Jos lintu lentää ikkunaasi, älä säikähdä: se on vain Jumala, joka pelaa Angry Birds -peliä.


tiistai 28. joulukuuta 2010

Malesian joulutunnelmia

Vietimme joulua tänä vuonna aika epätavallisissa merkeissä, sillä kaupunkilomailimme ukkelin kanssa Kuala Lumpurissa, Malesiassa. Oikeasti emme kyllä viettäneet joulua mitenkään sen kummemmin, vaan vietimme jouluaatonkin shoppaillen iltamyöhään (emme kylläkään joululahjoja ostellen). Ilmeisesti yhdistän joulun päässäni niin läheisesti lumiseen vuodenaikaan, tunnelmalliseen pimeyteen, kynttilöihin, adventtipäiviin, joulukalenteriin, itsenäisyyspäivään, glögiin, jouluruokien suunnitteluun ja ennen kaikkea läheisiin ihmisiin, että minun on vaikea päästä oikeisiin joulufiiliksiin muualla kuin Suomessa. Tuntuu jotenkin niin etukäteen tuhoon tuomitulta tehtävältä "taikoa joulu tyhjästä", että en siksi taida viitsiä edes yrittää.

Ihan huomaamatta joulu ei meiltäkään livahtanut, vaikka muslimivaltaisessa Malesiassa olimmekin. Vaikka kristittyjen osuus Malesian väestöstä on vain 9 prosenttia, joulua juhlitaan Malesiassa silti todella näkyvästi. Parhaiten jouluhuuman näki kaupoissa, jotka olivat vielä jouluaattoiltanakin tupaten täynnä ihmisiä, kun kaikki tekivät viime hetken jouluostoksia. Eräskin kauppias kertoi, että ei ole koko kauppansa viisivuotisen historian aikana nähnyt vastaavaa jouluryysistä, ja taksikuskit huokailivat järkyttäviä liikenneruuhkia. Ihmisillä tuntui kuitenkin olevan shoppailussa ihan rento meininki, eikä stressistä vääristyneitä naamoja juurikaan näkynyt (paitsi omani, kun satuin vilkaisemaan peiliin :-D).

Ostoskeskusten joulukoristelut olivat toinen toistaan upeampia. Näihinkin Pavillion-ostoskeskuksen pytinkien pystyttämiseen oli mahtanut kulua aikaa.

Kaupungin kadut oli koristeltu näyttävin jouluvalaistuksin, joista jotkut olivat kyllä melkoisia virityksiä...

Ostoskeskukset tarjosivat ihmisille shoppailun lomassa monenlaista ohjelmaa.

Balettitanssia.

Joululauluja pirteiden malesialaisneitosten esittäminä.

Valokuvausta joulupukin ja tonttutytön kanssa.

Joulupukki taitaa muuten olla aika ehtivää sorttia, sillä törmäsin häneen ennen joulua Intiassakin. Pukki pyöriskeli marketin ovella ja heilutteli minulle iloisesti.

Intialainen pukki oli hyvin simpsakan oloinen.

Kuva on hieman epätarkka, kun tuli vähän hätälaukaistua. Minua alkoi katsokaas hävettää, että tällainen kypsään ikään ehtinyt naisihminen kuvailee joulupukkia kuin suurtakin nähtävyyttä. Kas kun en pyytänyt päästä vielä syliinkin.

Koska joulupukki ei ehdi ihan joka paikkaan kuitenkaan, näin ennen joulua Intiassa myös pukin stuntteja.

Tämä oli polkenut varmaan Rovaniemeltä asti, kun nuokkui niin ryytyneen näköisenä pyöränsä päällä. Lahjatkin olivat onnettomalta levinneet pitkin pihaa.

Tämä pukki oli päässyt muodikkaan näköisen hepun peesiin ja oli varmaankin siksi hyvin reippaan näköinen.

Näin Malesiassa myös ihan oikean suomalaisen joulupukin, television välityksellä tosin! Telkkari sattui olemaan intialaisella tamilinkielisellä kanavalla, ja yhtäkkiä kuvaruutuun ilmestyi suomalainen joulupukki, joka puhui englantia suomalaisella aksentilla. Koska en kuunnellut, mitä pukki sanoi, ja koska emme osaa tamilia, jäi hieman hämärän peittoon, mistä mahtoi olla kyse. Joissakin kuvissa pukki oli kiinalaisten lasten ympäröimänä, joten olisikohan pukki piipahtanut Kiinassakin?

Pukki puhuu kieliä. Tässä hän suoltaa tamilia.

Aattoiltana Pavillion-ostoskeskuksen pääoven tuntumassa tajusin, että nyt on jotain jännittävää tekeillä, sillä ihmismassat parveilivat ovien edessä ja tuijottivat jonnekin yläilmoihin ihastuksesta huokaillen.

En ihan heti tajunnut, mitä ihmeellistä ulkona oikein oli, mutta aikani tuijoteltuani tajusin, että siellähän sataa lunta! Oikeasta lumesta ei tietenkään ollut kyse (ulkolämpötila oli varmaankin jotain 25 ja 30 (plus)asteen välillä), vaan katon tuntumaan oli laitettu jonkinlaiset puhalluskoneet, jotka puhalsivat ilmaan lumihiutaleen näköistä höttöä.

Tätä harvinaista luonnonilmiötä ihmiset sitten valokuvasivat kuin viimeistä päivää - minä muiden mukana. Totta mooses. Onhan lumisade ihmeellinen ja harvinainen luonnonilmiö.

Lähimmäksi oikeaa lunta pääsin tänä jouluna samaisen tamilinkielisen tv-kanavan välityksellä. Vaikka emme ymmärtäneet uutistenlukijan selostuksesta muuten mitään (on muuten mukavaa ajanvietettä katsella televisiokanavia, joista ei ymmärrä yhtään mitään! :-D), havahduimme siihen, että hän toisteli sanaa "Finland". Seuraavaksi kuvaan ilmestyi Helsinki-Vantaan lähtevien lentojen taulu, Maikkarin mikki ja joku haastattelussa ollut suomalainen hemmo sekä lumiaurat, jotka aurasivat kiitoratoja.

Nyt saa lumi kyytiä.

Viksuina ihmisinä laskimme yhteen yksi plus yksi ja saimme kaksi: Helsinki-Vantaan loistavasti pelaava lumihuolto on löytänyt tiensä intialaiselle televisiokanavallekin!

Tästä on joulutunnelma kaukana.

7 kommenttia:

 1. Sinun postauksia on kyllä mukava lueskella, varsinkin kun siellä usein löytyy tosi samoja aatoksia kuin minullakin! :) Juu, ei joulu tunnu kyllä yhtään miltään jos ei ole Suomessa... tai ainakin jossakin missä on lunta ja pimeää. Täällä ei voisi joulu kyllä vähempää kiinnostaa. Onneksi kuitenkin joulupäivänä mennään aina ukon vanhempien luokse jouluaterialle ja siellä on talokin kivasti koristettu joulujutuilla. Siinä onkin ihan riittävästi joulua!
  Mutta oih, kun olisin päässyt pulikoimaan tuohon altaaseen...

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus Malesian joulutunnelmista..

  Malesian Kuala Lumpurista pystyy edullisesti lentämään kaikkialle Aasiaan.

  Monet täällä Thaimaa Phuketissa asuvat tekevät viisumipidennyksien takia matkoja Kuala Lumpuriin.

  VastaaPoista
 3. Laura, ollaankohan me sitten jotain sielujen sisaruksia. :-) On se vaan ihmeellistä, että sitä kaipaa ympärilleen sen kylmän ja pimeän, että joulu tuntuisi joltain! :-D Kai sitä on niin kasvanut sellaiseen joulunviettoon... Kiva että sulla on kuitenkin jonkinlaisia jouluperinteitä. Kuulostaa mukavalta joulupäivän viettotavalta!

  Tuon altaan vesi oli kylmää! Hui kauhistus; en ymmärrä mitä varten se olikin niin kylmää. Joutui melkein uimaan lämpimikseen! Ja mä vihaan kylmää vettä yli kaiken. Ei siellä hirveesti viitsinyt itseään kiduttaa, mutta pitihän siellä pari kertaa kuitenkin käydä itsensä kastelemassa. ;-)

  Thaimaa Phuket :-) Katselinkin niitä lentoyhteyksiä KL:n lentokentällä, ja näytti tosiaan olevan tosi paljon lentoja kaikkialta Aasiasta. AirAsia aloitti jokin aika sitten täältä Intian Hyderabadistakin suorat lennot Kuala Lumpuriin, ja sehän sai meidätkin innostumaan lähtemään sinne. Ei tullut lento hirveän halvaksi lopulta kuitenkaan, kun valitsi istuinpaikat, ateriat ja muut sellaiset. Mielenkiintoista, että Thaimaasta voi käydä KL:ssa pidentämässä viisumeja tuolla lailla!

  VastaaPoista
 4. Niin vähän vaikeaahan se on mieltää joulua lämpimän ilman kanssa (kuten täällä...) Wau,Malesia,se on aina ollut yksi matkahaaveistani. Tosi hieno tuo ostokeskus ja mielenkiintoista,että noinkin paljon siellä näkyi joulua,jopa "luntakin"! Minäkin muuten näin telkkarin uutisissa joulupukin Rovaniemeltä,mutta hän puhui ihan suomea,oli tosi lyhyt pätkä,mutta suomea selvästikin puhui;D Ruoka varmaan oli tosi hyvää tuolla Malesiassa?

  VastaaPoista
 5. Yaelian, ostoskeskus joulukoristeineen olikin kyllä tosi hieno! Kuinka ovat viitsineetkin nähdä noin paljon vaivaa... vaikka mukavahan se tietysti asiakkaiden kannalta on, kun on joulutunnelmaa.

  On se pukki kerennyt sitten joka paikkaan jouluna! :-) Mielenkiintoista huomata, että maailmalla taidetaan tosiaankin mieltää joulupukki suomalaiseksi.

  Ruoka oli tosi hyvää, vaikka hieman häpeillen täytyy tunnustaa, että keskityimme aika pitkälti hotellin ravintoloiden antimiin... Emme siis syöneet hirveästi ulkona. Mutta oli hotellissakin tarjolla paikallisia ruokia, ja hyviä olivat. :-)

  VastaaPoista
 6. Me ollaan vaan kumpikin sellaisia omituisia menijöitä...:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3