Minäkin olisin halunnut presidentiksi, mutta kun siksi päästäkseen pitäisi ensin politikoida.


sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Tänään kotona

Mustavalkohaasteen aiheena on tällä kertaa "tänään kotona", joten kuvauskohteet löytyivät näppärästi neljän seinän sisältä. Innostuin pitkästä aikaa myös vähän makroilemaan, ja totesin, että makrokuvia pitäisi ottaa enemmänkin, kun se on jotenkin niin mukavaa ja rauhoittavaa puuhaa.

 
Koska täällä on viimeksi siivottu?


Koti on varmasti useimmalle meistä paras paikka maailmassa, tai ainakin koti herättää miellyttäviä ajatuksia. Vaikka itse tykkään myös matkalaukkuelämästä (tosin nykyään vähemmän kuin ennen), olen alkanut viihtyä myös entistä paremmin kotona. Toisaalta olen jo pitkään haaveillut muutosta jonnekin muualle. Nykyinen kotimme on ihan hyvä, varsinkin sijainniltaan ja rauhallisuudeltaan, mutta kodissamme on joitakin käytännön puutteita, joihin haluaisin mieluusti parannuksen. Suurin syy muuttohaaveisiini taitaa kuitenkin olla se, että kaipaan vaihtelua: olen yksinkertaisesti kyllästynyt asumaan aina tässä samassa asunnossa. Tänä keväänä tulee viisitoista vuotta täyteen, ja se on paljon se. Olemmekin jo katselleet asuntoja, mutta mitään konkreettista emme ole asian suhteen vielä tehneet. Kaiken lisäksi vaatimuksemme taitavat olla sellaiset, että niitä on mahdoton täyttää. Vaatimuksia ei ole paljon, mutta ne vähäisetkin tuntuvat utopistisilta.

Itselläni on oikeastaan vain kaksi vaatimusta, mutta niiden suhteen en tule tekemään kompromisseja: vessoja pitää olla kaksi, ja keittiön tulee olla erillinen huone eikä mikään avokeittiö. Varsinkin uudemmissa taloissa tuntuu olevan aina avokeittiö, mitä en itse oikein ymmärrä. Onko avokeittiö jostakin (minulle tuntemattomasta) syystä parempi kuin erillinen keittiö, vai onko tämäkin näitä nykyajan arkkitehtien päähänpistoja, että avokeittiötä suositaan siksi, että se näyttää arkkitehdin silmiin hyvältä? Ymmärrän toki, että ruokaa laittaessa on kiva seurustella perheen ja vieraiden kanssa, mutta omalla kohdallani muut seikat (esimerkiksi keittiöstä tuleva melu ja hajut) ajavat seurustelun tärkeyden ohi.

Vieraista tuli mieleeni Marja Hintikka, joka kertoi taannoin jossakin tv-ohjelmassa episodista, joka hänelle oli sattunut kyläilemässä ollessaan. Hintikka oli tutkinut kyläpaikan kylpyhuoneen kaappia, mutta kaapista olikin pudonnut parfyymipullo tai vastaava, joka oli mennyt rikki. Siinä olikin Hintikalla ollut ihmettelemistä, että miten tästä selvitään kunnialla. Hintikasta tuntui olevan aivan normaalia käytöstä, että toisten kotona availlaan kaappien ovia ja tutkitaan, mitä niissä on. Olin aivan pöyristynyt, sillä minulle ei tulisi mieleenkään tutkia toisten kaappeja. Miksi ihmeessä niin tekisin? Minua eivät kiinnosta toisten hammasharjat, parfyymit tai pikkuhousut. Ehkä olen itse jotenkin outo, mutta minusta ei ole ihan normaalin ihmisen käytöstä, että tutkitaan toisten koteja luvatta.


Onko elämää tiskirätin takana?


Kiitos Matkattarelle taas mukavasta haasteen aiheesta! 😊

38 kommenttia:

 1. Tyylikkäitä ja arvoituksellisia kuvia!

  Avokeittiöt ovat käteviä pienten lasten kanssa kun voi samaan aikaan laittaa ruokaa ja pitää lapsia silmällä. Siksi itse suosin niitä tässä elämänvaiheessa, vaikka täällä Sudanissa meillä on kyllä kaikkea muuta kuin avokeittiö: asumme valtavassa yli 1000 neliön talossa jossa keittiö on alakerrassa talon yhdessä nurkassa ja lasten huoneet toisessa kerroksessa talon toisessa päässä. Talo on selvästikin rakennettu sillä silmällä, että lapsia hoitaa lastenhoitaja ja ruokaa laittaa kodinhoitaja tai kokki. Hankalaa kun minä hoidan meidän taloudessa hyvin pitkälti nuo kaikki hommat itse ja monesti pitäisi kirjaimellisesti onnistua olemaan useammassa paikassa yhtä aikaa.

  Ei tulisi minullekaan mieleenikään käydä kurkkimassa kylässä toisten kaappeihin! Tämä taas vahvistaa sitä mielikuvaa mikä minulla oli siitä, ettei tuo Hintikan show ole minun juttuni. En ole sitä rehellisyyden nimissä koskaan nähnyt mutta olen useamman kerran ärsyyntynyt ihan vain jo mainoksistakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kata. :-) Meinasin ensin kirjoittaa kunkin kuvan alle, mitä kuvassa on, mutta en sitten kirjoittanutkaan, kun se tuntui jotenkin tyhmältä.

   Lapsiperhearki kävi mielessäni avokeittiön etuja pohtiessani, mutta sitten jäin miettimään, että avokeittiöitäkin on niin monelaisia. Monesta ei kuitenkaan ole suoraa näköyhteyttä olohuoneen puolelle, mutta ovathan lapset tietysti edes kuuloetäisyyden päässä.

   Tuhannen neliön talo on todellakin valtava! En osaa edes kuvitella niin suurta taloa. :-D Mielenkiintoista muuten, miten kulttuuri näkyy arkkitehtuurissakin, kun talot on tarkoitettu paikallista elämää varten. Minä aina ihmettelin Intiassa, millaista käyttöä keksisin puja- eli rukoushuoneelle, mutta en koskaan keksinyt mitään, vaikka monenlaista yritystä oli. Onneksi se ei ollut kovin iso koppi, niin ei mennyt paljon tilaa hukkaan. :-)

   Minäkään en ole koskaan katsonut Hintikan showta, kun se on tuntunut minusta vähän sellaiselta julkisuudenhakuiselta ohjelmalta. Hintikka kertoi tuon jutun jossakin muussa ohjelmassa, mutta en kuollaksenikaan muista, missä.

   Poista
 2. Hienoja kuvia! No en kyllä ymmärrä minäkään tuota toisten kaappien tutkimista ja täytyy kyllä toivoa, ettei meidän vieraat tuota harrasta, kaapit eivät nimittäin kyllä kestä aina päivänvaloa😝.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhana sentään, jos pitäisi siivota vielä kaapitkin vieraita varten! :-D

   Poista
 3. Komeat kuvat! No, ei tosiaan tulisi mieleen availla toisten kaappeja. Mitä ihmettä? Ja vielä ilkeää kertoa sen tv:ssä. En kyllä kutsuisi kotiini moista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ole Hintikka tervetullut meillekään. :-) Oli hänen mielestään kai hauskakin juttu, mutta minua ei kyllä naurattanut yhtään. Pikemminkin mietin, että miten tuo kehtaa.

   Poista
 4. Ei kannata kutsua Hintikkaa siis meille kylään. Vaikka olenkin ihan siisti ihminen, kaappimme ovat hetkessä kuin pommin jäljiltä. En todellakaan kaipaa ketään niitä katselemaan, kun en itsekään kestä niitä katsoa. Makrolinssi olisi kiva omistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liinavaatekaappia minä voisin kyllä esitellä. Siellä on lakanat ja pyyhkeet aivan suorissa riveissä. :-D Mutta muuten kaapit tursuavat roinaa kyllä siihen malliin, että heikompaa hirvittäisi.

   Minä en välttämättä haluaisi makrolinssiä, kun kärsivällisyyteni ei ehkä riittäisi eri linssien kanssa pelaamiseen. Onneksi on tuo pokkari, jossa on makrotoiminto, niin pystyy laiskakin ottamaan makrokuvia. :-)

   Poista
 5. Aika hienoja kuvia olet saanut, meillä riittäis kyllä villakoiria kuvattavaksi, se on aika nopeasto lisääntyvä rotu, viihtyy parhaiten makuuhuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, sängyn alle en uskaltaisi edes katsoa. Siellä saattaisi olla kokonainen kennel. ;-)

   Poista
 6. Kivat kuvat :)

  Minusta avokeittiö on lasten ollessa pieniä avokeittiö on varsin näppärä, kun samalla voi vahtia lapsia. Noin muuten meikäläisen kaltaiselle sotkijalle avokeittiö on kauhistus. Jos vaihtaisin asuntoa, todellakin haluaisin edes jonkin seinäkkeen keittiön ja ruokatilan väliin, joka kätkisi sotkuisuuttani.

  Minusta kyläpaikassa ei todellakaan kuulu ratsata kaappeja. Ei ole käynyt mielessänikään, että kaverit aukoisivat meillä kaappeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen (ehkä?) vähän pakkomielteinen keittiön siisteyden suhteen, ja siksikin sellainen umpinainen keittiö olisi hyvä, kun voisi sulkea oven perästään esim. vieraiden syötyä, ettei kaikkien tarvitsisi katsella kasaa likaisia astioita.

   Minä en tiedä, kuinka moni on meillä kaappeja aukonut, mutta tuskin ovat mitään kovin mielenkiintoista löytäneet, jos ovat aukoneetkin :-D

   Poista
 7. Tiskirätti on hieno, wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ottaa oikein uusi rätti paketista kuvauksen kunniaksi. Se likainen rätti olisi ollut vieläkin hienompi. ;-D

   Poista
 8. Hienot kuvat ja tuosta yhdesta tuli mieleen etta kirsikkatomaattipurkin pudotessa eilen keittiön lattialle jouduin ottamaan taskulampun esiin ja tutkimaan keittiönkaappien aluset. Voi kamala, onko sielta joskus siivottu?! Toisten kaappien tutkiminen on kylla musta aika tosi outoa, heraa kysymys MIKSI? Keittiösta heitan soppani lusikkaan sen verran etta meilla on kauhea keittiö nykyisin, pieni kuin postimerkki mutta kun kaikkea ei voi saada, entisessa kodissa meilla oli niin kiva keittiö, pitkulaiseen keittiöön oli siis yhdistetty pieni makkari ja siihen valiin tehty saareke. Ei avo mutta juuri sellainen, johon vieraat tulivat mielellaan istuskelemaan jos itse touhuttiin siella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh no, tuommoiset ovat juuri niitä vaaran paikkoja, joihin ei parane katsella. :-) Oikein onnittelen itseäni, jos saan siivotuksi jonkin tuommoisen inhokkipaikan - viime viikolla se oli lattiakaivo ja tällä viikolla roskiskaappi. Juhuu.

   Ymmärrän kyllä, että ihmiset ovat uteliaita, mutta jotain rajaa sentään. Minusta toisen kotia pitää kunnioittaa ja miettiä sitä, tykkäisikö itse siitä, jos joku tulisi tutkimaan omia kaappeja.

   Niinhän se taitaa olla, että kaikkea ei voi koskaan saada. Olen miettinyt, että jos asunto olisi muuten aivan täydellinen, niin voisin ehkä vielä tinkiäkin tuosta avokeittiöydestä. (Apua, onko tuollaista sanaa olemassakaan?) Mutta kahdesta vessasta en tingi!

   Poista
 9. Kaikki oli ennen paremmin. Vessassa oli vain lasihylly peilin edessä. Kaikki oli näkyvillä. Ei tarvinnut kaappeja ja laatikoita kurkkia :) Keittiökin oli tupa ja olohuoneesta ei ollut tietoakaan. Sie taidat käydä täällä meikäläisen kotimaisemissa.Terveisin Pirjo Itä-Suomesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pirjo! Kiitos kommentistasi.:-)

   Ennen oli tosiaan kaikki paremmin. Meidänkin mummolla (joka asui Uudessa-Värtsilässä) oli sellainen tupa, jossa otettiin vastaan vieraat ja syötiin. Se oli sellainen kodin sydän.

   Saattaa ollakin, että käyn kotimaisemissasi. Yleensä pyörin Kiteen seudulla, mutta muutakin Itä-Suomea tulee aina välillä katseltua. Nyt alkoi tehdä hirveästi mieli Kolille! Siellä en ole pitkään aikaan käynyt!

   Poista
 10. Niinpä niin, meidän kotitienhaaran lähellä on tienviitassa lukema, Uusi-Värtsilä 18 kilsaa, tosin toisesta suunnasta kilometrin enemmän? LIekö toinen reuna tiestä pitempi :) Onko nuo järvimaisemat Pyhäjärveltä? Myökin huristellaan kesäisin Syrjäsalmen ohi mökille. Se sama Pirjo. Pidän ihanasta huumoristasi, vaikka olen vanhempaa kaartia, niinkuin kaikki Pirjot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Kiitos. :-)

   Pyhäjärveltähän ne järvimaisemat ovat. Hyvin bongattu. :-) Eikös se Nightwishin Tuomas Holopaisen talokin ole siinä jossakin Syrjäsalmen lähellä. Olivat kaataneet taannoin puita tien vierestä, ja nyt tieltä on suora näkyvyys hänen talolleen. Mahtaa varmaan harmittaa, kun talo oli aiemmin melkein ohikulkijoiden katseilta näkymättömissä.

   Poista
 11. Tyylikkäitä makrokuvia, muotoja ja rytmiä, tykkään.

  Voi, Hintikka tänne! Haluaisin nähdä hänen ilmeensä, kun hän avaa täällä kaapin ja kaikki tavarat putoavat lattialle :D

  Tuli makroilusta mieleen, että tiedätkö Pieni Lintu-blogin? Siellä on makrohaaste joka tiistai, tule mukaan!
  https://pienilintu.blogspot.fi/search/label/Makroviikot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :-)

   Oikein näin jo silmissäni Hintikan roikkumassa kaapin ovessa, kun kaapista alkaa putoilla kaikenlaista. :-D

   Tiedän Pintu Lintu -makrohaasteen, mutta en muista, olenko koskaan osallistunut. Silloin Makrotexin (olikohan se tuon niminen) aikoihin tuil joskus haasteisiin osallistuttua, mutta Makrotexin lopetettua se vain jotenkin jäi. Kiitos kun muistutit! Voipi olla, että innostunkin, kun makrokuvaus tuntuu olevan minulle valokuvauksessa sydäntäni lähinnä.

   Poista
  2. Jeps, MakroTex on todellakin vanha haasteblogi, luulen muistavanikin sinut sieltä aikanaan. Taiska tai Teetee sitä silloin piti ja sitten Pieni Lintu jatkoi.

   Poista
  3. Niinhän se olikin! Kävin jo katsomassa tämän viikon aihetta, ja kovasti houkuttelisi osallistua. Katsotaan nyt, löytyykö kuvausaiheita. :-)

   Poista
 12. Avokeittiötä en haluais minäkään. Lähinnä sen takia, että jos koittaa itse katsoa samassa tilassa (joskin siis olkkarissa, joka ehkä olis sen keittiön jatkona) telkkaria ja samaan aikaan ukkeli kolistelee tiskejä, niin ei tuu katselusta, eikä varsinkaan kuuntelusta mitään :). (Ja roolitukset meni tässä ihan oikein päin, koska oikeesti miehellä on joku pakottava tarve just sillon alkaa siivoamaan tiskipöytää, kun istun olkkarissa, johon ei ole keittiöstä ovea, vaan pelkkä oviaukko. Joskin sellanen ihan peruskokoinen).

  Mutta että miksi pitäis aukoa kylppärissä toisten kaappeja?? Mua ei ainakaan moinen tirkistely kiinnosta ja toivottavasti ei ketään meillä käyvääkään.. Ja sen verran on kaikkea röykkiönä ihan näkösälläkin, että eiköhän niistä käsityksen saa, mitä sieltä laatikoitten kätköstä löytyy. Ei mitään mielenkiintoista.

  Kivat kuvat. Mulla oli kanssa mielessä osallistua tähän haasteeseen ja jos jossain kohtaa on edes vähän valoa, niin kaivelen kameran esiin. Nyt on niin synkkää, että tulee mustaharmaakuvia, vaikka värillisiä yrittäis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen logiikka. Ruvetaan hommiin silloin, kun vaimo tykkäisi vähän huilata.

   Meillä ongelmana on se, että ukkeli hoitaa usein työpuheluita sohvalla läppärin kanssa, ja tietysti juuri siihen aikaan, kun pitäisi laittaa ruokaa. Joutuu sitten pakenemaan läppärinsä kanssa makuuhuoneeseen, mutta minkäs teet. Kaikkein hirveintä on, jos puhelu on videopuhelu. Silloin pitää yrittää luikkia ohi mahdollisimman huomaamattomasti. Joku näkymättömyyspulveri olisi hyvä.

   Tutkimattomia ovat ihmisten tiet. En minäkään ymmärrä kaappien aukomista. Mitähän mielenkiintoista sieltä oletetaan löytyvän?

   Joo, tänään varsinkin oli taas ihan kamalan synkkä päivä. Toivottavasti kirkastuu, niin sinäkin pääset kuvailemaan!

   Poista
 13. Vau, komeita makroja! Olet tosi lähelle päässyt kameralla.
  Minäkin pidän muuten avokeittiöstä, ainakin nykyään. Toisaalta ymmärrän kyllä että on kätevää jos keittiö on erillinen. Ehkä teidän kannattaa katsella vanhempia asuntoja, niissähän keittiö on melkeimpä poikkeuksetta erikseen jos ei ole suurta remonttia tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kävisi vanhempikin asunto (löysinkin yhden, joka oli aivan täydellinen ja kaikin puolin ihana - siellä oli mielettömän upea saunakin!), mutta ukkeli on ehdottomasti vanhempia asuntoja vastaan. Pelkää kai remontteja?

   Kiitos sinulle kivasta aiheesta! :-)

   Poista
 14. Mä olen miehen suostuttelemana taipunut avokeittiön kannalle. Kun varmaan 1,5 vuotta yritimme löytää sopivaa asuntoa, niin joihinkin kompromisseihin täytyi taipua.

  Osallistun myös vilkkaaseen kaappikeskusteluun myöntämällä, että olen joskus epätoivoissani varovasti aukonut kyläpaikan vessan kaappeja, kun olen liian myöhään havainnut WC-paperin olevan lopussa. Yleensä juuri tällaisessa tilanteessa WC-paperia tosin säilytetään esimerkiksi siivouskomerossa, ja kylppärin kaapeissa kolisevat vain luurankot, hajuvesipullot ja mitä näitä nyt oli. Toki nämäkin kiusalliset tilanteet olisi vältetty kantamalla mukana omaa paperia, esimerkiksi viime postauksen kurkuntuoksuista (?) ja kostutettua versiota.

  -Outi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoin pelkään, että minulle saattaa käydä samalla lailla, että joudun vielä tekemään kompromissin sen avokeittiön kanssa. Mutta avokeittiöitäkin on niin monenlaisia - jotkut eivät ole yhtä avonaisia ja "tyrkyllä" kuin toiset. Jos asunto on muuten täydellinen, niin kyllä minä voisin silloin sitä avokeittiötä harkita.

   Auts, tuo on kyllä hankala tilanne, jos paperi loppuu kesken toimituksen, eikä uutta rullaa ole näköpiirissä. Ei siinä silloin oikein muu auta kuin ruveta etsimään paperia jostain. Ei minulla ainakaan ole koskaan paperia mukana, paitsi Intiassa, jossa pitää olla aina kyläpaikkoihin mennessä taskussa pari nenäliinaa. :-D. Itse yritän aina ennen vieraiden tuloa (ja muutenkin) pitää huolen siitä, että vessassa on tarpeeksi paperia. Tutummat vieraat toki kehtaavat huudella vessastakin, että toisitko lisää. :-)

   Poista
 15. Kivat kuvat, ihanan yksityiskohtaisia kotikuvia. Eipä olis tullut mieleen itsellä. Tosin eihän mulla oo makrolinssiäkään :D

  Meillä oli vanhassa kodissa avokeittiö, ja niin on tässä uudessakin. En osaa ollaa tykkäämättä, vaikka toisaalta en tykkää... Juurikin hajujen takia en tykkää, mutta aika harvoin meillä on vieraita niin, että ruuankäryt haittaavat. Tykkään pitää paikat siistinä muutenkin, joten avokeittiö ei sikäli ole ongelma.

  Meidän vessankaappeihin saa kurkkia, jos joku siitä jotain mielihyvää saa :) Itse en tuollaista harrasta. Joskus on tarvinnut etsiä vessapaperia, ja kauhukseni en sitä kaapeista löytänyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuija! Ei minullakaan ole makrolinssiä, eikä edes järjestelmäkameraa. :-) Onneksi tuossa pokkarissa on makrotoiminto.

   Meillä ruoan hajut ovat erityisen mojovat, kun laitan useimmiten intialaista ruokaa. Pitää aina muistaa varoa, ettei ole jäänyt vaatekaappien ovet auki tai pyykit kuivumaan, koska kosteisiin pyykkeihin intialaisen ruoan hajut tarttuvat oikein mukavasti. :-D

   Pitäisi varmaan kyläpaikassa vessaan mennessään muistaa katsoa, että siellä on tarpeeksi paperia, mutta eihän sitä mitenkään muista. Jos paperi loppuu kesken, niin se on kyllä aika ikävä juttu. Selkeästikin kaappien availemisen paikka. ;-D

   Poista
 16. Hienoja poimintoja kotoa!
  Tiskirätti kuvassa on valoisa kaunis tunnelma, mikäs antaessa rätin heilua. ;)

  Iän karttuessa entistä enempi viihdyn kotona, mutta eri matkalle tekee mieli kerran pari vuodessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liplatus! :-)

   Kyllä on tiskirätti heilunutkin, kun sain siivotuksi kaikki keittiön kaapit. Kaamea urakka, mutta nyt se on tehty. Kaikenlaista niistä löytyikin, kuten kuivattua inkivääriä, jonka parasta ennen päiväys oli vuonna 2012. :-D

   Poista
 17. Upeita kuvia ja kivoja aatoksia!

  Meillä sattuu olemaan juuri päinvastaiset halut mahdollisen uuden kodin suhteen: itse haluaisin juurikin avokeittiön eikä vessoja saa mitenkään olla kahta! ;) Tosin unelmoin yksiöstä, joten sellaisessa ei koskaan muutenkaan olisi kahta vessaa. Nykyisessä asunnossani on erillinen keittiö, jossa ei kylläkään ole mitään vikaa, mutta olen aina ollut hulluna avo- ja tupakeittiöihin. Ne vain tuntuvat avarammilta, ja varsinkin yksiöissä erilliset keittiöt eivät omaan makuuni toimi ikävän käytävämäisyyden vuoksi. Isommissa kodeissa erillisten keittiöiden ei toki tarvitse olla lainkaan käytävämäisiä. Toivotaan, että me kumpikin löytäisimme unelmiemme kodin (vaihtelu tosiaan tekisi hyvää, minäkin kun olen asunut samassa asunnossa jo 10 vuotta). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mielekäs miellekartta!

   Niin ne toiveet ovat ihmisillä erilaisia. :-) Käytävämäisistä keittiöistä en minäkään tykkää! Keittiö saisi olla minusta sellainen neliön mallinen ja tietenkin mahdollisimman iso. Sinne pitäisi mahtua kunnollinen ruokapöytä, ja pitäisi myös jäädä kunnolla tilaa liikkua. Oi voi, nyt aloin taas haaveilla uudesta kodista. :-)

   Toivottavasti löydät unelmiesi asunnon!

   Poista