Tie ilman mutkia on suora.


tiistai 22. kesäkuuta 2021

Road trip Rondaan

Teimme sunnuntaina pienen road tripin sisämaahan Rondaan, mutta sitä ennen piti kuitenkin vuokrata auto. 

Ajoimme Rondaan tuota pohjoista reittiä ja palasimme etelämpää.

 

Auton vuokraus ei sujunutkaan ihan niin helposti kuin yleensä, sillä vuokraamossa tuli pientä sanaharkkaa. Vuokraus oli jo maksettu etukäteen netin kautta, mutta vuokraamo vaati vielä vuokrauksen pantiksi 401 euron suuruista vakuusmaksua luottokortilta. Ei tässä mitään, sillä tämähän on ihan yleinen käytäntö, että luottokortilta varataan jonkin suuruinen panttimaksu. Tämä kyseinen firma (=Alamo) kuitenkin vaati, että pantti pitää ottaa kahdelta eri luottokortilta – toiselta kortilta 400 euroa ja toiselta yksi euro – ja kummankin luottokortin on oltava kuljettajan (eli minun) nimellä. 

Olin ihan pöyristynyt moisesta käytännöstä, enkä todellakaan suostunut järjestelyyn mukisematta. Olettaako vuokrausfirma, että ihmiset kanniskelevat mukanaan useampaa luottokorttia? Miksi tätä ei ollut mainittu vuokrausehdoissa? Mitä sitten, jos minulla ei olisi ollutkaan kahta luottokorttia? Käytäntö tuntui kertakaikkisen järjettömältä, emmekä ole edelleenkään keksineet mitään vähänkään järkevää syytä moiselle käytännölle. Onko muilla kokemusta tämmöisestä, että pantti varataan kahdelta eri luottokortilta, ja sattuisiko joku mahdollisesti tietämään syyn, miksi näin tehdään?

Kaiken lisäksi paikan johtaja kehtasi korttejani syynättyään väittää, että toinen korteistani ei ole luottokortti vaan että se on vain debit-kortti. Minulta meinasi palaa hihat ihan totaalisesti, koska kyllä kai minä nyt itse tiedän, millaisia kortteja minulla on. Jos kerran olen käyttänyt korttia monta vuotta luottokorttina, niin kuinka helvetissä siitä on tullut yhtäkkiä vain debit-kortti?

Lähdimme siis autovuokraamosta vähän paskafiiliksillä, ja olin varma, että mälläisin auton heti ensimmäisessä risteyksessä, kun sapetti niin mahdottomasti. Yksi läheltä piti -tilanne tulikin ensimmäisessä liikenneympyrässä. Ei ole mukava lähteä paskoilla fiiliksillä vieraan auton rattiin. 

Onneksi autovuokraamo unohtui pikkuhiljaa, kun matkamme eteni.

Heinät oli jo monin paikoin kaadettu ja paalitettu pieniksi kuutioiksi.

Rondaan kesti ajaa vajaat puolitoista tuntia, ja sitten olimme perillä. 


Koska olimme lähteneet matkaan aika ex tempore ja liian myöhään nähtävyyksien aukioloaikoja ajatellen, oli pakko priorisoida, mitä halusimme nähdä. Voittajaksi selviytyi entinen härkätaisteluareena ja kakkossijalle jäi entinen arabilainen kylpylä. Täytyy sanoa, että kyllä söi miestä – tai siis tässä tapauksessa naista – kun arabikylpylä jäi näkemättä, mutta minkäs teet. 

Ensin piti kuitenkin pysäköidä auto. Ukkeli oli halunnut vuokrata isomman auton, koska isompi auto olisi mukavampi istua ja ajaa, ja siksi hän olikin ottanut auton Alamosta, jota emme olleet koskaan aiemmin käyttäneet (Hertzillä ja Avisilla oli tarjolla vain pienempiä autoja). Iso auto on toki mukava matkustaa mutta ihan veemäinen parkkeerata, varsinkin jos osuu pieneen ja superahtaaseen parkkihalliin niin kuin minä Rondassa. Suhasin parkkihallissa kusi sukassa yrittäen väistellä tolppia, joita oli siroteltu joka kulmaan autoilijoiden kiusaksi, ja ahdisti jo etukäteen ajatus, että palauttaisin auton sen luottokorttishown jälkeen vuokraamoon vielä mällättynäkin. Yhden kerran olen vuokra-autoa elämäni aikana kolhinnut, ja toivoin, että toinen kerta ei tulisi nyt.

Löysin kuin löysinkin lopulta hallin peränurkasta vähän tilavamman oloisen paikan ja sain mallattua auton jotenkin paikalleen. 

Siinä on ja pysyy!

Onneksi kaiken harmituksen jälkeen härkätaisteluareena ylitti upeudessaan kaikki kuvitelmat.

Meikäläinen oli taas lukenut säätiedotuksia, että Rondassa olisi päivälämpötila vain 20 asteen kieppeillä, ja vetänyt päälleen pitkän koltun. Jotenkin olin kuvitellut, että Ronda sijaitsisi (missä Kuukkeli?!) hyvinkin korkealla, vaikka eihän se sijaitse kuin noin 750 metrin korkeudessa. Tuli ihan mieleen tapaus Santa Fe Kolumbiassa, kun olin varustautunut sielläkin parinkymmenen asteen lämpötiloihin, vaikka oikeasti lämmintä oli yli 30 astetta. Vaatetta vain kunnolla päälle, ettei varmasti palale. 😆


Suuri härkätaistelija on saapunut areenalle.

Rondan härkätaisteluareena on yksi vanhimmista, sillä se otettiin käyttöön vuonna 1785. Areena on halkaisijaltaan 66 metriä, ja ymmärtääkseni se on edelleen käytössä. Vierailijat pääsevät kuitenkin tutustumaan areenaan niinä päivinä, jolloin areenalla ei ole toimintaa.

Reitti kulki välillä härkätaisteluareenan sisäosissa esitellen mm. härkätaistelijoiden vaatetusta.

Härkätaistelijoiden vaatteita ja aseita sekä taisteluissa kuolleiden härkien päitä.

Vasemmalla härkätaistelija Rafael Gómez Ortegan puku ja oikealla Manuel Rodriguezin takki.

Yläkerrassa avautui mukava näkymä katsomoon ja areenalle. 
Härkätaisteluareena ulkoapäin.

Söimme lounaan yhdessä härkätaisteluareenan vieressä olevista ravintoloista, mutta ruoasta ei ole sen kummempaa sanottavaa (muuta kuin että tulipahan syötyä taas ranskanperunoita, joita tarjotaan täällä näköjään joka ruoan kanssa). 

Rondan ehkä tunnetuin nähtävyys on Puente Nuevo eli silta, joka yhdistää kaupungin kaksi puolta ja joka vie yli El Tajo -rotkon. Sillalla on korkeutta 98 metriä, ja sen rakentamisessa kesti 34 vuotta (vuodesta 1759 vuoteen 1793).

Sillasta olisi saanut paremman kuvan, jos olisi mennyt alas laaksoon. Yritimmekin tätä, mutta kun eksyin pienelle kujalle, jolle ei mahtunut kuin yksi auto kerrallaan, ja jouduin peruuttamaan pitkän matkan takaisin toisen auton edestä pois, päätin, että antaa olla.

Näköalat alas laaksoon olivat huikaisevat. 

Puente Nuevon vieressä oli hotelli Parador de Ronda, jonka terassille menimme kahville. En nykyään suuremmin välitä leivonnaisista, mutta nyt oli ympäristö niin kohdallaan, että oli pakko maistella talon tarjontaa. 

Ronda oli kaiken kaikkiaan varsin viehättävä pikkukaupunki. 

Lopulta oli aika lähteä ajelemaan takaisin Torremolinokseen, ja paluumatkan reitti kulkikin komeissa maisemissa yli kilometrin korkeudessa. Lähemmäs rannikkoa päästyämme näkyi jo pilkahdus mertakin. 

Takaisin motarilla.

Semmoinen oli se reissu. Nyt tämä lähtee kävelylle. 

😘

22 kommenttia:

 1. Vau! Sä oletkin lähtenyt vähän pidemmälle reissuun. Näyttää tosi kivalta nämä Espanjan maisemat. Härkätaisteluareena on näin valokuvissakin vaikuttavan näköinen, varmasti paikan päällä vielä upeampi. Ja hauskaa, että nallekin pääsi matkalle mukaan :D

  Tuo luottokorttihässäkkä tuntuu omituiselta, taitavat olla nyt jotenkin erityisen varovaisia/epäileväisiä siellä.

  Ei ole muuten helppoa miettiä vaatetusta ulkomailla. Mulla on jo kotimaassa vaikeuksia arpoa onko oikeasti kylmä vai kuuma. En tajua miksi se on niin hankalaa ;-)

  Parina vuotena olen pyörinyt Pohjois-Espanjassa ja kylät näyttivät usein autioilta, niin näköjään teidänkin reissulla ainakin parin valokuvan perusteella. Olen miettinyt Espanjaan pääsyä jo monta kertaa tänä vuonna, lähinnä vaellusmielessä. Voi että miten kovasti tekisi mieli päästä sinne.

  Nautiskele täysillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätettiin tosiaan ukkelin kanssa ottaa riski ja lähteä Epsanjaan asti. Mutta ainakin toistaiseksi kaikki on sujunut tosi hyvin, niin paljon paremmin kuin olisin ikinä uskaltanut toivoa. Mutta vielähän tässä on päiviä jäljellä, ja ehtii tapahtua vaikka mitä...

   Nalle on aina matkoilla mukana, mutta yleensä se jää köllöttelemään majapaikan petiin, kun käymme ukkelin kanssa retkillä. Joskus sekin haluaa kumminkin mukaan, ja tokihan suomalaisen karhun pitää päästä härkätaisteluareenalle pullistelemaan. ;-)

   Minäkin ajattelin, että oisko toi autovuokraamojuttu ollut vain äärimmäistä varovaisuutta, mutta mene ja tiedä.

   Vaatteiden valitseminen on joskus ihan hirveän hankalaa, jos ei tiedä edes oikein, minne on päivän aikana menossa. Jos on auringossa, voi olla kuuma, mutta jos varjossa, voi olla kylmä. Sama tuulen kanssa!

   Minustakin olisi tosi kiva päästä joskus Espanjaan vaeltamaan! En ole koskaan ajatellut Espanjaa vaellusmaana, mutta nyt on silmiin osunut sellaisia paikkoja, että olen alkanut nähdä Espanjan ihan uudessa valossa.

   Kiitos, Birgitta. Olen kyllä nautiskellut, joka sekunnista. :-)

   Poista
 2. Aikun mukavaa. Me roadtrippaillaan vaan Byggmaxiin tai Bauhausiin kun omalla ukkelilla on remonttikuume.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaaha, milloinkohan meillä nähtäis ukkelilla remonttikuume. :-D Tämä on yksi niistä syistä, miksi en halua asua omakotitalossa, kun mun pitäis kumminkin vastata siellä kaikesta yksin. Iloitse sinä ukkelisi remonttikuumeesta. <3

   Poista
 3. No huh, olipa ärsyttävät vaatimukset vuokra-autofirmalla. Muistan että käytiin Rondan retkellä pojan kanssa kun hän oli vielä pikkupoika eli aika paljon aikaa jo siitä mutta kaunis pieni kaupunki.
  Espanja on mun lempimaa Euroopassa, Suomen lisäksi, rakastuin kun olin siellä ensimmäistä kertaa 8.vuotiaana. Näistä kuvistasi tulee ihan ikävä Espanjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli kyllä ihan käsittämättömät vaatimukset. Alkaa taas ärsyttää ihan hirveästi, kun vain ajattelenkin asiaa.

   Onpas mukavaa, että sinullakin on Rondasta muistoja. <3

   Minustakin Espanja on ollut aina ihan kiva, mutta mitään erityistä suhdetta mulla ei ole maahan ollut, vaikka opiskelinkin espanjaa pääaineenani. Jotenkin tämä maa on jäänyt mulle vähän vieraaksi. Mutta nythän se on hyvä ruveta ottamaan vahinkoja takaisin ja muuttamaan mieltään. :-)

   Poista
 4. Ihanat kuvat<3 kaunis maa tuokin on. Silta myös vaikuttava.

  Ite en ymmärrä yhtään tota härkätaistelu asiaa. Vihaksi ihan laittaa. Toivonki et mahollisimman moni härkätaistelija tulis lävistetyksi härän sarvilla hengettömäksi. Mieluummin kaikki. Turhaa kärsimystä eläimille tuotetaan tommosella kuolemalla.

  Täällä kärvistellään yli kolmenkympin helteessä.. 20 astetta kuullostaa ihanalta�� (Kokeilen taas hymiötä onnistuuko)

  Ai mahoton auton vuokrausta..olis hihat varmaan palannu et pitäkää tunkkinne!

  Ihanaa lomaa sinne <3

  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espanjassa olisi kyllä ihan valtavasti katsottavaa! Vaikka niinhän sitä taitaa olla joka maassa, Suomessakin. :-)

   Mulla on ihan sama härkätaistelun kanssa, että en vaan voi ymmärtää, että jotkut ihmiset nauttivat tuollaisesta sadistisesta huvista. En oikeastaan pysty edes ajattelemaan asiaa, kun se tuntuu niin karmealta. Tuolla härkätaisteluareenallakin tutkiskelin areenaa vain komeana paikkana ja yritin olla ajattelematta sitä, mitä karmeuksia paikalla on tapahtunut...

   Nyt on täälläkin ollut taas tosi kuuma (päälle kolmenkympin), mutta täällä se ei tunnu niin pahalta, kun sisätilat ovat yleensä aina ilmastoituja. Kuumuus ei siis vaikuta nukkumiseen eikä jaksamiseen oikein muutenkaan, jollei nimenomaan päätä oleskella auringossa. Voimakastakin aurinko on, ja aamupäivän kävelyllä kärähti kivasti olkapäät ja otsa. :-(

   Kyllä olikin kummallinen autovuokraamo! Mullakin kävi mielessä, että lähden kävelemään vuokraamosta, mutta sitten oltaisi oltu taas ilman autoa. :-D

   Kiitos, M. <3 Toivottavasti helteet siellä pian helpottavat! (En ole uskaltanut katsella säätiedotuksia, kun pelkään, että helteet jatkuvat vielä ensi viikollakin, kun mekin ollaan taas Suomessa. :-D)

   Poista
  2. Tosi kurjaa että vieläkin on härkätaisteluita, se on varmaan niin kulttuurista kiinni tuolla. Mut vietiin härkätaisteluun silloin ekalla vierailulla Espanjassa, 8.vuotiaana, ja se oli niin traumaattinen kokemus että tuli todella inho niitä taisteluita kohtaan.

   Poista
  3. Voin vain kuvitella, miten karmea kokemus on ollut pienelle lapselle. :-(

   Poista
 5. Aika hulppeissa maisemissa olette liikkuneet! Oliko tuo härkätaisteluareena vain pelkkä kulttuurimuistomerkki vai onko siellä vielä härkätaisteluja? En ole enää perillä siitä, että missä härkätaistelut on lopetettu ja missä ei!
  Itse olen Espanjassa käynyt vain Santiago de Compostellassa, mutta Portugalissa kolmessa paikassa. Tämä akateeminen matkailu on siitä mielenkiintoista, että pääsee moniin paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä. Nyt on online konffa Helsingissä, joten kotona ollaan. Toivottavasi ensi vuonna pääsee matkustamaan. Ja toivoo samalla, ettei tällaisia yli +30 asteen helteitä olisi jatkuvasti.
  Mukavaa loman loppua ja juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, niin kyllä tuolla areenalla käydään edelleen härkätaisteluja. Yritin etsiä asiasta tietoa, mutta en löytänyt oikein mitään sataprosenttisen varmaa lähdettä. Jäi sitten taas se audio-opaskin ottamatta paikan päällä... siitä olisi tämäkin asia saattanut selvitä.

   Akateeminen matkailu kuulostaa ihan mahtavalta! Ainakin itsellä tuntuu olevan joskus aika rajoittuneet mielipiteet siitä, minne voisin lähteä ja minne en, ja olisi loistojuttu, jos joutuisi lähtemään "pakon edessä" sellaisiin paikkoihin, joihin ei ehkä muuten tulisi lähdettyä.

   30 asteen helteet ovat ihan hirveitä. Muistan että joskus vuonna 2003 tai 2004 oli myös ihan hirveä hellekesä. Meillä oli silloin Espoossa julkisivuremontti, ja talon toinen puoli on huputettu koko kesän, enkä ymmärrä vieläkään, miten oikein selvisimme siitä kesästä.

   Kiitos, Helena! Mukavaa yöttömän yön juhlaa sinullekin!

   Poista
 6. Jopas oli outoa tuo vuokraamo juttu. Me on joskus ihmetelty, että miten vuokraat auton, jos on vain debit-kortti? Kaikki ei halua luottokorttia.
  Ja toi parkkihalli on kuin meidän kotitalossa Kanarialla. Meidän parkkiruutu oli tolleen niin kuin tossa kuvan keskirivissä ulommainen tyhjä ruutu.

  Ronda oli varmasti kaunis paikka. En ole käynyt, mutta kuvia nähnyt. Ja upea myös tuo härkätaisteluareena. Kanarialla härkätaisteluita ei ole ollut enää 70-luvulla ja ne kiellettiin 1991.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu erittäin hyvä kysymys tuokin! Mie vähän luulen, että jäisi auto vuokraamatta, jos ei olisi luottokorttia... Oikeastaan aika kaameaa, miten riippuvaisia nyky-yhteiskunnassa ollaan luoittokorteista.

   Teidän Kanarian-parkkihallin paikka on sitten varmaan aika haasteellinen! Mulla pysäköinnin haasteellisuutta lisäävät kaiken maailman tekniset vimpaimet, joita tässä meidän vuokra-autossakin on. Eli esim. autosta alkaa kuulua piippausta, jos jokin objekti on liian lähellä jotain kulmaa, tai että kamerasta näkee, mitä auton takana on. Mä olen niin vanhanaikainen, että avaan mieluummin sivuikkunan ja pysäköin siitä pää ulos roikkumalla kuin seuraan tilannetta jostain kamerasta. :-D Kaiken maailman piippaukset vain ahdistavat.

   Kiva tietää, että Kanarilla härkätaistelut kiellettiin noinkin aikaisin. Kiitos tiedosta! <3

   Poista
 7. Ihanat leivokset, oliko hyviä?
  Hienoja laukkuja, toi reppu on kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanakakku oli oikeastaan tosi hyvää, ja suklaakakkukin oli ihan jees. Jos siis noista pitäisi valita voittaja, niin se olisi ehdottomasti porkkanakakku (kuten yleensä aina muulloinkin ;-D).

   Heh, nyt oli taas sellainen tilanne, että piti kelata taaksepäin omaa postausta, että mitä hemmetin laukkuja ja mikä reppu. Mä kun olin kuvaa ottaessani ja ladatessani nähnyt vain noi viuhkat. :-D Ihanaa, että te lukijat ootte enemmän hereillä kuin meikäinen. <3

   Poista
 8. Kiitos ja kivaa juhannusta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta, ja kivaa juhannusta sinullekin! <3

   Poista
 9. Me ollaan 1 kerran vuokrattu auto ulkomailla. Maksukortti kopioitiin ja tiliktä hävisi rahaa. Onneksi pankissa oltiin tarkkoina ja otettiin yhteyttä meihin.
  Minä en ikimaailmassa uskaltais ajaa autoa muualla kuin kotimaassa.
  Miksi vain kuolleiden härkien päät oli laitettu esille ...🤔
  Huikeita maisemia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, olipa taas sartsamaisen ihana kommentti. Miksi tosiaan oli laitettu vain kuolleiden härkien päitä esille. ;-D

   No olipas teillä kertakaikkisen huono tuuri auton vuokraamisen kanssa! Hittolainen sentään. :-(

   Mukavaa juhannuksen aikaa sinulle ja läheisillesi (varsinkin Merrille!)! <3

   Poista
 10. Kammottava vuokraamo. Eipä kyllä tule mieleen, että olisi pitänyt kahta luottokorttia vilautella autoa vuokratessa ja autoa olemme vuokranneet aika monessa maassa. Onneksi saitte kuitenkin auton etkä vihoissasi romuttanut sitä. Minullahan ei ajokorrita ole, mutta pelkästään fillarointi tuohtuneessa mielentilassa voi aiheuttaa vaaratilanteita.

  On kyllä vaikuttavan näköinen areena, mutta mielestäni homma on niin epäeettistä, että se pitäisi kieltää. Ällistyttää tuollainen julkinen eläinrääkkäys. Kaipa siellä voisi järjestää jotain vähemmän veristä ohjelmaa. Komeita kyllä nuo härkätaistelijoiden koltut miinus nuolet/keihäät.

  Kaupunki näyttää kivalta ja aika väljältä – ei siis näyttäisi olevan ihmisillä pilattu. :D

  Ihanaa reissun jatkoa, ilolla katselen kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä paska vuokraamo! Eipähän tartte toista kertaa tota lafkaa käyttää! :-D ja sama juttu meillä, että ollaan vuokrattu auto tosi monessa maassa ja eri firmoilta, mutta koskaan ennen ei ole tämmöisestä käytännöstä kuultu!

   Härkätaistelu on kyllä ihan kamalaa toimintaa. :-( Mistä lienee tuokin saanut alkunsa.

   Rondassa oli ihmisiä, muttei mitenkään ruuhkaksi asti. Eli ei siis ollut (ainakaan vielä) ihmisillä pilattu.

   Kiitos, Elegia, mukanaolosta. <3

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3