Älä koskaan seiso koiran ja puun välissä.


torstai 14. toukokuuta 2009

Intialaisia käsitöitä - osa 1

En ole unohtanut lupaamiani postauksia käsitöistä ja sareista, vaikka siltä ehkä onkin vaikuttanut! Nämä postaukset ovat kuitenkin aina jääneet, koska minusta on tuntunut, että minulla ei ole vielä lainkaan tarpeeksi kuvia niitä varten. Hetken kuvakansioitani kaiveltua kuitenkin totesin, että ehkä näistä olemassa olevista kuvistakin jo yhden postauksen saa koottua. :-) Tästä postauksesta puuttuvat kuitenkin esimerkiksi tekstiilityöt vielä kokonaan, joten niitä on ainakin toivottavasti luvassa myöhemmin. Käsitöihin palataankin taas sitten, kun minulla on lisää materiaalia kasassa!

Pahoittelen sitä, että en osaa kertoa käsitöistä mitään sen tarkemmin, sillä minua surkeampaa käsityötuntijaa maailmassa tuskin on. Siskoni oli meistä sisaruksista se, joka oli paikalla silloin, kun kädentaitoja jaettiin... :-)

Nämä "naamarit" ovat Intiassa tavallistakin tavallisempi näky. Tämä paikka, jossa näitä maalattiin, löytyi Nelloresta erään tien varrelta. Ripustettuna roikkuu valmiita naamareita; maassa olevat odottavat vielä maalaamista.

Valmis naamari ripustetaan tavallisimmin talon seinustalle, ja sen tarkoitus on jäänyt minulle hieman hämäräksi, mutta arvelisin, että tämänkin naamarin tarkoitus on pitää pahan silmän tuoma huono onni pois talosta.

Naamari voidaan myös ripustaa vaikkapa näin, rakennuksen portille.


Nämä ruukut ja elefantti ovat ilmeisesti terrakottaa, joka näyttäisi Wikipedian mukaan olevan lasittamatonta savea (yritän tässä samalla sivistää itseäni, heh heh).

Nämä neliskanttiset ruukut ovat pyhää basilikaa, tulsia varten. Tulsi on hindulaisuudessa hyvin palvottu yrtti, jolla uskotaan olevan valtava määrä terveydelle edullisia ominaisuuksia. Näiden tulsi-ruukkujen kaikki sivut ovat erilaisia - jokaisella sivulla on erilainen jumalkuva - ja ruukussa on myös paikka pienelle öljylampulle (öljylampullakin on hindulaisuudessa tärkeä rooli).

Tässä on hieman värittömämpi tulsi-ruukku aivan oikeasti käytössä erään asunnon ulkopuolella.


Joitakin kivi- ja marmotitöitä. Minulle tuli hirveä himo saada tuommoiset kiviset lasinaluset. Paljonkohan mahtaisivat maksaa?

Olen muistaakseni aiemminkin höpissyt Shilparamamin puistosta, joka on meiltä kävelymatkan päässä, jos sattuu olemaan reippaalla tuulella. Olen aivan ihastunut tähän puistoon, joka on perustettu Intian kulttuuri- ja käsityöperinteen säilyttämiseksi ja ylläpitämiseksi. Puistossa on paljon muutakin mielenkiintoista kuin käsityöt, ja postaan puiston muista ihmeistä joskus toiste. Nyt kesällä puistossa järjestetään paljon erilaisia käsityökursseja lapsille ja naisille. Ajelen puiston ohi monta kertaa päivässä, ja olen nähnyt puiston edessä olevan mainoskyltin järjestettävistä kursseista varmaan ainakin sata kertaa, mutta vasta eilen pysähdyin tarkastelemaan kylttiä lähemmin. Silloin tuli kyllä tunne, että olisi pitänyt osallistua jollekin kurssille, vaikka en käsitöiden tekemisestä kauhean kiinnostunut olekaan; sen verran halpaa touhua kurssit ovat!

100 rupiaa = n. 1,48 euroa.

Siis aivan käsittämätöntä: esimerkiksi kuuden kuukauden mittainen öljymaalauskurssi maksaa vain vajaat 15 euroa (1000 rupiaa) ja myös kuuden kuukauden mittainen klassisen tanssin kurssi vajaat 18 euroa (1200 rupiaa). Kyllä minua nyt hävettää oma saamattomuuteni!


Puistossa on paljon perinteisiä intialaisia maalaisrakennuksia, jotka sopivat hyvin puiston käsityöhenkeen.

Näissä herttaisissa rakennuksissa järjestetäänkin ainakin osa käsityökursseista.


Puiston siimeksestä löytää hauskoja yllätyksiä.

Käsitöitä on tietenkin myös myynnissä alueella. Yhdellä aukiolla on aivan uskomaton kokoelma keramiikkaa (kuvassa on vain toinen puoli aukiosta).

Huomaa kuvan oikeassa alanurkassa olevat, ihanat pikkuiset kassit. Tuollainen minun on ihan ehdottomasti saatava!

Maalattuja kuppeja on vaikka minkävärisiä. Tänne täytyy kyllä tulla vielä ihan ostomielellä - kunhan vain saisin mukaani jonkun paikallisen tinkimään puolestani. :-)

Kauniita maalattuja ruukkuja.

Hieman erilaiset tulsi-ruukut.

Nämä kauniit eläimet ja hahmot ovat käsittääkseni myös terrakottaa.

Huikeita vaaseja (vai mitä lienee ruukkuja) ...

... ja muuten vain kauniita esineitä.

I'll be back!

6 kommenttia:

 1. Ihania juttuja kuvissa! Noi naamarit ovat aika jänniä, onko niitä joka talossa? Tulsi on mulle tuttu teenä
  ,sitä myydään täällä yhdessä orgaanisessa marketissa, jonka omistajat,israelilainen mies ja amerikkalainen nainen asuvat nykyään Intiassa ja ovat vielä intialaistaneet nimensä.Kuulemma on hurjan terveellistä.

  Ihana puisto ja hurjan halpoja kursseja! Kyllä sun varmaan täytyy johonkin noista osallistua? Ja upeita keramiikkatöitä sieltä löytyy, en voisi olla ostamatta jos tuolla olisin!

  VastaaPoista
 2. Yaelian, en ihan varmasti osaa sanoa, onko noita naamareita ihan joka talossa, mutta ainakin Nelloressa appivanhempien asutusalueella niitä on joka talon seinällä.

  Olen kuullut tuosta tulsi-teestä ja sitä myydään täälläkin kaupoissa, mutta en ole sitä koskaan maistanut. Pitäisi varmaan! Aika hauska, että tuo pariskunta on intialaistanut oikein nimensäkin - mahtavat olla melkoisia Intia-faneja! :-)

  Varmaan pitäisi käydä kokeilemassa jotain kurssia; jos ei muuta niin uteliaisuuden tähden! Täytyy nyt katsoa, järjestetäänkö noita kursseja kuinka usein, kun useimmat ovat varmaan jo alkaneet, kun hokasin koko jutun niin myöhään. Ehkä Suomen-reissun jälkeen viimeistään?!

  Kyllä munkin varmaan täytyy tuolla puistossa pikapuoliin käydä ostoksilla.. :-)

  VastaaPoista
 3. Mahtavia kuvia ja vaivaa olet nähnyt kirjoittamisenkin kanssa. Kiitos postauksesta taasen!! Oli mukava lukea!

  VastaaPoista
 4. Simran, kiitos! :-) Ihanaa, jos tästä oli jotain iloa! :-)

  VastaaPoista
 5. Nuo naamarit karkoittaa pahat henget. Meilla on mm. tuollainen ja kuskimme neuvoi, etta pitaa laittaa talon korkeimpaan kohtaan, jotta pysyvat koko talosta erossa.

  Aivan mahtavia nuo keramiikkajutut markkinoilla. Ei meilla vaan taalla Bangaloressa tuollaisia ole... Pitanee tulla sinne teidan suunnille! Varsinkin ne ihanat kassit olivat mainiot. Sopisi niin pikku prinsessan huoneeseen.

  VastaaPoista
 6. Bangaloresta, kiitos tiedosta - onneksi selvisi tämäkin naamariasia, joka on vaivannut minua jo aika pitkään... :-)

  Jos Intian näille kulmille eksyt, niin kannattaa kyllä ihan ehdottomasti käydä Shilparamamissa! Varsinkin illalla siellä on ihana vain kuljeskella, ilman mitään ostotarkoitustakin, ihan vain tunnelman takia.

  VastaaPoista