Jos lintu lentää ikkunaasi, älä säikähdä: se on vain Jumala, joka pelaa Angry Birds -peliä.


sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Kuusenpallona luoksesi pompin

Olemme taas kotiutuneet yhden joulun vietosta, ja täytyy sanoa, että joulu meni oikeastaan kaikin puolin mukavasti. En nääntynyt nälkään, tylsistynyt kuoliaaksi, joutunut istumaan pukin polvella tai kuuntelemaan yhtään joululaulua. Ainoa tapahtunut vahinko oli touhun tuoksinassa kaatunut amaryllis, mutta onneksi kukka oli niin vahvaa tekoa, että sille ei käynyt kuinkaan. Muutama lisäkilokin saattoi joulun aikana kertyä, mutta niin isoksi en sentään paisunut, etten olisi kuusenpalloon mahtunut.

Kuusenpalloselfie. Tätä ei kukaan muu ole varmaan vielä keksinytkään.
Joulurauhan julistusta katsellessani ajattelin, että siinä on taas yksi kummallinen ja aika masentavakin suomalainen tapa. Siellä ihmiset seisovat mustissaan milloin minkäkinlaisessa tihkusateessa kuuntelemassa litaniaa, jonka teksti sopi ehkä jonnekin 1950-luvulle mutta ei mielestäni enää 2000-luvulle. Tekstistä tulee sellainen olo, että suomalaisten tulee viettämän jouluaan pissi sukassa ja pelko persiissä: joulua ei saa missään nimessä erehtyä juhlimaan liian riemukkaasti. Joulurauhan julistuksen saisi mielestäni päivittää nykyaikaan sopivaksi - vai pitääkö ikivanhoja värssyjä toistaa vuodesta toiseen ihan vain siksi, että niin on aina ennenkin tehty? 

Ensimmäisen kerran elämässäni kuulin, että rakennus, josta joulurauha julistetaan, on nimeltään Brinkkalan talo. Siitä rupesinkin miettimään, liittyykö sanonta "päin prinkkalaa" jotenkin kyseiseen rakennukseen. Wikipedia tietää kertoa asiasta seuraavaa: "Sanonnan taustaksi on esitetty selitystä, jonka mukaan se on liittynyt sotaväkiosaston sulkeisharjoituksiin Brinkkalan talon edustalla. Tarinan mukaan yksi komennuksista kuului: ”Käännös Brinkkalaan päin!” Toisen tarinan mukaan äkseeräuksen johtaja kehotti yhtä miestä kääntymään ”vaikka päin Brinkkalaa”, kun tämä teki käännökset jatkuvasti väärin. Sittemmin sanonta on levinnyt laajalti suomen kieleen myös Turun seudun ulkopuolelle." Toisaalla taas väitetään, että sanonta olisi saanut alkunsa 1820-luvulla siitä, että joku olisi törmännyt Brinkkalan talossa järjestetyistä juhlista lähtiessään hevosvaunuillaan päin talon seinää.

Meillä oli ollut äidin kanssa tarkoitus mennä aattoyön messuun, joka alkoi kello 23.00, mutta olinkin niin väsynyt, etten yksinkertaisesti jaksanut. Olen ollut muutenkin iltaisin niin väsynyt, ettei ole ollut mitään toivoa valvoa pitkään. Asiassa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta olen vähän ihmetellyt, mistä moinen mahtaa johtua. Ehkä olen tullut vanhaksi?

Hautausmaalla tuli kuitenkin käytyä viemässä kynttilä. Samalla saimme ihailla harvinaista joulupäivän täysikuuta.Muualle haudattujen muistoksi.
Vielä enemmän nukkumisvaikeuksia on ollut ukkelilla, jota on vaivannut kai jonkinmoinen jetlag. Yhtenäkin yönä heräsin kolmelta siihen, että ukkeli katsoi netistä jotain elokuvaa.

Arvovaltainen raati on kokoontunut maistelemaan Bolivian tuliaissuklaita.
Oli vähän hevimpää kamaa kuin suomalainen maitosuklaa!


Nallet jouluisina.

Säät vaihtelivat jouluna laidasta laitaan, mutta tulipahan taas nähtyä luonnon moni-ilmeisyys.Jouluaatosta tuli kuin tulikin valkoinen, vaikka lunta ei paljon ollutkaan.


Joulupäivänä iski jo pieni tylsistyminen, joten piti lähteä katsastamaan Kiteen-tien varressa oleva jouluseimi.  Ukkelia ei tarvinnut kauan mukaan houkutella. Jouluseimellä käynti kuuluu jokavuotisiin perinteisiimme, mutta tänä vuonna seimi näyttäytyi hieman eri valossa, sillä kävimme seimellä vasta pimeällä.

Minulla olisi vielä hetki lomaa, ja olenkin miettinyt, että jotain kivaa pitäisi kyllä keksiä. Toisaalta voisin käyttää ajan hyödyllisestikin ja siivota esimerkiksi kaappeja, mutta onko siivoaminen loppujen lopuksi niin tähdellistä, etteikö se voisi odottaa vielä hieman kauemmin?

22 kommenttia:

 1. Ajattelin sua kun ennen joulua oltiin Bad Wildungenin pikkukaupungissa ja siellä oli näyttely "Teddy möchte reisen" eli Nalle haluaa matkustaa.
  http://www.bad-wildungen.de/de/gaeste/kultur-veranstaltungen/kulturangebote/ausstellungen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, miten ihana näyttely. Voi kun pääsisi tuonne! Kiitos että vinkkasit tästä. Tuli niin hyvä mieli. ♥

   Poista
 2. Hienoja luontokuvia, etenkin nuo lumi/jääkuorrutteiset kasvit.
  Minä olen laiskottelun ja tekemättömyyden kuningatar. Juuri mitään en ole tehnyt ja vieläkin on sellainen olo, että tämä vetelehtiminen saa vielä jatkua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kepposka. Onnistuu se laiskottelu minultakin, mutta mieluummin ehkä kuitenkin laiskottelisinkin aktiivisesti, eli vaikka haahuilisin jossain. :-)

   Poista
 3. Hieno joulupalloselfie,varmaan ihan ainutlaatuinen:) Ja olipa mielenkiintoista kuulla mistä se "päin prikkalaa" tulee;D Pähkinääkö tuossa Manjar Oro-suklaassa on sisällä?
  Hienot luontokuvat,ajatella että joulukuussakin löytyy tuollaista kuvattavaa:;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän epäilen, että joku muu on kuitenkin saattanut keksiä kuusenpalloselfien ennen minua. Kun ei mitenkään voi olla, että olisin keksinyt jotain ihan ensimmäisenä. ;-D

   Tuon kuvassa olevan suklaan sisällä oli viikunaa. Tuo laatikko oli sellainen kokoelma eri täytteisistä suklaista, ja pallojen sisällä oli mm. banaania, viikunaa, aprikoosia ja ananasta. Aika täyttäviä olivat (neljäsosa pallukasta riitti oikein hyvin yhdelle), mutta tosi hyviä eivätkä mitään hirveän makeita. Minun makuuni olisivat saaneet olla makeampiakin. ;-)

   Poista
 4. Joosefin paa jai kai vahan piiloon? Kai silla sellainen oli?

  Onko ukkelikin viela lomalla? Jos ei, niin kai voisit taas jossain haahuilla ja jakaa aina niin jannittavat kokemuksesi ja havaintosi meidan kanssamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Joosefilla tosiaan oli pää! :-D Valo kävi sillä lailla hassusta suunnasta, etten saanut päätä kuvaan mitenkään. Nyt joudumme siis katselemaan päätöntä Joosefia.

   Ukkeli ei ole lomalla, vaan hän on lähdössä nyt vuorostaan Intiaan. Minä en sinne nyt voi lähteä, kun ei ole kumminkaan niin paljon vapaata, joten pitäisi keksiä jotain vaihtoehtoista ohjelmaa. Haahuilu kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta. :-)

   Poista
  2. Jesss!!!! Odotetaan haahuilupostauksia.

   Poista
  3. Nyt pitäisi sitten enää lähteä sinne haahuilemaan... :-)

   Poista
 5. Kauniita kuvia! Luonto on pannut parastaan, juuri sopiva lumikuorrutus.

  Maltan tuskin odottaa haahuilusi tuloksia, siis kuvia. Ei kaappeja, please :D

  VastaaPoista
 6. Kyllä me jotain samiksia pakosti ollaan, koska mullakin on viime vuodelta joulupalloselfie :D. Sellanen, missä näytän ihan möhömahaiselta isännältä, jolla on mustat leveät henkselit (joka oikeasti on kameran kaulahihna). Väri vaan on eri kuin sulla elikkäs punainen.

  Tää joulu oli tosi kiva. Sellanen mistä ei pysty oikein edes kirjoittamaan mitään, koska en osaa pukea sitä sanoiksi. Ja kuviakaan ei juurikaan ole muista kuin kävyistä, joten paha siitä on tarinaa keksiä. Mutta katotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä hymyilytti, kun sinullakin on joulupalloselfie. :-) Kyllä me jotain samiksia taidetaan olla!

   Tiedän tuon tunteen, kun jostakin mukavasta asiasta ei oikein osaa kirjoittaa mitään. Olen itse huomannut, että joskus jokin ihana asia tai tapahtuma tuntuu jotenkin niin omalta tai henkilökohtaiselta, että en edes halua jakaa sitä muiden kanssa, ainakaan blogissa. Tuntuu melkein kuin asiassa olisi jokin taika, joka jotenkin särkyisi, jos sen jakaisi muiden kanssa. Yleensä olenkin kuunnellut intuitiotani ja pitänyt semmoiset asiat itselläni.

   Poista
  2. No tätä et kuule pakosti edes usko, mutta aloitin äsken mun blogitekstini sillä, että en voi kirjoittaa joulusta mitään, ettei vaan sen taika katoa... Että pitikin sit tulla lukemaan tää sun vastaus sen jälkeen ja nyt musta tuntuu ihan siltä, etten voikaan kirjoittaa noin, ettet luule, että kopioin sun ajatuksia :). Mutta minkäs teet, kun meillä on molemmilla sellanen (kummallinen :D) ajatuksenjuoksi, että asiat vaan tulee päähän sellasena kuin ne tulee. Että ehkä annan sittenkin sen tekstin olla, koska se nyt vaan on just se miltä musta(kin) tuntuu.

   Palloilemisiin :)

   Poista
  3. Melkein pelottavaa, miten samaa rataa meidän ajatukset tuntuvat menevän - ja toisaalta taas on hauskaa, että on olemassa sielunkumppani, jolla on niin samanlaiset aivotukset. :-D Ihan hyvin olisit siis voinut joulun taiasta kirjoittaa, vaikka ymmärrän myös hyvin, että kaikkia asioita ei välttämättä halua jakaa.

   Juu palloilemisiin! :-D Olen nyt yrittänyt palata jouluherkkujen jälkeen ruotuun ja muuttaa olomuotoani pallosta enemmän sellaiseksi puikulaksi. :-)

   Poista
 7. Hieno keksintö tuo kuusenpalloselfie :D

  Mä taas on alkanut viime vuosina rakastaan joulurauhanjulistusta. Jos miehellä olis ollut jouluna vapaata, oltais otettu hotelli Turusta ja menty katsomaan tuota julistusta. Ne suunnitelmat vaan sitten kariutui kun miehelle rapsahti kaikille kolmelle joulunpyhälle töitä. Mutta ehkä ensi vuonna sitten tai joskus :)

  Mä en koe joulurauhanjulistusta niin, ettei saisi riemuita jouluna ja olla riehakas, vaan pitäisi oikeasti olla jouluRAUHA ja ei saa tehdä pahojaan. Mun mielestä voitais vaikka säätää niin, että jos joulunpyhien aikaan tekee jotain rikoksia tms häirintää, niin tulee tuplarangaistus. Ehkä mun liian hektinen arki kahden työn kanssa on tehnyt musta tällaisen, että prkl joulurauha on oltava, tahdon olla rauhassa ja olkaa muutkin vaikka kuin kusi sukassa älkääkä häiritkö mua ;) joulurauha rules!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, että miehesi joutui jouluksi töihin. Mutta onhapan sitten tulevina vuosina mitä odottaa. :-)

   Kyllä mäkin periaatteessa tuon joulurauhan julistamisen ymmärrän samalla lailla (ettei saa tehdä pahojaan), mutta taidan olla vähän herkkähipiäinen anarkistisielu, kun koen kaikki säännöt, julistukset, valvonnan yms. aina niin, että ne muka jotenkin rajoittavat kansalaisvapauksia. Kaikenlaista yläpuolelta tulevaa "käskytystä" pitää siis ihan periaatteestakin vastustaa.

   Puhuttiin muuten tuosta tuplarangaistuksesta, ja iskä oli ihan siinä luulossa, että rikoksista annetaan oikeasti rangaistus tuplana, jos rikos tehdään joulurauhan aikana. Yritin etsiä tietoa netistä, mutta en löytänyt mistään mainintaa tuplarangaistuksesta tai edes siitä, että joskus olisi semmoinen käytäntö ollut. Moni sen sijaan erinäisillä keskustelupalstoilla uskoi isäni tapaan, että rikoksista tulee tuplarangaistus. En itsekään panisi pahakseni tuplarangaistusta, vaikka kyllä minusta esim. murha on aina yhtä paha asia, tehtiin se sitten joulurauhan aikaan tai muuna aikana vuodesta.

   Poista
 8. Kivoja huurrekuvia olet saanut napattua. Jännä tarina tuo Brinkkalan talo, empäs ole kuullutkaan ennen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin Brinkkalan talo oli ihan ennen kuulumaton juttu, mikä on aika ihme, kun joulurauhan julistusta on kuitenkin tullut aika monta kertaa katsottua.

   Poista
 9. Ihan riittävän tuhdit oli nämä paikallisetkin suklaat. On ollut neljän päivän mittainen ähky ja en oikeastaan malta odottaa, että pääsen nuukailemaan. Nyt se ei vielä käy, sillä huomenna ystävät haluavat kestitä meitä turkkilaisessa ravintolassa. Ensi vuonna sitten, paasto monesta asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna on oikein sopiva aika aloittaa. :-)

   Meidän herkkulaatikko tursuaa vielä jouluherkkuja, ja aikamoista itsehillintää saa harjoittaa, ettei olisi jatkuvasti kyseistä laatikkoa aukomassa.

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3