Lääketiede on edistynyt niin valtavasti, ettei terveitä ihmisiä oikeastaan enää ole.


keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Pumppausvideoita

Vein auton aamulla tuulilasin vaihtoon, ja jouduin käyttämään pitkästä aikaa bussia. Huristelen luvattoman usein autolla, mutta aina välillä tulee tilanteita, että autoa ei voi tai ei kannata käyttää. Tällainen tilanne tuli vastaan toissa viikolla, kun olin menossa Länsisatamaan, jossa parkkipaikat ovat tunnetusti kortilla. Menin siis metrolla Matinkylästä Ruoholahteen ja kävelin loppumatkan satamaan.

Koska olin saapunut paikalle tapani mukaan liian aikaisin, minulla oli aikaa katsella Jätkäsaaren taloja. Olin käynyt Jätkäsaaressa edellisen kerran vuonna 2016, kun kävin tutkiskelemassa Konepajan, Jätkäsaaren, Alppikylän ja Kalasataman uusia asuinalueita. (Kyseinen postaus löytyy täältä.) Kirjoitin tuolloin, että "Jätkäsaaresta jäi sellainen vaikutelma, että se ei ole valmistuttuaan ehkä paskempi paikka ollenkaan".

Nyt sain todeta aavistelleeni oikein, sillä Jätkäsaari vaikutti minusta oikein viihtyisältä paikalta. Olin aiemmin hieman soimannut suomalaisen nykyarkkitehtuurin "väriläiskä-ajattelua", ja siksi vähän ihmettelin, kun talojen väriläiskät eivät ärsyttäneet minua enää ollenkaan. Ehkä Etelä-Amerikassa vietetty aika on tehnyt tehtävänsä?

Suuri puistoalue, Hyväntoivonpuisto, ilahdutti talojen keskellä, eikä vähiten siksi, että siellä oli otettu myös pyöräilijät kivasti huomioon.

Hyväntoivonpuistoa kuvaillaan Jätkäsaaren vihreäksi sydämeksi, jolla on kokoa yhtä paljon kuin Kaivopuistolla. Minusta puisto oli oikein kiva, ja olisin viihtynyt siellä kauemminkin, jos vain olisi ollut aikaa.

Veistos nimeltä Öljypisarat.
Kaksoset.

Toki Jätkäsaaresta löytyy myös vähemmän viehättäviä alueita.

Kivikylätunnelmaa.

Nojatuoli lepoasennossa.
Uusi Länsiterminaali kakkonen oli minusta hieno.

Terminaali mereltä päin.
En ollut perehtynyt HLS:n lippujen vyöhykemuutokseen lainkaan ennen tuota metromatkaa, ja olinkin erittäin iloisesti yllättynyt, kun huomasin, että Matinkylästä pääsee Helsinkiin nykyään huomattavasti halvemmalla kuin aiemmin. Ennen kertalippu taisi maksaa lähemmäs viisi euroa, kun se maksaa nyt vain 2,80 – ainakin kännykällä ostettuna.

Tänä aamuna koin kuitenkin uuden yllätyksen, kun tajusin, että kaupunkien sisäisiä lippuja ei myydä enää ollenkaan. Vaikka tulin Olarista vain muutaman kilometrin matkan Matinkylään, oli pakko ostaa sama AB-vyöhykkeen lippu kuin Helsinkiin mennessäkin ja maksaa sama hinta, eli 2,80 euroa. Toisaalta Helsinki-lippujen halpeneminen ilahduttaa sen verran paljon, että en jaksa natista kaupunkien sisäisten lippujen puuttumisesta.

Lippu kännykässä.

Pyöräkin on tullut kaivettua taas talviteloilta. Minähän ostin pyörän vasta viime syksynä, eikä minun ole sen takia tarvinnut pumpata renkaisiin vielä kertaakaan ilmaa. Kumit olivat kuitenkin menneet talven aikana sen verran tyhjiksi, että nyt oli pakko ryhtyä tällaiseenkiin puuhaan. Minulla oli onneksi kotona hyvä pumppu, jonka olin ostanut aikoinani auton(!) rengasta varten, joten pumppaaminen sujuisi käden käänteessä (näin kuvittelin). Venttiilin tulppa vain irti ja pumppaamaan!

Vaikka pumppasin käsi kipeänä ja pää punaisena, renkaaseen ei tuntunut menevän yhtään ilmaa. Päätin kokeilla takarengasta, jos eturenkaassa oli vaikka jotain vikaa, mutta takapäässä oli sama ongelma. En keksinyt, mistä ongelma saattoi johtua, mutta ilmeisesti tein jotain väärin. Sitten päähäni pälkähti kaikkien visaisten ongelmien ratkaisupaikka: Youtube. Ennen nettiin ryntäämistä piti kuitenkin vielä hetki miettiä, saatoinko olla oikeasti niin tyhmä, etten osannut pumpata edes pyörän rengasta ilman Youtuben jumalallista ohjausta.

Saaristovene lähtee; minä en.

Pian tulin tietämään, että polkupyörän renkaissa on olemassa erilaisia venttiilejä, ja minulla näytti olevan Presta-venttiili. Venttiilit eivät siis olekaan automaattisesti enää sitä mummomallia, että tulppa pois ja ilmaa sisään! Seuraavaksi opin, että vääränlaisella pumppaustavalla saattaa saada renkaan repeämään venttiiliin juuresta. Tämä oli ihan kiva tieto, sillä olin käyttänyt juuri tuota samaista pumppaustekniikkaa. Videot eivät kuitenkaan edesauttaneet tilannetta mitään lailla, sillä en saanut edelleenkään renkaisiin ilmaan.

Jätin asian hautumaan, kun rupesi niin vituttamaan. Muutaman päivän päästä verenpaine oli laskenut jo sen verran, että päätin jatkaa googlettelua. Nyt osuinkin apajille, sillä löysin vajaan puolentoista minuutin mittaisen videon, jossa näytetään ihan kädestä pitäen, kuinka Presta-venttiili pumpataan. Minä en ollut tajunnut, että Prestassa on toinenkin "korkki", jonka pitää päästä liikkumaan vapaasti, jotta renkaaseen saa ilmaa. Tämän tajuttuani sain renkaaseen sentään jo ilmaa, mutta ilma ei kuitenkaan oikein pysynyt renkaassa. Pumppausletkun pää jotenkin vuoti, joten minun piti pitää koko ajan toisella kädellä letkun päästä kiinni ja pumpata toisella. Kaiken tohinan keskellä tuli keksittyä uusi jooga-asentokin: pumppaava koira.

Ei auttanut muu kuin palata jälleen Youtuben ihmeelliseen maailmaan ja googlettaa nöyränä, kuinka jalkapumppua käytetään. Ja niin minulle valkeni, että pumpun päässä oleva lärpäke ei olekaan "vain jokin ylimääräinen vipu", vaan se on lukko, jota kääntämällä letkun pään saa lukituksi kiinni venttiiliin.

Uskokaa tai älkää, neljän videon ja monen päivän pähkäilyn jälkeen minulla oli kuin olikin renkaat pinkeinä.

Ja taas mennään.


Nyt täytyy vain toivoa, että minulle ei tule elämässä eteen tämän isompia ongelmia, koska silloin saatan joutua viettämään Youtubessa monta päivää.

 
Enpä muuten tiennyt sitäkään, että kiveniskemille on olemassa tällaisia tarroja, joilla iskemän voi suojata heti tuoreeltaan. Oli kyllä aika hulppeaa ajaa tuulilasin vaihdon jälkeen, kun lasin läpi näkikin jotain, eikä lasissa ollut yhtään hyönteisen raatoa!

Seuraava postaus tuleekin sitten Intiasta, jos vain ehdin kirjoittelemaan sieltä. Tiedossa on nimittäin varsin hektinen matka, kun pitäisi käydä myös Tirupatissa ja Singaporessa. Olen nukkunut viime aikoina todella huonosti ja vähän, ja olo on taas aika kaamea – sekopäinen, apea ja kyrpiintynyt. Kauhulla odotan, miten pahasti pakka leviää muutaman yölennon jälkeen. Toivottavasti ei tule ruumiita. Jos uutisissa kerrotaan, että suomalaisnainen on riehunut lennolla tai aiheuttanut välikohtauksen Hyderabadin Ikeassa, niin se olen sitten minä.

Appivanhempien uuden asunnon remontti ei ole ehtinyt vielä valmistua, sillä remontin viimeisin laskettu aika on elokuun 10. päivä. Me majailemme ukkelin kanssa siis ilmeisesti koko Hyderabad-ajan hotellissa, koska siskon perhe asuu anoppilassa, ja appivanhempien nykyisessä asunnossa on vain kaksi nukkumiskelpoista makuuhuonetta. (Asunnossa on kolmaskin makuuhuonekin, mutta se toimii anopin rojuvarastona ja on siis kuin pommin jäljiltä.) Toisaalta on kiva asua hotellissa, koska hotellissa on kuntosali ja uima-allas, mutta toisaalta pelkään taas vanhan tutun ulkopuolisuuden tunteen nostavan päätään. Jos asuisin anoppilassa, tuntisin paikan ja ihmiset enemmän omakseni, eikä olisi sellainen ulkopuolinen vierailija-olo kuin silloin, jos asun muualla ja vain käyn anoppilassa. Tätä on vähän hankala selittää, mutta korvienväliset ongelmat ovat usein sellaisia, että niitä on hankala selittää selväpäisille. 😆

22 kommenttia:

 1. a) Mä niin alan käyttää tota alkuajatelmaa!
  b) Pyörien venttiilit on tosiaan aika monenmoisia nykyään. En oo muuten vielä joutunut pumppailemaan mun läskiäni! En halua tietää mitä tapahtuu sitten, kun tarttee pumppailla siihen ilmaa...
  c) Mä tajusin ton ulkopuolisjutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a) Ota ihmeessä. Senhän voi tulkita useammallakin tapaa. Tai no, ainakin kahdella.
   b) Tsemppiä vaan läskipyöräsi renkaiden kanssa. Opin muuten jostakin noista videoista senkin, että läskipyörien paineet saattavat olla alle 1 baria, kun maantiepyörissä paineet saattavat olla 7-8 baria. Että näköjään jäi jotain mieleenkin. :-D
   c) Kiva. <3

   Poista
 2. Näyttääpä hyvältä tuolla Jätkäsaaressa, ja tosi kiva väriläiskä tuo oranssi silta. Viimeksi taisin tehdä tuolla ratikkakierroksen toissa syksynä, ja silloin oli aika keskeneräisen näköistä ainakin osissa Jätkäsaarta,,joten sitten joskus pitää päästä tutustumaan tuonna.. No kattos,nyt taisi selvitä miksi en ole saanut pyöräni renkaita pumpatuksi, kiitos vihjeestä!
  Ja hyvää INtian matkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele, jos Jätkäsaaressa oli toissa syksynä keskeneräisen näköistä, kun ymmärsin, että tuo puistokin valmistui ihan vasta tänä kesänä (eikä se ollut vieläkään ihan kokonaan valmis).

   Hieno homma, jos pyöräpähkäilystäni oli sinulle jotain apua! Miksi ihmeessä kaikesta tehdään niin monimutkaista nykyään. Tuskin entisajan venttiilit niin huonoja olivat, etteivät enää kelpaisi polkupyöriin...

   Kiitos, Jael. :-) Yritähän jaksella siellä kuumuudessa.

   Poista
 3. En tajua miksei kaikki venttiilit voisi olla samanlaisia - pahimmillaan olen lähettänyt pyöräilyä harrastavalle veljelläni kuvan venttiilistä ja kysynyt miten sen pumpataan! Perheessä viisi fillaria ja kolmenlaisia venttiiliä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin täysin samaa mieltä! En ymmärrä, miksi venttiileilläkin pitää kikkailla ja tehdä niistä sellaisia, että niitä ei osaa edes pumpata. Minä meinasin viedä jo pyöräni samaan liikkeeseen, josta olin sen ostanutkin, ja pyytää sieltä apua. Sisu ei kuitenkaan antanut periksi, ja oli pakko yrittää ensin itse.

   Mutta on kyllä toisaalta rauhoittavaa kuulla, että muillakin on ollut ongelmia venttiilien kanssa. Tunsin itseni ihan ääliöksi, kun en tajunnut asiaa, jonka olin kuvitellut ihan yksinkertaiseksi pikkujutuksi.

   Mukavaa kesän jatkoa! :-)

   Poista
 4. Minäkin olen tuskaillut pyörän kumien pumppaamisen kanssa. Ensin on yleensä pumppu hukassa, tai sitten siinä on vääränlainen liitin ja lopuksi pitäisi vielä osata avatakin venttiili. Miten tuosta yksinkertaisesta hommasta on tullut niin vaikeaa??? :D

  Mukavaa Intian matkaa! Toivottavasti kaikki menee hyvin ja nautit vierailustasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Minä olen sitä mieltä, että asioista tehdään liian monimutkaisia ihan vain ihmisten kiusaksi. Mitään muutakaan syytä en keksi. Pitäisi näköjään itse suunnitella polkupyörän venttiilitkin. :-D

   Kiitos hyvän matkan toivotuksista. Minäkin toivon, että kaikki menisi hyvin, tai ainakin että en saisi mitään hermoromahdusta tai raivokohtausta väsymyksen takia. P.S. Isojen silmäpussien määritelmä: ne näkyvät omiin silmiinkin ilman että tarvitsee edes katsoa peiliin.

   Poista
 5. Erikoisen näköinen tuo Jätkäsaari. Olen varmaan liian tottunut “vanhantyyppiseen” arkkitehtuuriin täällä, että Jätkäsaari näyttää silmiini melko “futuristiselta” :D En osaa päättää tykkäänkö vai en, pitää varmaan käydä itse tutustumassa alueeseen :P

  Ärsyttää tuo lippu-uudistus, joka tietenkin tapahtui sellaiseen aikaan etten voinut asiaan reagoida. Olisi siis pitänyt vaihtaa matkakortti uuteen, mutta luonnollisesti en ole ollut Suomessa ja nyt kun sitten elokuussa tulen, pitää mennä korttia vaihtamaan johonkin tiettyyn pisteeseen ja vieläpä maksaa siitä ilosta, aargh! Ihan periaatteesta ottaa pannuun!

  On kyllä melkoista rakettitiedettä tuo pyörän pumppaaminen, mutta hyvä sinä – onnistuit! :D Minun pyöräni on taas käyttökelvoton, sillä siitä meni sitten toinen kumi puhki. Onneksi ei kesken fillaroinnin, vaan se oli mystisesti tyhjentynyt yön aikana. Kumi vaihdettiin siis toiseenkin renkaaseen, mutta se tyhjeni silti taas. Jotain pitäisi siis fillarille tehdä, mutta hermohan tässä on taas mennyt. :D

  Ihanaa Intian matkaa! Saatan ehkä jotenkin ymmärtää tuota ulkopuolisuuden tunnetta, samanlaisia tuntemuksia on minullakin sukuun – sekä miehen että omaan – liittyen, vaikka ehkä eri syistä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, futuristinen on kyllä oiva sana kuvaamaan Jätkäsaarta. Ja sen mitä olen nähnyt sikäläisiä, arvokkaan näköisiä taloja blogissasi, en ihmettele, jos Jätkäsaaren taloissa on hieman nieleskelemistä. :-)

   Onpa harmillista, että uuden matkakortin hankkiminen on noin hankalaa! Kyllä minuakin ärsyttäisi. Minäkin vasta ihan vastikään sain tietää, että kortti olisi pitänyt uusia johonkin tiettyyn päivämäärään mennessä, jolloin uuden kortin olisi saanut ilmaiseksi. Itse matkustan julkisilla niin harvoin, että en taida viitsiä uusia matkakorttiani, ainakaan tässä elämäntilanteessa. Enkä taida edes tietää, missä se vanha on.

   Voi surkeus, miten huonoa onnea sulla on sen pyöräsi kanssa! Ja just kun olit päässyt taas ajelemaan sillä. :-( Mulla pitää kettingit nyt kummallista natinaa, ja mun teoria on, että ne ovat kai kuivuneet (?). Ehkä niitä pitäisi rasvata tai jotain.

   Kiitos, Elegia. <3 Pikaista palautumista patikkareissusta sinulle!

   Poista
  2. Elegialle sen verran, että vaihtoaikaa oli yli 6 kk. Toki ymmärrän, että ärsyttää, mutta raja pitää johonkin vetää.. Ja kortinvaihdon maksu on käsittääkseni kohtuullinen.

   Poista
  3. Jep, toki pitää jokin raja olla, mutta silti ärsyttää koska jatkuvasti tuntuu olevan käynnissä jotain uudistusta matkakortteihin liittyen. Olisi kiva jos joskus pääsisi Suomessa käymään ilman että täytyy aloittaa reissu kaikenlaisella säätämisellä. :D Kortinvaihto maksaa muistaakseni kuusi euroa eli en mene konkurssiin, mutta periaatteesta vituttaa silti. Vaan jäänen henkiin. :)

   Poista
 6. Värikkyys noissa taloissa ei ole lainkaan hassumpaa, päin vastoin. Toivottavasti sieltä löytyy myös kunnon viheralueita isoine puineen? Tuossa sun kuvissa oli melko pikkaraiset noi puut... Aivan pelkkä betonikaupunki on kyllä kauhistus :-D

  "Juutuuppi" on kyllä monessa asiassa ollut arjen pelastaja! Sieltä löytyy vastaus ja ohje lähes aikkeen mieltä askarruttavaan ongelmaan. Tuo polkupyörän pumppailu on kyllä raivostuttava ongelma ja onneksi sait sen ratkaistua (peukkua sille).

  Toivottavasti säästyt uuden tuulilasin kanssa kiveniskemiltä pitkään.. voin kuvitella manailujen määrää kun ensimmäinen kivi uuteen tuulilasiin kopsahtaa (ainakin itselläni olisi).

  Harmillista tuo sinun univaikeus asia. Oletko kenties treenaillut taas liiallisesti? Pidetään peukkuja, että tilanne jo helpottaisi, eikä aiheuttaisi suurempia konflikteja!

  Mukavaa Intian reissua. Toivotaan ettei ulkopuolisuuden tunnetta pääse syntymään, hotelli majoituksesta huolimatta <3

  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun käppäilyni Jätkäsaaressa jäi aika pikaiseksi, eli en ehtinyt tutkia aluetta sen tarkemmin. Uskon ja toivon, että niitä puitakin löytyy! Tosin alue on vielä uunituore, että puutkin ovat ehkä siitä syystä vielä niin pieniä.

   Mullekin sellainen betonikaupunki olisi kauhistus, vaikka olen joskus haaveillut pääseväni asumaan Helsingin keskustaankin. Mutta toisaalta onhan sielläkin puistoja ja muuta vihreää, vaikkakin paljon vähemmän kuin meillä täällä "maaseudulla" Espoossa. :-)

   Juutuuppi on ihan paras! Ei varmaan ole olemassa sellaista ongelmaa, johon Juutuupista ei löytyisi vastausta. :-D Ja hyvä niin.

   Johan mie olin varma autoliikkeestä takaisin ajaessani, että kohta mie mällään auton, ja tuulilasi on säpäleina. :-D Onneksi nyt on takana jo ainakin yksi menestyksellinen päivä ilman kiveniskemiä ja muita vaurioita!

   En ole treenannut liiallisesti, päinvastoin. Mulla ärtyivät molemmat polvet aika pahasti pari viikkoa sitten, ja olen ottanut siitä syystä aika rauhallisesti liikkumisen kanssa, ettei vaiva pahenisi vaan menisi ohi. Näillä vaivoilla kun on tapana pitkittyä, jos niiden ei anna parantua rauhassa (t. nimim. kokemusta on ainakin kymmeneltä kerralta :-D). Kaiken muunkin pitäisi olla kunnossa, syömisestä lähtien. Luulenkin, että univaikeudet johtuvat siitä, että mulla on elämässä meneillään tällä hetkellä liikaa kaikenlaista. Vaikka jutut ovat pääasiassa kivoja, ne saavat jollakin tavalla ylikierroksille ja stressaantumaan. Kai se on lähettävä kohta Kolumbiaan tylsistymään, niin alkaa unikin taas maittaa. :-D

   Kiitos sinulle! Mukavaa viikonloppua! <3

   Poista
 7. Luoja sitä päivää kun mun täytyy pumpata ilmaa uuden pyörän renkaisiin, apua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti homma sujuu sinulta paremmin kuin minulta. :-)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos, Anu! :-) Delhiin asti ollaan jo selvitty...

   Poista
 9. Tuttuja nuo venttiiliongelmat nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin varmasti niistä paljon kokemusta, kun olet sellainen pyöräilyhirmu. :-)

   Poista
 10. Palasin juuri kotiin, joten tasapaino säilyy nyt Suomessa, kun lähdet matkaan. Hyvää matkaa, odotan sitten bloggauksiasi sieltä! Kyllä muuten teki hyvää olla noin kuukausi suhteellisen off-line (kun tuolla Venäjällä netti maksaa aivan älyttömästi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukausi off-line -tilassa kuulostaa kyllä aika extremeltä. ;-D Mutta tekee varmasti hyvää, kun "alkujärkytyksestä" selviää. Nautihan nyt Suomen kesästä! Täällä Hyderabadissa on ollut ihanan viileää ja pilvistä, ja sadellutkin on.

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3