Jos lintu lentää ikkunaasi, älä säikähdä: se on vain Jumala, joka pelaa Angry Birds -peliä.


torstai 6. joulukuuta 2012

Mikä tekee joulun?

Me olemme tämän joulun Intiassa, ja olin vähän ajatellut, että taidan jättää koko joulun viettämättä. Antaisin vain joulunpyhien mennä ohi niin kuin minkä tahansa päivien. En jotenkin edes halua juhlia joulua täällä, kun ei se olisi oikea joulu kuitenkaan. Pelkään, että näen ensin hirveän vaivan jouluaterian kokoamisessa, koristeluissa ja muissa jouluvalmisteluissa, ja sitten purskahdan jouluaattona itkuun, kun tajuan oman jouluni olevan vain surkea kopio "oikeasta" joulusta. Koska ukkeli ei ole mikään jouluihminen (mikä on sinänsä ymmärrettävää, koska eihän hänen perheessään ole koskaan juhlittu joulua), olisin jouluni kanssa loppujen lopuksi aika yksin. Ukkeli osallistuisi kyllä kaikkeen minun vuokseni mutta ei kuitenkaan olisi ihan jouluhengessä mukana.

Täällä joulun lähestyminen ei näy - marketteja ja ostoskeskuksia lukuun ottamatta - oikeastaan mitenkään, joten joulu olisi kovin helppo ohittaa olankohautuksella. Suomessa joulutunnelmaan pääsee jotenkin automaattisesti, kun kaikki ympärillä valmistautuvat jouluun. Joulua ei pääse pakoon, vaikka haluaisikin. Täällä joulu täytyy tekemällä tehdä, ja jostakin on kaivettava ne ainekset, jotka saavat aikaan joulun.

Olenkin miettinyt paljon sitä, mikä oikeastaan tekee joulun. Vastaukseksi voisi tietysti luetella kaikenlaista jouluun liittyvää, kuten jouluruoka, kuusi, joulusauna, kirkko, kukat, koristeet, perhe, lumi ja niin edelleen. Tässä on kuitenkin aika paljon sellaista, mikä on mahdotonta toteuttaa näissä oloissa. Mikä olisi ehdoton minimivaatimus sille, että joulu tuntuisi joululta, ja onnistuisiko joulun toteuttaminen täälläkin?

Minulle tärkein joulutunnelman luoja taitaa olla oikeanlainen ympäristö. Pitäisi olla pimeää tai ainakin sellaista hämäränhyssyä, ja luntakin saisi mieluusti olla. On miltei mahdotonta päästä joulutunnelmaan, kun parvekkeella näyttää tältä:Tuo lilahtava puu on nyt kauniissa kukassa. Verratkaapa muuten, miltä sama puu näytti sadekautena (kolmisen kuukautta sitten).

Se oli silloin iso vihreä puska!

Lunta täällä ei ole, ja melko varmasti voin sanoa, että sitä ei myöskään tule (ellei maailmanloppu todellakin tule joulun kynnyksellä), mutta onhan täälläkin pimeää, melko tarkalleen puolet vuorokaudesta! Ja kun on pimeää, ei näe, miten kesäistä ulkona on, joten pimeällä joulutunnelmaan virittäytyminen voisi onnistuakin. Päätin siis repäistä ja mennä ostamaan jouluvalot.

En ole aiemmin tutustunut täkäläisiin jouluvalovalikoimiin, mutta olin myönteisesti yllättynyt, kun jouluvaloja oli ihan mukava valikoima. Joulukrääsää oli muutenkin yllättävän paljon esillä verrattuna parin vuoden takaiseen, jolloin olimme edellisen kerran joulun alla Intiassa. Osa jouluvaloista oli aika shokeeraavia, suoraan sanoen järkyttäviä. Niistä oli kyllä joulu kaukana! Myynnissä oli muun muassa punaisia swastikoita (hakaristin muotoisia valoja) sekä välkkyviä sinisiä valoja, jollaisia en kyllä kuuna päivänä kotiini laittaisi. Olen aina kammonnut sinisiä valoja. Värilliset valot olisin saattanut kyllä halutakin, mutta kun tarjolla ei ollut mitään hillitympää kuin kirkkaansinistä ja -punaista, päätin ostaa yksinkertaiset, valkoiset enkelivalot. Minua ei olisi haitannut sekään, vaikka valot olisivat vähän välkkyneetkin, mutta ehkä loppujen lopuksi tavalliset valot ovat levollisemmat ja miellyttävät silmää pidempään.


Avatessani kotona pakkauksen löysin paketista kummallisen tulitikkurasian mallisen esineen, joka oli liitetty valoihin.


Hihittelin itsekseni, kun tajusin sen olevan valojen säädin. Taitaa olla minulle sittenkin välkettä tarjolla! Valittavana ei ollut pelkästään yksi välkkymistapa, vaan tarjolla oli kahdeksan erilaista tapaa, jolla valot saisi palamaan! Millainenkohan mahtaa olla esimerkiksi slo glo tai chasing/flash?

Johto oli aivan liian lyhyt, eikä se ylettynyt mihinkään pistorasiaan kunnolla, jotta valot olisi saanut ripustettua ikkunaan nätisti. Koska meidän jatkojohtommekin oli liian lyhyt, taiteilin valot lopulta kokeeksi verhotankoihin, jotta näkisin, miltä valot näyttävät.

 
No niin. Siinä sitä nyt olisi, väriä ja välkettä! Sitä saa mitä tilaa! Smiley

Nämä ovat kyllä niin kamalat, että en tiedä, pystynkö lainkaan käyttämään näitä. Minulle tulee tässä valaistuksessa vähän samanlainen tunne kuin suitsukkeita polttaessa: alan voida pahoin. Jos tämä on joulutunnelmaa, niin minä olen sitten teletappi. Taidanpa poltella vain kynttilöitä...

Minun joulutunnelmani kehittyy myös jouluvalmisteluista ja joulun suunnittelusta: mitä ruokia syödään, mitä lahjoja ostetaan, mitä koristeita laitetaan ja millaisessa seurassa joulu vietetään. Joulu ei ala aattoaamuna, vaan se on alkanut vaivihkaa jo paljon aikaisemmin. Voisinhan minä täällä Intiassakin miettiä ruokia, koristeluja ja ohjelmaa, ja jonkinlaisia ideoita on päässä jo pyörinytkin. Mielessä on käynyt muun muassa dekonstruoitu rosolli, bataattikroketit, luumubroileri ja intialaisittain maustettu glögi. Smiley Voisin tehdä joulusta eksoottisen intialaisen joulun, sellaisen, josta en taas Suomessa pääsisi nauttimaan! Toisaalta tuntuu, että olisiko se sittenkään kaiken vaivan arvoista. En viitsisi rakentaa joulua pelkästään itselleni, ja samanhenkisiä ihmisiähän ympärilläni ei kauheasti ole. Oikeanlaisen ympäristön ohella ihmiset ovatkin minusta oikeastaan tärkein tekijä joulutunnelman luomisessa. Joulu ei ole tunnetusti yksinäisten ihmisten juhla, eikä joulutunnelmaa saada aikaiseksi sellaisten ihmisten seurassa, jotka vain katsoa möllöttävät telkkaria tai räpläävät läppäriään. Jos joulun saisi rakennettua pelkästään materialla, joulutunnelman aikaansaaminen olisi tosi helppoa missä vain - ei muuta kuin hakisi kaupasta ison kasan kaikkea jouluista ja pistäisi joulun pystyyn.

Toisaalta voi käydä niinkin, että emme ole jouluna edes kotona, sillä kuun lopussa ovat yhdet häät, joihin olemme ilmeisesti menossa. Häät ovat Pilerissä (lähellä Tirupatia taas), ja käsittääkseni ne ovat vasta 30. päivä. Appivanhemmat ovat kuitenkin lähdössä matkaan jo ilmeisesti joulupäivänä, ja ukkelikin puhui jotain sellaista, että lähtisimme jo hyvissä ajoin. Olen vähän jännityksissäni noista häistä, sillä saatan ehkä laittaa päälleni sarin - ensimmäistä kertaa elämässäni! En ole aiemmin halunnut pukeutua sariin, kun ajatus ei ole tuntunut oikein omalta, mutta nyt minusta tuntuu ensimmäisen kerran siltä, että voisin vetäistä päälleni sarin. Ei siihen kovin monta vuotta mennytkään! Smiley Ensin pitäisi kyllä ostaa se sari, ompeluttaa siihen sopiva pusero ja alushamekin ilmeisesti. Nähtäväksi jää, saanko noin paljon aikaiseksi. Smiley
 
Jos olemme jouluna kotona, emmekä ole lähdössä häihin ihan vielä joulupäivänä, saatan kuitenkin kehitellä pienimuotoisen joulun. Jos joulu ei tunnukaan ihan oikealta joululta, saan ehkä lohdutusta siitä ajatuksesta, että tammikuussa olemme kuitenkin menossa käymään Suomessa, ja silloin saan varmasti ainakin rääppiäisiä pakastimesta (sitä piparitaikinaa ainakin!).

Tänään meinaan kuitenkin katsella hieman Linnan juhlia (jos vain jaksan valvoa), kun ne kerran näkyvät netissäkin suorana, kaikkialla maailmassa.

Sinivalkoista itsenäisyyspäivää!  


P.S. Kylläpä kuvat latautuivat nopeasti nettiin, kun ne olivat kooltaan vähän pienempiä! Eikä kuvien laatukaan tuntunut kärsivän, vaikka sitä pelkäsinkin.

33 kommenttia:

 1. Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle ja kiitokset Veteraaneillemme! <3

  VastaaPoista
 2. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8AjE0YCviCo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin! Olipa ihania maisemia tuossa videossa, ja laulukin oli kaunis. Kiitos. :-)

   Poista
 3. Hih! Meillä ei ole kyllä joulua juhlittu sen jälkeen kun muutettiin tänne. Ensimmäisenä jouluna ehkä olisin halunnut mutta ei se joulu tunnu joululta kun ei ole Suomessa. Meille se on nykyään samanlainen päivä kuin kaikki muutkin. Joulupäivänähän me kyllä mennään ukon vanhempien luokse koska he laittavat jouluaterian. Siinä on tarpeeksi joulua minulle. Kiva kun ei tarvitse stressata mistään. :)

  ....ja jouluvalot on IHANIA!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiiseen joulupöytään (tai mihin tahansa valmiiseen ruokapöytään, hih) on kyllä ihana mennä. :-) Joulustressi ei ole kiva asia ollenkaan, ja varsinkin lahjojen metsästämistä inhoan. Täällä säästyy siltäkin. :-)

   Poista
  2. Tuli mieleen että on meillä oikeastaan yksi joulutraditio täällä... se, että käydään ajelemassa ja katselemassa ihmisten laittamia jouluvaloja. Se on minusta tosi kivaa!

   Poista
  3. Hei mutta tuo kuulostaa tosi kivalta! Tuota olisi kiva harrastaa, jos olisi Suomessa. Täällä ei kukaan laita jouluvaloja (paitsi joku outo suomalainen, hih).

   Poista
 4. Hei mahtavaa, kiitti juhlalinkistä. Aikaero on kyllä hiukan hankala...

  Minusta on heitettävä pois suomalaisjoulu mielestä, kun sellaista ei kyllä saa rekonstruoitua kuitenkaan. Tulee huono kopio, ja siitä entistä surkeampi olo - kokeiltu on. Ruoatkaan eivät istu outoon ympäristöön. Rosolli on minusta ainoa poikkeus - ja tortut!

  Tämä joulu on 14. joulu poissa Suomesta ja vasta nyt olen hiukan aistinut itsessäni joulutunnelmia, siis paikallisia joulutunnelmia, mikä on aika jännä kokemus.

  Suomen joulu on tosi erilainen. Täältä puuttuu koko jopulurauhan käsite, mikä on Suomessa kyllä ihana. Ja sauna tietenkin puuttuu, siis sellainen kunnollinen sauna.

  Siellä tosin hankaluutena on se, ettei ympärillä tosiaan ole montaakaan joulunjuhlijaa ympärillä... Kokeile vaikka tehdä omanlaisesi joulu, sellainen, että saat itsesi hyvälle ja rauhalliselle tuulelle, vaikka melkein kaikki asiat olisivat erilaisia kuin 'oikeassa' joulussa. Fiilis on tärkein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhlien alkamisajankohta on vähän myöhäinen minullekin, saati sitten teille, jotka olette vielä useamman tunnin edellä. Mun käsittääkseni juhlat voi katsoa myöhemmin tallenteenakin, vaikka eihän se sama asia ole kuin jos katsoisi livenä.

   Voin hyvin uskoa, että menee kauan, ennen kuin alkaa omaksua paikallisia joulufiiliksiä. Minä olen ainakin niin tottunut ajattelemaan niin, että suomalainen joulu on ”se ainoa ja oikea”, ja tuosta ajattelutavasta poisoppiminen vie varmaan tosi pitkään.

   Ehkä on ihan suosiolla tehtävä niin, että unohtaa suomalaisen joulun kokonaan, kun kuitenkin tulee pettymys, jos sitä yrittää tavoitella. Jouluruokia en edes yritä kopioida, koska täältä ei saa moniakaan aineita, ja meillä ei ole uunia, mikä rajoittaa sekin laittamista todella paljon. Mutta ehkä laitan suomalaiset ruoat uuteen uskoon. :-)

   Erot voisi tosiaan ottaa myönteisenä asianakin ja mielenkiintoisena haasteena, kun on ihan vapaat kädet ja saa kehittää millaisen joulun vain tahtoo. Fiilis on todellakin tärkein. :-)

   Poista
 5. Minusta taas turkkilaisessa joulussa on ihan parasta justiinsa se, että siihen saa ottaa sen mistä itse oikeasti tykkää. Ja jättää pois lanttulaatikot ja porkkanalaatikot, joista ei oikeasti edes tykkää. Vaatii tietysti hieman etukäteisvarautumista. Eli pyydän luumut, glökimausteet, siirapit yms. etukäteen tulijoiden matkassa. Possu haetaan Bulgariasta, jos sattuu matka muutenkin sinne sopivasti. Jos ei, niin ei se joulu kinkuttomuuteen tyssää.

  Täällä on myös noita discovaloja, joista saan migreenin alta aika yksikön. Sinun omat olisi kyllä nätit, jos pysyvät paikallaan. Siis vilkkumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin äsken muuten juuri, kuinka Hans Välimäki lyttää perinteiset jouluruoat, eikä hän ymmärrä, miksi suomalaiset jouluruoat ovat ”kiveen hakattuja traditiota”. Olen aika lailla samoilla linjoilla, enkä voi ymmärtää, miksi niitä porkkana- ja lanttulaatikoita pitää joka vuosi tehdä, kun aika harvan herkkua ne tuntuvat loppujen lopuksi olevan. Itseltä menee alas lanttulaatikko, mutta porkkanalaatikko ei sitten millään. Kiva kun täällä ulkomailla saa poiketa traditioista!

   Mutta huh, onpa teillä pitkä kinkunhakumatka! Hyvä, jos ei tarvitse sen kinkun takia pelkästään lähteä. :-)

   Valot pysyvät onneksi vilkkumattakin, koska vilkkuvina en kestä katsella noita yhtään!

   Poista
 6. Hyvää itsenäisyyspäivää Hippu! Täällä ei ole joulua paitsi niissä yhteisössä joissa sitä vietetään,Tänään tosin bussin ikkunasta näin kamalan räikeän tekojoulupukin erään kaupan ikkunassa ja tekojoulukuun;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle! Ehkäpä näet vielä aidonkin joulupukin. :-)

   Poista
  2. Tarkoitin siis joulukuusta enkä joulukuuta;D

   Poista
  3. Hih, en edes huomannut ässän puuttumista. :-)

   Poista
 7. Voih! Ymmärrän yskän, itsekin olen kovin miettinyt, viitsiikö sitä joulua viettää tänä vuonna ollenkaan, mutta lapsen takia tie näk kuitenkin vietetään. Ainakin lahjoja annetaan kovasti puolin ja toisin (tuon puolen mieskin ymmärtää) ja kuusi koristellaan. Jouluvalotkin meillä on, mutta onneksi tuotiin Suomesta! Intialaiset joulukoristeet on muutenkin tosi mauttomia, eivätkö olekin... Ruokapuoli ärsyttää, kun itse tekisi mieli mutta mies ei niistä nauti. Onneksi suurin osa onnistuu täällä Intiassakin helposti: porkkanalaatikko, perunalaatikko, bataattilaatikko lantun sijaan, riisipuuro (se maistuisi täkäkäisillekin, tyyliin kheer), luumukeitto, luumurahka, rosolli ja piparit...nam!! Jos nyt päätät lopulta viettää joulua,niin olisi kiva lukea joulunvietostanne sekä tietysti menyystä! Tällä hetkellä ei ole yhtään joulufiilis (täh, onko tosiaan jo itsepäisyyspäivä???) mutta ehkä mekin vähitellen päästään tunnelmiin säihkyvalojen, kynttilöiden ja jouluvalojen avulla... I hope!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei anneta lahjoja, kun ei ole oikein ukkelin kanssa tapana lahjoa toisiamme. Se on kuitenkin aina vähän sellaista väkisin ostamista, kun kaikkea on jo kuitenkin niin paljon.

   Intialaisissa koristeissa on kyllä ihan liikaa kaikkea! Ukkeli kävi pari viikkoa sitten Suomessa, ja pyysin sitä tuomaan mukanaan jouluvaloja, kun siellä minulla olisi ollut ainakin neljät (kauniit!) jouluvalot, mutta eihän se tiennyt missä ne ovat, ja kun minäkään en tiennyt, missä ne ovat, ne jäivät tuomatta. Nyt pitää sitten katsella noita sinisiä. :-D

   Meillä ei ole uunia, ja se rajoittaa jonkun verran ruokien tekemistä, mutta onneksi en laatikoita kaipaakaan. En tykkää oikeastaan kuin bataattilaatikosta, ja bataatinkin ajattelin laittaa uuteen uskoon. :-) Riisipuuro on kyllä ihan must, ja siihen meinaan laittaa niin monta mantelia, että varmasti saan ainakin yhden!

   Jos vietämme joulua, niin kertoilen kyllä siitä. Toivottavasti se joulumieli löytyy jostain teillekin!

   Poista
 8. Kahdeksan erilaista välkkymistapaa! :D Aivan ihanaa! :D

  Minulla on hienot perhosvalot mutta pitäisi hankkia jatkojohtoja jotta saisin ne liitettyä enkä ole jaksanut orientoitua asiaan. Minulla ei ole kaikesta huolimatta vieläkään oikein ihmeellisempää joulumieltä enkä jaksa siitä stressatakaan. Ei joulua ole mikään pakko viettää vaan tänä vuonna on ensimmäisen kerran olo että voisi jättää viettämättä koko humputtelujuhlan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, miten se nyt ottaa. :-) Minä tykkään eniten siitä ihan tavallisesta pysäytetystä muodosta. Olen aina vähän salaa halunnut välkkyviä valoja, ja nyt minä sitten sellaiset sain, vaikka en edes tiennyt ostavani sellaisia :-D

   Minullakin on ollut Suomessa joskus tuollainen olo, että tuleva joulu ei voisi vähempää kiinnostaa. Mutta ehkä se fiilis vielä sinullekin löytyy – ja ei kai se ole mikään rikos jättää joulu viettämättäkin.

   Poista
 9. Joulu: materialismia potenssiin 100, kuolleita eläimiä, siivoustressiä. Ei sentään minun lapsuudenkodissani mutta itkettävän monessa muussa perheessä myös tolkutonta alkoholinkäyttöä.

  En ole jouluihminen, en en eeeeeen! Ja tänä jouluna lähetänkin tyytyväisenä lapset isälleen ja nautin hindumieheni kainalossa elämäni ensimmäisestä epäjoulusta :-D Viihtyisinkin taatusti Intiassa joulun alla.

  Ainoa hyvä asia jonka olen joulusta löytänyt on se, että sentään joulukuussa useimmat muutkin kuuntelevat virsiä ja herkistyvät hengellisille jutuille. Niinpä joulun aikaan saattaa jopa saada yllättävän syvällisen keskustelun aikaan niissä joulupöydissä, jotka ovat meidän vegetaristien painajaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minunkaan lapsuudenkodissani ei ole koskaan pilattu joulua alkoholilla, vaikka muilla keinoilla ehkä. :-D

   Minä taas en kuuntele virsiä joulunakaan enkä henkisty muutenkaan, vaikka hyvä ehkä olisi. En vain koe sellaista omakseni.

   Teidän epäjoulunne kuulostaa vallan mukavalta ja virkistävän erilaiselta vaihtoehdolta. Hyvää epäjoulun odotusta teille! :-)

   Poista
 10. Ai niin, tuli muuten mieleen, että aikaisempina vuosina olen tehnyt glögiä täällä Tropicanan viinirypälemehusta. Keitin mehun ja lisäsin glögimausteet (neilikat, kanelit ja kardemummat) keittäessä. Aikuisten versioon tuli halpaa viiniä sekaan (Sulaa muistaakseni). Ja maistui tosi hyvälle myös juhlavieraiden mielestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tykkääkään Tropicanan viinirypälemehusta ”raakana”, joten tuunattuna se saattaisikin mennä paremmin alas. :-) Kiitos vinkistä.

   Poista
 11. Haha, noista valoista tulee kyllä mieleen ennemmin thairavintola kuin joulu... ;)

  Ranskassa joulua tietysti juhlitaan, ja luntakin saattaa tuurilla olla, ainakin vuorilla. Joulu on vaan täällä paljon lyhyempi ja jotenkin todella paljon enemmän materiaan ja kuluttamiseen keskittynyt juhla.

  Arvoin tässä tosi pitkään, lähdenkö Suomeen jouluksi. Tänään sitten tein päätöksen ja varasin liput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei muuta kuin thaicurrya tekemään, ravintolakyltti oveen ja bisnekset pyörimään. :-D

   Taitaa se sellainen jouluna rauhoittuminen olla ihan erityinen suomalainen juttu. Toisaalta se on ärsyttävääkin sellaiselle, joka ei perinteistä joulua halua viettää tai pysty viettämään, kun mikään paikka ei ole auki, ja kaikkialla on ihan kuollutta.

   Vau, sinä saat sitten nauttia siitä ihan oikeasta joulusta. :-)

   Poista
 12. Kyllähän sellaisen yhtään tutun tuntuisen joulun eteen saa nähdä vaivaa. Olen harjoitellut nyt pikkasen jo, tehnyt torttuja, kun löysin valmistaikinaa kaupasta ja tein itse luumuhilloa. Lisäksi koitin sienisalaattia, sekin menettelee vaikkei suom. suolametsäsieniä olekaan. Mies on selvitellyt hieman sitä kinkkuasiaa, suolausta jne (ei ole koskan keittiössä puuhannut mitään ;)... Me päätettiin että tehdään niiltä osin joulua kuin pystytään: tehdään jouluruokaa mitä voi, ostetaan ekaa kertaa kuusi, kynttilöitä ja koristeita. Meilläkin ikkunasta näkymä on joulua ajatellen karu: uima-altaat, palmuja ja yli 30 asteen helle mutta...... tiedätkö illalla on jo ihan eri, kun lyö ikkunat kiinni ja polttelee kynttilöitä pimeässä :) ;) Lapsikin on aivan innostunut kynttilöistä! Täällä joulu on kauppakeskuksissa tehty vielä yllätykseksi minulle, aika tyylikkäästi. Todella kauniita "Joulualueita", koristeita on paljon muttei sellaista ihan kamalan tyylitöntä ja värivaloja jne. Yksityishenkilöiden parvekkeita katsellessa meno onkin sitten eri; ihan kuin joulukuusi tarvitsisi joka värissä olevat ärhäkästi välkkyvät diskovalot...

  Ihanaa joulunodotusta, mihin nyt sitten päädyttekin joulun suhteen ;)

  Ainiin, meillä on muuten, uskomatonta mutta totta, suomalainen joulukirkko tulevana sunnuntaina! en olisi koskaan uskonut mutta suomesta tulee joku pappi puhumaan tänne. mielenkiintoista tuleeko muita paikalle kun täällä ei vars. mitään suomiyhteisöjä ole, eikä suomikirkkoa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavalta kuulostavat teidän joulusuunnitelmanne. Sinä se olet saanut valjastettua miehenkin töihin, mitenköhän minä siinä onnistuisin. ;-)

   On se vaan jännä, miten alkaa tuntua jouluisemmalta heti, kun ilta pimenee. Sillä tavalla saa kyllä hyvin huijattua itseään. Ja kynttilöiden polttelu on aina ihanaa. Huh, voin jotenkin kuvitella brasilialaisten parvekevalot... :-D

   Oho, suomalainen joulukirkko! Sen luulisi ainakin valmistavan suomalaisen joulun odotukseen. Minä katselin kirkkoja jouluksi, jos täällä pääsisi jossain joulukirkkoon, mutta kun minua alkaa muutenkin ahdistaa kirkossa, niin ei ole ehkä hyvä ajatus mennä hakemaan joulumieltä sieltä. :-)

   Ihanaa joulunodotusta teillekin!

   Poista
 13. Radiosta tuli lahjavinkiksi äsken ikivihreä "Feed the world - then they know it's Christmas time".

  VastaaPoista
 14. I so feel uu..täällä tavallaan joulua on paljon ja kuusikin on jo,ihan aitokin sellainen ja pikkujoulutkin tänään meillä...mutta mutta lumi ja eniten kaipaan ihmisten joulun eteen näkemää vaivaa,kukaan ei oikein tee mitään..kotona leivotaan,väännetään,askarrellaan kuin hullut,hieman ressaantuneina,mutta itselle se joulun juhlallisuus tulee just siitä,et sen eteen on nähty vaivaa..täällä noin kaikki hankitaan valmiina ja jouluruuatei eroo ihan kamalsti muista ruuista..suomessa kun kaikki on erikseen oma juttunsa joulua varten..esim yhtä joulukakkua tehdessä tuli itki monta kertaa,ensin aineita etsiessä ja sitten täkäläsien uunien kanssa..ne ovat lähinnä ruuan lämmitystä varten ei leivontaa..mutta onneksi saan perhettä kylään suomesta,romaniasta,lontoosta,mexicocitystä joten luulen ,että se jo tekee joulun kun on iso perhe yhdessä:)ehkä paras ratkaisu onkin kehittää siellä ulkomailla ihan omat traditiot jouluisin,itse ainakin huomannut,ettei ne lapsuuden joulut vaan palaa pakko kehittää uutta mexicon-suomalais joulutraditioita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että munkin joulufiilikseen vaikuttaa aika paljon se etukäteisvalmistuminen. Jos vaan jouluaattona heittää ruoat pöytään ja kutsuu sitä jouluksi, niin ei se kyllä oikein joululta tunnu. Pitää saada suunnitella ja tehdä, muutenkin tietysti kuin vain ruokien osalta. Ja kyllä jouluruokien pitää minusta olla ihan eri ruokia kuin ne mitä arkena syödään – ei kyllä tulisi yhtään jouluinen mieli, jos keittäisin riisit ja laittaisin jotain intialaista pöperöä!

   Olen niin iloinen, että saat perhettä luoksesi jouluksi! Jo siitä tulee taatusti aika paljon joulumieltä. :-)

   Poista
 15. intialaisen_vaimo7.12.2012 klo 21.54

  Mekin vietämme tämän joulun Intiassa. Tosin juuri ennen reissua vietämme sitä Suomessakin perinteisin menoin, että sikäli emme "menetä mitään". Muutama aiempi joulu on tullut vietettyä siellä ja ymmärrän kyllä tuskasi. Yhtenä jouluna siellä väänsin jopa piparitaikinan ja hyvää tuli ilman siirappiakin! Hyvää joulun odotusta kaikesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava idea viettää joulu hieman etuajassa. :-) Minä vietin kerran joulua tammikuun puolessavälissä, kun olimme olleet joulun pois Suomesta ja menimme vasta tammikuussa Suomeen. Äiti oli säästänyt jouluruokia pakastimeen ja teki vielä jotain lisääkin, ja oli hassua, miten se kuitenkin tuntui joululta, vaikka olikin tammikuu! :-D Sitten sen jälkeen vietimme siskon luona uuttavuotta, valoimme tinaa yms., ja se oli kyllä tosi hauskaa! Joulu ei siis minusta ole mitenkään kalenteriin sidottu, vaan sitä voi viettää milloin vain, kunhan vain ympäristötekijät, seura ja joulufiilis ovat kunnossa. :-)

   Mukavaa joulun odotusta teillekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3