Tie ilman mutkia on suora.


sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Karnaattista musiikkia

Ennen eilistä päivää en tiennyt intialaisesta musiikista yhtään mitään, mutta eilen aamulla lueskelin Hyderabadin tapahtumia ja huomasin, että Shilparamamin puistossa esitettäisiin illalla karnaattista musiikkia. Sinne oli tietenkin päästävä! Samalla olisi myös loistava tilaisuus harjoitella kuvaamista videokameralla, jonka S. toi mukanaan viime Suomen reissulla. En ole mikään kokenut kameramies, joten antakaa anteeksi omituiset zuumaukset ja vapiseva kuva... Kuvan laatu muuttui muutenkin Bloggerissa jotenkin tosi surkeaksi. (Sattuuko kenelläkään olemaan vinkkejä, miten videokuvan saisi Bloggeriin parempilaatuisena?) Harjoitus toivottavasti tekee mestarin...

Intiassa on kaksi klassisen musiikin lajia, pohjoisen hindustaanimusiikki ja etelän karnaattinen musiikki. Eero Hämeenniemen mukaan Suomessa tunnetaan lähinnä vain hindustaanimusiikki, johon kuuluvat mm. sitar ja tabla, mutta karnaattinen musiikki on jäänyt Suomessa lähes tuntemattomaksi. Karnaattisen musiikin äänitteitä on kyllä saatavilla joissakin musiikkiliikkeistä, mutta livenä sitä ei juurikaan ole Suomessa mahdollista kuulla.

Karnaattiseen musiikkiin kuuluu neljä elementtiä:

1. Päämelodia, jota esittää joko laulaja tai soitinsolisti
2. Säestävä sivumelodia, jota soittaa lähes aina viulisti
3. Rytmisäestys, johon kuuluu aina mridangam-rumpu ja mahdollisesti muitakin lyömäsoittimia
4. Urkupiste

Chennaissa järjestetään vuosittain joulu-tammikuussa maailman suurin karnaattisen musiikin juhla, jonka aikana järjestetään tanssi- ja musiikkiesityksiä ympäri kaupunkia.

Paikka: Shilparamam, Madhapur, Hyderabad
Aika: 25.4.2009 kello 19.00

Esiintyjä: Sitarama Shastri
Videon kesto 3 min. 24 s.

2 kommenttia:

  1. En ollutkaan koskaan aikaisemmin kuullut karnaattisesta musiikista.eli tästä oli ihan mielenkiintoista lukea ja kuunnella sitä. Ihan hyvinhän kuvattu tuo video oli. Vähän näytti olevan yleisöä tosin tuolla. Itse musiikki on hieman yksitoikkoisen kuuloista, mutta kyllä sitä voi jonkun aikaa kuunnella. Kivoja tauluja siellä oli myös, oliko siellä taidenäyttely?

    VastaaPoista
  2. Yaelian, yleisöä oli tosi vähän ja S. melkein veti pultit, kun se näki, miten vähän porukkaa oli paikalla. "Nykypäivän intialaisia ei yhtään kiinnosta intialaiset perinteet ja niiden säilyttäminen", se meuhkasi... Ja valitettavasti se näyttää olevan totta monessakin asiassa.

    Musiikki oli tosiaankin munkin mielestä aika yksitoikkoisen kuuloista. Mä jaksoin istua kuuntelemassa sitä tasan sen aikaa, että kuvasin tuon videon, ja sitten jatkoin matkaa, vaikka kyllä nolotti tuommoinen pikavisiitti :-D

    En tiedä noista tauluista; luulen että ne on ehkä maalattu puistossa jollakin kurssilla ja ovat nyt siellä myynnissä.?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3