Jos mies sanoo tekevänsä jotain, hän kyllä tekee sen. On ihan turha muistutella asiasta puolen vuoden välein.


tiistai 28. heinäkuuta 2015

Paluu tulevaisuuteen

Olen nähnyt suuren osan Hyderabadin nähtävyyksistä, mutta yhtä paikkaa en ollut vielä nähnyt, ja se oli jäänyt pahasti kaivelemaan. Kyseessä olivat Qutb Shahi -dynastian haudat (Qutb Shahi Tombs), jotka sijaitsevat lähellä Golkondan linnoitusta. Qutb Shahi - dynastia hallitsi Golkondan kuningaskuntaa vuodesta 1518 vuoteen 1687, kunnes hävisi taistelun pohjoisesta tulleille moguleille, tarkemmin sanottuna Aurangzebille. Hautoihin on haudattu kaikki muut Qutb Shahi -dynastian kahdeksasta sulttaanista, paitsi viimeinen, Abul Hasan Qutb Shah. (En millään nyt saa päähäni, miksi tällaisia kupolimaisia hautamuistomerkkejä kutsutaan, joten puhun vain haudoista. Kuvia on taas ihan hirveästi, joten yrittäkää kestää.)

En oikein tiennyt, mitä paikalta odottaa, mutta sitä en ainakaan osannut arvata, että alue olisi niin iso. Vaikka päätin ottaa kuvan jokaisen haudan opaskyltistä, jotta varmasti muistaisin, mikä hauta oli kenenkin, menin lopulta sekaisin. Vähän harmittaa, kun en osaa sen tarkemmin sanoa, mikä hauta kuuluu kenellekin, mutta toivottavasti se ei haittaa.



Tämän seuraavan haudan kuitenkin muistan, sillä hauta oli entisöity ja valkoisuudessaan hyvin kaunis sekä sisältä että ulkoa.





Hauta kuuluu Fatima Sultanalle, joka oli sulttaani Muhammad Qutb Shahin sisar. Hauta jouduttiin korjaamaan kiireellisesti, sillä sen jalusta romahti osittain vuonna 2013.



Linnuilla on alueella lokoisat oltavat, sillä sopivia pesäkoloja on paljon.


Katselin yhden kupolin päällä olevia lintuja, jotka istuivat ensin kaikessa rauhassa mutta jotka äkkiä terästäytyivät ja alkoivat syöksähdellä ikään kuin vihollinen olisi saapunut lähistölle. Pian huomasin, mitä lajia tämä vihollinen oli.


Papukaijalla oli kupolissa oma pesäkolonsa, ja sinne koloonsa kaija hetken päästä katosikin.

Alueella lenteli myös paljon aivan uskomattoman hienoja ja mitä erilaisimpia perhosia. Harmitti, kun en saanut tallennettua niistä yhtäkään kameralle!

Tästä voi ehkä saada jonkinlaisen käsityksen alueen koosta.





Alue näytti minusta olevan jonkinlainen musliminuorten kuhertelupaikka, sillä pariskuntia oli paikalla silmiinpistävän paljon.



En tunne muslimien hautaperinteitä ollenkaan, ja ihmettelinkin hautoja, jotka oli peitetty erivärisin kankain. En tiedä, mikä merkitys kankailla on, ja onko kankaiden väreilläkin mahdollisesti jokin merkitys. Ja miksi joidenkin hautojen päällä ei ollut kangasta ollenkaan?



 Koiria oli alueella paljon, ja niitä piti tietysti myös kuvata.

Voi näitä seuraavien kuvien reppanoita! Ajattelin näitä hauveleita katsellessani, että toivottavasti niillä ei tule olemaan kovin vaikea elämä (varmasti tulee).

Muhammad Quli Qutb Shah oli neljäs dynastian hallitsijoista, ja hän myös perusti Hyderabadin vuonna 1591. Hänen hautansa oli remontissa, joten sitä pystyi ihailemaan vain kauempaa.

Ei ihan Taj Mahal, mutta vähän sinne päin.

En jaksa kirjoittaa yksityiskohtia haudasta tai sen entisöinnistä, mutta niistä voi lukea tästä plakaatista, jos ketä kiinnostaa.


Olin aluksi epätietoinen, pitäisikö hautarakennuksiin sisälle mentäessä ottaa kengät pois, mutta kun näin yhden miehen riisuvan kenkänsä, minäkin tein sitten niin aina ennen sisälle menoani. Aina ei ollut varjoisaa kengänjättöpaikkaa tarjolla, ja kyllä meinasivat jalkapohjat palaa auringon kuumentamalla kivetyksellä!






Muhammad Quli Qutb Shahin haudan vieressä oleva rakennus herätti heti kiinnostukseni, sillä se oli hyvin erilainen kuin muut rakennukset.









Mietin pitkään, mikä kyseinen rakennus oli mahtanut olla, mutta sitten keksin ratkaisun: se oli varmasti ollut kylpylä, jossa dynastia-suvun jäsenet olivat kylpeneet ja nauttineet olostaan!  

Tulin tähän tulokseen sillä perusteella, että ulkoseinillä oli runsaasti erikokoisia "kylpyammeita".


Rakennuksen takaosasta löytyi pimeä käytävä, joka johti (kylpyammetta edeltävässä kuvassa näkyvän) kolmiomaisen rakennelman taakse. 


Käytävän päässä oli tyhjä tila, jonka käyttötarkoitusta en millään keksinyt. Onkalossa haisi pahalta, ja arvelin, että jotkut olivat käyttäneet sitä vessanaan.

Kylpylästä ulos tultuani huomasin rakennuksen ulkoseinustalla kyltin, joka kertoi, mihin rakennusta oli aikanaan käytetty. Kyseessä oli ruumishuoneen kylpylä ('Mortuary bath'), jossa kuninkaallisille oli suoritettu rituaalien mukainen kylvetys ennen hautaamista. Että se niistä iloisista kylpijöistä! Kuolleen kylvettäminen oli Shahi-dynastian aikakaudella tärkeä tapahtuma, ja sen tuli olla mahdollisimman loistokas. Läsnä kylvetyksessä olivat sukulaiset, ystävät ja muut tärkeät ihmiset. 





Minulla oli ollut vessahätä jo puistoon tullessani, joten tämä rakennus aiheutti melkoisia ilon tunteita. Hieman minua epäilytti vessan siisteys, kun nämä julkiset vessathan eivät ole Intiassa aina aivan ensiluokkaisessa kunnossa. Hädässä sitä on kuitenkin tullut käytyä kaikenlaisissa paikoissa.

Tämä vessa oli epäilyksistäni huolimatta ilahduttavan siisti.



Hautakierroksessa kesti pari tuntia, ja helposti olisin saanut kulumaan tuolla enemmänkin aikaa.

Myyntikärry alueen portin edessä.

 
Kierroksen jälkeen tuntui omituiselta palata taas tähän oikeaan elämään, sillä minulla oli jotenkin ihan epätodellinen olo. Ihan kuin olisin tehnyt aikamatkan menneisyyteen ja palannut yhtäkkiä ihmettelemään nykyajan elämää. Olipa taas harvinaisen mieleenpainuva kokemus tämäkin.

20 kommenttia:

  1. Vaikuttavan näköisiä rakennuksia. Mietin usein, että miten nykyisin ethdään niin tylsiä rakennuksia, kun on koneet ja kaikki. Aikaisemmin kun ei ollut koneita tehtiin paljon kauniimpia.

    Olisi mielenkiintoista, jos pääsisi joskus jonnekin vuosisatojen taakse katsomaan tapahtumia. Olisi mielenkiintoista vaan nähdä minkälainen se rituaalikylvetys oli. Mietin vaan, että missä vaiheessa ja miten se kylvetys on tapahtunut?

    Edellisetkin postaukset ovat olleet mielenkiintoisia, en vaan ole pystynyt kommentoimaan, kun luin niitä mökillä kännykästä. Jokos olet saanut Anopilta luvan kiertää KRB-puiston koko lenkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin olisi mielenkiintoista päästä oikeasti menneisyyteen katsomaan silloista elämää. Harmi kun ei aikakonetta ole keksitty! Käsitin, että tuo kylvetys tehtiin ennen kuin vainaja siirrettiin varsinaiseen hautauspaikkaansa. Sen tarkemmin en tiedä, mitä kylvetys piti sisällään, mutta olisi kyllä kiva tietää.

      Heh, anoppi ei ole enää antanut neuvoja, miten pitkän matkan saan mennä, enkä minäkään ole niitä kysellyt. :-)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Niin minustakin! Toisaalta vähän sellaisia räjähtäneitä, mutta omalla tavallaan kauniita.

      Poista
  3. Onpa mahtavan naköista. taalla vainajan arkun paalle laitetaan yleensa vihrea (islamin vari) kangas, valtiollisissa hautajaisissa Turkin lippu (sotilaat jne.), kasittaakseni arkku ei ole islamissa kovin tarkeassa osassa koska vainaja yleensa lasketaan liinoissa hautaan.Taallakin tosin on ns. türbeja eli hautapaikkoja tarkeille henkilöille, jotka on haudattu tallaisiin paikkoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, Petra. Kiitos paljon tiedosta!

      Poista
  4. Mielenkiintoinen hautakierros! Maassa maan tavalla.

    Surullista katsella koirien kuvia, joista osa lienee hylättyjä ja osa koko ikänsä katukoirana olleita. Voi, voi, melkein tippa tulee silmään.

    Me matkaamme torstaina Joensuuhun. Mikäli aikaa jää, käymme tutustumassa Outokummun kaivosalueeseen, josta kerroit muutama postaus sitten. Juureni ovat siellä ja aika menee sisarusten perheiden tapaamiseen sekä Lieksan Vaskiviikon konsertteihin. Ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että lähes kaikki täällä vapaana kulkevat koirat ovat olleet koko ikänsä katukoirina. Tosin sellaisiakin koiria näkee, jotka ovat selvästi ennen kuuluneet jollekin – tässä anopin lähistölläkin kuljeskelee yksi hyvin nätin näköinen ja kiltin oloinen koira, jolla on kaulassa panta. Melkein sydän särkyy, kun ajattelee, millaista katukoiran elämä on. :-(

      Oikein mukavaa Joensuun-matkaa teille! Kuulostaa siltä, että teille on tulossa ihana viikonloppu! :-)

      Poista
  5. Noi koirakuvat tasapainoitti kivasti tän postauksen kuvia, kun muuten mennään haudoissa ja vessoissa :D Vaikkakin suru tuleekin puseroon noista pikku koiruista :(

    Toistan ehkä itseäni, mutta musta on edelleen mukava hoitaa tää Intian matkailu täällä koneen äärellä sun postauksia lukien ja katsellen, niin ei ehkä tarvi mennä sinne ite. Nimim. kermaperse tai jotain :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt kun sanoit, niin onhan nuo vessat ja ruumiskylpylät aika masentavia aiheita. :-D Minusta on kiva että jaksat kommentoida, joten ei haittaa yhtään, vaikka tulisi sama asia useampaankin kertaan. :-)

      Hehe, täällä olisi kuule kermaperseillekin niin hyvät oltavat, ettei ehkä missään muualla. Jos haluaa, niin täällä voi elää oikein loistokkaasti, eikä mitään tarvitse tehdä itse. ;-)

      Poista
  6. Taas pisti miettimään. Todella upeita vanhoja rakennuksia ja hienoa, että niistä pidetään huoli ja kunnostetaan. Kyllä minä kuitenkin valitsisin mielummin viimeiseksi lepopaikakseni suomalaisen metsähautausmaan. Tuhkat saisi laittaa vaikka käytettyyn paperipussiin ja hautakivikään ei ole välttämätön.

    Voi noita koiraraasuja :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tuommoista suurta monumenttia haudakseni tarvitsisi. Vaikka eipä sillä kai suurta väliä ole, millainen hauta on, kun ei sitä tiedä itse kuitenkaan? Minusta tuntuu ylipäänsä vähän hassulta, että haudoista tehdään mammuttimaisia monumentteja, vaikka ovathan ne hienoja katsella.

      Poista
  7. Vai että ruumishuoneen kylpylä. Jotenkin niin Satumainen paikka :D

    En pystynyt katsomaan noita koiranpentuja, rollasin äkkiä pois. Tuli paha olo.

    Kiitos mielenkiintoisen paikan esittelystä. Nuo kankaat haudoilla jäi mitityttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo paikka oli minulle erittäin mieluinen, joten taisi tosiaan olla tyyliseni paikka. :-) Miten olikin jäänyt tuolla aiemmin käymättä!

      Nuo koiranpennut ovat oikeastaan ihan mielettömän suloisia – kun ei vain ajattele asiaa yhtään sen pidemmälle.

      Poista
  8. Onpas kuolleilla hulppeaa siellä:). Tuli ihan mieleen Istanbulin sulttaanien haudat.

    VastaaPoista
  9. Upean näköinen paikka! Kiitos jutusta ja kuvista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihan tutustumisen arvoinen paikka. :-)

      Poista
  10. Minulle tuli Intiassa sellainen kaihomieli noissa vanhoissa rakennuksissa, kun kuvittelen ne uusiksi ja niin hengästyttävän loistokkaiksi kun ne kerran olivat silloin kun 'kuningaskunnat' kukoistivat ennen Brittien saapumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sellainen kaihomieli minullekin tuli. Toisaalta toivoin, että tämmöiset rakennukset korjattaisiin entisenlaisiksi, mutta eihän niihin enää samanlaista elämää siltikään saataisi kuin mitä niissä joskus on ollut. Se mikä on mennyttä, ei koskaan enää palaa. :-(

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3