Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


torstai 30. elokuuta 2018

Vaarallisissa maisemissa

Olen näköjään aivan hurahtanut patikointiin, ja huomasin jo haaveilevani patikointireissusta Keski-Eurooppaan. Koska en ole sitä haavetta (kai) ihan lähiaikoina toteuttamassa, päätin toteuttaa toisen haaveeni ja käydä patikoimassa Kolilla. Minua on houkutellut Kolilla jo pitkään seitsemän kilometrin mittainen Mäkrän polku, mutta koska reittiä sanotaan vaativaksi, en ole uskaltanut käydä patikoimassa sitä aiemmin. Lapin patikkareissujen jälkeen olen kuitenkin saanut aimo annoksen lisää rohkeutta ja uskoa jaksamiseeni, enkä osaa pelätä enää minkäänlaisia patikkareittejä.

Äiti lähti mukaan mutta odotteli Kolin luontokeskuksessa ja Ukko-Kolin näköalapaikalla sen ajan, kun minä kävin kiertämässä Mäkrän polun.

Ensiksi kävimme kuitenkin syömässä Kolinportin Nesteellä pientä välipalaa.

Ei jatkoon.
Ensimmäinen ihmetyksen aihe oli Kolin parkkipaikka, joka ei ollutkaan Kolin huipulla vaan alempana mäessä. Parkkipaikalta piti ottaa automaattihissi ylös Kolille.



Kolin luontokeskuksesta olisi saanut varmaankin karttoja Kolin patikkareiteistä, mutta en malttanut käydä hakemassa sellaista, vaan säntäsin polulle kuin hirvi. Reitti olisi varmasti hyvin merkitty, ja jos tulisi tenkkapoo, katsoisin reittiä matkalla netistä!

Mäkrävaara 3. No sinnehän mie oon just menossa.
Mäkrän polku on merkitty vihreällä. (Kuva: Pohjois-Karjalan vaellusreittiopas.)

Ensimmäiseksi piti kuitenkin poiketa polulta sen verran, että kävin vilkaisemassa maisemia Ukko-Kolin ja Akka-Kolin huipuilta. Oli todella kaunis ja tyyni loppukesän/alkusyksyn päivä, ja moni muukin oli keksinyt lähteä Kolille. Yksin ei siis tarvinnut todellakaan näillä kallioilla kiipeillä.


Voivatko maisemat enää tämän suomalaisemmiksi tulla!
 
Mäkrän polun varrella on monta kivaa aukeamaa, ahoa. Niistä ensimmäinen on Mäkränaho.

Jokaisen patikoijan toiveuni: hirveä lauma ihmisiä.


Sitten alkoi nousu Mäkrävaaralle. Reitti on luokiteltu haastavaksi korkeuserojen takia, mutta jos on kiivennyt Saanalle, Mäkrävaaralle nousu sujuu leikiten. Hien saa kyllä hyvin Mäkrävaarallakin irtoamaan, jos etenee kohtalaisen reipasta tahtia.



Maisemat Mäkrävaaran laelta kuitenkin palkitsevat vaivan.





Täällä Eero Järnefeltkin on maalannut kuuluisan taulunsa Maisema Kolilta, ja kyllähän nämä maisemat inspiroivat vaikka minkälaiseen taideteokseen.

Mäkrävaaralta opasteet loppuivat kokonaan, joten oli aika kaivaa kännykkä esiin. Kävi kuitenkin niin hassusti, että netti ei toiminut jostain syystä ollenkaan. Olisi ehkä sittenkin kannattanut hakea se kartta!



Minulla ei ollut aavistustakaan, olinko oikealla polulla, mutta ei auttanut muu kuin jatkaa eteenpäin. Muistelin, että polun olisi pitänyt kääntyä takaisin kohti Kolia, mutta polku jatkoi aina vain suoraan, ja epätoivo meinasi iskeä. Onneksi - ikuisuudelta tuntuneen ajan kuluttua - polku erkani kahdeksi, ja toinen poluista kääntyi oikealta tuntuneeseen suuntaan.

Tapasin risteyksessä epätietoisen pariskunnan, joka kyseli minulta, olinko varma siitä, minne olin menossa. Juu en. Pariskunnalla oli kartta, mutta silti hekään eivät olleet varmoja suunnasta. Päivittelimme yhdessä opasteiden puuttumista, mutta päättelimme lopulta, että oikealle kääntyvä polku vei takaisin Kolille.

Ikolanahon vuokratupa ja tulistelupaikka.


Kolin maisemat ovat hulppeat jokaisen huipun laelta, mutta itseäni miellytti jostain syystä eniten Paha-Koli.


Kaltevat silokalliot olivat huikea näky, puhumattakaan Paha-Kolin maisemista.

Ei siis tarvitse lähteä Lappiin asti, jos haluaa ihailla kotimaan huikeita maisemia!

Minä taidan nyt ruveta katselemaan, millaisia patikkareittejä Keski-Euroopasta löytyisi...

19 kommenttia:

  1. Kyllä. Niin suomalaista. Taustalle voisit laittaa Finlandian soimaan :-)
    Ja sitten seuraavaksi Alpeille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, totta. :-)

      Alpit olisi kyllä hieno kokemus, mutta ne kuulostavat ehkä kuitenkin hieman liian pelottavilta. Tai tietysti Alpeillakin on monenlaista polkua - eihän sitä tarvitsisi lähteä mihinkään lumihuippuisille vuorille kiipeilemään.

      Poista
    2. Alpeillakin voi liikkua niillä alarinteillä ja silti maisemat ovat henkeä salpaavia. Siellä alppiniityillä on kiva käyskennellä lehmien ja kilien kalisutellessa kellojaan. Tulee sellainen Pikkuinen Heidi olo ;-). Suosittelen todella!!

      Poista
    3. Kuulostaa ihanalta. Pikku-Heidin muistan vain hyvin hatarasti, mutta kellojen kilinä on jäänyt minullekin mieleen. :-)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kaiken lisäksi sattui vielä kiva ilmakin!

      Poista
  3. On tullut monesti kyllä Suomessa törmättyä harmillisen huonoihin polkuopasteisiin. Toisaalta, jos ihmiset alkaisivat luottaa että jollain tasolla merkityllä polulla pärjää pidemmälläkin reissulla pelkkien opasteiden varassa, lähtisi useampi ehkä matkaan ilman minkäänlaisia navigointivälineitä. En vaan ymmärrä, miksi täälläkin on hotellin pihasta lähtevä luontopolku, jolla opasteita saa välillä hakea yrityksen ja erehdyksen kautta. Ehkä se on, kun paikalliset osaavat polut ulkomuistista.

    Harmitti kun jouduin jättämään välistä mm. Schwarzwaldin muutama vuosi sitten, Itä- ja Kaakkoiseuroopastakin saattaisi löytyä mielenkiintoisia patikointikohteita.

    Hienoja kuvia hienosta paikasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei luulisi tosiaan olevan iso investointi ja vaiva laittaa paremmat opasteet polkujen varteen, mutta vaikeaa se tuntuu joskus olevan. Lapissa kiertämilläni reiteillä oli sentään minusta aika hyvät opasteet, tai en ainakaan muista, että olisi tarvinnut stressata missään koko ajan sitä, olenko oikealla polulla.

      Ooh, Schwarzwaldissa olisikin varmaan hienoa patikoida! Ja myös Itä- ja Kaakkois-Eurooppa kuulostavat mielenkiintoisilta.

      Mikäs noin kauniissa maisemissa on kuvia ottaessa. :-)

      Poista
  4. Vau mitä maisemia, tekisi kyllä mieli nähdä nuo. Minäkin olen haaveillut patikoinnista, täällä Israelissa on 1100 km maata halkova reitti, joka on National Geographicin mukaan yksi maailman 20 parhaasta reitistä, mutta tuskin jaksaisin sellaista kulkea. Yksi tuttavapariskunta on , ja kehuivat paljonkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1100 kilsaa tuntuu aika hurjalta matkalta (ainakin huonolla polvella :-D), mutta on varmasti mahtava kokemus. Minä tykkäisin lähinnä sellaisista päiväpatikoinneista, että pääsisi yöksi kunnon sänkyyn. ;-)

      Poista
  5. Kolilla on kaunista! Testattu kesällä ja talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että Koli olisi hieno paikka talvellakin! Pitääkin laittaa muistiin. Tosin mulla on tapana muumioitua talvella neljän seinän sisälle, koska en pidä lumesta, kylmästä enkä talviajosta. :-)

      Poista
  6. Koli oli myös eri kaunis talvella tykkilumipuineen. Ja minun haaveeni patikoinnista Euroopassa olisi sen pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostelaan. 800 kilometriä taittuisi sinulta varmaan hyvin sukkelaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta on vielä sellainen kunnon tykkyluminäkymä kokematta. Sellainen pitäisi vielä tämän elämän aikana kokea. Santiaco de Compostelan vaellus olisi varmasti upea, mutta minulle aivan liian pitkä. Rupeaisi varmaan käymään jo työstä. ;-)

      Poista
  7. Komeita maisemia ja patikointi on ihan parasta! Jos aikoo muualla patikoida, niin kannattaa se kartta/gps kyllä hankkia, sillä kaikkialla ei niitä opasteita ole välttis lainkaan, vaan pitää tietää minne menee. Vuoristoon on todella helppo eksyä ja päätyä omituisille ja vaarallisille reiteille. Itse olin juuri kolme viikkoa patikoimassa Pohjois-Englannissa (Lake Distrctin vuoristoalueella) ja ilman karttaa se on ihan mahdoton tehtävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla siis gps, ei mitään paperikarttoja.

      Poista
    2. Patikointi on todella mukavaa! Mietin, että pitäisiköhän pidentää patikointikautta sillä tavalla, että rupeaisin lumikenkäilemään. Ei kai lumikenkäily nyt niin vaikeaa voi olla. Mutta sitten olisi kyllä sitä lunta ja kylmä. :-D

      Mutta reittien seuraaminen luonnossa kartan/gps:n avulla on minulle kyllä jostain syystä hirveän vaikean tuntuista. Olen kokeillut muutaman kerran mobiilisuunnistamista ja sen seurauksena joutunut hieman opettelemaan suunnistuskarttojen lukemista, ja siinä tuntuu olevan kyllä melkoinen oppiminen! Patikointireissuilla olen sentään yleensä varautunut edes jonkinlaisella kännykkäkartalla, ja nyt sen harvan kerran kun rohkenin maastoon ilman minkäänlaista karttaa, jouduin heti pulaan.

      Poista
  8. Ihanat maisemat! Olen ollut Kolilla vain talvella mutta siellä pitäisi käydä kesälläkin. Tervetuloa Turkkiin patikoimaan ja nyt on halpaa kun liira killuu pohjamudissa ;) Lyykian patikkareitti E-Turkin taurusvuoristossa on mahtava ja sen voi jakaa osiin vinkvink. Olen ollut koko kesän niin lomatunnelmissa etten muista milloin viimeeksi olen samanlaisen kesän viettänyt, varmaan ala-asteella eli 30 vuotta sitten. Nyt on aika ryhdistäytyä ja palata blogeihin arjen jyrätessä taas päälle ja voi että arki tuntuukin aika kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä olisi tullut mieleen ajatella Turkkia patikointimaana, mutta erittäin kiinnostava idea! Laitetaan muistiin. :-)

      Ihanaa, että olet tänä kesänä päässyt irtautumaan arjesta oikein kunnolla! Jaksaa varmaan arkeakin taas paljon paremmin, kun akut on kunnolla ladattu. Mukavaa syksyn jatkoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3