Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Isoveli valvoo, kenen pizzoja syöt

Olen haaveillut jätteettömästä elämästä. En niinkään ekologisista syistä (vaikka tietysti pitäisi), vaan sen takia, että jätteistä eroon pääseminen on tehty täällä Jätkäsaaressa tavallista hankalammaksi (tämä on oma kokemukseni; joku muu voi olla asiasta toista mieltä). 

Jätteet menevät Jätkäsaaressa Rööriin, joka tarkoittaa "innovatiivista putkikeräysjärjestelmää, joka tuo huipputeknologian jätehuoltoon". Röörin sivuilla järjestelmää kuvaillaan seuraavasti:

"Jätteet sujahtavat hetkessä maanalaista putkistoa pitkin keräysasemalle, josta ne jatkavat matkaansa uudelleen kierrätettävänä raaka-aineena, poltettavana energiana tai biokaasuna.

Vaikutus ihmisten arkeen ja asumismukavuuteen on ilmeinen. Ei enää perinteisiä jätesäiliöitä pihapiirissä, ei roska-autoliikennettä talojen välittömässä läheisyydessä. Järjestelmä on helppo käyttää, turvallinen ja äänetön.
Miten kaikki sitten oikein tapahtuu? Uudet talojen keräyspisteet sijaitsevat joko pihalla tai rappukäytävässä. Asukkaat lajittelevat jätteet asianmukaisella tavalla – sekajäte, biojäte, paperi, kartonki ja muovipakkaukset – ja vievät ne oikeaan luukkuun ja putkeen. Muuta ei tarvitse tehdä – keräyspisteet tyhjentävät itse itsensä, automaattisesti.  Zooom – 70 km tuntinopeudella jäte vilahtaa keräysasemalle oikeisiin jätekontteihin. Kuorma-autot noutavat täydet jätekontit keräysasemalta ja kuljettavat materiaalin kierrätykseen."

Kuva Röörin sivulta.
Äkkiseltään ajateltuna tämmöinen järjestelmä on hieno teknologinen edistysaskel, mutta minä en ole vielä päässyt ihan sinuiksi järjestelmän kanssa.

Ensimmäinen käynti talomme sisäpihallamme olevassa jätehuoneessa jännitti, sillä 70 kilometrin tuntivauhdilla maan alla suhaavat roskapussit kuulostivat todella pelottavilta. Kuvittelin jo mielessäni, kuinka avaisin jäteluukun, ja imu olisi niin valtaisa, että käteni lähtisi roskapussin mukana kuiluun. Onneksi ukkeli lähti henkiseksi tueksi ensimmäiselle roskienvientireissulle.



Kokemus ei ollut loppujen lopuksi kuitenkaan mitenkään eriskummallinen, sillä seinässä olevat jäteluukut muistuttivat aika tavalla Medellínin roskakuilua. Luukun suullakaan ei tuntunut minkäänlaista imua, vaan pussi vain putosi jonnekin tyhjyyteen.

Jätehuoneeseen päästäkseen tarvitsee Rööri-lätkän, jota näytetään seinässä olevalle lukijalle.





Jokaisen jäteluukun vieressä on samanlainen lukija, ja ennen kunkin luukun avaamista avainlätkää täytyy näyttää lukijalle. Kun valo muuttuu vihreäksi, luukun voi avata. 

Nyt saapi heittää tavaraa sisään.


Joskus lukijaan syttyy punainen valo, mikä tarkoittaa kai sitä, että putkessa on tukos. Tästä päästäänkin Röörin ärsyttäviin puoliin. Putkeen mahtuvat vain tarpeeksi pienet jätteet, joten on turha haaveilla siitä, että putkeen voisi tunkea esimerkiksi litistetyn pahvilaatikon (mikä onnistuu perinteisemmissä kartonkien keräysastioissa). Jopa pizzalaatikot pitää repiä pienemmiksi paloiksi. Jos siis ostaa jotain isompaa, esim. uuden huonekalun, joka tulee hehtaaripahvilaatikossa, joutuu joko repimään pahvilaatikon pieniksi paloiksi (jos mielii tunkea laatikon Rööriin) tai vaihtoehtoisesti viemään pahvilaatikon kauemmas lajitteluhuoneisiin. Pahvilaatikoita on tullut nyt muuton yhteydessä ärsyttävyyteen asti, ja koska minulla on parempaakin tekemistä kuin paloitella pahvilaatikoita postimerkin kokoisiksi paloiksi, olen suosiolla vienyt pahvilaatikot autolla muualle.

Toinen ärsyttävä asia on se, että Röörissä ei ole metallin- eikä lasinkeräystä, joten nämäkin jätteet pitää kiikuttaa kauemmas pihapiiristä. En ole vielä käynyt tutustumassa Jätkäsaaren omiin lajitteluhuoneisiin, koska lajitteluhuoneiden löytäminen on tuottanut hankaluuksia. (Lajitteluhuoneisiin olisi tarkoitus viedä sellaiset jätteet, joita ei voi laittaa Rööriin.) Muutenkin tuntuu helpommalta viedä isot pahvit, metalli ja lasi kauppareissun yhteydessä johonkin ekopisteeseen kuin tehdä jätteiden takia erillinen reissu jonnekin päin Jätkäsaarta. Ihan helvetin ekologista ajella jätteet takakontissa ympäri kaupunkia.

Rööri-pömpeleitä läheisen Hoasin opiskelijatalon pihassa.
Olen miettinyt sitäkin, kontrolloidaanko kunkin asunnon tuottamaa jätteen määrää ja laatua jotenkin. Kontrollointi kun olisi varsin helppoa, kun jokainen luukun avaamiskerta varmaan rekisteröityy jonnekin. Voisin hyvin kuvitella, että jos joku ei jaksaisi lajitella jätteitään ja kävisi viemässä koko ajan vain sekajätettä, asiasta rupeaisi tulemaan kyselyjä, kun tyyppi kävisi jatkuvasti vain sekajäteluukulla. En tiedä, olenko vain taas vainoharhainen kuvitellessani, että joku kyttää tekemisiäni, vai tarkkaillaanko jätteitä oikeasti jotenkin.

Seuraava askel olisikin sitten se, että ihmisiä ruvettaisiin laskuttamaan tuotetun jätteen määrä perusteella. Mitä useammin käyt aukomassa Röörin luukkuja, sitä isompi lasku tulee. Isoveli kyllä rekisteröi jokaisen luukun aukaisun, että äläpä käy turhaan luukussa roikkumassa.

Mutta se niistä jätteistä.

Olen bongaillut laivoja. Helpoimpia bongattavia ovat olleet tietenkin Länsiterminaali 2:n laivat, jotka pyörivät tuossa ihan silmien edessä. Viking Linen Mariella ei ole liikahtanut koko aikana laiturista mihinkään, mikä johtuu tietysti siitä syystä, että Suomen ja Ruotsin välinen laivaliikenne on pysähdyksissä.

Mariella on jämähtänyt satamaan, mutta taustalla Gabriella seilaa.

Mariellalla tehtiin perheemme ensimmäinen ulkomaanmatka – tietysti Ruotsiin – muistaakseni vuonna 1986. Siitä alkoikin reissaaminen, joka jatkuu varmasti taas, kunhan selätetään ensin tämä koronan perkele.

On ollut muuten mielenkiintoista havaita, että vaikka rakastan matkustamista ja voisin olla matkalla jatkuvasti, en ole ikävöinyt matkustamista tänä keväänä lainkaan. Ehkä se johtuu siitä, että on ollut tätä muuta säätöä, ja nyt kun viihdyn kotonakin, ei ole hinkua muualle. Tai sitten se johtuu vain siitä, että on turha kiusata itseään sellaisella, mitä ei kuitenkaan voi saada. Turha vonkua ulkomaille, kun ei sinne kuitenkaan pääse. Mutta se on varma, että heti kun rajat aukeavat, ja saa taas matkustaa ilman rajoituksia ja karanteeneja, niin se on moro.

Gabriella on liikennöinyt koko toukokuun ajan, ja olen vähän ihmetellyt, minne, sillä olin kuvitellut, että Gabriellakin liikennöisi Helsinki–Tukholma -väliä. Nyt kun kävin tutkimassa asiaa Port of Helsinki -sivulla, kävikin ilmi, että Gabriella liikennöi Helsingin ja Tallinnan väliä ja lähtee Katajanokan terminaalista.



Tallink Siljan Starkin rupesi liikennöimään (tosin harvakseltaan) 14. päivän jälkeen, mutta siihen asti se törötti paikallaan Länsiterminaalissa. Megastar on sen sijaan liikennöinyt koko ajan, samoin kuin Eckerö Linen Finlandia.


Finlandia horisontissa.
 
Sataman läheisyydessä on muuten ihan omanlaisensa äänimaailma. Välillä kuuluu tasaista puksustusta, kun laiva peruuttaa laituriin, ja välillä törähtää laivan torvi, kun laiva on lähdössä satamasta. Ajoramppi kolisee, kun autot ja rekat ajavat laivaan tai laivasta pois, ja siitä tietää, että jokin laiva on taas tullut satamaan.

Kauempana avomerellä kulkee Helsinki–Travemünde -laivareitti, jolla liikkuu enimmäkseen rahtialuksia. Jotkut aluksista ottavat toki matkustajiakin. Reitti on niin kaukana, että saan zoomata kameralla ihan tosissani, jotta näkisin jotain. Olenkin alkanut haaveilla paremmin zoomaavasta kamerasta, mutta koska se tarkoittaisi myös sitä, että pitäisi hommata järkkäri, taidan unohtaa suosiolla haaveeni. Pokkarilla on niin mukava vain näpsiä kuvia.

Hapag-Lloydin rahtialus.





Tuntemattomaksi jäänyt kaukainen seilaaja.
Toinen tuntematon alus.

Finbo Cargo, joka liikennöi Vuosaaren sataman ja Tallinnan Muugan välillä.
Finbo Cargo kuuluu muuten myös Eckerö Linelle, ja se kuljettaa pääasiassa rahtia mutta myös matkustajia. Alus liikennöi aiemmin Liverpoolin ja Dublinin välillä. Finbo Cargo on saanut nimensä Finbo-nimisestä saaresta, joka sijaitsee Ahvenanmaalla Eckerö-saaren pohjoispuolella.

Jokin Finnlinesin aluksista.

Finnlinesin laivat liikennöivät Helsingin ja Travemünden väliä, ja matka kestää 29 tuntia suuntaansa. Reitillä liikennöi kolme identtistä alusta, Finnstar, Finnmaid ja Finnlady, joten tämä on kai jokin niistä.

Hitsit sentään, kun rupesikin tekemään mieli laivalle! Kauankohan pitää vielä odotella...

32 kommenttia:

  1. Miksi mulle tuli myös lukiessa heti mieleen, että tuolla systeemillä voi jatkossa laskuttaa jäteluukkujen käytöstä? Synnynnäinen epäluulo ilmeisesti ainakin sitä kohtaan, että jokin olisi hetken "ilmaista"....
    Sinänsä arvostan ideaa, että kierrätys mahdollistetaan ihan omassa rappukäytävässä. Näin maalla asuvana kun joutuu kuljettamaan ihan pelkät muovijätteet 25km suuntaansa, mitä ei todellakaan tulisi tehtyä, jollei keräyspiste olisi 100m säteellä työpaikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se on tosiaan jotain luontaista epäluuloa. Jotenkinhan tämmöiset hienoudet pitää maksaa, ja luonnollisinta olisi laskuttaa käyttäjiä sen mukaan, minkä verran kukakin systeemiä rasittaa. Toivottavasti ei kuitenkaan mennä maksullisuuteen, vaan tämä “hupi” säilyy ilmaisena.

      Mutta ihan totta tuokin, että onhan se loistava asia, että kierrätys mahdollistetaan omassa pihapiirissä. Vanhemmillani oli sama juttu aiemmin, kun he asuivat maalla, että hyötyjäteasemalle oli matkaa, ja kierrättäminen vaati erityistä vaivannäköä. Onneksi hyötis oli kumminkin melkein kaupan vieressä, joten heillekään ei tullut kierrättämisen takia ylimääräistä ajoa. Mutta monessa muussa paikassa ei ole todellakaan näin, enkä ihmettele, jos kierrättäminen ei houkuttele, jos joutuu näkemään asian takia hirveästi vaivaa, ja vielä maksamaan siitä polttoaineen ja menetetyn ajan muodossa.

      Kiitos kommentistasi, Vivi! :-)

      Poista
  2. Vähän samanlainen epäilys heräsi mulle kuin Vivillekin... Tosin voihan se olla, että jätemaksut on jo huomioitu yhtiövastikkeessa, kuten olisi perinteinen jäteauton visiittikin.

    Mut onhan toi jännä systeemi, vaikka mullekin heti tuli mieleen, että imaiseeko se koko roskanheittäjän mukanaan...

    Aion muuten alkaa käyttää alun ajatelmaa aina, kun joku naureskelee mun laskuille, että montako työpäivää on seuraavaan lomaan. Aina nimittäin löytyy joku nilviäinen, jonka pitää heittää, että "Onko se työnteko noin vastenmielistä, kun aina pitää vaan lomista haaveilla?"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tosiaan olla, että jätemaksu on huomioitu vuokrassa. Ainakin soisin, että olisi, kun vuokra on sen verran suolainen!

      Kyllä pelotti avata ekan kerran jäteputken luukku, mutta ei se sitten ollutkaan onneksi mikään musta aukko, joka imaisee sisäänsä kaiken. Vaarana on ennemminkin, että pussi jää killumaan siihen reunalle, jos pussia ei tönäise tarpeeksi syvälle. Kerrankin kun avasin luukun, luukun suulla odotti jonkun toisen pussi, joka ei ollut lähtenytkään risteilemään maan alle.

      Onpas kiva, jos ajatelmasta on hyötyä! Uskoisin, että hiljentää naljailijat aika tehokkaasti. ;-)

      Poista
  3. Äitini asuu alueella, jossa on tuollainen "jätetuubi" käytössä. Ja voi elämän kevät kun ne röörit ovat vähän väliä tukossa! Joku juntti sinne aina tunkee sen liian ison roskapussin tai pahvinpalan tai jotain muuta. Ja vaikka isompi roskahuone on korttelin päässä, on siinä tuubien vieressä AINA jotain, mitä ei pitäisi olla. Ihmiset typeryyksissään ilmeisesti kuvittelevat, että se roska-auto kuitenkin tulee siihen tuubin viereen hakemaan ne hänen erityisroskansa...
    Empiiriset, usean vuoden ajan jatkuneet, tutkimukseni osoittavat, että keskivertosuomalainen ei osaa lajitella jätteitään. Minua se ärsyttää kovasti ja minulle on turha tulla paasaamaan matkustamiseni hiilijalanjäljestä tai sen epäekologisuudesta jos ei itse tajua edes sitä, että metallinen pyykkiteline tai sälekaihtimet EIVÄT kuulu sekajätteeseen...

    Ja matkustamista kaipaan minäkin. Ja ravintoloissa syömistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä oletkin jätetuubin suhteen vanha tekijä! Vaikka minä olen päässyt “nauttimaan” jätetuubin käytöstä vasta vähän aikaa, olen tehnyt jo aika samansuuntaisia havaintoja kuin sinäkin. Ja on pakko tunnustaa, että olin ensimmäisellä viikolla se typerys, joka jätti ison pahvilaatikon (litistettynä tosin, mutta se ei kelpaa lieventäväksi asianhaaraksi) siihen jätehuoneen lattialle. Luulin nimittäin vielä silloin, että lajitteluhuone tarkoitti tuota jätehuonetta, kun en ollut tajunnut, että lajitteluhuoneet ovatkin ihan erillisiä paikkoja. Kyllä nolotti, kun tajusin mokani. Mutta minunkin pahvini oli kadonnut seuraavana päivänä lattialta jonnekin. En tiedä, kuka onneton oli joutunut sen korjaamaan...

      Yhtenä iltana näin juuri tuollaisen tapauksen, kun yksi mies repi pahvia pienemmäksi paloiksi ja tunki niitä paloja rööriin. No tukkoonhan se putki sitten meni, kun palaset eivät olleet tarpeeksi pieniä. Mutta voi hyvänen aika, ei kai joku oikeasti tunge metallista pyykkitelinettä putkeen ja kuvittele, että se mennä sujahtaisi systeemin läpi. Kääk! Niin tyhmä minäkään en ole. :-D

      Pian päästään ravintolaan syömään. :-) Tosin ajatus hieman lannistaa, koska kaikki rynnivät kuitenkin heti ensimmäisestä päivästä alkaen ravintoloihin, ja on turha haaveilla saavansa pöytää mistään. T. nimim. pessimisti. :-D

      Poista
  4. Tällainen maalainen ei olekkaan koskaan tuollaisia jäteputkia päässyt käyttämään:) Minäkin heti ajattelin että minkähänlainen imu tulee kun luukun aukaisee, jotenkin ajattelisi että siellä putkessa kuitenkin on melkoinen imu oltava jotta roskat liikkuisi ensinkään. Laivakuvia katsellessa kihahti kielen päälle kosteus...päästäppä buffet pöytään tai niille ihanille laiva-aamiaisille:) Aurinkoista päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole minäkään ennen tätä kokemusta päässyt jäteputkien äärelle. Medellinissä oli kyllä roskakuilu, mutta siellä maan vetovoima hoiti hommat, kun jätteet putosivat korkeuksista maahan.

      Ai hitsiläinen, oliko pakko mainita laivan buffetit ja aamiaiset! :-D Siinä tulikin mulle tärkein asia laivalla, eli ruoka. Varsinkin aamiaisesta nautin suunnattomasti – jos siis ei ole hirveää ryysistä. Buffeteissa on usein 'nopeat syö hitaat' -meininki, mikä vähän latistaa tunnelmaa.

      Aurinkoista päivän jatkoa sinullekin, Päde! <3

      Poista
  5. "Järjestelmä on helppo käyttää, turvallinen ja äänetön." Huoh, tuosta myyntipuheesta huolimatta kuulostaa hieman hankalalta varsinkin, jos sinne suurempaan jätehuoneeseen on vielä matkaa. Onneksi meillä on ihan tavallinen jätekatos, mihin kerätään sitten biojätteetkin ulos astioihin. Sitä multaa sitten saa ottaa. Kaikki eivät kyllä osaa biojätteitään kierrättää, sillä välillä näkyy vääriä asioita biojätteissä. On muuten sekäjäteroskiksen tyhjentäminen vähentynyt, kun reilu vuosi sitten alettiin kerätä myös muoveja! Se tosin vaati minula erillinen astian muovijätteille, kun ei tuonne keittiön kaappiin millään mahdu kaikkea kierrätettävää ja muoviroskaa tulee kauheasti.

    Kyllä matkustaminen kieltämättä kiehtoisi, mutta ensin haluan päästä kesälomalla Lappiin! Junat eivät vielä kulje.

    Onnea vielä uuteen kotiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sinne lajitteluhuoneeseen ainakin sen verran matkaa, että ei tulisi mieleenkään lähteä kävelyttämään isoa pahvilaatikkoa sinne. Eli kyllä sinne mennäkseen auton tarvitsee – ellei sitten halua pilkkoa pahvilaatikoita iltojensa iloksi. :-/

      Meillä oli Espoossa varmaankin samanlainen jätekatos kuin teillä, ja vaikka jäteastiat välillä tulvivatkin yli äyräidensä, jätekatos oli omalla tavallaan näppärä, kun isot pahvit, metallit ja lasitkin sai viedä sinne. Tosin katos houkutteli rottia, ja kerrankin jokin eläin – ilmeisesti rotta – oli päässyt jäteastiaan, kun kannen alta kuului niin kovaa mekkalaa. En uskaltanut avata kantta!

      Mun täytyy tunnustaa, että minäkin olen ollut aika laiska kierrättäjä, mutta nyt kierrätystä on ollut pakko opetella. Tosin olihan mulla jo kokemusta Medellinistäkin, kun sielläkin piti viimeisinä aikoina lajitella jätteet, tosin hieman eri systeemillä kuin täällä Suomessa.

      Muovijätettä tulee muuten ihan valtavasti! Sen jälkeen kun itsekin rupesin erottelemaan muovit, sekajätettä on tullut todella vähän. Tuntuu että suurin osa jätteistä on joko muovia tai biojätettä.

      Mulla on myös pienoinen ongelma jätteiden lajittelutilan kanssa. Keittiössä on tilaa muoville, biolle, sekajätteelle ja kartongille, mutta metalli- ja lasijätteen säilytyspaikka on vielä vähän hakusessa. Paperit ovat omassa lootassaan eteisessä, ja tyhjät pullot roikkuvat siivouskaapissa. Eli aika monimutkaista tämä jätteiden kanssa pelaaminen on.

      Lappiin olisi kyllä ihana päästä, mutta ukkeli tuskin innostuisi Lappi-matkailusta. Lappi ei ole oikein hänen mieleisensä matkakohde. :-(

      Kiitos, Helena! <3

      Poista
  6. Todella mahtava systeemi tuo Rööri, vaikka siinä onkin ärsyttäviä juttuja. Täältä käsin voi vain haaveilla tuollaisesta, ja käyn jatkuvaa kirjeenvaihtoa kaupungin kanssa koska olen niin turhautunut meidän jätteiden ketäilystä. Kun asuin täällä edellisen kerran, eksän kanssa, korkeassa tornitalossa, niin siellä oli joka kerroksessa luukku roskapusseille mikä oli kätevää. Mutta miksiköhän tosuaankin Röörin systeemissä pitää tekisteröidä jokainen roskanheittotapahtuma,ei ihme että sinua arvelutti. Ehkä he tarvitsevat tietoja statistiikkaa varten. Laivojen lähtöjä ja saapumisia on takuulla kiva tarkkailla, itsekin varmaan hurahtausin sellaiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikessa on tosiaan puolensa ja puolensa, ja kuten Vivi tuolla aiemmassa kommentissa sanoi, niin onhan se kumminkin hieno juttu, että jätteiden lajittelu on mahdollistettu näin hyvin omassa pihapiirissä.

      Minäkin olen päässyt/joutunut tutustumaan varsin monenlaisiin jäteratkaisuihin maailmalla liikkuessani, mutta edelleen minusta kaikkein karmein systeemi on se, että kaikki jätteet laitetaan samaan pussiin, ja jätteiden lajittelu hoidetaan sitten jälkikäteen. Siis niin, että lajittelijat avaavat kaikki pussit ja lajittelevat jätteet eri kasoihin. Tätä näkyä olen joutunut todistamaan Intiassa ja Kolumbiassa. Harmillista, että siellä teillä on ongelmia jätteiden keräilyn kanssa. :-(

      En tiedä, rekisteröidäänkö Röörissä oikesti jokainen järjestelmään heitetty pussi/muu jäte, vai onko se vain minun epäluuloisuuttani. Jokaisen luukun joutuu kumminkin avaamaan sillä lätkällä erikseen, joten en ihmettele, vaikka jätteet rekisteröitäisiinkin.

      Ja on pakko myöntää, että en ole ihan niin kiivaasti kyttäämässä ja kuvaamassa jokaisen laivan liikahdusta kuin ensimmäisinä päivinä. ;-D Eli kai laivojen läheisyydessä asumiseenkin jollakin lailla turtuu.

      Poista
    2. Täällä kyllä lajitellaan, erikseen roskat(mutta ei bio omasaa kaupungissa, harmikseni) eli kartongeille,purkeille,lasille,maitopurkeille,lehdille ja normiroskille on omat säiliöt, mutta mua häiritsee eniten se meidän iso perusroskalaatikko,joka on iso ja ruma, eikä katoksen alla. Esim. meidän talossa on alhaalla huone ,joka on tarkoitettu roskasäiliöille,mutta se ei ole käytössä Kaupungilta tulee aina vastaus että systeemiä uusitaan nyt siinä ja siinä kaupunginosassa, mutta kestää kai ikuisuuden ennenkuin se tulee omaan kaupunginosaan. Tein nyt viikko sitten vähän isomman valituksen, jossa pyysin että kaupunki vaatii käyttämään valmiita roskahuoneita, jotka eivät käytössä. Tässä omalla kadullani kaikki talot rakennettu 70-luvun alussa,uusissa taloissa tietebkin paremmat järjestelyt

      Poista
    3. Voi rähmä. Tuommoinen on niin raivostuttavaa, kun lupaillaan jotain, mutta ei sitten kumminkaan toteuteta. Ja onpas kummallista, että roskahuone on, mutta sitä ei kumminkaan käytetä. :-(

      Ja on ihan totta, että vanhemmissa taloissa on roska-asiat (kuten monet muutkin jutut) järjestetty ihan eri lailla kuin uudemmissa taloissa. Meidänkin edellinen talo oli vanhempi, 80-luvulla rakennettu, ja monet ratkaisut olivat nykykäyttäjän kannalta vähän vanhettuneita. Ja hissi oli ihan karmea, jo väritykseltäänkin. :-D

      Poista
  7. En tahdo yllyttää, mutta järkkäreitäkin on eri kokoisia :) Itselläni on semmoinen pieni Olympuksen järkkäri, mikä kulkee näppärästi mukana. Toki objektiivit vievät vähän tilaa, mutta eivät läheskään niin paljoa kuin perinteisen kokoisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, ai pahus sentään, enpä ole tiennytkään. Tuommoinen pienempi järkkäri kuulostaa tosi hyvältä, varsinkin kun mulla on hyviä kokemuksia Olympuksestakin. Kiitos vinkistä, Pikku Silppu! Rupeankin heti kuukkeloimaan. Mukavaa illan jatkoa! <3

      Poista
  8. Onpa tosi hieno röörisysteemi! Kaveri vie kesämökiltä roskat työpaikan roskiin niin ei maksa kesämökin roskistyhjennys niin paljon. Ehkä rööri rekisteeraa avaamiskerrat sen takia ettei sun kaveri tuo omia roskia sun rööriin :))
    En ymmärrä itsekkään mutta rakastan risteilyitä yli kaiken. Katselisin noita laivoja kuola valuen :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas sulla ovela kaveri. :-)

      No perhana, sepä ottaisikin pattiin, jos kaveri toisi omat jätteensä rööriin mun laskuun. :-D

      Kyllä mulla melkein kuola valui aluksi, kun kattelin laivoja. ;-D Nyt ei tartti kuolata enää ihan niin paljon, kun olen jo vähän tottunut laivoihin.

      Poista
  9. No ensiksi kiva nimi tuo Rööri ! Kiva, kun blogin kautta pysyn vähän perillä asioista, en ollut noista putkista mitään kuullutkaan. Suomi on kylla edistyksellinen monissa asioissa, ainakin täältä katsoen. Jotenkin olisin varmaan säikky tuon suhteen, pelkäisin että sinne menee kännykkä tai kello tai lompakko. Meillä roskat viedään talon edestä, tavalliset roskat kerran viikossa ja kierrätysjutut joka toinen viikko. Yritän ajatella positiivisesti, että kierrätystavarat menevät todella kierrätykseen, mutta täällä en olisi asiasta niin varma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tiennyt tuommoisista jäteputkista mitään, ennen kuin oltiin muuttamassa Jätkäsaareen. Näin tuon Rööri-systeemin pihalla, kun kävimme tutustumassa taloon ensimmäisen kerran, ja paniikki meinasi iskeä jo pelkästä ajatuksestakin, että pitää ruveta käyttämään tuommoista systeemiä.

      Mä pelkään joka kerta, että mun avainnippu (se Rööri-lätkä on samassa nipussa muiden avainten kanssa) menee roskapussin mukana putkeen. Olen melkeinpä varma, että vielä jonakin päivänä tulee niin käymään. Avaimet ovat nimittäin mulla aina siinä samassa kädessä, jossa roskapussikin on (eli oikeassa kädessä), sillä vasen pitää luukkua auki. Pitäisi keksiä jokin toinen systeemi – esimerkiksi ripustaa Rööri-lätkä kaulaan. :-)

      Tuommoinen systeemi, että roskat kerätään talon edestä, on aika kiva ja helppo. Vaikka kyllä siinäkin on varmasti omat huonot puolensa, kuten kaikessa muussakin.

      Poista
  10. Mun mielestä toi Rööri on jotenkin hurjan kiehtova juttu (vaikka aika tyhmää onkin, ettei samassa yhteydessä ole metallin- eikä lasinkeräystä) :D Muistan, että pienenä mun molempien isoäitien luona oli vastaava roskakuilu, ei tietenkään noin kehittynyt (eikä isoveli silloin kyllä valvonut mitään). Halusin AINA viedä roskat, vaikka se olikin vähän pelottavaa avata se luukku ja kurkata sinne mustaan aukkoon...

    Isot alukset on kyllä hienoja. Ja edelleen kadehdin sua noista merinäköaloista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta taas Rööri on enemmänkin pelottava ja ärsyttävä, mutta yritän nyt omaksua sinun näkökulmasi ja ruveta ajattelemaan Rööriä kiehtovana. :-)

      Mulle tuli kertomuksestasi mieleen lapsuudesta meidän naapurin Lempi-tädin kaivo. Kaivon päälle kun oli rakennettu sellainen mökkimäinen rakennelma, ja kun avasi sen luukun, näki kaivon. Meitä lapsia peloteltiin menemästä luukulle sillä, että meille sanottiin, että jos kaivon kannen avaa, Lempi-tädin talo romahtaa. No eipä käyty hirveän useasti luukkua availemassa, kun olisihan se ollut kurjaa, jos Lempiltä olisi mennyt katto pään päältä. :-D

      Isot alukset ovat hienoja, mutta toisaalta pienissä purjeveneissäkin on oma viehätyksensä. Varmasti ahdistelen teitä purjeveneiden kuvillakin jossain vaiheessa. ;-D

      Poista
  11. :-D RÖÖRI <3 ihana (hihitystä)

    Ite oon pikkutarkkuuteen taipuva lajittelija... työkavereiden naurunalaiseksi joutuva roskis kaivelija. Inhottaa vaikka mahdollistetaan lajittelu, ihmiset ajattelemattomuuttaan vai viskovat roskat mihin sattuu. Siksipä siirtelen roskia tömsteristä toiseen :-/ manaillen itsekseni. Mutta jos jäteasemille olisi kaatopaikka tavaran vienti ilmaista luultavammin ihmiset myös veisi jätteensä mieluusti sinne eikä metsiin tai muualle ei toivottuun kohteeseen. Siis nyt hyppäsin jo sohviin ja muihin kodin isoinpiin jätöksiin.
    Mutta palataas Rööriin (mainio nimi!) En oo tiennytkään että Suomessa olisi tuommoisia hienouksia. Kuinkahan tarkkoina ihmiset ovat mitä tulee työnnettyä mistäkin luukusta. Olis kiva olla kärpäsenä katossa katselemassa. Varmaan yksi noiden hienous onkin että ei ole kärpäsiä tms epäsiisteyttä. Ja juu todella harmillista että ei oo sitä metallin ja lasinkeräystä samassa :-/
    Oliskohan ne pahviluukut siksi niin pienii ettet kurkatessas putois putkistoon seikkailemaan (mietintää..) niin kohta lähtee ajatuksen juoksu jo rikosten kätkemis juttuihin... parempi siis lopetella :-o

    Toivottavasti satamassa seilaa mielenkiintoisia sekä uusiakin aluksia katsottavaksi.

    Kesäterkut!

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin, että rööri on kyllä niin suomalainen sana kuin voi vain olla. Voipi olla vähän vaikea lausua ulkomaalaisille. ;-)

      Minä taas hihittelen sinun roskien lajittelullesi. Jos olisin työkaverisi, sulla olisi mennyt mun kanssa varmasti hermo monta kertaa, kun olen ollut sellainen hunsvotti lajittelun suhteen. :-DD Mutta hyvähän se on, että joku pitää jöötä. :-)

      Se on ihan totta, että jätteistä eroon pääseminen pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja halvaksi. Paikkakunnilla on muuten suuria eroja siinä, minkä verran mikäkin jäte maksaa. Tulin huomaamaan sen vanhempieni muuton yhteydessä (jotkin jätteet kannatti ennemmin viedä Savonlinnaan kuin Kiteelle).

      Enpä usko, että ihmiset ovat hirveän tarkkoja, mitä mikäkin luukusta menee. Tai luulen, että jotkut ovat hyvin tarkkoja, ja sitten taas jotkut eivät välitä paskaakaan, vaan tunkevat kaikki sekäjätteeseen. Niinhän se on vähän joka asiassa, että meitä on moneen junaan.

      Itse asiassa tuolla jätehuoneessa on epäsiisteyttä enemmän kuin itse toivoisin, sillä välillä on jonkun biopussista vuotanut puolukkamehut seinälle, ja ne luukkujen suut ovat varsinkin usein aika yököttävän näköisiä. Olenkin miettinyt, että pitäisi hommata erilliset hanskat ihan vain jätteiden viemisttä varten, ettei tarttisi koskea mihinkään paljain sormin.

      Hih, sinulta tulikin ihan uusia ulottuvuuksia rööriasiaan. Vielä en ollut ehtinyt ajatella putkia rikosten kätkemisten kannalta, mutta näppärästihän tuonne saisi jemmattua yhtä sun toista.

      Kesäterkkuja takaisin! Onneksi on muuten vihdoinkin kesä! Paitsi että tänään oli täällä pilvistä ja aika viileä, mutta eipä se oikeastaan ole haitannut.

      Poista
  12. Röörin idea (ja nimi!) on sinänsä erinomainen, mutta toteutus nähtävästi hieman ontuu. Suunnitteluvaiheesta on tainnut unohtua kokonaan käyttömukavuus ja -järkevyys. Ei ole tosiaan mitään järkeä, jos perusroskia pitäisi roudailla ympäri kyliä (ellei saa niitä paloiteltua) eikä kaikilla ole edea autoa. Jos halutaan, että ihmiset kierrättää, niin se pitää tehdä mahdollisimman käteväksi, koska suurin osa ei muuten viitsi.

    Minullekin tuli tästä rööristä mieleeni ne sinun jutut Medellinin roskista. Suomessa ei tosin tarvitse sitten levitellä niitä kadulle ja lajitella :D Ja täällä myös foliohattu: miksi pitää roskaluukutkin avata lätkällä (miksei ole vain jokin nappula, jota painetaan), jos kerran itse roskahuone on lukossa. Isoveli tosiaan haluaa kytätä.

    Merta en kyllästyisi koskaan katselemaan ja laivojen menemiset ja tulemiset ovat kiehtovaa seurattavaa. Laivoilla tuli erityisesti nuorempana rampattua melko lailla, enää ei oikein jaksa innostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla monen muunkin uudistuksen kanssa niin, että keksintö vie miestä eikä toisin päin, eli asioita ei ajatella ihan loppuun. Rööristä on kuitenkin tehty käyttäjäkyselyitä, ja ihmisiltä on tullut paljon hyviä parannusehdotuksia, kuten se, että luukkujen vieressä tulisi olla koukut, joihin pussin voisi ripustaa, ja että luukut pysyisivät itsekseen auki (nyt niitä pitää pitää koko ajan toisella kädellä auki, tai muuten ne pamahtavat kiinni). Toivottavasti ihmisten parannusehdotukset otetaan huomioon! Lajitteluhuoneitakin on tulossa ilmeisesti enemmän sitä mukaa, kun Jätkäsaarta rakennetaan enemmän.

      Sinä muotoilitkin asian hyvin: miksi ihmeessä tosiaan jokainen luukku pitää avata vielä erikseen lätkällä, kun jätehuone on kumminkin lukossa? Eihän tähän ole muuta kuin yksi selitys, ja se on se isoveikka, joka kyttää. :-D

      En minäkään jaksaisi enää oikein mitään risteilyjä , ja kaksi yötä laivalla kuulostaa jo suorastaan painajaiselta.:-D Mutta lyhyemmät laivamatkat hyvän ruoan kera kyllä houkuttelisivat. Laivoja minäkin jaksaisin katsella rajattomasti.

      Poista
  13. Nyt on aihe, joka nostaa verenpaineeni tappiin - ainakin täällä meidän talon jätekatoksessa olen usein kiristellyt hampaitani.

    Pahimpia löytöjä: Pölynimuri paperinkeräyslootassa, iso parisängyn joustinpatja kyljellään katoksen seinää vasten, biojätteet pakattu tavalliseen kaupan muovikassiin. On myös löytynyt huonekaluja, jotka pois muuttajat ovat sinne yön pimeydessä salaa hiissanneet. Aaarghh!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, onpa todellakin pöyristyttävää toimintaa! Ihmiset osaavat olla joskus kyllä tosi törkeitä. Kunhan vain saadaan jätteet omista käsistä pois, niin sama se, mitä niille sen jälkeen tapahtuu. Kyllä ne joku siitä varmasti joskus korjaa! Teille pitäisi varmaan asentaa jätekatokseen valvontakamera, jotta saataisiin törkimykset kiinni. Medellinissä oli valvontakameroita joka paikassa, jätehuoneesta hisseihin ja talon käytäviin. Vähän ahdisti, mutta kyllä niihinkin tottui (kun pakko oli).

      Kaikesta huolimatta kesäistä viikonloppua, Mummeli! <3

      Poista
  14. Aika pelottavat röörit - ja myös niin todelliset uhkakuvat!
    Koitan välttää kaikkea "ylimääräistä" tiedonjakoa, esim. puhelimessani ei ole sijainninmääritys päällä, niin tieto ei myöskään jää välittämiini kuviin. Enkä silti pidä itseäni vainoharhaisena - ainakaan kovin paljoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä yritän kanssa välttää ylimääräistä tiedonjakoa, vaikka olen kyllä tullut viime aikoina vähän lepsummaksi asian suhteen. Joskus ihan hirvittää, miten tarkkoja tietoja ihmiset elämästään jakavat. Ja hei, pieni vainoharhaisuus on vain hyvästä!

      Poista
  15. Minusta rööri kuulostaa sinänsä ihan loistavalta. Rivitaloasujana olen tottunut siihen, että läheskään kaikkea ei saa taloyhtiön roskikseen. Meille tuli juuri uutena muovikeräys, mutta metalli ja lasi pitää viedä kauppakeskuksen keräyspisteisiin. Pahvitkaan ei meillä yleensä mahdu kartonkiroskikseen ja isot pahvilaatikot joudun poikkeuksetta viemään Sortti-asemalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan Röörissä tosiaan paljon hyvääkin! Mutta aina pitää löytyä jotain kritisoitavaa. ;-D

      Minä taisin tottua sitten meidän kerrostalossa liian helppoon elämään. Siellä kun oli kaikki samassa jätekatoksessa, ja lootaan mahtuivat isotkin pahvilaatiko, kun niitä litisti ja taitteli.

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3