Lääketiede on edistynyt niin valtavasti, ettei terveitä ihmisiä oikeastaan enää ole.


maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kuumat paikat

Olemme jo pitkään suunnitelleet anopin kanssa käyntiä Metro-tukkumyymälässä, mutta aina on tullut jotain muuta, ja suunnitelmamme ovat peruuntuneet. Anoppia on kiinnostanut nähdä erityisesti Metron liha- ja kalaosasto, sillä hän on kuullut lihapuolen olevan Metrossa varsin hyvä. Anopin mielessä on varmasti käynyt myös se, että lihat saattavat olla edullisiakin, kun on tukkukaupasta kyse. Smiley Minua ei ole kiinnostanut Metrossa mikään erityisesti, vaan minua on kiinnostanut kauppa ihan kokonaisvaltaisesti, sillä ruokakaupoissa hengailu ja tuotteiden tutkiminen on minusta mitä mainiointa ajanvietettä.

Lauantaina koitti vihdoinkin se päivä, että Metro-reissumme toteutui. Autonkuljettaja oli iltapäivällä muutaman tunnin miesten kuljettelemisesta vapaa, ja sekä minulla että anopilla oli sopivasti aikaa. Toki minäkin olisin voinut Metroon ajaa, mutta kauppa on aika kaukana, enkä halua vielä tässä vaiheessa ottaa riskiä ja rasittaa polveani liian pitkillä ajomatkoilla. Suurempi syy oli kuitenkin se, että välttelen edelleenkin kahdenkeskisiä automatkoja anopin kanssa, sillä eräs tietty tapahtuma menneisyydestä ei ole vieläkään unohtunut minulta, vaikka muisto onkin haalistunut lähes unohduksiin.

Kun Metro isoine parkkipaikkoineen avautui silmiemme eteen, minulle tuli ensimmäiseksi mieleen Ikea. Ikea-vaikutelma tuli jo kaupan nimestäkin, vaikka Metron nimi olikin kirjoitettu keltaisilla kirjaimilla siniselle pohjalle, kun Ikeassa värit ovat toisinpäin. Vaikutelma jatkui sisälläkin, sillä tavarat oli koottu samankaltaisille katonrajaan ylettyville hyllyille kuin Ikean itsepalveluvarastossa. Kärryt olivat isot, ja ne oli selvästikin tarkoitettu isoille ostajille, eikä millekään kalojen ja lihojen hintavertailijoille.

Metroon saa nykyään viedä lapsiakin. Ennen ei ilmeisesti saanut?

Sisään päästäkseen piti näyttää tukkukortti ensin ovella ja sitten vielä sisällä. (Minulla ei ole aavistustakaan, kuinka anoppi on tukkukortin saanut, kun eihän hän varsinaisesti mikään yrittäjä ole, mutta appiukko on kai saanut hankituksi kortin hänelle jotenkin.) Kaupassa oli henkilökuntaa niin paljon, että arvelin, että valokuvaaminen tultaisiin kieltämään minulta heti. Ihan väärässä en ollutkaan, sillä en ehtinyt ottaa kuin kolme kuvaa, kun kuvaaminen kiellettiin. Onneksi kerkesin ottamaan edes ne kolme kuvaa, jotta on jotain kuvitusta tässäkin.

Metrossa myytiin kaikkea - pesuaineita, vaatteita, elintarvikkeita, työkaluja, astioita, muovikamaa ja tietysti myös elintarvikkeita. Meillä oli tarkoitus ostaa vain lähinnä ruokatarvikkeita (jos ne olisivat halvempia kuin muualla), mutta anoppi halusi myös uudet juomalasit, kun hän oli aamulla rikkonut yhden lasin ja appiukko edellispäivänä toisen, ja heillä oli nyt jäljellä enää kaksi ehjää juomalasia. Kahvikupitkin piti saada appiukon työpaikalle.

Vihannesosasto oli aika iso ja ihan laadukaskin, vaikka lehtivihannekset olivatkin aika nuupahtaneita. Se johtui ehkä siitä, että olimme liikkeellä vasta myöhään iltapäivällä. Jos paikalle tulisi heti aamusta, valikoima saattaisi olla paljon parempi. Metron tekee poikkeukselliseksi se, että se aukeaa aamulla jo kello kuudelta (tuleeko Intiassa joku ihan oikeasti niin aikaisin töihin?), kun tavalliset hypermarketit aukaisevat ovensa vasta kymmeneltä tai puoli yhdeltätoista. Pienemmät supermarketit sentään avaavat jo yhdeksän maissa.


Riisejä, linssejä, pähkinöitä, vehnää ja niin edelleen myytiin isoista laareista, joista tavaraa kauhottiin pusseihin isoilla kauhoilla. Huomatkaa kuvan vasemmassa laidassa lentävä pussi, kun anoppi toteaa, että ei hän haluakaan noita.

Minä yritin kovasti silmäillä, näkyisikö laareissa ötököitä, mutta silmiini ei ainakaan osunut yhtään. Sen sijaan katonrajassa lenteli varpusia, ja niille oli varmaan ainakin hyvin syötävää tarjolla.

Hevi-osastolla ongelmaksemme muodostui se, että kaikkea piti ostaa vähintään yksi kilo. Ei siinä mitään, omenoita, granaattiomenoita, porkkanoita ja sen semmoisia pystyi helposti ostamaan kilon, mutta toista oli esimerkiksi currylehtien ja amarantin kanssa, jotka ovat hyvin kevyttä tavaraa. Niitä olisi pitänyt ostaa monta isoa pussia, jotta olisi saanut kilon täyteen. Emme tarvinneet kumpaakaan.


Kuvassa vasemmalla näkyy jauho-osastoa ja oikealla pilkottaa kalaosasto. Suoraan edessäpäin näkyy viinakauppa, ja olin yllättynyt, kun Metrossa oli sellainenkin. Jos anoppi ei olisi ollut mukana, olisin käynyt ostamassa sieltä jonkin pullon, ihan kannatuksen vuoksi. Anopin kanssa kun pitää teeskennellä hyveellistä miniää, joka saa päänsäryn jo pelkästä viinipullon katsomisestakin. (Hyvää vappua muuten!)

Sitten pääsimme vihdoinkin kalaosastolle! Kalatiski oli oikein edustavan näköinen, sillä kalat olivat yltä päältä jäiden peitossa, ja joku mies kävi juuri kaatamassa ämpärillä lisää jäitä kalojen päälle. Anoppi valikoi tiskistä yhden kalan, jonka yksi kalaosaston miehistä kävi hakemassa kalaosaston taakse vaa'alle punnittavaksi. Sitten kala viskattiin väkivaltaisesti (ja minulle kun opetettiin koulussa, että kaloja ei saa paiskoa) isolle metallipöydälle odottamaan pilkkomista. Edempänä oli toinen työpöytä, jonka ääressä kaksi miestä suomustivat ja pilkkoivat kaloja.

Minua oli kielletty tässä vaiheessa jo kuvaamasta, joten piti salakuvata kännykällä. Huomatkaa pipot!

Katselin touhua silmät pyöreinä, sillä miehet eivät juuri tuhlailleet liikkeitään. Oli kala kuinka iso ja paksu tahansa, se piti saada poikki yhdellä veitsen iskulla, ja voitte ehkä kuvitella, millainen meteli hommasta lähti. Sotkuistakin puuha oli: suomut ja evänpalaset lentelivät ympäriinsä, ja vaikka seisoin sivumpana tonnikalapurkki- ja kuivakalapakkaushyllyn vieressä, päälleni lenteli jotain.

Sain tarpeekseni teurastusnäytöksestä, ja lähdin katsastamaan maito- ja pakasteosastoa jättäen anopin odottelemaan kalasaalistaan. Paneer-juustoa sai viiden kilon paketeissa, kuten myös ranskanperunoita ja aika montakin muuta tuotetta. Tarjolla oli kyllä ihan samoja pieniä pakkauksia kuin tavallisissa kaupoissakin, eikä niiden hinnoissa juurikaan ollut eroa. Valikoimat olivat aika intialaiset, eikä tarjolla ollut esimerkiksi tuorejuustoa, jota olisin kaipaillut, ja muutenkin juustovalikoima oli länsimaalaisittain hyvin köyhä. Höh.

Kun anoppi oli saanut kalansa (kala tungettiin pussiin päineen kaikkineen, ja pussiin päätyi myös osa sisälmyksistä), kävimme lihaosastolla erillisessä lihahuoneessa. Siellä oli lihaa pakattuna nätisti kelmutetuissa paketeissa, mutta hyllyt olivat puolityhjät, mikä johtui sekin varmasti siitä, että oli jo aika myöhä. Anoppi nappasi yhden reilun kilon palan lammasta mukaansa, ja jatkoimme matkaamme.

Kuten kuvasta näkyy, kaupassa oli todella kuuma, sillä siellä ei ollut ilmastointia (vai eikö se vain toiminut?) eikä tuulettimia. Ruokaosastolla oli hieman viileämpää, mutta muuten kauppa oli kuin sauna. Kuvassa näkyvä nainen pyyhkii naamaansa dupatta-huivinsa kulmaan (vai onko se sittenkin pyyhe), ja minä kaivoin laukustani nenäliinan. Minulla sattui vielä olemaan päälläni yksi aika hiostava kurta, ja kauppakierroksen loppuvaiheessa minulta valui hiki jo ihan noroina. Olimme kaupassa kaiken kaikkiaan ehkä tunnin, puolitoista, mutta olin sen jälkeen niin nääntynyt, että en ole pitkään aikaan ollutkaan.

Autossa muistimme, että olimme kokonaan unohtaneet vesimelonin ja papaijan, jotka olisivat olleet aika tärkeitä. Ostokset olivat muutenkin jääneet aika vähiin, mutta rahat olivat kuitenkin kaikki menneet.

Anopilla oli ollut tarkoitus laittaa Metrosta ostamaansa lammasta ruoaksi eilen sunnuntaina, mutta kun hän oli avannut pakennut, hän oli kokenut yllätyksen. Lihaa ei ollut pilkottu mitenkään, vaan se oli ollut yhtenä isona kimpaleena, ja anopilta oli kulunut tunti pelkästään lihan pilkkomiseen (anopin surkeat veitset tuntien voin hyvin uskoa). Kala puolestaan oli ollut kaupassa tehdyn käsittelyn jälkeen niin siivoton, että senkin putsaamiseen oli mennyt melkein tunti. Anoppi ei ollut lopulta jaksanut laittaa ruoaksi sen enempää kalaa kuin lammastakaan, vaan ne olivat jääneet jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Nyt on Metrossa kerran käyty, ja toista kertaa ei tarvitse mennä.

33 kommenttia:

 1. Tuo teidän Metro on täkäläisen Metron haaraliike, en tiennytkään, että ne on nyt jo Intiassakin. Meillä se on erittäin siisti tukkukauppa ja myy hyvälaatuista lihaa ja kalaa. Ilmeisesti eivät pysty samaan Intiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas en tiennyt, että Metroja on muuallakin kuin Intiassa. :-D Lihan ja kalan laadussa ei sinänsä ollut varmaan mitään vikaa, mutta se jatkokäsittely oli kyllä vertaansa vailla...

   Poista
  2. Ei sentään taida olla sama kuin Suomen Metro-tukku. ;) Jotenkin nuo tukkukaupat näyttävät aina samoilta - ja aina yksittäiselle kokkaajalle yhtä luotaantyöntävältä. Sen sijaan kun kokkasi ruokaa sadalle hengelle opiskelijapippaloihin, jättipussit ranskanperunoita tulivat hyvään käyttöön. :)

   Poista
  3. Juu, ei taida. :-) En ollut suomalaisesta Metro-tukusta kuullutkaan, mutta nyt kävin katsomassa, ja logo näytti ainakin ihan erilaiselta. Mulle Heinon Tukku on tutumpi. :-)

   Sadalle hengelle tarvitaan jo kyllä vähän isompaa ranskispussia – ja varmaan uuniakin. :-)

   Poista
 2. Taallakin on metroja ja aina siella pitaa kayda katsomassa etta joo ei siella mitaan niin ihmeellista ole etta pitka matka olisi kannattanut. Mullakin on ollut kortti mutta taalla sinne paasee myös ilman sita, kaytannöt vaihtelee vahan kaupungeittain. Alkomaholipuoli on taallakin hyva, löytyy sellaisia viineja joita ei oikein muualla ole. Monia juttuja pitaisi ostaa lavoittain joten senkaan takia en tykkaa, taallakin on hyva kala- ja ayriaisosasto, osa lihapuolista on pakkashuoneita johon saa toppatakin mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkashuone kuulostaa kyllä erittäin hyvältä tällä hetkellä! Mä en tarvitsisi edes sitä toppatakkia, vaan menisin sinne heti aamusta seisoskelemaan ja lähtisin sitten illalla pois. ;-D

   Poista
 3. Meilläkin oli jostain syystä tukkukortti Metroon Turkissa asuessamme (multa löytyy omalla nimellä se edelleen :D ) mutta ei sieltä kyllä koskaan tullut mitään vissiin haettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin jäi varmaan ainoaksi kerraksi tuo visiitti – tai eihän sitä tiedä, jos vaikka taas innostuttaisiin, kun anopilla kerran se korttikin on. ;-)

   Poista
 4. Jamaikalla ja esimerkiksi Meksikossa tuollaisiin tukkukauppoihin saavat kaikki kortin ihan maksamalla. Ei siis tarvitse olla kauppaan mitään erityistä tarvetta vaan kun kerran vuodessa maksaa jäsenmaksun ovet aukeavat vaikka joka päivä. Meidän lempiruokakauppojamme Kingstonissa oli tuollainen vastaavanoloinen tukkukauppa vaikka sieltä piti joskus tosiaan ostaa vähän turhankin paljon kerralla... Mitään tuollaisia rajoituksia esim hedelmien suhteen ei tosin onneksi ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritin katsella noita täkäläisen Metro-kortin myöntämisperusteita, ja ilmeisesti sen saamiseksi kuitenkin jonkinlaisia vaatimuksia täällä on, ettei sitä vain ihan maksamalla saa. Varma en kyllä ole, kun en täysin ymmärtänyt niitä kriteereitä, hih.

   Kyllähän tuoltakin voisi ostaa jotain sellaisia juttuja paljon kerralla, jotka eivät mene miksikään ja joita aina tarvitaan (tyyliin pesuaineet, vessapaperi, purkkimehut jne.), mutta ei taida olla sen arvoista.

   Poista
 5. Ei ole totta. Metrossa täälläkin käydään. Sieltä saa hyvät jauhelihat ja tarpeeksi isossa paketissa tälläiselle isolle perheelle:). Ja muihin Metro hankintoihini kuuluu Mozzarella-juustoraaste, jota ei muualta saa sellaisissa isoissa pusseissa. Niin, ja viinivalikoima on tosiaan kaupungin paras!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas, ja minä kun luulin, että Metro on joku intialainen pilipalikauppa. :-D Nyt minua rupesi harmittamaan ne viinit, kun jäivät katsomatta ja ostamatta - tosin vähän luulen, että viinivalikoima olisi ollut siellä(kin) aika köyhä, ja viski-, votka- ja olutpuoli olisivat olleet paremmin edustettuina.

   Poista
 6. Mäkin haluan Metron! Olipa jännä virtuaalinen kierros kanssasi tuolla kaupassa;olisin kiertänyt tuolla onnellisena monta tuntia...
  Meillä ei ole Metroa (täällä täkäläiset ketjut ovat niin voimakkaita etteivät ulkomaalaiset ruokaketjut kai ole uskaltaneet tulla ...)mutta onneksi on jättijättimarket aika lähellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin mieluusti kierrellyt tuolla kauemminkin, jos vain olisi ollut vähän viileämpää. Ainakin olisi pitänyt olla vesipullo matkassa - ja kunnon hikipyyhe. ;-)

   Minä vähän ihmettelin, että miten täällä voi olla kansainväliseen ketjuun kuuluva Metro, kun olin luullut, että ulkomaiset yritykset eivät saa tulla Intian markkinoille 100 prosentin omistuksella. Mutta tämä sääntö koskikin vain vähittäiskauppaa, ei tukkukauppaa, ja siitä syystä Metro kai täällä on. Walmartkin avattiin tänne muuten viime vuonna.

   Poista
  2. En kyllä tajua miksi tuolla ei ollut ilmastointia!

   Poista
  3. Äääh teillä on Walmartkin ,kade kade..

   Poista
  4. En minäkään tajua. Luulisi että tavarakin pilaantuu nopeammin, jos on niin kuuma!

   Walmartissakaan en ole koskaan käynyt, kun sinnekin tarvitaan varmaan joku kortti... Eikä anopiltakaan varmaan löydy. ;-)

   Poista
 7. Voi, mäkin tykkäisin kierrellä tuolla.

  Huomenna vappuaattona tänne on luvattu 5 astetta lämmintä ja vesisadetta, plaahh... Oltiin pari viikkoa sitten Alanyassa Turkissa ja siellä oli noin 25 astetta lämmintä. Voisin lähteä sinne takas tai vaikka sinne Hyderabadiin. Mihin vaan, missä on lämmintä!!!

  Kamalaa varmasti myyjillä on olla tuolla töissä, jos ei ole ilmastointia, tosin intialaiset ovat varmaan tottuneet siihen. Olen taas lukenut kaikki sun postaukset, mutta tää mun elämä on niin hektistä työn ja lasten kaa, etten ehi tänne kirjoittamaan. Silloin Hyderabadissa oli liikaakin vapaa-aikaa ja nyt sitä on aivan liian vähän! Milloin ihminen on oikein tyytyväinen?/Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä sitä mieltä, että Suomen ilmasto pitäisi vaihtaa! Oli vappu tai juhannus, niin aina on karmea keli. Katsotaan vaan, niin juhannuksenakin on jotain 15 astetta ja sataa kaatamalla vettä.

   Ei täälläkään kyllä hirveän kivat oltavat nyt ole. Viime viikolla oli sentään pari pilvisempää (jopa sateisempaa) päivää, ja lämpötilat laskivat hieman, mutta nyt ollaan taas siellä 41 asteessa. Ei kiva. 25 astetta olisi aika hyvä. :-)

   Poista
 8. Näyttää ihanalta paikalta! Tukkumyymälä! Oikea supermarkettien äiti! Minä olen lähdössä Kreetaan ensi viikolla ja googlasin jo mitä supermarketteja sieltä löytyy... Harmillisesti ei niin monia. Ja on eri asia saanko matkakumppaneita supermarketkierrokselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Supermarkettien äiti. :-)

   Oi ihanaa, minä olen käynyt kaksi kertaa Kreetalla (joskus 10 vuotta sitten), ja tykkäsin kovasti! Ostin sieltäkin jostain torilta vihanneksia itselleni "tuliaisiksi" (olin hullu jo silloin, hihii), kun sieltä sai sellaisia eksoottisia vihanneksia, joita ei Suomesta saanut. Sitten typeränä laitoin vihannekset matkalaukkuun ruumaan, ja osa paleltui matkalla. :-D

   Poista
 9. Tämähän oli taas kiinnostavaa: konkreettinen kuva globalisaatiosta.
  Harva se päivä ajelen Metron ohi, mutta minulla ei ole ostokrorttia. Kiinnostuin nyt sitten katsomaan, missä päin maailmaa Metro käy kauppaa, näköjään pääasiassa Euroopassa ja Aasiassa : 32 maassa on Metro Groupin liikkeitä. Joissakin maissa on vain tuollaisia Cash&Carry, toisissa lisäksi real, Media Markt, Saturn ja Ruotsissa, Sveitsissä ja Luxemburgissa vain nuo kaksi viimeksi mainittua elektroniikkajättiä. Asiasta kiinnostuneille vinkki: www.Metro Group.de> Global locations of Metro Group.
  Jotenkin tuo globalisaatio on jäänyt meikäläiseltä havaitsematta omissa arkipäiväisissä huolissa ja pienissä piireissä pyöriessä.Metro mököttää siinä paikallaan jo iät ja ajat, korkeintaan on muuttanut isommalle tontille, eikä meikäläisellä ole ollut tarvetta seurata pörssikurssejakaan, kun ei ole ollut ylimääräistä rahaa mihinkään sijoitettavaksi. realin, Media Marktin ja Saturnin kanssa sen sijaan ollaan hyvinkin tuttuja, kun nekin sattuvat kätevästi ajoreittien varrelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin minäkin katsomassa, mistä kaikkialta Metroja löytyy, ja näyttää tosiaan aika Eurooppa- ja Aasia-painotteiselta Metron kartta. Mikähän mahtaa olla syynä, että Amerikassa (ei Pohjois- eikä Etelä-) ja Afrikassa ei ole Metroja, paitsi Egyptissä. Intiassakin näyttää olevan 14 Metroa, ja Hyderabadissakin kaksi. En tiedä, missä se toinen liike on.

   Tosiaankin hyvä osoitus globalisaatiosta, ja minäkään kun en edes tajunnut, että Metro on kansainvälinen ketju, ennen kuin minulle tuossa edellä kerrottiin. :-)

   Poista
 10. Juu, Pekingistä löytyy myls Metro, mutten koskaan käynyt, koska ostan sapuskaa vain pariksi päiväksi kerrallaan. Mutta tänne Suomeen saakka saamme Metroa vielä varmaan tovin odotella. Mutta tulihan se Ikeakin viimein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei taida Suomeen tulla Metroa ihan vähään aikaan. Mitenköhän se edes menestyisi Suomessa, kun Suomessa taitaa olla sen verran pienet markkinat.

   Poista
 11. Sielutonta, niin sielutonta! Minusta mikään ei vieraalla maalla ole niin masentavaa kuin löytää paikallisvärin sijaan McDonalds ja ylikansallinen supermarketti. Toki niitten sisällä voikin sitten olla paikallisväriä yllin kyllin, mutta silti en voi olla ajattelematta kaikkia niitä pieniä perheyrittäjiä jotka menettivät ikiaikaisen elinkeinonsa ja nyt voitot käärii joku ennestäänkin upporikas kansainvälinen bisnesmies joka luultavasti jättää veronsa maksamatta jollain veroparatiisikeplottelulla (kaveri kertoi lukeneensa juuri että puolet maailman varallisuudesta lepää veroparatiiseissa).

  Ja sitten toisaalta käyn itsekin aika usein jossain Prismassa ison valikoiman takia... siitäkin huolimatta että minua ihan ahdistaa kun kaupassa on niin paljon käytäviä ettei mitään meinaa löytää ja jos jotain unohtaa niin menee viisi minuuttia palata takaisin oikeaan kaupannurkkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielutonta varmaankin, mutta samalla luultavasti myös helppoa, edullista ja turvallista. Jos minä olisin esim. ravintoloitsija, niin ostaisin kyllä mieluummin kaiken tuolta, jossa elintarvikkeet ovat oletettavasti turvallisempia kuin monessa muussa paikassa. Kaiken lisäksi sieltä saa kaiken samalla kertaa.

   Itsekin käyn Prismassa Suomessa paljon, vaikka olisi tietysti ihanteellista kannattaa pieniä lähikauppoja. Mutta valitettava tosiasia on, ettei minulla ainakaan ole varaa käydä kalliimmassa lähikaupassa ihan vain kannatuksen vuoksi ja maksaa siellä ruoasta kymmeniä tai satoja euroja enemmän kuin Prismassa.

   Poista
 12. Vau mitkä pipot! :D Sen sijaan shoppailu ilman ilmastointia Intiassa kuulostaa jopa lauantairuuhkaista Pariisin Les Halles -ostaria pahemmalta helvetin esikartanolta. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pipot olivat kyllä vähän hätävarjelun liioittelua, koska ei tuolla kalaosastolla oikeasti niin kylmä ollut. :-D Mutta olihan ne hienot. ;-)

   Poista
 13. Haha suomessahan on myös metro tukku, muttei taida olla ihan samaa konsernia. Itse suosin keskon tukkua ..Meksikossa anoppini shoppaa kaiken tukkukaupoista esim sams clun ja costco ovat amerikkalaisia tukkuja joihin vuosijäsenyyden voi ostaa kuka tahansa..Kun suomessa vaaditaan ytunnus tms, tukkutilin luomiseen..
  Itse en halua kamalasti esimerkiksi näitä jenkkitukkuja tukea, varsinkaan kun lukenut ,että kähes kaikki niistä saattavat myydä amerikkalaisa geenimanibuloituja tuotteita.. Paljon antoisampaa ostaa suoraan toreilta ja kasvattajilta, jotka voivat jopa kertoa mistä ruoka on peräsin..Anoppini edustaa sitä sukupolvea joille kaikki amerikkalainen on niin mahtavaa.Aina wall mart ja costco jne ovat parhaita kauppoja vastaan ei ole väittäminen..Appiukkoni keuhkosyöpään kuolemistakin (ilman tupakoitia) olen alkanut miettimään..Niin hullu ero esimerkiksi luomutomaateilla ja niillä wallmartin vahapintaisilla tomaateilla on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ei taida tosiaan olla samaa konsernia. :-)

   En tiedä, mitä manipuloituja tuotteita tuolla myytiin, mutta ainakin ne omenat, joita ostettiin, oli todella mauttomia. En muista olenko koskaan syönyt niin mauttomia omenia! Tämän kokemuksen perusteella en tuolta kyllä ainakaan vihanneksia ja hedelmiä ostaisi.

   Täälläkin on muutenkin valtava ero tuotteissa riippuen siitä, mistä ne ostaa. Marketeista ostettuja hedelmiä ei saisi koskaan syödä kuorineen, kun niissä voi olla vaikka mitä mömmöjä... Tuntuu, että syövät ovat yleistyneet nykypäivänä ihan hirveästi, ja ruoka voi ihan hyvin olla osasyynä siihen.

   Poista
 14. Huh, johan tuonne eksyisi. Meidän cityssä ei ole mitään isoja markettiketjuja ja tukkukaupatkin on yhtä pieniä putiikkeja, myyvät kyllä yksittäinkin kaikille. Toisaalta ihan hyvä juttu, kun näillä pikkukaupoilla työllistyy suurin osa kansaa, joka muuten olisi työttömänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli niin paljon työntekijöitä, että joku olisi varmaan opastanut ulos, vaikka olisi eksynytkin. Ihmettelen yleensäkin, miksi intialaisissa kaupoissa pitääkin olla niin paljon työntekijöitä. Kai se on työllistämistä sekin.

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3