Jos lintu lentää ikkunaasi, älä säikähdä: se on vain Jumala, joka pelaa Angry Birds -peliä.


torstai 31. toukokuuta 2018

Katu täyttyy askelista

Tykkään tehdä pitkiä kävelylenkkejä tuntemattomissa paikoissa, ja viime aikoina on tullut käppäiltyä pitkin Santa Cruzin katuja useampanakin päivänä. On niin mukava ikään kuin eksyttäytyä vieraassa paikassa ja kuljeskella ilman minkäänlaista etukäteissuunnitelmaa. Tässä tulisi nyt sitten taas "pienimuotoinen" kuvakooste kävelyretkistäni.

Erikoisliikkeet ovat täällä keskittyneet paljolti samalle alueelle, ja yhtenä päivänä löysin itseni alueelta, jossa myytiin lähes pelkästään kankaita.Tuosta kuvasta näkyy muuten hyvin se, millaisia korkoja bolivialaiset usein kengissään käyttävät. Bolivialaiset naisethan ovat yleensä varsin lyhyitä, joten pituutta täytyy tuoda lisää sitten koroilla.

Kaupoissa oli ihan uskomattomat valikoimat kaikenvärisiä ja -kuvioisia kankaita. Mitä tuolta ei saa, sitä ei tarvitsekaan!

Herrain pukukankaita.
En oikein ymmärtänyt, mitä essuja nuo olivat, mutta sitten näin yhden kanakauppiaan päällä tuollaisen essun. Jospa nuo ovatkin työessuja?

Pienet ja autiot kujat joskus hieman arveluttavat tällaista yksin tallustelevaa naisihmistä, mutta toisaalta ne voivat olla joskus hyvinkin idyllisiä.Tästä on kyllä idylli kaukana. Ei ole roskis ihan riittänyt!

Joskus kannattaa vilkaista myös yläilmoihin, koska sielläkin voi olla myös jotain mielenkiintoista katsottavaa - esimerkiksi pyykkinarulla kuivumassa olevia lihanpaloja.

Kun ukkeli laittoi eilen viestiä, että mentäisiinkö illalla ulos syömään, laitoin hänelle tämän "lihat pyykkinarulla" -kuvan ja vastasin, että mulla olisi kyllä täällä päivällinen odottamassa.😋


Näin yhdellä alueella Santa Cruzin keskustassa tämän varoituskyltin, jossa varoitettiin alueella olevista palomilloseista. En kuitenkaan ymmärtänyt, mitä kyseinen sana tarkoitti. Tarkoittikohan palomillos puluja?

Myöhemmin selvisi, että palomillos tarkoittaa taskuvarkaita, eli porukoita, jotka parveilevat kyseisellä alueella ja pöllivät ihmisiltä erityisesti kännyköitä ja lompakoita.

(Pulu on muuten espanjaksi paloma. Niin lähellä, ja kuitenkin niin kaukana!)

Mie en ole mikään pulu.

Näitä pystytukkaisia lintuja on täällä tosi paljon, mutta en ole saanut selville, mitä nuo mahtavat olla nimeltään.

Kerran menin apteekkiin ostamaan laastareita, ja muistin matkalla apteekkiin ihan hyvin, että laastari on espanjaksi tirita. Kun astuin apteekin kynnyksen yli, sana kuitenkin katosi mielestäni, ja mieleeni tuli vain tijeras (=sakset). Yritin selittää myyjille kiertoteitse, mitä halusin: "jos tulee vaikka haava sormeen, niin sitten päälle laitetaan niitä". Myyjät toivat minulle vaikka mitä sidetarpeita ja teippejä, mutta laastareita ei vain näkynyt. Sitten laitoin kännykkääni googlen kuvahakuun suomen kielellä sanan laastari, ja näytin kuvan myyjille, ja johan rupesi lentämään laastareita pöytään. Silloin selvisi myös, että täällä laastari ei olekaan tirita vaan curita. (Kuten taksikaan ei ole taxi vaan móvil eikä peruna ole patata vaan papa.) Luulisin, että muistan tämän nyt lopun ikääni.

Siellä takana bodaa joku upea mies.


Näin yhdellä kadulla valtavan kauniin rakennuksen, ja kun rakennuksen ovi oli auki, oli mentävä kurkkimaan, mitä sisällä oli.

Kävi ilmi, että rakennus oli myymälä, jossa myydään alkuperäiskansoihin kuuluvien naisten ja mestitsiyhteisöjen tekemiä käsitöitä. Käsityöt ovat peräisin 14 eri yhdistykseltä Santa Cruzin lähistöltä.

Myymälä oli aivan ihana ja idea myymälän takana enemmän kuin kannatettava.


Yksi Santa Cruzin monista puistoista.
Pullokapokki kukassaan.
Olisipa mielenkiintoista nähdä, miltä tämä kuntosali näyttää sisältäpäin!
Kouluja on tullut nähtyä kävelykierroksilla paljonkin. Useimmiten ne näyttävät aika kivoilta paikoilta.


Ope ja oppilaat.

Koulujen liepeillä on yleensä kaupustelijoita, jotka myyvät koululaisille ja opiskelijoille välipalaa.


Eläimiä tapaa täällä joskus varsin yllättävissä paikoissa. Tämäkin hevonen (ja monta muutakin hevosta!) käyskenteli urheilukentällä.


Kun taas katselin hieman yläilmoihin, näin yhdessä puistossa mielenkiintoisen näköisiä lintuja, jotka piileskelivät puiden oksien suojassa.

Google tiesi taas kertoa, että nämä linnut olivat keltasilmätikkoja. Harmitti, kun ei ollut mukana parempizoomista kameraa, koska näitä olisi ollut kiva kuvata. Mutta ehkä palaan rikospaikalle vielä myöhemmin. 😀

Kilautetaanko kaverille?


Joidenkin kampaamojen edustalla oli erikoisia kuivaustelineitä.

Hygieenisen näköisiä pyyhkeitä.


Sellaista se on: joidenkuiden leipä on kiinni siitä, että saa pyydystettyä edes yhden asiakkaan, ja joillakuilla on vara valita ja jopa valittaa.

Kiitos, anteeksi ja näkemiin.
21 kommenttia:

 1. Muita noista sanoista en tunnistanut, mutta kyllä peruna meilläkin tosiaan on papa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää! Olin luullut, että papa-sanaa käytetään vain Etelä-Amerikassa.

   Poista
 2. Kivoja nämä sun postauksen. Nyt piti oikein kartasta katsoa, missä päin Boliviaa Santa Cruz on ja miten kaukana Titicacasta. Sen verran opin jo Perun matkalla, että osa järvestä kuuluu Boliviaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Allu. Minä olisin halunnut käydä Titicacalla ja La Pazissa, mutta ukkeli ei halua lähteä, kun pelkää vuoristotautia...

   Poista
 3. Miten vaarallista Santa Cruzissa on ? Esim. Caracasissa oli ok päiväsaikaan kävellä keskustan alueella,mutta ei pahemmin sitten muualla, ei ainakaan yksin. Ihanan värikästä kuten Etelä-Amerikassa on, rakastin sitä:) Täälläkin on kangaskauppa-alue, tai oikeastaan katu jonka varrella pelkkiä kangas-ja ompelutarvikekauppoja, kätevää ompelutaitoiselle.
  Hienot lintukuvat:)
  Hienoja lintuja, ja kuvat niistä ,ja onpa hauska tuo tiikeripuhelinkiska! Miten muuten viisumiasiat,onko kuulunut mitään niistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin ja hauska tuo laastari-episodi;D Tuli huomattua että jokaisessa latinomaassa on sanoja joita ei ole muissa maissa; esim. terve&moi on Venezuelassa chevere, ja banaani cambur, ja banaanilla on muistaakseni muitakin nimiä tuossa maanosassa.

   Poista
  2. Minusta tuntuu, että Santa Cruzissakin on ok kävellä melkein missä tahansa päiväsaikaan, kunhan pitää sillä lailla matalaa profiilia, ettei ole ihan kamalan kalliin näköisesti pukeutunut/asustautunut, mikä ei ei tuota mulle ongelmia. ;-D Nuokin palomillosit toimivat ilmeisesti lähinnä pimeän aikaan, ainakin tämän uutisen mukaan. (Nyt kirjoitin muuten ensin vahingossa palillosit eli hammastikut. :-D) Tällä alueella, jolla asumme, on kokemani mukaan ihan ok kävellä illallakin. Suurin murhehan täällä ovat ne poliisit...

   Nyt muistan, että olet joskus tainnut postaillakin sikäläisistä kangaskaupoista. Onhan se kiva, kun kaikki saman alan tavara löytyy samalta alueelta. Pitää vain tietää, mistä niitä etsii.

   Viisumiasiat ovat ihan hyvällä tolalla, mutta niistä lisää seuraavassa postauksessa. :-)

   Täällä on tosiaan paljon eri sanoja kuin muualla espanjankielisissä maissa. Minusta myös se on varsin mielenkiintoista, että ainakin Boliviassa ollaan varsin muodollisia. Ihmisiä tervehditään aina buenos días, buenas tardes jne.; ei koskaan esim. millään moi-sanalla.

   Minustakin tuo tiikeripuhelinkiska oli tosi hauska! Se oli muistaakseni jonkin koulun edustalla.

   Mukavaa viikonloppua, Jael!

   Poista
 4. Matkailu avartaa joten kiitos jälleen kivasta postauksesta ja kuvista joissa se aitous näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kommentistasi! <3 Kiva jos tykkäsit.

   Poista
 5. Kiitos virtuaalikierroksesta kaupungilla! Mihin enää tarvitaan reissatessa kynää, paperia ja alkeellista piirustustaitoa, kun lähes joka paikasta pääsee Googlen kuvahakuun. Itse tuli viimeksi Espanjassa selvitettyä sen (ja Google kääntäjän) kautta auton uuteen takaikkunaan liittyviä teknisiä juttuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Ja mihin tarvitaan enää paperisia karttojakaan, kun on google maps. Varsinkin sen jälkeen, kun opin, että niitä karttoja voi ladatakin ja käyttää sitten offline-tilassa.

   Auton takaikkunaan liittyvät asiat kuulostavat varsin kinkkisiltä, mutta olipa hyvä, että apu löytyi!

   Kiitos matkaseurasta. :-)

   Poista
 6. Keltasilmätikka tosi jännän näkönen ! Sulla hyvä huumori ......laitoit kuvan kuivalihoista ukolle .....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkelia ei kyllä naurattanut. :-) Ihmetteli vaan, että mitä nuo ovat. Sitten kun kuuli, että ne ovat lihaa, totesi, että ne saattavat olla hyviäkin. :-D

   Poista
 7. On sulla siellä värikästä. Ja meillä, kun saadaan täältä käsin katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, että en ole itse kiinnittänyt huomiota värikkyyteen. Havahduin vasta, kun Jael sanoi, että Etelä-Amerikassa on värikästä. :-)

   Poista
 8. Turkissakin kuivaa aina pyyhkeet monien pikku kampaamoiden ulkopuolella :) Onpa taas ihanaa kuvasatoa, tykkäÒn kangaskaupoista ja hypistelen niitä aina täälläkin muttakun en mitään osaa tehdä niin muut onneksi osaavat. Ihanan värikkäät kulmat, olen tässä viime aikoina pohtinut miten tärkeitä omat kotikulmani ovatkaan kaikkine ihmisineen ja puitteineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyyhkeiden kuivattelu kampaamoiden ulkopuolella näyttää olevan sitten ihan yleismaailmallinen tapa. :-)

   Minäkin olen ihan onneton ompelija, enkä tunnista kangaskaupoissa edes sitä, mitkä ovat vaatekankaita ja mitkä sisustuskankaita. Kerran kun olin jostain syystä ostamassa jotain vaatekangasta, hypistelin vahingossa verho- tms. kankaita, ja myyjä joutui tulla näyttämään, missä ne oikeat vaatekankaat oli. :-D

   Poista
 9. Ai että kuinka mielenkiintoisia kuvia! Nyt haluaisin soittaa pantteripuhelun ja nähdä minkälaista ruokaa tuosta narulla kuivatusta lihasta mahtaakaan tulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäin miettimään, että olikohan tuo kuivaliha ihan ihmisruoaksi tarkoitettu, vai esim. koiralle. :-D Mutta ehkäpä se kuitenkin oli ihmisille, kun oli noin hienosti ripusteltukin. ;-)

   Poista
 10. Hihii mitkä lihapalat. Ja pyykkipojatkin sommiteltu hauskan värikkäästi. Tuolla menolla voisin kyllä aika nopeasti ryhtyä täysvegaaniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon pyykin levittäminen on vaatinut jo vähän vaivannäköäkin. :-) Ei maistuisi kuivalihat minullekaan, ja jos pitäisi valita noiden ja vegaaniuden väliltä, niin ei ole epäilystäkään, kumman valitsisin!

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3