Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Pääasioita

Lukijani pyysi minua kirjoittelemaan intialaisten hiustenpesuaineista ja hiustenhoitotavoista, joten tässä tulee muutama sananen aiheesta. 

Intialaisilla naisilla on tunnetusti upeat, pitkät ja hyvinvoivat hiukset, ja geenit vaikuttavat varmasti osaltaan asiaan, sillä aasialaisten hiukset kasvavat nopeimmin maailmassa. 

Upea tukka lapsesta asti.

Intialaisilla on kuitenkin omat hiustenhoitosalaisuutensa, joista tärkein lienee kookosöljy. Nykyään hiuksille käytetään muitakin öljyjä kuin kookosöljyä, mutta kookosöljy on ollut aina – ja on edelleen – tärkein ja eniten käytetty öljy. Kookosöljy kosteuttaa päänahkaa ja hiuksia, mikä puolestaan vähentää hiusten katkeilua ja haaroittumista. Kuivat hiuksethan katkeilevat helpommin kuin hyvin kosteutetut, joten kuivat hiukset eivät edes pysty kasvamaan kovin pitkiksi. Kookosöljyssä on ravinteita, jotka ravitsevat ja hoitavat niin hiuksia kuin päänahkaakin, joten kookosöljyllä saa pidettyä myös hilseen kurissa. Kookosöljyssä on myös viilentäviä ominaisuuksia, ja se on erinomaista ihollekin.

Kookos- ja muita hiusöljyjä kaupassa. Tuo sininen Parachuten kookosöljy taitaa olla kaikkein klassisin kookosöljy Intiassa.
Tyypillisin tapa käyttää kookosöljyä on hieroa sitä päänahkaan ennen shampoopesua. Kookosöljyä hierotaan (anopin neuvojen mukaan) varsinkin päälaelle, ohimoihin ja takaraivoon, mutta toki öljyä voi hieroa hiuksiinkin vaikka koko hiusten mitalta, jos hiukset tuntuvat kuivilta. Öljyn annetaan vaikuttaa puolisen tuntia, minkä jälkeen hiukset pestään normaalisti. Käsittely toistetaan tavallisesti pari kertaa viikossa, sillä tyypillinen intialainen ei pese hiuksiaan päivittäin, kuten esimerkiksi meikäläinen. Liiallista hiustenpesua on tärkeä välttää, sillä peseminen kuivattaa hiuksia ja hiuspohjaa, mikä vaikuttaa tietenkin kielteisesti hiustenkasvuun. 

Olen aina ajattelut, että minunkin pitäisi joskus kokeilla kookosöljyä hiuksiini, mutta inhoan limaista tunnetta hiuksissa niin paljon (siksi pesenkin hiukseni päivittäin), että olen vältellyt siitä syystä öljyn käyttämistä. Nyt päätin kuitenkin kokeilla jonakin aamuna tuota öljykäsittelyä ennen hiustenpesua, ja jos kokemus tuntuu hyvältä, voin ehkä jatkaa käsittelyä sen pari kertaa viikossa. Nähtäväksi jää! Öljy on jo valmiina, joten nyt pitäisi enää jaksaa vaivautua. 🤭 Hiustenpesua en pysty kuitenkaan vähentämään yhtään, mutta tavoitteenani ei olekaan kasvattaa pidempää tukkaa, sillä nykyinen pituus riittää minulle oikein hyvin. 

Kolmas tärkeä asia intialaisessa hiustenhoidossa – kookosöljyn ja pesuvälin rajoittamisen lisäksi – on oikeanlainen shampoo. Monet vannovat edelleen perinteisten, luonnonmukaisten shampoiden nimeen, vaikka kaupoista saa kansainvälisiä shampoomerkkejäkin. Anoppi kertoi, että entisaikoina, kun pulloshampoita ei ollut, tehtiin omaa shampoota sekoittamalla shikakai-palkoa, sarviapilaa ja jostakin puusta saatavaa lehteä. Monet vannovat yhä edelleenkin shikakain nimeen. 

Shikakai-palkoa. (Kuva täältä.)

Shikakaita sisältäviä shampoita myydään kaupoissa valmiina, joten shampoota ei tarvitse välttämättä valmistaa itse. 

Shikakai-shampoota voi kuitenkin tehdä helposti itsekin, vaikka toki se teettää enemmän työtä kuin shampoon ostaminen kaupasta. Shikakai-shampoon valmistukseen tarvittavia aineksia – shikakai-palkoa, amla-marjaa, reethaa eli saippuamarjaa ja sarviapilaa – myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa muiden hiustenhoitotuotteiden yhteydessä.

Kuivattua amla-hedelmää, shikakaita ja saippuamarjaa eli reethaa.

Jauheita.

Jos shikakai-shampoon valmistusprosessi kiinnostaa enemmänkin, aiheesta voi katsoa videon esimerkiksi täältä.

Anoppi kertoi, että hänkin käyttää yhä edelleen shikakai-shampoota, mutta jos hänellä on kiire, hän turvautuu nykyajan synteettisiin shampoisiin. Shikakai ei vaahtoa samalla tavalla kuin synteettinen shampoo, joten se pitää hieroa hyvin hiuksiin, ja hiustenpesuun menee enemmän aikaa. Lisäksi shikakai sotkee värinsä takia kylpyhuoneen laatat, joten se teettää myös enemmän siivoushommia. Toisaalta shikakai on hyvä siinä(kin) mielessä, että se ei vie värejä päästä, kuten synteettiset shampoot tekevät, vaan värit säilyvät hiuksissa pidempään.

Katselin kaupoista, olisivatko hiusvärit täällä halvempia kuin meillä, mutta värivaihtoehdot olivat hieman yksipuoliset.😅

Jos musta tai hyvin tumma väri olisi tavoitteena, hiusvärejä kannattaisi ostaakin Intiasta. Esimerkiksi tuo kuvan ylin L'Oréal Excellence maksoi kaupassa 679 rupiaa (7,6 euroa), kun sama merkki maksaa Suomessa (eli Prismassa 😆) hieman alle 12 euroa. 

Koska intialainen hius on niin laadukasta, se kelpaa myös jatkokäyttöön (esimerkiksi hiustenpidennyksiin). Jotkuthan (naisetkin) ajattavat temppelissä päänsä kaljuksi, jolloin jatkokäyttöön lähtevää materiaalia tulee ihan kivasti. Temppelien hiusbisneksestä olen kirjoitellutkin jo aiemmin (täällä), joten ei siitä nyt sen enempää.

😘

36 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, mutta toisaalta loogista, että hiuksiin käytetään öljyjä. Mä olen siis intialaisittain jo puoliksi oikealla tiellä, kun en pese hiuksiani päivittäin. Enää puuttuu se öljy...
    Ja sori, mut taas mä hihittelen täällä... tällä kertaa tolle shikakai-shampoolle. Mulle vaan tuli heti mieleen Ace Ventura ja pyhä lepakko... 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on jo hyvä alku! Mullakin on jo öljy, mutta toteutus vielä puuttuu. 😅 Huomenaamulla olisi tarkoitus kokeilla, mutta saa nähdä muistanko. Puhuin jo tosin asiasta anopillekin, joten eiköhän hän muistuta asiasta, jos minä unohdan.

      Mä en tiedä edes, mikä Ace Ventura on, joten en voi osallistua hihittelyyn. 🤭

      Poista
    2. https://youtu.be/8h5xN5f_7Lc?si=_AwFRZyQvXv8TJU6

      Poista
  2. Olenkin ihaillut aina intialaisten hiuksia, erityisesti naisten. Mutta bussissa on usein Intiasta tai sieltä päin olevia vaihtareita, ja onhan ne miestenkin hiuspehkot komeita.
    Itse pesen pari kolme kertaa viikossa ja yritän tässä vaihtaa samalla hiusten väriä siihen harmaaseen, mikä tunkee esille. :) Mutta öljyä en käytä hiuksiini ja shampoot ovat tuoksuttomia. Inhoan (siis allerginen olen) kookoksen tuoksua ja jotkut täällä käyttävät sellaista vartalovoidetta, joka tuoksuu kookokselle.
    Oletko muuten käynyt siellä kampaajalla? Minkähänlainen se olisi? Täälläkin kampaajan vaihtaminen on omanlaisensa homma. Itse olen ollut vain Keski-Euroopan maissa kampaamoissa ja oli tosi hankala löytää minne uskaltaa mennä, mutta onneksi kollegat neuvoivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intialaisilla miehilläkin on tosiaan usein komeita hiuspehkoja, ja aika usein mietin, onko heillä jokin hiuslisäke, kun ei kenelläkään voi olla sellaista pehkoa. Varsinkin telkkarissa näkee joskus sellaisia puoli metriä korkeita pehkoja (okei, pientä liioittelua 😅), että niiden on pakko olla jotain tekopehkoja.

      Mäkään en tykkää yhtään kookoksen tuoksusta (toinen ällötuoksu on vanilja), mutta unohdinpa autuaasti koko asian kookosöljyä ostaessani! No onneksi se on pieni pullo, ja ehkä minä sen puoli tuntia kestän. Tuoksuvat vartalovoiteet ovat minusta muutenkin ihan kamalia, vaikka ne eivät tuoksuisi kookoksellekaan, enkä itse pysty käyttämään sellaisia lainkaan. Enkä mitään muitakaan voimakkaita tuoksuja.

      En ole käynyt täällä kampaajalla, vaikka mieli olisi tehnyt (ajattelin asiaa viimeksi eilen). Tuntuu, että jotenkin pettäisin suomalaista kampaajaani, jos kävisin leikkauttamassa tukkani jollakin vieraalla. Voitko kuvitella. 🤭 Mutta olisi kyllä tosi jännä käydä täällä kampaajalla ja katsoa, millainen lopputuloksesta tulisi. Kampaajan vaihtaminen on aina ihan hirveää, ja on kyllä tosi hyvä, jos joku tuttu pystyy vinkkaamaan hyvän kampaajan.

      Poista
  3. Ulrika50v.blogspot.com8.11.2023 klo 17.53

    Mullaki hiusöljy ollu jo vähä aikaa valmiina nyt vaan odotellu milloon jaksan vaivautua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiva kuulla, että sinullakin on siellä pullo odottamassa inspiraatiota. 🤗

      Poista
  4. Minun hiuksilleni ja päänahalleni on parasta XZ-öljy ja Erittäin hieno suomalainen koivushampoo. XZ-öljyllä sain vauvojeni ja taaperoitteni päänahasta maitorupikarstan pois ja jopa rohtuneet kädet nopeasti paranemaan.
    XZ öljyä ei kukaan myy täällä Saksassa, mutta Erittäin hienolla suomalaisella koivushampoolla on nettimyyjä, joka täytyy tietää. Olen turhamainen hyvän tukkani suhteen sen jälkeen, kun itseoppinut kampaaja poltti hiukseni permanettiaineella. Itkin koko 3 kilometrin kotimatan vuolaasti ja peitin tukkani huivilla ihmisten ilmoilla. En ole löytänyt Suomesta kuin yhden ja Saksasta kaksi kampaajaa, jotka osaavat leikata tukkani kolme pyörylää hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole tainnut koskaan kokeillakaan mitään XZ-tuotteita enkä varsinkaan tuota öljyä. Mutta ainakin sinun kohdallasi se tuntuu toimivan erinomaisen hyvin! Mulle kun tulee jo sanasta 'öljy' mieleen sellainen öljyinen ja raskas hiuslätty, jollaista en halua koristamaan omaa päälakeani, niin ei ole tullut mieleenkään ostaa mitään öljyä. 😅

      Noita Hienoja suomalaisia shampoita olen käyttänyt joskus jossain, ja muistaakseni ne olivat ihan jees. Hoitoaineiden suhteen olen todella kranttu, sillä mun hiukseni tarvitsevat sellaisen hoitoaineen, jonka avulla saan kammattua hiukset helposti pesun jälkeen mutta joka on kuitenkin riittävän kevyt, ettei tule sitä lätty-efektiä.

      Hyvä kampaaja on kullanarvoinen asia!

      Poista
  5. Eikö siellä siis ole hiivaa missään muodossa? Ei käytetä? Et onneksi jäänyt tulliin jauheinesi ;D
    Kiva katsella, millaista maapallon toisella laidalla on, kun ei ole itse käynyt. Nuo ruuat tuovat kyllä väkisinkin ajatuksen siitä, että vatsa saattaisi protestoida. Ainakin niiden Weetabixien jälkeen.
    Varmaan ihan totta, että hiukset ja päänahka tykkäis harvemmasta pesusta. En pysty minäkään olla ilman päivittäisiä pesuja, paitsi jos tiedän, että en ole menossa minnekään. Silloin voin ilolla hiutua vaikka minkälaisessa tukassa ;) Intialainen hiuslaatu on ehkä karkeampaa ja jäykempää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täältä saa varmasti jostain hiivaakin, mutta en tiedä, mistä sitä pitäisi etsiä. Onhan täältä pakko saada hiivaa, kun on kerran leipomoitakin, joista saa kaiken maailman leipiä.

      Tullista ja jauheista tuli mieleeni yksi kerta, kun matkustin Boliviaan ja olin pakannut sellaiseen minikokoiseen minigrip-pussiin Maizenaa. 🤭 No totta kai laukkuni tarkastettiin tullissa, ja tullin nainen ihmetteli, että mitäs tämä valkoinen jauhe tässä pussissa on. 🤣 Selitin, että se on maissijauhoa ja ihmettelin, kun selitykseni riitti, eikä pussia tarvinnut tutkia sen enempää. Mutta yleensähän niitä huumeita viedään ennemminkin Boliviasta poispäin...

      Ne Weetabixit tuskin aiheuttavat kovin herkästi vatsavaivoja oikeisiin pöpöihin verrattuna. Mä olen ollut joskus niinkin epätoivoinen, että olen syönytkin niitä Weetabixeja ja nostellut vain ötökät tyynesti sieltä maidon joukosta lautaselta pois. 🤭 Varmaan aika monta ötökkää meni mahaankin.

      Olen minäkin ollut joskus yhden päivän pesemättä tukkaani, ja se on ollut just silloin, kun ei ole tarvinnut lähteä kotoa mihinkään. Ja ilmeisesti olen selvinnyt kokemuksesta hengissäkin, kun tässä vielä kirjoittelen. 🤣 Intialainen hiuslaatu on todellakin karkeampaa ja jäykempää kuin suomalainen liruhius. Minusta intialainen hius muistuttaa ihan hevosen jouhta, vaikka en ole perehtynytkään hevosen karvoihin sen tarkemmin.

      Poista
  6. Muistan, että ihailimme Intiassa niitä tummia kiiltäviä hiuksia ja opas kertoi kookosöljystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että hiukset ovat jääneet mieleen ja että opaskin kertoi niistä. 😊

      Poista
  7. En voisi kuvitella peseväni hiuksiani joka päivä. Liikaa työtä ja hiukset kuivuisivat liiankin paljon. Nytkin jo tarpeeksi hattarat. Käytän hennaa ja se värjää hiukset punertaviksi. Moni luulee että olen natural red head, mutta ehei, ei niin. Helposti henna kuitenkin tarttuu ja myös lähtee pois. Joten se on ainakin kerran kuukaudessa urakka josta en tykkää, mutta en osaa olla ilmankaan. Yleensä teen vain hiusten tyvivärjäyksen. Pitäisi kokeilla tuota öljytystä.

    Tukkani kyllä kasvaa nopeasti, mutta ei enää yhtä tuuhea. Tyttäreni käy kampaajalla hiusten ohentamisessa kun tukka on liiakin paksu. Hänestä paksut hiukset ovat todella ärsyttävät. Kuulema yhtä tuskaa.
    Hankin tuota Amla jauhettakin, mutta en ole vielä käyttänyt. Samoin Neem powder jota aikasemmin myös käytin ja sekotin hennaan. Onko henna suosittu Intiassa? Henna jauheeni on Rajasthani henna ja intialainen tuote jonka tilaan amazonista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että jokapäiväinen hiustenpesu teettää työtä. Toisaalta likaiset hiukset tuntuvat niin inhottavilta, että mielelläni näen sen vaivan, että pesen ne päivittäin.

      Mä en ole ikinä kokeillut hennaa, vaikka värjäilen hiuksia kyllä muuten. Jotenkin mulla on sellainen perstuntuma, että henna ei ole Intiassakaan (ainakaan enää) kovin suosittua. Mutta hiuksia – ja varsinkin tyvikasvuja – värjäillään tosi paljon, mutta noilla kaupan hyllyllä näkyvillä väreillä. Anoppikin käyttää kuulemma jotain Garnierin väriä. Mustassa tukassa kun harmaa tyvikasvu näkyy vielä tosi selvästi.

      Paksu tukka on varmasti tosi rasittava varsinkin silloin, jos on kuuma. Minä en voi sietää kuumalla tukkaa auki ollenkaan (vaikka mulla ei olekaan mikään erityisen paksu tukka), vaan pidän sitä aina sidottuna jollekin nutturan tapaiselle.

      Poista
  8. Luovuin kokonaan myrkkyhiusväreistä 20 vuotta sitten, kun huomasin päänahkani kihelmöivän värjäyksen jälkeen. En jäänyt odottamaan ikävämpiä oireita, mediassa alkoi olla kokemuksia, kuinka PPD:lle altistuneiden päänahka valui visvaa ja silmät turposivat.
    Löysin muutama vuosi sitten kasviperäisen hiusvärin nimeltä Cultivators, on intialainen tuote. Tämä ei ole ainakaan minulle aiheuttanut mitään ikäviä oireita, päinvastoin, hiukset voivat hyvin eikä päänahka kirvele.
    Ekokampaajat käyttävät tätä myös, itse olen ostanut kaupasta, ja värjännyt itse. Helpompi käyttää kuin henna, toki sotkua tulee, mutta ei ole sellaista kuivaa putua kuin henna.
    Tuo intialaisten hiuslaatu on todella aivan toisenlainen kuin suomalainen hento hiuslaatu. Kuulemma ne hiuspidennykset, jotka ovat peräisin intialaisten naisten hiuksista ohennetaan kun niistä tehdään pidennykset skandinaavisille ihmisille. Tunnen pienen intialaisen tytön, jonka poninhäntä on oman ranteeni paksuinen. Hiukset näyttävät upeilta, mutta ovat silminnähden painavat ja tyttö pyytää aina kesäisin että hiukset leikataan lyhyiksi. T.Selja


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole ollut onneksi värien kanssa (ainakaan vielä) ongelmia, vaikka kyllähän sen nyt jo järkikin sanoo, että eivät tuommoiset myrkyt voi olla päänahalle hyväksi, varsinkin kun niitä tulee tungettua päähän nykyään melkein parin viikon välein. Mutta jos päänahassani on ollut esim. näppylöitä (kesällä niitä tulee varsinkin hikitreenin jälkeen), väri saattaa kirvellä, ja silloin on tullut kyllä mieleen, että apua...

      Hienoa, että olet löytänyt itsellesi sopivan värin! Kiitos vinkistä muutenkin! 😘 Googletin jo kyseisen värin, ja saatanpa kokeillakin sitä, jos löydän sitä jostain. Tilaamalla sitä ainakin näkyy saavan.

      Voin hyvin kuvitella, että intialaisten hiuksista tehtyjä pidennyksiä joudutaan ohentamaan skandinaavisille sopivaksi. Miten intianlaisen hius voikin olla niin paksua ja jäykkää!

      Poista
    2. Suomessa tuota Cultivators- väriä on nykyään hyvin saatavilla, ainakin Prismassa, Cittarissa ja Ruohonjuuressa löytyy. Tokmannillakin näkyi olevan joitakin sävyjä. Ja luulisi että Intiassa löytyy, kun on siellä valmistettu. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. T.Selja

      Poista
    3. No voihan vitsi, että sitä saa oikein Prismastakin! Loistavaa! Kiitos tiedosta. 🤗 👍 En sitten viitsikään tilailla sitä täältä mistään, jos kerran sitä löytyy Suomestakin noin vaivattomasti. Toki jos kohdalle osuu, niin miksipä en ostaisi täältäkin.

      Poista
  9. Aah, hiukset – pääkopan kruunu! Hiushommat kiinnostaa, vaikka itse siis olen superlaiska mitään kummoista tupeelleni tekemään. Minulle tuli hiuksiin pakkomielle, kun useita vuosia sitten koin sulkasandon eli alkoi hiukset tippua. Yhtä varsinaista syytä ei löytynyt paitsi verikokeissa näkyi matala ferritiini. Itse veikkaan sulkasadon syyksi stressiä (oli nuppi aika sekaisin tuolloin), kemiallisia käsittelyjä (eli värjäys) ja raudanpuutetta. Kaikki nämä yhdessä saivat hiukset lähtemään tupoittain. Oli kaamea kokemus, jonka seurauksena aloin tutkia hiuksia ja niiden hoitamista.

    Oma hiustyyppini on sellainen, että se alkaa näyttää limaiselta parissa päivässä, joten pesen tupeen joka toinen päivä. Tuotteissani ei saa missään tapauksessa olla silikoneja ym. vastaavia, jotka kertyvät hiuksen pintaan.

    Tuossa joku mainitsi kasvivärit ja niitä käytän itsekin. Minulle ne tarttuvat hyvin (koska hiukseni ovat täysin kemikaalivapaita eikä niissä ole mitään silikoni- ja muotoilutuotejäämiä: en käytä mitään muotoilutuotteita) ja pysyvät kestovärin lailla eli haalistuvat kyllä, mutta eivät lähde kuin kasvamalla. Tykkään sekoitella eri pulvereita ja jännätä millainen lopputulos tulee. Mitään dramaattistahan ei kasviväreillä saa aikaiseksi, mutta ei muutenkaan kiinnosta esim. neonpunaiset hiukset, joten ei haittaa :D

    Geenit tosiaan vaikuttavat myös siihen, kuinka pitkiksi hiukset voivat kasvaa. Kaikki eivät saa perseeseen asti ulottuvia hiuksia, vaikka kuinka kasvattaisivat. Itse pätkäisin (eli mies vetäisi partakoneella latvat – en jaksa käydä kampaajalla kun sinne ei pääse ilman ajanvarausta ja täällä naisilta veloitetaan “piirakkalisää” niin en periaatteestakaan mene) juuri reilut kymmenen senttiä. Tykkään pitkistä hiuksista itselläni ja onhan ne edelleen pitkät, mutta vähän outo on olo. Leikkasin siksi, että alkoi värjääminen olla hankalaa niin pitkiin.

    Myös kiharatukkaiset suosivat kookosäljyä, sillä kihara tarvitsee kosteutta ollakseen hieno kihara. Afrikkalaisten hiushoidossa kookosöljy on keskeinen. Minullakin on luonnonkiharaa, mutta se suoristuu melko lailla kuivuessaan.

    Vaahtoamaton shampoo on muuten käsittääkseni yleensä parempi kuin runsaasti vaahtoava. Ja se shampoo onkin tarkoitus hieroa huolellisesti päähän, että hiustupet varmasti puhdistuvat eivätkä tukkeudu (hiusten kasvamisen kannalta oleellista). Tuo Shikakai-shampoo kuulostaa hyvältä ja mitä vähemmän kemikaaleja sen parempi.

    Kauhee lätinä taas tuli ja itsestäni jauhan pääasiassa, anteeksi! Mutta on niin hiuksia nostattava aihe, hehe :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin, kun kirjoittelit tuosta hiustenlähdöstä, sillä se kuulosti tosi pelottavalta. Itse koin vähän jotain samantapaista (huomattavasti vähemmässä määrin tosin), kun multa rupesi lähtemään alkukesällä aina pesun ja kampauksen yhteydessä hirveät kasat hiuksia. En tajua, mistä se johtui, mutta minäkin epäilen stressiä, vaikka en kokenutkaan itseäni mitenkään stressaantuneeksi (oli mm. muutto ja kaikenlaista muutakin). Karvanlähtöä kesti ehkä kuukauden verran, mutta sitten tilanne onneksi normalisoitui.

      Mulla taitaa olla aika samantyylinen hiustyyppi kuin sinulla, sillä minunkin tukkani alkaa näyttää limaiselta hyvin pian, jos en pese sitä joka päivä. En ole perehtynyt lainkaan noihin silikoneihin, vaikka olen kyllä kuullut puhuttavan niistä. Pitäisi muutenkin perehtyä näihin shampoo- ja väriasioihin tarkemmin, sillä en ymmärrä niistä oikein mitään. Kävin nyt tutkiskelemassa netistä hieman tarkemmin omaa shampootani (joka on tämä), eikä se nyt ihan huonoimmalta mahdolliselta shampoolta vaikuttanut.

      Edellinen kampaajani käytti pelkästään kasvivärejä, ja minulle jäi niistä vähän paskan maku suuhun. Hinta oli suolainen, mutta värit eivät kuitenkaan kestäneet päässäni paria viikkoa kauempaa, jos sitäkään. Silloin päätin, että ennemmin käytän muita kuin kasvivärejä, koska ne ainakin pysyvät päässä, eivätkä rahat mene hukkaan. Tosin mulla oli silloin hiuksissa hieman punaisempi väri, ja punaiset pigmentit eivät kuulemma pysy muutenkaan hiuksissa kovin hyvin.

      Piirakkalisää joutuu muuten maksamaan Suomessakin. 😂 Oivallinen ja kuvaava termi! On se muuten kumma, että nainen joutuu maksamaan ”kampaajasta” enemmän kuin mies ”parturista”, vaikka kyse olisi vain hiusten pätkäisystä eikä mistään malliin leikkaamisesta. Sopivan pitkät hiukset ovat minusta kätevät, kun ne saa halutessaan laitettua monella tavalla (vaikka enpä minäkään jaksa nähdä yhtään vaivaa tupeeni takia), eikä niitä tarvitse olla leikkaamassa jatkuvasti, kuten lyhyempää mallia. Minullakin ukkeli (tai äiti) toimi aiemmin hovikampaajana, mutta nykyään käyn ihan mielelläni kampaajalla ns. hemmoteltavana.

      Mä olen aina halunnut luonnonkiharat hiukset, vaikka tietysti niissäkin on oma hommansa. Enpä tiennyt, että afrikkalaisetkin fanittavat kookosöljyä, mutta mikä jottei.

      Mä en voi sietää vaahtoamattomia tuotteita, kun mulla se vaahto on muka todiste siitä, että sitä ainetta (shampoo, saippua, hammastahna jne.) on ja että puhdasta tulee. Joskus olen kokeillut jotain vähemmän vaahtoavaa tavaraa, mutta sitä on mennyt moninkertainen määrä, kun on pitänyt läträtä ainetta reilusti varmuuden vuoksi.

      Oli mukava lukea lätinöitäsi! 🤗 Muiden kokemukset ja ajatukset haastavat pohtimaan omaa ajatusmaailmaa ja tapoja, ja se jos mikä on tervetullutta. ❤️

      Poista
    2. Minä ostan aina Suomesta kunnon satsin Cultivatorsia, kun sitä ei täältä saa paitsi ehkä tilaamalla mutta maksaa hunajaa. Ennen käytin myös Khadia (sitäkin saa Suomesta, ainakin Ruohonjuuresta), kun sitä sai täältä mutta todennäköisesti Brexitin myötä katosi kaupasta joitakin vuosia sitten.

      Väri tarttuu ja pysyy parhaiten, kun hiukset ovat superpuhtaat eli ei saisi olla mitään muotoilutuotejämiä eikä silikonia hiuksissa. Tsekkasin sun shampoon ja se näyttää oikein hyvältä: Ei kovia kemikaaleja eikä silikonia! Monissa hoitoaineissa on silikonia eli kandee tsekata onko niitä omissa tuotteissa. Tosin jos käytät saman sarjan hoitoainetta, niin voin kertoa. ettei siinäkään ole. :D Itsehän käytän ihan markettikamaa, mutta hiukseni ei vaadi mitään kummoisia, koska ovat tosi hyväkuntoiset enkä rasita niitä millään muotoilutuotteilla tmv.

      Olen ymmärtänyt, että punabigmenttien pysyminen hiuksissa vaihtelee. Minulla kasvivärien punaiset pysyy hyvin. Pigmentti on niin voimakas, että vaikka värjäisin sen piiloon tummanruskealla värin haalistuessa se punainen tulee taas esille. Kasvivärit muuten haalistuu tosi kauniisti. Näin siis ainakin minulla. Ei tarvitsisi värjätä kuukausiin, ellei alkaisi ottaa päähän juurikasvu (minulla kasvaa tupee reilun sentin kuussa), joka sekään ei ole niin jäätävä kuin kemiallisilla väreillä värjättäessä.

      Ainoa miinus on pitkä vaikutusaika eli värjääminen on todellinen projekti. Itse pidän väriä aina maksimiajan eli kaksi tuntia. En jaksaisi ekokampaajalla hengailla niin kauan ja täällä ei sellaisia edes juuri ole. Lontoossa varmaan olisi ollut, mutta teen mieluummin itse. On tosiaan nimittäin aika kallista!

      Poista
    3. Mä olen kyllä aika nolo, kun en ollut kuullutkaan aiemmin tuosta Cultivatorsista. 🤭 Mutta kun olen löytänyt yhden (omasta mielestäni) hyvän tuotteen, en jaksa kokeilla mitään muuta, vaan käytän aina sitä samaa, vaikka parempiakin saattaisi olla olemassa.

      Kiitos värjäysvinkeistä! Mä en käytä koskaan mitään muotoilutuotteita, joten niiden jämiä ei hiuksissa taatusti ole. Eikä ilmeisesti ole niitä silikonejakaan, koska käytän tosiaan tuon saman sarjan hoitoainettakin. Kyseisten tuotteiden hinta on todella korkea, mutta toisaalta niitä riittää tosi pieni määrä (ja silläkin shampoomäärällä tulee ihan kunnolla vaahtoa 🤣), ja shampoo taitaa kestää mulla kolmisen kuukautta. Ihana kuulla, että shampooni ja hoitoaineeni eivät ole sieltä kamalimmasta päästä. Kiitos että viitsit kurkata! 🤗 Mä kun olen näissä asioissa tosiaankin ihan uuno... Mä käytin aiemmin usein suoristusrautaa, joka rasittaa hiusta käsittääkseni aika tavalla, mutta nykyään en jaksa käyttää enää sitäkään. 🤭

      Ne minun kokeilemani kasvivärit eivät kyllä haalistuneet kauniisti vaan olivat kaikin puolin ihan perseestä. Ja aikaa värjäämiseen todellakin meni: mulla saattoi mennä (leikkauksineen) kampaajalla joskus viisikin tuntia. Tosin osa siitä meni siihen, että sain kuunnella kampaajan lätinöitä tai odotella, että hän käy välillä tupakalla. 🤭 Mutta kampaamo oli ihana (sellainen privaattikampaamo, jossa ei ollut muita asiakkaita eikä kampaajia), kampaaja oli todella taitava leikkaamaan hiuksia, ja tykkäsin hänestä ihmisenä, ja siksi kävin siellä niin pitkään.

      Kotona en kyllä jaksaisi odotella värit päässä kahta tuntia. Puolessa tunnissakin on kestämistä, kun ei voi nojailla mihinkään eikä laittaa edes laseja päähän (ja nysvätä jotain läppärillä), kun sangat värjääntyisivät.

      Poista
    4. Itse pidän yleensä siivouspäivän värjäämisen yhteydessä. Kasvivärien ollessa kyseessä päähän laitetaan suihkumyssy (tulee pakkauksen mukana) ja itse laitan vielä sen päälle pipon (minulla on ihan erillinen “värjäyspipo”), ettei se massa kuivu ja pysyy lämpimänä. Rillejä ei tosiaan oikein voi käyttää eli rajoittaa kyllä tekemisiä, jos rillejä tarvii. Itsehän näen lähelle eli voin vaikka nörttäillä pari tuntia koneella, jos en jaksa siivota. :D Mutta on se kyllä melkoinen operaatio kaikkine oheistouhuineen ja valmisteluineen, että pitää ihan henkisesti valmistautua aina värjäyssessioon ja kyllä siihen kaikkinensa tuhraantuu se viitisen tuntia ihan helposti kotiloissakin. Ei varmasti ole sen arvoista, jos ei se väri tartu kunnolla/ei pysy/haalistuu rumasti. Että en suosittele, jos näin on. :D

      Itse pilasin taannoin hiukseni ihan vain käyttämällä hiustenkuivaajaa (sitäkään en enää käytä, vaan annan kuivua itsekseen) eli kaikkein kuumimmalla säädöllä kuivasin ja vielä ihan lähellä hiusta. Siitä minulle huomautti taannoin kampaaja ja lopetin kuivaukset siihen. :D

      Poista
    5. Siivouspäivä värjäämisen yhteydessä kuulostaa kyllä näppärältä ratkaisulta. Mutta muuten tuo operaatio kuulostaa sellaiselta, että alkoi ahdistaa jo pelkkä lukeminenkin. 🤭 Mä olen äärimmäisen huono näkemään yhtään vaivaa ulkonäköni takia, ja mitä vähemmän aikaa ns. kauneusoperaatioihin kuluu, sitä parempi. Edelleen haaveilen siitä, että ajan vielä jonakin päivänä pääni kaljuksi, niin loppuisi tämäkin tukan kanssa säätäminen. 😅

      Enpä ole tiennyt, että hiustenkuivaajallakin voi pilata hiuksensa, joten kiitos varoituksesta! Olen tosin äärimmäisen laiska käyttämään hiustenkuivaajaakaan...

      Poista
  10. Kiitos kookosöljymuistutuksesta! Olen kokonaan unohtanut koko jutun, mutta mulla taitaa parhaillaankin olla purkki kylmäpuristettua kookosöljyä kaapissa ja jos vanhat merkit paikkansa pitää, parasta ennen-päiväys lienee jo ajat sitten ohitettu, mutta eiköhän se pään ulkopuolelle silti kelpaa.

    Aion kokeilla tuolla anoppisi ohjeella, että pidetään puoli tuntia päässä ennenkuin hiukset pestään. Pitänee siis ajoittaa viikonloppuun.

    Intialaisilla on kyllä ihan mahdottoman paksut hiukset. Voisi kuvitella, että on kuumat, mutta ehkä ne peräti suojelee liialta kuumuudelta. Toisin kuin meikäläisen ohuet haituvat, jotka liiskaantuu helteellä tai lippiksen alla päätä myöten, koska hikoilen kaikkein helpoimmin just päästäni. Myös mausteisia ruokia syödessä, mutta sillä erotuksella, että päähän tulee kylmänhiki. Tukka on ihan märkä, mutta käsin kosketellen kylmä. Ihme homma. Kai elimistö koittaa jotenkin jäähdyttää itseään. (Ja siis tohon ilmiöön riittää ihan tavallinen ketsuppikin :D, ei tarvi olla sen kummempaa).

    Muistan kun olin Thaimaassa niissä oppaan hommissa ja sielläkin piti toki mennä jossain vaiheessa kampaajalle.
    Ohut vaalea tukka oli vissiin niin omituinen tapaus, että kadultakin virtasi porukkaa hypistelemään mun hiuksia ja hihittelemään :).
    Ja Kreikassa yhden hotellinomistajan tuttu oli kuulemma "tosi hyvä kotikampaaja" ja uskaltauduin hälle hiusten vaalennukseen. Se oli iso virhe. Aine oli varmaan jotain vahvinta mahdollista vetyperoksidia ja vaikutusaika niin pitkä, että tukka paitsi muuttui ihan valkoiseksi, myös oheni entisestään kertakäynnillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että siitä on mitään haittaa, vaikka päiväys olisi mennyt jo vanhaksikin. Tosin en tiedä, käykö sama kookosöljy ruoanlaittoon ja hiustenhoitoon. Voi olla, että käykin. Täällä on kumminkin eri öljyt ruoanlaittoon ja päänhoitoon.

      Mä löysin ennen keväistä muuttoamme jääkaapista pari silmänympärysvoidepurkkia, joita olin säilytellyt jääkaapin viileydessä. Kertaakaan en ollut niitä käyttänyt. 🤭 Olen niin suunnattoman laiska näissä kauneudenhoitohommissa, että ennemmin otan vissiin ne silmäpussit kuin jaksan lähmiä naamaani jotain voiteita.

      Viikonloppu on varmasti hyvä aika aloittaa kookosöljykokeilut, ettei tule stressiä asiasta.

      Mulla on sama juttu, että hikoilen eniten juuri päästäni. Anopilla oli aiemmin tapana kysyä aina lenkkini jälkeen, että et kai pääsuihkua ottanut (tarkoittaen siis, että en kai ollut kastellut suihkussa hiuksiani), mikä kävi joskus hieman hermoilleni. Kerran sitten selitin hänelle juurta jaksaen, että hikoilen lenkkeillessäni tosi paljon, enkä halua mennä hikisellä päällä nukkumaan ja liata tyynyliinaa. Siihen loppui kyselyt. 😃 Joskus on vain väännettävä rautalangasta, kun eihän toinen voi muuten ymmärtää.

      Hikoilu on tosiaankin kehon tapa viilentää itseään, ja siksi kuumissa maissa suositaankin tulista ruokaa. En ole tosin nähnyt intialaisten hikoilevan intialaista ruokaa syödessään. 😅 Jos minä syön oikein tulista ruokaa, mulla rupeaa ensimmäiseksi nenä valumaan, mutta nenäni on muutenkin sellainen vuotava hana.

      Voin jotenkin kuvitella, että hiuksesi ovat olleet suuri ihmetyksen aihe Thaimaassa. 😅 Karmea tuo Kreikan värjäyskokemus! Varmaan etelän maissa joudutaan käyttämään jotain supervahvoja aineita, kun eihän oikein tummaa tukkaa saa muuten (ainakaan kertavärjäyksellä) vaaleaksi.

      Poista
  11. Kiitos kun kirjoittelit kyselemästäni hiustenhoidosta sielläpäin maailmaa. Täytyykin ostaa kookosöljyä ja kokeilla jos se auttaisi. Tosi mielenkiitoinen juttu sinulta taas 😀, tää blogi on niin paras! Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kivasta postausideasta! 😘 Mulla siirtyi kookosöljykokeilu huomiseen, kun anoppi totesi aamulla, että oisko se sittenkin parempi laittaa sitä öljyä vasta huomenna, jos huomenna olisi aurinkoista (tänään oli siis pilvistä). Laiskuuttani vastasin, että joo varmaan, mutta en tullut kysyneeksi, miksi. Ehkä se liittyi jotenkin kookosöljyn viilentävään vaikutukseen? Ehkä öljyä on parempi laittaa silloin, kun ei ole "kylmä" aamu (lämpötila siis noin 25 astetta 🤣).

      Ihana kuulla, että tykkäät blogistani! 😘 🤗

      Poista
  12. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta taas! Tuosta stressistä ja hiustenlähdöstä: joku kertoi joskus, että stressi näky vasta noin kolmen kuukauden kuluttua hiusten lähtönä, ja omalla kohdallani se piti taannoin paikkansa. Jos saa esittää juttutoiveita, niin tässä: olen ymmärtänyt, että kastilaitos olisi lakkautettu, mutta näkyykö silti miten Intiassa ihmisten tausta tai luokkaerot? Pohdin tätä, sillä Suomessakin on it-alalla paljon intialaisia, ja tuttavani kommentoi tällä viikolla, että joskus jopa heidän yhteistyössä näkyy tausta, ovatko ”samantasoisia” vai ei. Ja olen miettinyt onko tuo jokin satunnainen havainto vai ihan tavallista. Kiitos jutuistasi, olen samaa mieltä kuin Mia tuossa yllä, että blogisi on niin paras! Liisa Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, tosi mielenkiintoinen tieto tuo kolmen kuukauden viive. Itse asiassa nyt kun ajattelen asiaa, niin tuskin ne hiukset tosiaan rupeavat tippumaan heti, jos elämässä on stressiä, vaan varmasti stressi näkyy hiuksissa ainakin jonkinlaisella viiveellä. Omalla kohdallani stressaavin ajankohta oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, ja hiukseni rupesivat lähtemään aika tarkalleen kolmen kuukauden päästä siitä, joten osuisi hyvin yksiin! Kiitos sinulle tiedosta! 😘

      Juttutoiveita saa toki aina esittää, ja parhaani mukaan yritän toteuttaakin niitä. Toivomasi aihe on semmoinen, mistä olisi itse asiassa hyväkin kirjoitella, sillä meillä on länsimaissa tosi vääristynyt käsitys kastilaitoksesta (ehkä luokkaeroistakin). Kiitos siis kirjoitusideasta, kommentistasi ja ihanasta palautteestasi, Liisa Inkeri! 🥰

      Poista
    2. Hiustenlähtöön liittyen tarkennan omalta kohdaltani, että olin ollut sekaisin (ja stressaantunut) jo useita kuukausia ennen kuin siihen kaupan päälle alkoi hiukset tippua. Eli kyseessä pitkäaikainen stressireaktio (liittyen mielenterveysongelmiin) plus alhainen ferritiini ja kemialliset käsittelyt.

      Minuakin kiinnostaa tuo kastijärjestelmä kovasti eli komppaus juttuidealle!

      Poista
    3. Sinulla oli kyllä tosi monta stressitekijää samaan aikaan, eikä ole varmaankaan ihmekään, että kroppa reagoi jollakin tavalla...

      Laitetaan postaustoive muistiin – tai oikeastaan se oli jo siellä. 😘

      Poista
  13. Minäkin tulen hämmästelemään ääneen, miksen ole muistanut että kookosöljyä voisi käyttää päänahkaankin, vaikka purkillinen sitä vakituisesti kylpyhuoneessa majailee. Toimii nimittäin kätevästi myös sheivauksessa. :D

    Olin viimeisimmällä Intianreissulla kaverin kanssa, joka tuppasi kärsimään unettomuudesta. Homestayn mama kehoitti kokeilemaan kookosöljyn hierontaa päänahkaan ja lämmintä suihkua juuri ennen nukkumaanmenoa, kuulema uni olisi taattu! Näin toimittiin, pää saattiin huolellisesti öljyttyä, mutta pahaksi onneksi juuri sillä hetkellä katkesivat sekä sähköt että kaikkinainen vedentulo. Eivätkä ne ennen aamuyötä palanneet. Ainakaan hiuksiin jätettynä kookosöljy ei tuonut unta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kappas, kookosöljyllä on näköjään monenmoisia käyttökohteita. Kiitos vinkistä! 😁

      Kaverillasi tuli ainakin päänahka hyvin hoidettua. 😂 Mutta ehkä sen kookosöljyn viilentävän vaikutuksen takia unet jäivät tulematta, ja se lämmin suihku olisi ollut tässä tapauksessa ratkaiseva tekijä.

      Mä olen aina pelännyt sitä, että vedentulo loppuu juuri, kun olen saanut shampoot tai hoitoaineet levitettyä päähäni. Tai hiusvärin! Kääk. Parempi olla ajattelematta asiaa, ettei tule maalattua piruja seinille. Täytyy varmaan pitää varmuuden vuoksi saavi aina täynnä vettä.

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3