Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


perjantai 18. lokakuuta 2019

Epävarma tulevaisuus

Sunnuntaina on Boliviassa yleisvaalit, joilla valitaan maalle presidentti, varapresidentti sekä kansanedustajat. Eletään siis varsin jännittäviä aikoja. Suurin kysymys on tietysti se, pääseekö Evo Morales jatkoon jo ensimmäiseltä kierrokselta, vai tuleeko vaaleissa toinen kierros.

Minulla on epämiellyttävä aavistus, että Evo voittaa vaalit jo ensimmäisellä kierroksella, vaikka maan tulevaisuuden takia toivoisin muunlaista tulosta. Moni pelkää, että jos Evo jatkaa presidenttinä, Bolivia ajatuu diktatuuriin ja kokee pian Venezuelan kohtalon.

(Kuva: La Razon.)

Viimeisimmän mielipidemittauksen tulokset näyttävät siltä, että Evo saisi ensimmäisellä kierroksella 36,2 prosenttia äänistä ja Carlos Mesa 26,9 prosenttia. Ensimmäiseltä kierrokselta pääsee suoraan presidentiksi, jos saa yli 50 prosenttia äänistä tai jos saa yli 40 prosenttia äänistä ja ero toiseksi tulleeseen on yli kymmenen prosenttiyksikköä. Tilanne on siis todella tiukka, sillä Evo on varsin lähellä tuota neljääkymmentä prosenttia. Toki mielipidemittaukset ovat aina vain mielipidemittauksia, mutta tosiasia on kuitenkin se, että nämä vaalit ovat kahden kauppa, sillä kukaan muu kuin Mesa ei voi laittaa Evolle kampoihin.

Félix Patzin vaalimainos lehdestä.
Virginio Leman.
Oscar Ortiz ja puhtaat kädet.

Evon ei pitäisi olla ehdokkaana ollenkaan, sillä kansa äänesti vuoden 2016 helmikuussa (51,3 prosentin enemmistöllä) presidentin kolmatta virkakautta vastaan. Evo oli tuolloin jo toista kautta presidenttinä, ja hän oli luvannut olla asettumatta ehdokkaaksi enää seuraavissa vaaleissa, jos kansa päättäisi niin. Toisin kuitenkin kävi, ja Evo on ehdolla taas. (Tuleva hallintokausi olisi Evolle itse asiassa jo neljäs perättäinen, sillä ensimmäistä hallintokautta ei lasketa, koska kahden perättäisen kauden rajoitus tuli perustuslakiin vasta vuonna 2009). Vaikka kansa äänesti kolmatta virkakautta vastaan, korkein oikeus päätti kuitenkin vuotta myöhemmin, että hallintokausien määrää julkisissa viroissa ei rajoiteta, vaikka perustuslaissa määrättäisiinkin toisin. 

Kansan mielestä Evon ehdokkuus on perustuslain vastainen – mitä se tietysti onkin – ja se on johtanut mielenilmauksiin ja mellakointeihin.


Kaduilla näkyi jo viime vuonna "Bolivia dijo no" -kirjoituksia ("Bolivia sanoi ei"), mutta näin vaalien alla lauseet todella konkretisoituvat.

Evo itse on sitä mieltä, että hänen tehtävänsä on palvella kansaa vielä viisi vuotta, jotta hän voisi saattaa työnsä loppuun ja jotta hän voisi hyödyntää kokemustaan kansan hyväksi. Vastaehdokkaatkin ovat Evon mielestä hyväksyneet hänen ehdokkuutensa sillä, että he ovat asettuneet ehdokkaiksi Evon rinnalle. Tosiasia taitaa kuitenkin olla, että Evo on rakastunut valtaan ja haluaa pitää siitä kiinni keinolla millä hyvänsä. Jos Evo saa jatkaa vielä seuraavat viisi vuotta, on hyvin mahdollista, että hän on ehdokkaana vielä seuraavissa vaaleissakin.

Suurin osa kansasta on kuitenkin sitä mieltä, että Bolivia tarvitsee muutosta. Mielipidetiedusteluissa neljättä sijaa pitävä eteläkorealaissyntyinen Chi Hyun Chung ("Bolivian Donald Trump") on tästä hyvä osoitus. Chung on esittänyt muun muassa sellaisia mielipiteitä, että kuolemanrangaistus pitäisi palauttaa Boliviaan ja että Bolivian poliisilaitos tulisi lakkauttaa kokonaan ja luoda sen tilalle jokin toinen instituutio, joka palvelisi kansaa paremmin. Vaikka Chungin ajatukset tuntuvat järjettömiltä, ne ovat kuitenkin uponneet otolliseen maaperään, sillä vielä pari kuukautta sitten Bolivian politiikassa ei tiedetty Chungista mitään, ja nyt hän on jo mielipidemittauksissa sijalla neljä.




Evo lupaa kansalle turvallista tulevaisuutta – siis sitä samaa, mitä ennenkin. Ilmeisesti aika moni haluaakin juuri sitä, koska Evon kannatus on noinkin korkea. Täällä Santa Cruzissa on erittäin Evo-vastainen ilmapiiri, ja koska Evon kannattajia ei ole näkynyt oikein missään, olen vähän ihmetellyt, keitä Evon kannattajat sitten oikein ovat. Ilmeisesti Evon kannatus onkin suurempaa maaseudulla kuin kaupungeissa. Tosin mielipidetiedusteluihin – ja oikeastaan koko vaaleihin – täytyy suhtautua varauksella, sillä yleinen mielipide on se, että Evo kontrolloi kaikkea Boliviassa, eikä vastaehdokkailla ole oikeastaan edes mahdollisuutta voittaa. Kaikki keinot on kuitenkin otettu käyttöön, ja esimerkiksi Bolivian entinen presidentti ja Evon vastaehdokas vuoden 2005 vaaleissa, Jorge "Tuto" Quiroga, on sanonut äänestävänsä taktisesti Mesaa ja kehottaa myös muita tekemään samoin.

Minä äänestän Mesaa. Kuva: La Razón.

Mesa on ainoa, josta voi olla minkäänlaista vastusta Evolle, joten kansan täytyy nyt yhdistää voimansa, ja antaa äänensä Mesalle.

Sunnuntaina jännitysnäytelmä siis ratkeaa, kun 6 974 363 bolivialaista marssii ääniuurnille. Äänestäjien määrä tiedetään noin tarkkaan siksi, että äänestäminen on Boliviassa pakollista.

Koska samoilla vaaleilla valitaan sekä presidentti ja varapresidentti että kansanedustajat, tarvitaan hieman monimutkaisempi äänestyslippu.

Äänestyslippu on kaksirivinen. Ylärivillä ovat presidenttiehdokkaat ja varapresidenttiehdokkaat ja alarivillä kunkin puolueen kansanedustajaehdokkaat (omalta äänestysalueelta). Rivit ovat toisistaan riippumattomat, eli äänestäjä voi valita presidenttiehdokkaan yhdestä puolueesta ja kansanedustajaehdokkaan toisesta. Toki molemmat saa valita myös samasta puolueesta. Kummallekin riville saa kuitenkin laittaa vain yhden rastin, tai muuten ääni on hylätty (kuten vaihtoehdossa 3).

Äänestyspaikat aukeavat sunnuntaina kello 8, ja äänestysaikaa on kahdeksan tuntia. Äänestyspaikat näyttivät olevan aika samanlaisia kuin meillä Suomessakin, kuten kouluja. 72 tunnin vaalihiljaisuus alkoi torstaina keskiyöllä, mikä tarkoittaa sitä, että enää ei saa kampanjoida eikä yrittää vaikuttaa millään lailla äänestäjien päätökseen, vaan äänestäjille tulee taata rauhallinen harkinta-aika. Lisäksi voimaan astuvat perjantaina keskiyöllä yleiset järjestyssäännöt, joilla on tarkoitus taata se, että äänestyspäivä tulee sujumaan rauhallisesti.

Messu kuitenkin pidetään Santa Cruzin keskustan katedraalissa vaalipäivänä neljä kertaa.


Järjestyssäännöissä määrätään mm. seuraavaa:

  • Alkoholinkäyttö on kielletty perjantaiyöstä maanantaihin 21.10. kello kahteentoista asti niin julkisilla paikoilla kuin yksityisissä tiloissakin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että alkoholia ei saa ravintoloista eikä hotelleista, eikä sitä saa juoda kotonakaan. Tällä pyritään varmistamaan, että alkoholi ei vaikuta kenenkään äänestämiseen ja että yleinen rauha säilyy.
  • Kaduilla liikennöinti on kielletty koko sunnuntain ajan muilta paitsi niiltä ajoneuvoilta, joilla on vaalilautakunnan myöntämä lupa. 
  • Tuli- ja teräaseita ei saa olla mukana julkisilla paikoilla, ellei niiden hallussapitoon ole ammatin puolesta oikeus. 
  • Vaalialueelta toiselle ei saa liikkua. 
  • Julkisilla paikoilla ei saa kokoontua, eikä mielipidettä jonkun ehdokkaan puolesta tai vastaan saa esittää julkisesti.
  • Kaikenlaiset mielenosoitukset, kulkueet ja nälkälakot ovat kiellettyjä.  

Maanantaina sitten nähdään, miltä bolivialainen arki näyttää vaalien jälkeen. Hieman kyllä hermostuttaa, miten ihmiset tulevat reagoimaan, jos ja kun Evo voittaa.


10 kommenttia:

  1. Jännittäviä aikoja on siis edessä... Ollaan töissä ihmetelty taas noita trumpetin viimeaikaisia törähdyksiä ja sitä, miten ne vaalit voi voittaa. Yhden kollegan mies on Kaliforniasta ja siksikin tuo asia on todella läheinen. Vaan on sitä menoa sielläkin! Minua hieman ihmetyttää, että miten ne meinaavat kontrolloida sitä, että väkijuomia ei käytetä kotona? Kuka tulee teidän ovelle kolkuttamaan, että otatteko yömyssyjä tai ruuan kanssa jotain?
    Joka tapauksessa mielenkiintoista viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tuntuu ihan käsittämättömältä, miten Trumpista on voinut tulla presidentti. Tykkäsin katsella ennen muinoin Amerikan Diili- ohjelmia, joissa Trump oli pomona, ja tuntuu ihan uskomattomalta, että nyt se sama ukko on maan presidentti. Ei vaan mene jakeluun.

      Hih, samaa mietin minäkin, miten tuo alkoholin kontrollointi onnistuu. Että kiertääkö joku säännöllisin väliajoin ovelta ovelle tarkistamassa, että ei kai täällä vain kupitella. :-D

      Kiitos ja hyvää viikonloppua myös sinne! Täytyy käydä jo tänään kaupassa hamstraamassa ruokaa viikonlopuksi, että sitten sunnuntaina voi poteroitua telkkarin ääneen, kun minnekään ei kuitenkaan pääse.

      Poista
  2. Jännää mitä tapahtuu. Evon tie muistuttaa tosiaankin aika paljon Chavezin tietä, siinä mielessä että Evo on antanut äänen niille joita ei ennen nähty, eli tavalliselle kansalle,kuten myös oli Venezuelassa. Mutta vallan mukana tulee nälkä, ja nämä latinojohtajat ovat liian nälkäisiä mitä tulee valtaan, ja miten sitä käyttää väärin. Mutta tuon Chungin ajatukset ovat aika kamalia, toivottavasti häntä ei sentään valita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni on tosiaan hyötynytkin Evon presidenttiydestä, ja monen taloudellinen tilanne on parantunut näinä vuosina. Mutta silti moni näistäkin ihmisistä on sitä mieltä, että Evo saisi jo mennä ja että joku muu saisi nousta valtaan. Olet varmasti ihan oikeassa tuossa valta-asiassa – kerran kun pääsee nauttimaan vallasta, sitä haluaa lisää ja lisää, eikä siitä haluaisi päästää millään irti.

      Chungilla ei ole onneksi mitään mahdollisuutta päästä edes toiselle kierrokselle. Vaikka hänen kannatuksensa on noussut lyhyessä ajassa uskomattoman paljon, hänen ajatuksensa ovat kuitenkin liian radikaaleja, jotta niillä pystyttäisiin vetoamaan suuriin massoihin.

      Sunnuntaita odotellessa...

      Poista
  3. Nyt liikutaan niin vierailla vesillä, etten osaa kommentoida juurikaan asiaa. Mutta valta sokaisee ja sitä haluaa aina vaan lisää..

    Hatun nosto sulle :-) tähänkin asiaan olet paneutunut.

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin ensin, että nyt liikutaan vaarallisilla vesillä. :-D Mutta politiikka voi olla aika vaarallistakin, ainakin jos ollaan asioista eri mieltä.

      Politiikka ei kiinnosta minua tavallisesti pätkän vertaa, enkä tiedäkään siitä juuri mitään, mutta nämä Bolivian vaalit rupesivat kiinnostamaan niin paljon, että oli ihan pakko ottaa asioista selvää. Ja onhan se kiva tietää, mitä ympärillä tapahtuu. :-)

      Poista
  4. Mielenkiintoinen postaus.
    Raportoi sitten maanantaina meille, että kuinka kävi ja mitä kaupungisaa tapahtuu.

    Nykyisin kai kuka tahansa voi voittaa vaalit, kunte Trump ja Johnson :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enköhän mie jossain vaiheessa raportoi, mikä on tilanne. :-)

      Politiikka on muuttunut kyllä todella paljon viime vuosina ja vuosikymmeninä. Olisi vaikea kuvitella jotain Kekkosta nykyaikana presidentiksi.

      Poista
  5. Jännää kun näyttää siltä että tulisi second round

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännäksi tosiaan menee! Ja vielä joudutaan pari kuukautta odottelemaan, ennen kuin tiedämme, kuinka tässä käy!

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3