Kes hiljaks jääb, see ilma jääb.


tiistai 15. lokakuuta 2019

Jos seinät osaisivat puhua

Piti jatkaa edellisestä, mutta näin tänään kävelylenkillä jotain sellaista, että on pakko päästä heti jakamaan se.

Satuin kulkemaan ohi jättimäisen rakennuksen, joka oli selkeästikin hylätty.


Kadun varressa luki paikan nimikin, Gran Centro Coliseum, ja ajattelin ensimmäiseksi, että tämä oli ollut varmaankin ostoskeskus.Seisoin pitkän aikaa tien toisella puolella rakennusta katsellen ja puntaroiden, mitä tehdä. Rakennus näytti varsin vaarattomalta, ja tyhjinä ammottavat oviaukot huutelivat kutsuvasti. Lopulta tuumasin, että ketään ei varmaan haittaisi, jos kävisin vähän vilkaisemassa sisälle.


Myöhemmin kotona googleteltuani sain selville, että tämä oli ollut yökerho. 

Ensinäkymä ovelta.
Tältä tiskiltä oli myyty (pylväissä olevista hinnoista päätellen) mm. voileipiä ja kahvia sekä kanaa pinaatilla ja stroganovilla(!).

Yökerho oli suljettu vuoden 2016 lokakuussa toisen santacruzilaisen, Red Lips -nimisen yökerhon kanssa samaan aikaan. Yökerhojen omistaja, Marco Hernán Cámara, oli aiemmin pidätetty La Pazissa epäiltynä ihmiskaupasta ja prostituutiosta. Toiminnan keskuksena oli ollut Cámaran omistama Katanas-yökerho La Pazissa, joka oli suljettu jo aikaisemmin, mutta paritusta oli harjoitettu myös näissä santacruzilaisissa yökerhoissa.  Mietin taas, että olisi mukava päästä aikakoneella hieman ajassa taaksepäin ja nähdä, millainen paikka yökerho oli ollut, kun se oli vielä toiminnassa. Prostituutiota ja muuta vastaavaa en kyllä välittäisi olla todistamassa, mutta olisi kiva nähdä rakennus täydessä loistossaan.


Olisi tehnyt mieli käydä yläkerrassakin, mutta ei ole hyvä koetella onneaan liiaksi. Ahneella on paskainen loppu jne. Menin siis ulos katsomaan siipirakennusta.


Koko prostituutiovyyhti alkoi purkautua, kun Cámaran tytär, Nohemy Cámara, ilmiantoi isänsä. Nohemy oli pakotettu työskentelemään isänsä yökerhossa La Pazissa 15-vuotiaasta asti, joten hän oli nähnyt omin silmin, kuinka "tanssijattaria" ja "seuraneitejä" tuotiin La Paziin Paraguaysta, Brasiliasta ja Panamasta. Tytöille luvattiin, että he pääsisivät tekemään Boliviassa mallin töitä hyvällä palkalla, mutta kun he pääsivät maahan, heiltä otettiin passit pois ja heidät pakotettiin prostituoiduiksi uhkailemalla ja väkivaltaa käyttäen. Lisäksi tytöt pakotettiin käyttämään huumausaineita, jotta he pystyisivät "toimimaan tuottoisammin".

Siipirakennuksen tilat olivat varsinaisesta yökerhosta erilliset, joten tänne pääsi kulkemaan myös ulkokautta. Erinomainen paikka laittomuuksien harrastamiseen.


Näinkin laajamittaista rikollisuutta ei harjoiteta ilman, että myös viralliset tahot ovat sotkeutuneet asiaan. Katanas-yökerhollakin oli yhteyksiä muun muassa ulkomaalaisvirastoon ja poliisiin, joiden yhteyshenkilöt tiesivät varoittaa (rahallista korvausta tai yökerhon tarjoamia palveluksia vastaan) tulevista ratsioista. Yökerhot oli varustettu salahuoneilla, joihin tytöt piilotettiin ennen tarkastuksia.


Hissit ovat pysähtyneet ikuisiksi ajoiksi.
Rojua ja lasinsirpaleita oli kaikkialla.

Prostituutiota esiintyy Etelä-Amerikassa luultavasti paljon suuremmassa mittakaavassa kuin kukaan osaa arvata. Medellínissäkin prostituutio kukoistaa, ja vaikka se ei ole (enää) erityisen näkyvää, vähäpukeisia tyttöjä näkee silti päivystämässä Medellínin suosituimman turistialueen Parque Llerasin ympäristössä. Eikä niitä tarinoita ole vain yksi tai kaksi, kun joku ulkomaalainen mies on lähtenyt kahden nätin tytön matkaan ja herännyt seuraavana päivänä puolikuolleena ja kaiken mukanaan olleen omaisuutensa menettäneenä. Pahimmassa tapauksessa on lähtenyt henkikin, niin kuin siltä turkkilaiselta professorilta, joka treffasi kaksi Tinderistä löytämäänsä paikallista tyttöä ja jonka jäännökset löytyivät parin viikon kateissaolon jälkeen eräästä rotkosta.

Lähteet:
Allanan dos locales por caso 'Katanas'
Caso Katanas
El escándalo del caso Katanas salpica a funcionarios
Todo lo que hay detrás del Katanas 
A prisión red que habría drogado y asesinado a profesor turco en Medellín

8 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää tuo rakennus hylättynäkin, mutta hyvä että paha toiminta tuolla sai loppunsa. Totta, Etelä-Amerikassa
  prostituutio enemmän näkyvissä, ja usein köyhyys ajaa ihmisiä siihen. Caracasissa asuimme osan aikaa erään bordellin lähellä, ja siellå oli baari. No kävimme siellä pari kertaa drinksuilla, ja madame oli myös baarimikko...
  Tuon rakennuksen voisi restauroida ihmisiä hyödyntävään tarkoitukseen, sillä itse rakennuksessa on potentiaalia. Itse asiassa tuosta rakennuksesta tulee mieleen Tel Avivin rannan lähellå oleva rakennus, joka myös oli Colosseum nimeltään, jossa aikoinaan omi hieno yökerho, sitten ravintola, sitten kauppa,ja ja viimeksi yökeho nimeltä Pusdycat, joka oli tunnettu strippareistaan.Myöhemmin selvisi että siellä oli salaisia huoneita
  joissa sai muutakin kuin strippausta ..Rakennus on itse asiassa purkausuhan alla, mutta nyt luin että siellä toimii viiko oppuisin synagooga 😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin rakennus näyttää tosi hienolta edelleen, ja siksi toivon, että se kunnostettaisiin johonkin muuhun käyttöön. On surku, jos tuommoinen rakennus vain rapistuu paikoilleen. :-(

   Köyhyys ajaa ihmisiä monenlaiseen, joten en ihmettele, jos prostituutioonkin. Tuli mieleen venezuelaiset kerjäläiset, joita on tosin paljon erityisesti Medellinissä. Täällä Santa Cruzissa venezuelalaisia ei juurikaan näe, paitsi tänään näin juuri yhden perheen (kerjäämässä hekin).

   Johan on Tel Avivin Colosseumilla kirjava historia! Yökerhosta synagoogaksi. :-D Colosseum taitaa muuten olla aika suosittu nimi, tai ainakin siltä vaikutti, kun googletin tätä Santa Cruzin Coliseumia. Hakutulokseksi tuli jos jonkinlaista Colosseumia ympäri maailman.

   Mukavaa viikon jatkoa, Jael! :-)

   Poista
 2. Hih, joka hemputin paikkaan sie uskaltaudut! Ukkeli saa varmaan hermoromahduksen sun kanssa :-D. Onneksi jätit tutkailun tällä kertaa hieman vähemmälle, tiedä mitä vastaan olisi pöllähtänyt.

  Hieno rakennus. Harmi vaan tuonkin rakennuksen synkkä menneisyys.

  Tuota prostituutiota ja ihmiskauppaa taitaa olla olemassa tasan niin kauan kun ihmisiäkin :-(
  Valitettavasti!

  -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän se ukkeli mitään hermoromahdusta saa, kun ei tiedä tästäkään reissusta. ;-D Ei tuo varmaan enää mitään jälkeenpäin sanoisikaan, kun reissu on tullut jo tehtyä, ja olen selvinnyt siitä ehjin nahoin, mutta jos ilmoittaisin etukäteen, että meinaan mennä tuollaiseen paikkaan, sehän repisi pelihousunsa. Tosin ukkeli on jo tottunut mun kanssa kaikenlaiseen, joten voisi myös olla, että se luottaisi mun ns. harkintakykyyn. :-D

   Luin muuten, että rakennuksen yläkerrassa oli ollut taannoin tulipalo, jonka oli sytyttänyt rakennuksessa majaillut porukka. Jotain antisosialistejakin siellä on majaillut. Oli siis varmaan ihan hyvä päätös, etten tunkenut nenääni joka nurkkaan.

   Rakennus on hieno, mutta menneisyys on tosiaan aika synkkä. Ehkä tuosta saisi vielä kunnostamalla ihan kelpo paikan, jos ei yökerhoa, niin jonkin muun. Vaikkapa kasinon.

   Eihän prostituutiota olisi, jos ei olisi kysyntää. Eli kysyntä ja tarjonta kai kohtaavat?

   Poista
 3. Joidenkin ihmisten raakuus on niin käsittämätön 😱
  Ihme ettei rakennusta ole kokonaan "huumeveikot" vallanneet . Siinä heilä olisi hieno linna 🙊
  Niinpä , kysyntä ja tarjonta kohtaavat 🤨🤮🤢

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Parempi kun ei rupea ajattelemaan ihmisten raakuutta sen syvemmin, koska muuten alkaa ahdistaa...

   Ymmärtääkseni Coliseumissa onkin majaillut jos jonkinlaista porukkaa, mutta poliisit ovat käyneet ajamassa heidät pois. Ihmettelin myös, että tuolla ei ollut asunnottomia, vaikka voihan se olla, että he ilmestyvät vasta illan tullen.

   Poista
 4. Kyllähän tuosta rakennuksesta saisi vielä vaikka mitä, mutta ehkä se menneisyys haittaa - tai en tiedä tietysti sikäläistä mentaliteettia. Kenelle tuo rakennus nyt kuuluu; entiselle bisneksen harjoittajalle vai miten? Vai asuvatko siellä asunnottomat, kuten tuossa epäilit heidän valtaavan rakennuksen aina pimeän tullen. Kyllä nämä prostituutiosta kertovat tarinat ovat kamalia ja kyllähän sitä näkee, jos osaa katsoa tai kuunnella, täällä Suomessakin. Valitettavasti.

  Muistahan olla varovainen siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin saisi! Saapa nähdä tuleeko tuosta rakennuksesta ikinä enää mitään, vaikka minä en tosin taida olla sitä täällä todistamassa. Tai mistä sitä koskaan tietää, mihin elämä vie.

   Lueskelemistani artikkeleista ei käynyt ilmi, kenelle rakennus nyt kuuluu, joten en yhtään osaa sanoa. Se on kumminkin varma, että siellä on pyörinyt ja varmasti pyörii edelleenkin kaikenlaista (enemmän ja vähemmän epämääräistä) porukkaa.

   Tekisi mieli väittää, että Suomessa ei ole prostituutiota, mutta se taitaisi olla sinisilmäisyyttä tai pään pusikkoon laittamista. Jos on asiakkaita, varmasti löytyy palvelun tarjoajiakin, ja eiköhän niitä asiakkaita ole joka maassa.

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3