Lapset ovat aikuistuneet, kun he eivät enää kysele, mistä he ovat tulleet, eivätkä he suostu kertomaan, minne he ovat menossa.


tiistai 4. elokuuta 2020

Kauppajuttuja

Olemme asuneet Jätkäsaaressa melkein päivälleen kolme kuukautta, ja vaikka viihdyn täällä muuten erinomaisen hyvin, yksi asia hiertää edelleen: en ole löytänyt läheltä mieluisaa ruokakauppaa.

Espoossa asuessani kävin ehkä noin 95-prosenttisesti Prismassa. Tykkään Prismoista, sillä Prismat ovat selkeitä, valikoima ovat hyvät ja hinnat ovat kohtuulliset. Meillä oli kilometrin säteellä kaksi Prismaa, joten oli jopa vara valita. Jos minulla oli asioita Ison Omenan kauppakeskuksessa, kävin Ison Omenan Prismassa, mutta muutoin hurautin Olarin Prismaan, koska sinne oli helpompi mennä autolla. Citymarketissa – tai yleensäkään K-kaupoissa – kävin tosi harvoin.

Olarin Prisma on auki aina. Yksi ukkelin kaveri kävikin pahimpaan korona-aikaan kaupassa aina vain öisin.

Nyt ongelmani on se, että tässä lähellä ei ole Prismaa. Lähin Prisma on reilun kuuden kilometrin päässä, Triplan kauppakeskuksessa Pasilassa, mutta sinne päästäkseen pitää ajaa kaupungin läpi, eli bensaa kuluu. Lisäksi matkalla on kahdetkymmenetkuudet liikennevalot (kyllä, olen laskenut), ja pikkuisen syö hermoja, jos suurin osa valoista sattuu näyttämään punaista. Käyn Triplan Prismassa kumminkin aina silloin tällöin, jos satun liikuskelemaan niillä nurkilla muutenkin, mutta en ole päässyt kaupan kanssa oikein sinuiksi. Valikoima ei ole minusta yhtä hyvä kuin Olarin Prismassa, ja erityisesti leipä- ja kalaosastot ovat Olariin verrattuna paljon huonommat. Ehkä minulla on liian hyvä vertailukohde?

Meitä lähinnä oleva kauppa on Lidl, joka on varsin lyhyen kävelymatkan päässä. Matka lyheni viime viikolla entisestään, kun tämän talon ja Lidlin rakennuksen erottavan, vielä keskeneräisen puiston poikki tehtiin tie. Sitä ennen ihmiset kiipeilivät aitojen yli (puistoalue on työmaa-aluetta, joten sinne ei saisi mennä), jottei tarvitsisi kiertää Lidliin teitä pitkin. Minä olin sitäkin laiskempi ja menin Lidliin autolla.

Meille tulee tie!

Kun tie vielä eilen erotettiin puistotyömaasta aidoilla, tien käyttäminen on nyt virallisesti ihan sallittua.


Tästä tulikin mieleeni yksi hölmöläisvitsi. Hölmöläiset olivat saaneet uuden uima-altaan ja hyppivät kukin vuorollaan innokkaasti altaaseen. Matti sattui paikalle ja katseli touhua hetken. "Teillä taitaa olla kivaa", totesi Matti. Hölmöläiset vastasivat: "Kivaa on, mutta ensi viikolla on vielä kivempaa, kun altaaseen saadaan vettäkin."

En ollut käynyt Lidlissä ennen Jätkäsaareen muuttoa kuin muutaman kerran elämässäni, mikä johtui suurelta osin siitä, että ukkeli on ollut (ja on edelleen) hieman epäluuloinen Lidlin tuotteita kohtaan. Olen myös kokenut Lidlissä asioimisen hankalaksi siitä syystä, että Lidlistä puuttuvat lähes kokonaan kaikki tutut tuotteet, joita olen tottunut esim. Prismasta ostamaan. Ostosten tekoon menee hirveästi aikaa, kun jokainen pakkaus pitää tutkia erikseen, eikä meikäläisen kärsivällisyys riitä sellaiseen. Muutaman kerran Lidlissä käytyäni jäin ihmettelemään Lidlin suurta suosiota, sillä minusta Lidl ei tuntunut mitenkään erityisen halvalta. Toki Lidl on tainnut voittaa useimmat hintavertailut, joita kauppojen välillä on tehty, mutta ainakaan ne tuotteet, joita itse ostan, eivät tuntuneet Lidlissä dramaattisen paljon halvemmilta kuin esimerkiksi Prismassa.

Jätkäsaaren Lidl.

Koska mututuntumalla ei perustella mielipiteitä, päätin tehdä oman pienimuotoisen hintavertailun. Valitsin 15 tuotetta, joita ostan hyvin usein, ja vertasin niiden hintoja Citymarketissa, Prismassa ja Lidlissä. Jouduin lopulta jättämään Weetabixit listalta pois, koska niitä (tai vastaavaa tuotetta) ei Lidlissä ollut, joten tuotteita jäi jäljelle neljätoista.


(Hinnat on otettu Ruoholahden Citymarketista, Olarin Prismasta ja Triplan Lidlistä 31.7. ja 3.8. välisenä aikana.)

Muutin raejuuston, rahkan, juuston ja paistileikkeen hinnat kilohinnoiksi, jotta vertailu olisi helpompaa. Prisman ja Lidlin välinen ero ei ole loppujen lopuksi kovin suuri, ainakin jos valitsee mahdollisimman samankaltaisia tuotteita. Lidlistä olisi saanut juustoa paljon halvemmallakin, Milbonan edamjuustoa kilohintaan 2.99 euroa, mutta koska ostan vain Oltermannin tyyppistä juustoa (sitä keltaista pyöreää), vertailukohde ei ollut halvin mahdollinen.

Olen kokeillut joitakin Lidlin tuotteita, mutta en ole ollut oikein vakuuttunut. Esimerkiksi kaikki valmiskeitot ovat olleet pettymyksiä. Koska Lidlistä ei kuitenkaan saa kaikkia haluamiani tuotteita, pitäisi käydä Lidlin lisäksi jossakin toisessa kaupassakin, mikä menee vähän vaikeaksi. Prismasta kun saa kaikkea. Sama ongelma on myös muissa pienemmissä kaupoissa, kuten Alepassa ja S-Marketissa: niistä ei saa kuitenkaan kaikkea. Lidlistä siis tuskin tulee vakkarikauppani, vaan se pysyy lähinnä sellaisena hätävarakauppana.

Yhden syyn takia Lidlissä on kumminkin pakko käydä säännöllisesti, ja se syy on Lidlin paistopiste. Rakastan leipää, ja tämmöiselle leivän ystävälle Lidlin paistopiste on oikea taivas. Kaiken lisäksi leivät ovat varsin edullisia.


Meikäläisen lempileivät: kaurasydän, ruispala, jyväinen moniviljasämpylä ja rustiikkinen maalaissämpylä.

Käynkin Lidlissä ihan pelkän paistopisteen takia kerran viikossa ja ostan ison kasan leipiä pakastimeen.

Reilun kilometrin päässä on Ruoholahden Citymarket, joka on meitä lähinnä oleva isompi marketti. Käyn sielläkin aina silloin tällöin, vaikka en pidä kaupasta yhtään. Kauppa on oikea labyrintti, ja tuotteita on vaikea löytää, kun tuotteet on sijoiteltu lyhyisiin hyllynpätkiin yhden pitkän hyllyn sijasta. En tykkää käyttää normikauppareissuihin yhtään sen enempää aikaa kuin on pakko, ja kaikenlainen ylimääräinen haeskelu ja hortoilu turhauttavat ihan hirveästi.

Juustohyllyjä.

Esimerkiksi juustoja on laskujeni mukaan ainakin yhdeksässä eri hyllyssä (kuvassa näkyy niistä neljä). Samanlainen hajasijoittelu pätee moneen muuhunkin tuoteryhmään, kuten juomiin ja lihoihin. Jos etsii jotain tuotetta, jota ei ole ennen kyseisestä kaupasta ostanut, tiedossa on takuuvarmaa haeskelua ja hermojen kiristelyä.


Vuolukana (jota meillä pitää olla kotona aina) on yksi niistä tuotteista, jota on mahdoton löytää mistään uudesta kaupasta ilman myyjän apua. Kun haeskelin ensimmäisen kerran Citymarketista vuolukaa, oikein nauratti, kun kaupassa oli tuo monta metriä korkea pylväs täynnä vuolukanan mainoskuvia, mutta itse vuolukanaa ei löytynyt mistään. Lopulta lihatiskin myyjä tuli apuun, ja vuolukanakin löytyi – vain pari metriä mainospylväästä oikealle. 😆

Koska olen keskittänyt ostokseni Prismaan (siis S-ryhmän kauppaan) ja vilautellut ostosten teon yhteydessä S-Etukorttia, minulle on kertynyt myös mukavasti bonuksia. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla (1.1.–30.6.) sain bonusta 238,13 euroa, ja se on siis puhdasta rahaa, jonka voi siirtää S-Pankin tililtä omalle tililleen ja käyttää miten haluaa. Jos jatkaisin ostosten tekoa S-ryhmän kaupoissa samaan malliin, bonusta kertyisi vuoden loppuun mennessä melkein 500 euroa, mikä on minusta kahden ihmisen taloudessa aika paljon. Tämmöinen summa kannustaa todellakin jatkamaan ostosten tekoa Prismassa (tai muussa S-ryhmän kaupassa) eikä hajauttamaan ostoksia eri kauppoihin. Tässä valossa kannattamattominta olisi käydä Lidlissä, jossa ei saa ostoksistaan mitään "takaisin". K-kauppojen Plussa-systeemi satunnaisine viiden euron Plussa-rahoineen tuntuu sekin ihan naurettavalta verrattuna S-ryhmän maksamaan bonukseen. Toki jos kävisi pelkästään K-kaupoissa, Plussa-rahaa saisi varmasti huomattavasti enemmän, mutta en näe kannattavaksi keskittää ostoksia K-kauppoihin, koska ne ovat yleensä S-kauppoja kalliimpia.

Toki Citymarketista saa joitakin tärkeitä tuotteita, joita ei välttämättä muualta saa.


Lidlkin avasi äskettäin oman etuohjelmansa, Lidl Plus -ohjelman, mutta en ole perehtynyt siihen, kun en ole innostunut asioimaan Lidlissä muutenkaan. Satuin eilen kuulemaan Lidlissä, kun kaksi vanhempaa herraa keskusteli Lidlin etuohjelmasta. Toisella ei ollut asiasta kokemusta, mutta toinen oli yrittänyt ottaa sovelluksen käyttöön ja oli varsin tuohtunut siitä, kun häneltä oli kyselty "kaikki kengännumerosta alkaen". "Suoranaista urkintaa", mies tokaisi toiselle. "Kuka tietää, mihin niitäkin tietoja käytetään!"

Oma kauppatilanteeni elää siis edelleen, mutta toistaiseksi olen ratkaissut asian niin, että käyn noin kerran viikossa Prismassa ja ostan sieltä kaikki perustarpeet. Sitten käyn viikon mittaan täydentämässä varastoja muissa kaupoissa tarpeen mukaan. Mielelläni kyllä ottaisin yhden Prisman johonkin tähän lähelle!

Prismasta tulossa ja Mechelininkadulla liikennevaloissa. Enää noin kymmenet liikennevalot jäljellä.

34 kommenttia:

 1. Hyvä ruokakauppa lähellä on tärkeää, ja kun tuo Jätkäsaari on vielä keskeneräinen, varmaan sinnekin jossain vaiheessa tulee lisää kaupppoja. On jännää seurata miten uusi alue muovautuu, muutin Pikku Huopalahteen kun viimeinen osa oli vielä keskeneräinen, ja oli jännää seurata miten se valmistui ❤Prismat ovat kyllä tosi hyviä, ja oma lähialueeni jättimarket on vähän Prisman tapainen.
  Vau, aika hyvin sait S-bonuksia. Viime reissulla Suomessa huomadin että S-korttini oli mennyt vanhaksi, enkä voinut käyttää bonuksia jotka oli tilillä. En ehtinyt järjestää korttiasiaa, ja uusi kortti oli varmaan lähetetty johonkin vanhaan osoitteeseen, joten en saanuut, sitä,asia joka pitää hoitaa kun taas joskus pääsen Suomeen

  Mä taas tykkään Lidlistä tosi paljon, ja ainakin ne tuotteet joita yleensä olen sieltä ostanut ovat olleet hyviä. Suklaat, juustot,ym. tosi hyviä, ja Lidlin silmävoiteista en saa ärsytystä kuten monesta muusta silmävoiteesta. Ja se paistopiste Lidleissä onkin tosi hyvä, rakastan tuota kaurasydäntä, ja viimeksi toin niitä mukanani tänne muutaman kipaleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ruokakauppa on tärkeää olla lähellä, ja vaikka Prisman puuttuminen harmittaa, niin onneksi täällä on kuitenkin noita muita kauppoja, ettei ihan nälkään kuolla. ;-D

   En ole koskaan asunut ihan uudella asuinalueella, ja uuden alueen muovautuminen on tosiaankin mielenkiintoista seurattavaa. On ollut kiva seurata, mitä piha-alueelle on milloinkin tehty, mitä ravintoloja lähialueelle syntyy ja millaisia taloja ympärille nousee. Jopa raitiovaunujen kiskojen paikalleen laitto ja raitiovaunutien valmistuminen ovat osoittautuneet varsin kiinnostaviksi tarkkailun aiheiksi. :-D

   Tykkään Prismoista erityisesti sen takia, että ne ovat niin selkeitä. Käytävät ovat pitkiä ja leveitä, ja yhdellä silmäyksellä voi nähdä, mitä missäkin on. Hyllyjen välissä puikkelehtiminen on jotain ihan kamalaa, ja korona-aikaan jopa vaarallistakin, jos ihmisiä on tungokseen asti.

   Onpa harmillista, että S-korttisi oli mennyt vanhaksi, etkä saanut bonuksia käytettyä. Toivottavasti asia järjestyy!

   Minä en ihan ensi alkuun oikein tykännyt noista kaurasydämistä, vaan ihmettelin, miksi ihmiset kehuvat niitä niin paljon. Nyt olen kumminkin tykästynyt niihin. Ovat jotenkin aika “ruokaisiakin”. Lidlissä pitäisi varmaan käydä useammin ja kokeilla eri tuotteita rohkeammin. On varmaan ihan hyvä kauppa. Mulla on vaan tuo oma kotironkeli, jonka mielestä Lidlin tuotteet on epäilyttäviä... Ja ukkeli on tartuttanut minuunkin vähän samanlaisen asenteen. Mutta kyllä Lidlistä voi ostaa (leivän lisäksi) moniakin juttuja, esim. vessapaperia ja vihanneksia ja hedelmiä. Ne nyt ovat enemmän tai vähemmän samanlaisia kaikkialla.

   Poista
 2. Prisma on minunkin vakiokauppa. Meille tulee bonuksia reilu tonni vuodessa, mutta meitä on neljä. Se on jo iso raha. Lidlissä käyn, jos haluan vaihtelua tai haen jotain kukkatarjousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tonni on tosiaan iso raha! Minä en ollut aiemmin edes tajunnut, miten paljon meillekin oikeastaan kertyy bonuksia. Rupesin vasta tänä vuonna seurailemaan bonusten kertymistä tarkemmin, ja olin kyllä iloisesti yllättynyt.

   Mulle oli yllätys, että Lidlissä on kukkasiakin. :-) Tosin meidän lähi-Lidlin tarjonta on siinä suhteessa aika köyhä.

   Poista
 3. Minä asioin aiemmin Prismassa, Itäkeskuksen Prismassa. Se oli todella hyvä kauppa hyvine lihatiskeineen ja muineen. Muutama vuosi sitten taso alkoi laskea kuin lehmän häntä, monet tuotteet hävisivät ja toiset olivat koko ajan loppu. Lihatiski alkoi olla huono vitsi.
  Asia ei parantunut siirtymällä Vantaan puolelle Jumboonkaan. Siellä se lihatiski vasta vitsi olikin!

  Sitten kävin jossain vaiheessa kahdessa kaupassa: Prismasta hain muut ja Stockan Herkusta lihat. Vaan sitten Herkku myytiin HOKille...

  Äänestin jaloillani ja siirsin ostokseni kilpailevan K-ryhmän Citymarkettiin Eastoniin tien toiselle puolelle. Ja olen kyllä ollut tyytyväinen. Varmasti on kalliimpi Prismaa, mutta kestän sen jos saan rahoille vastinetta eli tuoretta tavaraa. Ja Eastonin Cittarissa pidän siitä kauppiaan omasta lisäyksestä, että siellä on paljon myynnissä kotimaisten pientuottajien tuotteita. :)

  Ja ihanaa kun joku muukin sanoo, että Lidl ei ole mitenkään erityinen! Ei minustakaan ja olen ukkokultasi kannalla, että monet tuotteet siellä ovat epäilyttäviä vaikka paistopiste onkin OK ja olen saanut Lidlistä hyviä sukkahousuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä harmillista, miten kaupat muuttuvat. Mekin käytiin aiemmin Stockalla ostamassa lihaa ja kaikenlaisia herkkuja silloin, kun haluttiin vähän parempaa. Delistä sai jopa intialaisia samosa-nyyttejä! Sitten Stockalla käymiseen tuli pidempi tauko, kun oltiin aina maailmalla. Tänä vuonna kun palasimme asioimaan Stockalle, olimme melkeinpä järkyttyneitä siitä, millaiseksi kauppa oli muuttunut. Tarjonta oli pienentynyt huomattavasti, ja laadun kanssakin on vähän niin ja näin. Ihmettelimme myös sitä, että Stockalla kävi S-etukortti, ja toisaalta Prismassa oli Herkun tuotteita myynnissä. Olimme missanneet ihan totaalisesti tuon Herkun myymisen HOK:lle.

   Se on kyllä totta, että K-kauppojen tarjonta on monesti S-kauppoja laadukkaampaa, ei pelkästään Cittareiden vaan myös K-Supermarkettien. Olen asioinut tässä lähellä muutamassa K-Supermarketissa ja yllättynyt todella iloisesti. Sen sijaan läheiset S-Marketit ovat olleet jäätävä pettymys. En tiedä, osuinko niihin jotenkin huonoon aikaan, mutta hyllyt ammottivat kummassakin tyhjillään. Enpä viitsi mennä niihin toistamiseen, ellei ole ihan pakko.

   Onpas kiva, että ukkelin mielipidekin saa kannatusta. :-) Minä olen ollut varovaisen utelias Lidlin suhteen, mutta koska pettymyksiä on tullut, minäkin alan pikkuhiljaa kallistua ukkelin kannalle. Minä en ole vielä ostanut Lidlistä muuta kuin ruokaa, mutta tiedänpä nyt, missä käyn sukkahousuostoksilla, jos tarve tulee. ;-D

   Poista
 4. Suomalaiset supermarketit on mielestäni todella hyvinvarustettuja, tykkään aina kierrellä jos satun olemaan Suomessa. Lidlissä me ei täällä juuri käydä, vaikka sellainen on ihan lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisten supermarkettien tasossa ei ole todellakaan valittamista, ja täällä voi olla myös suhteellisen varma siitä, että tuotteet ovat turvallisia (toisin kuin esim. jossain Intiassa...).

   Jännä juttu muuten, että minäkin tykkään kierrellä ja katsella ulkomaisissa supermarketeissa, mutta täällä Suomessa ostosten teon pitäisi sujua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus. Piti oikein käydä laskemassa paljonko me on saatu bonuksia tammi-kesäkuussa ja 110e tuli lopputulemaksi. Me käydään S-marketissa ja Lidlissä. Lidlistä haetaan tuoremehu, lihat ja ukkeli syö noita paistopisteen leipiä. Samoin koirien herkkukepukoita on halvemmalla Lidlissä.
  S-marketista haetaan nuoremman koiran ruoka (vanhempi syö eläinkaupan laihisruokaa), murot, puuro, mausteet.
  Joskus riittää kipaisu vain toisessa kaupassa, joskus täytyy käydä molemmissa. Onneksi kaupat ovat vain n.100m toisistaan.

  Meillekin kaavaillaan tänne Prismaa ja se olisi mitä mainioin asia! Prismat, joissa olen käynyt ovat tosiaan selkeitä ja edullisia sekä valikoimaltaan hyviä. Pääsisi ehkä "kahden kaupan loukusta" ja saisi vielä enemmän keskitettyä S-ryhmään.

  Meillä menee säästöön joka korttimaksusta 1e ja bonukset. Säästöön onkin livahtanut jo huomaamatta ja sen suuremmitta ponnistuksitta sievoinen summa rahaa, vaikka on säästetty vasta syksyllä kaksi vuotta. Plussakorttikin on ja Citymarketissa käydään joskus, mutta ei se tosiaan ole sama se kerran sataan vuoteen tuleva 5 euron seteli kuin s-bonukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekin olette saaneet kivasti bonusta. Kunnolliset bonukset motivoivat ainakin minua käymään yhdessä ja samassa kaupassa (tai siis ainakin saman ryhmän kaupoissa). Kahdessa kaupassa käymisen yhdistäminen käy sekin varmasti näppärästi, jos kaupat ovat noin lähellä toisiaan. Espoossa asuessa minäkin saatoin käydä sekä Prismassa että Cittarissa, koska ne olivat Isossa Omenassa vastapäätä toisiaan. Mutta sellaista en oikein jaksaisi, että pitää juosta “ympäri kaupunkia” kauppojen perässä.

   Toivottavasti saatte Prisman sinne teillekin! Minulle kaupan selkeys ja tila tuntuvat olevan ihan ykkösjuttuja, mutta en ollut aiemmin edes tajunnut sitä, kun olin pitänyt kaupan selkeyttä kai itsestäänselvyytenä. Vasta kun kävin Ruoholahden Cittarissa ensimmäisen kerran (vieläpä ruuhka-aikaan), tajusin, että kaikki kaupat eivät olekaan yhtä selkeitä ja miellyttäviä asioida kuin Prismat.

   Hieno juttu, että olette saaneet mukavasti rahaa säästöön! :-) En ole tiennytkään, että jokaisesta korttimaksusta voi laittaa tuolla lailla säästöön. Me ei olla taidettu koskaan säästää, ja vähän luulen, että meistä ei tule jatkossakaan mitään kovin ahkeria säästäjiä. :-)

   Mullakin on Plussa-kortti, joka on kyllä aika hyödytön kapistus. Siitä on iloa ainoastaan silloin, jos kaupassa on jotain hyviä tarjouksia, jotka saa vain Plussa-kortilla. Niin ja taisinhan minä saada viimeksi peräti kymmenen euroa Plussa-rahaa, kun olin käyttänyt autoa niin ahkerasti huollossa. :-D

   Poista
 6. Noita kauppojen etuohjelmia on (tarkoituksella) vaikea verrata. Ässän rahat tilille on helppo ymmärtää, kun saa oikeaa rahaa tilille. Plussassa pitäisi laskea edut, mitä saa alennuksena Plussa-kortilla sekä ne 5 e setelit, jolloin voisi verrata Ässään. Lidl:n uuteen etuohjelmaan kun tutustuin pikaisesti, niin vaikutti ihan ok:lta mutta ainakin vielä melko pienimuotoiselta. 5 e liittymisetu on ihan jees ja 20-30 % ale valituista tuotteista on hyvä.

  Mutta se on myös se fiilis, mistä ruokakaupasta itse tykkää ja mistä saa omat suosikkituotteet. Itse olen yrittänyt opetella Lidl:ssä käyntiä, koska moni tuotteista on edullisempi. Mutta kuten itsekin totesit, kaikkea sieltä ei vaan saa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritinkin vertailla etuohjelmia tarkemmin, mutta jostain syystä bonustaulukot eivät latautuneet koneelleni ja luovutin heti alkuunsa. Olipa hyvä, että en edes yrittänyt, sillä vertailu kuulostaa tosiaankin monimutkaiselta, ellei mahdottomalta. Jotenkin tilille tuleva raha on minusta kaikkein selvin ja luotettavimman tuntuinen etuus, ja nuo kaikki muut setelit, alennukset jne. tuntuvat vaan venkoilulta, jolla ihmiset yritetään saada jäseniksi.

   Kaupan fiilis on tosiaankin tärkeä, ja yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Mulle on tärkeää selkeys ja iso valikoima, kun taas jollekulle Prisma voi olla samoista syistä ihan kauhistus, kun nuo tarkoittavat yleensä aina myös sitä, että kauppa on kooltaan suuri. Kyllä itseänikin ottaa päähän, jos kaupasta pitää hakea vain yksi pieni juttu, ja se on tietysti hehtaarihallin peränurkassa.

   Poista
 7. Minäkin olen epäluuloinen Lidlin tuotteita kohtaan. Meillä ei tosin tässä lähellä ole Lidliä (Enkä ole käynyt Ldilissä vuosiin eli ihan vain olen puhtaasti ennakkoluuloinen), mutta on rakentumassa. Itse diggailen pienempiä kauppoja ja minulle tuorerehujen taso on tärkein.

  Mutta sen oman “vakikaupan” löytäminen on tärkeää: että saa kaiken haluamansa ja oppii tietämään, missä mitkäkin tuotteet ovat. Itse kuljen kaupan aina tietyssä järjestyksessä ja poimin tarvittavat ja äkkiä ulos.

  Pitääkö nuo kuvan ruuhkaohjeet sinusta paikkansa? Itse hoitelen kauppa-asiat yleensä just 11-12 välillä. Minulla on kanta-asiakaskortti yhteen kauppaketjuun (Waitrose), koska siten saan skannerin käyttööni ja on siitä jotain muutakin etua (mitään pisteitä ei kerry, mutta ostosten yhteydessä saa valita maksutta sanomalehden ja joskus on jotain personoituja erikoistarjouksia niistä tuotteista, joita ostaa usein).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että ukkelin mielipide saa kannatusta. :-) Toinen juttu, joka minua Lidlissä hieman ärsyttää, on se, että jotkin Lidlit ovat vähän epäorganisoituja ja jopa sotkuisen oloisia. Jätkäsaaren Lidlissä vihannekset ja hedelmät on laitettu hyllyihin, kuten muissakin ruokakaupoissa, mutta sitten esim. Triplan Lidlissä hevit olivat lattialla laatikoissa. Jotenkin tuli sellainen olo, että tavarakaan ei voi olla kovin laadukasta, kun sitä kohdellaan tuolla lailla, että ei viitsitä edes hyllyttää. Toki hyllyttäminen näkyisi varmasti hinnoissa lisääntyneiden työvoimakustannusten takia, eli ymmärrän kyllä syyn.

   Mulle on tosi tärkeää tuo, että tiedän, missä tuotteet ovat. Kirjoitan jopa kauppalistan (yhä edelleen :-D) siinä järjestyksessä kuin tavarat ovat Olarin Primassa. Sellainen edestakainen poukkoilu on ihan hirveän ärsyttävää.

   En osaa oikein sanoa noista ruuhkaohjeista, sillä käyn itsekin kaupassa aika lailla samaan aikaan kuin sinä, eikä minulla ole käsitystä muista ajoista. Koronan aikaan ja nyt kesällä kaupoissa (tai ainakin Prismassa) on ollut tuohon aikaan minusta yllättävänkin paljon ihmisiä, mikä on johtunut varmaan siitä, että moni on ollut kotona ja ajoittanut käyntinsä päiväsaikaan, kun on halunnut välttää neljän ruuhkia. Tuoreet leivät ovat kuitenkin saapuneet kauppoihin jo tuohon aikaan, mikä on itsellenikin tärkeä kriteeri mennä kauppaan juuri tuohon aikaan. :-)

   Maksuton sanomalehti kuulostaa minusta ihan mahtavalta edulta!

   Poista
 8. Tätä juttua lukiessani, kävi mielessäni, miksi et ajaisi ruokaostoksille joko Ison Omenan tai Olarin Prismaan, jotka sinulle entuudestaan tuttuja.
  Matkaa kertyy toki jonkin verran, mutta liikennevalot jää minimiin motaria ajaessa. Lisäksi molemmissa ilmainen 2 tunnin paikoitus! Ajattelemisen aihetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin olen tehnytkin. :-) Liikennevalot jäävät tosiaan minimiin, ja vaikka matka Olariin/Isoon Omenaan on pidempi kuin Triplan Prismaan, niin tie on suoraa baanaa, kun saa posotella Länsiväylää. Tuntuu tosin vähän nololta, että pitää käydä ostoksilla vanhoilla kotikulmilla, mutta en ole parempaakaan ratkaisua keksinyt. Triplan Prismassa käyn, jos satun ajelemaan siellä suunnalla muutenkin.

   Onneksi muuten poistivat Isosta Omenasta ne perhanan puomit. Oli kyllä typerin systeemi ikinä, ja ruuhkat olivat niiden takia välillä massiiviset.

   Mukavaa päivänjatkoa!

   Poista
 9. Mun mielesta Lidlissa on kaikkea vahan erikoista mita ei muista kaupoista loydy. Esimerkiksi heidan aivar (ajvar) en nyt muista miten tarkalleen kirjoitetaan mut sellainen balkanilainen paprikasorsseli, on tosi hyvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Anu! En ole koskaan ostanut (enkä muistaakseni maistanutkaan) ajvaria, vaikka olen kyllä kuullut siitä. Täytyypä kokeilla. Ja joskus voisi mennä ihan ajan kanssa Lidliin tutkimaan, mitä kaikkea muuta erikoista sieltä löytyy...

   Poista
 10. Mistäköhän tuo epäluulo Lidliä kohtaan? Useat ei suomalaiset tuotteet siellä Saksasta, ja saksalaiset tuotteethan tunnetusti laadukkaita. Mä tutustuin Lidliin Hollannisa, ennenkuin Lidl tuli Suomeen, ja tykkäsin tuotteista, ja muistan kun olin iloinen kun Lidl tuli Suomeen, koska heillä oli kaikenlaisia erikoisia juttuja, mitä ei saanut muista kaupoista. Esim. Lidlin punainen pesto on ihanaa, ja ostan sitä aina kun olen Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys. Valitettavasti en osaa ainakaan omasta puolestani antaa mitään järjellistä syytä. Tai ehkä omalla kohdallani epäluulo syntyy lähinnä joidenkin Lidlien vähän "sotkuisesta" yleisilmeestä (kirjoittelin siitä aiemmin vastauksessa Elegian kommenttiin), mutta muuten en osaa sanoa. Jotain ennakkoluuloja kai? Eikä asiaa ole ainakaan parantanut se, että tuotteita kokeiltuani en ole ollut kaikkiin ihan tyytyväinen... Tietysti voihan se olla niinkin, että mulla on ollut myös harvinaisen huonoa tuuria matkassa (esim. ostamistani tomaateista kaksi oli mustia sisältä).

   Kiitos sinullekin pestovinkistä! Harvoin tulee ostettua pestoa, mutta täytyy kokeilla sitäkin!

   Poista
 11. Tykkään myös käydä ulkomailla kaupoissa, se on ihan hauskaa vain katsella. Täällä olen vaihtanut kauppaketjua; ostin ennen S-ryhmään kuuluvasta Wiklundista melkein kaiken, mutta tuon toriparkin takia (S-ryhmä oli yksi haluajista) lopetin sen liikeketjun käyttämisen. Harmi vain, että Stockmannin herkustakin tuli viime vuonna S-herkku vai mikä sen nimi on. Valikoima kapeni huomattavasti. Ostan nyt yhdestä K-kaupasta, jonne toki pitää mennä bussilla (melkein kaksi kilsaa). Lidlistä käyn ostamassa tietyt tavarat, kuten flammkucheniä ja marsipaania. Siellä pitää käydä tiettyinä aikoina, koska se on täynnä väkeä. Korona-aikana en ole käynyt kertaakaan. Silloin tilasin ruuat kotiin ja jatkan sitä nytkin, sillä se helpottaa niin paljon. Vain leivän käyn ostamassa, sillä tuon tilauskaupan leipävalikoima on aika suppea.
  Lapissa kävimme paljon S-marketissa, koska siellä on levät hyllyjen välit ja tialvuuden lisäksi se on järjestelmällinen. Sikäläinen K-kauppa on niin ahdas ja sekava, mutta siellä on tiettyjä tuotteita paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomailla kaupoissa kiertely on tosiaankin hauskaa, jos se on vapaaehtoista (esim. lomamatkoilla). Mutta jos on pidempiaikaisesta oleskelusta tai muutosta kyse, jolloin kaupassa käynti on luonnollisesti pakollista, ajan tuhlaantuminen kaupoissa ärsyttää ja turhauttaa, ainakin minua. Muistan kun olin ensimmäisen kerran kolumbialaisessa marketissa, meinasin saada itkupotkuraivarit (mikä olisikin auttanut asiaa), kun kaikki oli ihan täysin vierasta ja aikaa kului ihan järjettömästi, kun yritin selvittää, mitä mikäkin oli.

   Stockmannin Herkku on mennyt tosiaan surkeaksi. Ennen Tapiolan Stockaltakin sai vaikka mitä, mutta nykyinen Herkku on siellä vain surullinen kopio entisestä. Keskustan Herkku on sentään vähän parempi.

   Piti googlettaa flammkuchen. :-) Kuulostaa herkulliselta!

   Minä en ole vielä koskaan kokeillut ruoan tilaamista kotiin, kun keväälläkin oli viikkojen jonot. Pitäisi joskus kokeilla! Ruoan tilaaminen kotiin on lisääntynyt kyllä valtavasti, ainakin jos katselee kaupoissa olevien ruoan keräilijöiden määrää.

   Minä panin Lapissa merkille, että siellä oli S-kaupat tosi harvassa, ainakin ihan pohjoisessa. Oli vaan pelkkiä K-kauppoja. Olikohan se vasta Ivalossa, kun tuli vastaan ensimmäinen S-Market...

   Poista
  2. Lapista lopetettiin S-kaupat pitkäksi aikaa, mutta muutaman vuoden ajan ne ovat taas saapuneet. Nyt on sekä Kittilässä että Levillä ja myös Kolarissa S-marketit. K-kaupat yksityiskauppoina on kai helpompia tuolla. S-kaupat taas niitä osuuskuntatyyppisiä vai mikä olisi tässä oikea sana?

   Poista
  3. Oho, enpä tiennytkään. Kiva kun kerroit! Minä olen vissiin niin tottunut käymään S-kaupoissa, että S-kauppojen puute harmitti pohjoisessa aika tavalla. Vaikka ei esim. Kilpisjärven K-marketissa ollut mitään valittamista, päinvastoin.

   Enpä ajatellutkaan, että K-kauppojen yleisyys saattaisi johtua tuollaisesta syystä, mutta kuulostaa järkeenkäyvältä. Ja minullakin on sellainen mielikuva, että S-kaupat ovat jotain osuuskuntatyyppisiä...

   Poista
 12. Mä olen tilannut ruat kotiin noin 8 vuotta jo, säästää aikaa ja päävaivaa :)
  Lideli on munkin mielestä vähä sotkuinen. Mutta leipäosasto mahtava!
  Vaasassa kun olen niin käyn City Marketissa, sielä on niin paljo muutakin kuin vain ruokaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ollut varmaan kahdeksan vuotta sitten edes kuullut, että ruokaa voisi tilata kotiinkin. :-D Olikohan Suomessa silloin edes sellaista mahdollisuutta...

   Citymarketissa ja Prismassa on tosiaan paljon kaikkea muutakin kuin vain ruokaa. Esim. villalankoja. ;-D Vaatemyyntiä ovat vähentäneet Cittareissa viime vuosina tosi paljon, ja joissain Cittareissa vaatteiden myynti on lopetettu kokonaan.

   Poista
 13. Lähimpään ruokkauppaan n 30 km. Toki työmatkalla löytyy kauppoja mutta ei mitään isoja prismoja ja cittareita.
  Nyt kun 4 lapsesta asuu enään kotona 2, niin huomaan kuinka vähän ruokaa kuluu.
  Omasta pihasta marjat + omput, kirsikat, luumut. Olemme ihan hulluja marjastajia, joten nytkin pakaste pullistelee mustikka ja vadelmaa. Myös mansikat jo pakastettu.
  Minulle tärkeintä on että löytyy kotimaisia vihanneksia ja juureksia.
  En ole syönyt lihaa 30 vuoteen joten ihan sama vaikka leikkelehyllyjä oli 3km kaupassa.
  Karanteenin aikana, opein kyllä kaupoista paljon sillä tein myös ruokaostokset vanhemmilleni.
  Näin kesällä käyn mieluusti torilla, paikallisilta tuottajilta tuotteet ostamassa. Meillä on aina mennyt paljon rahaa ruokaan, koska menemme laatu edellä. En voisi kuvitellakkaan osvavani espajalaisia tomaatteja, ulkomaisia marjoja. Näin ollen jugurttikin ostetaan maustamattoman ja pakkasesta omat marjat.
  Mitään ulkolaista antibioottilihaa en halua lapsille syöttää joten lihat ostetaan kotimaisena luomuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että omasta pihasta tulee noin paljon kaikkea kivaa. :-) Minunkin tekisi mieleni marjametsälle (mustikkaa poimimaan), mutta en uskalla lähteä pääkaupunkiseudun metsiin, kun en tunne niitä yhtään. Jossain vaiheessa oli ajatus mennä äiteen kanssa vanhempien vanhoille kotikulmille tutuille marjapaikoille, mutta eipä taida se suunnitelma toteutua. Ja loppujen lopuksi meillä menee marjoja niin vähän, että hamstraus ei edes kannata.

   Itsekin tykkään ostaa enimmäkseen kotimaisia tuotteita, mutta talvella tuli kyllä ostettua ulkomaisia marjoja. Osaltaanhan tämä johtui siitä, että meidän pakastin oli hajonnut syksyllä, ja siinä meni myös kaikki pakastetut marjat. :-( Mutta kyllä oli ihana saada kesällä suomalaista mansikkaa. Oli pikkuisen erilainen maku kuin tuontimarjoissa.

   Minustakin ruoka saisi olla laadukasta, mutta olen myös tarkka hinnoista. Kummallista, että jossain asioissa on ihan höveli rahan käytössä ja sitten jossain parinkymmenen sentin erokin ottaa päähän. :-D Joskus ostin talvella ulkomaisia tomaatteja ja kurkkua ihan siitä syystä, että ne olivat halvempia, mutta nyt en kyllä enää katsele niissä hintoja, vaan ostan ympäri vuoden suomalaista (tuli petyttyä liian monta kertaa). Ja tietysti joskus tulee myös ostettua eksoottisempia hedelmiä, joita ei Suomesta edes saa.

   Poista
 14. Hi
  Oletko kokeillut puhelimeen ladattavaa maastokartta sovellusta. Se on todella kätevä kun liikkuu oudossa maastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on puhelimessa Retkipaikan sovellus, ja se on kyllä tosi hyvä. En tiedä, tarkoititko sitä vai jotain muuta sovellusta. Ainakin Retkipaikan sovellus näyttää kaikki pienet polutkin, ja se oli käytössä Loviisan Korsvikin kivikirkollakin. Google Maps on tosi ylimalkainen siihen verrattuna.

   Poista
 15. Mua vähän huvittaa, kun ihmiset ovat kovin tuohduksissaan antamistaan tiedoista eri aplikaatioille. Tai siitä, että kauppa voi seurata mitä ostaa. Eri asia on tietysti henkilötiedot, joilla voidaan vohkia vaikka koko identiteetti. Jos ei halua mitään tietoja antaa, niin sitten voi käyttää aina käteistä ja olla ottamatta kanta-asiakkuuksia.

  Mä olen entinen S-ryhmäläinen ja en voisi kuvitella Suomessa asioivani muualla kuin Prismassa tai S-marketeissa. Sen verran hyvin mut aivopestiin. Täällä käyn hakemassa Lidliltä kroisantit ja hedelmät ja vihannekset. Kaikkea ei ole, mutta mitä on, niin on halvempia kuin muualla ja laatu on hyvä. Aldi on toinen hyvänhintainen kauppa, josta ostan hevi-tuotteet.

  Kiva, että reitti lyheni! Kyllä tuosta kelpaa kulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Jos ei kyselyt kiinnosta, niin sitten vain käteistä peliin. :-) Mulle tuli mieleen kommentistasi ne neuvot, joita näkee aina välillä iltapäivälehdissä esim. Whatsappista tyyliin "kuinka luet jonkun viestin ilman että toinen näkee sinun lukeneen sen". No kannattaako siellä Whatsappissa sitten ylipäänsä edes olla, jos pitää piileskellä?

   Mä taidan kuulua samaan aivopestyjen joukkoon kuin sinä. :-D K-kaupassa käyminen tuntuu vain jotenkin väärältä. Aldi onkin minulle ihan tuntematon kauppa. Muistan lukeneeni joskus Aldista, mutta luulin silloin, että se on vain jokin sanamuunnos Lidlistä. :-)

   Tällä viikolla saatiin puistotyömaalle lisää aidankappaleita, oikein kasapäin. Saa nähdä, mitä nyt meinaavat ruveta aitaamaan, kun eihän puistossa ole edes mitään aidattavaa. Jännityksellä jään odottamaan.

   Poista
 16. Minä en ole oppinut käyttämään Lidliä, en vaan ole jaksanut panostaa siihen, että tutkisin ne heidän tuotteensa lävitse ja kokeilisin meille parhaat. Olen lisäksi kauhukseni huomannut, että minusta on tullut merkkiuskollinen jäärä ;)

  Joskus kyllä vielä tutustun tuohon Lidliin. Meillä viiden hengen ruokakulut ovat todella isot. Olemme käyttäneet Prismaa useita vuosia ja olemme joka vuosi tuleet tyytymättömämmiksi Prismaan. Prisma korvaa jatkuvasti tuotteita siten, että saatavilla on ainoastaan kaupan omaa merkkiä. On paljon tuotteita, joissa se tosiaankin haittaa kuten vaikka pesto ja tuorepasta/tortelliinit, joita meillä käytetään aika paljon.

  Olemme viimeaikoina tehneet viikonlopun ruokaostoksia myös Citymarketissa. Siellä kala- ja lihatiski ovat selvästi paremmat valikoimaltaan ja laadultaan kuin Prismassa. Kun kävin toimistolla tulin välillä sellaisen mutkan kautta kotiin, että asioin Mankkaalla ruokakaupassa. Siellä savulohi ja pihvilihat olivat aina viikonloppuna hyvässä tarjouksessa. Nykyisin välillä ostan viikonlopun kalat/lihat Vantaalta, kun käyn tapaamassa isääni.

  Kesän vertailun perusteella Kirkkonummen Prisma on paljon parempi kuin meidän lähi-Prismamme. Että on niissä kaupoissa kauppakohtaisia eroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla suurin syy Lidlissä käymättömyyteen on juuri tuo sama kuin sinullakin: en vaan jaksa ruveta käymään ihan tuntemattomia tuotteita yksi kerrallaan lävitse ja etsimään, löytyiskö meille sopivaa. On kaikin puolin helpompaa, kun käy hakemassa Prismasta aina ne samat (minäkin olen merkkiuskollinen :-)).

   Minä en ole huomannut Prismoissa tuotteiden korvaamista kaupan omalla merkillä, mutta ärsyttävää, jos näin on!

   Minäkin olen huomannut selkeän eron Citymarketin ja Prisman liha- ja kalatiskeissä. Oletko muuten käynyt koskaan Sellon Citymarketissa? Siellä on ihan huippu kalatiski. Ja kalatarjonta muutenkin. En tiedä, mahdatko tarkoittaa Mankkaan K-Supermarketia, mutta jos tarkoitat, niin se on minullekin tuttu. Siellä tuli käytyä joskus kauan sitten useamminkin, ja se oli kyllä ainakin silloin tosi hyvä kauppa. Monessa muussakin K-Supermarketissa on tosi hyvät valikoimat - tai ainakin tavarat on laitettu niin houkuttelevasti esille, että asiakkaalle tulee sellainen laadukkuuden tunne.

   Ja kauppakohtaisia eroja on kyllä paljon esim. Prismojen kesken. Sellon Prisma on minusta ihan kauhea, ja sieltä on vaikea löytää mitään.

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3