Tietokone voi voittaa sinut shakissa mutta ei nyrkkeilyssä.


sunnuntai 1. elokuuta 2021

Talo poikineen

Palataanpa hetkeksi takaisin Barcelonaan. Edellisellä (varsin pikaisella) Barcelona-käynnillämme viisi vuotta sitten olin ihastellut Barcelonan upeaa arkkitehtuuria, ja minua oli jäänyt harmittamaan, kun en ollut ehtinyt tutkia rakennuksia sen paremmin. Nyt oli otettava vahinko takaisin, joten kiertelin yhtenä iltapäivänä Eixamplessa katselemassa ja kuvailemassa barcelonalaisia rakennuksia. Kuvia kertyikin melkoinen määrä, mutta en nyt kuitenkaan vyörytä kaikkia kuvia tähän, vaan laitan kuvia vain muutamista rakennuksista. 

Ensimmäiseksi tietenkin suosikkirakennukseni eli Casa de les Punxes. Olin nähnyt rakennuksen kerran taksin ikkunasta, ja se oli näyttänyt minusta ihan satulinnalta.   

Casa de les Punxes on hyvä esimerkki Katalonian modernistisesta arkkitehtuurista, jota kutsutaan myös katalonialaiseksi jugendiksi. Katalonian modernismin aikakausi ulottuu noin vuodesta 1885 vuoteen 1920, ja Casa de les Punxesin suunnitellut Josep Puig i Cadafalch oli Antoni Gaudín ja Lluís Domènech i Montanerin ohella yksi modernismin kuuluisimmista arkkitehdeista. 

Casa de les Punxesin rakennutti vuonna 1905 Bartomeu Terradas Brutau, joka halusi asuinpaikan kolmelle sisarelleen, Angelalle, Josefalle ja Rosalle. Talon historiasta tiedetään varsin vähän, sillä kaikki siskokset kuolivat ilman perillisiä, ja rakennuksen perinyt veli myi sen eteenpäin. 

Casa de les Punxesin esikuva on Neuschwansteinin linna Saksassa, sillä arkkitehti Josep Puig i Cadafalch rakasti pohjoista arkkitehtuuria. Vaikka rakennus vaikuttaa yhdeltä isolta rakennukselta, siinä on kolme erillistä osaa, kullekin sisarelle oma. Ensimmäisen kuvan julkisivussa näkyvä osa kuului Angelalle (julkisivun tunnusmerkkinä on enkeli), joka asui asunnossaan äitinsä kanssa. 


Rakennusta käytetään nykyään coworking-tilana, eikä sisälle pääse enää tutustumaan. Se ei kuitenkaan estänyt kurkkimasta ovesta sisään.

Toinen rakennus, johon ihastuin kovasti, oli Palau Macaya. Rakennus on saman arkkitehdin suunnittelema kuin Casa de les Punxeskin, ja se on valmistunut vuonna 1902. Talo on saanut nimensä rakennuttajastaan, Romà Macayasta, joka oli menestyksekäs puuvillakauppias ja joka halusi rakennuttaa talon perheelleen. 

Ulkopuolta oli vaikea saada kokonaan kuviin suurten puiden takia, joten keskityin kuvaamaan yksityiskohtia, jotka olivat minusta huikean kauniita.

Puikahdin sisälle, koska kukaan ei tullut pysäyttämäänkään, ja vasta jälkeenpäin luin, että rakennuksessa saa liikkua ilmeisesti laajemminkin. Mutta jo pelkästään sisäpiha tarjosi upeaa katseltavaa. 

Kolmas rakennus, josta pidin erityisesti, oli Casa Amatller, joka oli – yllätys, yllätys – Josep Puig i Cadafalchin suunnittelema. Näköjään pidän kyseisen arkkitehdin tyylistä! Gaudín suunnittelemat rakennukset ovat toki hienoja nekin, mutta ehkä vähän turhan eksentrisiä minun makuuni. 

Casa Amatller valmistui kahta edellistä rakennusta hieman aiemmin, jo vuonna 1875. Casa Amatller siitä tuli kuitenkin vasta vuonna 1898, kun Amatllerin perhe pyysi Josep Puig i Cadafalchia kunnostamaan rakennuksen. Tähänkin rakennukseen Cadafalch ujutti germaanisia elementtejä, mm. kaakelein koristellun katonharjan. 

 

Talon kunnostuttanut Antoni Amatller peri sukunsa suklaatehtaan Chocolate Amatllerin, ja 19-vuoden iässä Antoni lähetettiin Sveitsiin ja Ranskaan tutustumaan sikäläisten suklaatehtaiden toimintaan. Saamiensa oppien innoittamana Antoni rakennutti vuonna 1878 uuden Amatllerin suklaatehtaan, jossa oli viimeistä huutoa olevaa ranskalaista ja sveitsiläistä koneistoa. Antoni rakasti myös valokuvausta ja kävi mm. Marokossa ja Egyptissä valokuvaamassa ja osallistumassa kansainvälisiin amatöörivalokuvauskilpailuihin. 

Vuonna 1915 Amatllerin suklaatehdas tuotti 11 000 kiloa suklaata päivässä, mikä on minusta aika huikea määrä. 

Muutama kuva tuon ajan Amatllerin tehtaalta (kuvat ovat kaikki täältä):

Suklaamassan sekoitushuone.

  
Suklaiden irrottamista muoteistaan.

Amatllerin mainosjulisteita 1900-luvun alusta (kuvat ovat samasta paikasta kuin edellisetkin):

Rafael de Penagosin juliste vuodelta 1914.

Paul Chocarne Moreaun juliste vuodelta 1913.

Amatllerin suklaatehdas toimii edelleen, yli 200 vuoden jälkeen, ja Amatllerin suklaata voi ostaa useasta paikasta Barcelonassa. Kylläpä harmittaa, että jäi suklaat ostamatta! 

Tasapuolisuuden nimessä täytyy laittaa tähän vielä yksi Antoni Gaudín suunnittelema rakennuskin, Casa Batlló. Gaudí ei tosin suunnitellut rakennusta yksin vaan Josep Maria Jujolin kanssa. 

Casa Batllóta kutsutaan myös Luutaloksi sen luurankoa muistuttavien muotojen takia. Gaudín Park Güellissa kävimme jo viisi vuotta, ja postaus siitä löytyy täältä.   

Loppuun vielä muutama random-kuva kävelyllä näkemistäni rakennuksista.

Vielä olisi kirjoittamatta Barcelonan matkalta Pedralbesin luostarista, mutta saa nähdä, innostunko kirjoittamaan siitä vielä joskus. 

Tuli käytyä pikaisesti taas Savonlinnassakin, kun kävin hakemassa äidin vihdoin meille kylään, kun lämpötilat ovat laskeneet siedettäviin lukemiin. 

Äiti salakuvasi, kun tulin vessa-asioilta pusikosta. 😆

Matkalla pysähdyimme tapaamassa äidin kahta ystävää, ja koska olisimme olleet ensimmäisessä paikassa liian aikaisin, piti pyöriä hetken aikaa äidin lapsuudesta tutuissa maisemissa Tavastilan koulun liepeillä. 

Tällä urheilukentällä äiti on juossut kilpaa sataa metriä ja hypännyt pituutta.

Urheilukentältä löytyi myös veikeä ulkoilmakuntosali, jonka laitteet piti tietenkin käydä testaamassa.

Mukavaa viikonlopun jatkoa! 😘

28 kommenttia:

 1. No toimiko ne laitteet mekko päällä?
  Ajatella, jos asuisi tuollaisessa talossa! Kuka siivoaisi, olisi ensimmäinen kysymys. Tavarat olisivat juuri siellä kauimmaisessa huoneessa, kun päättäisit linnoittautua nojatuoliin neulomaan tms.
  Aikamoisia krumeluureja nuo koristeet; on uloketta ja röpelöä jos jonkinlaista. Aika venkat myös nuo rappujen yläpuolella olevat kaarikatokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hyvin toimi. Mekko sopii kaikkeen paitsi ehkä sellaisiin juttuihin, joissa pitää roikkua pää alaspäin. ;-D

   Enpä tullut ajatelleeksi siivoamista! Varmaan noiden talojen rouvat olivat niin äveriäitä, että pystyivät palkkaamaan siivoojaan. Meiltä menisi varmaan kaikki liikenevä aika paikkojen luuttuamiseen ja pölyjen pyyhkimiseen. Merrikin olisi varmasti ihan eksyksissä tuommoisessa talossa!

   Mie tykkään noista krumeluureista. Mitä enemmän, sitä parempi.;-)

   Poista
 2. Mä tykkään tosta kuvasta jonka otit ovelta. Ihania mainosjulisteita. Käynti suklaamuseossa oli mun listalla kun käytiin Barcelonassa mutta ei keretty sinne.
  Kivaa viikon alkua huomenna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkäsin tuosta ovikuvasta. Lasimaalaukset oli minusta ihania.

   Suklaamuseo olisi kiinnostanut minuakin, mutta käymättä jäi! No, ehkä sitten ensi visiitillä - joskus viiden vuoden päästä. :-D

   Kivaa viikon - ja elokuun - alkua sinullekin! <3

   Poista
 3. Komeita pytinkejä! Toi eka oli näistä mun suosikki. Mä mietin, että miltä nuo talot näyttäisi Suomessa talvisena pakkaspäivänä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, pääsisivätkö talot oikeuksiinsa talvisena pakkaspäivänä, kun puissa ei olisi lehtiä jne., vai näyttäisivätkö talot ankeilta ja aneemisilta. Itse saattaisin kuvitella jälkimmäistä!

   Poista
  2. Sitä mäkin mietin, että vois olla vähän orvon näköisiä... Siksi ehkä meillä ei ole tuollaisia taloja...

   Poista
  3. Suomen jugend on tosiaan hyvin vaatimatonta näihin Espanjan jugendin ajan rakennuksiin verrattuna. Ehkä suomalaiseen mentaliteettiin eivät kuulu muutenkaan liian krumeluurit...

   Poista
 4. Nuo Barcelonan rakennukset ovat kyllä niin upeita, ja täynnä kauniita yksityiskohtia, muistan miten innoissani olin kun kävin Barcelonassa. AIvan ihania nuo vanhat julisteet. Tel Avivissa on muuten rannan lähellä rakennus, jonka suunnitellut arkkitehti on selvästi ihaillut noita barcelonalaisia arkkitehteja;D Kaunista elokuuta Satu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, sekä Barcelonan rakennuksista että julisteista! Olisi tehnyt mieli laittaa postaukseen vaikka kuinka monta julisteen kuvaa, ja oli pakko taas oikein pidätellä itseään. ;-D

   Onpas hauska juttu, että Tel Avivissakin näkyy vaikutteita Barcelonan arkkitehtuurista. :-)

   Kaunista elokuuta sinullekin! <3

   Poista
 5. Ooooohhh!! Mielettömiä.
  Muuten, onko nuo kuviot maalattu seinään vai miten ihmeessä? Ymmärtäisin kaakelit, mutta eipä tuossa näy saumoja.

  Tilasin itse juuri Espanjasta vähän Portugalilaista seinälaattaa muistuttavaa tapettia ja ihastelin muutamia muitakin juttuja nettisaitilla. Ihan järjettömän upeita juttuja, mutta osa niistä ei tietenkään käy tänne sääolojen vuoksi. Pöh, tylsää.

  Gaudi oli kyllä uskomaton. Tuijottelin sitä perinteistä, Sagrada Famigliaa, ehkä kolme varttia kun muu porukka jo söi jäätelöä ja osti tuliaisia...
  Älyttömän kaunista arkkitehtuuria!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta näytti, että osassa taloista on kaakeleita ja osassa maalauksia, ehkä kaiverruksiakin? Vaikea sanoa varmasti; pitäisi päästä hipelöimään läheltä. :-)

   Portugalilaista seinälaattaa muistuttava tapetti kuulostaa aivan upealta! Harmi tosiaan, että meillä sääolot ja vuodenajat rajoittavat niin paljon monia juttuja. Toki sisätiloihinhan ne eivät vaikuta, joten sisällä vain mielikuvitus on rajana. ;-)

   Sagrada Familia oli ihan uskomattoman hieno, ja toki Gaudin luomukset muutenkin. Onneksi tuli käytyä tällä reissulla sisällä Sagrada Familiassa, vaikka etukäteen muka arvelin, että se ei kannattaisi. Enempää väärässä en olisi voinut olla. :-D

   Poista
 6. Barcelonan arkkitehtuuri on kyllä mielenkiintoista. Tuo ensimmäinen talo on minulle aivan tuntematon. Palau Macaya on tuttu, samoin Gaudin talot. Mutta nuo muut ovat tuntemattomia. Minä mielelläni lukisin siitä luostaristakin. Olisi kiva taas joskus palata Barcelonaan. Oikeastaan mikä tahansa ulkomaanmatka kelpaisi ja olin sellaista suunnitellutkin. Alkaa vähän tuntumaan siltä, että tuo jyräävä Delta-variantti torppaa haaveet.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuo ensimmäinen talo taida ollakaan Barcelonan käyntipaikkalistojen kärjessä. On mielestäni sellainen "hidden gem". Minäkään en olisi osannut mennä katsomaan sitä, ellen olisi bongannut sitä taksin ikkunasta.

   Kiva kuulla, että lukisit mielelläsi luostaristakin! Minäpä postaan siitä jossain vaiheessa. :-)

   Ei tosiaan tee mieli lähteä nyt ulkomaille, vaikka meillä kummallakin on kaksi rokotusta. Hirvittää viimeaikaiset tiedot, että täyden rokotussarjan saaneet voivat levittää koronaa ihan samalla tavalla kuin muutkin.

   Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Kiitos!
  Ja mukavaa alkanutta elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, Stansta, ja mukavaa kuun jatkoa! <3

   Poista
 8. Noi vanhat mainokset on kyllä aina niin kivoja.

  VastaaPoista
 9. On kyllä melkoisen prameita mökkejä, kyllähän noissa kelpaisi asua :D Luurankotalo on erityisen jännä, mutta voisin kyllö asua ihan missä noista vain. :P

  Noita yksityiskohtia jos jäisi kunnolla tutkailemaan, niin saisi kyllä kokonaisen päivän siihen kulutettua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mikä ettei noissa voisi asuakin. Vaan mahtaakohan tuolla olla kummituksia... Ties mitä menneiden aikojen henkiä on jäänyt pyörimään nurkkiin. :-D

   Päivä menisi Barcelonan rakennuksia tutkiessa ihan kevyesti; ehkä jopa viikkokin!

   Poista
 10. Miten kauniita nuo Barcelonan rakennukset ovatkaan. Siellä saattoi kävellä pää pyörällä ja vain ihailla taloa toisensa jälkeen. Ja jos jossain pääsee sisäpihalle käymään, niin huokailut sen kun jatkuu :)

  Hienoa, että äitisi pääsi tänne kylään. Salakuva on tosi hauska :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barcelonassa on parasta kuljeskella ihan kiireettömästi ja antaa itsensä vaikka eksyä. Tuntuu, että mistä tahansa saattaa löytää mitä tahansa.

   Paljon on ollut äiteellä Helsingissä ihmettelemistä. Tänään ollaan saatu katsella lentonäytöksiä, eikä ole tarvinnut lähteä edes omaa parveketta pidemmälle. :-)

   Poista
 11. En ole koskaan käynyt Barcelonassa, mutta voisin kyllä tuon Gaudin ja niiden ypeiden puistojen vuoksi. Sisko oli siellä pari viikkoa työjutun vuoksi ja sillä oli niistä puistoista ja iltavaloshowsta videoita. Nythän ei sitten enää Messi pelaa Barcassa.
  Mukavaa elokuun jatkoa, olispa täälläkin lämpimiä iltoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että sinä viihtyisit Barcelonassa loistavasti. Käsittääkseni siellä on myös tosi hyviä museoita, mutta itseäni ei se puoli niin kiinnosta, niin ei ole omakohtaista kokemusta. Tuli muuten mieleen, että Ateneumiin on ihan käsittämättömät jonot nykyään joka päivä, kun siellä on se Repininin näyttely. En tiedä, oletko jo käynyt siellä.

   Mukavaa elokuun jatkoa sinullekin! :-)

   Poista
  2. En ole käynyt Atskisa, viimeksi Hesassa vuosi sitten. Enkä varmaan pääse/ehdi/uskalla enkä ole edes katsonut saako lippuja. Olen nähnyt Repineitä Moskovassa, mutta toki olisi hieno nähdä se näyttely.

   Poista
  3. Kovasti tuntuu näyttely ihmisiä kiinnostavan. Monesti jono on jo ennen Ateneumin aukeamista seuraavaan kadunkulmaan!

   Poista
 12. Ihana postaus <3 Olipa näin aamutuimaan mukava päästä postauksesi mukana reissuun. Nyt sitten lähden aamuhommille ja kohti työmaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tarja! <3 Olipa ihana kuulla, että pidit. Mukavaa päivän ja viikon jatkoa sinulle!

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3