Lapset ovat aikuistuneet, kun he eivät enää kysele, mistä he ovat tulleet, eivätkä he suostu kertomaan, minne he ovat menossa.


keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Hulluutta on monenlaista

Kerkesin juhannuksen vietosta palattuani olemaan kotona yhden kokonaisen päivän, kun alkoi taas tehdä mieli jonnekin. Ukkelikin on jälleen työmatkalla, joten kotona minua ei kukaan kaipaile. Ensiksi ajattelin lähteä käymään Tallinnassa, kun minua oli jäänyt viime vuonna kaivelemaan Lennusadam eli merenkulkumuseo, jossa en Patarei-visiittini takia ehtinyt käymään. Tallinna tuntui kuitenkin jotenkin tylsältä, joten oli mietittävä, minne muualle haluaisin. Mieleeni tuli haave, joka on ollut minulla iät ja ajat: haluaisin päästä jonkin tunturin laelle. Etelä-Suomessa ei tuntureita hirveästi ole, joten oli lähdettävä sinne, missä niitä on: Lappiin.

Lapin-matka on oikeastaan aika järjetön päähänpisto, sillä minulla ei ole aikaakaan kuin kaksi päivää (olen sopinut viikonlopuksi jo muuta menoa). Päätin kuitenkin heittää järjen romukoppaan (ylläri), ja ajattelin, että jos kerran haluan Lapissa käydä ja jos minulla on nyt siihen aikaa ja mahdollisuus, niin miksi en lähtisi. Tätä elämää on elettävä nyt eikä sitten joskus. Kyllähän sitä nyt kahdessa päivässäkin ehtii Lappiin ja takaisin - ja siinä välissä vielä tunturillekin kiipeämään?

Matkan alkuosa ainakin toteutui menestyksekkäästi, kun ajoin tänään Espoosta Rovaniemelle. Kilometrejä kertyi noin 880, ja aikaa kului kymmenisen tuntia, mutta täällä sitä nyt ollaan.

Ei haittaa, vaikka sataa; olen Rovaniemellä!Oikeasti sade hieman latistaa tunnelmaa, tai en tiedä, johtuuko väsähtänyt oloni huonosti nukutuista yöunista (yöunet jäivät varmaan neljään tuntiin). Ajamisestahan väsymys ei voi mitenkään johtua, sillä olisin jaksanut ajaa vielä paljon pidemmällekin. Siinä mielessä vähän harmittaa, että olin etukäteen päättänyt parkkeerata ensimmäiseksi yöksi Rovaniemelle, kun voimia olisi riittänyt pohjoisemmaksikin. Toisaalta sieltä pohjoisesta on tultava myös takaisin alaspäin, joten ehkä ihan hyvä näin. Löysin myös kartalta vaikka mitä tuntureita, ja minulla oli listalla jo useampikin kiipeilypaikka, mutta lopulta ajattelin, että ehkä on hyvä keskittyä kunnolla vain yhteen paikkaan, kun ei sitä aikaakaan hirveästi ole. Eivätkä Lapin tietkään ole käsittääkseni mitään motareita, joita pitkin hurautellaan paikasta toiseen valon nopeudella.

Ennen lähtöäni mietin, mitä kaikkea haluaisin tällä lyhykäisellä Lapin-reissullani nähdä, ja lista muodostui seuraavanlaiseksi. :-D

 • autiotupa
 • poro
 • tunturin laki
 • aapasuo
 • riippusilta
 • koski
 • laavu
 • keskiyön aurinko
 • joulupukki

Joulupukin osalta suunnitelma on jo mennyt mönkään, sillä en tiennyt, että Joulupukin Pajakylä on remontissa ja avaa ovensa vasta marraskuussa. Se ei käynyt selvinnyt mistään Pajakylän nettisivuilta. Surkeaa tiedottamista. Olen pettynyt.

Aapasuossa puolestaan on sellainen ongelma, että tuskin tunnistaisin kyseistä suota, vaikka sellaisen näkisinkin. Minulle kaikki suot ovat enemmän tai vähemmän samanalaisia. Olisi ehkä pitänyt tehdä hieman etukäteistutkimusta.

Tällaisen suon näin hieman ennen Rovaniemeä - juuri kun olin ajatellut, että maisemat ovat täällä aika samanlaisia kuin etelässäkin.Säntäsin pellon reunaan kuvaamaan näkymää, ja vasta kun vesi litsusi sandaaleissani, tajusin olevani suon laidalla. Että semmoinen suoasiantuntija (ja vielä pitäisi aapasuokin nähdä!).

Keskiyön auringossakin on kaksi pientä muttaa: 1: auringon pitäisi paistaa, 2: minun pitäisi olla yöllä hereillä. Taitaa mennä tämäkin suunnitelma mönkään, sillä tällä hetkellä tuntuu siltä, että mieluummin nukkuisin yöni kuin kekkaloisin hereillä auringonpaistetta katselemassa. Täällä on satanut oikein kunnolla saapumisestani asti, joten auringonpaistekaan ei näytä kovin todennäköiseltä.

Mutta jos sinne tunturin laelle nyt edes pääsisi, niin kiva olisi. Toivottavasti huomenna ei sada kaatamalla, vaikka kyllä minulla jonkinlaiset sadevarusteen tapaisetkin on. Tosin ne varusteet ovat hyvin "kaupunkilaiset", eli niillä ei kyllä kaatosateessa pitkälle pötkitä. Se vasta olisikin hupaisaa, jos koko reissu menisi mönkään, ja olisi tullut ajeltua pari tuhatta kilometriä turhan takia.

Nyt lähden metsästämään jotain ruokaa. Löytyisiköhän jostain poroa, niin olisi se poro ainakin sitten nähty?

18 kommenttia:

 1. Sinä se osaat yllättää! Onnea tunturin kanssa.

  VastaaPoista
 2. Voi hyvänen aika millainen päähänpisto! Meillä on ens viikolla Seinäjoen keikka tiedossa ja 4 tuntia autossa hirvittää jo nyt.
  Hei tuollahan näkyy suopursuja, ota niistä lähikuvaa kun kerran suolla olet. Ne ovat upeita!
  Toivottavasti sade hellittää ja näet sen auringon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että viimeaikaiset useat keikkani Itä-Suomeen ovat jotenkin lyhentäneet matkan tajuani. Että 400 kilsaa ei ole enää mitään...

   Suopursuista on otettu tilauksestasi lähikuvia. :-) Tosin ne ovat kuvissani jotenkin "ryytyneen" näköisiä. Märkiä?

   Poista
 3. Hymyilyttää. Mutta olet niin oikeassa. Elämä on elettävä nyt, eikä sitku. Toivotan onnea ja aurinkoa matkallesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paluumuuttajatar. Onnea ja aurinkoa on ollut kumpaakin. <3

   Poista
 4. Ihan mahtavaa!! Just näin - Kerran täällä vaan ollaan :)) Sulla on ihan varmasti ikimuistoinen seikkailu. Voi jee <3

  Hih, meillä oli kans huisa pika-lapinreissu muutamia vuosia sitten. Oli loma, helkkaristi remppahelkkaria ja tosi vähän aikaa muuhun. Niinpä käytiin 27 tunnissa lapissa ja takaisin, Porvoosta Posiolla ja Ranualla :D Pääkohteena Posio, kun saatiin päähämme käydä kattomassa Pentikin Anun mestat ja näyttelyt, tietty ;D Paluumatkalla oli kyllä ”jännittävää” pysytellä hereillä ratin takana. Hulluutta on tosiaan monenlaista ;)

  Oikein hauskaa päivää sinne! Toivottavasti retki tunturiin onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, teidän Lapin-matkanne kuulostaa varsin ikimuistoiselta! :-D <3 Ei tainnut paljon nukkumiselle aikaa jäädä?

   Itse kannatan ehdottomasti hetken mielijohteesta tekemistä ja jopa sitä, että järki ei ole aina välttämättä ihan täysillä mukana. Kun eihän sitä koskaan tiedä, millaisiin tuloksiin pienellä hulluudella pääsee. :-D

   Kiitos sinulle, tunturiretki onnistui yli odotusten. :-)

   Poista
 5. Toivottavasti pääset tunturin laelle ja sää suosii!

  VastaaPoista
 6. Olet sinä aika epeli kun tuosta vaan hurautat 800 km Rovaniemelle mutta niin sitä pitää, kerranhan (kai?) täällä vaan ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten en ehkä olisi uskaltanut lähteä ajelemaan tällaisia matkoja, mutta keväämmällä tuli ajeltua (olosuhteiden pakosta) vajaat 900 km yhdessä päivässä, ja siitä tiesin, että pystyn tuommoisiin ajomatkoihin.

   Poista
 7. Tottakai Lappiin pitää lähteä, jos siltä tuntuu. Kaksi päivää aikaakin. Hymyilyttää. En tiedä ketään muuta, joka saman tekisi ja vielä autolla, lento ehkä :D

  Toivotaan kuva sieltä tunturin laelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva (tai siis monta kuvaa!) on tulossa, kun vaan saan postauksen aikaiseksi. Menee vähän aikaa sen kirjoittamiseen, kun pitää valkata kuvat jne. Matkan alku näytti aika heikolta, mutta loppu onneksi ei. :-)

   Poista
 8. Olen kuullut pikaisista Lapin matkoista vain pakollisina työreissuina, mutta että tuosta vaan hurautetaan hakemaan tunturia, jee, kunnioitettavaa! Joulupukki oli tainnut saada samanlaisen päähänpiston pikaisesta lomasta, tunturin sentään luulisi löytyvän.. se on sitten se kohta mistä näkee kuas, jos et muuten tunnista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, tunturi oli kyllä ennestään tuttu, siis ainakin käsitteenä! Ajattelin itse niin, että tunturi on se, joka näkyy kauas. :-D

   Joulupukki sucks.

   Poista
 9. On joulupukki napapiirillä tavattavissa. Joku kylä on kiinni mutta joulupukin postilaitoksen tuntumassa pukki päivystää kyllä. Käytiin itse siellä juuri jokunen viikko sitten ja oltiin ensin pettyneitä, että pukki jäi näkemättä vaan eipä mitään.

  Hyvää Lapin-seikkailua! Olet kyllä aika sissi kun olet ajanut sinne asti itseksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että onnistuitte tapaamaan joulupukin! Se oli se Santa Claus Village, joka oli suljettuna, mutta en tiennyt, että joulupukin voisi tavata jossakin muualla. Harmi. Mutta täytyy käydä joskus uudestaan Rovaniemellä - tai sitten odotella vain ensi jouluun. :-D

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3