Älä koskaan seiso koiran ja puun välissä.


tiistai 1. toukokuuta 2012

Ministeri matkustaa

Olen Hyderabadissa ajamassa autolla jonnekin. Yhtäkkiä tulen autojonon perään, eikä minullakaan ole muuta vaihtoehtoa kuin pysähtyä jonon perään odottelemaan, että jono lähtee liikkeelle. Jonolle ei näy mitään syytä - ehkä tiellä on tapahtunut jokin onnettomuus, ja tie on sen takia tukossa? Jos sattuu olemaan jonon etunenässä, voi nähdä, että mitään onnettomuutta ei ole tapahtunut, vaan poliisit ovat pysäyttäneet liikenteen jostakin muusta syystä. Jos on viettänyt tarpeeksi pitkän aikaa Intiassa, voi todennäköisesti jo arvata, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan, koska saman näytelmän on nähnyt jo niin monta kertaa.

Ehkä viiden tai kymmenen minuutin odottelun jälkeen näkyviin (ja kuuluviin) ilmestyy poliisijeeppi, jota seuraa vielä toinen samanlainen. Sen jälkeen tapahtuu jotain, mikä tuntuu aina vain yhtä absurdilta.Jeeppien perässä ajaa viisi tai kuusi mustaa luodinkestävää autoa, joista yhden katosta sojottaa kasa antenneja. Mustien autojen jälkeen jonon viimeisenä ajaa vielä yksi valtion auto, jonka jälkeen poliisi antaa merkin, että kaikki saavat taas liikkua. Ihmiset heräävät jähmetyksestään, ja liikenne alkaa rullata siitä, mihin se jäi.

Intiassa ministereiden ja muiden ylempien herrojen kuuluu päästä liikkumaan esteettömästi, koska herrojen aika on kortilla ja koska herroille tulee pokkuroida muutenkin kaikin tavoin. Jokainen, joka on käynyt Intiassa tai nähnyt intialaista liikennettä esimerkiksi telkkarissa, tietää, että esteetön liikkuminen täkäläisillä kaduilla ei onnistu, edes keskellä yötä, ilman että muu liikenne pysäytetään täysin. Kun poliisi tietää jonkun ministerin olevan liikenteessä, kadut suljetaan ja liikenne pysäytetään hyvissä ajoin, ennen kuin ministerin saattue saapuu paikalle. Eikä ole vaikea kuvitella, millaisen kaaoksen kymmenen tai viidentoista minuutin täydellinen katkos pahimpaan ruuhka-aikaan aiheuttaa.

Pääsin minäkin kerran ajelemaan ministerisaattueessa. Satuin nimittäin tekemään u-käännöksen sille puolelle tietä, joka oli suljettu saattueen takia. En tajunnut, että se puoli tiestä oli suljettu, vaan ihmettelin vain, kun sain ajella tiellä kaikessa rauhassa, omassa ylhäisessä yksinäisyydessäni. Yhtäkkiä poliisin pillit alkoivat ulvoa takanani, ja näin kaukana edessä seuraavassa risteyksessä tarmokkaasti viittilöivän poliisin. Poliisi huitoi minua pois saattueen edestä niin voimallisesti, että pelkäsin hänen kätensä irtoavan. Niin me sitten ajelimme hetken matkaa: minä sinisellä koppakuoriaisellani edellä ja ministerisaattueen jeepit ja mustat saattueautot pillit ulvoen perässä. Onneksi pääsin tekemään taas seuraavassa risteyksessä u-käännöksen, ja sain pikkuisen kärryni ulos saattueesta, etten häpäissyt intialaisia poliisivoimia sen enempää. Smiley      

Kaikkein naurettavinta näissä ministerisaattueissa on minusta se, miten paljon kalustoa ja työvoimaa yhden vaivaisen ministerin liikkumiseen tarvitaan. Jokaiseen tienristeykseen tarvitaan tietenkin ainakin yksi poliisi, joka kommunikoi muiden poliisien kanssa puhelimitse. Itse saattueeseen tarvitaan siihenkin muutama poliisiauto ja vielä ylimääräisiä mustia jeeppejä hämäykseksi, jotta kukaan ei arvaisi, missä autossa ministeri istuu. Jos mustia autoja olisi vain yksi, kaikki tietenkin arvaisivat, että tuossa se kanisteri nyt menee. Ennen ministerin ohiajoa tien vierustat pitää myös putsata kaikista laittomasti pysäköidyistä autoista. Väärin pysäköidyt autot kun saattaisivat kalahtaa poliisien omaan nilkkaan, kun ministeri alkaisi ohiajaessaan ihmetellä, että kukas konstaapeli se täällä oikein liikennettä valvoo, kun täällä on väärin pysäköityjä autoja. Niinpä poliisien hinausauto ajelee hyvissä ajoin ennen saattuetta katua edestakaisin, ja hinausauton lavalla istuva poliisi huutaa kovaääniseen: auto mallia se-ja-se, rekisterinumerolla se-ja-se, siirtäkää autonne välittömästi. Useimmiten auto (tai moottoripyörä tai autoriksa tai muu vastaava) siirtyy aika ripeästi muualle, koska eihän kukaan halua kulkupelinsä päätyvän poliisien hinausauton lavalle.

Ukkeli sattui kerran Suomessa samaan junanvaunuun jonkun suomalaisen ministerin kanssa. Ministeri (en muista enää, kuka) matkusti junassa yksikseen, ilman minkäänlaisia turvamiehiä tai -saattueita. Ukkeli kertoilee tätä suomalaisen ministerin junamatkaa joskus Intiassa kuin parastakin vitsiä: siinä se ministeri istui koko matkan ihan yksin, papereitaan lueskellen ja töitään tehden! Eikö olekin hassua? Smiley

11 kommenttia:

 1. Teillä kyllä sattuu ja osuit liikenteeseen just sopivaan aikaan;D Nauratti tuo miten se poliisi heilutti käsiään! Täälläkin kyllä suljetaan katuja kun on tuollaisia ministerikulkuieita..voi olla aika ärsyttävää...Täälläkin muuten on ihmetelty sitä että ministeri voi matkustaa julkisilla.Kun joku aika sitten täältä tultiin Suomeen tekemään juttua suomalaisesta koulusysteemistä,niin kauheasti ihmeteltiin että opetusministeri ihan tuli itse hakemaan vieraan ja että hän oli tullut toimistoon kävelemällä ...

  VastaaPoista
 2. Heh just tuollaista on täälläkin ministerivierailut, koko tien matkalta poliiseja estämässä liikennöintiä. Ei sentään olla eksytty saattueeseen onneksi, ne autot nimittäin menee niin lujaa että ei ehtisi meikäläisen kotterolla alta pois.
  Luin lehdestä siitä lauttaonnettomuudesta siellä ja elävästi näin silmissäni kuvan edellisen postauksesi pelastusliiveistä penkillä törröttämässä..

  VastaaPoista
 3. Yaelian, olisin varmaan muussa tilanteessa nauranut sille poliisille, kun se näytti ihan tuulimyllyltä, mutta tuossa tilanteessa iski pienoinen paniikki, kun piti päästä äkkiä alta pois, että ei hirveästi naurattanut. :-)

  Tuntuu ihan hassulta, että omin jaloin kävelevä ministeri voi olla jonkun mielestä erikoisuus. :-D

  Sirokko, hihii, onneksi täällä sentään eivät aja ihan niin lujaa, että kerkeää vielä altakin pois. Samalla kadulla, jolla me asumme, on yhden puolueen puoluetoimisto, ja niinä päivinä, kun herrat istuvat siellä kokoustamassa tai jotain, näitä saattueita saattaa mennä meidän kadulla kymmenenkin päivässä. Eli tie on silloin aika kivasti tukossa ja melusaaste on taattu.

  Luin jostain, että sillä onnettomuuslautalla ei ollut pelastusliivejä tai pelastusveneitä lainkaan, joten selviytymismahdollisuudet taisivat olla aika olemattomat. Minua aina vähän hirvittää mennä veneisiin tai lauttoihin Intiassa, kun niistä ei koskaan tiedä, missä kunnossa ja miten ylilastattuja ne ovat. Pelastusliivitkin näyttävät yleensä niin rotansyöneiltä, että en tiedä, kannattelisivatkohan ne oikeasti ketään.

  VastaaPoista
 4. Olen täällä ääneen nauranut, kun kuvittelin, miten sä ajoit siinä airuena kärjessä.

  VastaaPoista
 5. Hih, kuvittelin sinut kaahaamassa saattueen alta pois ja poliisin huitomassa...kai sentään vilkutit poliisille takaisin ja siinä sivussa ministerillekin?

  VastaaPoista
 6. Ja videolla kaikki seisoivat jähmettyneinä tien reunamalla, kunnes saattue on ohi ja voi taas jatkaa elämää:D

  Katsoin muuten videon ensin ennen kuin luin postauksesi ja ehdin jo miettiä, että missäs se kuuluisa intialainen liikenne on :D Hyvin olivat poliisit saaneet sen "piilotettua" pois ministerin (tai kanisterin, niin kuin hellästi häntä nimitit, hih) tieltä.

  VastaaPoista
 7. Jonna, heh, pahus sentään kun en älynnyt. Oli sen verran kiire alta pois, että en muistanut moikata. :-)

  Elegia, hihii juu, maailma pysähtyy, kun isot herrat menevät ohi... mitä nyt joku urpo eksyy silloin tällöin saattueeseen ajelemaan. :-D

  VastaaPoista
 8. Mainio mielikuva sinisestä koppakuoriaisesta ja mustista uhkaavista jeepeistä! :D Mutta tuleepahan ainakin poliiseille tekemistä ministerien ansiosta...

  VastaaPoista
 9. Minäkin olen pari päivää niin hihitellyt taas. On niin hauska mielikuva sinusta tyhjällä tiellä ja polliisisetä ihan hädissään siellä. Hihii. Kaikkea sitä sinulle kyllä tapahtuukin! Hihiii!!! Sinun Intia elämästä pitäisi kyllä kirjoittaa kirja tai ainakin tehdä joku komediasarja!! ;)

  VastaaPoista
 10. Whatelephants, juu, hyvä että ministerit pitävät poliisit kiireisinä ja vähän varpaillaankin. Tosin poliiseille taitaisi riittää täällä tekemistä muutenkin. ;-)

  Laura, hih, kyllä se poliisi olikin hassun näköinen. En ensin edes tajunnut, että kaikki se käsienpyörittelyshow oli ihan minua varten. :-D

  VastaaPoista