Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


torstai 16. helmikuuta 2017

Viisaus tulee idästä

Sen jälkeen kun appiukko sai uuden älypuhelimen, hän on kunnostautunut WhatsApp-viestien lähettelyssä. Viestit ovat tavallisimmin terveyttä koskevia litanioita, joita appiukko laittaa auliisti eteenpäin ainakin minulle. Tyypillisesti viesteissä neuvotaan, kuinka pitäisi syödä ja juoda, jotta pysyisi terveenä ja hyvinvoivana. Onpa joukossa ollut sellainenkin video, jossa kerrottiin, kuinka sormilla syömisestä on tulossa Intiassa uusi trendi. Hienommatkin hotellit ovat nyt alkaneet jättää ruokailuvälineet kattamatta, ja ihmisiä kannustetaan syömään perinteiseen intialaiseen tapaan sormin ja lisäämään tällä tavalla ruoasta saatavaa nautintoa.

Yleensä en appiukon viestilitanioita sen tarkemmin lueskele, mutta viimeisin viesti oli niin erikoinen, että sitä oli pakko tutkia perusteellisemmin. Kyse oli Rujuta Diwekar -nimisen ravitsemusterapeutin ja fitness-asiantuntijan ruokavaliosta, jota Diwekar suosittelee diabeetikoille ja kaikille niille, jotka haluavat pitää painonsa kurissa. Rujuta Diwekarin asiakkaisiin lukeutuu monia julkkiksia, kuten Kareena Kapoor ja Saif Ali Khan, mutta hänen tunnetuin tapauksensa taitaa olla Anant Ambani, joka pudotti Diwekarin avulla 18 kuukaudessa huikeat 108 kiloa. Toki Ambani harrasti myös liikuntaa - hänen esimerkiksi sanotaan kävelleen joka päivä 21 kilometriä - mutta liikuntahan on sivuseikka painonpudotuksessa, vai mitä.

Tässä lyhyt kooste Diwekarin ravitsemusohjeista.

Syö paikallisesti kasvatettuja hedelmiä, kuten banaaneja, viinirypäleitä, mangoja. Kaikissa hedelmissä on fruktoosia, joten ei ole väliä, syötkö mangon vai omenan.




Syö kookosta. Raasta tuoretta kookosta erilaisten ruokien, kuten pohan päälle. Kookoksessa ei ole lainkaan kolesterolia, ja se tekee vyötäröstäsi kapean.


Älä syö kaurapuuroa tai muroja aamiaiseksi. Ne ovat pakattuja elintarvikkeita, emmekä me tarvitse sellaisia. Ne ovat myös mauttomia ja tylsiä, eikä päivä saisi alkaa syömällä jotain tylsää. Aamiaiseksi pitää syödä pohaa, upmaa, idliä, dosia ja parathoja.

Kaappi täynnä pakattuja elintarvikkeita.
Ja kaupasta saa lisää.


Syö säännöllisesti valkoista riisiä. Tummaa riisiä emme tarvitse. Tumma riisi väsyttää painekeittimenkin, kun sitä pitää keittää viiteen tai kuuteen [painekeittimen] vihellykseen asti, joten miksi väsyttäisit sillä vielä vatsasikin? Riisin glykeeminen indeksi ei ole korkea vaan keskitasoa oleva, ja sitä voi vielä pienentää syömällä riisiä linssien tai jogurtin kanssa. Riisissä on paljon mineraaleja, joten riisiä voi syödä kolme kertaa päivässä.

Voit syödä samalla aterialla sekä riisiä että chapatia [vehnäleipää] tai sitten vain pelkkää riisiä - riippuu siitä, kuinka nälkäinen olet. Syö riisiä rohkeasti kaikilla aterioilla.

Valkoista riisiä ja chapati-leipää - samalla aterialla.

Syö gheetä [kirkastettua voita] päivittäin. Se kuinka paljon meidän tulisi gheetä syödä, riippuu ruoasta. Jotkin ruoat tarvitsevat enemmän gheetä kuin jotkin toiset, ja päinvastoin. Syö runsaasti gheetä. Se alentaa kolesterolia.

Älä pelkää ruokaa ja välttele esimerkiksi riisin tai gheen syömistä. Ruoasta pitäisi tulla hyvä olo.

Yhtään ei pelota syödä näitä.
Eikä näitä.

Syö vuodenajan mukaan. Syö monsuunikautena pakodoita [uppopaistettuja suolapaloja] ja jalebeja [sokerisiirapissa uitettuja makeisia]. Nälkä riippuu vuodenajasta. Joinakin vuodenaikoina tarvitsemme uppopaistettua ruokaa, joten syö silloin sitä.

Monsuunikausi on ympäri vuoden.

Syö enemmän, jos sinulla on kova nälkä. Anna vatsasi toimia oppaanasi ja päinvastoin.

Noudatan vain vatsani kutsua.

Älä koskaan tuijota kaloreita. Kiinnitä huomiosi ravintoarvoihin.

Kalorit. Mitä ne on?

Älä juo teetä aamulla ensimmäiseksi äläkä myöskään silloin, kun olet nälkäinen. Muutoin voit juoda teetä 2-3 kertaa päivässä ja käyttää teessä myös sokeria.

Sano EI vihreälle teelle. Ei vihreää, keltaista, violettia tai sinistä teetä.

Älä juo mehuja niin kauan kuin sinulla on suussasi hampaat, joilla pureskella vihannekset ja hedelmät.

Syö kaikkia perinteisiä ruokiamme. Kysy itseltäsi, onko tämä sellaista ruokaa, jota jo isoisä ja isoäiti söivät. Jos vastaus on kyllä, syö ruokaa rohkeasti.

Jo isoisä kävi täällä.

 
 

18 kommenttia:

  1. Kerrassaan mainiot ohjeet... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitten vain noudattamaan näitä. ;-D

      Poista
  2. 'Väsyttää painekeittimenkin..', hahhaha (olen samaa mieltä). Nämä oli kyllä parhaat ohjeet mitä ikinä ja varsinkin nuo sinun kuvalliset välihuomautuksesi :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus olen muistaakseni yrittänyt keittää ruskeaa riisiä painekeittimellä, ja taisihan siihen tosiaan aikaa mennä. :-D Onneksi Suomesta saa tummaa pikariisiä, joka kiehuu ihan ihmisten aikoihin. :-) Tosin en itse syö tummaa riisiä, vaan valkoista sen olla pitää. Tumma ei kerta kaikkiaan sovi yhteen noiden intialaisten pöperöiden kanssa.

      Poista
  3. Oli kyllä mielenkiintoisia ohjeita ja ruokia, joista en ole koskaan kuullutkaan😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisihan tuossa olla jos jonkinlaista sapuskaa. :-)

      Poista
  4. Haha,onpa mielenkiintoinen dieetti;D Mitenköhän kävisi jos tuota seuraisin,,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli tästä mieleeni, että pitäisköhän kokeilla tuota dieettiä, mutta enpä taidakaan. Ensinnäkään en pysty aloittamaan päivääni muulla kuin Weetabixillä, ja toiseksi tuo gheen määrä hirvittää. Ja saattoipa tuossa dieetissä muutakin epäilyttävää olla. ;-D

      Poista
  5. Ghee alentaa kolesterolia, vahan eri malliin kuin lannen laaketiede. Tuon kohdan voisin omaksuakin! Kylla pitaisi aika jojona olla jos kaikkia maailman terveysruokavinkkeja seuraisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlettelin vähän asiaa, ja niin tosiaan ainakin väitetään. Mielenkiintoista. En aiemmin tiennyt, että ghee voisi oikeasti alentaa kolesterolia.

      Itse en kuitenkaan osaa ajatella gheetä muuten kuin rasvana, joka on ihan samanlaista kuin kaikki muutkin tyydyttyneet rasvat. En ainakaan uskaltaisi käyttää sitä ihan noin hövelisti kuin tuossa ohjeessa neuvotaan.

      Poista
  6. Hihi, onpas hauskoja neuvoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitten vaan noudattamaan näitä. ;-)

      Poista
  7. Ihan mahtavat ohjeet! :D "Älä pelkää ruokaa", hih.

    Monet ihan uppo-outoja ruokia minulle, mutta jos veikata pitäisi, niin varmana maistuvia. Ei pelottais yhtään syödä kaikkia herkkuja :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti ovat tosiaan maistuvia ruokia kaikki, ainakin minun mielestäni. :-) Valitettavasti siksi, että eiväthän nuo mitään kevyitä herkkuja ole, ja silti (tai juuri siksi!) ne ovat kamalan koukuttavia. Varsinkin nuo kaikki makeat jutut ovat mulle ihan ylitsepääsemätön juttu. Kuola alkaa valua, kun vain ajattelenkin. :-D

      Poista
  8. Minä syön joka aamu kaurapuuroa. Pakko pysyä sillä linjalla, koska en tunnistanut yhtään mitään noista paremmista vaihtoehdoista :D :D :D

    Noin muuten tuossa mummola-dietissä on minusta järkeä. Sillä lailla voisi syödä vähemmän prosessoitua ruokaa, joka valmistetaan itse tuoreista raaka-aineista. Tosin suomalaiseen mummolaan pitäisi varmaan lisätä ripaus välimerellistä mummolaa, jotta pehmeitä rasvoja tulisi tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas syön joka aamu Weetabixia, ja syy on se, että mun aamiaiseni pitää tulla tyylillä "kaapista pöytään". En jaksa odotella edes sitä kolmea minuuttia, minkä puuron valmistaminen mikrossa kestäisi, saati sitten että jaksaisin vääntää jotain voileipiä. Ja monen intialaisen aamiaisen valmistaminenhan pitää aloittaa jo edellisenä päivänä. :-D

      Mummola-dieetti, hyvä termi. :-) Minulla on sellainen tuntuma, että se mummola dieetti-saattoi olla vähän yksipuolinen ainakin mitä vihanneksiin ja hedelmiin tulee. Mutta ehkä siihen aikaan ravitsemussuosituksetkin oli ihan erilaiset - oliko sellaisia edes?

      Poista
  9. Oli kyllä hyvät ohjeet, nauraa kihertelin lukiessa ja piti nyt vielä palata ja luettaa tämä alakerran isännälläkin. Hän heti innostui tehokkaasta laihdutusohjelmasta ja googlailee nyt tuossa pohareseptejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrassaan mainiota! *reps* Kyllä siellä Intian mailla oltaisiin varmaan iloisia, kun tiedettäisiin, miten heidän ohjeistaan on innostuttu täällä kaukana Pohjolassakin. :-D

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3