Lääketiede on edistynyt niin valtavasti, ettei terveitä ihmisiä oikeastaan enää ole.


maanantai 30. heinäkuuta 2018

Piiloleikkiä

Ihmettelin taas Kiteellä aina samaan aikaan vuorokaudesta lentäviä lentokoneita, ja muistin, että joku oli suositellut minulle jo kauan sitten Flightradar24 -sovellusta. Sain sovelluksen vihdoinkin ladattua, ja sitten jo harmittelinkin, etten ollut tehnyt sitä aiemmin. On nimittäin äärettömän mielenkiintoista tutkia taivaalla lentäviä lentokoneita ja sitä, mistä mikäkin kone on tulossa ja minne se on menossa. 


Esimerkiksi tämä juuri Mikkelin yli lentänyt Emirates-yhtiön kone on tulossa Dubaista ja menossa San Franciscoon. Korkeutta koneella on hieman alle 11 kilometriä (36 000 jalkaa) ja nopeutta 930 km/h (502 solmua).

Sain myös selville, että Kiteen yli iltapäivällä lentävät lentokoneet ovat tulossa joko Japanista tai Kiinasta, sillä noiden maiden lentoreitti kulkee aivan Kiteen yli. Enpä olisi osannut arvata tuotakaan. Onhan Venäjän yli kulkeva reitti tosin paljon ruuhkattomamman näköinen kuin reitti Intian ja Keski-Euroopan ylitse.Illalla kuuden jälkeen Japanin ja Kiinan koneet lentävät taas letkassa Kiteen yli, nyt toiseen suuntaan.


Tässä yllämme lentelee juuri Finnairin lento AY88 Shanghaista Helsinki-Vantaalle:

Äsken taivaalla jyristeli juuri TUI:n lento Larnakasta Helsinkiin. Aika hassua, että meikäläinen voi saada niin isot kiksit moisesta sovelluksesta. 😀 Onko kukaan muu innostunut Flightradarista?

Moni tykkää liikkua kesällä kuntosalin sijasta ulkona, mutta minä tykkään nostella painoja kesälläkin. Olen ollut viime aikoina niin paljon liikekannalla, etten ole vielä hankkinut pysyvämpää salijäsenyyttä mihinkään, kun en edes tiedä, mikä sali olisi minulle hyvä. Olen käynyt saleilla vähän siellä sun täällä, ja ongelmaksi on muodostunut se, että useimmalla salilla on yksi ainoa levytanko. Aina kun olisin halunnut treenata levytangolla, sitä on käyttänyt juuri joku muu, tai jos levytanko onkin ollut vapaana, joku on tullut odottelemaan tangon liepeille vuoroaan, ja keskittymiseni on herpaantunut.


Tämä kuvassa näkyvä NJAC:n (New Jersey Athletic Club) sali oli ihan järjettömän iso ja toimiva (kuvassa näkyy vain hyvin pieni osa salista). Siellä oli niin paljon levytankoja, penkkejä ja räkkejä, että kaikille varmasti riitti!

Minua ärsyttää valtavasti, jos en voi tehdä salilla sitä, mitä olin suunnitellut. Suivaannuinkin lopulta niin, että tilasin viime viikolla netistä itselleni levytangon ja painoja. Nyt olen tässä odotellut, kumpi saapuu ensin - levytanko vai ukkeli. Ukkeli on Intiassa, ja olin laskelmoinut, että levytanko ehtisi tulla, ennen kuin ukkeli tulee kotiin, ja ehtisin piilottaa tangon jonnekin. Ukkeli on nimittäin jo kerran kysynyt minulta, meinaanko tehdä kodistamme kuntosalin, enkä viitsisi ihan heti paljastaa, että on tullut hankittua taas uusia kuntoilutuotteita. Pitäähän asia tietysti joskus kertoa (ellen jää kiinni ennen sitä), mutta se päivä saisi koittaa joskus myöhemmin. 😳

Toki ulkoliikuntakin on kivaa, ja sitäkin tuli harrastettua Itä-Suomessa pyöräilyn ja soutamisen merkeissä.

Myökin ulkoiltiin.

Pyhäjärvi aamulla kello kuusi.

Nuorison kesäleikit.
Kuunpimennys meni niin sanotusti reisille, sillä vaikka taivas oli muuten selkeä, juuri kaakon suunnassa oli pilviä.

Kuu pimentyi niin perusteellisesti, ettemme nähneet sitä lainkaan.


Punkaharjulla ja Kerimäelläkin tuli ajeltua.

Kerimäen kirkon koko jaksaa hämmästyttää aina vain.Eipä tässä nyt muuta. Minä jatkan pakettien odottelua. 😎

36 kommenttia:

 1. Minä kanssa tutkin lentoliikennettä taivaalla. Seurasin, kun Putinin kone lähestyi Helsinki-Vantaata. Oli tulossa Trumpia tapaamaan.
  Kerimän kirkossa olen käynyt. Eikös se ole peräti maailman suurin puukirkko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kiva kuulla, että löytyy toinenkin lentokoneista kiinnostunut! Hitsi kun minulla ei ollut tuota sovellusta vielä Putinin ja Trumpin tapaamisen aikaan. Olisi ollut hieno seurata Putinin konetta!

   Kerimäen kirkko on tosiaan maailman suurin puukirkko. Ja kyllä se onkin iso! Noista kuvista kirkon koko ei vain oikein näy.

   Poista
 2. Kuulostaapa jännältä sovellukselta... Ihme reittejä noilla koneilla.

  Komia on kirkko! Vaan meilläpä on Suomen ainoa kahdeksankulmainen kirkko! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihmettelin koneiden reittejä. Kai niissäkin jokin logiikka on, mutta tällaisen asiasta mitään tietämättömän silmiin ne näyttävät aika erikoisilta.

   Piti oikein googlettaa teidän kirkkonne. Hieno on sekin! Pitäisi käydä joskus katsastamassa. :-)

   Poista
 3. Taitaa meilläkin olla edelleen tuo sovellus miehen laitteella ja kyllä sitä on tullut joskus katseltuakin ihan riittävästi. Kauniit on Suomen maisemat. Toivotaan että tanko tulee ensin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen maisemat ovat kauniit, erityisesti aamuisin ja iltaisin, kun valo on lempeämpää. Ja toki niitä katselee kirkkaassa auringonpaisteessakin. :-)

   Tanko tuli, ja niin tulivat levypainotkin! Nyt ne on jo jemmattu sängyn alle. ;-)

   Poista
 4. Mun pitäisi varmaan myös ladata tuo aplikaatio,lentsikat nimittäin täällä lentävätä melkein taloni yli, ja kuulen hyvin yön viimeiset ja aamuyön ensimmäiset lennot ellen ole silloin sikeässä unessa.JOitakin vuosia sitten ne lensivät ihan taloni yli kun rakennettiin uutta kiitorataa, mutta onneksi se siirtyi hieman. Siihen ääneenkin tottuu... Mutta bussipysäkillä bussia odottaessa tulee aina bongattua koneita, ne nimittäin omalla alueellani lentävät aika matalalla ennen kuin häviävät korkeuteen...Hieno kirkko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lataa ihmeessä! Sovellus on tosi mielenkiintoinen - vaikka siihen voi kyllä jäädä vähän koukkuunkin. ;-D

   Onneksi sinulla ei ole enää yhtä paljon lentomelua kuin ennen. Joskus lentokoneet lentävät myös tästä meidän talon ylitse, mutta sitten taas joskus menee päiviä, ettei kuulu yhtään konetta. Ilmeisesti lentoreitit muuttuvat hieman tuulista tms. johtuen?

   Kerimäen kirkko on kyllä hieno!

   Poista
 5. Kerimäen kirkkoa on tullut vuosien mittaan katsastettua muutamaan kertaan. Eläköön (myös) kotimaan matkailu! Mutta kyllä taas kerran eniten keräävät pisteitä nuo Nallet. Onhan toinen Enska, sorry jos sekoilen... kuitenkin terkkuja molemmille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso peukku kotimaan matkailulle! Miten paljon Suomessa(kin) olisi katsomista, jos vaan aika riittäisi!

   Nalle kiittää terkuista. <3 Enskakin on hengessä mukana, vaikka onkin tällä hetkellä vähän kaukana.

   Poista
 6. Mulla ei ole tuota, mutta Trumputimien tullessa Suomeen kaverit seurasivat heitä; Putin näkyi, mutta Trumpetti ei. Pitänee ladata se kun lähden tässä parille pienelle matkalle - saisi vähän tekemistä matkojen ajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trumpetti. :-D Rupeankin käyttämään tuota nimitystä. :-) Mielenkiintoista, että Putin näkyi, mutta Trumpetti ei. Olikohan hänen koneensa jollakin lailla "salattu"?

   Poista
 7. Minä muistelen, että pojalla on tuokin appsi. Hän oli lentokoneista varsinkin aiemmin ihan kamalan innoissaan ja kun hän asui vielä kotona, minä hermoilin hänen kamalan suurien paperikääröjensä kanssa. Niitä ei saanut yhtään rypistellä ja niitä oli rullakaupalla hänen huoneessaan. Niissä oli lentoreittejä, kiitoratoja yms. Tuo appsi on kyllä huimasti kätevämpi ainakin siivotessa. Voisinkin muuten ladata itselleni oman nyt kun tuli puheeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan siltä, että sinulla on ollut siellä oikea alan tosiharrastaja. :-)

   Ukkelin serkun poika harrastaa myös lentokoneita, ja hän kerää erilaisia koneiden pienoismalleja. Serkku lähetti kerran kuvan, jossa poika oli kaikkien lentokoneidensa kanssa, ja heidän olohuoneensa näytti varsin vilkasliikenteiseltä lentokentältä. Mutta mikäs siinä, mukava harrastus niin nuorille pojille kuin meille aikuisille naisillekin. :-)

   Poista
 8. Hyvä tieto ! mulla ei ollu aavistustakaan että "arki-ihmiset" vois nähdä koneiden reitit !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sitten vaan lataamaan sovellus ja bongailemaan koneita. ;-D

   Poista
 9. Minäkin olen jo pitkään katsellut flightradaria. Et ole ainoa friikki.

  VastaaPoista
 10. En pystynyt seuraamaan Trumpin koneen tuloa, kun en ollut pelipaikoilla. Sen laskeutumisen kuitenkin näin. Ensin tuli United States of American yksi kone. Siitä purkautui porukkaa kuin pipoa ja ajattelin, että sinnekö ne nyt jäi sitten Melania ja Donald istumaan koneeseen.

  Kunnes alkoi kuulua melkoinen jyly ja sieltä laskeutui Air Force One!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ikimuistoiselta tapahtumalta. Kunpa minäkin olisin nähnyt Air Force Onen saapumisen! En tajunnut edes, että sitä voisi tarkkailla jostain, kun luulin, että kaikki mahdolliset paikat on yleisöltä suljettu ja että poliiseja on joka paikassa.

   Poista
  2. https://www.youtube.com/watch?v=j0-GXOcCRwg

   Poista
  3. Kiitos linkistä! Olihan siellä porukkaa. :-)

   Poista
 11. Joo, BASF:n toimihenkilöt ja työntekijät lentävät Frankfurtista Finnairilla Aasiaan Helsingin kautta eli Kiteen yli, kertoi eräs puhelias taksikuski, joka vie heitä säännöllisesti naapurissani olevan BASF:n pääkonttorista ja tehtaasta lentoasemalle. (Kai jokainen tietää, että BASF on "German chemical company and the largest chemical producer in the world", jolla on tehtaita kaikkialla maailmassa.)Kun katsoo tuota flightradar24:aa niin vai olla huolestunut tai peräti järkyttynyt, miten paljon koneita lentää Saksan yli jokaisesta ilmansuunnasta ja mantereelta toiselle. Tuntuu joskus turhauttavalta. Meillä on Saksassa jo ajorajoituksia kaupunkien keskusoihin ja helteellä otsoniarvot liian korkeat, mutta koneet lentävätkin jossakin 10 km:n korkeudessa (paitsi kun nousevat ja laskeutuvat), ja emissiot mitataan 2 m:n korkeudessa maan pinnasta. Tällä hetkellä on ilman laatu BASF:n lähellä "62 moderate" ja lämpötila +34 °,sade 0, ilman kosteus 28% ja tuuli 10 km/t.Missähän lienevät lentokoneitten pakokaasut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia tosiasioita kirjoittelit. Itse olen ollut varsin huoleton lentelijä ja matkustanut ajattelematta lentomatkustamisen aiheuttamia ongelmia sen kummemmin. Toki olen tiedostanut ongelmat, mutta ne on ollut jotenkin niin helppo painaa taka-alalle ja ajatella, että eihän sitä muuten pääse toiselle puolelle maapalloa kuin lentämällä. Laskin tuossa taannoin, että olen lentänyt joulukuusta lähtien puolen vuoden sisällä 30 eri lentoa, mikä on kyllä valitettavan paljon.

   Kun katsoo Flightradarin karttaa ja rupeaa oikein ajattelemaan, niin onhan tuo jatkuvasti ilmassa olevien lentokoneiden määrä ihan järkyttävä. Eikä siitä ainakaan mitään hyviä seuraamuksia voi ympäristölle olla.

   Poista
 12. Minä en ole ollut lentokoneessa (62-vee). Ihailen kuitenkin niitä ihmisiä, jotka siellä tekevät töitä. Minusta piti tulla lentoemäntä. No ei tullutkaan, mutta kunnioitan kaikkia heitä, jotka siellä putkessa tekevät työtään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihailen niitä, jotka jaksavat tehdä lentokoneessa töitä ja olla vielä kaiken lisäksi ystävällisiä kaiken maailman örveltäjille, joita lennoilla joskus näkee.

   Hauska kuulla, että sinusta piti tulla lentoemäntä! Minä en ole koskaan haaveillut lentoemännän ammatista, ja taidankin viihtyä lentokoneessa paremmin matkustajana. :-)

   Poista
 13. Pakkohan se oli ladata se aplikaatio, ja huh, miten helposti siihen jää koukkuun;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, älä muuta sano. :-D Minunkin piti vahtia ukkelin konetta, kun se nousi Hyderabadista. Melkein tuntui kuin olisin ollut itse mukana. :-)

   Poista
 14. En ole aikaisemmin kuullutkaan tuosta appsista. Alkoi polttelemaan. Olen jo koukussa pariin kännykkäpeliin, joten pitää miettiä että uskallanko ottaa riskin ja koukuttua myös lentoliikenteen seuraamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan harkita tarkkaan, ennen kuin lataat appsin. ;-) Minä olin jo käynyt eilen nukkumaan, mutta yllä jyristeli jokin lentokone, ja tokihan sen reitti piti tarkistaa. Oli menossa Dohaan.

   Poista
 15. Arvaa mitä, aloitin salilla käynnin pitkän vetkuttelun jälkeen. Sali on mun kodin vieressä, pieni mutta hyvät laitteet, kolme levytankoakin :) Ja parasta on että se on 2 minsan kävelyn päässä. Alkuinnostus on aika kova joten toivotaan että tämä jatkuu, ei ollut ehkä järkevin ratkaisu aloittaa juuri silloin kun kesän pahimmat helteet iski päälle mutta aivoitus ei sääolosuhteita kysele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava juttu! Toki liikuntaa voi harrastaa monella muullakin tavalla, mutta itse olen löytänyt salitreenaamisesta oman juttuni. Ja KOLME levytankoa. Mie tulen sinne! :-D Tsempppiä jatkoon!

   Poista
 16. Minä olen jo useamman vuoden seurannut Flightradaria. Aina kun joku läheisistäni lähtee lennolle seuraan sitä. Samoin usein katson kotona ylilentävien koneiden reittejä. Meidän yli lentää mm. Islannin ja myös Japanin koneita. Siihen jää kyllä helposti koukkuun vaikka ajanmittaan kiinnostus hiukan laimeneekin.
  Upeita Suomi-kuviasi on mukava katsella!
  Ykkös-terkut Nalleille Hertta- ja Heinrich-Nallukoilta
  ja tietysti myös sinulle Satu !
  Terveisin Reija !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla, että sinäkin seuraat Flightradaria! Minä suosittelin sitä jo ukkelillekin, mutta eipä tuo tainnut vielä sitä ladata. Tänään on taas ollut kumman hiljainen päivä, eikä tästä yli ole tainnut lentää ainuttakaan konetta. Ihmeellistä, miten päivät vaihtelevat.

   Kiitos ihanasta kommentistasi, Reija! Ja hirmuisen paljon terkkuja täältä Naltsalta sekä Hertalle että Heinrichille ja sinulle. Nalle on jo ihan pökertynyt tästä kuumuudesta, mutta onneksi meillä on nyt edes tuuletin, ja viiksikarvat vähän vipattavat tuulessa. ;-)

   Poista
 17. Meillä molemmilla on ollut toi flightradar jo muutamia vuosia. Innostuttiin, kun kaverit mökillä katseli mitä koneita lensi meidän yli. Oli mielenkiintoista seurata, kun Trump tuli kylään. Muutama reittilento joutui tekemään kierroksen Itämeren yllä, kun Aitforce Onelle piti antaa tyhjää tilaa taivaalla. Välillä ihan hämmentyy, miten pitkiä lentoja maailamalla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun rupesin muistelemaan, niin olisitkohan se ollut juuri sinä, joka kertoi minulle joskus Flightradarista. Jos näin oli, niin kiitos vinkistä, vaikka herätys tulikin vasta todella jälkijunassa. :-D

   Edelleenkin harmittaa, etten seurannut lentoliikennettä jo Trumpin käynnin aikana. :-)

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3