Diplomaatti on sellainen, joka osaa käskeä toisen painua helvettiin niin ovelasti, että toinen rupeaa oikein odottamaan matkaa.


lauantai 14. toukokuuta 2011

Eunukkeja, kännyköitä ja muita uutisia

Kuningas on täällä taas

Mangosesonki on Intiassa nyt parhaimmillaan, ja se näkyy joka kadunkulmassa ja kaupassa. Mangoa sanotaan hedelmien kuninkaaksi, eikä ihan suotta - niin hyvää kypsä ja makea mango on.

Eilisellä markettireissulla törmäsin tämmöiseen komeuteen:

Hedelmien kuningas on päässyt omalle valtaistuimelleen ja saanut vielä kruununkin päähänsä.

Yritin aina ennen selvittää mangon kypsyyttä hedelmää painelemalla, kunnes anoppi kertoi, että hyvän mangon tunnistaa tuoksusta: kypsässä mangossa on voimakas, hyvin omaleimainen tuoksu. Viime aikoina kaupoissa onkin näkynyt paljon ihmisiä mangoja nuuskimassa! Eilen marketissa ei kyllä tarvinnut mangon hajua mitenkään etsiskellä, sillä koko hedelmäosasto tuoksui huumaavasti mangolle.

Kuumuus on tyhjentänyt kaupunkien kadut

Kesä on nyt kuumimmillaan, ja viimeisen viikon, parin, aikana Hyderabadissa on ollut lähes joka päivä 41-42 astetta lämmintä - yhtenä päivänä taisi tosin olla "vain" 34 astetta. Muualla Andhra Pradeshissa on mitattu jopa 45 asteen lämpötiloja. Yölläkin lämmintä on yli 25 astetta, joten viilennystä ei löydy kuin jääkaapista tai pakastimesta. (Miksei kukaan muuten ole keksinyt ihmisjääkaappeja, joissa voisi käydä välillä seisoskelemassa?) Lämpötilojen laskua ei ole ihan lähiaikoina odotettavissa, sillä ilma viilenee vasta monsuunikauden alkaessa kesäkuun alkupuolella.

Ihmiset pysyttelevätkin päiväsaikaan mieluusti sisätiloissa, ellei heidän sitten ole jostakin syystä pakko olla ulkona. Ulkonakin haetaan viilennystä, kuka milläkin tavalla. Sateenvarjoja kantavia intilaisia näkee usein, koska sateenvarjo suojaa hipiää tummenemiselta. (Intialaisille ruskettuminen EI ole kova sana.) Yleiset uima-altaat ovat aivan tupaten täynnä ihmisiä, sillä lapsilla on nyt kesäloma, ja mikäpä sen mukavampi tapa viettää lomapäivä kuin polskia uima-altaassa.

Nämä herrat olivat laskun jälkeen ainakin vähän aikaa viileitä, sillä he kastuivat aivan läpimäriksi. Hauskaa näytti kuitenkin olevan. :-)

Kuumuus tuo mukanaan monenlaisia ongelmia. Kuumuus rasittaa ihmisiä ja eläimiä, lyhentää elintarvikkeiden säilytysaikaa, lisää ruokamyrkytyksiä, sulattaa jäätelöt ja suklaat ja lisää energiankulutusta, kun ilmastointilaitteet ja tuulettimet paahtavat kaiken päivää. En tiedä, miten kaikki kaduilla kuljeskelevat eläimetkin pärjäävät tällaisella kuumuudella ja mistä ne saavat juotavaa. Yhden koiran kuolemantapausta olen päässyt todistamaan ikävän läheltä: yhtenä aamuna huomasin parvekkeeltamme, että takapihalla olevan vanhan kanafarmin ovensuuhun oli kuollut koira. Koirasta näki heti, että se oli kuollut, sillä koiran jalat olivat kangistuneet taivasta kohti. Siihen koira sitten pikkuhiljaa maatui, kunnes kanafarmin siivoajaukko kävi eilen haravoimassa koiran jäännökset roskakasaan, joka poltettiin illalla.

Sähkökatkoksia on ollut kuumuudesta huolimatta yllättävän vähän, mikä selittyy ehkä sillä, että sadekausi oli viime vuonna hyvä, joten energiaakin on riittävästi. Yllättäviä satunnaisia sähkökatkoksia kuitenkin tulee - yhtenäkin iltana kolmen tunnin mittainen - minkä takia pakastimeen ei uskalla ostaa varastoon mitään herkästi pilaantuvaa.

Eunukit hyökkäsivät kahden nuorukaisen kimppuun

Kaksi junalla matkustanutta nuorukaista joutui kahden eunukin pahoinpitelemäksi, kun he eivät antaneet eunukeille almuja. Eunukit nousivat junaan Vizagissa ja tulivat samaan vaunuosastoon, missä 20- ja 16-vuotiaat Rahul ja Partho Naskar istuivat. Eunukit alkoivat pyytää pojilta rahaa, ja kun nämä kieltäytyivät, eunukit alkoivat haastaa riitaa. Lopulta eunukit pahoinpitelivät nuorukaiset ja poistuivat sen jälkeen junasta Anakapallin asemalla. Loukkaantuneet pojat vietiin Kakinadan sairaalaan, eivätkä he ole enää välittömässä vaarassa. (Kuvan eunukit eivät liity tapaukseen. - kuva: genxnews.com -)

Olen kerran törmännyt kadulla eunukkiin, ja yritin vain kiireesti päästä eunukin ohitse, kun ihmettelin, että mikä ihmeen tyyppi tuokin oikein on. Eunukki tuli selittämään minulle jotakin (en jäänyt kyselemään sen tarkemmin, mitä asiaa hänellä oli...) ja seurasikin minua hyvän matkaan, ennen kuin pääsin häneltä karkuun. Hui.

Totaalinen muovipussikielto


Hyderabadin kaupunki on päättänyt kieltää muovipussit kaupungissa kokonaan heinäkuun alusta alkaen. Vaikka keskushallinto sallii periaatteessa 40 mikronin paksuisten muovipussien käytön, Hyderabad on päättänyt ottaa järeämmät aseet käyttöön ja kieltää muovipussien valmistuksen, säilytyksen ja käytön kokonaan. Muovipussien sijasta kaupunkilaisia ja kauppiaita rohkaistaan käyttämään juutti- tai puuvillakasseja.

Muovijäte on Intiassa todella suuri ongelma, koska muovipusseja käytetään maassa aivan uskomattoman paljon. Ostosten ei tarvitse olla kovinkaan suuret, kun ne saa pakattuina viiteen eri pussiin, esimerkiksi maitotuotteet, lihatuotteet ja hygieniatuotteet kukin omissa pusseissaan. Kun käytetyt muovipussit päätyvät lopulta luontoon, ne tukkivat vesialueet ja viemärit ja aiheuttavat maatumattomana jätteenä jätekasojen moninkertaistumisen.

Nyt on meneillään kahden kuukauden siirtymäaika, jonka aikana ihmisiä pyritään tiedottamaan muovin haitoista muun muassa julistein, tiedottein ja tekstiviestein. Itse en ole nähnyt vielä ainakaan minkäänlaista tiedotusta asiasta, vaikka muovipussikielto on minusta aika iso juttu. Vaikka muovijäte on todella suuri ongelma, muovipussien totaalikieltäminen on minusta vähän karua, ja minulla onkin omat epäilykseni siitä, kuinka kielto tulee lopulta todella tepsimään.

Vaimo synnytti tytön - mies tappoi

Lähes samaan aikaan Andhra Pradeshissa on sattunut kaksi samantyyppistä tapausta, joissa mies on tappanut vaimonsa siksi, että mies ei olisi halunnut tyttölasta.

Toisessa tapauksessa miehellä oli vaimonsa kanssa jo ennestään kaksi tyttölasta. Mies ei halunnut enää kolmatta tyttöä, ja kun vaimo tuli raskaaksi, mies vei vaimonsa laittomaan ultraäänitutkimukseen. Tutkimuksessa selvisi, että tulossa oli taas tyttö, minkä seurauksena mies kuristi vaimonsa riidan päätteeksi.

Toinen pariskunta oli saanut ensimmäisen lapsensa (tytön) noin kuukausi sitten. Sekä aviomies että tämän vanhemmat olivat tyytymättömiä lapsen sukupuoleen, minkä takia mies ahdisteli vaimoaan vanhempiensa kanssa. Naiselta ja tämän perheeltä vaadittiin muun muassa lisää myötäjäisiä, koska nainen oli tuottanut miehelleen ikävän pettymyksen synnyttämällä tyttölapsen. Lopulta ahdistelu sai ikävän lopun, kun mies ja tämän vanhemmat kivittivät naisen kuoliaaksi.

Satuin olemaan appivanhemmilla pari päivää sitten, kun nämä tapaukset olivat ihan tuoreita ja kun näitä uutisia näytettiin paikalliselta televisiokanavalta. Minua kauhistutti jälleen kerran se, miten kuolemalla joskus oikein tunnutaan mässäilevän Intiassa. Televisiossa näytettiin maassa makaavaa, kuoliaaksi kivitettyä, naista ja hänen ympärillään vellovaa väkijoukkoa - ja tätä samaa jatkui ja jatkui. Sanomalehdissäkin pannaan kuvat esimerkiksi onnettomuuspaikalla kuolleista kaiken kansan nähtäville. Näin ei kuulemma ennen ollut, vaan tällainen skandaalihakuisuus on lisääntynyt lehdistössä ihan vasta viime aikoina. En tiedä, mistä tämä mahtaa kertoa. Ehkä lehdistön kovasta kilpailusta, joka pakottaa haalimaan lukijoita keinolla milllä hyvänsä?

Nokian Chennain-tehdasta.
(Kuva: zimbio.com)

Nokian Chennain-tehtaalla saavutettiin merkittävä rajapyykki

Nokian Chennain-tehdas tuotti vastikään tehtaan 500 miljoonannen kännykän, mitä on pidetty erittäin merkittävän saavutuksena. Tämän kunniaksi Nokia järjesti huutokaupan, jonka palkintona on Nokian C3-puhelin. Puhelin ei olekaan mikä tahansa kännykkä, vaan Bollywood-tähden Shah Rukh Khanin nimmarilla varustettu. Mies myös tulee ojentamaan kännykän henkilökohtaisesti korkeimman tarjouksen tehneelle. Tähän mennessä korkein tehty tarjous on vajaat 20000 euroa. Nyt kaikki kipin kapin huutamaan, sillä äänestysaika päättyy pian! :-)

Aishwarya Rai Cannesissa: hitti vai huti?

Intialaisnäyttelijä Aishwarya Rai käveli tällä viikolla Cannesin punaisella matolla, ja hänen puvustaan on oltu monta eri mieltä. Joidenkin mielestä puku oli karmea ja Ash näytti viisikymppiseltä eikä 38-vuotiaalta. Joidenkin mielestä puku taas oli oikein elegantti ja Ash näytti hottikselta.

Kuva: yahoo.com

13 kommenttia:

 1. Hauskoja uutisia!

  Kauniita eunukkeja teilla :) Minua nuo naisukkelit huvittavat kovasti, ja mies maksaa aina heti, kun he pyytavat rahaa, jottei joudu nakemaan mitaan shokeeraavaa sarin alta! ;-)

  Hyva, etta teillekin tuli tuo muovipussikielto. Taalla se ei ole vahentanyt kayttoa mielestani paljon yhtaan, mutta ainakin nimellisesti pidan tuosta ajatuksesta. Toivottavasti se toimii paremmin Hyderabadissa.

  Hitsi, meilla ei mangot ole yhtaan hyvia! Nyt pitaisi olla mangosesonki parhaimmillaan, mutta en pysty loytamaan hyvia mangoja mistaan. Mista lajikkeesta pidat itse eniten? Mielestani alfonsot ovat vahan liian hehkutettuja, raspurit ovat parhaimmillaan tosi hyvia ja makeita (jos loytaa hyvia yksiloita).

  VastaaPoista
 2. Oiih,mangoja! Olen jo kauan odotellut,että mangot kypsyvät,mutta vielä pitää odotella.Näin on kun useat hedelmät ja vihannekset ovat sesonkiluonteisia,eivätkä aina saatavilla,kuten vaikka Suomessa.
  Minäkin yleensä haistelen niitä...
  Huh hellettä,onpa teillä kuumaa! En muista onko teillä myös kosteaa? Odotan ihan kauhulla kesäkuun lopulla alkavia superhelteitä,jotka jatkuvat pitkälle syksyyn,mutta nyt just meillä on ihana sää,ei kuuma,sadetta ja harmaata.Hyvin epätavallista,sillä toukokuussa ei normaalisti enään sada.yöllä tuli oikein kunnon määrä sadetta ja just nyt oli lyhyt sade,toivottavasti tämä yllättävä sääilmiö ei pidennä kuumaa kesää.Viimeksi tällaista on ollut parikymmnentä vuotta sitten.
  Olen noista eunukeista kerran nähnyt jonkun dokumentin,ja muistan,että heillä ei kerjäämisen lisäksi ole paljon ansaitsemisvaihtoehtoja.Länsimaissanuo kai ovat transgenderien tapaisia,miehistä naisiksi muuttuneet (kuten tämän vuoden euroviisuehdokkaamme,Dana International,joka ei ikävä kyllä päässyt finaaliin,yllättävää kyllä)
  Aika kamalaa,että tuollaisia kuvia näytetään.Kerrotaanhaan täälläkin joskus onnettomuuksista ja murhista,joskus vähän enemmänkin,mutta ei sentään peloteta yleisöä tuollaisilla kuvilla. Se on myös väärin kuolleita kohtaan.
  Ja onpa hyvä juttu,että Hyderebad kieltää muovipussit,täytyy sellaiselle oikein nostaa hattua:)

  VastaaPoista
 3. oih, Aishwarya Rai näyttää aina niin superkauniilta, oli sillä päällä ihan mitä tahansa! On se kyllä vaan kaunis.

  Hyyyiiiii!!!! Kuuma! Onneksi täällä on nyt syksy ja vaikka onkin kylmää, niin on se paljon parempi entä kuuma. Ainakin kylmää pääsee helpommin karkuun. Toivottavasti teillä pian viilenee. Kuumuusvinkkinä täällä minulle opetettu, eli pidä ranteita kylmän hanan alla jonkin aikaa. Kait se viilentää verta ja tulee vähän parempi olo. Samoin kylmää vettä korvien taakse.

  Minäkin olen joskus katsonut jonkun eunukkidokumentin. Muistaakseni monet ihmiset uskovat että eunukit voivat laittaa kirouksen heidän päälleen jos he eivät anna rahaa. kääk! Pelottavia!

  Minä inhoan sitä kun lehdet/uutiset ovat niin älyttömän skandaalinhakuisia. En ole täällä katsonut uutisia telkkarista moneen vuoteen koska niistä tulee niin äärettömän paha olo. Samoin olen aika varovainen sen suhteen että mitä uutisia luen. Ne kun on aina kirjoitettu niin ikävästi kuin mahdollista. Ei ihmekään että ihmisillä on yleisesti paha olla nykyään :(. Minä en kyllä tajua että minkä takia ne ukot surmaavat vaimonsa kun tulee tyttölapsia. Ukon spermastahan se sukupuoli riippuu. Perhanan tollot. Pistää vihaksi tuollainen.

  VastaaPoista
 4. Anna, hihii, se eunukki, jonka minä olen tavannut, ei kyllä ollut yhtään kaunis. :-) Ehkä noin kuvan ”neitokaiset” on jotain poikkeustapauksia?

  En tiennytkään, että teilläkin on muovipussikielto! Bangalore onkin sitten jonkinlainen ennusmerkki siitä, miten täälläkin ehkä tulee käymään, ja jotain tuollaista arvelinkin, että ei sitä lakia varmaan kukaan tule noudattamaan. Valvoisivat sitten nyt oikein kunnolla lain noudattamista ja sakottaisivat jokaista muovikassin kanssa kadulla kulkevaa, kun kerran tuommoisen lain keksivätkin... ;-) Ajatus on minustakin nimellisesti hyvä, mutta on se niin suuri muutos nykyiseen, että vaatii aluksi varmaan aika paljon totuttelua.

  Täytyy myöntää, että minäkin olen ollut tänä vuonna pettynyt aika moneen mangoon. Minä kyllä tykkään alphonsoista, mutta nyt olen löytänyt uuden suosikin, banganapalli-lajikkeen. Se on aika paljon isompi kuin alphonso ja useimmiten se on ollut myös aika mehukkaan hyvä. :-)

  Yaelian, maltti on valttia. :-) Minäkin odottelin mangokauden alkamista kieli pitkällään! Ja hassua on se, että vielä pari vuotta sitten inhosin mangoja! Se johtui siitä, että en ollut koskaan maistanut todella kypsää ja hyvää mangoa, vaan olin yrittänyt syödä jotain puoliraakoja hirvityksiä, joita Suomen kaupoissa myydään. Vasta kun olin ensimmäistä kertaa mangokauden aikana Intiassa, tajusin, miksi mangoa sanotaan hedelmien kuninkaaksi. :-)

  Täällä ei ole ollenkaan kosteaa, vaan ilma on ihan rutikuivaa. Suhteellinen kosteus näyttäisi sanomalehden mukaan olevan sellaista 20-25 prosentin luokkaa. Rannikolla, esim. siellä Vizagissa, jossa kävimme jokin aika sitten, on paljon kosteampaa ja jotenkin myös tukalampaa olla. Meilläkin muuten satoi toissapäivänä – ehkä neljä ja puoli vesipisaraa. ;-)

  Minustakin kuolleiden kuvien näyttäminen on väärin kuolleita ja heidän omaisiaan kohtaan, mutta jotenkin täällä joskus tuntuu siltä, että ihmiset jollakin kierolla tavalla nauttivat kuolleiden näkemisestä. Se ei varmastikaan pidä paikkaansa, mutta joskus minusta vain tuntuu siltä. Ehkä se tuo jollakin tavalla lohdutusta ihmisille: minä olen ainakin vielä elossa, joten minulla on sentään asiat vielä aika hyvin...

  Laura, Aishwarya on kaunis, vaikka hän alkaakin olla näin intialaisittain jo kohta ikäloppu, 38 vuotta! Monet näyttelijät eivät saa enää tuossa iässä roolejakaan, ja on tosi älytöntä, että roolit annetaan nuorille, timmeille ja kauniille, vaikka joku ”vanhempi” näyttelijä saattaisi näytellä paljon paremmin.

  Yksi sukulaismies kysyi minulta viime talvena täällä, kun sanoin vihaavani kylmää, että olenko mieluummin +40 asteessa kuin -10 asteessa. Ja minä vastasin, että ilman muuta, vihaan kylmää niin paljon, että ottaisin paljon mieluummin sen 40 astetta! Hän sanoi silloin tuon saman kommentin kuin sinä, että kylmällä voi sentään laittaa lisää vaatetta päälle tai lämmitellä jotenkin, mutta kuumaa ei pääse mitenkään karkuun. Nyt minun täytyy tunnustaa, että olen kääntänyt takkini ja alan olla samaa mieltä kuin tuo sukulaismies ja sinä: mieluummin kylmä kuin kuuma, kiitos!

  Se tapaamani eunukki varmaan kirosi minut silloin, koska hän ei kuulostanut mitenkään kauhean ystävälliseltä, kun jäpätti jotain perääni. Onneksi siitä tapaamisesta on aika kauan, eikä mitään ihan hirveää ole vielä sattunut, joten ehkä se kirous oli susi? :-)

  Minäkin luen lähinnä viihdeuutiset, horoskoopit ja sellaiset, hihii. Niistä ei tule ainakaan paha mieli. :-) Ja olipa hyvä pointti tuo, että ukoistahan ne siemenet on lähtöisin; saisivat ukot katsoa peiliin, kun etsivät ”syyllistä” tytön syntymään. Millähän sen saisi taottua näiden intialaisten paksuihin kalloihin?!!!

  VastaaPoista
 5. Kuiva ilma on tosiaankin paljon siedettävempää.Täällä kun on kuuma ja kuivaa,kestän sen vielä jotenkuten,mutta kun keskikesästä eteenpäin kosteusprosentti on 70-80% tai sinnepäin,on se yhdessä kuumuuden kanssa täyttä helvettiä..Joo,odotan jo kieli pitkällä niitä mangoja;D

  VastaaPoista
 6. Yaelian, voi kauhea, tuommoinen kosteus ja kuumuus on varmasti hirveä yhdistelmä, kun sinä et tykkää kuumasta muutenkaan... :-(

  VastaaPoista
 7. Mango on mulle paras hedelmä ikinä, njam.

  VastaaPoista
 8. Allu, niin on minullekin, nyt olen vihdoinkin oppinut tykkäämään niistä! Voisin elää pelkillä mangoilla... :-)

  VastaaPoista
 9. Anna, asut ilmeisesti Bangaloressa? Me ollaan saatu parhaat mangot vegwalan (http://www.vegwala.com/) kautta kotiin tuotuna. Otetaan aina tusinan alphonso-laatikko. Ja hyviä sinduroita ollaan löydetty supermarketeista.

  VastaaPoista
 10. Postauksesi käyvät eksoottisen päivälehden lukemisesta :)
  Tuommoisista eunukeista en ole koskaan kuullutkaan, jonkin sortin transuja siis.
  Mangojakaan en ole koskaan maistanut, eivät ilmeisesti kasva täällä.
  Nuo muovipussit on kyllä oikeasti maanvaiva, maailmanlaajuinen ongelma. Ennen täällä ei käytetty niitä ollenkaan, oli ostoskorit ja tuotteet käärittiin vanhaan sanomalehteen, hyvin pärjättiin. Nyt kaikki vaan muoviin, pikkupussit isompiin pusseihin jne, ja sitten sitä muovijätettä on joka ikinen pusikko täynnänsä.
  Mustat pussit kiellettiin epäterveellisinä, mutta heh, onko värillä väliä jos se luontoon päättyy. Minun puolestani saisivat kieltää kaikki täälläkin.

  VastaaPoista
 11. Sirokko, en minäkään eunukeista paljon muuta tiedä kuin sen, että vehkeet niiltä on poistettu... Jotenkin mua ei hirveästi kiinnosta lähemmin niihin tutustuakaan. :-D

  Nyt mulla ei taas vissiin ihan leikkaa: miten mustat pussit ovat epäterveellisempiä kuin valkoiset...:-D Mutta joo, täälläkin käytettiin ennen ihan kuten sielläkin kaikkia muita pakkauskeinoja (sanomalehteä käytetään paljon vieläkin), mutta talouden kasvun myötä myötä muovijätteen määräkin on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Muovipussien käyttö on minusta mennyt ihan järjettömyyksiin, ja hyvä että sille edes yritetään tehdä jotain.

  VastaaPoista
 12. Hei!

  kiitos mukavista jutuista.
  Meidän perhe ihastui Intiaan kun olimme siellä reissussa kolme vuotta sitten.
  Silloin perheemme herätti ihmetystä kun kieltäyidyimme muovipusseita kaupassa. meillä on aina mukana taskuun mahtuva kangaskassi.
  Oli kyllä lapsille opettavainen reissu miksi jätettä kannttaa välttää ja miksi me kotona kierrätämme kaiken.
  Mangomehu oli kyllä huippuhyvää. Pikkupojallamme 2v oli keltainen suun ympärys kun joi mehua koko reissun.
  -Wille-

  VastaaPoista
 13. Wille, voin kyllä kuvitella, että kangaskassi on herättänyt kaupoissa ihmetystä, mutta hienoa aloitteellisuutta teiltä! :-) Täälläkin on edistytty asiassa jo ainakin sen verran, että kaupoissa on kassojen läheisyyteen tullut myyntiin edullisia puuvillakasseja. Saas nähdä, katoavatko muovipussit ihan tosiaan kokonaan.

  Matka Intiaan on varmasti ollut opettavainen kokemus lapsille, kun he saavat ihan konkreettisesti nähdä, mikä on lopputulos, jos jätteitä ei lajitella ja jos niiden kohtalosta ei piitata muutenkaan. Mangomehu on hyvää, varsinki Maaza. Hymyilytti tuo keltainen suunympärys. :-)

  VastaaPoista