Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


lauantai 14. maaliskuuta 2009

Vesi tulen sammuttaa

Viime päivien elämää ovat leimanneet aika paljon sähkökatkokset, joiden kesto on vaihdellut muutamasta minuutista pariin, kolmeen tuntiin. Vielä mitään karmeita katastrofeja ei tämän takia ole tapahtunut - mitä nyt nettiä tai kahvinkeitintä ei ole voinut käyttää silloin kuin olisi tahtonut ja jokunen telkkariohjelma on jäänyt näkemättä.

En ole muuten tainnut kertoakaan, miten sen satelliittikaapelin kanssa loppujen lopuksi kävi. Ne asentajaukot - tai tarkemmin sanottuna se mies ja poika - jotka jättivät kaapelin tuuleen heilumaan, hävisivät sen siliän tien, aivan kuten olin ounastellutkin. Odottelimme muutaman päivän, minkä jälkeen S. teki valituksen satelliittiyhtiöön. Sieltä lähetettiin hyvin pikaisesti toinen asentaja, joka kiinnitti kaapelin uudelleen, todella ammattitaitoisesti ja nopeasti. Seuraava murhe S:llä olikin, että toivottavasti ne alkuperäiset asentajat eivät nyt saa potkuja hänen valituksena takia...

Meidän pikkuparvekkeelta aukeaa näkymä vanhalle ja hylätylle kanafarmille, joka ei ole mikään kovinkaan esteettinen laitos. Tuon hylätyn farmin pihalla kuljeskelee paljon koiria, välillä jotain ukkeleita, oravia, ja puissa sirkuttelee jos jonkinlaista lintua.

Tämä on varmaan vain joku paikallinen perusvaris, mutta minusta se on hieno! :-D

Tämä siniraitainen lintu näyttää valtavan hienolta, kun se lentää. Tuo sininen väri välkkyy todella kauniisti. Ja sillä on tosi komea nenä! :-)

Kanafarmin pihalla on palanut usein jotain (ilmeisesti roska)kasoja, enkä ole kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota. Mutta tänään, kun kävin taas parvekkeella töllistelemässä, palamaan oli sytytetty koko helkkarin pihamaa!

Hieman kauhistutti, kun tuommoinen tuli roihusi ihan meidän takapihalla. En tiedä, miksi tuota pihaa pitää polttaa (joku syy tähän on varmasti olemassa, ja jos joku sattuu sen tietämään, saa mieluusti vinkata!), mutta kyllä tuo ainakin ihan tarkoituksellinen polttotapahtuma oli, koska tulta kontrolloimassa olivat pari miestä ja pieni poika.

Pojalla olikin oikein isojen poikien leikit: hän löysi kepin nokkaan jostakin vanhan rievun, jonka hän kävi liekeissä sytyttämässä, ja tällä palavalla rievulla poika sitten sytytteli pikkunuotioita ympäri pihaa.

Kuivuuden keskeltä on mukava päästä joskus veden ääreen, ja Hyderabadistakin löytyy vettä ihmisten iloksi. Hyderabadin keskellä on Hussain Sagar -järvi, jota sanotaan myös Hyderabadin Rivieraksi. Minä en ehkä lähtisi järveä ihan Rivieraan vertaamaan, mutta ihan kiva virkistäytymispaikka se kuitenkin on. Järvi on tekojärvi, joka on tehty vuonna 1562 Hazrat Hussain Shah Walin toimesta. Rantaviivaa järvellä on 24 kilometriä.

Järven rannalla näkee kaikenlaisia veneitä moneen eri tarkoitukseen.

Jotkut veneistä tekevät järvellä nähtävyyskierroksia, joiden aikana pääsee tutustumaan järven nähtävyyksiin, mm. järven keskellä sijaitsevaan Buddha-patsaaseen, paremmin. Jotkut veneet ovat hupiveneitä, joissa on baarit ja muut systeemit ja joissa voi vaikkapa tanssia. Järven rannalta Buddha-patsasta ei kovinkaan hyvin näe.

Järvi ei ole mikään putipuhdas, kuten tästäkin kuvasta näkee.

Buddha-patsas on noin 18 metriä korkea, ja se on Intian suurin yhdestä kivestä veistetty Buddha-patsas ja ilmeisesti maailmanluokassakin yksi suurimmista.

Sama patsas iltavalaistuksessa ja hieman eri näkövinkkelistä.

Kävimme eilen illalla syömässä yhdessä järven rannalla sijaitsevista ravintoloista, Waterfrontissa, ja illalliskumppaneilta kuulin Buddha-patsaaseen liittyvän surullisen tarinan. Kun patsasta oltiin tuomassa paikoilleen 1980-luvun lopussa, patsas kaatui ja 8 miestä jäi patsaan alle ja kuoli. Patsas vajosi järven pohjaan, jossa se makasi ilmeisesti kaksi vuotta, ennen kuin patsas taas kaivettiin järvestä ylös ja asetettiin paikoilleen.

Waterfrontin ulkoterassia.

Eilen tuli juteltua paljon myös näistä sähkökatkoksista, ja minullekin väännettiin rautalangasta, mistä niissä on oikein kyse. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että sähkön kysyntä ylittää tarjonnan. Iso osa Intian sähköstä tuotetaan vesivoimalla, joten jokien vesitilanne luonnollisesti vaikuttaa sähkön saatavuuteen. Kesäaikaan vesitilanne joissa ei arvatenkaan ole yhtä hyvä kuin sateisempina aikoina. Samalla ihmiset kuitenkin käyttävät kuumuuden takia sähköä enemmän esimerkiksi ilmastointilaitteisiin ja tuulettimiin. Tästä yhtälöstä saadaankin tulokseksi se, että sähköyhtiöt joutuvat ottamaan avuksi sähkökatkokset, joilla sähkötilannetta säädellään: sähköt katkaistaan jostakin päin tarvittavaksi ajaksi.

Tuo pariskunta, jonka kanssa olimme eilen syömässä, asuu alueella, jolla on myös kaksi sairaalaa. He epäilivätkin, että noiden sairaaloiden läsnäolon takia heillä ei sähkökatkoksia juurikaan ole. Meidän asuinalueemme taas on ihan puhtaasti asutusaluetta, joten me joudumme näistä katkoksista kärsimään, vaikka kyllä talossa varageneraattorikin on. Tuosta varageneraattorista riittää kuitenkin ilmeisesti virtaa vain hissiin ja semmoisiin - eikä siis esimerkiksi mun läppäriin (epistä!).

Joskus sähkökatkosista ilmoitetaan lehdessäkin, mutta yleensä ne tulevat ihan ennalta arvaamatta. Ihmisiä nämä sähkökatkokset tietysti raivostuttavat.

Joka päivä lehdestä saa lukea jotakin sähkökatkoksiin liittyvää.

Eilen illalla sähköä kuitenkin oli, ja saimme ihailla tämmöistäkin harvinaista näkymää: lähes tyhjä katu Hyderabadissa!


6 kommenttia:

 1. Kiva oli taas lukea mitä Hyderabadiin kuuluu.Onneksi tulivat ja korjasivat sen riippuvan kaapelin,mutta kyllä on kurjaa, kun on sähkökatkoksia, onko niitä ihan päivittäin?Täällä kesäisin tosi kuumalla ilmalla on sähkön kulutus ihan äärimmäistä, kun kaikilla on ilmastoinnit päällä, ja voi helposti tulla sähkökatkos, mutten muista, jos on ollut, joskus on kai varoitettu että voi tulla juuri sen takia. Ehkä vain varoitetaan,jotta ihmiset eivät liioittelisi sen ilmastoinnin kanssa...Hienon linnun olit onnistunut kuvaamaan.Ja outoa tosiaankin,että siellä poltettiin sitä aluetta,mitäköhän hyötyä siitä on...Ihan hienolta vaikuttaa se teidän tekojärvi,ja buddhapatsas, surullisesta historiastaan huolimatta, varmaankin hieno näky siellä iltaisin.

  VastaaPoista
 2. Yaelian :-) Kyllä niitä sähkökatkoksia on ollut ihan päivittäin, parhaimpina jopa kolme tai neljä, ja sähköt on olleet pois nelisen tuntia. Argh! Ei muuten, mutta kun ei ole nettiä... :-D

  En minäkään ymmärrä tuota alueen polttamista; ymmärtäisin vielä jos se olisi jotain viljelypeltoa, mutta kun ei tosiaan ole! Kysyin just, mitä S. tuosta arvelee, ja se sanoi, että jos siellä on vaikka käärmeitä tai jotain... No, selitys kai se on tuokin!

  VastaaPoista
 3. voisiko olla, että maata poltetaan ravinteiden takia? Tuhka ravitsee maata - suomessakin joskus poltetaan vanhaa heinää ojien reunoilta jne... Mutta tuli mieleen että kun teillä on siellämoni muukin asia niin eri tavalla että kai tuollekin löytyy joku paikallinen selitys:) Vaikka käärmeiden tai muiden elävien karkotus tms mitä ei osaa ajatella... :)

  VastaaPoista
 4. Nelle, ihan hyvin voi olla! Mun sisko ehdotti semmoistakin, että jos tuota maata poltetaan p*skan takia. :-D Tuollahan käy kaiken maailman koiria ja varmaan ukkojakin tarpeillaan, joten tuokin saattaa olla selitys asialle, heh heh. Mutta joku syy tuohon ihan varmasti on; tiedä sitten miten "eksoottinen" se on!

  VastaaPoista
 5. Juu, täälläkin noita lyhyitä sähkökatkoja on lähes päivittäin vaikka vähän pohjoisemmassa ollaankin. Kuulemma johtuu vesivarojen loppumisesta, voi toki johtua tuosta sähkön kulutuksen suuresta määrästäkin.

  Paikalliset kaverit selittivät että noita poltetaan hajun takia - se ei selvinnyt, että haiseeko maa tosi pahalle ilman polttamista, vai peittääkö savun haju pahan hajun.

  VastaaPoista
 6. Zitrone, voisikohan se sitten olla niin, että maa haisisi pahalle ilman polttamista (jos siellä on siis vaikkapa niitä koirankikkareita yms.), ja polttaminen vie tuon hajun pois. Ainakin tuo selitys sopisi Intian tyyliin hyvin... :-/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3