Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


torstai 24. lokakuuta 2019

Hamstrausta maailmanlopun edellä

Lakko alkoi eilen illalla kello 22.00, eikä sen lopusta ole tietoa. (En tiedä, onko lakko sopiva suomennos, koska täällä puhutaan pysähdyksestä (paro) eikä lakosta (huelga), mutta en nyt keksi parempaakaan suomenkielistä vastinetta.) En ole koskaan nähnyt Santa Cruzia näin autiona, ja mellakointi ja mielenosoituksetkin ovat jääneet Santa Cruzissa vähemmälle. Muualla Boliviassa on ollut väkivaltaisempia mielenosoituksiakin. 

Eilinen kauppareissu muuttui lakon alkamisen varmistuttua ihan toisenlaiseksi kuin mitä olin suunnitellut. Ukkeli lähti mukaan, sillä hän ei päässyt enää töihin, koska alue, jolle ukkelin olisi pitänyt mennä, oli jo suljettu. Kun pääsimme kauppaan, tajusin, että nyt oli tosi kyseessä. Ihmiset ostivat ihan hulluina tavaraa, sillä kenelläkään ei ollut mitään tietoa siitä, milloin kauppaan pääsisi seuraavan kerran.



Kassajonossa meidän edellämme olleella naisella oli niin monta pesuainepulloakin, että ne olisivat riittäneet meille varmaan useamman vuoden tarpeiksi.

Olin ajatellut ostaa kanaa, mutta se jäi haaveeksi, sillä kana- ja lihahyllyt ammottivat tyhjinä. Hyllyillä ei ollut yhden yhtä kana- tai lihapakettia, vaikka kello oli vasta kymmenen! Sisäelimiä olisi tosin ollut vielä jäljellä, mutta ne eivät oikein innostaneet. Kaikissa muissakin kaupoissa oli sama tilanne (kävin vielä kolmessa), joten oli mietittävä proteiinilähteet uusiksi. Ostin siis 70 kappaletta kananmunia, monta purkillista säilykepapuja ja useamman paketin linssejä. Ajattelinkin jokin aika sitten, että pitäisi syödä enemmän palkokasveja, joten nyt on oivallinen tilaisuus harjoitella. 

En ole koskaan ollut tilanteessa, että ruokaa pitäisi hamstrata, joten on vaikea sanoa, tuliko ostettua vääriä vai oikeita asioita. Itse tietenkin olen siinä uskossa, että lakko loppuu jo muutaman päivän päästä, mutta voihan se olla, että se jatkuu hyvinkin pitkään. Uskoisin, että pärjäämme näillä varastoilla ainakin pari viikkoa, vaikka vesi loppuu luultavasti jo aiemmin (vessapaperi toivottavasti ei 😆). Vihannekset ja hedelmät loppuvat myös aikaisemmin, eivätkä ne säily muutenkaan ikuisesti, mutta täytyy yrittää käyttää ne oikeassa järjestyksessä ja syödä nopeimmin pilaantuvat ensiksi.

Jääkaappi eilisten kauppareissujen jälkeen.

Ukkeli sanoi jääkaappimme nähdessään, että eihän tämä ole täynnäkään. Hänen äitinsä jääkaappi on kuulemma normaalioloissakin täydempi kuin meidän lakkojääkaappi, mikä on kyllä ihan totta. 😀 (Maidot ja kananmunat eivät ole jääkaapissa, kun maito on sellaista kestomaitoa, joka säilyy huoneenlämmössäkin.)

En näe tällaisessa lakkoilussa oikein mitään järkeä, koska en voi uskoa, että se tulee muuttamaan maan tilannetta mitenkään. Tuskin Evo suostuu luopumaan vallasta sen takia, että kansa vähän kapinoi. Tänäänkin Evo vain julisti voittoaan El Alton kaupungissa. Ihmiset ampuvat lakkoilulla minusta ennemminkin omaan nilkkaansa, kun he eivät pääse töihin, eikä mikään toimi normaalisti. Toisaalta eipä kansalla taida olla hirveästi muitakaan vaihtoehtoja – paitsi vandalismi ja väkivalta. Tietysti toivon, että tämä kaikki johtaisi johonkin, sillä luopuihan Carlos Mesakin aikoinaan presidenttiydestään samankaltaisen kansanliikehdinnän seurauksena. En kuitenkaan usko, että Evo suostuu samaan.

Myös bensa-asemille oli kauheat jonot, kun kaikki hamstrasivat bensaa, vaikka sitä oli luvattu olevan saatavilla lakon aikanakin. Käteinen rahakin oli loppunut osasta automaatteja, mutta onnistuin onneksi saamaan vielä käteistä. Tosin eipä käteisellä lakon aikana mitään tee, kun mistään ei voi ostaa mitään.

Siitä vain valkkaamaan itselle sopiva automaatti. Valinnanvaraa on!




Ukkelin kollega laittoi viestin, jossa oli lakonaikaiset säännöt, ja niissä sanottiin, että kaupat saisivat pitää ovensa auki, mutta vain puoli päivää. En tosin ole nähnyt yhdenkään kaupan olevan auki ainakaan tänään.

Kävimme eilen illalla vielä ulkona syömässä, kun seuraavasta kerrasta ei tiedä, milloin taas pääsee nautiskelemaan ulkoruokinnasta.





Kun lähdimme kotiin vähän ennen puolta kymmentä, ravintolat alkoivat kasata tuoleja ja pöytiä terasseilta ja laittaa paikkoja kiinni, koska lakko alkaisi kymmeltä.

Tänään on ollut todella hiljaista, kun autoillakaan ei saa liikkua, eikä ole käynyt kateeksi niitä, joiden on ollut tarkoitus matkustaa tänään jonnekin.



En ymmärrä, miten ihmiset ovat päässeet minnekään, kun tiesulkuja on kaikkialla, eikä taksejakaan ole. Ukkeli väitti, että myös lentokenttä on suljettu ja että koko maasta ei pääse pois, ennen kuin lakko on ohi, mutta en itse löytänyt mistään tällaista tietoa.

Kävimme iltasella käveleskelemässä läheisellä pääkadulla San Martínilla ja katselemassa erilaisia tiesulkuja sekä Santa Cruzin tai Bolivian lippujen kanssa kulkevia ihmisiä. 




Tunnelma on ollut näillä kulmilla varsin rauhallinen, mutta voin hyvin uskoa, että jos mitään ei ala tapahtua, ihmisten kärsivällisyys loppuu, ja tunteet alkavat kuumeta.




16 kommenttia:

  1. Melko lamaannuttavan kuulloisia nuo sikäläiset lakot. Pysähdys kyllä kuvaa tilannetta hyvin. Koko maa siis siellä pysähtyny jos näin ymmärsin ;-)
    Tuo tavaroiden hamstraus kyllä on ihmisille varmaan tyypillistä käyttäytymistä, pelätään kaiken loppuvan vaikka luultavasti tulisi toimeen hieman vähäisemmälläkin määrällä. Nuo kuvailemasi hyllyt tuo mieleen täällä joulun ajan kauppojen hyllyt :-D
    Rohmutaan, vaikka ne kaupat todellakin ovat avoinna joka päivä!!

    Ja jos mun jääkaappi olis noin täysinäinen en pystyis tekee mitään ruokaa :-D vaan joutuisin heittelemään sitä mukaa pois kun pilaantuu.

    Toivotaan, että siellä ratkaisu löytyisi rauhanomaisin keinoin. Eikä maa joutuisi täydelliseen sekasortoon.

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaalielämä on täällä tosiaan ihan lamaantunut, ja ihmiset tuntuvat elävän jonkinlaisessa odotuksen tilassa. Bolivian yhdeksästä departementista (eli vähän niin kuin kunnasta) kahdeksan on lakossa, eli ihan koko Bolivia ei ole pysähdyksissä, mutta melkein.

      Mulle kävi kaupassa silleen, että olin ajatellut ostaa vain perustarvikkeita vähäsen, mutta kun näin tyhjät hyllyt ja ihmisten täydet kärryt, huomasin itsekin lähteväni mukaan samaan hamstraamiseen. Tuli sellainen paniikki, että nyt on ostettava, kun tavaraa vielä saa. Maitoakin ostin vissiin kymmenen litraa! Kaikkein hupaisinta onkin, jos lakko loppuu vaikkapa jo ylihuomenna (huomenna se ei ainakaan vielä lopu). :-D Mutta eipähän tarvitse mennä sitten vähään aikaan kauppaan, vaikka sinne pääsisikin.

      Muakin vähän ärsyttää tuo jääkaappi, kun en ole mikään maailman käytännöllisin tuoretuotteiden käyttäjä. Tuli ostettua tuoreita yrttejäkin, jotka eivät kauan säily. Yritin laittaa tavarat jääkaappiin niin, että nopeimmin pilaantuvat olisivat heti näkyvillä, etteivät ne unohtuisi, mutta ihan varmasti jotain menee roskiinkin. :-(

      Minäkin toivon, että maa ei ajautuisi kaaokseen. Mutta saa nähdä, mitä tuleman pitää.

      Poista
  2. Jopas on melkoisen taydellinen pysahdys siella. Ei todellakaan tavallinen lakko.
    Muuten tuo vihreakylttinen Jesus Nazarenon pankkiautomaatti hiukan huvitti :))
    Toivotaan etta pysahdys ei kesta kovin kauaa. Minulta meni ohi etta kuka sen oikein jarjesti, oppositioko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, miten lukijat bongaavat joskus kuvista jotain, mitä en ole itse ajatellut tai nähnyt ollenkaan. Niin kuin tuo Jesus Nazarenon pankkiautomaatti: olenhan minä niitä toki nähnyt, mutta en ole koskaan pysähtynyt oikein ajattelemaan nimen merkitystä. :-)

      Pysähdyksen järjesti kansalaiskomitea Pro Santa Cruz, joka neuvotteli muiden kaupunkien kanssa ja jotka sitten yhdessä päättivät lähteä lakkoon. Tämä on siis kansalaislakko, jolla kansalaiset vaativat oikeutta demokratiaan ja kunnioitusta äänestyksessä annettuja ääniä kohtaan. Se myös siis loppuu silloin, kun kansa niin päättää.

      Poista
  3. Kurja tilanne, ja toivottavasti palaa pian normaaliksi, sillä eihän tuossa ole paljon järkeä. Kun asuin täällå ensimmäista kertaa, täällä oli.hurja inflaatio, ja silloin hamstrasin öljyä, sokeria ja jauhoja sen minkä ehdin😏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään näe tässä oikein mitään järkeä, mutta ehkä kansalla on enemmän voimaa kuin uskonkaan. Minun on vain hirveän vaikea nähdä, että tällainen normaalielämän halvaannuttaminen johtaisi ihmisten haluamaan tulokseen, koska tuskin se vaikuttaa Evoon tai muihin päättäviin tahoihin mitenkään. Se on sitten tietysti eri asia, jos ihmiset rupevat mellakoimaan pahasti.

      Poista
  4. P. S. Jos nyt lakko sattuisi kestämään pitempään(espero que no)eikä ole tuoretta vihannesta/hedelmää,niim linssejä voi aina idättää ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. :-) Eipä olisi tullut mieleeni.

      Poista
  5. Se on kiva kun sulta saa kaikki tiedot mitä sielä päin tapahtuu , voisit laittaa postauksen otsikoksi : Bolivian uutiset 🗣😋
    Tukholmassa on kans Hardrockcafe , en ole ikinä ollu sielä 🤔🙊 ....pitäis ehkä käydä joskus .....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, vai Bolivian uutiset. :-D

      En ole mikään suuri Hard Rock Cafen ystävä, mutta kun on syönyt tarpeeksi kauan näitä paikallisia liha-riisi-yucca -yhdistelmiä, hampurilainen alkaa kuulostaa ihan hyvältä. :-) Ja drinksutkin ovat Hardrockissa varsin hyviä, vaikka ovatkin liian makeita (niin kuin kaikki drinkit aina).

      Poista
  6. Eihän tuossa ole mitään järkeä; no missä on järkevä, ei täälläkään monissa asioissa. Miten muuten sairaalat ovat auki? Miten sinne pääsee, jos autoilla ei saa ajaa vai saako hälytysajoja ajaa?
    Mutta toivottavasti tuo ei kestä kauaa, sillä mitä se tuossa tilanteesa ajaa? Toivottavasti ei tule sähkökatkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole minunkaan mielestäni mitään järkeä, mutta bolivialaisten mielestä kai on, kun lakko jatkuu. Minä en vaan voi mitenkään ymmärtää, mitä esimerkiksi noilla tiesuluilla saavutetaan. Tänäänkin näin monen monta risteystä, joihin lähiseutujen asukkaat ovat ajaneet autonsa poikittain tielle niin, että autot eivät pääse ajamaan sulun ohi. Sitten väki itse istuu liikenneympyrän keskellä viettämässä mukavaa siestaa syöden eväitään ja seurustellen. Välimatka tällaisesta ruohonjuuritason kapinoinnista sinne vallan korkeimmalle huipulle on minusta aivan liian pitkä, jotta tämmöisellä voitaisiin saavuttaa sellaista lopputulosta, jonka kansa haluaa.

      Hälytysajoneuvoilla saa ajaa, ja ilmeisesti tiesulut avataan niille. Mutta eihän tänne mitenkään pääse, kun taksitkaan eivät liiku, mikä tarkoittaa siis sitä, että täältä ei pääse myöskään pois. Sairaaloista en tiedä, mutta olettaisin, että ainakin jotkin ovat auki.

      Minä olen miettinyt sitä, että toivottavasti esim. jääkaappi ei hajoa. Eivätkä ne sähkökatkoksetkaan olisi tietenkään erityisen toivottuja.

      Poista
  7. Oho, siellä lakko tosiaan on lakko! "Hiljaiset tienoot, hämyiset maat..." Toivottavasti normaali arki palaa pian ettei ihmisiltä ainakaan eväät lopu! Tsemppiä kovasti sinne teille❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin toivon arjen palaamista, mutta kaikkein eniten ehkä kuitenkin ukkelin töiden takia. Tällä menolla ei nimittäin mikään edisty. :-(

      Mutta onneksi pitävät kauppoja muutaman tunnin ainakin huomenna aamupäivällä auki, niin saa käydä ostamassa, jos on jotain akuuttia. Sitä vettä täytyy kyllä kipaista hakemassa, kun sitä kuluu yllättävän paljon, ja se on sellainen asia, josta ei voi oikein tinkiäkään. Tosin en tiedä, kuinka kauan kaupoissa riittää tavaraa, kun tavarakuljetuksetkaan eivät pääse liikkumaan.

      Kiitos kovasti sinulle tsempeistä! Pus! <3

      Poista
  8. Tänä aamuna täällä Suomessa aamutelkkarissa kerrottiin, että Evo on julistettu presidentiksi. Ihme maa kun säädetään lakeja, joita ei sitten tarvitsekaan noudattaa. :-/
    Toivottavasti teillä on kaikki hyvin eikä mitään pahempaa ala tapahtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeampi sanamuoto olisi, että Evo on julistanut itsensä presidentiksi. Kukaan muuhan ei Evon presidenttiyttä hyväksy, paitsi tietysti Evon kannattajat. Monet kotimaiset ja ulkomaiset tahot (mm. Euroopan unioni) ovat suositelleet toista äänestyskierrosta, ja Carlos Mesa syyttää Evoa vallankaappauksesta.

      Kiitos, meillä on kaikki hyvin, ja näillä kulmilla on (vielä) muutenkin rauhallista. Minusta alkaa kuitenkin tuntua, että tästä ei ehkä hyvä seuraa.

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3