Älä koskaan seiso koiran ja puun välissä.


lauantai 5. toukokuuta 2012

Piikikkäitä kasveja

Oli taas ihan pakko osallistua makrohaasteeseen, sillä aiheena oli yksi lemppareistani eli kasvi.

Kävin läheisessä puistossa pienellä iltakäppäilyllä ja ottelin samalla kuvia kasveista, ehkä hieman erilaisesta näkökulmasta. Moni kukka päältä kaunis... Aika moni kasvi näyttää kaukaa katsottuna hirmu kauniilta, mutta kun kasvia menee tökkimään, huomaakin piilossa olevat piikit. Auts! 
Tämä se olikin ovela kasvi. Piikit olivat ihan lehtien juuressa piilossa, joten heti tökkäsin sormeni piikkiin!

Toisaalta olisin voinut myös laittaa kuvan tästä kasvista, jota niin innokkaasti kuvailin jokin aika takaperin äitylin luona.


Valokuvasin kukkaa ihan hurmiossa. "Onpa kaunis kasvi! Onko tämä orkidea?"
"Juu, on se orkidea", äiti vastasi. "Mutta se on kyllä tekokukka." Smiley

Muita makroviikon kasveja löydät täältä.

20 kommenttia:

 1. Makron avulla näkee kasvit ihan eri tavoin:) ja noita piikikkäitä on tässä minunkin lähelläni iso kokoelma;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin siellä se kiva kaktuspuisto. :-) Näitä sai oikein hakemalla hakea muiden kasvien joukosta.

   Poista
 2. Huh, aika vaikuttava se kuva, jossa piikkikasvi puskee kuivan savimaan läpi. Ei ois kiva epähuomiossa iskeä varvastansa tuollaiseen piikkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, no ei tosiaan olisi! Pelkkä ajatuskin tekee kipeää!

   Poista
 3. Onpas teillä siellä piikkisiä kasveja ... mutta kauniita !

  Upea orkidea ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orkideat ovat ihania, oli ne sitten aitoja tai ei. :-)

   Poista
 4. Hyvä tuo orkidea-juttusi! :) Piikkiset kasvit ovat mielenkiintoisia. Alkaa miettimään sitä, että mitä varten se on sellaiset itselleen aikojen saatossa kehittänyt?! Suojaksi varmaankin, mutta mitä eliötä vastaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys tosiaankin. Luulisi, että jos kasvilla on noinkin hirveän isot piikit, niin kuin tuossa noilla muutamalla kasvilla, vihollisenkin täytyy olla aika iso. Mielenkiintoinen asia pohdittavaksi; enpä olisi itse tullut ajatelleeksi. :-)

   Poista
  2. Piikit ovat suojaksi kasveja syöviä eläimiä, esim. antilooppeja, nauta- ja hevoseläimiä vastaan. Ehtipä varmaan joku kasvilaji kehittää aikoinaan piikit kasvinsyöjädinosauruksiakin vastaan :)

   Vaikuttava kuva tosiaan se, jossa se todella piikikäs varsi puskee ylös kuivasta maasta. Tekokukat ovat nykyään tosi hyvän näköisiä, ihmettelin itsekin Plantagenissa, että voiko tuo orkidea todella olla tekokukka :)

   Tiina

   Poista
  3. Kiitos!! Jotain tuommoista ounastelinkin, mutta en kuitenkaan ollut ihan varma. :-) Ihmettelen vain sitä, miten sitten joillain kasveilla on hurjat piikit ja joillain ei ollenkaan... Onkohan ne piikikkäät kasvit eläimien mielestä jotenkin erityisen herkullisia, että on pitänyt kehittää piikit suojaksi.

   Minä olen kanssa ihmetellyt Plantagenissa tekokukkia, että miten ne voivatkin olla niin aidon näköisiä. Kaiken lisäksi ne oli vielä laitettu silleen aitojen kanssa vierekkäin, että vähän kiireisempi saattaisi ostaa niitä aitoina. :-) Orkidea on mun lempikukka, ja aitona vielä nätimpi kuin tekona, hih.

   Poista
  4. Kasveilla on erilaisia strategioita puolustautua laiduntajia vastaan. Jotkut kasvit tosiaan maistuvat pahalta, sillä ne kerryttävät itseensä erilaisia myrkyllisiä aineita ja kasvinsyöjät voivat yleensä syödä kasvia vain vähän ilman oireita. Sekä toksisten aineiden valmistamisesta että piikkien kasvattamisesta on kuitenkin kustannuksia, sillä niihin käytetyt resurssit ovat poissa kasvusta ja lisääntymisestä, joten kaikki lajit eivät ole päätyneet niihin.

   Anteeksi, sisäinen biologini pääsi valloilleen :)

   Tiina

   Poista
  5. Ihanaa, että joku tietää tämmöistä ja jaksaa vielä vääntää rautalangastakin. :-) Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että piikit saattavat olla kasveilla pois jostakin muusta. Tosi mielenkiintoista! Kiitos sisäiselle biologillesi. :-)

   Poista
 5. Tämä postaus onkin livahtanut ohi silmieni, hienoja makroja, noita piikkisiä on tosiaan paljon täälläkin. Mutta tuo orkidea oli kyllä paras! Hih..kukka se on tekokukkakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja tuommoisia orkideoita kannattaisi ehkä minunkin hankkia, niin säilyisi ehkä vähän pidempään. :-)

   Poista
 6. Tosi upeat kuvat sait napattua!

  VastaaPoista
 7. Orkideat on tosi suosittuja täällä Itävallassa. Joka toisen talon ikkunalaudalta tuppaa niitä löytymään. Olen saanut sellaisen myös täällä lahjaksi. En kyllä tiedä millä ilveellä täkäläiset saavat ne niin kukoistamaan, kun mulla ne tuppaa aina kuolemaan vaikka kuinka yritän hoito-ohjeita noudattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sinun pitäisi yrittää urkkia paikallisilta, olisiko heillä jotain salaisia orkideanhoitovinkkejä. :-) Minä en ole uskaltanut edes haaveilla orkidean ostamisesta (eikä kukaan ole onneksi sellaista vielä minulle lahjoittanutkaan), kun tiedän jo etukäteen, miten siinä tulisi käymään...

   Poista
 8. Oho WAU! Onpas hienoja kasveja... :)
  Eksyin katselemaan näitä ihan vahingossa, googletin nimittäin hakusanalla "piikikkäät kasvit", kun yritän tehdä tässä bilogian koulutehtävää kasvien suojautumisesta vihollisia vastaan...! Harmin paikka kun ei lukenut noiden upeiden kasvilajien nimiä, olisi auttanut tässä kotiläksyssä kummasti, kun piti noita piikkikasvilajeja listailla. Nojaa, kiitos silti kivoista kuvista!! :)
  p.s. hahahah, tuo orkidea-juttusi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No harmin paikka tosiaan, että ei ollut nimiä! Ehkä tuolta pusikoista olisi löytynyt nimikyltitkin noille kasveille, mutta en arvannut mennä hirveästi tökkimään noita kasveja. :-)

   Onnea koulutehtävääsi! :-)

   Poista