Älä koskaan seiso koiran ja puun välissä.


sunnuntai 20. marraskuuta 2011

TOP 10: Mikä lentomatkustajissa ärsyttää?

Ilta-Sanomat julkaisi pari päivää sitten listan asioista, jotka Lonely Planetin kyselytutkimuksen mukaan ärsyttävät ihmisiä lentomatkoilla. Listalla oli semmoisia asioita kuin jalkahiki, selkänojan kallistaminen, kyynärnojien käyttö, vessassakäynti, juopumus, vauvojen itku, laitteiden räplääminen ja koneesta ulos ryntääminen. Listan innostamana rupesin itsekin miettimään, mikä minua ärsyttää kanssamatkustajissa lentomatkoilla. Sain top kympin ihan helposti kasaan. Smiley

10. Käytävän tukkijat
Jaloittelu silloin tällöin on ihan ok ja pitkillä lennoilla lähes pakollinen aktiviteetti. Itsekin harrastan jaloittelua mieluusti, koska en yleensä saa nukuttua lentokoneessa, oli lennon ajankohta mikä tahansa, ja takapuoli puutuu ja jalat turpoavat paikallaan istuessa. Joillekin pelkkä jaloittelu ei kuitenkaan riitä, vaan he jäävät seistä tököttämään keskelle käytävää ja rupattelemaan kaverin kanssa, tukkien tien kaikilta muilta käytävällä liikkujilta. Kun itse yrittää pusertautua näiden torikokoustajien ohitse, tulee melkein iskeneeksi lähistöllä istuvia kyynärpäällä silmäkulmaan ja tunkeneeksi takapuolensa jonkun naamalle.

9. Mulle kaikki heti -tyypit
Jotkut ilmeisesti luulevat, että heillä on oma henkilökohtainen lentoemonsa, koska he juoksuttavat lentoemäntää milloin minkäkin asian takia: pitää saada alvariinsa vettä, lisää viiniä, sanomalehtiä, peittoa ja tyynyjä, lisätietoa jatkolennoista, tietoa lentoreitistä ja mahdollisista vapaista istumapaikoista muualla koneessa, kun oma ei miellytä. Ystävällisyydestä ei tietenkään ole jälkeäkään, koska eihän lentoemännille tarvitse olla ystävällinen.


8. Liian painavat käsimatkatavarat

Olen sitä mieltä, että jokainen ottaa mukaansa tavaraa vain sen verran kuin jaksaa itse kantaa. Jos omaa laukkuaan ei itse jaksa nostaa ylähyllylle, vaan joka kerta pitää apua joltakulta toiselta, kannattaisikohan seuraavalla kerralla pakata mukaan vähän vähemmän tavaraa?

7. Käsinojan valtaajat
Tämä käsinoja kuuluu minulle. Olen liimannut käteni pikaliimalla käsinojaan merkiksi siitä, että tämä on ja pysyy minun käsinojanani koko lentomatkan ajan.

6. Tautiset
Sairaudelleen ei kukaan voi tietenkään mitään, mutta sairaanakin voi silti yrittää ottaa muut huomioon. Eräällä lennolla toisella puolella käytävää sattui istumaan nainen, joka yski jatkuvasti todella rohisevaa ja kovaäänistä yskää - suu apposen auki! Hän ei itse ilmeisesti tajunnut olevansa muille häiriöksi, eikä hän huomannut ollenkaan pitkiä silmäyksiä, joita lähellä istuvat häneen loivat. Lopulta eräs mies ojensi naiselle nenäliinan, jolloin nainen itsekin tajusi toimineensa vähän hassusti ja pyyteli kovasti anteeksi.

5. Humalaiset
Humalaiset voivat olla hauskoja, ärsyttäviä tai pelottavia, tapauksesta ja humalatilasta riippuen. Eräällä lomalennolla Goaan koneeseen ryntäsi viime tipassa suomalainen mies, joka oli valehtelematta aivan Michael Jacksonin näköinen. Mies oli niin umpitunnelissa, että lentohenkilökunta päätti jättää miehen Helsinki-Vantaalle. Pitkällisen neuvottelun jälkeen henkilökunta kuitenkin lopulta heltyi ja päästi miehen lentokoneeseen sillä ehdolla, että miehelle ei tarjoiltaisi koko lennon aikana yhtään alkoholia. Mies istui takanamme ja selosti vieressään istuneelle pariskunnalle koko elämäntarinansa, jonka kaikki muutkin lähistöllä istuvat joutuivat tietenkin kuuntelemaan. Dubain välilaskun aikana mies oli löytänyt jostakin valkoisen pitkän arabikaavun ja vetänyt sen heti päälleen. Kun hän sitten palasi lentokoneeseen, hän pysähtyi koneen ovella, nosti kätensä teatraalisesti ilmaan ja huudahti: "minä olen enkeli!"

4. Kärsimättömät matkustajat
Tuskin on turvavyön merkkivalo ehtinyt sammua, kun ihmiset ryntäävät nostelemaan laukkujaan ylähyllyltä ja tungeksimaan käytävälle. Mitä ihmeen järkeä on rynniä käytävälle, kun koneesta ei kuitenkaan pääse ulos yhtään sen aikaisemmin? Kännykkäkin pitää räplätä tietysti heti päälle, koska onhan tässä jouduttu olemaan niin monta tuntia ilman yhteyksiä ulkomaailmaan.

Tuollahan menee mun riisisäkki! Äkkiä perään!

3. Selkänojan kallistajat
Minua inhottaa, kun edellä istuva kallistaa selkänojansa syliini. Muutenkin vähäinen liikkumatila kutistuu olemattomaksi, ja televisioruutukin näkyy ihan kummallisessa kulmassa. Yllätyshyökkäykset ovat kaikkein ärsyttävämpiä ja joskus vaarallisiakin: ei ole yhtään kivaa, jos edessä istuva räväyttää selkänojansa alas vauhdilla, kun itse on juuri pää koipien välissä kaivamassa lattialla olevasta laukusta jotain, tai jos ruokailu on kesken. Periaatteessa on vähän tyhmää valittaa kallistetusta selkänojasta, koska sitä vartenhan se nappula on olemassa, että selkänojan saa kallistettua. Kyse on kai loppujen lopuksi siitä, että tilat ovat lentokoneessa muutenkin niin pienet ja ahtaat. Jos jalkatilaa on tarpeeksi, kallistettu selkänojakaan ei haittaa.

Ihanan paljon jalkatilaa.

2. Selkänojan potkijat
Jostakin syystä saan taakseni aina jonkun ihanan lapsukaisen, joka tuntuu keskittävän koko tarmonsa selkänojani monottamiseen. Tässä taannoin taakseni osui erityisen aggressiivinen tapaus, mutta minä päätin kerrankin suhtautua asiaan zenmäisellä tyyneydellä: en menettäisi hermojani enkä kääntyisi mulkoilemaan vekaraa ja hänen vanhempiaan, vaan oikein testaisin omaa kärsivällisyyttäni. Kun sitten jossakin vaiheessa nousin ylös mennäkseni vessaan ja käännyin uteliaana katsomaan, minkä näköinen lapsi selkänojaani oikein potki, meinasin pudottaa silmät päästäni: potkija olikin parikymppinen intialaisnainen, joka yritti ilmeisesti etsiä sopivaa nukkuma-asentoa. Hänen ilmeensä oli sitruunaakin happamampi, ja hän mulkoi minua vihaisesti - aivan kuin lentokoneen ahtaat tilat olisivat olleet minun vikani.

1. Haisevat matkustajat
Voiko olla mitään hirveämpää kuin haiseva vierustoveri kymmenen tunnin lennolla? Viimeisimmällä lentomatkallani edessäni istui vanha intialaismies, jonka hengitys haisi niin kamalalle, että meinasin pyörtyä joka kerta, kun hän kääntyi puhumaan hänen vieressään istuneelle vaimolle. Ja minä sentään istuin heidän takanaan; millaisetkohan hajuefektit vaimo sai nenäänsä? Kaikkein katalimpia ovat kuitenkin pierupommittelijat, jotka tuhnaavat ilmoille hirveitä hajupommeja. En tiedä, onko intialainen ruokavalio jotenkin erityisen kaasua tuottavaa (näin mies ainakin väittää), mutta pierupäästöt ovat minusta erityisen suuri ongelma juuri Intian-lennoilla.

*****

Omalle ärsytyslistalleni eivät pääse itkevät vauvat, koska eiväthän vauvat (tai vauvojen vanhemmat) itkulleen mitään voi. Myöskään vessassa kävijät eivät ärsytä minua lainkaan, koska itse ravaan vessassa jatkuvasti. Siksi otankin aina kuin mahdollista käytäväpaikan. Jos joudun jumiin ikkunapaikalle vieraiden ihmisten viereen, minua alkaa välittömästi pissattaa, kun ajattelenkin sitä mahdollisuutta, että minulle tulee varmasti heti vessahätä ja pitää pyytää ihmisiä siirtymään. En voikaan ymmärtää sellaisia ihmisiä, jotka pystyvät istumaan koko pitkän lennon ajan paikallaan, käymättä vessassa tai jaloittelematta kertaakaan.

12 kommenttia:

 1. Hehe ,aika hyvä ärsytystlista. Kamalan ärsyttävältä kuulosti tuo nainen,joka yski eikä huolehtinut siitä,ettei tartua muita ja tuo humalainen tapaus oli hauskasti ärsyttävä;D Minä ylipäänsä en kamalasti rakasta lentämistä,vaikka olen sitä tehnyt ihan kamalat määrät.
  Ja haisevat vierustoverit,kamalaa! Mulla on kerran ollut noin kun lentoyhtiötä jouduttiin vaihtamaan ihan yks kaks jonkun syyn vuoksi ja jouduimme suoran lennon sijaan vaihtamaan konetta eräässä entisessä itäblokin maassa.En päässyt istumaan poikani viereen,joka silloin oli vielä lapsi,ja jouduin erään haisevan pariskunnan viereen,jotka todennäköisesti eivät tienneet mitä deodorantti on.Se oli kyllä kamalan tukala kokemus.Voin ihan kuvitella miten kamalaa on tuollainen pierujen täyttämä Intian-lento..Itsekin muuten aina pyydän käytäväpaikkaa;D

  VastaaPoista
 2. Yaelian, minä taas tykkäsin aikasemmin lentämisestä, mutta nyt kun sitä on joutunut tekemään viime aikoina niin paljon, se on alkanut puuduttaa aika pahasti.

  Kuulostaa kyllä ihan hirveältä tuo sinun matkasi haisuleiden vieressä. Olen joskus miettinyt, että eiköhän ihmiset itse tajua haisevansa, vai eikö ne vaan välitä... Tietysti vahinkoja sattuu joskus itse kullekin ja dödö saattaa unohtua, mutta yllättävän usein koneessa on näitä haisuleita mukana.

  VastaaPoista
 3. Hippu:heillä oli vielä omat eväätkin mukana...haisevat meetvurstileivät....

  VastaaPoista
 4. Heh heh, aika hauska listaus! Ainakin jälkikäteen voi nauraa... Mua ärsyttää ainakin selkänojan kallistajat, mutta se liittyy enemmänkin busseihin ja juniin, joilla tulee suht runsaasti matkustettua. Ja ai niin, varsinkin hajut! Olkoon sitten viikon vanhat hikikainalot, voimakas parfyymi tai ne meetvurstileivät - yök!

  VastaaPoista
 5. Hauska lista, pitäisköhän tehdä tämä itsekin.. enpä siis vielä kerrokaan mikä häiritsee..

  VastaaPoista
 6. Voi että näitä oli hauska lukea!!! Hihii!!! Minulle ne selkänojan kallistajat ovat kyllä painajainen kun muutenkin olen isompi joten tilaa on vieläkin tavallista vähemmän minulle.. huokaus.. Vanuatun lennoilla pistin polvet vasten selkänojaa ettei se edessä istuja saanut laitettua sitä taaksepäin. Yritti kyllä.. se oli sellainen ärsyttävä nuorehko pariskunta. :)

  Ja jeps, minä olen just se, joka ei käy lennon aikana vessassa kertaakaan ja joka istuu paikoillaan sen koko ajan. :) Ja minulle pitää ehdottomasti olla ikkunapaikka!

  VastaaPoista
 7. Yaelian, eeeeii, yök. Minulle ei ole tainnut koskaan tulla vastaan oikein haisevia eväitä, mutta voin kyllä kuvitella, että ei ole kiva istua semmoisten vieressä.

  Marjut, jälkikäteen tosiaan jo naurattaa, mutta ahtaassa lentokoneessa ei niin hirveästi. :-) Ja sama pätee tietysti kaikkiin muihinkin kulkuneuvoihin, joissa joutuu olemaan vieraiden ihmisten kanssa lähekkäin. Jotenkin sitä on kai niin tarkka omasta (vähäisestä) tilastaan...

  Sirokko, hih, tee ihmeessä. Jäänkin sitten jännityksellä odottelemaan niitä sun ärsytyksen kohteita. :-)

  Laura, olit kyllä aika ovela, kun estit edellä istuvan selkänojan kallistamisen, hihii. Minä olen tainnut joskus ajatella tekeväni samoin, mutta en ole koskaan kehdannut. :-)

  Kääk, miten pystyt istumaan käymättä vessassa kertaakaan! Minä itse asiassa tykkäisin hirmuisesti istua ikkunapaikalla, mutta kun minusta on tullut vanhemmiten joku ihmeen paniikkipissijä. Jos matkustan yksin, jokainen minuutti on kärsimystä, jos joudun istumaan jumissa ikkunapaikalla. :-( Mutta jos vieressä on tuttuja, istun ihan mieluusti ikkunan vieressä, kun ei tarvitse pyytää vieraita ihmisiä siirtymään.

  VastaaPoista
 8. Itse lisäisin ärsytyslistalle uteliaat/ puheliaat ihmiset, jotka väkisin tahtovat jutella kanssani vaikka itseä ei voisi puhuminen kiinnostaa pätkääkään. Aina ei vain huvita kertoa ihan ventovieraalle minne on menossa ja miksi ja mitä teen työkseni ja miten vanhempani voivat ja onkos lapsia ja miksi ei ole yms. (Itse asiassa anoppini kuuluu juuri tähän ryhmään, aina reissusta tullessa hän osaa kertoa jonkun samassa junassa matkustaneen ihmisen historiikin ja sairauskertomuksen.)
  Lentokoneessa tietysti voi helpommin vedota kielimuuriin ja esittää että ei ymmärrä mitään, mutta suomalaisissa busseissa ja junissa se on hieman hankalampaa :).

  Rekkamiehen tyttärenä olen pienestä pitäen oppinut istumaan paikoillaan ilman turhia taukoja. Joten kuulun juuri siihen ryhmään joka ei turhia juoksentele :)

  VastaaPoista
 9. Pikku Silppu, olen täysin samaa mieltä uteliaista ja puheliaista ihmisistä! Minäkään en yhtään tykkää avautua omasta elämästäni ventovieraille, eikä minua kiinnosta heidänkään asiat. Minulle ei onneksi ole ollut uteliaista ihmisistä hirveästi riesaa; minulla on kai niin yrmeä perusilme, että se pitää tiedonhaluiset ihmiset loitolla. :-D

  Huvitti suuresti tuo sinun anoppisi, kun meidän äiti on ihan samanlainen. Aina kun se tulee junalla vaikkapa Helsinkiin, se tietää kertoa minulle jonkun vieressään istuneen tyypin elämäntarinan. :-) Ja minä ajattelen yleensä hieman säälien sitä toista osapuolta, että noinkohan se toinen olisi halunnut selostaa kaiken äiskälle, vai yrittiköhän se olla vaan kohtelias. Mutta eihän sitä tiedä, ehkä jotkut ihmiset kertovat asioistaan ihan mielellään. ;-)

  VastaaPoista
 10. Tuo lista voisi olla mun tekemä!! Viime lennolla oli selkänojankallistaja ja oli vähän ahdasta.

  VastaaPoista
 11. Ihana lista!

  Me suunnataan lentokoneiden nokat kohti Intiaa ylihuomenna!

  Jos haluan kokea ennakkokauhua mahdollisista skenaarioista lapsen kanssa matkustaessa, niin tama uutisointi aina jaksaa nostaa hien pintaan:

  http://www.newparent.com/you/southwest-airlines-kicks-toddler-off-plane/

  VastaaPoista
 12. Allu, selkänojankallistajat on niin ärsyttäviä. Jos edes kallistaisivat selkänojaa vain silloin, kun nukkuvat, mutta kun jotkut pitävät selkänojaansa kenossa koko matkan ajan... mukavuussyistä!

  Anonyymi, voi ei, aika kurja tapaus! Ihmettelen kyllä tosi paljon sekä lentoyhtiön toimintaa että ihmisten asenteita. 76 prossaa sitä mieltä, että kiljuva lapsi pitäisi poistaa koneesta! Voihan tuommoinen kiljuminen olla tosi ärsyttävääkin, mutta pitäisi kyllä löytyi vähän enemmän ymmärrystä, kun kyseessä on kuitenkin vain lapsi. Eri asia, jos aikuinen alkaisi kiljua. :-D

  Oikein hyvää ja tylsän tavallista (siis hyvässä mielessä) lentomatkaa teille!

  VastaaPoista