Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


tiistai 14. marraskuuta 2023

Vuoden hirvein juhla

Olen aina tykännyt diwalista, mutta nyt taisin muuttaa mieleni. 

Emme olleet ostaneetkaan oikeita raketteja, koska niitä ei saanut ampua tällä asuinalueella, vaan ne olisi pitänyt mennä ampumaan jonnekin kauemmas. Olimme ostaneet vain pienempiä ilotulitteita, ja menimme ampumaan ne illalla seitsemän aikaan ukkelin, anopin ja appiukon kanssa alas pihalle.

Olimme juuri ampuneet ilotulitteet loppuun, kun näimme, kuinka vartija ja joku toinen mies kantoivat kassissa isokokoista koiraa, joka retkotti puoliksi kassin ulkopuolella. Saimme kuulla, että kyseinen kulkukoira oli löytynyt yhdestä kolmannen kerroksen asunnosta olohuoneen sohvan alta. Koira oli ilmeisesti säikähtänyt raketteja ja paukkuja niin, että se oli juossut naapuritalon kolmanteen kerrokseen, mennyt yhden asunnon avoimesta ovesta sisään, piiloutunut sohvan alle ja löytynyt sieltä myöhemmin pelosta tärisevänä. Nyt koiraa oltiin viemässä kassissa asuinalueen ulkopuolelle, mutta vieminen jäi yritykseksi, sillä samassa jysähti taas jokin pommi, ja koira hyppäsi kassista ulos ja säntäsi karkuun.

Järkytyin tapauksesta jostain syystä niin paljon, että kun pääsimme takaisin kotiin, rupesin itkemään. Intialaiset paukut ovat niin kovaäänisiä, että minäkin säpsähdän joka kerta, kun sellainen pommi jysähtää, vaikka tiedän, mistä on kyse. Miten kauhuissaan kaikki kaupungin (kulku)koirat mahtavat olla pommituksen keskellä, kun ne eivät ymmärrä yhtään, mistä on kyse?

Anoppi tuli huoneeseemme ja ihmetteli, miksi itkin. Kun kerroin syyn, anoppi yritti lohduttaa, että kyllä ne koirat selviävät. Sitten anoppi jatkoi, että jotkut ampuvat raketeilla kuulemma koiriakin tai sitovat esimerkiksi niiden häntään palavan ilotulitteen. En tiedä, oliko tämän tarkoitus lohduttaa, mutta en tuntenut oloani ainakaan yhtään paremmaksi tuon kuultuani. Ukkeli "lohdutti" omalla tavallaan ja tokaisi, että täällä kuolee ihmisiä nälkään, ja sinä itket koirien takia. 😒

Minua ahdisti koko loppuillan, enkä pystynyt keskittymään oikein mihinkään, kun odotin vain sitä, että tämä karmea päivä olisi ohi, ja elämä palaisi normaaliksi. Toki tajusin, että mikään ei muuttuisi sillä, että surin koirien kohtaloa, mutta silti rinnassani oli sellainen puristava ahdistus koko illan. Onneksi emme olleet itse ostaneet mitään hirveitä paukkuja tai raketteja, etten ainakaan omalta osaltani aiheuttanut eläimille lisää tuskaa.

En todellakaan mitenkään rakasta Hyderabadin kulkukoiria, vaan usein jopa pelkään niitä, varsinkin tuolla lenkkeilypuistossani. Pelottaa, että jokin vesikauhuinen koira hyökkää kiinni jalkaani. Koirien ohi ei saisi kuulemma juosta, koska silloin koirat saattavat riehaantua, mutta vaikea on tätäkään neuvoa noudattaa. Eläin on silti eläin, vaikka se olisi kulkukoirakin, eikä eläinrääkkäys ole missään muodossa koskaan hyväksyttävää. 

Paukuttelu ja rakettien ampuminen jatkui vielä eilen illallakin, mutta onneksi huomattavasti vähemmässä määrin kuin sunnuntaina. Sen kuitenkin päätin, etten halua olla enää koskaan Intiassa diwalina, jos vain voin mitenkään välttää sitä. 

Tasan eivät mene nallekarkit tässäkään asiassa. Lehdessä oli ohjeita, kuinka hemmotella lemmikkejä diwalina.

Paukkujen ja rakettien ampuminen ei ole täällä mitenkään säännösteltyä (tuskin kukaan semmoista olettikaan 😆), vaan ilotulitteita ammutaan läpi yön – eikä vain yhden yön vaan monen yön. Toki kiivain ammuskelu lakkaa ehkä joskus puolenyön maissa, mutta aina löytyy vekkuleita, jotka säästävät kovaäänisimmät pommit aamuyön pikkutunneille ja tulevat ampumaan ne talojen keskelle esimerkiksi kolmen aikaan yöllä. Miten mukavaa kaikille niille, jotka yrittävät nukkua! 

Kun kysyin ukkelilta, miksi intialaisten ilotulitteiden pitää olla niin jumalattoman kovaäänisiä, ukkeli vastasi, että ääni on ilotulitteissa se tärkein juttu. Kuka nyt haluaisi ampua sellaisia ilotulitteita, joista ei lähde mitään ääntä! Erityisen kiva pommi on kuulemma Lakshmi Bomb, ja kun sen päälle laittaa vielä jonkin sangon, syntyy erityisen komea ääni, kun sankokin hajoaa tuhannen päreiksi. Intialaiset rakastavat meteliä, eikä sitä pullotettua Suomen hiljaisuutta taitaisi ostaa kukaan. 

Anoppi sytytti sunnuntai-iltana tuikkuja verannalle...

... ja perinteisiä diya-lamppuja mm. pooja-huoneen ovenpieleen. Diya-astia on valmistettu savesta, ja sydänlanka on puuvillalankaa, joka palaa öljyssä.

Lauantaina kävimme parissa paikassa katselemassa ilotulitteita, ja jälkimmäisestä sitten ostimmekin niitä. Ensimmäinen ilotulitemyymälä oli sellainen kuin olin kuvitellut täkäläisen ilotulitemyymälän olevankin. 

Tyhjälle tontille kyhätty ilotulitemyymälä.

Ilotulitteetkin ovat ajan tasalla, kun on Netflixiä ja Twitteriä. 😆

Autonkuljettajan mielestä paikan ilotulitteet olivat kuitenkin ylihinnoiteltuja, joten ajoimme Srinagar Colonyyn, jossa autonkuljettaja tiesi olevan hyvän paikan. Kun ajoimme portista sisään, leukani loksahti auton lattialle. En ollut ikinä nähnyt näin suurta ilotulitemyymälää, joka oli oikeastaan jonkinlainen tori. 

Otin alueesta videon, mutta yksi kerjäläinen tuli tökkimään minua käsivarteen videota kuvatessani, ja hänen äänensä kuuluu myös videolla.

Vielä pari kuvaa alueesta. 

Parkkipaikalla oli tungosta, ja näin, kuinka jotkut lastasivat isoja pahvilaatikollisia ilotulitteita autonsa takakonttiin. Kauppa siis kävi, ja sen kyllä huomasi diwalipäivän iltana taivaalta. 

Tuolla ilotulitetorilla oli todella aggressiivisia kerjäläisiä, jotka eivät olleet pukeutumisesta ja muusta ulkonäöstä päätellen paikallisia. Katselimme ukkelin kanssa autonkuljettajaa odotellessamme, kuinka lauma kerjäläisiä ympäröi yhden Mersun, eikä auto meinannut päästä liikkeelle.

Tuo keltapaitainen mies tuli hätistelemään kerjäläisiä pois.

Täällähän asia menee niin, että mitä isompi ja hienompi auto, sitä kiinnostavammaksi ihminen muuttuu niin kerjäläisten kuin kauppiaiden silmissäkin. Jos menee ravintolan eteen, huonekalukauppaan tai asuntokaupoille isolla Mersulla, saa takuuvarmasti erilaista palvelua kuin jos alla on jokin Suzuki Swift (t. nimim. kokemusta on – siis siitä Suzuki Swiftistä 😆).

Yksi kerjäläispoika tuli koputtelemaan automme etuikkunaa, jonka takana ukkeli istui, ja poika jatkoi kovaäänistä koputtelua varmaan ainakin kymmenen minuuttia. Tiesin, että nyt pitäisi pitää hermot kurissa ja vain odotella, että jompikumpi poistuu paikalta – joko poika tai me. Kun poika rupesi suorastaan hakkaamaan ukkelin ikkunaa, kuppini kaatui kuitenkin nurin. Avasin takaikkunan ja huusin pojalle teluguksi, että nyt lähdet menemään! Etkö ymmärrä, että meillä ei ole antaa sinulle mitään! Ukkeli äkämystyi minulle, että mitä sinä oikein huudat – tuosta ei ole mitään hyötyä. Tiesin sen toki itsekin, ja häpesin käytöstäni jälkeenpäin, mutta minkäs teet, kun itsehillintä petti.

Poika katsoi minua suu auki, koputti ukkelin ikkunaan vielä muutaman kerran ja lähti sitten menemään. 

Muutama ilotulite naapurin katolla.

Turvallisuusohjeita ilotulitteiden ampumiseen lehdessä. Muistakaamme nyt Suomessakin uutenavuotena kuivatella ilotulitteita auringossa kaksi päivää ennen niiden ampumista. 😆

Miksi diwalia sitten juhlitaan? Diwalia juhlitaan monestakin eri syystä, mutta tärkein syy taitaa tulla hindueepos Ramayanasta ja siitä, kun kruununprinssi Rama voitti demonikuningas Ravanan, ja Rama ja hänen puolisonsa Sita palasivat 14 vuoden maanpaon jälkeen kotimaahansa. Valtava määrä diya-lamppuja sytytettiin Raman paluun kunniaksi, ja diya-perinne jatkuu edelleen. Hyvä oli voittanut pahan, ja valo oli ottanut voiton pimeydestä. 

Kävimme sunnuntaina ukkelin kanssa taas Knowledge Cityn Starbucksissa, koska sieltä saa todistetusti hyvää kahvia. Tykkäämme ottaa ukkelin kanssa French pressin, ja käytän kotonakin kahvin keittämiseen nykyään ainoastaan pressopannua.

Toimistoalueen sisäpihalla oli iso tv-ruutu, josta saattoi katsella krikettiä. Krikettihän on Intiassa elämää suurempi asia, ja sitä tuntuvat katsovan kaikki (jopa anoppi 🫢).

Paraikaa on käynnissä kriketin maailmancup, joka on sujunut Intian osalta erinomaisesti. Finaaliottelu pelataan sunnuntaina, ja saa nähdä, pelaako Intia finaalissa. Se selviää huomisessa ottelussa Uutta-Seelantia vastaan.

Kävimme launtaina myös appivanhempien tontilla ja ajelemassa siellä sun täällä, ja kuvia tuli otettua tosi paljon, mutta ehkä palaan niihin myöhemmin. Eiköhän tässä ollut taas tarpeeksi tällä kertaa.

27 kommenttia:

  1. Onpa hirveä tuo eläinjuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin. 😢 Ja näin suomalaisena on tosi vaikea sivuuttaa tuollaista asiaa vain olankohautuksella, niin kuin intialaiset pystyvät tekemään.

      Poista
  2. Melkoisen hurjaa touhua.

    Tuosta diwalista oli itseasiassa eilen Ylen uutisissa juttua. Savuiset kuvat taisi olla pääkaunpungista, jonka ilmanlaatu oli todettu vaarallisen huonoksi osittain juuri noiden ilotulitteiden takia.

    Itse inhoan ja pelkään kaikenlaisia yllättäviä kovia ääniä. Mm. Kreikka pääsiäisen aikaan oli tuskaa, kun paukkupommeja heitettiin tarkoituksella ihmisten jalkoihin. Mutta oli tottakai hyvinkin kesyä touhua tuohon intialaiseen perinteeseen ja väkimäärään verrattuna.

    En kerinnyt nyt lukea juttua kokonaan, mutta tartuin tuohon diwaliin, kun eilen olit uutisten aikaan ajatuksissa.

    Rauhallista päivää sinne <3



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös Hyderabadissa ilmanlaatu oli sunnuntai-iltana ilotulitteiden takia vaarallisen huono – joissakin paikoissa jopa niin huono, että ilmansaastemittaritkaan eivät enää riittäneet. Ilma oli loppuillasta niin sakeana savusta, että taivastakaan ei näkynyt.

      Meillä ei ollut kuin muutama ilotulite, mutta jo niiden lähellä oleminen teki oloni niin tukalaksi, etten meinannut saada kunnolla henkeä. Astmaatikon ei siis ainakaan kannata hengitellä liian läheltä intialaisia ilotulitteita. Ties mitä kaikkea niissä on. 🙄

      Minä en ole kovin herkkä koville ja/tai yllättäville äänille, mutta intialaiset pommit tekisivät minut kyllä hermoheikoksi, jos niitä pitäisi kuunnella usein. Toivon, että kaikki ilotulitteet on nyt vihdoin ammuttu, eikä tänään tarvitse kuunnella enää sitä meteliä.

      Kiitos, ja mukavaa päivän jatkoa myös sinulle. 😊 Kiva kuulla, että olin ajatuksissasi. 🤗

      Poista
  3. Voi miten surullista tuo eläinten kohtelu, kirjoitit siitä niin hyvin että tunsin tuskan täällä suomessa saakka. Tämä postaus oli todella mielenkiintoinen, ainahan juttusi Intiasta ovat, mutta tämä varsinkin kuvastaa kultuurien eroja niin hyvin. Videosi ovat myös tosi kivoja katsella. Kiitän taas kerran, että jaksat kirjoitella sieltä niin usein ja paljon! -Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ihana Mia! 😍

      Koirien kohtalo on täällä kyllä kova, ja niin taitaa olla kissojenkin (niitä tosin näkee täällä todella vähän), mutta onneksi lehmät taitavat sentään saada ihan hyvää kohtelua. 🙄

      Kulttuurierot jaksavat yllättää minutkin aina yhä uudelleen. Sitä päivää ei varmaan tule, että olisin niin sopeutunut Intiaan, että mikään ei enää yllättäisi. Jos se päivä tulee, niin silloin olen varmaan kuollut. 🤣

      Mukavaa illanjatkoa sinulle! 😘 😘

      Poista
  4. Ulrika50v.blogspot.com14.11.2023 klo 15.54

    Mä en ois voinu myöskään kattella kun koirat kärsii. Ois ollut ahdistus päällä 🥹🥹
    Taas sain naurut kun komensit kerjäläistä . Mä kerran sanoin Romaanikerjäläiselle kun joka kerta sen ohittaessa se vinku ja katto mua. Lopuksi sanoin sille shhhssshh ole nyt hiljaa ,ei se ymmärtäny tietenkään mitä sanoin mutt shsshhss on kansainvälistä kieltä , se oli heti hiljaa 🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle on myös tosi vaikeaa nähdä eläinten kärsivän. Mutta ei auttanut, vaikka piileskelin sisälläkin, kun pommitus vaan jatkui ja jatkui, enkä pystynyt unohtamaan kauhuissaan olevia koiria. 😢

      Ukkeliakin nauratti, kun hän kertoi huutamisestani autonkuljettajalle. 🤭 Olisi kyllä pitänyt osata kontrolloida käytöstäni paremmin, mutta Intia voitti 1–0. Ei ollut eka kerta, ja tuskin oli viimeinenkään. 🤣

      Jotkin äänteet ja äänenpainot ymmärtää kyllä, vaikka ei osaisi kieltä sanaakaan. 🤭

      Poista
  5. Aika meluista ja käryistä tuo Diwalin juhlinta. Katselin kuinka Singaporessa intialainen sometuttava juhli Diwalia. Siellä oli koristeltu kotialttari keltaisin ja oranssein kukin ja ruokapöytä notkui herkuista. Siinä oli juhlintaa minun makuuni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meluisa ja käryinen ovat oikein osuvia sanoja kuvaamaan diwalia! Herkut kuuluvat tosiaan olennaisena osana diwaliin (kuten ne kuuluvat kaikkiin muihinkin intialaisiin juhliin 🤣), mutta meillä oli typistetty herkut tänä vuonna minimiin, kun anoppi ei ole ollut oikein kunnossa. Makeisia on tullut kyllä syötyä, kun makeisrasioita kotiin tulvii ovista ja ikkunoista. Olen aivan hulluna intialaisiin makeisiin, ja minulla on täysi työ pidätellä itseäni, etten ahtaisi niitä naamaani kaksin käsin. 🤭

      Poista
  6. No eipä olisi minunkaan lempparijuhla tuollainen! Täällä on keväisin Purim-juhla johon kuuluu myos ilotulitteita ja paukkupommeja mutta olen varma etta ne eivät saa aikaan edes 10% siitä mekkalasta mitä siellä on.

    Eikos siellä Intiassa ole ollut myos isoja tulipaloja/räjähdyksiä noissa ilotulitetehtaissa kun ei siellä tyoturvallisusskaan varmaan ole ihan huippuluokkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään nähnyt (eli kuullut) sellaista mekkalaa kuin täällä diwalin aikaan. En myöskään osaa arvostaa noita paukkuja yms. yhtään, mutta hienoja raketteja tykkään kyllä katsella.

      Onhan täällä ollut vaikka mitä räjähdyksiä ja onnettomuuksia ilotulitteiden kanssa. Työturvallisuus on tosiaan mitä on, ja raketteja ja muita vaarallisia aineita säilytellään ihan missä sattuu. Diwalina sattui Hyderabadissa onnettomuus, jossa kerrostalon kellarissa (laittomasti) säilytetyt kemikaalit syttyivät tuleen (kipinästä? ilotulitteesta?) ja aiheuttivat yhdeksän hengen kuoleman.

      Poista
  7. Meillä uusi vuosi on yhtä tuskaa, kun koira läähättää ja tärisee tuntikausia. Voin kuvitella intialaisten koirien kauhun diwalin aikana :( Ilotulitteesta alkanut pelko kovia ääniä kohtaan toistuu myös ukkosella, kovalla sateella ja jos lenkillä ollessa mopojen pakoputket paukkuu, on koira kapuamassa syliin turvaan. Ensimmäisinä vuosina koiraa katsellessa mietin, miten ilotulitusten aikaan sotaveteraaneja ahdistaa..... Pelko ei ole hyvästä sydämelle, ei eläimille eikä ihmisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kestä edes ajatella. 😢 Voi koiraasi.❤️ Eikä auta vaikka miten lohduttelisi ja sanoisi, että ei hätää, kun ei toinen ymmärrä kuitenkaan.

      Minä olen sitä mieltä, että ainakin kaikki kovaääniset ilotulitteet saisi kieltää lailla. Pelko ei ole todellakaan hyväksi kenellekään! Luin juuri eilen sanomalehdestä, kuinka jossakin intialaisessa kylässä ei ole ammuttu ilotulitteita yhdeksään vuoteen sen jälkeen, kun yksi koira oli kuollut ilotulitteiden paukkeen takia.

      Poista
  8. Tosiaan tuo koirien kohtelu tuntuu ikävältä. Aivan surulliselta. En haluaisi mitenkään "heiluttaa venettä" mutta miksi siellä ei koiria ja/tai kissoja leikata. Ne lisääntyy niin nopeasti ja kulkukoirat (maalla aina puhuttiin juoksukoirista, sellaista ei enää Suomessa näe) liikkuvat parvissa ja niillehän tulee helposti se laumamentaliteetti. Saattavat olla aggressiivisia ja jopa vesikauhu jos se hirveä tauti iskee niin se on vaaraksi niin eläimille kuin ihmisille. Sehän tartuu eläimen puremasta.

    Kodittomia koiria harvoin rokotetaan rabies-rokotteella tai ei millään toisellakaan rokotteella koska niitä eläimiä on niin paljon.. eikä viedä eläinlääkäriin. Täällä Teksasissa se on myös suuri ongelma, mutta ei nyt koiria ihan laumoissa kulje. Mutta maanteillä/highways etc. näkee roadkill joka on aina niin lohduton näky.

    Äsken juttelin miehen kanssa koska olin lukenut miten Kiinassa on joku alue jossa koiria syödään ja niitä pidetään ihan siihen tarkoitukseen. Kyllä tästä on jotain youtube videoitakin, mutta en kestä katsoa niitä. Syön hirveän vähän lihaa ja muutenkin yritän olla kasvisruualla koska luulen, naiviisti että se jotain auttaisi.

    Niin ja hmpf...kohtahan meillekin saapuu vuoden kohokohta Thanksgiving Day ja se tietää monen kalkkunan päänmenoa. :( Yritän olla ottamatta lihaa mutta se on aina niin vaikeaa kun moni katsoo kieroon että tuossa taas joku goody goody tyyppi joka yrittää parantaa maailmaa. Miksi tämä kaikki on aina niin vaikeaa... noh pitää vaan uskoa parempaan jospa saisin itseni irti joku päivä ja lähtisin ulkoiluttamaan koiria tuolla eläinkeskuksessa. Se on niin suuri elämys niille kodittomille koirille. Pelkään vaan että sieltä joku karvanaama sitten lähtisi helposti mukaan. Kokemusta on... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PS: terkkuja tuohon edelliseen täältä Teksasin mailta kun jäi puumerkki pois. Lisco

      Poista
    2. Muistelen joskus lukeneeni jostakin kulkukoirien leikkaus- tai rokotusoperaatiosta Hyderabadissa, mutta siitä on kauan aikaa. Koirien määrä on niin valtava, että koirien leikkaamisessa olisi valtava työ. Minusta tuntuu, että koronan aikaan koirien määrä pääsi lisääntymään räjähdysmäisesti, ja tehtävä on vieläkin mahdottomampi kuin ennen.

      Juuri nuo koiralaumat pelottavat minua; yksittäiset koirat eivät niinkään. Minulle on kerran Nelloressa (ukkelin kotikaupungissa) sattunut niin, että lauma kulkukoiria rupesi ärhentelemään minulle kävelyllä ollessani, ja siitä on jäänyt pelko koiralaumoja kohtaan. En muista tarkkaan, miten tuo tilanne ratkesi, mutta hatarasti muistelen, että joku paikallinen olisi tullut ajamaan koirat pois.

      Ja juuri tuota vesikauhua pelkään eniten, vaikka toki koirat saattavat aiheuttaa kuoleman muullakin tavalla. Pari viikkoa sitten joku oli jossain päin Intiaa joutunut koiralauman ahdistelemaksi, ja kun hän oli yrittänyt pakoon, hän oli kaatunut, lyönyt päänsä katuun ja kuollut lopulta aivoverenvuotoon.

      Ikävä kuulla, että siellä Teksasissakin on kulkukoiraongelma. Täällä näkee jostain syystä harvemmin kuolleita koiria teiden vierillä, mutta ehkä luonto hoitaa homman, ennen kuin kuolleita eläimiä kerkeää edes näkemään.

      On pakko myöntää, että lihansyönti ällöttää joskus minuakin, varsinkin täällä Intiassa, vaikka en voisi kuvitellakaan ryhtyväni täysin kasvissyöjäksi. Minustakin yhden ihmisen panos tuntuu vähän turhalta, mutta toisaalta, jostakin sitä on lähdettävä. Jos jokainen kantaisi kortensa kekoon, yhdestä ihmisestä tulisi monta, ja ehkä toiminta kantaisi hedelmäänkin.

      Onpa ihanaa, jos ulkoilutat kodittomia koiria. ❤️ Mä olen niin "heikko", että en pystyisi edes menemään mihinkään kodittomien koirien keskukseen. Pelkään, että sydän särkyisi koirien näkemisestä ja siitä, että en voi antaa niille kaikille kotia.

      Kaikesta huolimatta kivaa loppuviikkoa sinulle! 😘

      Poista
  9. Täällä oli juuri Bonfire Night (Guy Fawkes Night), joka on vuoden ilotulituskohokohta. Edes vuodenvaihteessa ei pauku niin paljon. Täällä böndellä ei tosin raketteja juuri ammuta (onneksi), mutta Lontoo oli ihan kaamea. Täällähän pitää raketit lähettää nimenomaan omalta pihalta ja itse aina kauhusta kankeana katselin kun viereisen talon pihalla viriteltiin raketteja.

    Minua eivät raketit kiinnosta, lähinnä pelkään niitä. Suomessa Pelkäsin mennä ulos uutenvuotena (enkä lopulta enää mennytkään), koska pelkäsin saavani jonkin kiinanpommin päähäni. Se kun oli teinien huvia heitellä pommeja ihmisten päälle. Samoin holtittomat noitapillit ovat ihan kaameita.

    Ja minua alkoi nyt myös itkettää sikäläisten kulkukoirien puolesta. Ihmisten suhde ja suhtautuminen erilaisiin eläimiin on kyllä hyvin erilaista eri maissa! Samoin kulttuuri ja tavat vaikuttavat meissä ihmisissäkin: minunkin olisi voinut olla vaikea hillitä itseäni, kun joku hakkaa autonikkunaa.

    Kauniin varjot muodostuu noista verannan tuikuista. Oikein tunnelmallista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole kuullut tuommoisestakaan juhlasta kuin Bonfire Night aiemmin! Kuulostaa nimenä kivalta, mutta ei varmaan ole sitä, jos kerran rakettien ampuminen on noin kiivasta. Täälläkin heitellään paukkuja parvekkeilta, ja raketteja ammutaan milloin mistäkin sattuu huvittamaan. Suuresti ihmettelen, että onnettomuuksia ei satu vuosittain sen enempää. Sitä paitsi, sehän on vain huvittavaa, jos raketti sattuu lentämään esim. jonkun parvekkeelle. 🙄

      Minä en ole onneksi joutunut koskaan raketti- tai paukkuahdistelun kohteeksi, mutta eipä tullut mieleenkään lähteä diwalina ulos kävelemään, koska ounastelin, että jotain tuollaista saattaisi hyvinkin sattua.

      Suhtautuminen eläimiin on tosiaan hyvin erilaista eri maissa, mutta myös saman maan sisällä ihmiset saattavat suhtautua eläimiin eri tavoin. Intialaisissakin on ihmisiä, jotka eivät voi ymmärtää sitä, että koiria pidetään lemmikkinä (heidän mielestään koirat ovat onnellisempia, jos ne saavat olla vapaina), ja sitten on ihmisiä, joille koira on lemmikki, jonka hemmottelussa ei tunneta rajoja.

      Diwali olisi varmaan tosi tunnelmallinen ja kiva juhla, jos siitä poistaisi kaiken melu- ja muun saasteen. Toki anopin tuikut olivat tunnelmallisia nytkin. 😊 Harmitti kun en ripustellut jotain valoketjuja parvekkeelle, mutta valoketjut olisivat olleet anopin mielestä varmaan turhaa rahanmenoa. 🤭

      Poista
    2. Minun rakettikammoni juontaa juurensa siis nimenomaan teiniajoilta, jolloin keräännyttiin Espalle ja oli ihan yleistä että nuoriso heitteli rinkien keskelle pommeja ja jopa joidenkin huppuihin laitettiin pommit. Ei ole aikuisiällä ollut ongelmia, koska harvemmin olen mennyt uutenvuotena muualle kuin omaan sänkyyn nukkumaan hyvissä ajoin ennen kuin vuosi vaihtuu :D

      Ja tunnelmallisella viittasin nimenomaan anoppisi terassin tuikkuihin ja niiden luomiin varjoihin – en siihen muuhun valosaasteeseen ja paukkeeseen :D

      Poista
    3. Nyt kun sanoit, niin taitaa mullakin olla nuoruudesta vastaavia muistoja. Oli päässyt unohtumaan, joten mulla ei ole tainnut jäädä asiasta mitään traumaa. 🤭

      Mä olen yrittänyt valvoa uutenavuotena yli puolenyön, jotta näkisin raketit, mutta muistaakseni toissa vuonna minäkin menin ennen puoltayötä nukkumaan. Jätkäsaaressa raketit näkyi vielä kivasti (jos oli sopiva ilma), kun asunto oli niin korkealla.

      Ymmärsin kyllä, mitä tarkoitit, mutta mulla lähti taas ajatukset sivuraiteille. 😅

      Poista
  10. Voi miten kurjaa! Tämä metelipaukuttelu on kamalaa kuultavaa koirille ja kohtahan täällä on taas uusi vuosi ja raketit paukkuvat. Sitä on yritetty ainakin joissakin vähentää ja lisätä laser-showksi, mutta se on kai kallista. Todella kamalaa tuo koirien kohtaloa mm Diwalina. Mutta olisi se kyllä hienoa katsoa ja koristella joillakin tuikuilla ja valonauhoilla! Mullakin on jo parit kaamosvalot käytössä, kun täällä on niin pimeää.
    Mutta olipas se ilotulitteidenostospaikka! Täälläkin on tosi harvoin kerjäläisiä ja he ovat niitä Romaniasta lähtöisin, torilla näkee heitä.

    Kiitos Diwali-kuvista ja toivon jatkossa hieman hiljaisempia ja saasteettomampia ilmoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaamosvalot ovat kivoja, ja mullakin on aina ollut semmoiset, vaikka viime vuonna ei kyllä tainnut olla? Vai oliko sittenkin, en muista. 😅 Tänä vuonna tuskin tulee olemaan, kun en edes tiedä, missä mun valot on muuton jäljiltä. On muuten kiva, että valoja on alettu kutsua kaamosvaloiksi, eikä niiden kanssa ole enää niin tarkkaa, milloin niitä "saa" polttaa. Intiassahan harrastetaan valoilla koristelua ympäri vuoden, mutta täällä onkin myös pimeää ympäri vuoden.

      Kerjäläiset kuuluvat katukuvaan monessa paikassa, nykyään Suomessakin, mutta siitä en pidä, jos kerjäläiset tarttuvat kiinni tai tulevat muuten liian lähelle. Siinä menee minun rajani.

      Eilen vielä kuului jonkin verran paukuttelua (kolme iltaa diwalin jälkeen 🙄), mutta tänään ei ole kuulunut kuin muutama tömäytys. Toiveissa on, että jospa huominen olisi jo täysin paukuton. 😬

      Poista
  11. Meidän pipanat ei onneksi pelkää tulituksia, mutta esimerkiksi aiempi shelttini pelkäsi niitä ihan kauheasti. Ja se, kun Suomessakaan ei noudateta niitä ampuma-aikoja, saati sitten Intiassa (tai vaikka Espanjassa), missä ei ole rajoituksia sen suhteen. Minusta tulittamisen voisi jättää uutenavuonnakin ihan keskiyön huiteille ja ammattilaisille. Sitten kakarat ja vähän vahvempia nauttineet ampuu silmänsä irti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että teidän hauvelit eivät kärsi ilotulituksista. 😊 Ja toi on oikeasti ihan hemmetin rasittavaa, kun ei ole mitään aikarajoituksia, jolloin tulitteita saa ampua – tai vaikka olisikin, niin jossain Intiassa niitä tuskin ainakaan noudatettaisiin. Täällä on kello nyt 22.40, ja porukka havahtui näköjään taas, että tässähän voisi taas vaikka ruveta jysäyttelemään paukkuja. 🙄 Tuossa makuuhuoneen parvekkeen edessä on vielä tyhjä tontti, jossa niitä on kiva ammuskella.

      Kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  12. Hyvät vai huonot uutiset(kommentit) ensin?
    Huonot... paukuttelu on kyllä sitä ymmärtämättömille (eläimet/pienet lapsetkin) järkyttävää. Jättää syviä pelkokertoimia!
    Kulkukoirat kyllä lenkillä ja pyöräillessäkin vaarallisia... Ukkokullaltani otettiin hampain verikoe ja sukka palkeille pyöräillessämme Normandian sivukujilla.
    Läheltä piti juttuja useita.... eihän tämäkään eläinten vika - vaan ihmisten, jotka ottavat/hylkäävät lemmikit ja sittemmin niitä tietysti syntyy lisääkin olosuhteissa, jotka eivät ole muutoinkaan turvallisia eläimille eikä ihmisille.
    Hyvät; kiitos, postaustesi informatiivisyys ilahduttaa. Aitoja oikeita kokemuksia ja näkemylsiä "paikallisten silmin" - niin paljon parempaa, kuin wikipedia tietous.... Pohjois-Intiassa diwali oli ihan ORANSSI, mikähän siinä on taustalla... ja Singaporessa tietyt kukkien värit kuvasi kukin jotain erilaista hyvää... valon juhla oli muistaakseni myös Deepavali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kauhea, mitä ukkokullallesi on sattunut. Onneksi ei käynyt pahemmin! Täällä suurin osa kadulla olevista koirista on ihan kulkukoiria, mutta viime aikoina olen nähnyt muutaman niin siistin näköisen koiran, että ne olivat varmasti jonkun entisiä lemmikkejä. Ihan kamalaa hylätä lemmikki tuolla lailla. 😢

      En tiedä, mikä Pohjois-Intian oranssin värin takana mahtaa olla. En jaksa nyt googlettakaan (tuli juuri salilta ja oon aika väsynyt). 🤭 Täälläkin diwalia kutsutaan myös deepavaliksi, mutta itse olen tottunut käyttämään tuota diwali-nimitystä.

      Kiitos, Repolainen, ja leppoisaa loppuviikkoa sinulle! 😘

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3