammaksi. Kun rupesin tarkastelemaan leikkausjälkeä, totesin leikanneeni epähuomiossa myös paidan olkapäätä niin, että siitä ei ollut jäänyt kuin kapea kaistale. 

Tässä oli ennen olkapää.

Pyörittelin paidan raakiletta käsissäni aikani ja totesin lopulta, että paitaa ei pelastaisi enää mikään. Vituiksi meni. 

Hetken nieleskeltyäni keksin, että teenkin nallelle viitan, kun kangastakin oli vielä ruhtinaallisesti jäljellä. Viitta onnistuisi varmasti minultakin!

T-paita muuttuikin viitaksi.

Ja tadaa – meillä on viitta!

Kun viitta oli valmis, katselin lopputulosta ja mietin, että viitastakin saisi eräänlaisen t-paidan, jos laittaisin hihojen alapuolelle nepparit. Nepparit laitettuani olin lopputulokseen aika tyytyväinen.

Kesämuotia suoraan Matinkylästä. Taidanpa hakea ensi vuonna Muodin huipulle -ohjelmaan.

Viitta onkin minusta paljon kivempi ja omaperäisempi kuin tavallinen t-paita, joten asiat menivät juuri niin kuin pitikin. Tosin olisinhan minä voinut käyttää tähänkin projektiin kuluttamani 4–5 tuntia johonkin järkevämpään, mutta tämä meni nyt näin. On vielä mainittava se, että en kironnut koko ompeluprosessin aikana kertaakaan, vaikka tavallisesti ensimmäinen kirosana tulee viimeistään siinä kohtaa, kun yritän saada lankaa ompelukoneen neulaan. 

Nyt kun nallejen vaateasiat on saatu kuntoon, voimmekin lähteä joukolla Barcelonaan. Tarkoitus on tietenkin mennä taas syömään Chennai Malasa Dosaan, ja ehkä tehdä jotain muutakin. Olen lähdössä matkaan hieman epäileväisin mielin, sillä pelkään, että minulle iskee taas jokin tyhjyyden tunne, eikä mikään huvita. Barcelonassa ei ole edes pagodoita, joihin voisin paeta! (Kyllä, olen googlettanut. 😆) En tosin usko, että niin tulee käymään, mutta jos kävisikin, niin ainakin minulla on tällä kertaa keinoja, jotka ehkä helpottavat oloani. On valtavan lohdullista ajatella, että olin missä tahansa ja oli elämäntilanteeni mikä tahansa, minulla on yksi asia (meditointi), jota kukaan ei voi viedä minulta pois. 

Mutta nyt rupean pakkaamaan kamoja, koska alkaa olla kiire.

😘

24 kommenttia:

 1. Hienot kesävermeet sai nallet ylleen; ei oo ihan heti toista samisnallea!

  Hyvää Barcelonan reissua koko poppoolle, toivottavasti siellä on kaikkea kivaa tekemistä ja näkemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mäkin luulen, että samanlaisia vaatteita ei tule (nallejen päällä ainakaan) ihan heti vastaan. 😊

   Kiitos, Menninkäinen! Toivotaan, että reissu menee hyvin...

   Poista
 2. Ulrika50v.blogspot.com6.6.2023 22.14

  Tosi hauska postaus 🤣🤣🤣

  VastaaPoista
 3. Lukiessani tuli mieleeni suomalainen kansansatu:"Hiiri kissalle räätälinä". Tämä Sadun satu päättyi iloisesti, ja tulos on kaunis. Onpa kaunis tuo neulatyyny, kaunista kirjontaa vohvelikankaalle. Liikuttavaa, miten pienet niillä pienillä käsillään tekevät kauniita käsitöitä. Olen opettanut käsitöitä. Oma ensimmäinen koulukäsityöni oli pieni ruudullinen kirjottu kangaspussi, kokonaan käsin ommeltu. En muista ompelinko sitä koko lukuvuoden vai vain puoli vuotta. Se on kulkenut kaikissa muutoissani mukanani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuvan kuuloinen kansansatu! Minä en muistakaan tuollaista. Pitää varmaan etsiä tuo satu jostain. Ainakaan omista varastoistani sitä ei löydy, kun heivasin tavaroita ennen muuttoa karsiessani viimeiset lapsuuden ajan satukirjat kierrätykseen (ja nyt kaduttaa).

   Mutta neulatyyny on tosiaan säilynyt sieltä ekoilta luokilta asti, ja se on ainoa neulatyyny, joka minulla on koskaan ollut. On minustakin jotenkin niin hellyttävä. Ihana kuulla, että sinullakin on lapsuudesta säästynyt käsityö, joka on kulkenut mukanasi koko elämän! Ja olen aina ihaillut käsityön ja kuvaamataidon opettajia – itseltäni kun nämä taidot puuttuvat täysin (varsinkin jälkimmäinen). Nuorempana tosin ompelin itselleni vaatteitakin, ja silloin oli vielä jonkinlaista osaamistakin, mutta nykyään ei kärsivällisyys eikä kiinnostus riittäisi enää isompiin projekteihin. Tai ainakin pitäisi saada kunnollinen ompelukone!

   Poista
 4. onpas somat asut nalleväellä!
  Ja minä kun pidin itseäni käsitöiden sankarina kun virkkasin Pikkunallelle ja Tupsulle ylioppilaslakit ja Pikkunallelle ja Pikkutiikerille turvavaljaat, etteivät eksy maailman tuuliin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vitsit sentään, onhan virkattu ylioppilaslakki sentään jotain! Mä en ikinä osaisi tehdä sellaista. Vaikka toisaalta ihmiseltä löytyy kyllä yllättäviä taitoja silloin, kun tarve on. Minä olen muuten neulonut Nallelle sukat ja Nallen parhaalle kaverille Enskalle (asuu Savonlinnassa äidin luona) töppöset...

   Poista
 5. Innovatiivinen ukkeli sinulla – tosin keksi heti uuden ongelman :D Mutta onneksi sinä toteutat! Tuli mieleeni erinäisistä syistä vanha lastenloru, jossa kissa ompelee hiirelle takkia, mutta ei siitä takkia tullutkaan… En enää muista, mitä siitä tuli vain mitään, mutta joo :D

  Maistuvaa matkaa Barcelonaan! Onneksi sinulla on keinoja käsitellä tuota tyhjyyttä, jos sattuu tulemaan tilanne päälle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä vuosien saatossa huomannut, että oli ongelma melkein mikä tahansa, ukkelilta kannattaa aina kysyä. Ukkelin aivot toimivat ihan eri tavalla kuin mun, mistä johtuen hänellä on usein jokin uusi näkökulma asioihin.

   Googletin jo tuossa aiemminkin mainitun kansansadun hiirestä, joka ompeli kissalle takkia (mahdoitkohan sinäkin tarkoittaa sitä?). Satu löytyy kokonaisuudessaan täältä. Tarina lyhyesti: takista tuli housut, sitten liivi, sitten kukkaro – ja lopulta siitä ei tullutkaan mitään. Hauska tarina ja kolahti kyllä. 😃

   Kiitos, Elegia. ❤️ Ainakin toistaiseksi kaikki on hyvin!

   Poista
  2. Juu siis nimenomaan hiiri ompeli ja just tuo satu, jonka linkkasit! Lapsena muistelisin lukeneeni sen jostain satukirjasta, mutta aika on saattanut mullata kuistit. :D

   Mulla on aivot muutenkin ihan remonttipölyssä ja päässä alkoi myös pyöriä joku joululaulu, jossa eräässä kohdassa lauletaan "hupsis tupsis pimpeli pompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli". :D :D Olen joo hermoromahduksen partaalla :D

   Mut ihana tää sinun postaus <3

   Meillä on muuten sama tilanne, että minun ja miehen aivot ovat ihan eri planeetoilta. Siitä on usein hyötyä, mutta sitten taas joskus tuntuu ettei puhuta edes samaa kieltä, vaikka puhutaan :D :D

   Poista
  3. Kiva että oikea satu löytyi! Ja kiitos uudesta munansaannoksesta. 😁

   Remontti on siis siellä alkanut, mikä on toisaalta hyväkin asia (hommat ovat lähteneet etenemään). Toivottavasti se valmistuu pian, eivätkä hommat veny mistään syystä. Kovasti tsemppi sinne remonttipölyn keskelle! 🤗

   Oliko pakko muistuttaa tuosta pimpeli pompeli -joululaulusta?! Nyt se pyörii nimittäin minunkin päässäni. 😂

   Ja sama homma meillä, että meilläkin kulkee ajatukset niin eri rataa, että pitää vääntää oikein rautalangasta, että ymmärtäisi, mitä toinen tarkoittaa. Ja erilaiset ajatustavat ovat tietysti omiaan lisäämään myös erimielisyyksiä, kun tulee ymmärrettyä toinen joskus väärin...

   Poista
 6. Kyllä nyt kelpaa nallejen lähteä etelään, kun on uudet kesävermeet :)

  Kivaa matkaa teille!
  Kauniin merimaiseman tuijottaminen käy myös meditaatiosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rva Kepponen! Harmi vaan, kun ne kauniit merimaisemat tuppaa täällä Barcelonassa olemaan usein vähän gintonic-huuruiset. 😂

   Poista
 7. Kyllä nyt kelpaa nallejen olla,kun noin hienot kesäkuteet.Hieno ompelukone muuten.Lapsena väkersin vaatteita, mummin avustuksella,Barbielleni,jolla olikin hieno pukukokoelma,ja samoin taitaa Nallellasi olla.Que tengan un buen tiempo en Barcelona❤️💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ompelukoneen hienoudesta en tiedä, mutta ihan hyvin pelittää vielä. Ihania muistoja sinulla lapsuudenajan ompeluista! ❤️

   Muchísimas gracias, Jael! Besos! 😘

   Poista
 8. Arvostettavaa luovuutta! Sama satu tuli minullakin heti mieleen.
  Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen näköjään ihan ulkona näistä räätälöintibisneksistä, kun en tiennyt tuota satuakaan. Mutta näköjään meikäläiseltäkin löytyy luovuutta, jos tarve on. Eipä olisi uskonut!

   Kiitos, Stansta! 🤗

   Poista
 9. Ihana! Ja mitä luovuutta, sinnikkyyttä ja esteettistä näkemystä! Hyvä sinä. Kenelle teet seuraavan vaatteen?
  Olen ollut koko päivän yksin mökillä ja on ollut melko hiljaista, mitä nyt jupissut itsekseni ja kuunnellut Jenni Haukiota. Nyt sain näin illasta parhaat naurut (kaikella kannustavuudella). En ole koskaan ottanut netistä kaavoja, eikä ole tullut edes mieleen, että ruudulta voisi suoraan piirtää jotain! Mahtava idea!
  Hyvää matkaa! T. Sartsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos kovasti, Sartsa. 🤭 Luovuudesta en tiedä, mutta sinnikkyyttä oli kyllä yllättävänkin paljon. Yleensä luovutan varsinkin ompeluasioissa paljon helpommin. Jos ompelemalla pitää vaatteita tehdä, niin luulenpa, että vastaus kysymykseesi on, että en kenellekään. Tai jospa tekisin seuraavaksi Pikkunallelle vihdoin sen t-paidan, kun on ne kaavatkin jo valmiina. 😂

   Se on kun pitää mennä siitä, missä aita on matalin, niin tulee mieleen kaikenlaista, kuten tuo ruudulta piirtäminen. Nyt tajusin tosin, että kaavat olisi voinut vain tulostaa, jolloin olisin päässyt vieläkin helpommalla. Tosin meillä ei ole vielä asennettu tulostinta paikalleen uudessa kodissa, ja luulenpa, että siinä olisi mennyt taas oma aikansa.

   Kiitos ja kivaa päivää ja viikonloppua sinulle! ❤️ Täällä tultiin just aamiaiselta, ja nyt on maha niin täynnä, että jaksaako tässä enää lähteäkään minnekään...

   Poista
 10. Ihanan viitan/paidan sai PikkuNalle. Mainio myös tuo sinun Ukkelisi että vaatii toisen nallukan vaatetusten uusimista.. melkein repesin :-D
  Ja täysin samaa mieltä että naisten ja miesten aivoissa täytyy olla suuria eroja!
  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ukkelin mielestä pitää olla tasapuolinen ja kummankin nallen pitää saada saman verran. 😂 Onneksi ukkeli sentään ymmärtää näitä mun kotkotuksia, koska moni muu mies saattaisi vain pyöritellä päätään tai ehkä jopa pitää hieman höyrähtäneenä. 🤭

   Meillä monet kinat tulee just tuosta ajatustavan erilaisuudesta ja siitä, että olettaa itse tietävänsä, mitä/miten toinen ajattelee. Oon jo oppinut sen, että usein on parempi kysyä jokin selventävä kysymys, että meinasitko tosiaan näin, ennen kuin itse kilahtaa. 😂

   Poista
 11. Emmä kestä, ootte ukkelin kanssa ihan mainioita! 😄❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😘 🤗 Onneksi ollaan ukkelin kanssa samanhenkisiä, koska joku muu saattaisi hieman karsastaa tätä nalleshowta. 🤭

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3