Kes hiljaks jääb, see ilma jääb.


tiistai 22. lokakuuta 2019

Sirkustemppuja

Vaalit ovat nyt takana, ja arkeen on palattu. Palaan vaalitulokseen postauksen lopussa, sillä tulos on tätä kirjoittaessani edelleen auki.


Perjantaina oli todettava, että alkoholia ei todellakaan saisi ennen maanantaita. Kaupan alkoholiosasto oli ympäröity paksulla teipillä, josta roikkui "kuiva laki" -lappusia (ley seca). Ukkeli palasi Medellínistä perjantain ja lauantain välisenä yönä, eikä lennollakaan ollut tarjoiltu alkoholia. Samalla lennolla oli tullut väkeä Argentiinasta ja muualta Etelä-Amerikasta valvomaan vaaleja ja ääntenlaskentaa.

Autolla liikuminen oli kielletty koko sunnuntaipäivän, ellei ollut saanut erityislupaa autoiluun. Autoja näkyi minusta kuitenkin yllättävän paljon, vaikka tiet olivatkin pääosin tyhjät.

Bolivialaiset ovat kuitenkin ilahduttavan kekseliäitä. Jos kerran autoa ei saa käyttää, sitten kaivetaan muut kulkuneuvot esille.Toki kävellenkin pääsee – ja polkupyörällä.
Nyt hyppään vaalipäivästä hieman taaksepäin, eli sekalaista kuvakoostetta pukkaa. Kuljeskelin ukkelin poissaollessa vähän siellä sun täällä, ja kuviakin kertyi melkoinen määrä, mutta ennen kuin pääsen niiden kimppuun, on laitettava näitä vanhempia kuvia kävelylenkeiltä. (En oikein itsekään tajua, mitä yritän selittää, mutta eipähän ole ensimmäinen kerta.)

Vakkarilehtikioskini.
Jos haluaa saada päivän lehden, on oltava ajoissa liikkeellä. Aamupäivän jälkeen on enää turha tulla kyselemään.


Lehtikioskin vieressä on lounaspaikka, jossa myydään muun muassa kanaa eli polloa. Boliviassa tuskin on ravintolaa, josta ei saisi polloa! Luin viime viikolla, että jokainen bolivialainen syö vuodessa 43 kiloa kanaa. Määrä tuntui minusta suurelta, mutta kun kulutuksen laskee päivää kohti (= 117 grammaa), se ei enää tunnukaan kovin paljolta. Eihän se vastaa edes yhtä rintafilettä.

Jos osaa pitää silmänsä auki, tienvarsilla voi nähdä kaikenlaisia veijareita.


Pieni googlettaminen paljasti, että tämä on ilmeisesti Teius teyou -lisko, joka tunnetaan myös nelivarpaisena teguna. (En tiedä, onko otuksella suomenkielistä nimeä.) Tämän värikkään kaverin kyllä muistaa nähneensä!Tämä lisko oli väritykseltään vaatimattomampi, mutta naama oli jotenkin kovin sympaattinen.
Tätä ei tarvinnut googlettaa. 😆
Just tätähän mie olen ettinytkin! Otanpas tästä vähäsen.
Onpas tiukassa.
Eikö se perkule nyt lähde.
Haha, yrittänyttä ei laiteta!
 
Eläinosastolta puuosastolle. Puut lopettelevat kukkimistaan, ja jotkin ovat jo pudottaneet kaikki kukkansa, mutta joissakin on vielä väri-ilottelua jäljellä.

Liekkipuu (kiitos Jaelille tunnistamisavusta!).
Jakaranda.
Kultasade (kai?).

Mangokausi alkaa olla kohta käsillä.
Silta yli ihanan... avoviemärin.

Rakastan bolivialaisilla pikkukaduilla kuljeskelua, kun koskaan ei voi tietää, mitä niiltä löytää.


Huone vuokrattavana.
Sanoisinko, että varsin mielenkiintoisen näköinen kuntosali.

Katuja yhdistävät kujat ovat joskus vähän epäilyttävän näköisiä, mutta ihan hyvä näitäkin on kävellä.
Sitten vähän isompaa bulevardia.


Vaalitulos on antanut odottaa itseään, sillä vaalit ovat olleet melkoinen farssi. Ensimmäisten, sunnuntai-iltana kahdeksalta julkaistujen vaalitulosten mukaan Evo oli saanut 45,28 prosenttia äänistä ja Mesa 38,16 prosenttia. Äänistä oli laskettu tuolloin 83,76 %. Näytti siis selvästi siltä, että oli tulossa toinen äänestyskierros, joka järjestettäisiin joulukuun 15. päivä. Yhtäkkiä ääntenlaskenta kuitenkin keskeytettiin, eikä enempää tuloksia tullut. Evolla ei ollut muuta sanottavaa kuin se, että hän saisi kyllä maaseudulta niin paljon ääniä, että toista kierrosta ei tulisi, vaan hän voittaisi vaalit suoraan ensimmäiseltä kierrokselta.

Mitä pidempään tauko ääntenlaskennassa kesti, sitä levottomammaksi kansa tuli, ja heräsi epäilys äänten manipuloinnista ja vaalipetoksesta. Levottomuudet ja väkivaltaisuudet eri puolilla maata lisääntyivät. Ääntenlaskennan jäädyttäminen kesti tähän iltapäivään asti, jolloin tilanne olikin yllättäen muuttunut. Viimeisimpien tietojen mukaan, kun äänistä on laskettu 95,22 %, Evo olisi saamassa 46,86 prosenttia äänistä ja Mesa 36,73%. Eroa olisi siis 10,13 prosenttiyksikköä, joka riittäisi takaamaan Evolle voiton suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Eiköhän tämä peli ole siis jo selvä. Seuraava kysymys onkin sitten sen, millaiseen kaaokseen maa ajautuu äänestystuloksen takia.

Minä menen nyt nukkumaan, mutta sen vielä sanon, että olenpa taas onnellinen siitä, että saan elää maassa, jossa ei tarvitse sietää tällaista pelleilyä. 

Edit. muutama minuutti myöhemmin. 
Luin juuri, että Santa Cruzissa ja koko Boliviassa suunnitellaan täydellistä lakkoa, jonka pituus olisi "määrittelemätön". Lakko alkaisi jo huomenna tiistaina kello 12. Yöunet kaikkosivat aika tehokkaasti, kun rupesin miettimään, että jäämmekö nyt ukkelin kanssa jumiin Boliviaan.  

16 kommenttia:

 1. Ihana kuvakooste. No onpa siellä etikoisia kieltojs vaalien aikana, kuten autojen ja alkoholin kielto, mutts toisaalta ymmärrettävää, ettei tule mellakoita vaalien aikana. Toivottavasti ei nyt tule siellä kauhean rauhatonta, jos Evo sittenkin onnistuu voittamaan vaalit ekalla kierroksella.
  Pollo🐔🦃Kun asuin Venezuelassa söin vielä lihaa eli kanaa, ja söimme tosi usein kanapaikoissa.Bogitassakin oli monta pollo-paikkaa, ja niissäkin käytiin. Ja Miamissa oli eteläamerikkalainen pollo-ketju, sielläkin käytiin kun se oli niin hyvää, ja ne kastikkeet samoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos pidit. <3

   Mä en itse asiassa uskonut, että noita kieltoja oikeasti noudatetaan, vaan luulin, että ne on vaan jotain pilipalisääntöjä. Olinkin aikeissa ostaa ukkelille perjantaina kaupasta pari olutta, mutta ei se sitten onnistunutkaan. :-D

   Minäkin toivon, että ei tule kovin rauhatonta. Potosissa ja Sucressa on ollut ilmeisesti kovempiakin mellakoita, mutta Santa Cruzissa on ollut käsittääkseni varsin rauhallista, ainakin toistaiseksi.

   Pollo on kyllä hyvää, kun sitä voi laittaa niin monella tavallakin, että siihen ei kyllästy hirveän pian. Itse kyllästynyt punaiseen lihaan hyvin äkkiä, ja vaikka aluksi oli kiva päästä täällä kunnon liharavintolaan, niin nyt se ajatus ei inspaakaan enää yhtään, päinvastoin.

   Poista
 2. Ai niin, ja ihana tuo lisko, mä niin tykkään🦎Ja puutkin samoja mitä täälläkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en yleensä oikein tykkää liskoista, vaan vähän säikyn niitä, mutta nuo olivat kyllä minustakin söpöjä. Tuijottelimme toisiamme pitkän aikaa. :-D Ja kiitos vielä puutietoudesta! Jospa nyt muistaisin noiden nimet. :-)

   Poista
 3. Onpa hieno tuo värikäs lisko.

  Vaalit eivät vaikuta rehellisiltä. Onpa harmillista :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan liskotkin osaa olla aika symppiksiä. :-) Ja komeita!

   Vaalithan olivat suorastaan demokratian irvikuva. No, nyt sitten lakkoillaan, eikä lopusta ole tietoa.

   Poista
 4. Bolivian ja Turkin välillä on varmasti enemmin eroja kuin yhtäläisyyksiä mutta tän postauksen perusteella tuntui kuitenkin kovin tutulta. Grillattua kanaa on tarjolla joka korttelissa, ja se onkin paras pikaruoka kiikuttaa kotiin. Vaalipvänä on samanlaiset kyltit eikä holia saa ostettua, paitsi että saa kun tietää oikeat paikat. Pikkukujille itsekin aina täällä haluan kun siellä törmää usein kaikkeen jännään ja tietenkin tuo vaalitulos, sehän kuulostaa niin tuttuakin tutummalta :D Jakarandat ja liekkipuutkin voisi olla mein kulmilta, tosin hieman eri vuodenaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista lukea Bolivian ja Turkin yhtäläisyyksistä! Ensi ajattelemalla tosiaan tuntuu, että Bolivialla ja Turkilla ei olisi hirveästi yhteistä, mutta aika paljon niitä kuitenkin tuntuu olevan. Grillattua kanaa myydään muuten marketeissakin, ja usein se on pakattu täkäläisittäin tavallisimpien lisukkeiden, eli riisin, ranskanperunoiden ja/tai yucan kanssa. Ostin sitä kerran, ja se oli ihan ok.

   Jaelin kirjoituksesta ymmärsin, että jakarandat ja liekkipuut kukkivat keväällä, eli ehkä ne kukkivat sielläkin keväällä? Täällähän on nyt kevät, kun Bolivia on eteläisellä pallonpuoliskolla.

   Poista
 5. Ei oikein mahdu järkeen, miksi vaaleja pitää järjestää, jos tulos on kuitenkin ennalta päätetty ja manipuloidaan sen mukaan. (Ja täällä Suomessa varmaan kansa alkaisi äänestyslakkoon, jos vaaliviikonloppuna ei saisi alkoholia kaupasta :D. Tai ei voisi mennä äänestyspaikalle autolla..).

  Kivan sekalainen kuvasarja. Erityisesti pikkulinnun sitkeydelle peukut.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Samaa minäkin olen ihmetellyt, että mitä järkeä vaaleja on edes järjestää, kun tulos on kuitenkin jo ennalta päätetty. Ehkä tämä on jotain "katsotaan-jos-kansa-sattuisi-olemaan-samaa-mieltä" -demokratiaa, että järjestetään vaalit siinä toivossa, että tulos miellyttäisi vallanpitäjiä. Ja jos näyttää siltä, että se ei se miellytä, keksitään keinot saada tulos oman mielen mukaiseksi.

   Hih, minä ajattelin samaa, että mitenköhän Suomessa suhtauduttaisiin, jos pitkäripaiset sulkisivat ovensa koko äänestysviikonlopuksi. :-)

   Pikkulintu oli minusta aivan ihana ja niin hassu, kun toinen vaan jaksoi yrittää ja ähertää. Onneksi vaiva palkittiin. <3

   Poista
 6. Ihana toi pikkulintu 😂😊😂😊

  VastaaPoista
 7. Ihania kukkivia puita! Ai niin siellä on kevät. Hesarikin kirjoitti tänään niistä vaaleista, aika outoa tuo Evon ehdokkuus ja vaalien tulos. Vaan onhan näitä "demokratioita" ja demokratioita.

  Palaan vielä tuohon vaalikuivuuteen; aika outohan se on. Olen ollut kyllä kuivassa kunnassa tai paikassa, nimittäin Alaskassa ja sinnehän ei saanut tuoda viinaa eikä huumeita. Paikan suuri ongelma oli huumeiden väärinkäyttö, viinan käytöstä en muista mitään lukuja, mutta kyllä sitä(kin) sinne trokattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupesin miettimään, että kukkivat puut taitavat olla Suomessa aika vähissä. Itselle tulee ensimmäisenä mieleen omenapuu ja syreeni, ja niidenkin kukkimisaika on tosi lyhyt.

   Minäkin luin saman artikkelin (vai oliko se kolumni) Hesarista. Oli hyvin kirjoitettu.

   Kyllähän ihmiset löytävät aina keinot nauttia kiellettyjä aineita, jos on haluja niiden nauttimiseen. Ihmettelin aluksi, miksi alkoholin myynti oli kielletty maanantaihin puoleenpäivään asti, vaikka vaalit olivat jo sunnuntaina. Vaalituloksen selvittyä tajusin kuitenkin, että moni vaalien lopputulokseen tyytymätön olisi saattanut ruveta rettelöimään alkoholin voimalla, jos olisi saanut sitä käsiinsä. Tosin nythän tulos selvisi vasta kuivan kauden päätyttyä.

   Poista
 8. Ihania värikkäitä kuvia taas kaikki. Mainio ja periksi antamaton tuo tirppa :-D

  Kyllä ihminen voi olla ilman alkoholia ja autoa muutaman päivän ;-). Täälläkin voisi palata aikaan jolloin kaupat ja baarit olivat juhlapyhinä kiinni. Nyt kaikki päivät tuntuvat aivan samanlaisilta. En nyt tietysti väitä, että se olisi kaikinpuolin maailman paras ratkaisu.

  Mielenkiintoista tuo ihmisen ajattelu. Miten tämä Evo kehtaa edes näyttää naamaansa missään kun itse tietää vääristetyt tulokset ja oman oikean suosionsa? Ja moni muu kepulikonstein valtaa pitävä :-(

  Toivottavasti mitään mellakointia ei satu teidän kohdille siellä!

  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. <3 Tirppa oli touhukas ja sisukas. :-)

   On se vaan kumma juttu, että heti kun tietää, että jotain ei voi saada, sitä alkaa tehdä mieli. Voi miten silloin lakkopäivän iltana olisi tehnyt mieli yhtä kylmää olutta, vaikka ei ole tehnyt mieli olutta herran aikoihin. Ja lauantainakin olisin voinut huolia ravintolassa lasin viiniä. :-D Mutta ihan hyväähän tuommoinen välillä tekee, vaikka en tykkääkään mistään ulkopuolelta tulevista rajoitteista.

   Minä en kyllä kaipaa niitä aikoja, jolloin kaikki oli pyhinä kiinni. Minua jotenkin ahdistaa sellainen, että on jumissa neljän seinän sisällä. Tosin tässä taitaa päteä sama juttu, että en välttämättä lähtisi pyhinä mihinkään, mutta heti jos tiedän, että en pääse mihinkään, tuleekin yllättävä halu päästä kaupoille. :-D

   Evo taitaa olla niin läpeensä röyhkeä ihminen, että hän ei edes ymmärrä tehneensä mitään väärää. Tänäänkin hän oli telkkarissa kuin maailman omistaja ja hyvyyden perikuva, joka jakeli rahaa lapsille.

   Tämä alue on onneksi hyvin rauhallista, joten en usko, että täällä tulee mitään mellakointia.

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3