Lääketiede on edistynyt niin valtavasti, ettei terveitä ihmisiä oikeastaan enää ole.


lauantai 30. huhtikuuta 2022

Helsinki-Vantaan pienet merenneidot

Kävin hakemassa ukkelin sunnuntaina lentokentältä ja pääsin samalla ihailemaan uutta kakkosterminaalia ensimmäisen kerran sisältä. Kun palasin itse Intiasta joulukuussa, kakkosterminaali oli jo avattu, mutta minun lentoni tuli vielä ykkösterminaaliin. Lufthansan lennot näyttävät tulevan vieläkin ykkösterminaaliin, kun kävin äsken tutkiskelemassa asiaa. Melkein kaikki muut lennot näyttävät tulevan jo kakkosterminaaliin.

Kävin oikein pesettämässä autonkin tätä suurta tilaisuutta varten. Olipa juhlallinen tunne, kun peruutuspeilistäkin näki pitkästä aikaa jotain!

Ykkösterminaalihan ei ole mikään lentomatkailijan taivas monellakaan tapaa, mutta varsinkin matkustajan jättäminen sinne tai hakeminen sieltä on tehty erityisen hankalaksi, sillä oven lähelle ei pääse autolla. Oven lähelle pitää päästä tietysti siksi, jotta matkatavaroita ei tarvitsisi raahata pitkää matkaa, mutta myös siksi, että meillä ei ole tapana lähteä talvivarusteissa lennolle, vaikka Suomessa olisi lähtöhetkellä 30 astetta pakkasta. Minulla on aina päällä kesätakki, oli keli lähtöhetkellä mikä tahansa (ukkelin kanssahan ei lennellä muutenkaan mihinkään arktisiin olosuhteisiin 😆). Toppatakkia kun tarvitsee vain juuri sen hetken, kun siirtyy autosta lentokentän ovelle, ja sitä on tosi ärsyttävä kanniskella mukana jossain 30 asteen helteissä.

Terminaali kakkosessa matkustajien jättäminen ja noutaminen on suunniteltu todella hienosti, ja siitä tulee kyllä ISO plussa! Tämä osoittautui erityisen tärkeäksi asiaksi tällä hakureissulla, sillä ukkeli oli loukannut selkänsä Delhissä matkalaukkua nostaessaan, ja oli hyvä, ettei hänen tarvinnut kävellä yhtään enempää kuin oli pakko.  

Eagle has landed.

Olin lentokentällä tapani mukaan liian aikaisin, joten oli hyvää aikaa pällistellä tuloaulaa, joka näytti hienolta – tilavalta ja valoisalta. Olisi pitänyt tulla vieläkin aikaisemmin, niin olisin ehtinyt käydä kerrosta ylempänä lähtöaulassakin. 

Lähtöaulaa tuloaulasta katsottuna.

Kaipailin jotain istumapaikkaa, mutta pieni vilkaisu ympärilleni paljasti, että aulassa ei ollut minkäänlaista virallisesti istumapaikaksi luokiteltavaa. Epävirallisia istuinpaikkoja löytyi kolme, sillä aulaan oli tuotu kolme isoa kivenmurikkaa, joiden päälle muutama onnekas pääsi istumaan.

Ensiluokkaista istumismukavuutta tarjolla.

Muutama nojailupaikka oli toki tarjolla. 

Kokeilin tuotakin, mutta nojailin liian antaumuksella ja meinasin lentää perseelleeni. Totesin sen jälkeen, että taidankin vain seisoskella, kun nojailun taktiikka ei ole meikäläisellä hallussa.

Suomen julkisissa tiloissa panostetaan muutenkin jostain syystä tosi huonosti penkkeihin. Jos haluaa päästä istumaan, on mentävä johonkin kahvilaan tai ravintolaan ja ostettava jotain, jotta saisi istumapaikan itselleen. Monessa muussa maassa tilanne on ihan toinen, ja esimerkiksi Kolumbiassa löytyi aina jostain penkki, jossa levähtää. Mikä ihme siinä on, että Suomessa säästellään penkkejä? Pelätäänkö täällä, että penkeistä tulee deekujen örvellyspaikkoja?

Tuloaulasta löytyy myös Plaza Premium Lounge, jonka luulin olevan vain joidenkin lentomatkustajien käytössä, kuten lounget yleensä ovat (käyttöoikeuden saa matkustusluokan perusteella, jollakin kortilla tai sitten ihan vain maksamalla). Kävi kuitenkin ilmi, että tämä lounge on kaikille avoin (maksua vastaan toki) ja että tarjolla on monenlaisia palveluja: kampaamo-, parturi- ja hierontapalveluja, uusi wellness-alue saunoineen sekä hyvin varustetut kokoustilat. Loungepalveluja voivat käyttää saapuvien ja lähtevien matkustajien lisäksi kaikki lentoasemalla vierailevat, myös ilman ennakkovarausta. Tosi kiva juttu! 

Minun unelmieni lentoasemalla olisi myös joogahuone, sillä olen kaipaillut useammankin kerran pitkien lentojen välillä tilaa, jossa pääsisi venyttelemään jäseniään. Itse asiassa nyt kun kuukkeloin asiasta, kävi ilmi, että on olemassa montakin lentokenttää, joista löytyy joogahuone. Frankfurtissakin on sellainen! Hemmetin hemmetti, kun en ole tätäkään aiemmin tiennyt! Minulla on ollut Frankfurtissa useasti kuuden tunnin välilaskuja, joskus pidempiäkin, ja olisi ollut mukava hyödyntää aika muutenkin kuin loungessa skumppaa juoden. 😆

Ensi kerralla sitten tänne! (Jos siis pitää kärvistellä vielä joskus Frankfurtin lentokentällä pidempään.)

Takaisin Helsinki-Vantaalle. 

Tuloaulan ovista, joista Helsinkiin saapuvat ihmiset astuvat ulos, tuli ihan mieleen muotinäytösten catwalk:

Tulo-ovien vasemmalla puolella on Glo-hotellin sisäänkäynti.

Kävin kurkkimassa Glo-hotellin tarjontaa, ja kävi ilmi, että hotellissa on tarjolla myös pieniä yksityisiä "koppeja", RestPodeja, lyhytaikaiseen (4–7 tunnin) oleskeluun. Tosi hyvä idea, jos on pidempi välilasku mutta ei kuitenkaan niin pitkä, että kannattaisi ottaa hotellihuone. 

Tämmöinen näkymä avautuu tuloaulan ovista Helsinki-Vantaalle astuvalle.

Ukkeli tuntui viipyvän ja viipyvän, ja harmitti, kun kaikki kivet oli varattuja ja jouduin seisoskelemaan. Onneksi löysin aulan keskellä olevan kasvikeitaan edestä pari Ramirentin rappusta, jotka joku oli jättänyt ystävällisesti siihen. 

Nyt löytyi luksuspenkki.

Ramirent tarjosikin huomattavasti paremman istumamukavuuden kuin lentoaseman kivenmurikat. Sähköjohtoakin olisi ollut tarjolla, jos olisi tarvinnut föönata hiuksia tai imuroida.

Nyt sitten vain odotellaan.

Ramirentin istuimelta alkaa olla huono näkyvyys.

Ei näy vielä tuttua naamaa.

Kun ukkeli oli vihdoin saatu kotiutettua, alkoi ukkelin matkalaukun sisällön tutkiskelu. Kalsareista en ollut kiinnostunut, vaan lähinnä kiinnosti anopin lähettämät elintarvikkeet. Olen laittanut samoja kuvia monta kertaa ennenkin, mutta olen joka kerta tuomisista niin innoissani, että samat kuvat on esiteltävä joka kerta.

Currylehdet olivat säilyneet ihan priimakunnossa, vaikka ne olivat olleet matkalaukussa 24 tuntia. Currylehtiä on kuitenkin hyvä hieman kuivatella ennen säilömistä, ja kuivattelu on näppärintä tehdä tietenkin intialaiseen tapaan sanomalehden päällä. Sanomalehtiä voi muuten käyttää yllättävän monella tapaa, mistä tulikin mieleeni vanha postaukseni aiheesta "mistä tiedät, että olet ollut liian kauan Intiassa".

Pikkelssejä anoppi oli lähettänyt neljää eri laatua, joista musirikaya- eli amlapikkelssi on oikea terveyspommi, koska amlahedelmässä on monenlaisia hyviä terveysvaikutuksia (sen sanotaan auttavan mm. astmaan). 

Intialaisten tapa pakata elintarvikkeet maailmalle lähetettäväksi on vertaansa vailla. Omat pikkelssit (ja muutkin lähetettäväksi sopivat elintarvikkeet, kuten makeiset ja snackit) voi pakkauttaa tämmöisiin ilmatiiviisiin muovipakkauksiin ja lähettää kuriiripalvelun tai jonkun matkalaisen mukana maailmalle.
 

Mysore pakeja (ylhäällä) ja sunnanduja (alhaalla).

Laukusta löytyi myös kaksi isoa laatikkoa lemppareitani sunnandu-makeisia ja mysore pakeja. Jos pitäisi valita yksi makeinen, jota söisin loppuelämäni, se olisi ehdottomasti sunnandu. Suklaakin kalpenee ihan helposti niiden rinnalla. Kaiken lisäksi sunnandujen voi ajatella olevan jopa terveellisiä, sillä ne on valmistettu linsseistä, jotka sisältävät runsaasti proteiinia. Toki ne sisältävät myös rasvaa ja sokeria, joiden terveysvaikutukset ovat kyseenalaiset. 😆 Mutta herkkua ne ovat, ja vaatii aikamoista itsehillintää olla käymättä makeislaatikolla kovin usein, mutta onneksi pystyn kontrolloimaan himojani tätä nykyä varsin hyvin.

Itsehillintänihän lähti rakettimaiseen nousuun sen jälkeen, kun päätin sallia itselleni kaiken – niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin. Vielä jokunen vuosi sitten kielsin itseltäni kaikki herkut, mikä johti siihen, että joskus yllätti niin hirveä herkkuhimo, että saatoin vetää suklaalevyn kerralla tai syödä irtokarkkipussista suurimman osan jo kaupassa, ennen kuin olin päässyt edes kassalle. Sen jälkeen kun päätin, että saan syödä mitä huvittaa ja milloin huvittaa, mitään suuria himoja ei ole enää oikeastaan tullut. 

Meillä on kotona tämmöinen herkkulaatikko, joka on aina täynnä suolaisia ja makeita herkkuja (rasioissa on tietysti kannet päällä, mutta otin ne kuvausta varten pois). Yllättävän harvoin laatikosta tekee kuitenkaan mitään mieli, vaikka herkut ovatkin koko ajan tarjolla – tai ehkä juuri siksi! Usein otan illalla ruoan päälle yhden tai kaksi suklaapalaa, ja joskus saatan ottaa muutaman mantelin tai pähkinän, mutta siihen se sitten jääkin.

Oli ukkelin matkalaukussa jotain epäilyttävääkin. Joku tuttu oli lähettänyt kuivalihaa, jota oli kuivateltu pitkään ja hartaasti auringossa kiven päällä.

Jäin miettimään, saako tällaista edes tuoda Suomeen. No, myöhäistä se on enää persettä rypistää jne.

Kuivaliha pitää kuulemma laittaa ruoaksi jotenkin, mutta minulla ei ole aavistustakaan, miten. Ukkeli lupasi selvittää asian, mutta oma kiinnostukseni kyseistä kuivalihaa on pyöreä nolla. Vaikka olen kaikkiruokainen enkä nirsoile, niin nyt tuli vastaan sellainen tuote, josta on sanottava, että en ole ihan varma, tuleeko tämä menemään kurkustani alas. Varsinkin jos minun pitää pyöritellä lihaa pannulla pitkänkin aikaa ja haistella kaikkia ihania aromeja, jotka siitä lähtee! Pahoin pelkään, että ukkeli saa pitää herkun ihan itsellään.

Palataan vielä hetkeksi herkkuihin. Minähän en ollut aiemmin mikään suuri hampurilaisten ystävä, mutta ongelma taisikin olla se, että siihen maailman aikaan ei ollut muita kuin Mäkkäreitä ja Hesejä, joiden hampurilaiset ovat liian a) pieniä, b) mauttomia, c) kuivia ja d) pieniä.  Sen jälkeen kun löysin Burger Kingin liekillä grillatut purilaiset ja varsinkin Naughty Brgr:n mehukkaat ja riittävän kokoiset hampurilaiset, hampparit ovat alkaneet maistua paremmin kuin olisi toivottavaa. Yhtenä iltana, kun ukkeli oli vielä Intiassa ja olin liian väsynyt laittamaan ruokaa, tunnustan woltanneeni Naughty Brgr:n hampparin ja bataattiranet. Siitä ei ole kuvallista materiaalia, koska en halunnut ikuistaa tapahtumaa. 😆

Tällä viikolla kannatimme taas Herlevin bisneksiä ja kävimme Naughty Brgr:ssä. Nyt en kuitenkaan ottanut lemppariani Cuban Fritaa, joka sisältää kaikkea mahdollista ja mahdotonta, vaan valitsin perus-Naughtyn, kun oli pienempi nälkä. 

Ihan hyvä tämäkin purilainen oli, mutta en ota tuota enää toista kertaa, sillä siinä oli liikaa sinihomejuustoa (en ole juustojen suuri ystävä). 

Loppuun vielä pari päivän teemaan (=vappu, jos joku ei sattunut tietämään 😆) sopivaa kuvaa kännykän uumenista:

Vauhdikasta – tai vähemmän vauhdikasta – vappua just siulle! 😘

43 kommenttia:

 1. Aika hienolta näyttää tuo uusi terminaali. Outoa tosiaan toi kitsastelu istumapaikoissa. Minäkin lähden aina reissulle periaatteessa kohdemaan vaatetuksessa ja välillä onkin ollut kivoja ylläreitä, kun on palannut Kanarialta avokärkisissä kengissä ja matkan aikana onkin tullut ensilumi... Joskus on myös jätetty talvitakit autoon ja auto lentoparkkiin. Onhan ne ensin hieman kylmät, kun ovat pari viikkoa pakastuneet autossa, mutta lämpenee ne äkkiä.

  Kuivaliha sai heti kuolan valumaan... Minkähän eläimen lihaa tuo on? Mä en tiedä mitään parempaa kuin poron ja hirven kuivaliha! Niitä ainakin syödään ihan sellaisenaan, vuollaan palasia puukolla ja ääntä kohti. Kuivattu suolakalakin on hyvää, mutta ainakin kanarialainen versio haisee tosi pahalle.

  Ihana tuo hihii-auto! Ja nallukatkin ihan vapputunnelmissa! Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi terminaali oli kyllä tosi hieno! Toivottavasti pääsen näkemään lähtöaulankin pian. Lissabonin-lennot on varattu Lufthansalla, ja harmittaa, jos joudumme edelleenkin käyttämään ykkösterminaalia. Toki voi olla, että koko matka ei tule ikinä edes toteutumaan!

   Me käytetään useimmiten taksia lentokentälle mennessä, kun asutaan tässä lähellä, joten ei oikein voi jättää talvitakkia autoon säilöön. Toki takseissa on se etu, että ne pääsevät yleensä aika lähelle ovia. Ei varmaan ole ollut erityisen kiva kokemus tarpoa lumessa avokärkisissä kengissä!

   Tuo liha on vuohen lihaa, jota kutsutaan Intiassa nimellä 'mutton', joka usein virheellisesti ymmärretään lampaan lihaksi. Vuohta se kumminkin on. Mun kokemukset kuivalihoista on tosi vähäiset, ja saa nähdä, miten tuon lihan kanssa käy! Intiassa harrastetaan myös kuivattuja kaloja (tosin hyvin vähäisessä määrin), ja ukkeli muistelee aina välillä, kuinka hyvää jokin pienistä kuivatuista kaloista tehty ruoka on. En tiedä, missä hän on saanut sitä syödäkseen, kun en ole nähnyt ainakaan anopin koskaan valmistavan sellaista.

   Mukavaa vapunpäivää!

   Poista
 2. Niin miten kaikki vanhat tai muuten huonokuntoiset, jos ei ole missaan istumapaikkoja?? Ei kaikki liikuntarajoitteiset istu pyoratuolissa vaan tarvivat paikkoja huilata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin minäkin. Meikäläinen jaksaa vielä seisoakin, mutta entä sitten sellaiset, jotka eivät jaksa? Tosin eihän lentoaseman tuloaula mikään oleskelupaikka olekaan, että siinä mielessä kyllä ymmärrän, että istuimiin ei ole panostettu, mutta kyllä edes muutama penkki pitäisi olla. Ykkösterminaalin tuloaulassa on penkkejä kivasti, mutta vanhassa kakkosterminaalissa ei tainnut kyllä olla sielläkään yhden yhtä penkkiä.

   Poista
 3. Miten kivaa, että sait herkkuja Intiasta! Monesti just ruokatuliaiset ovat niitä parhaimpia; riippuu tietysti mitä ja mistä. Tuo kuivaliha ei minua oikein houkutellut, vaikka poron kuivaliha on melkein parasta mitä tiedän. Sääli vain, että sitä ei voi syödä paljoa, koska se on niin suolasta (ja kallista, jos ostaa). Aamulla silmät ovat yhtenä viivana, kun se syöty suola turvottaa! Ja kuivalihakeitto on minusta oikein herkkuperinneruokaa.
  Tuo terminaali näyttää kyllä hienolta ja taidan päästä kesäkuussa kokeilemaan sitä, jos Islandic air lentää siitä terminaalista. Lennot Islantiin on varattu ja hotellit.
  Nuo sinun vappukuvat olivat taas hauskoja, varsinkin se hihittävä rekkari. Sopii oikein vappuun. Olen aina inhonnut sellaisia "pakkojuhlapäiviä", joihin kuuluu vappu, uusi vuosi ja juhannus eli on "pakko" mennä jonnekin ja pakko pitää hauskaa. Mietin, että koskahan olen ollut viimeksi paikalla kun on pitänyt laittaa lakki päähän? Harvoin toki olen ollut täällä vappuna. Tänään kävin museossa katsomassa yhdet näyttelyn, kun lakko sulkee sen ensi viikolla ja näyttelyt loppuvat ensi pyhän aikana. En pidä kauheista väkimääristä, joten senkin takia en viitsi mennä noihin lakitusjuttuihin, vaikka monillehan ne ovat tärkeitä.
  Joka tapauksessa hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin rakastan ruokatuliaisia! Paljon jäi tässä esittelemättä, kun en viitsinyt jokaista tuliaista kuvata. :-)

   Mun kokemukset kuivalihoista on tosi vähäiset, mutta nythän sitä kokemusta karttuu – jos siis pystyn syömään tuota lihaa! Jotenkin kuivalihan olomuoto ei oikein houkuttele. Poron kuivalihaa en ole tainnut maistaa koskaan!

   Ihana kuulla, että Islanti odottaa! <3 Toivottavasti pääset lähtemään kakkosterminaalista. Jos meidän Lissabonin-matka toteutuu, saattaa olla, että joudumme vielä lähtemään ykkösterminaalista, kun meillä on Lufthansan lennot. Epistä!

   Autoissa näkee kyllä joskus tosi hauskoja rekkareita, mutta harmillisesti niitä ei saa aina ikuistettua kuvaan. Taannoin näin Reissumiehiä ajavan pikkurekan, jonka rekkari oli RUI-5. :-)

   Mulla on ihan sama, että inhoan kaikkia pakkojuhlapäiviä ja -seremonioita! Ei olisi tullut eilen mieleenkään lähteä väentungokseen palelemaan ja katsomaan Mantan lakitusta ihan vain siksi, että "niin kuuluu tehdä". Meidän vapunvietto oli muutenkin tosi aneemista, kun ukkeli oli työpuheluissaan kirjaimellisesti koko päivän iltaan asti. Enpä minäkään viitsinyt hirveästi yksinäni vappupalloja puhallella. Tippaleivät kyllä söimme! Tippaleipä onkin yksi harvoja suomalaisia perinneherkkuja, jotka maistuvat myös ukkelille. Ehkä se on se tippaleivän maku ja olomuoto, joka muistuttaa hieman intialaisia suolapaloja (kuten nuo tikut, jotka näkyvät herkkulaatikkomme oikeassa alalaidassa).

   Mukavaa vapunpäivää!

   Poista
 4. Noista tuliaiskuvista tulee tottumattomalle mielleyhtymä niihin ohjelmiin, joissa tullataan ihmeellisiä asioita, joita ihmiset yrittävät kuljettaa maasta toiseen ;)
  Varsin erikoista on myös tuo istuinasia lentokentällä. Olisi kiva kuulla, mikä siihen on syynä. Voihan se olla, että budjetti on tullut vastaan ja istuimet hankitaan seuraavalla budjettikaudella.
  Pakko ihmetellä, kuka ihme syö ostamansa karkit jo ennen kassaa??
  Äsken kävin vappusoitoilla ja räntää tuli niskaan. Nyt paistaa sentään aurinko, mutta kylmää on. Ja sitä luntakin on edelleen pihalla ihan kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi oli mennyt jostain syystä roskapostiin. Kummallista.

   Haha, nyt kun sanot, niin tuo kuivaliha varsinkin muistuttaa niitä tulliohjelmien tuotteita, joita ihmiset yrittävät kuljettaa maasta toiseen. :-D

   Kaipa ovat lentokentällä ajatelleet, että tuloaula ei ole mikään löhnäyspaikka, jonne tullaan viettämään aikaa, joten ei siellä mitään penkkejäkään tarvita. Muuta selitystä en keksi.

   Juu, meikäläinen tosiaan söi makeantuskissaan osan karkkipussista jo kaupassa. Kun lähti lapasesta, niin lähti lapasesta. Kyse oli siis irtokarkeista, ja olin sentään punninnut karkit, ennen kuin rupesin syömään niitä. Huvitti aina, kun karkkien punnituspaikalla luki, että "kassoilla suoritetaan tarkistuspunnituksia". Mietin, että mitähän kassa mahtaisi tuumata, jos tarkistuspunnitsisi meikäläisen pussin, ja se painaisikin paljon vähemmän kuin mitä hintalapussa lukee...

   Mä en ole vielä uskaltautunut tänään ulos, enkä taida uskaltautuakaan. :-D Meillä ei sentään ole enää lunta, tai ehkä jossain metsän siimeksessä saattaa vielä ollakin. Toissapäivänä kyllä satoi räntää tai lunta muutama hiutale. Kesä antaa todella odottaa itseään!

   Poista
 5. Tuosta uudesta terminaalista pitää todeta sen verran, että huonojalkaiset saavat pysyä kotonaan tai opetella käyttämään pyörätuolia. Minulla oli vähän polvivaivaa, kun palasin Australiasta ja runsaasti käsimatkatavaroita ja pelkäsin, että kuntokestävyys loppuu ennenkuin pääsen tuloaulaan saakka :D Onneksi jonkin aikaa tarvottuani oli sentään tarjolla matkatavarakärryjä. Olen miettinyt, että pystyisikö isäni vielä kerran matkustamaan suosikkimaahansa Italiaan. Kyllä sitä varten tarvitsisi jonkun pyörätuolikuljetuksen.

  Mielenkiintoisia tuliaisia. Himoitsisin päästä maistamaan noita herkkuja. Kaikki ovat aivan tuntemattomia minulle, vaikka uskallankin kehuskella maistelleeni valtaosan länsimaisista leivonnaisista :D :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas ikävä kuulla, että uusi terminaali on juuri niin matkustajaepäystävällinen kuin se ensi silmäyksellä vaikutti. Toki lentokentillä joutuu joskus väkisinkin kävelemään pitkiä matkoja, jos lähtö- tai tuloportti on kaukana, mikä on erityisen ikävää silloin, jos on jotain kremppaa tai on jo ikää. En tiedä, onko Helsinki-Vantaalla niitä golfkärryn näköisiä ajoneuvoja, joilla huonojalkaiset pääsisivät siirtymään paikasta toiseen näppärästi, mutta ainakin maailmalla niitä näkee paljon, ja ne ottavat kyytiin hyvin auliisti.

   Muistan sen yhden leivonnaispostauksesi (taisi olla jokin aakkosjuttu), ja sinulla oli kyllä leivostietämys niin hyvin hallussa, että monella muulla ei ole. :-D

   Poista
  2. Ylikiloni on kerätty erinomaisilla aterioilla ja leivonnaisilla :D :D :D Ei ole mitenkään helposti sipsipussilla, irtokarkeilla ja sidukalla hankittua.

   Poista
  3. :-D Nestemäisistä jutuista (varsinkin alkoholista) kertyy muuten todella helposti ja salakavalasti kaloreita!

   Poista
 6. NÄyttääpä hienolta tuo uusi termnaali ja isolta verrattuna edelliseen. Hienosti on lentokenttää uusittu. Mutta se että ei ole penkkejä ei ole kiva, esim., täälläpäin penkkeihin todellakin panostetaan.
  Ooh, mitä herkkuja sait Intiasta:) Currylehtiä olen nähnyt täällä aasialaisessa kaupassa, ja tiedän että monet intialaisperäiset täällä, joilla oma piha, kasvattavat currypuita, mutta itse en oikein tiedä miten noita lehtiä pitäisi käyttää, vaikka se kyllä löytyisi herra Googlen avulla. Tsemppiä ukkelin selälle, toivottavasti pian parempi, ja sinulle hyvää vapun iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi terminaali on tosiaan paljon isompi kuin vanha, ja valoisampi. Nyt kun saataisiin vielä lennot kulkemaan normaalisti, niin tulisi Helsinki-Vantaallekin lisää matkustajia. Tosin tuntui niitä olevan jo nytkin. :-D Finnairhan joutuu lentämään Intiaan Mustanmeren eteläpuolitse, kuten kaikki muutkin lentoyhtiöt, mikä pidentää matka-aikaa jonkin verran, ja Finnairin etu nopeana yhteytenä itään on mennyttä.

   Hyvä kuulla, että siellä panostetaan penkkeihin! Hieno homma!

   Myös Intiassa kaikilla on omat currylehtipuut, ja toinpa minäkin kerran currylehtipuun taimen Intiasta Suomeen. Mutta eihän se menestynyt, kun oli tammikuu, kylmää ja pimeää. Currylehtiä on tosi helppo käyttää! Ne laitetaan tavallisesti ruoanlaiton alussa kuumaan öljyyn, tai sitten niitä voi lisätä ruoanlaiton loppupuolellakin. Niistä tulee ihana tuoksu, joka on niin kovin luonteenomainen eteläintialaisille ruoille.

   Ukkelin selkä on jo onneksi kunnossa, mutta paranemisessa kesti useampi päivä. Painavien matkalaukkujen liikuttelu on kyllä aika riskaabelia puuhaa (minähän loukkasin myös selkäni viime kesänä Espanjassa matkalaukkua reuhtoessani).

   Mukavaa alkavaa viikkoa, Jael!

   Poista
  2. No pitää sitten ehdottomasti joskus kokeilla currylehtiä🌿

   Poista
  3. Kokeile ihmeessä! Mä tein äsken paistettua lihaa (ei kuitenkaan sitä kuivalihaa :-D), ja laitoin currylehtiä ruokaan sekä aluksi että lopuksi. Kuumaan öljyyn laittaessa lehdet hieman rätisevät, mutta sitä ei kannata pelästyä. <3

   Poista
 7. Ei penkkenä, onpa perseestä. Jollain epätasaisella kivenmurikalla istuminen ei hirveästi houkuttele ainakaan minun ahteriani. Voi mahdollinen sukkahousukin revetä :D

  Mutta noin muuten näyttää terminaali mukavan väljältä, varmaan juuri siksi kun ei ole penkkejä missään. Hyvin voisi laitella penkkejä esim. käytävien reunamille. Tämä lentokenttäkooste tulikin hyvään saumaan, koska toivomme joskus pääsevämme itsekin käymään Suomessa, kunhna saadaan muutto joskus pois alta. Aika hidasta on.

  Tuo herkkujen pakkaaminen rasioihin on hyvä idea. Itse olen laitellut vain salmiakit rasioihin, etteivät tahmaudu ilmankosteuden muutosten takia. En juuri muuta herkkua syö, kovat salmiakit ovat paheeni.

  Toivottavasti ukkelin selkä tokenee pian eikä jää vaivaamaan turhan pitkäksi aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin, että kivenmurikka voi olla pukeutumisenkin kannalta vähemmän hyvä paikka istua. Sukkahousut saattaisivat tosiaan saada kyytiä... Jos mulla on muuten matka-asuna mekko ja sukkikset, niin mulla on aina käsimatkatavaroissa varasukkikset siltä varalta, että sukkahousut repevät. Yhden kerran niitä on tarvittukin. Oli vissiin railakas lento. :-D

   Käytävän reunat olisivat minustakin hyvä paikka penkeille. Samoin tuon "catwalkin" reunoille, siis noiden reunalasien ulkopuolelle, olisi minusta hyvin voinut laittaa penkkejä. Siitä näkisi saapuvat ihmisetkin hyvin.

   Meillä oli joskus aiemmin herkut omissa pusseissaan herkkulaatikossa, mutta ne pussit oli tosi ärsyttäviä, kun eivät pysyneet kiinni, ja tavarat olivat levällään pitkin laatikkoa. Nuo rasiat ovat paljon näppärämpiä, ja herkutkin säilyvät rapeina. Toki sipsit ovat omissa pusseissaan (niille on ihan oma laatikkonsa :-D). Rupesin oikein miettimään, että mitähän varten meillä on niin helvetisti herkkuja, kun kumpikin syö niitä niin vähän. No ainakin tulee koeteltua sitä kuuluisaa itsehillintää...

   Ukkelin selkä on jo onneksi kunnossa. Alkuviikosta ei saanut edes sukkia itse jalkaan, mutta nyt ei taida ainakaan enää mitään suurempia kipuja olla.

   Poista
 8. Hahaha, mieletön istumapaikka By Ramirent 😂 Siis mekin oltiin tuolla joku aika takaperin lasten kanssa vastassa Lapista tulijoita ja siellä vaan kivillä kökötettiin. Mahtaa olla kokemus ulkomaalaisille jos saavat lentoasemalla istuimikseen kivet 😅

  Me päästään ylihuomenna testaamaan kakkosterminaali ihan kunnolla kun nyt lopulta lähdetään Intiaan koko konkkaronkka. Ihan hullu aikahan on tähän aikaan helleaaltoon lähteä, mutta yrittäähän menee silloin kun "lomaa" on mahdollista pitää 😅 Toivotaan että ilmastoinneissa sähköä piisaa 😅

  Mulla on testaamatta tuo Nauhty brgr, kuulostipa kyllä hyvältä! Millainenhan kasvishamppari siellä mahtaa olla 🤔 Mulla taas on valtava kynnys mennä enää mihinkään hampparille kun Hello ensin lopetti maailman parhaan kasvishamppari (pihvinä just sopivasti paistettu vuohenjuusto, sit paholaisenhilloa ja karamellisoitua punasipulia) ja meni sitten kokonaan konkurssiin. Mikään maistamani hampurilainen ei ole koskaan vetänyt vertoja tälle, se oli vaan kertakaikkiaan aivan täydellinen. Onneksi niitä sai vain Lahdessa käydessä ettei tullut kotona liikaa herkuteltua 🤣 aika paha jos olisi saanut woltilla kotiin...

  Nam mitkä tuliaiset (paitsi se liha 😬)! Kyllä kelpaa tuollaisia ottaa vastaan 😊 Kuivalihasta tuli vähän mieleen sellaiset koiran koulutus-herkut...😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ramirentin istumapaikka oli oikein hyvä. Paljon tasaisempi kuin nuo kivenmurikat ja lähempänä maatakin, joten oli pienemmät putoamismahdollisuudet. ;-D Tuohon kivien viereen voisi tuoda vielä pari koivua, jotta Suomen luonto olisi kattavasti edustettuna kaikkien maahantulijoiden ihmeteltävänä.

   Eikä! Ihan mahtavaa, että pääsette Intiaan! Ihan mieletön juttu! <3 Toivon teille kaikin puolin onnistunutta ja ikimuistoista matkaa! <3

   Kävin kurkkaamassa Naughtyn ruokalistaa, ja siellä näytti olevan sekä halloumi-burgeri että vegaaniburgeri. Näyttivät kyllä ihan hyviltä (ja isoilta :-D) kumpikin. Mä olen tilannut kerran elämässäni vegeburgerin Mäkkärissä, ja sen kerran jälkeen päätin, että taidan jättää nuo kasvishommelit muille. Tosin Mäkkärin burgerit ovat muutenkin ihan luokattomia, joten onko ihme, jos vegeburgerikin oli. Mulle toi Cuban Frita on toistaiseksi maailman paras burgeri, vaikka se onkin ihan överi (tai juuri siksi?!).

   Hehe, mitähän mahtaisi koira tykätä intialaisesta kuivatusta vuohenlihasta. ;-D

   Poista
  2. Joo, kääk!! Kiitos ihan valtavasti! ❤❤ Ei tunnu vieläkään yhtään todelliselta, mutta ehkä se vielä tästä! Ihanaa!

   Siis mäkkärin kasvishamppari ei tosiaan ole mikään makujen ilotulitus 😅 On kyllä parasta että siellä sisällä on oikeita, tuoreita ja maistuvia asioita. Överiburgerisi kuulostaa just täydelliseltä!

   (Siis nolottaa ihan myöntää mutta tajusin sun otsikon vasta nyt tokalla lukukerralla 🤣 hahaa)

   Poista
  3. Mä olen vieläkin ihan fiiliksissä tästä. <3

   Hyvä että otsikko aukesi kumminkin tokalla kerralla! Pelkäsin, että tää on taas näitä mun monimutkaisia otsikoita, joita ei tajua kukaan. Muistan muuten, kun mentiin jollain vaunureissulla katsomaan sitä oikeaa Pientä merenneitoa Kööpenhaminassa, ja ihmeteltiin, että onko se oikeasti niin pieni. Oltiin odotettu jotain suurta ja massiivista patsasta. :-D

   Hyvä kuulla, että Mäkkärin kasvishamppari ei ole mikään makujen ilotulitus sinunkaan mielestäsi, joka tiedät enemmän kasvisruoista. En halua olla mikään kranttu nillittäjä. :-D

   Poista
 9. Siis yrittäjä(t) menee... 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Toivotan hyvää matkaa vielä tähänkin väliin, kun oon niin innoissani teidän matkastanne! :-)

   Poista
  2. Kiitos!! ❤❤ Niin mäkin! 😅

   Poista
 10. Että minä tykkään tavastasi kirjoittaa/postata ja ihanilla kuvilla vielä täydennät. Ruokien lisäksi paras kuva on toi rekkari!! Siis oikeesti jollain tosi hauska rekkari - huolisin!!
  Hesan kenttää ei ole koskaan miettinyt sen tarkemmin - kun siellä on niin lyhyen aikaa... lähtiessä, saapuessa - Frankfurtissakin oli Italiasta saavuttua niin tiukka vaihto 0.45min.. miksihän otan aina niin tiukkoja vaihtoja...
  joskus kyllä jäätykin - mut yleensä EI, jos on saman lentoyhtiön kone kyseessä... sellaisen olen pannut merkille. Lempparikenttiä on Amsterdam ja Istanbul... en oikein edes tiedä miksi - niissä pisimmät oleskelut ja aika menee kuin siivillä. Joskin Damissa ei ole enää sitä ihanaa "mieskelloa" - jota jaksoi aan seurata ja seurata.... hih
  MUTTA päähuomio meni kyllä anopin tuliaisiin - oi että!! Minä raahaan ittekin aina kaikkea ruokaa ja ruokaan liittyvää matkamuistoina. "Oikeassa Intiassa" on käymättä (Goan aurinkoloma) ja se on kyllä korjattava - haaveissani on matkustaa junalla Intiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanasti sanottu. <3 Kiitos Repolainen, teit päivästäni juuri aurinkoisen. :-) (Vietin äsken puolitoista tuntia ruuhkissa Helsingin keskustassa ja hermo meinasi mennä.)

   Eipä noita lentokenttiä tule hirveästi katseltua "sillä silmällä" silloin, kun on itsellä meno mielessä. Kaikki keskittyminen menee ainakin mulla itse matkustamiseen (onko passit ja muut nyt varmasti kaikki mukana jne.). Mä en uskalla ottaa kovin lyhyitä vaihtoaikoja, kun pari kertaa on käynyt rähmäisesti, vaikka vaihtoaikaa olikin useampi tunti. Kerran Suomesta lähtiessä oli hirveä lumimyrsky, ja lähtö myöhästyi muistaakseni parilla tunnilla, ja Frankfurtista lähti jatkoyhteys Sao Pauloon samalla minuutilla, kun laskeuduimme Frankfurtiin. Seuraava kone lähtikin tasan vuorokauden päästä, mutta onneksi saimme paikat sille.

   Jotkin lentokentät ovat muuten sellaisia, että niillä ihan oikeasti viihtyy! Harmi vaan, kun on aina niin kiire, ettei kerkeä tutkimaan kaikkia kauppoja yms. oikein pieteetillä. Mikähän siinä muuten on, että lentokentällä näyttäisi olevan aina valtavan kivannäköisiä vaatteita... :-D

   Minä olen tehnyt Intiassa yhden pidemmän junamatkan, ja se oli kyllä kokemus! Sekä hyvässä että pahassa! Täytyy etsiä, jospa löytäisin postauksen matkasta, niin laitan linkin, jos kiinnostaa lukea. :-)

   Poista
  2. No niin, nyt kävin onkimassa sen junapostauksen esiin. Se löytyy täältä.

   Poista
  3. Voi Satu; KIITOS-KIITOS-KIITOS... heti klikkasin sivuille, mutta haluan palata oikein kunnolla ajan ja ajatuksen kanssa - nyt on hieman tohinaa äitienpäivän merkeissä!! Ihan mahtavaa kun etsit mulle postauksen!!

   Poista
  4. Ei kestä kiittää. :-) Ei ollut iso vaiva. <3

   Tuosta junakirjoituksesta on jo aikaa 13 vuotta ja junamatkasta vieläkin kauemmin, ja ilmeisesti on tapahtunut sellainen ihme, että Intian junamatkailu on ottanut harppauksia eteenpäin, eikä junamatkailu ole välttämättä enää samanlaista kuin tuolloin minun matkani aikana. Olen esim. kuullut, että junien ovet menevät liikkeelle lähdettässä samalla tavalla lukkoon kuin Suomessakin, eikä siinä oviaukossa enää pysty seisoskelemaan matkan aikana. Se oviaukossa seisomisen jännitys ja vauhdin hurma oli mulle niin iso osa matkaelämystä, että en enää tiedä, viitsisinkö matkustaa Intiassa junalla, jos tuota ei pääse enää kokemaan. :-)

   Mukavaa äitienpäivää! <3 Melkein näen jo silmissäni, millaiset herkkupöydät siellä notkuu. :-)

   Poista
 11. Kiva lukea uudesta terminaalista. Istumapaikkojen puuttuminen on aika yleistä muuallakin. Onko sun anoppilassa nyt myös sellainen mieletön helle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on siellä. Appivanhemmat joutuivat jopa tilaamaan ilmastointilaitteen oleskeluhuoneeseen, kun aiemmin ovat selvinneet pelkällä tuulettimella. Silloin on todella kuuma, jos anoppi käyttää ilmastointilaitetta. ;-D

   Poista
 12. Tuosta rekkarista tuli mieleen Aku Hirviniemi ja Janne Kataja - eikös heillä ole joku vastaava nimi yhteisellä firmallaan? (Hihii Oy)
  Lentokenttä, juu-u. Kun olen menossa Rovaniemelle, niin bussit jättää Kakkosterminaalin päätyyn. Siitä pitää kävellä kakkosen läpi ykköseen ja se matka on pitkä. (Oli varsinkin silloin, kun nilkka ja iskias vaivasivat!) Monesti vielä turvatarkastuksen jälkeen joutuu kävelemään pitkästi paluusuuntaan (sen ällöhajuisen parfymerian läpi!) päästäkseen lähtöportille. Siinä terminaalien välisellä piiitkällä käytävällä on penkkejä.
  Yksi Naughty brgr sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä kotoa, mutta en ole käynyt (vielä) kertaakaan siellä.
  Mukavaa alkanutta toukokuuta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan kuukkeloida nuo Hirviniemen ja Katajan bisnekset, ja löytyi firma nimeltä Hihhihhii. En ole varma, kirjoitinko nimen ihan oikein, kun meni h:t ja i:t sekaisin. :-D

   Voi kiesus. Tuo terminaalista toiseen käveleminen voi kyllä olla ihan hirveää, varsinkin jos on jotain vaivoja ja/tai paljon matkatavaroita! Ja se parfymeria on tosiaan ihan järkyn hajuinen. Kai toivovat, että ihmiset ostaisivat kaupasta jotain, kun joutuvat kävelemään pakosti sen läpi, mutta ainakin mulla se pakkokävely saa aikaan päinvastaisen efektin.

   Mukavaa alkanutta toukokuuta sinullekin! Täällä nähtiin aamulla muutama lumi-/räntähiutale, ja äsken tuli räntää. Kuulostaa ihan siltä, että juhannus on lähellä. ;-D

   Poista
 13. Ulrika50v. blockspot.com3.5.2022 12.16

  Hieno terminaali ! Täälä Arlandan terminaalista puuttuu kans istuma paikkoja. Ihme juttu kun pitää seistä ja odottaa.......
  Kivaa viikon alkua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa lentokenttäsuunnittelijat ovat ajatelleet, että lentokenttä ei ole mikään oleskelupaikka, joten ei siellä silloin tarvita mitään penkkejäkään. :-( Mutta huonojalkaisille olisi minusta hyvä olla kaikesta huolimatta aina muutama penkki.

   Kivaa viikon alkua sinullekin! <3 Toivottavasti siellä länsinaapurissa on jo vähän keväisempää kuin täällä Suomessa.

   Poista
 14. Hienoja tuliaisia sait ukkelin kautta. :)

  Lentokenttäkuvat olivat yllättävänkin kiinnostavia ja hyödyllisiä, kiitos siis niistä! Pääsen jonkin ajan päästä itsekin reissuun ensimmäistä kertaa vajaaseen kolmeen vuoteen (!) (kun ennen koronaa saatoimme parhaimmillaan käydä kolmella lomamatkalla vuodessa), joten lentokenttäkuvien näkeminen tuntuu nyt piiiiitkästä aikaa varsin sopivalta. :)

  Mainioita myös irvistelyn kieltämiset ja hihitysrekkarit! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut tuliaisissa valittamista. Muuta kuin että niitä tuli liikaa! :-D Pikkelssitkin vievät yllättävän paljon tilaa jääkaapissa, kun ne purkittaa...

   Ihan mahtavaa, että pääset reissuun pitkän tauon jälkeen! Minä melkein veikkaan, että tulevasta matkasta tulee elämäsi paras reissu – tai sellaiselta se ainakin tuntuu. Ainakin minulla viime kesän ensimmäinen Barcelonan-matka pitkän koronatauon jälkeen tuntui ihan joltain matkalta taivaan porteille. :-D

   Pus, ja kivaa päivää sinulle!

   Poista
 15. Ihailin terminaalia käydessäni saattamassa poikaani siellä. Kyllä oli tilavan ja kivan näköistä, mutta nyt kun sanot, niin ehkäpä se tilava tunne johtuikin siitä, ettei siellä tosiaankaan ole istumapaikkoja.

  Sun herkkulaatikko näyttää terveelliseltä :D Olen todennut saman asian, sen jälkeen kun antaa itselleen luvan syödä mitä haluaa, jäi himokohtaukset pois.

  Mä olisin katsellut uteliaana kaikki ruokatuliaiset. Teillä ne on niin mielenkiintoisia. Olen monesti miettinyt noita currylehtiä, olisi kiva joskus kokeilla niitä. Kerran mies toi matkaltaan muovipussillisen salviaa. Se oli niin vahvan tuoksuista, että meni kiinnostus koko mausteeseen pitkäksi aikaa ;-)

  Vappukuvat nauratti. Mäkin näin yhtenä päivänä koiran ulkoilevan takapenkillä. Yhtään HIH-IIItä ei ole näkynyt täällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että muutama penkki ei veisi hirveästi tilaa eikä pilaisi avaruuden tuntua, joten jaksan edelleenkin nurkua aiheesta. :-D

   Haha, herkkulaatikko näyttää tosiaan terveelliseltä. Laatikosta saa monenlaisia vitamiineja ja hivenaineita. ;-)

   No voi vitsi, olisi pitänyt sitten kuvata kaikki tuliaiset. Ehkä ensi kerralla? Minusta aina tuntuu, että porukka kyllästyy näihin mun kuviin, kun ne ovat joka kerta enemmän tai vähemmän samanlaisia (tyyliin Intian-herkkuja, nalleja, laivoja jne.).

   Huh, salvia on tosiaan vahva mauste, joka pilaa ruoankin hyvin äkkiä, jos sitä luikahtaa liikaa. Mä en edes uskalla ostaa sitä. :-D Toinen on rosmariini!

   Ulkoilevasta koirasta tuli mieleen ulkoileva hääseurue. Näin toissapäivänä neljän auton hääseurueen, joka liikkui kaupungilla suurin elkein torvea soittaen ja hätävillkkuja vilkuttaen. Aina liikennevaloissa tyypit hyppäsivät autosta ulos kadulle bailaamaan. Porukka oli kotoisin mahdollisesti jostain Lähi-Idän maasta (koska eiväthän nyt suomalaiset tällä tavalla liikennettä vaarantaisi :-D). Sain tyypit videoituakin, vaikka pätkä onkin tosi lyhyt, kun en kerennyt kaivaa kameraa esille ajoissa.

   Poista
 16. Pienillä aivoillani kuvittelen, että tuolien ja penkkien puuttumisella on jotakin tekemistä koronavirusten ja hygieniakonseptien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä koskaan tiedä. Pitäisi varmaan ottaa yhteyttä lentokentälle ja kysyä syytä, niin ei tarttisi spekuloida, mutta aivan liian työläs homma tämäkin. :-D

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3