Munakasta ei valmisteta munia rikkomatta.


tiistai 29. toukokuuta 2018

Liika on aina liikaa

Virheiden tekeminen on siitä mukavaa, että voi toimia varoittavana esimerkkinä muille. Joskus virheistään voi ottaa ihan itsekin opikseen!

Kerroinkin jo aiemmin, että aloitin tammikuussa täällä Boliviassa vähän tavoitteellisemman treenaamisen salilla. Treenit sujuivat loistavasti, ja kehitystäkin tuli, mutta treenien jälkeinen olotila oli useimmiten kaamea. Muutama tunti treenin jälkeen iski aivan hirveä väsymys, jota jatkui koko loppupäivän. Väsymys on oikeastaan vähän lattea sana kuvaamaan olotilaani, sillä oloni oli niin kokonaisvaltaisesti vetämätön, että ruoanlaittokin tuntui aivan mahdottomalta ponnistukselta. Päänuppikaan ei oikein toiminut, vaan aivot tuntuivat jotenkin sumuisilta. Ajatus ei kulkenut, mieli oli synkkä ja elämä tuntui kaikin puolin lohduttomalta. Muistan yhdenkin päivän, kun läksimme illalla ukkelin kanssa mekko-ostoksille niitä maaliskuisia häitä varten. Meillä oli silloin auto vuokrattuna, ja minua pelotti lähteä auton rattiin, kun päässä oli jotenkin niin holtiton olo. Ihmettelin oloani, mutta en kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Ajattelin kai, että uupumus kuului jollakin tavalla asiaan, kun olin alkanut treenata uudella tavalla.Kun tulimme nyt toukokuussa takaisin Boliviaan ja menin ensimmäisen kerran salille, olin treenin jälkeen niin voimaton ja flegmaattinen, että tajusin jotakin olevan vialla ja pahasti. Tuskin jaksoin edes liikuttaa itseäni mihinkään, ja makasin vain sängyssä, ilmastoidussa huoneessa, videoita katsellen. Mieli oli niin synkkä, etten nähnyt missään mitään järkeä, ja tunteet kulkivat omia polkujaan, ilman minkäänlaista kontrollia.  Kun äiti ei ollut vastannut kahteen viestiini, päätin lopulta soittaa äidille, ja kun hän vastasi puhelimeen, sain aivan hillitsemättömän itkukohtauksen. Uupumusta jatkui kokonaisen vuorokauden ajan, sillä olo normalisoitui vasta seuraavana iltapäivänä.

Oli pakko ruveta miettimään mahdollisia syitä uupumukselle, koska eihän tuollainen ollut enää mitään normaalia treeniväsymystä. Koska uupumus iski ainoastaan salitreenin jälkeen (ei koskaan aerobisen liikunnan jälkeen), mieleeni tuli ensimmäiseksi, että treenini olivat liian rankat ja että minun pitäisi keventää niitä jotenkin. Tämä teoria ei kuitenkaan tuntunut oikealta siitä syystä, että olin treenannut samalla tavalla Suomessakin, enkä ollut koskaan kokenut siellä vastaavaa uupumusta. Tätä tapahtui vain ja ainoastaan Boliviassa.

Sitten rupesin miettimään olosuhteita. Suomessa käymilläni saleilla oli ollut yleensä aika viileää, mutta täkäläisellä salilla on ilmastoinnista huolimatta varsin lämmin. Olen ollut aina kova hikoilemaan, mutta täällä hikoilen entistäkin enemmän. Ehkä olikin kyse nestehukasta, ja minun pitäisi juoda enemmän? Tämäkin teoria kuitenkin ontui siitä syystä, että virtsani oli väriltään hyvin vaaleaa, miltei väritöntä. Se ei näyttänyt ollenkaan sellaisen ihmisen virtsalta, joka oli juonut liian vähän.

Hikinauha päässä näyttää ihan naurettavalta (Jane Fonda täällä, hei), mutta ilman sitä en pärjää. Muuten muut joutuisivat kaivamaan soutuveneet esille.

Kokeilin kuitenkin ennen seuraavaa treenikertaa sellaista, että rupesin juomaan vettä jo hyvissä ajoin ennen treeniä. Siitä ei ollut kuitenkaan mitään apua, ja sama uupumus iski jälleen pari tuntia treenin jälkeen.

Sitten mieleeni tuli natriumtasapaino. Hikoilin salilla runsaasti, ja menetin hien mukana varmasti aika paljon natriumia. Samanaikaisesti vetelin salilla treenin aikana huiviin melkoisen määrän vettä, niin että joskus kaksi puolen litran pullollista ei riittänyt. Jospa elimistööni tulikin liikaa vettä, ja tuntemukseni johtuivatkin veren liian alhaisesta natriumpitoisuudesta?

Olin tietysti ajatellut, että koska hikoilen niin paljon, minun pitää juodakin paljon. Nyt kun jälkeenpäin ajattelen asiaa, niin en ollut koskaan ollut niin janoinen, että minun olisi oikeasti tarvinnut juoda treenin aikana sellaista määrää, jonka join. Veden juomisesta oli tainnut tulla vain tapa, sillä juominen tarjosi jotain tekemistä sarjataukojen ajaksikin. (Olen ollut aina hirveän huono pitämään salilla mitään taukoja, ja minun on pitänyt opetella taito alusta pitäen - kun ensin vihdoin tajusin, että miksi niitä taukoja oikein pidetään.)

Seuraava suunnitelma olikin sitten sellainen, että vähentäisin veden juomista salilla ja joisin veden lisäksi myös jotakin muuta nestettä. En ole ikinä pitänyt mistään urheilujuomista, koska jo niiden keinotekoinen haju saa vatsani kääntymään ylösalaisin, ja mietinkin, voisinkin tehdä itse jonkinlaista "urheilujuomaa". Täällä Boliviassa en edes uskaltaisi ostaa mitään urheilujuomia, kun niistä ei tiedä, mitä ne pitävät sisällään.

Löysinkin sitten netistä pari helpon ja mukavan kuuloista elektrolyyttijuoman ohjetta (tämän ja tämän), joista tein oman versioni.


Omaan versiooni tulee:

n. 4 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
n. 1/8 tl hyvälaatuista suolaa
yhden appelsiinin mehu
5 dl vettä

Laita kaikki ainekset pulloon tai tiiviiseen lasipurkkiin ja hyrskyttele sekaisin. Juo aina tarpeen vaatiessa.

Juotin muuten tuota juomaa ukkelillekin, kun hän oli ripulissa, ja uskon, että juoma oli siinäkin tapauksessa enemmän kuin paikallaan.

Päätin juoda ennen treeniä sekä treenin jälkeen yhden pienen lasillisen elektrolyyttijuomaa ja treenin aikana korkeintaan yhden pullollisen eli enintään puoli litraa vettä. Olen nyt noudattanut tätä uutta juomavaliota toista viikkoa aina treenipäivinä, ja arvatkaa mitä? Sitä hirveää uupumusta ei ole enää tullut! Kyse oli siis hyponatremiasta (veren alhaisesta natriumpitoisuudesta), joka johtui liiallisesta veden juomisesta.

Soimaan itseäni, etten tajunnut asiaa aikaisemminkin, enkä viitsinyt ruveta edes pohtimaan uupumuksen mahdollisia syitä, ennen kuin oli ihan pakko. Minä vain kuvittelin uupumuksen johtuvan siitä, etten ollut juonut tarpeeksi, joten join vielä vähän lisää. Se pahensi asiaa entisestään, koska minun olisi pitänyt toimia tismalleen päinvastoin ja vähentää juomistani. Onneksi kuitenkin tajusin asian ajoissa, sillä vesimyrkytykseenhän voi pahimmassa tapauksessa kuollakin. Tuntuu hurjalta ajatella, että niinkin yksinkertainen ja elintärkeä asia kuin vesi voi saada liiallisesti nautittuna ihmisen aivan sekaisin.

Juokaa vettä, mutta juokaa sitä(kin) kunnioituksella.

Kun suola-asiat ovat kunnossa, jaksaa lähteä vielä illalla rimpsallekin - ja ottaa vaikka vessaselfieitä.😀

Loppukevennyksenä vielä yksi aivan hillittömän hauska video erilaisista tyypeistä kuntosalilla. Repesin niin monta kertaa tätä katsoessani! Onneksi en sentään tunnistanut itseäni yhdestäkään tyypistä! ATHLEAN-X on muuten yksi lempparikanavistani You Tubessa ja fysioterapeutti sekä valmentaja Jeff Cavaliere aivan mielettömän ammattitaitoinen tyyppi. Miten ihmeessä tulimme ennen toimeen ilman You Tubea?!

22 kommenttia:

 1. Hyvä, että lopulta selvisi mikä on vialla. Sama ongelma usein ihmisillä on helteillä. Muistetaan juoda, mutta vain sitä vettä ja sitten on huono olo. Olet muuten tosi nätti :)
  Kivaa viikonjatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauan siinä kesti, mutta selvisihän se lopulta.

   Kiitos kaunis, ihana, vaikka olen kyllä itse ihan eri mieltä ulkonäöstäni. Peilit ja kamerat vääristävät...

   Kivaa viikkoa sinullekin sinne puutarhan keskelle! <3

   Poista
 2. Joo, kaikella on rajansa. Veden määrälläkin, vaikka se raja taitaa olla kauempana kuin monen muun juoman.
  Olipa muuten hyvä, että hoksasit kokeilla tuota elektrolyyttijuomaa!

  Ihana toi kärpäskuva. Mulla tuli sattuneesta syystä mieleen yks toinen, joka köllötteli taannoin just samassa asennossa ;-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan salaatinlehtiä syömälläkin saisi itsensä jollakin lailla huonoon jamaan, jos niitä söisi tarpeeksi. :-) Olen toki tiennyt ennenkin, että liika veden juonti ei ole hyväksi, mutta en yksinkertaisesti tajunnut juovani liikaa. Mutta niinhän siinä varmasti usein käy.

   Lattialla köllöttely ei ole kyllä yhtään mukavaa, varsinkaan kaupan lattialla! Onneksi selvisit säikähdyksellä!

   Poista
 3. Mun edesmenneella appiukolla oli kerran niin kova natriumin puute etta oli lahes tiedottomana pari paivaa, kouristeli vaan sairaalan sangyssa ja oli ihan out. Oltiin jo aika varmoja ettei siita tokene.
  Oli varotettu suolasta ja kasketty juoda paljon niin niin siina sitten kavi. Liian kuuliainen vanhus. Mutta hienoa kun sina keksit uupumuksen syyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kamala. Tuo juuri onkin vaarallista, jos käsketään juomaan paljon. Mikä on paljon, ja mikä on liikaa? Varsinkin vanhuksien voi olla vaikea tietää eroa, jos on nuorempienkin.

   Poista
 4. No huh, onneksi selvisi syy, ja voit nyt kuntoilla ilman noita oireita. Täällä heti kun alkaa olla hyvin lämmintä juon tosi suuria määriä vettä, etenkin iltaisin,mutta luulen kuitenkin että natriumtasoni on ok, tai en ole oikeastaan ihan varma. Tein äskettäin veri-virtsakokeet, eikä ollut mitään häikkää, joten oletan että jos olisi jotain puutetta niin se olisi näkynyt niissä tuloksissa.
  Hieno ötökkäkuva:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on tosiaan hyvä juodakin, sillä jos on kovasti hikoilevaa sorttia, niin vettä poistuu elimistöstä melkein huomaamatta. Minä taas karttelen veden tai minkään muun juomista iltaisin, koska joudun muutenkin käymään yöllä vessassa pari kertaa. Ärsyttää herätä vessareissujen takia kesken unien. Tosin parempihan se on tietysti herätä kuin olla heräämättä. ;-D

   Poista
  2. Joo se on se ongelma kun juo paljon iltaisin. Mutta mulle maistuu se vesi niin paljon paremmin iltaisin;D

   Poista
  3. Silloinhan sitä pitää juoda, kun maistuu. :-) Itse ainakin inhoan sellaista veden pakkojuomista, kun en pidä veden mausta muutenkaan (ellei se ole ihan jääkylmää).

   Poista
 5. Kerkisin jo huolestua ihan tosissaan, mutta onneksi syy oli kuitenkin noinkin "harmiton" ja hoksasit sen ajoissa <3.

  Mulla on käynyt vähän sama asia mielessä, kun täällä on tosiaan ollut koko toukokuun (kai..) ihan poikkeuksellisen kuuma, ja niinkuin kerroinkin, meillä on kuuma myös toimistolla (ja kotona), joten olen lisännyt entisestään vedenjuontia, joka on muutenkin melkoisen runsasta (kolmisen litraa kuluu normityöpäivänä, kun on helppo muistaa se kannu, joka on koko ajan käden ulottuvilla). Ja mulla on kanssa ollut sellaista ihme väsymystä, vaikken ole varsinaisesti tehnytkään mitään (koska en ole jaksanut, kun olen ollut väsynyt..). Niinpä olen sitten vedellyt mm. merisuolalla maustettuja ruissipsejä ja itse tekemääni varsin suolaista siemennäkkäriä veden kyytipojaksi, että pysyy jotenkin balanssissa homma.
  Tota sun juomaa aion kyllä kokeilla kans, joten kiitos vinkistä.

  PS. Näytät hyvältä niin salilla kuin vessan peilissäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli tosiaan kohtuullisen harmiton syy. Paljon harmillisempaa olisi ollut esimerkiksi se, jos vika olisi ollut treeneissä ja olisin joutunut lopettamaan liikkumisen. :-)

   Jos epäilet, että väsymys voisi johtua vedestä, niin ainahan voit kokeilla vähentää sen juomista? Voisin kuvitella, että väsymys ja oireet muutenkin olisivat hieman erityyppiset, jos vettä juo (liikaa) päivän mittaan hiljakseen kuin että jos sitä vetäisee lyhyessä ajassa paljon. Minullahan tuo liiallinen veden saanti keskittyi treenien ympärille, eli vettä tuli lyhyessä ajassa iso määrä, mikä oli varmasti aikamoinen shokki elimistölle. Väsymyskin iski ilmeisesti siitä syystä ihan yhtäkkiä ja oli niin lamaannuttavaa, etten pystynyt tekemään juuri mitään.

   Merisuolalla maustetut ruissipsit kuulostaisivat juuri nyt taivaallisen hyviltä! Saisinpa niitä nyt. :-)

   Kiitos. <3

   Poista
 6. Istanbulissa asuessa ei kitsasteltu sipsien kanssa kesähelteillä. Usein siinä pahimmissa helteissä ei mikään muu oikein maistunutkaan. Sipsit, juomiset ja hedelmät. Illalla auringonlaskun jälkeen vasta oikea ruoka. Uskon, että keho kyllä tiesi mitä tarvitsi. Suolaa, suolaa ja enemmän suolaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uskon, että keho kyllä kertoo, mitä tarvitsee, jos vain malttaa ja osaa kuunnella. Siinä olisi itselläni vielä jonnin verran opettelemista. Varmaan sitten eläkeiässä osaan jo aika hyvin. ;)

   Poista
 7. Täälä ruotsissa jankutetaan joka paikassa että ihmiset syö liikaa suolaa jopa työkaverit huomauttelee kun lisään suolaa ruokaan että aivan liikaa suolaa !! (kokeet näytti mulle että mulla liian vähä suolaa) . Pitää sanoa aina porukalle että ihmisillä VOI myös olla suolanpuutetta , ja siinä sitt ollaan ihan ihmeissään kun yhteiskunta jankuttaa ett sitä on liikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta käy minusta hyvin ilmi yksi nykyajan vitsauksista, joka hallitsee näitä terveys- ja syömisasioita: ihmiset alkavat toistaa mekaanisesti jotain kuulemaansa totuutta, joka alkaa lopulta elää ihan omaa elämäänsä. Ei tajuta sitä, että ihmiset ovat erilaisia, eikä tarkastella ihmisen elämää ja elintapoja kokonaisuutena, vaan keskitytään vain joihinkin älyttömiin pikkuseikkoihin.

   Poista
 8. Just niin, miten on voinut elää ilman Youtubea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You Tubesta löytyy ihan kaikki! Poistin kerran iskältä punkinkin, kun olin ensin katsonut You Tubesta, että miten se tapahtuu. :-)

   Poista
 9. No jopas! Onneksi selvisi, me juodaan varsinkin kesäaikaan paljon kivennäisvettä, siinä on juuri niitä tärkeitä suoloja, jotka helteellä poistuvat helposti. Vesi ei riitä eikä maistukaan jatkuvasti joten pakko saada aina jotain muuta. Yksi parhaimpia hellejuomia on Turkissa ayran eli jogurttipiimä, jossa on lisättynä hieman suolaa. Olen ihan samaa mieltä että mopo tuntuu helposti lähtevän lapasista kun mediassa toitotetaan milloin mitäkin trendiä ja ihan perusjutut tuppaavat sitten unohtumaan kuten normaali suolatasapaino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäisin juoda kivennäisvettä, mutta en viitsi juoda sitä hirveästi, kun vatsa ei toimi sitten kunnolla. Lisäksi täällä Boliviassa vähän hämää, kun kivennäisvesissä(kään) ei ole minkäänlaista tuoteselostetta, eikä siis ole minkäänlaista tietoa siitäkään, kuinka paljon kivennäisvesi sisältää natriumia.

   Turkkilainen jogurttipiimä kuulostaa ihan intialaiselta majjigalta (buttermilk)! Sitä tehdään laimentamalla jogurttia vedellä, ja mukaan tulee myös joitakin mausteita, kuten chiliä ja currylehtiä ja tietysti myös sitä suolaa. Itse en pidä juomasta lainkaan, kun nuo jogurttipohjaiset jutut jostain syystä tökkivät.

   Poista
 10. Hui kauhistus, vaan onneksi hoksasit tuon ajoissa♥ Tiedätkös olin aikoinani töissä paikassa jossa jouduttiin yhtä asukasta vahtimaan veden juonnilta, jopa suihkussa/käsien pesulla koska hän olisi muuten juonut siellä vain vettä. Ruokaillessa piti myös vahtia, kun herkästi meinasi vieruskaverinkin vedet hävitä. Upealta näytät ja tuo paita on aivan ihana! Aurinkoista toukokuun viimeistä päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, ihana Päde. <3

   Minulle tuli mieleeni tuosta veden juojasta yksi muistisairaiden ryhmäkoti. Siellä ei voinut pitää edes rairuohoja pöydällä, kun asukkaat luulivat niitäkin syötäviksi ja söivät ne multineen päivineen. :-(

   Kaunista toukokuun viimeistä sinnekin! <3

   Poista