Sulkiaan säästävä riikinkukko on pelkkä kalkkuna.


tiistai 6. tammikuuta 2015

Perse naurattaa aina

Tervehdys taasen täältä San Franciscosta. Olemme täällä odottelemassa kotiinpaluuta, vaikka olisin viihtynyt Amerikan raiteilla vielä paljon, paljon pidempäänkin. Auton palautimme eilen, ja - uskokaa tai älkää - auto oli ihan samassa kunnossa kuin vuokraushetkelläkin, mitä nyt vähän pölyisempi ja sisältä sotkuisempi. Matkamittariin kertyi maileja reilut 2400 (kilometreinä vajaat 3900), joista aika moni tuli toissapäivänä ja eilen. Toissapäivänä ajoimme nimittäin Phoenixista Los Angelesin ohi Bakersfieldiin, jossa nukuimme pikaiset yöunet, minkä jälkeen jatkoimme eilen San Franciscoon.

San Franciscon Union Squarella luisteltiin vielä eilen.
Pysähdyimme sekä menomatkalla Phoenixiin että sieltä palatessa Desert Hills -nimisessä outlet-ostoskeskuksessa Cabazonissa, sillä menomatkalla siskontyttö ja ukkeli halusivat shoppailla ja nyt paluumatkalla vain ukkeli (siskontyttö lensi lauantaina 3. päivä Phoenixista kotiinsa New Yorkiin). Minä sain ahdistuskohtauksen jo kyseisen ostoskeskuksen näkemisestäkin, sillä ostoskeskus oli varmasti toista kilometriä pitkä, ja kauppojakin siellä oli "muutama".


Outlet-keskus ei ole katettu, vaan jokaiseen liikkeeseen mennään ulkokautta, joten viileällä ja sateisella ilmalla tuolla ei kyllä ole kovin mukava shoppailla. Siitä huolimatta jotkut tulevat ostoskeskukseen useammaksi päiväksi: he yöpyvät läheisessä hotellissa ja jatkavat shoppailua taas seuraavana päivänä.


Olen huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän vihaan kaupoissa kuljeksimista ja sitä vähemmän haluaisin aikaani ostosten tekoon käyttää, varsinkaan lomalla. Senkin ajan kun voisi käyttää johonkin paljon mielenkiintoisempaan. Erityisesti inhoan kaikenlaisia merkkiliikkeitä, koska mieluummin ostan halvemmalla useamman tuotteen kuin yhden kalliimman. Valitettavasti lähipiirissä on näitä merkkien perässä juoksijoitakin. Ukkelin siskontyttö varsinkin on kovin merkkitietoinen, mikä johtuu osittain varmaan yliopistoympäristöstä, jossa hän aikaansa viettää - opiskelijamaailmassa merkkihulluus varmaan jotenkin tarttuu.

Onneksi ostoskeskuksessa oli sentään yksi liike, joka kiinnosti minuakin.Ukkeli kävi uteliaisuuksissaan Perseen liikkeessä ja ihastui hänen pehmeisiin ja kevyisiin kashmirvillapaitoihinsa. Minun piti tietysti heti ilonpilaajana etsiä paidasta pesuohje: "et sinä tämmöistä voi ostaa, kun tämä pitää kuivapestä". Palvelu on täällä pikkuliikkeissä yleensä hyvin (lue: ärsyttävän) aulista, mutta Perseen liikkeessä oli ihan toinen meininki: palvelua ei meinannut millään saada, vaikka sitä olisi halunnutkin. Voisikin ehkä sanoa, että palvelu oli ihan perseestä. :-D

Näinä kahtena viikkona on tullut todettua, että Amerikassa voisi matkailla varmaan vaikka kuinka pitkään, ja silti löytyisi aina jotain uutta nähtävää. Tuntuu jotenkin turhauttavalta, kun tietää, miten pienen siivun olemme matkallamme nähneet. Jo ihan maisemallisestikin olemme nähneet kaikkea laidasta laitaan - vihreitä viljapeltoja, kuivaa aavikkoa, merenrantoja ja lumisia vuoria.Aavikkoa matkalla Phoenixista Los Angelesiin.
Näimme matkalla myös jättimäisen tuulimyllyalueen: joka puolella näkyi satoja tuulimyllyjä, katsoi mihin suuntaan tahansa. Suurin osa tuulimyllyistä näytti tosin olevan poissa käytöstä.


Bakersfieldin ympäristössä tasaista maastoa riitti silmänkantamattomiin. Teiden varsilla viljeltiin paljon kaikkea (ainakin erilaisia sitrushedelmiä), ja tilat olivat aivan uskomattoman suuria. Näin myös elämäni suurimman karjatilan - lehmiä oli valehtelematta tuhansia, ja niitäkin näkyi silmänkantamattomiin. Harmikseni en saanut lehmistä kuvaa, kun motarin viereen ei saanut pysähtyä (päätin ukkelin mieliksi kerrankin totella sääntöjä).

Pohjoisemmaksi noustessa maisemat muuttuivat vehreämmiksi.

California Aqueduct, joka kuljettaa vettä Sierran Nevadan vuoristosta ja Keski- ja Pohjois-Kaliforniasta eteläiseen Kaliforniaan.


Ei mikään ihan tavallinen lähiö-Shell.

Toisaalta en osaa valittaakaan, koska meillä on ollut tosi kiva ja onnistunut matka. Lähtisin samanlaiselle reissulle ihan koska tahansa. Ylinopeus- ja parkkisakkojakaan ei ole tainnut tulla - tai ainakaan autoa palauttaessa ei tarvinnut maksaa mitään ylimääräisiä maksuja.

Ei kannata ottaa kyytiin liftareita ihan missä tahansa.
Minusta on kiva, kun kaikkien osavaltioiden rekisterikilvet ovat hieman erilaiset. Arizonan kilvessä komeilee kaktus, ja Grand Canyoniakin muistetaan mainostaa. Miksei Suomessa voisi olla käytössä sama systeemi? Tamperelaisten rekisterikilvessä voisi olla esimerkiksi mustamakkara.

Uskotteko, että on kiva päästä tämmöisen levähdyspaikan vessaan sen jälkeen, kun on pidätellyt kolme ja puoli tuntia?

Navigaattori osoittautui viisaammaksi kuin olisin koskaan voinut uskoa.

Toisaalta tuommoiset viestit saattavat säikäyttääkin: pelästyin noita esineitäkin, että mitähän siellä tiellä nyt oikein on, mutta en nähnyt muuta kuin yhden tyynyn ja peiton.

Navigaattori olisi ollut varmaan vielä paljon hyödyllisempikin, jos olisimme osanneet käyttää kaikkia sen hienouksia. Perustoiminnotkin olivat hakusessa: emme osanneet esimerkiksi keskeyttää opastusta, ja oli aika rasittavaa, kun päätimmekin mennä kesken kaiken jonnekin ihan muualle kuin navigaattoriin syötettyyn osoitteeseen, ja navigaattorin täti vain jatkoi u-käännösten ja vaihtoehtoisten reittien ehdottelua. Ei auttanut, vaikka kuinka yritin sanoa, että palaisimme reitille ihan kohta, mutta ensin etsisimme tästä kylästä jonkin ruokapaikan.Kyltti kertoo, millaisia ruokapaikkoja seuraavan exitin takaa löytyy. Usein löytyy ainakin Mäkkäri, Taco Bell ja Subway.


San Francisco on enää sillanmitan päässä.

Tällä kertaa tulimme San Franciscoon Oakland Bridgen kautta. Ja luonnollisesti tätäkin siltaa piti kuvata oikein urakalla.

Pahoin pelkään, että ette pääse eroon näistä Amerikan-jutuista vielä Suomessakaan, sillä vielä pitää kirjoitella ainakin San Franciscosta, Santa Monicasta ja Phoenixin kummallisimmista nähtävyydestä, jota katsomaan onnistuin raahaamaan ukkelin serkunkin miehineen.

35 kommenttia:

 1. Toivottavasti jatkat kirjoittelua näistä kohteista Suomessakin. Ihana katsella näitä kuvia, jotka vie matkalle ihan muualle täältä kylmyydestä!
  Mustamakkara Tampereen rekisterikilvissä olisi huippuidea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivätköhän nämä jutut jatku vielä ainakin muutaman postauksen verran. Ja kuviakin on ihan takuuvarmasti tulossa – niitä tuli itse asiassa otettua niin paljon, että koneen muisti täyttyi jo vajaassa viikossa, vaikka olin etukäteen tyhjentänyt muistia, ettei niin vain kävisi. Olenkin ollut vähän pulassa kuvien kanssa, kun en ole tiennyt, että minne niitä oikein säilöisi. Phoenixista ostin uuden kovalevyn (aiempi ei sopinut yhteen Macin kanssa), mutta en ole vielä saanut otettua sitä paketista ulos. :-)

   Poista
 2. Vaikka en yhtään muka jaksaisi matkustaa, Amerikassa autoilu tuntuu aina vaan houkuttelevammalla. Pitänee nyt lopultakin aloittaa se lottoaminen. Tai lukea lisää Kukkapilliä seuraavinakin päivinä. Jälkimmäisestä on ainakin toivoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin noin ennakkoon ajateltuna lähtenyt lomalle paljon mieluummin jonnekin muualle kuin Amerikkaan, mutta onneksi tuli lähdettyä, sillä matka taisi olla onnistunein ja mukavin lomamatka ikinä. Tosin tuommoisella matkalla tulee istuttua aika paljon, mikä tekee vähän ikävän olon. Vastapainona voisi tietysti yrittää harrastaa välillä jotain liikuntaa, mutta eihän sitä nyt lomalla viitsi. ;-D

   Poista
 3. Jatka ihmeessä. Tää on vähän kuin itse pääsisi reissuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minusta ja näistä Amerikan-jutuista niin helpolla eroon pääse. :-)

   Poista
 4. Lisää jenkkikirjoituksia vaatii hän!
  Tuo outlet näytti ihan samalta kuin Korean premium outletsit, taitaa olla samaa "ketjua" (vai onksne kaikki samanlaisia...). Ja mustamakkararekkari olis tosi hyvä idea, mä ehkä oisin ehdottanut näsinneulaa mutta makkara onkin paljon hauskempi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole hirveästi outleutseissa käynyt, joten en oikein osaa vertailla tuota outletsia muihin. Voi hyvinkin olla, että ovat enemmän tai vähemmän samasta muotista kaikki?

   Miksi mulle ei tullut Näsinneula lainkaan mieleen? Se olisi kyllä paljon korrektimpi vaihtoehto kuin mustamakkara. Miksiköhän mulle tuli Tampereesta ekana makkara mieleen.:-D

   Poista
 5. Ai etta minakin inhoan noita merkkiliikkeita. Kaiken maailman kuvitelmia myydaan ihmisille kalliilla hinnalla tuotteiden muodossa.
  Minun vaatteistani 90% on paikallisesta "merkkiliikkeesta" jossa kallein vaate maksaa ehka 20 euroa ja ihan hyvia housuja ja neuleita olen sielta saanut. Pesuakin ovat kestaneet ihan kiitettavasti. Ainoa johon suostun satsaamaan vahan enemman, on kengat. Niiden pitaa olla mukavat ja kestavat ja silloin joskus/yleensa vahan enempi merkkituotteet antavat paremman vastineen.
  Hyvaa kotimatkaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en mitenkään voi uskoa, että merkkituotteet olisivat muka niin paljon parempia kuin “tavalliset” tuotteet, että niistä kannattaisi maksaa monta kertaa enemmän kuin tavan tuotteista. Sinäpä sen osuvasti sanoit, että kuvitelmiahan noilla tuotemerkeillä myydään!

   Halpoja kenkiä on muutenkin aika vaikea löytää, varsinkin talvikenkiä; kesäkenkiähän saa parilla kympilläkin. Kyllä kirpaisee maksaa nahkakengistä toista sataa euroa, mutta toisaalta huonot (ja halvat) kengät voivat saada aikaan kaikenlaisia ongelmia. Muutenkin olen kengissä oppinut arvostamaan mukavuutta ja käytännöllisyyttä; ennen oli ihan sama, millaiset kengät olivat jalassa, kunhan ne vain näyttivät hyviltä!

   Poista
 6. Ahdistavan näköinen tuo ostoskeskus onkin. Ihan sama juttu minulla, mitä enemmän ikää tulee, sitä vähemmän niihin haluan.
  Perse-liike ja hieno WC, wau!
  Jatkat ihmeessä juttuja täällä, me jo odotamme sinua kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota noin, näin entisenä tamperelaisena, niin sovitaanko näin: laitetaan kumminkin siihen rekisterikilpeen näsinneula. Se musta pötkö on ..hm... siis näyttää paskalta :D

   Poista
  2. Muistan hyvin senkin ajan, kun saatoin maleksia matkoilla kaupoissa vaikka kuinka, ja se oli minusta vielä kivaakin. En ymmärrä, mitä on tapahtunut ja missä vaiheessa, kun shoppailu on nykyään niin hirveän vastenmielistä. Tuntuu ihan hirveältä ajan haaskaukselta kuluttaa vähäisiä lomapäiviä kaupoissa.

   Innostuin googlaamaan tuota Persettä, ja selvisi, että tuotemerkki perustuu herran omaan nimeen. Mutta ehkä nimi ei miestä pahenna? :-)

   :-D Kyllä mulle se Näsinneulakin sopii. Ymmärrän perustelusi. :-D

   Poista
 7. Sen ainoan kerran, kun olemme olleet New Yorkissa, erehdyimme menemään päivän kestäneelle retkelle outlets-ostoskeskukseen. Yli 200 kauppaa, joihin myöskin mentiin ulkokautta. En toista kertaa menisi enkä olisi mennyt silloinkaan, jos olisin tarkemmin ajatellut asiaa. Omat ostokset olivat hyvin vähäiset.

  En ole mikään navikaattorien asiantuntija, mutta joissakin malleissa on myös äänenmykistys. On tosiaan rasittava vaihtaa reittiä ja samalla kuunnella "tädin" opastusta alkuperäiselle reitille.

  Hauskaa, että lisää juttuja on tulossa, sillä nämä ovat mielenkiintoisia. Tervetuloa takaisin talviseen koti-Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kauhea. :-D Tuommoinen päiväretki outlet-myymälään olisi kyllä minun pahin painajaiseni.

   Meidänkin navigaattorissa oli varmaan jossain semmoinen äänenmykistys-nappula, mutta se taisi olla ovelasti piilotettu, kun ei sitä löytynyt. Tosin vika saattoi olla käyttäjissäkin. ;-)

   Kiitos, Marjatta. Talvi taisi loppua siinä samalla, kun palasimme Suomeen. Paraikaa sataa vettä ja on kovin harmaata.

   Poista
 8. Lisaa juttuja, naita on kiva lukea! Voin kuvitella ostari ahdistuksen, ahdistuin jo kuvan katselusta. Tuo rekkari-idea oli hieno, kylla olisi paljon hauskempaa jos ne olisi kuvitettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin oikein ilahtunut, kun näin nuo erilaiset rekkarit. Ilmeisesti rekkareihin saa lisätä omiakin “iskulauseita”, kun näin monilla sellaisiakin (esim. Jeesus- ja Jumala-aiheisia). Harmi kun en saanut kuvatuksi yhtään sellaista.

   Poista
 9. Ihanalta näyttää! Tulee matkakuume jenkkilään....kääk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän matkakuumeesi, sillä minulle kävi nyt sillä tavalla, että toivon pääseväni Amerikkaan mahdollisimman pian uudestaan. Kukapa olisi uskonut! :-D

   Poista
 10. Kanssasi oon kiva matkustaa, joten antaa tulla vaan jatkoa. Näin nojatuolissa matka taittuu nin nopeaan ettei ehdi rasittua edes ostoskeskuksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, parempi vaan istua nojatuolissa kuin lähteä outlettiin ostoksille. :-)

   Poista
 11. James Perse :D :D mikä mahtava yhdistelmä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelepa, jos herran etunimi olisi ollut vaikka George tai Donald. Ei olisi ollut läheskään yhtä hauska yhdistelmä kuin James Perse. ;-)

   Poista
 12. Seuraavaan USA vierailuun vinkki: Per Se Restaurant New York NY. Valtavan hyvää ruokaa. Ja kävelyetäisyydellä Luonnontieteen museosta, joka hakee myös vertaistaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kyllähän Per Se pitää käydä testaamassa, jos noille seuduille tulee lähdetyksi. Tiedä vaikka niin vielä kävisikin, kun ukkelin siskontyttö viettää keväällä New Yorkissa valmistujaisjuhliaan. :-)

   Poista
 13. Mulle Amerikka on aina ollut ajatuksena jotenkin vastenmielinen ja olen aina ollut sitä mieltä, että kaikkialle muualle voin vapaaehtoisesti matkustaa, mutta sinne en. Vaan annas olla, kun tätäkin juttua luen, niin olen jo ihan pienesti valmis muuttamaan ennakkoasennetta, koska siellä tuntuu kumminkin olevan kaikenlaista mielenkiintoista. (James Perse palveluineen alkoi luonnollisesti heti kiinnostaa, mutta tekisi myös ihan koemielessä mieli tipautella esineitä tienvarteen ja testata, huomaako navigaattori ne :D. Ja kiehtoohan tuo liftraiden kyytinottokieltokin tottakai.. Joskaan en ole uskaltanut enää aikoihin ketään ottaa kyytiin muutenkaan. Sen paremmin kuin liftata, jota tuli nuorempana paljonkin harrastettua. Paitsi että silloin taisi kyytiinpääsykin olla helpompaa kuin tällaisena kiukkuisena keski-ikäisenä :D.

  Matkakertomuksia aika harvoin jaksan lukea, mutta sun juttuja kyllä, joten antaa tulla vaan tuutin täydeltä. Ja tervetuloa takaisin kapeiden teiden ja ABC-asemien äärelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ollut Amerikasta aina enemmän tai vähemmän samaa mieltä. Mieluummin olisin matkustanut vaikka Siperiaan kuin Amerikkaan, mutta nyt houkutti tämä roadtrippi. Onneksi houkutti, sillä muuten olisi jäänyt ennakkoluulojen takia paljon kokematta.

   Voi rähmä, miksi mulle ei tullut mieleen tiputella esineitä tien varteen ja kokeilla, huomaako navigaattori ne! :-DD Jos olisin tämän idean keksinyt, niin olisin ihan varmasti tehnyt pienen empiirisen kokeen. :-)

   Mä liftasin aikoinani entisen poikakaverin kanssa, mutta sitä tapahtui yleensä vain silloin, kun oltiin tulossa jostain festareilta ja rahat oli loppu. Eli luonnollisesti lähes aina, kun oltiin festareilla. :-) Liftaus ei ole koskaan ollut oikein mun juttuni, kun ensinnäkään kärsivällisyyteni ei riitä tien poskessa seisomiseen ja odottamiseen, että milloin se kyyti mahtaa tulla ja tuleeko sitä.

   Mun täytyy myöntää, että olen itsekin aika huono lukemaan matkakertomuksia, ja ihan pelkkiä matkablogeja en jaksa seurata oikeastaan ollenkaan. Kai se johtuu siitä, että en ole mitenkään erityisen kiinnostunut matkailusta sinänsä.

   Poista
 14. Toivottasti tulee vielä paljon juttuja teidän reissusta. Mä haluaisin kanssa lähteä tuollaiselle roadtripille, toivottavsti joskus pääsen. Musta olisi todella upeaa, jos Suomessakin olisi rekisterikilvissä kuvia. Mietin vaan, että mikähän sopisi parhaiten tänne Espooseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan pääset road tripille! Tosin niissä on se vaara, että niihin jää koukkuun - kun on yhdeltä kotiutunut, niin alkaa tehdä mieli seuraavalle. :-)

   Espoon rekkariin sopisi vaikka Haukilahden vesitorni. Pientä kotiinpäin vetämistä havaittavissa. ;-)

   Poista
  2. Ja mä ajaatteli, että jos vaikka homeinen kaupungintalo pääsisi rekkariin, mutta kyllä tuo Haukilahden vesitorni on ehdottomasti parempi :)

   Poista
  3. Juu, ei mielellään sitä homeista kaupungintaloa. :-D

   Poista
 15. Minulta tuntuu puuttuvan tyystin hinku lähteä ajelemaan autolla Amerikkaan. Onneksi minun ei tarvitsekaan kun niin moni tuttu on tämän reissun tehnyt ja kuvat kanssani jakanut :-D Kaipa tämä johtuu samasta ilmiöstä minkä vuoksi olen aikoinani lakannut katsomasta telkkaria ja lopettanut Hesarin tilauksen ja seuraamisen muuten kuin satunnaisesti: kun aika on rajallista, on tehtävä valintoja ja päätettävä mihin keskittyy ja jotenkin olen tullut valinneeksi intensiivisen keskittymisen ja haaveitten kohteeksi asioita joita suomalaiset eivät yleensä valitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen itsekin huomannut: kun aikaa ei ole tuhlattavaksi, ne asiat, jotka ovat itselle kaikkein tärkeimpiä, valikoituvat melkein itsestään kaiken muun sälän joukosta.

   Minä en ole pitkään aikaan halunnut matkustaa minnekään, mutta nyt on kipinä syttynyt taas. :-) Tosin voi olla, että menee kauan aikaa, ennen kuin pääsen seuraavan kerran mihinkään.

   Poista
 16. Hih, tulit mieleeni Tokiossa. Sielläkin myytiin Persettä :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3