Vaikea mennä jonon päähän, jos siellä on jo joku.


lauantai 13. tammikuuta 2018

Puutarhatuolit paremmassa käytössä

Kun katsoin eilen aamulla ulos ikkunasta, kohtasin varsin erikoisen näyn. Missään ei näkynyt yhden yhtä ihmistä, autoa eikä mitään muutakaan elämää! Ihan kuin maan yli olisi pyyhkäissyt jonkinlainen katastrofi ja minä olisin ollut ainoa eloonjäänyt (ukkeli nukkui vielä).

Sitten huomasin makuuhuoneen ikkunasta tienristeyksessä ihmisiä, jotka olivat pysäköineet autoja tielle poikittain tiesuluksi.


Autioita katuja ja tiesulkua katsellessani tajusin, että tänään ei todellakaan liikkuisi yksikään auto. Ainoastaan moottoripyörät ja polkupyöräilijät pääsivät tiesulkujen ohi.

Ukkeli lähti päivällä kävellen tapaamaan yhtä kollegaansa, ja minä päätin lähteä samalla katselemaan hieman tyhjiä katuja. 


Kun on tottunut siihen, että autoja pörrää teillä kaikkina vuorokaudenaikoina, autojen täydellinen puuttumattomuus tuntui jotenkin absurdilta. Autolla ei olisi edes päässyt mihinkään, sillä tiesulkuja oli kaikkialla.

Ja tiesulut - ne olivat jos jonkinlaisia virityksiä.

Vielä kun olisi kukkavaasi tuossa pöydällä, niin asetelma olisi täydellinen.

Pian kuvan ottamisen jälkeen tiesulun ilmeisesti pystyttänyt mies ilmestyi autonsa viereen pitämään vahtia. Miehellä oli toisessa kädessään sämpylä, jota hän mutusteli, ja toisessa pitkä vyö.

Ihmisten tarkoitus oli siis protestoida tiesuluilla uutta rikoslakia ja presidentti Evoa vastaan.

Mieleeni tuli, että voisin lähteä käymään sillä tiesululla, jonka olin ikkunasta nähnyt. Kiinnosti, mitä siellä olisi tekeillä.

Autoja oli parkkeerattu risteykseen pitkin ja poikin, ja tuntui hullulta, että liikennevalot toimivat kumminkin ihan normaalisti, vaikka kaduilla ei ollut minkäänlaista liikennettä.

Ihmiset olivat pystyttäneet katoksia, joiden suojassa he seisoskelivat tai istuivat, ja tunnelma oli varsin rauhallinen, jopa iloinen.

Musiikki pauhasi ja näytti siltä, että ihmiset olivat tulleet vain piknikille. Piknikpaikka nyt vain sattui olemaan keskellä katua.

No niin. Nyt ovat varusteet kohdallaan.
Kuljen kauppaan yleensä tämän tien yli, ja normaalipäivänä joudun puikkelehtimaan autojen seassa kieli keskellä suuta. Olikin varsin erikoinen tunne, kun ei tarvinnut varoa autoja yhtään.


Kotikatukin oli epätodellisen autio. Tyhjä juomatölkki vain pyöri kolisten kadulla tuulessa.

Katu-uskottava reportteri.

Lakko päättyi illalla kello 18.30, ja pikkuhiljaa autot valtasivat jälleen maantiet. Limusiininkin näin menevän tiellä.

Kukahan herra Isoherra se mahtaa tässä matkustaa?
Kerroin edellisessä postauksessa, että Santa Cruzissa on ollut työnseisauksia aiemminkin, mutta vastaavanlaista kansalaislakkoa ei ole kuitenkaan nähty kaupungissa kymmeneen vuoteen. Kaupunki pysähtyi nyt aivan totaalisesti. Lakkoa pidettiin menestyksenä siitä syystä, että aivan tavalliset kaupungin asukkaat osallistuivat tiesulkuihin niin aktiivisesti. Nuo minunkin näkemäni katusulut olivat ihan tavallisten kaupunkilaisten (eivät siis mitenkään poliittisesti aktiivisten tahojen) pystyttämiä.

Olen kokenut tämän matkan aikana Santa Cruzin vuoden kuumimman päivän (15.12.), rankimmat sateet 40 vuoteen (2.1.) ja  ensimmäisen kansalaislakon kymmeneen vuoteen. Mitähän vielä?

Menimme illalla haistelemaan ukkelin kanssa uima-altaalle hieman raitista ilmaa, ja yllätys oli melkoinen, kun näimme allasalueen iltavalaistuksessa. Allasalue oli minusta tosi hieno, sillä valot vaihtoivat väriä koko ajan.


Miten ollakaan: ensimmäiseksi tuli mieleeni, että täälläpä olisi kiva istua illalla juomassa pari olutta.  😎
 
Talokin näytti pimeässä aika jännältä.


Hotelliasumattomuuden yksi parhaista puolista on se, että ei tarvitse juoda hotellin tai kahviloiden kahveja. En ole koskaan ollut kovin nirso kahvini suhteen, mutta laatuvaatimukset ovat kumminkin ilmeisesti kasvaneet, sillä vielä toistaiseksi en ole saanut tällä matkalla missään muualla kuin kotona sellaista kahvia, johon olisin ollut täysin tyytyväinen. Tykkään juoda kahvini maitotilkan kanssa, mutta sellaista vaihtoehtoa ei ole yleensä tarjolla - paitsi hotellin aamiaispöydässä, jossa kahvi saattaa kuitenkin olla niin pahaa, että sitä ei pelasta maitokaan.

Jos tilaa americanon, eteen tulee isohko kuppi kummalliselta maistuvaa mustaa kahvia. Jos yrittää saada americanon maidolla, tarjotaan cafe con lecheä. Jos pyytää, että kahvissa olisi vain vähän maitoa, tarjotaan cafe cortadoa. Cafe cortado on kuitenkin kooltaan aivan liian pieni, samoin kuin espresso, jossa ei edes ole maitoa. Cappuccino on sentään isompi, ja siinä on maitoakin, mutta maitoa on liikaa, aivan kuten cafe con lechessäkin.

Milloin kahvin juomisesta tuli näin vaikeaa?


Kotona saa onneksi keitellä juuri sellaista kahvia kuin haluaa. Olen ollut aina vannoutunut perinteisen kahvinkeittimen käyttäjä (koska muut keittimet ovat muka liian työläitä), mutta tähän asuntoon tullessa jouduin sattuneista syistä keittelemään kahvia pari päivää ukkelin pressopannulla. Huomasin, että vaikka pressopannussa onkin hieman enemmän hommaa, pressopannu sopii täkäläiseen kahviin erinomaisen hyvin. Kahvinkeittimessä vesi hulahtaa suodattimen läpi liian nopeasti, ja kahvista tulee mautonta lirua. Mutta kun malttaa hauduttaa kahvin pressopannulla, kahvista tulee vahvaa ja maukasta - juuri sellaista kuin kahvin pitää ollakin.

Olisi kiva kuulla, miten sinä tykkäät keittää/juoda kahvisi!Hondurasilainen kollega toi meille hondurasilaista kahvia, joka on kuulemma maailman parasta. En ole vielä ehtinyt maistamaan kahvia, joten en osaa sanoa, pitääkö väite paikkansa!

22 kommenttia:

 1. Minä taas kaipaan loman hyviä aamukahveja - Australiassa osattiin monessa paikassa laittaa oikein erinomaisen hyvää kahvia! Itse pidän myös kahvista maitotilkan kera, mutta myös cappuccino tai latte käy minulle aamukahvista. Koko tämän ensimmäisen viikon paluun jälkeen on kahvi kotona maistunut ihan älyttömän pahalta... Laitan tavallisesti kotona ihan vain filtterikahvia kupin kerrallaan. Tänä aamuna vihdoin maistui kahvi kotona ihan kestettävältä - vai olenkohan vain ehtinyt taas tottua omaan pahaan kahviini?

  Kylläpä muuten näyttää tästä omasta näkökulmastani ihan älyttömän hyvältä se, että ihmiset voivat ja uskaltavat vapaasti osoittaa mieltään. Viimeisten muutamien vuosien aikana lehdistönvapaus ja sananvapaus ja vapaus osoittaa mieltä ovat nousseet silmissäni ihan uuteen arvoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait lomallasi hyvää kahvia! Minulle Bolivian ja Brasilian kahvien (siis kahviloissa ja hotelleissa) juominen on tuottanut hieman vaikeuksia, vaikka olenkin pitänyt itseäni aina sellaisena kahvinjuojana, jolle maistuu kaikenlainen kahvi. Minäkin olen ottanut ulkona useimmiten cappuccinoa, sillä juon kuitenkin ennemmin kahvia, jossa on liikaa maitoa, kuin pahaa americanoa.

   Ja kahviinkin tosiaan tottuu. Mietin, että suomalaiset juhlamokat ja sen sellaiset maistuvat varmaan aika valjulta tämän jälkeen, mutta kokemuksesta tiedän, että totun niihin taas muutamassa päivässä. Vaikka nykyään olen kyllä juonut Suomessakin kotona tummempipaahtoista kahvia.

   Enpä tullut ollenkaan ajatelleeksi mielenosoituksia sanan- ja mielenosoitusvapauden kannalta. Hyvä että toit tuon näkökulman esille.

   Poista
 2. Näyttää vähän aavekaupungilta .....
  Lopetin kahvinkeitin kahvin juomisen vuosia sitte. Kotona juon purukahvia, ja paljon maitoa . Töissä meilä on hyvä ja paremmasta päästä kahviautomaatti. Sieltä otan aina caffelaten , se on niin hyvää ja täyttävää että juon sitä välipalaksi . Päivinä kun olen 14 tuntia töissä niin juon pari expressoa. Kotona on myös kahvikone mutta harvoin käytössä, kapselikahvit jotka kuuluu tähän koneeseen ei ole niin hyviä.Aluks ja aika kauan oli kyllä kovassa käytössä ....olin muuten yli 30v kun rupesin juomaan ylipäänsä kahvia ja jäin heti kiinni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks asia vielä kahvista : Turkulainen kaverini joka vierailee meilä niin sanoi että hän ei voi ottaa kahvinkeitintä pois kun Suomalaiset tai ainakin hänen tuttavat vaativat kahvi -keitinkahvia

   Poista
  2. Vielä yksi asia.....kuva missä tuolit peräkkäin , vois laittaa raameihin ja seinään .

   Poista
  3. Aavekaupunki minullekin tuli mieleen!

   Minäkin juon purukahvia silloin, kun haluan juoda kofeiinitonta kahvia (kofeiiniton suodatinkahvi oli ihan hirveää). Kofeiinittoman kahvin juominen on tosin jäänyt viime aikoina aika vähiin, kun huomasin, että kahvi ei viekään yöuniani, vaan syyt ovat muualla kuin kahvissa. Kahvia meneekin nykyään huomattavasti paljon enemmän kuin ennen!

   Joistakin kahviautomaateista saa muuten yllättävän hyvää kahvia! Mieluummin hyvä automaattikahvi kuin surkea suodatinkahvi. :-)

   Kapselikahvi on minulle edelleenkin suuri mysteeri. Hotellihuoneissa on yleensä kapselikeittimiä, enkä ole vielä tähän päivään mennessä oppinut, miten niitä pitäisi käyttää oikein. Onnistun saamaan kapselikeittimestä kupin pohjalle aina vain jonkin surkean lirun.

   Ja suomalaiset ovat tosiaan melkoista kahvinjuojakansaa! Olisi vaikea kuvitella elämää ilman kahvinkeitintä. Mitähän sitä sitten vieraille tarjoaisi?

   Näin muuten lehdessä sellaisenkin kuvan, jossa tiesulku oli tehty lasten leluista. Ja yksi mies oli levittänyt riippumaton tien yli. Kekseliästä kansaa, sanoisin. :-)

   Poista
 3. Onpa aavemaista... Ja varmaan ollut outo tunne, kun on tottunut autojen vilinään.

  Minä rakastan "cortado leche leche"ä, eli cortado, johon tulee vielä maitotiivistettä. Nam!

  ...taidankin mennä tekemään aamukahvit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aavemainen on juuri oikea sana kuvaamaan lakkopäivän tunnelmaa. Eilen kun menin kauppaan ja väistelin kuraa roiskuttavia autoja, tuli melkein ikävä lakkopäivän tyhjiä katuja.

   Maitotiivistekahvi olikin minulle aivan uusi asia. Kuulostaa kyllä vähän turhankin hyvältä. ;-D

   Toivottavasti oli maistuvat aamukahvit. :-) Minulla on ruvennut menemään aamuisin kolme mukia kahvia. Kääk! Kaksi ensin yksin ja kolmas vielä ukkelin seuraksi, kun hän herää.

   Poista
 4. Santa Cruz on tarjoillut teille erikoisuuksia ihan urakalla 😊 Tosi mielenkiitoiset nuo kaupunkikuvat 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan on. Santa Cruzia ei voi ainakaan syyttää keskinkertaisuudesta. :-D

   Poista
 5. Oho..onpas tosiaan varmasti jännä kun normisti on melkoinen hulina ja liikenne...nyt kuin aavekaupunki:) Minä juon ihan liiankin paljon kahvia, kun töissä tulee aina juotua montamonta kuppia:) Sen kahvikupin kun aina kerkiää nappaamaan vaikka muuta ei kerkiäisi ottamaan:) Kahvin suhteen en nirsoile, kaikki käy..mutta kovin vahvoista en välitä:) Leppoisaa sunnuntai-iltaa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän siinä mitään, vaikka kahvia menisikin enemmän, jos siitä ei tule mitään sivuvaikutuksia. Kaikillehan kahvi ei sovi, ainakaan suuremmassa määrin.

   Minäkin tykkäsin ennen miedommista kahveista, mutta nyt kun olen päässyt vahvemman kahvin makuun, miedommat eivät maistu oikein enää miltään. Juon toki niitäkin. :)

   Leppoisaa illanjatkoa ja mukavaa alkavaa viikkoa sinulle! <3

   Poista
 6. Aution näköistä. Täällähän on syksyllä se sovituspäivä,vuoden pyhin päivä, jolloin ei ole minkäänlaista liikennettä ,ei taivaalla, meressä eikä kaduilla,paitsi pyöräilijöitä.Kuuluu ehdottomasti lempipäiviini sen hiljaisuuden vuoksi, ja sen vuoksi että voi huoletta kävellä kaduilla:)
  Mä juon kotona joko instantkahvia, pressokeittimellä tehtyä kahvia tai turkkilaista kahvia,ulkona taas useimmiten pitkän espresson, mutta välillä myös capuccinon, johon tulee vähemmän maitoa kuin normaalisti. Mukavaa alkavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei nyt muistankin, että olet kirjoitellut sovituspäivästä ja siitä, että silloin ei ole minkäänlaista liikennettä. Ja nyt ymmärrän täysin, miten ihanaa liikennettömyys on, kun olen itse kokenut saman (eri syystä tosin).

   Sinä juotkin monenlaisia kahveja kotonakin! Mulla on vähän se paha tapa, että jämähdän aina yhteen ja samaan, niin kahvissa kuin muissakin asioissa. Mutta toisaalta mitä sitä hyvääkään vaihtamaan. ;-)

   Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. P.S. Parasta kahvia olen juonut Venezuelassa ja Kolombiassa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hondurasilainen kahvikin on muuten hyvää. Ja kuulemma arvokasta - ukkeli sanoi, että paketti maksaa 40-50 dollaria! Täytyykin ruveta juomaan sitä säästellen. :-D

   Poista
 8. Mielenkiintoista kuvaa virallisten medioiden ulkopuolelta Bolivian meiningistä. :)

  Itse keittelen kahvini Aeropressillä mahdollisimman tummasta paahdosta. Onneksi Suomessakin on nyt herätty tummempipaahtoisiin kahveihin ja ne alkavat olla yhtä hyvin saatavilla kuin perinteinen paahtoaste 1. Juon kahvia ainoastaan yhden hervottoman kokoisen kupillisen aamuisin ja laitan sekaan lorauksen lämmitettyä maitoa. Reissussa menee sitten lähes mikä tahansa kahvin ja maidon yhdstelmä. Espanjasta oli muuten jotenkin hankalaa löytää jauhettua kahvia, jossa ei ollut valmiiksi sokeria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt piti ihan goolettaa, mikä tuommoinen aeropressi on, kun en ole koskaan kuullutkaan sellaisesta. Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Pitäisi kai vaan rohkeammin tutustua uusiin kahvinvalmistustapoihin, koska niin voisi saada ihan uusia makuelämyksiä. Meillä on kaiken lisäksi niin onneton kahvikeitinkin, että olisi korkea aika hankkia uusi ja nykyaikaisempi keitin.

   Onneksi tosiaan tummempipaahtoisten kahvien valikoima on nykyään niin hyvä. Muistan kun joskus ostin ensimmäisiä kertoja tummapaahtoista kahvia (ukkelin toiveesta), kahvi oli minusta ihan hirveää. Mutta niin se mieli muuttuu. :-)

   Minä en koskaan jaksa lämmittää maitoa, ja välillä pitää laittaa koko kuppi heti maidon lisäämisen jälkeen mikroon, kun kahvi meni liian kylmäksi.

   Poista
 9. Toi tuolikuva on tosi hyvä. Minä juon sitä mitä meillä kutsutaan nimellä Milchkaffee eli isompi kuppi kahvia vaahdotetulla maidolla. Täällä Saksassa pitää vaan varoa, kun etelä-Saksassa ne toisi kahvia maidon kanssa, jos tilaisin Milchkaffee, samoin Itävallassa. Suomalainen ystäväni tilasi Italiassa Suomen tyyliin latte ja tarjoilija varmisti kaksi kertaa, ai että latte, si si, latte. Sai sitten mitä tilasi eli maitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Allu. Minua vähän häiritsee se vaahto kahvin päällä, kun ensin pitää saada vaahto pois tieltä, että pääsee varsinaiseen asiaan eli kahvin kimppuun.

   Huvitti tuo ystävällesi sattunut kömmähdys. :-)

   Poista
 10. Näinköhän postauksesi vaikutti siihen, että puhdistaessani työpaikan kahvikonetta maistoin kahviakin, jota en koskaan juo! Tuoksu on aina ihana, mutta maku ei vaan miellytä, vaikka miten olen yrittänyt. Joskus vaan olisi helpompaa ottaa kuppi kahvia kuin nähdä se ilme kyläpaikassa, kun kieltäytyy kahvista ja aletaan etsiä kaapin perältä Liptonia vuosien takaa. Nykyään jo vähemmän tätäkin tapahtuu, toisinaan toki.

  Kerran juttelin erään papin kanssa, joka ei ollut kahvinjuoja lainkaan ja miten valkeaa se olikaan hänen ammatissaan! Joi aina väkisin mahdollisimman pienen kupin, kun jossain kohtaa vaan ei voi kieltäytyä tai näyttää epäkohteliaalta. Kaikenlaista ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on mukava, jos postaukseni innosti kokeilemaan jotakin uutta! Itse olen kahviasioissa (ja monessa muussakin) oikea jämähtäjä - kun olen kerran muka jonkin hyvän jutun löytänyt, en uskalla kokeilla mitään uutta.

   Nuo kaapin perällä olevat Liptonit kuulostavat niin tutuilta! Sen kerran kun ukkeli on halunnut juoda teetä vanhempieni luona, kaapin perältä on pitkällisen etsinnän tuloksena löytynyt juuri jokin Lipton-paketti, jonka parasta ennen -päiväys on mennyt umpeen jo ainakin pari vuotta sitten. :-)

   Minulla oli muuten siihen aikaan, kun en juonut aamun jälkeen enää mitään kofeiinillista, aina muutama oma teepussi (rooibosta tms.) käsilaukussa mukana.

   Voin hyvin kuvitella, miten vaikea papin on olla juomatta kahvia! Muutenkin sellaisia ihmisiä, jotka eivät juo kahvia, pidetään joskus vähän kummallisina, ja kahvin juomattomuutta joutuu aina selittelemään. Vähän niin kuin absolutistitkin joutuvat selittelemään sitä, miksi eivät juo alkoholia.

   Poista