Herran pelko on viisauden alku. Rouvan pelko saa lähtemään baarista ajoissa kotiin.


maanantai 27. lokakuuta 2025

Syö ravintolassa ja menetä yöunesi

Kävimme pitkästä aikaa ukkelin kanssa ihan ravintola-ravintolassa syömässä, vaikka minä lähdinkin mukaan hieman pitkin hampain. Toki olisin voinut kieltäytyä lähtemästäkin, mutta sitten olisin joutunut laittamaan ruokaa. Ravintolareissu pelasti kokkaamiselta, mikä on aina iloinen asia.

Minua ei kiinnosta nykyään ravintoloissa käyminen iltaisin monestakaan syystä. Ensinnäkin ruoka on minulle vain polttoainetta, ja kaikenlainen hienostelu ruoan kanssa tuntuu itselleni vieraalta. Minulle on tärkeintä, että ruoasta tulee riittävästi kutakuinkin kaikkia ravintoaineita, että vatsa täyttyy ja että aterialla jaksaa niin pitkään, kunnes on taas aika syödä. En osaa arvostaa kauniita annoksia, vaikka toki kaunis annos houkuttelee syömään mieluummin kuin harmaa mössö. On hienoa, että joillakuilla on intohimoa ruoanlaittoa ja ruoan esillepanoa kohtaan, ja sekin on hienoa, että on ihmisiä, jotka osaavat arvostaa hyvää ruokaa ja kauniita annoksia. Itse en kuulu tähän joukkoon, ja siksi olen aika turha ravintola-asiakas. 

VIP-asiakas saapumassa ravintolaan.

Toiseksi ravintoloissa ärsyttää odottelu. Otimme viikonloppuna Ragussa neljän ruokalajin yllätysmenun, ja aikaa siitä hetkestä, kun saavuimme ravintolaan, siihen hetkeen, kun lähdimme sieltä, kului melkein kaksi ja puoli tuntia. Emmekä edes parittaneet ruokia viineihin, vaan joimme vain yhdet lasilliset punaviiniä. Jos on syömässä isommalla seurueella tai jos kyseessä on jokin erityistilanne, pidempikin istuminen ravintolassa menee, mutta tavallisella "käydään ulkona syömässä" -keikalla parissa tunnissa rupeaa jo odottamaan sitä hetkeä, että pääsisi lähtemään kotiin. 

Ukkeli malttoi sentään tällä kertaa olla räpläämättä kännykkäänsä koko ajan, mutta naapuripöydässä oli niin mielenkiintoiset keskustelut, että minulla oli vaikeuksia keskittyä juttelemaan ukkelin kanssa, kun piti kuunnella, mitä naapuripöydässä puhuttiin. 🙈 Naapuripöydän seurueessa oli nainen, jolla oli useampikin ruokarajoite (vehnä, ruis, kaura, ohra ja pähkinät), ja oli kiinnostavaa seurata, miten ravintolan keittiö ja tarjoilija suhtautuivat niihin (erinomaisen hyvin). 

Kolmanneksi ravintoloiden ruoka on harvoin mitenkään erityistä. Usein ruoka on ihan hyvää mutta ei sen tasoista, että sen takia viitsisi lähteä kotoa mihinkään, odotella ruokaansa joskus hyvinkin kauan ja maksaa siitä enemmän kuin haluaisi. Korona-ajan jälkeen ravintoloissa tapahtui minusta jonkinlainen laadullinen notkahdus, ja huonoja annoksia on tullut sen jälkeen eteen luvattoman usein. 

Ragun ruoatkin olivat hyviä perusruokia, mutta mitään ihmeellistä niissä ei ollut. Pääruoan lammas oli toki poikkeuksellisen hyvin kypsennetty, ja siitä annan pisteet. 

Ragun leipätarjotin on aina yhtä ihana ja tällaiselle leipähiirelle oikea taivas!

Siikacrudoa ja mangokastiketta.

Myskikurpitsakeittoa ja Aura-kroketti.

Karitsanniskaa ja perunafondant.

Tummasuklaa-vadelmamousse ja vadelmasorbettia.

Ragun yllätysmenu oli kyllä ihan koherentti kokonaisuus, ja kausituotteiden käyttäminen ilahdutti erityisesti. Ukkeli tykästyi kurpitsakeittoon ja sanoi, että tätä pitäisi tehdä kotonakin. Meillä onkin syöty tällä viikolla poikkeuksellisen paljon keittoja, kun ukkeli sai Intiassa yksissä häissä taas jonkin pöpön ja on ollut yskäinen ja nuhainen. Kuumat keitot ovat siis maistuneet ukkelille. Minä en suuremmin pitänyt Ragun keitosta, sillä siinä oli jokin mauste (kaneli?), joka ei sopinut minusta keittoon, ja suolaakin oli omaan makuuni liian vähän. 

Pääruoan ruusukaaleista tuli mieleeni, että kokeilin laittaa tällä viikolla ruusukaaleja intialaiseen tapaan, ja ruoasta tuli hiton hyvää. En normaalisti tykkää ruusukaalista, mutta intialaisten mausteiden kanssa se upposi yllättävän helposti. Nyt meinaankin jatkaa ruusukaalireseptien kehittelyä, ja suunnitelmissa olisi kokeilla laittaa ruusukaaleja ainakin sambariin sekä tehdä niistä jonkinlaista currya.

Olen miettinyt, onko minusta tullut ruoan suhteen vaativampi kuin aiemmin, kun mikään ravintolaruoka ei jaksa oikein enää säväyttää. Olen syönyt elämäni aikana hyvin monenlaisissa ravintoloissa ja niin monenlaista ruokaa, että ehkä kaikki on tavallaan jo nähty. On koettu Michelin-ravintolat ja katuruokakojut ja kaikki niiden väliltä. Ehkä jossain vaiheessa tulee väistämättäkin vastaan se raja, että ei jaksa enää hurmioitua mistään, vaan tavallinen perusruoka alkaa maistua paremmalta kuin mitkään Michelin-tähdet. 

Viimeinen ja tärkein syy, miksi en välittäisi lähteä illalla ravintolaan, on se, että ravintolaillallinen pilaa yöunet – ilman alkoholiakin. Useinhan ravintolakäynnit venyvät pitkälle iltaan, ja jos olemme varanneet pöydän esimerkiksi seitsemäksi, olemme saattaneet olla kotona vasta kymmenen, yhdentoista aikoihin. Uni tulee harvoin heti, eikä unen laatu ole kummoinen raskaan illallisen jälkeen. Tällä kertaa ehdotinkin ukkelille, että menisimme syömään tarpeeksi aikaisin, jotta pääsisimme myös ajoissa kotiin. No, ukkeli varasi pöydän viideksi, jolloin ravintola aukesi. 😅 

Noin aikainen illallisaika nauratti, mutta loppujen lopuksi söimme lähes tavanomaiseen aikaamme kuuden ja seitsemän välillä, kun alkupalaleivät ja viinilasit tulivat pöytään vasta vähän ennen kuutta. Olimme kotona kahdeksan maissa, ja minä pääsin nukkumaan tavanomaiseen aikaani yhdeksältä. Uni oli kuitenkin todella katkonaista ja häiriintynyttä. Ukkelilla puolestaan oli hankaluuksia saada unen päästä kiinni, ja hän oli hereillä vielä, kun minä nousin ylös neljän maissa. Ukkeli oli tosin juonut päivän aikana neljä kuppia kahvi, joista viimeisen vielä tuolla Ragussa, joten ihan pelkkää ravintolaruokaa ei voi hänen kohdallaan syyttää. 

En käsitä, miksi ravintolaruoat pilaavat lähes järjestään yöunet, vaikkei söisi itseään mitenkään ähkyyn ja vaikkei joisi pisaraakaan alkoholia. Minulle käy joka ravintolaillallisen jälkeen niin, että nukun huonosti, ja koska nukkuminen on minulle tärkeää ja osaan nykyään myös arvostaa hyvää unenlaatua, tämä ärsyttää todella. Tuleeko ravintolassa syötyä sittenkin enemmän kuin kotona, ja unet menevät pilalle ruoansulatuksen takia? Ehkä syödyn ruoan määrää ei hahmota, kun syömiseen kuluu ravintolassa verraten pitkä aika? Kotonahan ruoka tulee mätettyä naamariin varmaankin kymmenessä minuutissa. Vai ovatko ravintolaruoat laadultaan niin erilaisia kuin kotiruoka, ja se vaikuttaa nukkumiseen? 

Ilman naamaria on helpompi syödä. 😆

Edellä mainituista syistä tykkään siis käydä ravintoloissa mieluummin lounaalla kuin illallisella. Lounaat ovat mutkattomampia, ja isompikin annos ehtii sulaa iltaan mennessä. Jos pitää käydä ravintolassa illalla, käyn mieluiten jossakin aasialaistyyppisessä paikassa, jossa kaikki ruoka tuodaan pöytään samaan aikaan, ja annokset jaetaan. Siitä jää kaikki ylimääräinen kikkailu pois, ja maku on pääasiassa. 

Oma asenteeni ravintolasyömistä kohtaan vähän harmittaa sen takia, että ravintola-alalla ei mene nykyään kovin kummoisesti, ja olisi kiva kantaa kortensa kekoon ja tukea ravintola-alaa. Mutta en kyllä lähde ahtamaan väkisin napaani ruokaa, jota en halua oikeasti edes syödä.  

14 kommenttia:

  1. Onpa teillä ollut mielenkiintoiset ruoat. Mä en mitään ylläreitä uskaltaisi ottaa, noistakin puolet olisi jäänyt syömättä. Olen omine "rajoitteneni" vielä pahempi kuin naapuripöydän nainen.

    Mä voisin syödä myöhempäänkin kanarialaiseen tapaan, mutta ukon vatsa ei nykyään sitä enää siedä, vaan aiheuttaa koko yöksi närästystä, jos hän syö liian myöhään. Ja koska minä en tee ruokaa, en paljon pääse valikoimaan ruoka-aikaa. Salipäivinä kylläkin syön vasta salin jälkeen, eli seitsemän aikaan. Silloin yleensä jotain uunissa tai airfryerissa lämmitettävää ja nopeaa.

    Mietin, että auttaisikohan pieni kävelylenkki - vaikka vaan parin korttelin ympäri tuohon ravintolaruoan jälkeiseen unettomuuteen? Harvemmin pääsen ravintolaillan jälkeen "suoraan" petiin, koska Panchon kanssa täytyy todennäköisesti vielä käpötellä, jos ei muuta, niin korttelin ympäri. Ehkä se ruokakin siinä laskeutuu paremmin. En tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😅 Jokaisella on varmaan omat mieltymyksensä, mikä on ihan ymmärrettävää. Minä olen aika lailla kaikkiruokainen (miinus maksa ja muut sisäelimet), joten mulle on ihan sama, mitä eteeni kannetaan. Paitsi että ostereitakaan en enää syö sattuneista syistä, mutta niitä nyt harvemmin millään yllätysmenuilla tarjoillaankaan.

      Harmillisia nuo miehesi närästysvaivat, mutta hyvä jos pysyvät hallinnassa riittävän aikaisilla ruokailuajoilla. Me syötiin aiemmin puoli kahdeksan maissa, mutta ruoka-aika on hivuttautunut tuntia aikaisemmaksi, kun saatan mennä joskus jo kahdeksalta nukkumaan. 🙈

      Kävelylenkki on varmasti hyvä idea, mutta myöhään illalla se on kyllä aikamoinen henkinen ponnistus. 🤭 Raskaan aterian jälkeen tekee mieli vain kellahtaa kumoon eikä lähteä enää mihinkään, varsinkaan kylmillä ilmoilla. Intiassa ollaan kyllä joskus käytetty tätä keinoa, eikä lenkin tarvitse olla tosiaan mikään pitkäkään, kun se tuntuu jo auttavan.

      Poista
  2. Ulkoruokinta on välillä ihan kiva juttu, mutta liiallisena se kyllästyttää. Silloin kotona syöty "makaronimössökin" on parempaa. Henkisesti odottelin jälkiruokakuvaa, mutta sana TUMMA suklaa lopahdutti odottelun.
    Onkohan sinulla ollut joku väärä kasvovoide, tai jotain..... ? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet. Jos on vaikkapa viikon lomamatkalla ja syö pelkästään ravintoloissa, niin kylläpä taas kotiruoka maistuu taas sen hyvältä!

      Tumma suklaa ei ole minunkaan herkkuani, ja jälkkäri olikin pienoinen pettymys, koska se ei ollut minun makuuni tarpeeksi makeaa. Makean pitää olla makeaa! Pitää tietää syöneensä jälkiruokaa. 😅

      Jaa meinaatko, että mun meikkivoidevalinta oli epäonnistunut? 🤭 Yritin kyllä valita mahdollisimman luonnollisen sävyn, mutta pieleen vissiin meni. 🤪

      Poista
  3. Minähän rakastan ruokaa ja mielelläni syön ravintoloissa. Mielelläni valitsen listalta jotain, jonka laittamisessa en ole itse hyvä tai jotain mistä perhe ei juuri tykkää ja sitä tulee syötyä harvoin. Tälläisten annosten kärkipäässä on maksa sekä valkoiset kalat kuten ahvenet ja kuha.

    Tällä hetkellä minun ravintolassa syömistä rajoittaa eniten se, että varaukset pitää tehdä ajoissa ja sitten en tiedäkään että onko fiilistä lähteä syömään ja sitten hinta. Olen luvannut viedä pojat syömään jonkun menun ja katsellut järkyttyneenä hintoja jos 5 henkeä syö menun ja suurin osa juo 1-2 lasia viiniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kiva lähestymistapa, että tilaa sitä, minkä laittamisessa ei ole itse hyvä tai mitä tulee syötyä harvoin. Harmi kun itselläni ei ole minkäänlaista intohimoa ruokaa kohtaan. Siksi minun on helppo ottaa yllätysmenukin, koska minulle on periaatteessa ihan sama, mitä syön. Maksasta olen traumatisoitunut, ja sitä en pysty syömään (koska yksi ihminen teki kerran huonosti kypsennettyä maksaa, joka oli löllöä sisältä), vaikka äidin maksapihvit olivatkin lapsena tosi hyviä.

      Mekin mielellämme lähdettäisiin syömään aika spontaanisti, mutta varaus on melkein pakko tehdä, varsinkin lauantaisin. Ja olet oikeassa, että jos syöjiä on useampi, ravintola-aterian hinnat nousevat pilviin, mikä varmasti rajoittaa ravintolakäyntejä.

      Poista
  4. Ulrika50v.blogspot.com28.10.2025 klo 7.42

    Ei sun meikissä ole mitään vikaa !
    Minä syön mielellään ulkona kun toi ruan laitto ei kiinnosta. Usein tilaan kalaa . Kivaa viikon jatkoa 🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sartsa taisi tarkoittaa tuota naamarikuvaa – tai ainakin itse tarkoitin naamari"meikkiä". 🤭 Mutta kiitos, ihana. 🤗

      Kivaa viikon jatkoa sinullekin!

      Poista
  5. Erinomaista pohdintaa ravintolaruokailuista!
    Huomasin nyökyttäväni niin tiuhaan tekstin edetessä, että taisi tulla tehtyä niskahartiatreeni... ehkä tosiaan kaikkea ja "kaikkialla", hih... on jo maisteltu tähdin ja tähdittä... parikin ravintolan ruokalistaa suunniteltu - toinen enemmän teoriassa, mutta toinen painokelpoinen ja kokemusperäinen...
    Suomessa en tykkää mennä ravintoihin lainkaan (poikkeuksena on sushi... en viitti tehdä sitä itte) Reisuissa toki ravintolat, katukeittiöt (maassa maan tavoin) tyydyttää nälän lisäksi kulinarismin... ja se on ihan kivaakin!!
    Mitä tulee naapuripöytään... niin hauskin kokemus on Keniasta kun kiukutteleva vegaani-keliaatikko halusi kasvisruokaa ja sai... ihan kokonaisen porkkanan eteensä. Silloin petti pokka... tosin non-verbaalinen elekieleni ei tunne peittelyitä ihmisten ruokavaatimuksia kuunnellessa... taidan jopa tuhahdella... kai odottaen sitä uusintaa porkkanasta. Rakastan yllättää kyllä itseni ruoalla... siksi kokkailuni ovat kertakaikkiaan mitä sattuu.... en tiedä ittekkään aina mitä syntyy... tai on syntymättä. Keittokirjaa en todellakaan tee... en tykkäisi itsekään syödä ja edes yrittää tehdä toista kertaa samaa... aina voi räpeltää jotenkin uudella tapaa.... että semmoiset sopat!
    Tosin eilen sisustimme olohuoneemme lakuilla... liittyykö sekin jotenkin ruokaan? Hmmm... pirtsakkaa pimeänaikaa... eli talviajan ensimmäistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Repolainen! 🤗

      Uskon, että sinä olet maistellut tosiaan kaikenlaista! Niin maailmalla kuin kotimaassakin.

      Minäkään en tykkäisi käydä ravintoloissa, jos olisin sinä, koska saat varmasti omassa keittiössäsi parhaat sapuskat – ja ihanan värikkään ulkonäön vielä kaiken lisäksi! 😍

      Voi hyvänen aika tuota porkkanaa. 🙊 Keniassa ei sitten taida olla hirveästi vegaaneja, tai ainakaan vegaaneja, joilla on keliakia. Intiassakin ruokarajoitteisilla saattaisi olla hankalaa, kun siellä ei aina ihan ymmärretä, miten vakavia ongelmia ruoka-aineista voi allergisille koitua.

      Toivottavasti kirjoittelet blogiisikin niistä lakuista olohuoneessa! Odotan jännityksellä – vaikka taidan arvatakin jo teeman. 🎃

      Poista
  6. Minusta on kiva syödä kunnollista ruokaa ravintolassa, ei mitään mättöä, jota tuli kyllä paljon harrastettua näissä työpaikkaruokaloissa tai työpaikan lähellä. Toki oli hyvääkin. Nyt kun olen kotosalla melkein joka päivä, niin ilolla menen syömään kavereiden kanssa jonnekin. Mutta olen kyllä aika nirso; osaksi ruokarajoitteiteni takia, osaksi että en tykkää monistakaan ruuista. Söin tuolla Ruotsissa yhtä aika karseaa punajuuriruokaa. Siinä paikassa sentään jälkkäri pelasti. Kun syön nykyään vain poronlihaa ja sitten kala-kasvista, niin tuo oli kyllä täysin sellainen "pakko oli jotain tehdä" -ruokaa. Onneksi oli kyllä hyviäkin ruokia muissa paikoissa. Se minun pähkinäallergia on tosi hankala; varsinkin Saksassa kun on ties mitä kakkuja ja pikkuleipiä, niin niissä on aina jotain pähkinää. Mutta jos joudun täällä jonkun kotona tai vierailulla syömään lihaa, niin toki syön, sillä noissa tilanteissa kyllä joustan.

    Kävin äskettäin Liiterissä ja siellä oli jo joulukarkkeja; täytyy vain tarkkaan katsoa, ettei ole pähkinää. Joulukalenteria en vielä ole onnistunut hankkimaan!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikella on tosiaan paikkansa, niin mätöillä kuin ravintola-annoksillakin. Kiireessä on helpompaa ja kätevämpää vetää jotain buffetmättöä, mutta illallisella tyyli saisi olla mieluusti toinen. En osaisi kuvitella meneväni illalla syömään jonnekin ABC:n buffaan. 😅

      Punajuuri on minusta muutenkin aika hankala ruoka-aines, ja siitä on hankala saada hyvää, varsinkin jos punajuuri ei kuulu lemppariaineksiin, kuten se ei itselläni kuulu. Hyvä, että jälkkäri sentään pelasti, ettei jäänyt ateriasta kokonaisuudessaan huonot muistot.

      Allergiat ja muut ruokarajoitteet ovat hankalia, ja hirveän paljon riippuu paikasta, miten niihin suhtaudutaan. Olen kuullut kauhutarinoita siitä, miten huonoa kohtelua ruokarajoitteiset joissakin ravintoloissa saavat.

      Minäkin syön punaista lihaa tosi harvoin, oikeastaan vain ravintolassa. Kotona meillä syödään punaista lihaa ehkä kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. Sekin voi olla osasyy huonoon uneen, kun liha on ruoansulatukselle niin raskasta, varsinkin kun en ole tottunut siihen.

      Minullakin on joulukalenteri vielä hankkimatta. Mulla oli yksi hyvä idea, mutta se vesittyi...

      Poista
  7. Minä petyn niin usein ravintolassa, harvassa ravintolassa on parempaa ruokaa, mitä kotona tehdään. Eikä meillä enää nykyisin mitään huippugurmeeta jakseta kokkailla, ja silti ruoka on parempaa kuin ravintola-annokset. Omassa työpaikkaruokalassakin on monesti maukkaampaa ruokaa. Minä myös syön mitä vain, tosin uteliaisuudesta päinvastoin kuin sinä. Yllätysmenu’t ovat kivoja. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samanlaisia ajatuksia on minullakin. Miksi mennä ravintolaan, jos siellä saa kuitenkin niin usein pettyä? Ravintolassa kun olisi kumminkin oletusarvona se, että sieltä saa parempaa ruokaa kuin kotona. Ristiriita tulee siitäkin, että en tykkää ruoanlaitosta ja mielelläni söisin muiden valmistamaa ruokaa, mutta itse tekemällä ei tarvitse ainakaan pettyä, vaan saa juuri sitä, mitä haluaa. Ainakin yleensä. 😅

      Kivaa pyhäinpäiväviikonloppua!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3